'm^LRelht.ballk te Breda veroordeelde den on- te Krtiisiand, N.8., wegens verduistmig „t 3/2 jaar gevangenisstraf met aftrek preventief. De eisch was 4 jaar.
De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- 19-03-1909
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- Datum
- 19-03-1909
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Gebr. Verhoeven
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 832688045
- Verschijningsperiode
- 1845-1959
- Periode gedigitaliseerd
- 1845 t/m 1959
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 236
- Nummer
- 18712
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Ontrouwe brievensraarder.
Voordenkrijgsraad.
r\aar wij vernemen is de kapitein J. W. M., "! „c^r dagen, verdacht van het plegen van sirattare handelingen, fe 's Gravenhage was gearresteerd en naar het Huis van Bewaring al- VI oveyëebracht, weder in vrijheid gesteld. rik . -^inde de verdachte nog in werkelijken ciienst is hij naar den krijgsraad verwezen door weiken heden reeds getuigen zijn gehoord.
Zaak Pliester.
Nadat na de pauze gisterenmiddag voor het Gerechtshof de beklaagden mrs. Piiester en Meyier nogmaals waren gehoord, werd de verdere duur der zitting in beslag genomen door het eerste gedeelte van het requisitoir van den procureur-generaal jhr mr V. d. Brandeler. die verklaarde, dat door de behandeling voor dit Hof meer licht in de zaak was ontsto, ' De eisch van den procureur-generaal tegen Piiester was 2 jaar gevangenisstraf, en tegen Meyier 2y2 jaar, met aiirek van \y2 jaar preventief. Hierna kwam de verdediger van den eersten beklaagde, mr Kappeyne van de Coppdlo aan het woord. Door de Arnhemsche Rechtbank werd Pl-.e-ster tot 3, De Meyier tot 3IA jaar veroordeeld.
Valsche munters.
Zooals men zich herinnert, kwam in 't midden van November hier ter slede vee! valsch geld voor. Conducteurs van trams, winkeliers en caféhouders werden herhaaldelijk daarvan "e dupe tot eindelijk de recherche erin si e' de vermoei i/aische munters te pais Heden werd deze strafzaak voor de Am- rechtbank in behandeling genpdJr Jr recht stond de 25-iarige loodgitier J. G. ue u. De acte van beschuldiging lu'dde: IQPr' - * hii °P °! omstreeks 10 November Nn i!? Perceel Nieuwe L-.oiej*sdwacs9traat en' } n aantal Nederlandsche gulden wrL„ • • vervaardigd, hetzij alleen, hetzij m vereenigmg met anderen; darw xt ,h'J een aan'al van valschheid verudtnie Nederlandsche guldeiw in voorraad had \fI]n? woning in de Quelhnstraat no. 37; van, i , hii °P n November opzettelijk een tiPP» valschheid verdacht guldenstuk in befaling, neeit gegeven in het bierhuis van W*. Raad;hij on "„dcx, Ruysdae'lade 169, subsidiair, dat lende „! °ven:bc*" m *ijnc woning verschilvalsrt» UlSerl had ter vervaardiging van „cae, ««untstukken. ' \Y- fZe, *Tak z™ 17 getuigen gedagvaard. Xt'^sdiger trad op mr Cohen. sonÜ ' *J** wafen nog twee andere peri! Lu gearresteerd wegens medeplichtigheid, n-i. M. A. Th. en H?Q A. Deze zijnechiiJ n jechtsvervólginc ontslagen. d„ *'.agde bekende, doch noemde zich niet h_ **o°fdmil"-- Zekere Jansen had hem - werkje Vo» en cc.n pers gekocht. om deed hij mede, doch niet " <•'£ munt uit te geven, oischoon het er !_^van gekomen is.
AANBESTEDINGEN.
rew°r den architect Johan Zegger, werd voor hanriff vau den heer J- B. Móller, onder' ceel £», aanbesteed: Het verbouwen van per- LaacrcV ■ erstraat 11°. Ingekomen 11 biljetten, r^gste inschrijvers Gebr. Scholten, voor/6545. hUnmng werd aangehouden.
STATEN GENERAAL TWEEDE KAMER. Vergadering van 18 Maart.
(Slot.) a Minister HEEMSKERK waardeei-de het, dat lintr dTt aBOS had vooropgesteld de stel- Vraaa f i Regeering in een wetenschappelijk • "nen h Seenerlei macht moet uitoefenen. Had dan aeze stelling steeds voor oogen gehad, jaren u veel Politieke strijd van de laatste beaamrf erwege gebleven. In het algemeen '«■eend ade niinister de stelling, maar hij een ? ■ at men hier niet te doen heeft met staat ver wetenschappelijk vraagstuk. Hier °nze i"611 Voor de vraaS of de eenheid in Reo 'aal moet worden verbroken en of de draw* "f"*', waar voor deze verbreking gevaar D
dat d°or de Kolminder pqJP ,"ng men de taal anders en die spellincT rt- Er ziin velen, die zich aan 'grondvest pn fgeretl- zii is °P het gemak ge!m beselijM,; mt dus neer op achteruitgang oiitwjjj.e^g^ en-verlaging van het peil der lisier,,befwiJ-eldf? ernst'g. of de Ko1; VÜKtó L Jr-elllng 00it algemeen ingang zal ' r-ToWanrii, omstandigheid kan minister een rjescho.m,! a°0x die schrijfwijze niet anders kn_ UuZa dan strüdig met het algemeen be'om indien l°°/nf.mea van de Regeering is, beerden nr?^11^ overleg <»sschen de taal- hef livefrteUr!!ilii{t' "* Sia*teC?r ■ drang tot dLrS « r?epen om eetl zachfen roepe_. dusdan'g overleg m het leven te
Asrjssjsz vsjïi grti eenheid in de taal wilde komen, ongeoorloofd en spr. wees er voorts onder meer nog op, dat het optreden van buitenlandschc Règeenngen niets heelt uitgewerkt. ,-...■', . De heer BRUMMELRAMP verdedigde 's ministers houding als volkomen correct. De heer RÓODHUYZEN oordeelde dat de minister beter had gedaan, indien hij, aangezien 't hier een steeds krachtiger wordende stroom geldt, deze stroom had geleid m een juiste bedding, dan zooals de minister heeft oedaan zich te bepalen tot het opwerpen van een dam als in Winschoten is geschied. Ook een vrijheid van schrijfwijze als de heer Bes voorstaat gaat niet op. Men mag kinderen niet opofferen aan de zienswijze van een of ander onderwijzer. Spreker stelde een motie voor waarbij de Kamer van oordeel was, dat de tijd 'is aangebroken om te overwegen, welke wijzt-ringen in de schrijfwijze onzer taal behooren te wSrden aangebracht, de Regeering uitooodigt de instelling eener Staