'ngezonden Mededeeïïngen. Een benijdenswaardig mensch Alle menschen, die aan de maag lijden, die veroordeeld zijn een leefregel te volgen, die verplicht zijn geene spijzen te eten, waarvan zij houden, die genoodzaakt zijn in te nemen, wat hun tegenstaat, zullen zeker het lot van Mej. ter Horst benijden, die zich van haar slechte maag genezen heeft, dank zij de Pink Pillen. Mochten toch alle die benijders zich wel hiervan doordringen, dat zij slechts het voorbeeld van Mej. ter Horst hebben te volgen en de Pink Pillen te nemen, om spoedig haar niets meer te benijden te hebben, want zij zullen genezen, zoo als zij zelve genezen is. vy - ____y_jM_t._ yy L___^PW^__J L__^l^___^^---:--::;,;:::■:■:>■■::.--■' '^_^_^_^—_Sw Mej. Ter Horst. Men leze hier de verklaring van Mej. ter Horst, echtgenoote van den heer ter Horst, landbouwea te Roswinkel. „Ik ondergeteekende verklaar dat ik gedurende 10 jaren geplaagd ben door mijn slechte maag, die mij verschrikkelijk heeft doen lijden. Ik heb dikwijls geneeskundigen raad ingeroepen, maar altijd te vergeefscn. Ik was geheel ontmoedigd en leefde in het treurige vooruitzicht altijd te lijden, toen ik den goeden inval heb gehad, de Pink Pillen te gebruiken. Deze goede pillen hebben mij ongeloofelijk veel goed gedaan, zij hebben mij mijn eetlust en een goede spijsvertering weergegeven, zij hebben mij mijne krachten en mijne gezondheid doen weervinden." De Pink Pillen genezen niet alleen de maagpijnen, zij doen dat ook de meest hardnekkige bloedarmoede, de bleekzucht, de algemeene zwakte, de verschietende pijnen en de zenuwuitputting. Prijs f 1.75 de doos, f 9.— per 6 doozen. Verkrijgbaar bij Snabilié, hoofd-depöthouder voor Nederland, 7 Groote Markt te Rotterdam, voor Amsterdam en omstreken bij de firma's A. Van Tuyll, Paleisstr. 13, Cléban & Cie., Heiligenweg 42, Maison de Spécialités, Galerij 34, te Amsterdam, en verder bij verschillende apothekers en goede drogisten.
De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- 10-02-1909
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- Datum
- 10-02-1909
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Gebr. Verhoeven
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 832688045
- Verschijningsperiode
- 1845-1959
- Periode gedigitaliseerd
- 1845 t/m 1959
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 236
- Nummer
- 18680
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
BERICHTeN UPGLiIOMEN IN EENIGE EXEMPLAREN VAN ONS VORIG NUMMER.
KAMERVERKIEZINGEN.
KAMPEN. Uit Heerde meldt men aan de ; »Ned.«, dat door de anti-rev. Kiesvereeniging aldaar de volgende motie is aangenomen: »De anti-rev. kiesvereeniging -Eendracht maakt M.achh te Heerde, samengekomen met het oog op het stellen van voorloopige candidaten voor het lidmaatschap der Tweede Kamer, besluit zich van het stellen van can- :didaten te onthouden, doch de vvenschelijkheid uit te spreken, dat het centraal comité van anti-rev. kiesvereenigingen zich in verbinding . stelle i/net het bestuur der christ.-hist. unie, >ten eiride — zoo mogelijk — vast te stellen :of Kampen een anti-revolutionair of een christelijk-historisch district behoort te worden, bij welke beslissing zij zich volgaarne zal neerlegg_n.«
HOORN. De bekende houding van den afgevaardigde voor liet district Hoorn, bij de be, handeling der visscherij-wet, gaf ook aan de visschenj-vereeniging «Algemeen Beiang* op : het eiland Marken, aanleiding om op hare . laatste vergadering te besluiten, bij de aan■ staande Kamerverkiezingen alleen zulk een car.did..at te steunen, van wien met een ge ! zekerheid kan worden aangenomen, dat hij : rekening zal houden met de belangen van de ; meerchrheid der visschersbevolking. »Hand.«
ARBEIDSCONTRACT.
Gistermorgen zijn ook de sleepersknechts van den sleeper, den heer J. Klootwijk uil de Hugo ; de Grootstraat, in verband met het tusschen gezellen en patroons bestaande geschil over het ar| beidscontract, niet aan den arbeid gegaan.
Te 's-Gravenhage is in den ouderdom van 70
■ jaar overleden de heer A. Doyer, oud-commissaris i van Politie, laatstelijk te Groningen, ridder in de ! Orde van Oranje-Nassau.
Te 's-Gravenhage is op 43-jarigeu leeftijd overleden de kapitein der Genie, M. H. van Rijsbergen.
Aan baron van Heeckeren van Keil, gezant te ! Stockholm, lid der Eerste Kamer, die wegens on; gesteldheid aan begrootingszittingen niet deelne• men kon, is tot herstel een verlof van ruim twee : maanden verleend. Hij houdt thans verblijf te . Ruurlo.
_ Maandag a.s., 15 Februari, zal ten Hove het jaar.ijksche diner voor militaire autoriteiten gegeven worden.
,®~ Minister van Financiën maakt bekend, ; dat ten behoeve van 's Rijks schatkist van on; ce<.enden, per postwissei. is ontvangen : uit . Druten ƒ 0,75 en uit Princenhage, ƒ 49.48, beide sommen ter voldoening van nog ver; schuldigd successierecht.
WEST-INDIE. Geschil in de bacoven-cultuur.
■ Wegens het optreden der commissie van advies in zake de bacoven-cultuur hebben de ; beheerders en directeuren van een aantal ondernemingen het bestuur in kennis gesteld, dat ; -ij de wijze van ontreden dier commissie ; tegenover het bestuur betreurden en aikeur: den, en verzochten dat berichten van de zijde ; van het gouvernement hun niet meer zouden : worden bekerd gemaakt door tusschenkomst ■ van die commissie. \ Naar aanleiding van een hierop ingekomen het tweede jaar ook de Duitsche taal bij te vorgen. *Res.b.;; schrijven van den gouverneur heeït de commissie haar mandaat ges.e d in handen eener vergadering van belanghebbenden bij de bacovencultuur, die den 21en Januari 1.1. te Paramaribo werd gehouden. In die vergadering verklaarde mr Benjamins, op verzoek van alle aanwezigen, zich bereid de leiding op zich te nemen tot de zaken zouden zijn geregeld. Met 't oog op zijn a.s. vertrek naar Europa zou hij zich evenwel er toe moeien bepalen, een uitnoodiging te richten tot alle belanghebbenden, tot bijwoning eener vergadering, waarin een nieuwe commissie wordt gekozen.
SASSENHEIM, 9 Febr. Aangezien de R.K. Parochiale jongensschool alhier een school voor meer uitgebreid lager onderwijs wordt, zal de school met een lokaal vergroot worden en het personeel met een onderwijskracht worden vermeerderd.
Het plan bestaat de nieuwe cursus niet 1 April a.s. ie openen en het eerste jaar, behalve de gewone leervakken, ook onderwijs te geven in het Fransch, Engelsch en Wiskunde en er
ASSEN, 9 Febr. De gemeenteraad heeft besloten niet in te gaan op het verzoek van de Onderlinge Assurantiemaatschappij, om den stadsbouwmeester te verbieden als assurantieagent werkzaam te zijn. Medegedeeld is, dat Ged. Staten verdaagd hebben de goedkeuring der begrooting. Machtiging is verleend, om over de helft der posten te beschikken.
AMERSFOORT, 9 Febr. Op het oude kerkhof waar ruim 26 jaar geleden de laatste lijken begraven zijn, zat eene school gebouwd worden. Hiervoor zal de toeslemming verkregen van Gedeputeerde Staten mits een niet dieper groef van 40 cM. Het geval deed zich evenwel voor, dat een nog niet geheel verteerd lijk bloot kwam. De burgemeester, die een onderzoek instelde, moest constateeren, dat ze bij het gra-en de voorgeschreven diepte niet had overschreden. Hij gaf dan ook geen last den arbeid te slaken. Echter achtte de bouwkundigen het zeker gewenscht niet verder door te gaan, daar het bouwen op deze moerassigen bodem hun minder geschikt voorkwam. Een beslissing zal nog deze week worden genomen.
KERKNIEUWS.
Den 25en Februari zullen zich met bestemming voor de Phiiippijnen een 5-tal paters tn 2 hroeders-missionarissen van de congr;ji_at.e van het Onbevlekte Hart van Maria te Scheut, te Genua inschejaen". Een 3-tal Hollanders bevinden zich onder hen, waarvan nog twee uit het bisdom 's Bosch, de eerw. pater Corn. de Brouwer uit Diessen en de eerw. broeder P. v. d. Coevering uit Osch. ,N. Br.«
Naar wij vernemen, is het kasteel .Aldengoor" te Hae'en verkocht aan de Eerw. Zusters Ursulinen uit Limburg, met het doel er het Noviciaat dier orde te vestigen.
NEDERHORST DEN BERG, 9 Febr. Onder presidium van den zeereerw. heer G. W. v. d. Burg, pasfoor te Nederhotst den Berg, had heden eene vergadering plaats van de bestuursleden der Processie-Broederschap van O. L. Vrouwe van het H. Hart.
Na voorlezing der notulen van de 1.1. gehouden vergadering, werden de heeren C. Vojrn te Harmeien, vice-president en de heer J. van Blaricum te Ankeveen, secretaris, bij acclamatie weder herbenoemd, terwijl in de plaats van den heer Ant. Mier, 1.1. Dec. gestorven, gekozen werd de heer C. de Wit te Amsterdam.
De Processie-Broederschap naar het genadeoord te Sittard, gevestigd te Nederhorst-den-Berg, is indertijd opgericht tot bekeering van ons Vaderland en het welslagen der buitenlandsche Missiën. Jaarlijks ook trekken vele honderden heen om voor zich zelven en voor anderen hulp naar ziel en lichaam aan Maria als Hoop der Hopeloozen te vragen. In onze tijden vooral is de devotie tot Maria als de weg tot het Goddelijk Hart een nooit genoeg aan te prijzen middel om vele af ged waalden op den goeden weg terug te brengen. Moge de devotie tot O. L. Vr. van het H. Hart meer en meer toenemen.
STADSNIEUWS. Commissie voor de werkloozen.
16de opgave van bij den penningmeester ingekomen giften, loopende tot 9 Febr. 1909, 's namiddags 5 uur : , Ambtenaren Rijksverzekeringsbank, 4de gift, ƒ!/._5; Collecte Beambten Tram ƒ2.6014; A. Sy 7e gift, f--t c. v. G. E. Zn., 8e gift, ƒ10; School no. 127, voorheen R, ƒ6, Collecte Verg. v. Gern. Beambten ƒ9.16; co.lecte Suikerfabriek Spakier ƒ1.37; collec.e Gasfabr. Haarlemmerweg ƒ 3.51'^; Administratie «Vaderland« ƒ8; 2de. cclf. Ned. Scheepsbouw- Mij. ƒ7.3--.; 2de coll. Mij. -.Trompenburg* f 4.9314; Atelier C. H. / 6.29; S. N. E. ƒ's; C. 3 ƒ5; J. J. IC ƒ1; Dr N. M. J. f., 2de gift, ƒ103; Prof N. R, 2de gift, ƒ2O; mej. M. J. P. /'IO; mevr. J. L. 8., 3de gift, ƒ1000; Mimi ƒ10; Piet ƒ10; B. N. /5; B- & C. ƒ200; H- Z. ƒ25; Neen ƒ2.50; V. E. S. ƒ10; M. T. te H. ƒ1; P. H. d. W. ƒ5; mevr. A. Ph. ƒ2.50; E. V. D. /2.5'j; Dames R. ƒ10; P. v. d. W. ƒ10; Sneelpctje Lr. G. /'12.97i/2; E. ƒ1; 2de colle.te Marinewerf ƒ 20.31 \'2; mevr. S. ƒ10; mevr. De V. ƒB. Eene zending Tabak van de firma Herm. Oldenkott & Zonen. Totaal ƒ 1568.27. Tezamen met de vorige opgaven ƒ 123.431.90y2. De zevende uitbetaling aan de werkloozen eischte f 12.000, d. i. bijna het dubbele bedrag van de eerste op 24 üecem-er 1908. Wei zagen we reeds enkelen verdwijnen die werk kregen, maar dit vermocht de gelederen vóór de 10 betaalkantoren niet te deen verminderen ; dagelijks toch komen zich anderen aanmelden, die zoolang wegbleven als ze konden, maar nu met een langer kan ik mezelf niet bedruipen», ten slotte een beroep op de kas van de Commissie komen doen.
De Vereenijjing *Kuhst door Oefening* zal ons Zaterdag 13 dezer helpen ; beter dan mijn pen daartoe in staat is, zuilen solisten en koor in 't Concertgebouw een beroep doen op de offervaardigheid van het Amsterdamsche publiek. i J. H. SCHELTEMA. Kantoor, Rokin 101.
Surnumerair bij de Politie.
Op. een nader te bepalen dag in de maand Maart 19.9, zal aan het hooiu_ureau van Politie te Amsterdam, examen worden afgenomen aan jongelieden van 22 tot 26 jaar, die a;s surnumerair bij den genieentel.jk.-n Politieai-nst wenschen te worden benoemd, teneinde in de verschillende takken Van het politiewezen .te worden opgeleid. De adspirant m°et vrij zijn van militairen dienstplicht, hij moet beschaafde vormen bezitten, algemeen ontwikkeld en van een gezond en sterk lichaarr.;g2_tel zijn, terwijl alleszins gunstige informaii.n omtrent zijn gedrag en levenswijze moeten kunnen worden tngewonnen.
Het examen loopt over de Nederlandsche, Fransche, Duitsche en Engelsche talen. Een prdzasiitk moet zender wcordenboek uit de drie laatstgenoemde ■ talen in het Nederlandsch en cmgekeeid kunnen worden overgezet. Voorts over aardrijkskunde en Nederlandsche geschiedenis, blijkende uit eenvoudige opstellen.
Er kunnen een viertal surnumerairs worden benoemd. De surnumerair geniet eene geldelijke tegemoetkoming a ƒ6OO 's jaars. Na ongeveer een jaar kan hem gelegenheid worden gegeven examen af te leggen voor insp:cteur 3e klasse welk examen hoofdzakelijk over politiezaken en weiskennis zal loopen. Daarna kan hij, bij ontstane vacature, tot inspecteur 3e klasse worden benoemd, aan welke belrekking een aanvangsalaris van ƒ 1000, met ƒlOO voor uniformkleeding, is verbonden. Sollicitanten kujmen hunne schriftelijke aanvrag:n, zoo mogel'.k voorzien van aanbevelingen en nadere iulith'ingen, richten totd-nbooidcommissaris van politie, vóór 1 Maart 1909.
Oproeping.
De commissaris van politie te Amsterdam, 2e sectie, Jonas Daniël Meijerplein, bericht, dat aan zin bureel zich eenige vloermatten bevinden, welke hoogstwaarschijnlijk in den avond van Maandag den Ssten dezer uit portalen van woningen in de Plantage en omgeving zijn ontvreemd. Zij, die zulks nog niet deden en op vermelden datum een of meer vloennatten vermisten, worden verzocht ten spoedigste zich aan zijn bureel te vervoegen.
Uit het Politierapport.
Door een keurmeester zijn gisteren op het Waterlooplein 1200 potten jams, 6 blikken en 5 kisten met suikerwerk afgekeurd en vernietigd, waarmede verrchillende personen ten verkoop waten uitgesafld.
Gisterennacht zijn uit een perceel aan de Rustenburgerstraat 6 pakken chroomleder, 16 paren heeren-bottines, een partij post- en plakzegels, een dbos chocolade en enkele sigaren Ontvreemd.
De daders, die zich door het verbreken van een glasruit in een dakraamden toegang verechaften, hebben blijkbaar nog getracht d.6 brandkast te openen.
Een dok verhuisd,
Door onzen Raad werd voor eenige maanden aan de Droogdokmaatschappij vergunning gegeven tot het bouwen van een nieuw en grooter dok en in verband daarmede verandering v-an den bestainden toestand. Allereerst zou gemaakt worden ten westen van het Wilhe.minadok een soort van harri; in de haven zouden komen te liggen het Koningsdok en het Konuninnedok. Het Wilhelminadck zou komen op de plaats van het Koninginnedok en op de dan vrijkomende watervlakte zal dan het nieuwere grootere dok verrijzen. Aan deze werken is thans grdeeltélijk uitvoering gegeven. De haven, bestemd voor de beide kleinste dokken is reeds gegraven en gistermorgen is het Koningsdok er aangekomen. Het dok, dat ten westen van het Tolhuis lag werd getrokken door vier sleepbooten van de firma Goedkoop naar de nieuwe bestemming ten westen van het Koninginnedok gesleept. Wanneer het daar gezelschap zal krijgen van het Koninginnedok, is nog niet met zekerheid te zeggen. »N. v. N.«
Werkloozen.
Het aantal -stakers» dat weder doorde.commjssie inzake de Werkloosheid ondersteund wordt, bedraagt thans reeds twintig. Gisteren hebben zij voor het eerst weer uitkeering gekregen. Aan den Overtoom werkten ook gister ongeveer 200 man.
Het comité tot steun van werkloozen, die met door de commissie uit de burgerij worden geholpen, heeft aan de schoolhoofden alhier vergunning gevraagd om een collecte op de school te mogen houden, voorafgegaan door een toespraak van een der werkloozen'!
Werkloozenagitatie.
Hedenmorgen vergaderden de werkloozen wederom in »De Jong». Besloten werd thans definitief een aantal notabelen, onder welke de eere-voorzitter, voorzitter en secretaris van de werkloozen-commissie uit de Burgerij te posten. Maandag neemt die plechtigheid een aanvang. Vrijdag worden de «-organisatorische maatregelen* getroffen. Hedenmiddag trokken de werkloozen in optocht ~aar de Overtoom. Maandag of Dinsdag heeft een demonstratie, welke tegelijkertijd als koppentelling dienst moet doen, achter het Rijksmuseum plaats. Hedenavond vergaderen de bij het P. A. S. aangesloten organisaties in »d'Geelvinck«, waar Domela Nienwenhuis en Luitjes de menschen zullen toespreken.
Ongeluk,
Hedenochtend had in den glashandel van de Wed. G. Dorens & Zoon een ongeluk plaats, dat betrekkelijk goed is afgeloopen. Terwijl eenige werklieden bezig waren een stoot glas ia verplaatsen viel de stoot om. Een der werklieden geraakte daaronder. Een zijner makkers, die het omvallen wilde beletten, kreeg daarbij eenige hoofdwonden. Na in het Binnen-Gasthuis te zijn verbonden kon hij huiswaarts gaan. De werkman, die onder hét glas was geraakt, had aan handen en beenen ernstige verwondtogen bekomen en was geruimen t'rd bewusteloos. Een beambte van den Gemeentelijken Geiieesb nd'grn Dienst legde het eerste verbané en bracht den werkman per rijwiei-brsneard naar zin woning.
GEMENGD NIEUWS. Station overstroomd.
Volgens ambtelijk bericht, is het station Gelsenkirchen—Bismarck, gelegen op de lijn Winterswijk—Wanne, door het doorbreken van een dam van de Emscher overstroomd en daardoor voor het spoorwegverkeer niet meer toegankelijk. Het goederenverkeer is ep genoemde lijn dientengevolge gestaakt mceien worden en het personenverkeer kan slechts geschieden tusschen Winterswijk en het station Buez—Sud.
Moord.
Door de rechtbank te Maastricht is M. Böng, muizenvallemnaker, die in den avond van den sen November den herbergier Willem Paften te Kerkrade van het leven had beroo.d, veroordeeld tot 12 jaren gevangenisstraf. Overeenkomstig den eisch.
Brand.
Onder Assen is de woning van E. Philips afgebrand. Slechts twee schapen kenden gered worden.
Te Moergestel zijn drie boerderijen afgebrand, welke bewoond waren dcor de familiën Eosch, Hofhuizen en Hendriks. Twee stuks hoornvee kwamen in de vlammen om.
Gevaarlijk.
Dezer dagen naderde des avonds te 10 uur de sneltrein aan den, Utrechtsehen weg te Amersfoort den overweg en de sluitboomen waren en werden niet neergelaten. Eenige juist bij den overweg aanwezige jDersonen liepen op het wachlhuisje toe en vonden tr den overwegwachier doodkalm lezende. De man sprong verschrikt op en wees zijn bezoekers op de signaalschijf, die vóór de" komst van een trein verticaal had moeten staan, naar hij zeide. Intussclien haastte men zich elkander aan beide zijden van den overweg waarschuwend toe te roepen, v/aardoor iedereen bleef staan en gelukkig rampen uitbleven. Even vóór Hoevelaken deed zich ongeveer tezelfder tijd bij den overweg der H. IJ. S. M. een soortgelijk geval voor bij het voorbijrijden van een goederentrein. Juist wilde daar een wagen met twee paarden bespannen den niet afgesloten overweg passeeren, toen de koetsier den aansnellenden trein in het duister bemerkte en tijdig zijn paarden inhield.
Ongelukken.
Gisteniamiddag zijn te Hoorn vier jongens door het ijs gezakt in de Oosterpoortsgracht. Dtie ervan werden tijdig gered. Eerst na lang dreggen slaagde men er pas in den vierde, den 14-jarigen zoon van de weduwe v. d. G., boven te halen. De geneesheer kon de levensgeesten niet meer opwekken.
Brandstichting.
Op „de Heij" onder Pernis is gisternacht omstreeks kwart voor tweeën brand ontdekt — de tweede maal binnen 10 dagen — thars in eene schuur op de hofstede van den landbouwer E. Struijk. Met de schuur, die geheel in asch gelegd werd, gingen verloien twee wagens, een hooihark, een maaimachine, ploegen, eggen en andere landbouwgereedschappen. Zeven schapen en een varken kwamen bovendien in de vlammen om, De schade wordt gedeeltelijk door assurantie gedekt. De oorzaak is onbeKend. Algemeen wordt ook nu weer aan kwaadwilligheid gedacht. De woning en verdere getimmerten op de sfeê van. E. Struijk voornoemd werden vóór ongeveer V/i jaar ook door brand vermeld.
Van diefstal.
Vermoedelijk afkomstig van diefstal is te Melissant, door'de Justitie opgegraven een bedrag van ruim ƒ4300. Het onderzoek wordt voortgezet.
RECHTZAKEN Diefstal van een paard.
Het onderzoek van de twee deskundigen, die het schrift voor de Amsterdamsche rechtbank hadden te onderzoeken van een kwitantie die bekl. K. had overgelegd, wat bewijzen moest, dat hij de koopsom van het paard had betaald, duurde zeer lang en conclusie was dat deze valsch was.
Ten slotte eischte hel O. M. tegen K. een gevangenisstraf van 4 jaren en tegen Z 2y2 jaar.
Mishandeling door een Rijksveldwachter.
Het O. M. bij het gerechtshof te Amsterdam eischte 4 weken gevangenisstraf tegen den njksveldwachter C. v. d. L. te Ve.sen wegens mishandeling van een strooper, die op ,5 October 1.1. op heeterdaad werd betrapt opstrooperij. De Haarlemsche rechtbank had hem tot gelijke straf veroordeeld.
Een jeugdige inbreker.
Voor de Arnhemsche rechtbank werd gisteren onder buitengewoon groote belangstelling van het publiek, behandeld de zaak van een jeugdig inbreker, den IS-jarigen B. P. Vermey, die bijna een half jaar lang Arnhem in angst en vreeze hield door een lange reeks- inbraken. Met hem stond terecht zijn moeder S. M. van Geffen, die het door haar zoon gestolene goed heelde.
De beklaagden vervulden bij de terechtzitting een grootenüeels zwiigende rol, zij bekenden at het hun ten laste gelegde en verder was het woord aan de 24 gedagvaarde getuigen. De officier van ,justitie mr Schaepman, noemde den jeugdigen Vermey een beroepsinbreker, zijn moeder een ontaarde moeder, die het door 'haar zoon gestolene aannam en den jongen niet o het verkeerde van zijn daden wees.
Z.E.A. eischfen tegen béide beklaagden de maximum straffen door de wet op hun misdrijven gesteld: tegen Vermey 8 jaren, tegen zijn moeder 4 jaren gevangenisstraf.
Mr baron van Lynden, optredende voor Vermey betoogde, dat armoede hem tot zijndahen brachtj Het gezin was tijdens het leven van den vader gepensionneerd A.-I. militair :n los remmer, in goeden doen. Daarna kwam ne armoede en bekl. na uit zijn laatste betrekking te zijn ontslagen, ging ste.en. Veel schuldiger dan hii, is zijn moeder, die hem maar liet begaan. PI- riep de dementie derrechtbank in. Ook de verdediger der vrouw, mr Michielse, pleitte clementie en trachtte aan te toonen, dat de vrouw niet zoo slecht was als ze wordt afgeschilderd, maar haar zoon speelde de baas over haar. Voor de vrouw was het een opluchting toen de diefstallen uitkwamen. Uitspraak 23 Februari.
KUNST EN LETTEREN. Concertgebouw.
Programma van het Abonnements-concert onder leiding van den heer Willem Mengelberg;, op Donderdag 11 Februari 1909, 's avonds 8 uuri 1. Ouverture' van de Opera »Anacre0n«, L. Cherubini; 2. Concert (D gr. t. Op. 61), L. v. Beethoven. Voor viool met orkestbegeleiding. Voor te dragen door mej. Stefi Geyer; 3. Concert, (Op. 28), C. GoWmark. Voor viool met orkestbegeleiding. Voor te dragen door mej. Stefi Geyer. 4. Don Juan -T-ndichtung« (Op. 20) naar Nic Lenau, R. Strauss.
VERKIEZING PROV. STATEN.
In het district Sluis is bij candidaatslelling lot lid van de Prov. Staten van Zeeland gekozen de heer J. A. Neetesón (lib.) burgemeester van ljzendijke. : .
Te Breda is, 65 jaar oud, overleden de heer' F. j. Potter, oud ad ident. Benoemd voor één jaar onderhavenmeester der visschershaven IJ muiden, J. Carst te Amsterdam.
Het koninklijk bezoek te Berlijn.
BERLIJN, 9 F.br. (Reuter). Bij den intocht van het Biitsche 1 om'ngspaar hield heden de opperbuigemeester K'rschner op de -Pariser Platz" (ie begroetingstoespraak, waarop koning Edward antwoordde met een dankbetuiging voor de hartelijke woorden van welkom: ,11; heb mij verheugd over de zoo vriendelijke ontvang-t die mij hier" — hierbij maakte de Koning een gebaar nasr den links van hem zittenden keizer — ,bereid geworden is. Ik verheug mij er op u morgen ml het Stadhuis weer te zien". De Koningin werd ontvangen door burgemeester Reicl.cn, en door de eerejuffers werd haar een prachtige ruiker aangeboden. Onder de tonen 'der reglmenfsmuziek werd de tocht vooi terzet, tusschen de opgestelde regimenten door, terwijl een eeresaluut gelost werd van 101 schoten. Voor het Paleis reden de vorstelijke personen de daar opgestelde regimenten af. Op het kleine slotplein stond de eerewacht, een compagnie van het eerste garderegiment waarbij prins Oscar Joachim was ingetreden. In de eerezalen van het paleis werd vervolgens groote receptie gehouden. De garde-compagne van de garde du corps deed daarbij eeredienst. Het keizerlijk paar bracht ten slotte de Koninklijke gasten naar hunne vertrekken.
Het Marokko-verdrag.
PARIJS, 9 Febr. (Reuter.) Met zeer verklaarbare voldoening werd te Parijs het groote bericht ontvangen, dat de overeenkomst tus- j scheu Frankrijk en Duitschland over de Marokkaansche quaestie hedenmorgen te 10.30 geslo-* ten werd. De overeenkomst is het gevolg van Duitsch-i lands initiatief, en is het gevolg van langdurige besprekirg.n, die sedert den zomer van 1907 plaats hauden te Tanger tusschen de Fransche en Duitsche legaties, en in de eerste dagen vandit jaar te Berlijn werden hervat. De verklaring, geteel.end door Von Bülow en i Cambon, heeft groote overeenkomst met de ar-; tikelen 2 en 14 van de Fransch-Engelsche overeenkomst van 5 April 1904. Zij bevat de er-' ke.nning van het steeds door Frankrijk volgehouden standpunt, dat Duitschland in Marokko! elechis economische belangen heeft en zij geeït; voor den afstand van politieke rechten door. Duitschland de plechtige en herhaalde verzeke-ï ring van besliste waarborgen voor de economi-1 sche belangen van Duitschland. De verklaring werd geinspirecrd door de- Duiische keizerlijke kanselarij, door de behoefte i van een overeenstemming, die zich sedert jaren | steeds deed gevoelen tusschen de groote rno-i gendheden. Zij vertoont het verlangen van de: Duitsche regeering en den Keizer op nauwer; wijze samen te werken aan het werk der alge-. msene verzoening en bevrediging, dat ook door: Frankrijk, zijne bondgenooten en vrienden wordt ] gewenscht.
De zekerheid is verkregen, dat een overeen-; komst tusschen Frankrijk en Duitschland betref-; i'er.de Marokko even goed zal worden ontvan-' gen te Petersburg en Madrid als te Londen. Engeland kan slechts voldaan zijn als het; Duitschland de beginselen ziet goedkeuren, [ waaraan het sedert .April 1904 zijn toestem-! ming gaf. Men moet daarbij niet vergeten in( Frankrijk, dat door den loyalen steun, die de; Engelsche diplomatie het in de laatste jaren gaf,, dit land Op gelukkige wijze medewerkte tot dei bevrediging,- die thans tusschen Duitschland en: Frankrijk, ten minste in de Marokkaansche '■ quaesfie, is lot stand gekomen. PARIJS, 9 Febr. (Reuter.) Minisier Pichon deelde in den ministerraad de overeenkomst me- ■ de, gesloten tusschen Duitschland en Frankrijk., De tekst der overeenkomst is ter kennis ge-i bracht van Spanje, Rusland en Engeland, en door I Duitschland medegedeeld aan Oostenrijk en: Italië. Bij al de mogendheden heeft deze mede-' deeling het meest gunstige onthaal gevonden. "
STATEN GENERAAL EERSTE KAMER.
Vergadering van Dinsdag 9 Febr. BINNEN LANDSCHE ZAKEN. , Begrooling (Slot.) De heer SICKENGA oordeelde, dat nten zich niet had moeten beperken tot een onderzoek der regeling van de gemeenleiinanciëïi, maar een onderzoek op veel breeder grondslag had moeten instellen, aangezien op verschillende punten Thorbeckes' gemeentewet zich niet meer aanpast aan de practijk. Onderzocht moet worden, of de organisatie en de administratie der gemeenten wel goed is geregeld; het toezicht op het geldelijk beheer der ge- . meenfe is b.v. ten eeuenmale gebrekkig en de tegenwoordige inrichting der gemeenten is in j vele gevallen beoaald een misstand. De heer VAN WATERSCHOOT VAN ÜER j GRACHT betoogde het goed recht van sana- ! toria voor tuberculose-bestrijding. De heer FRANSSEN bepleitte rentever- < goeding bij te late subsidie-uitkeering aan ; bijzondere scholen en drong op wetswijziging ' in dien zin aan. '
De heer VAN BASTEN BATENBURG be-i pleitte de wettelijke regeling der verzekerings-i maatschappijen. De heer VAN NIEROP, erkennende, dat ook' op andere punten wijziging rewenscht is,! verdedigde dat de commissie voor het 'onder-j zoek üer regeling van de gemeentefinanciëm zich tot het allernoodzakelijkste had beperkt. | Minister HEEMSKERK verzekerde met bc-, kwamen spoed een wettelijke regeling der ie-i vensverzekeringen te zullen ontwerpen. Hij hoopte, dat er iets op te vinden zal. zijn om de onderwijssubsidie tijdig uit te kee-' ren. Hij achtte het ook billijk, een Rijkspen-sioen voor politiecommissarissen. De Minister erkende de wenschelijkheid om Raadsleden,1 die zich misdragen, uit gemeenteraadsvergade-l ringen te kunnen verwijderen, maar achtte toch'de zaak niet zoo urgent, dat daarvoor een; afzonderlijk wetje behoeft te worden ge-i maakt. De Minister stelde tegenover den heer] Sickenga in het licht, dat de ingestelde slaats-i commissie voor een regeling der gemeentefi-i nanciën uit den aard der zaak een beperkte! opdracht had. Wanneer de groepeering of dej indeeling der Friesche gemeenten niet goed is,; dan moeten Gedep. Slaten het initiatief nemeni tot een voorstel om hierin een wijziging te' brengen. De Minister zal deze zaak dan ern-l stig nagaan. De Minister erkende ten volle, dat in de Ge-! meentewet verschillende leemten bestaan, on-i der meer is dit het geval ten aanzien der; halfslachtigheid van de burgemeesterspositie.! Echter op een meer ingrijpende gemeente wets-J herziening kan de regeling der financieele ver-i houding tusschen Rijk en gemeenten nietwach-' ten. De Minister oordeelde, wat de toepas-; sing der Woningwet aangaat, dat onbewoon-baarverklaring tot een minimum moet wordenj beperkt. Maar juist daarom zijn noodig de, door den heer Van den Biesen gewraak-t te aanschrijvingen tot verbetering door het! Woningtoezicht. Een herziening der Woning-' wet is in overweging. Hoofdstuk V is goed-, gekeurd. , Ook is goedgekeurd het wetsontwerp betref-I fende den bouw van een nieuw krankzinnigen-; gesticht. Daarna is aangevangen de behandeling: aer Marinebegrooting. De heer STAAL bestreed 's Ministers vloot-! plannen en diens opvatting van de taak c_zerl Marine. Hoofdzaak is niet cte handhaving derj neutraliteit, maar verdediging der onafhankelijk-! heid. Morgen voortzetting. j Vergadering van 10 Febr. MARINEBEGROOTING. j De heer VAN WASSENAER VAN ROSAN-i DE verheugde er zich over, dat 4e opleiding der artillerie reeds veel verbeterd is, hetgeen de saifetvaaraigh-id der viooi zeer bevordert. Spr. ■ minister nog eens ernstig te v, en het vraagstuk van de turbines ais „■acht te bezigen en hij keurde gced, dat Ide Minister maatregelen .-nam ter bevordering 'van de zedelijkheid, op welk gebied hij reeds veel verbetering constateerde. De MINISTER verdedigde tegenover den heer Staal zijn vlootplann.n en taak welke z. i. onze Marine met het oog op onze beperkte : financieele en personeele krachten moet v. orden 'opgedragen. De minister erkende volmondig dat het onze eerste plicht is, onze onafhankelijkheid te bewaren; maar om met het oog op onze •beperkte krachten aan dezen plicht te kunnen •voldoe11 ,is 'f juist een eerste eisch om onze .neutraliteit te handhaven.
' ' Juist in het belang eener krachtige handhaving onzer neutraliteit is de Minister met zijn amJDtge-oot. van oorlog 't er volkomen over Je-ns, dat versterking van de Westersche.de zoo : spoedig mogelijk wórde ter hand genomen. De ■ minister stelde onder meer neg in het licht, dat de Zuiderzee nooit kan dienen als oorlogsbasis voor de zeemacht. Aan den heer Van Wassenaer verzekerde de Minister, dat hij het turbine-vraapstuk nPg eens ernstig zal _estud___en. De Maxin__égro_ting is aangenomen r.a replieken, waarbij de heer STAAL ':eslist teg.n-, over den heer v. Wassenaer ontkende, dat hij tals 'Minister volstrekt niet in de politkk is verzeild r geraakt. Daarna werd gehandeld de begraoting van Financiën.
De heer VAN DER DOES DE WILLEBOIS bepleitte nogmaals de opneming van politiecommissarissen in het Rijksfonds met acultatiefstelling voor hen, die reeds in een gemeentelijk fonds zijn opgenomen.
De heeren HOVY en LAAN bepleitten de bespoediging der Onderhandelingen met de Mij. '»De Schelde« over het in erfpacht geven van door die maatschappij voor de noodige uitbreiding van haar bedrijf gevraagde gronden.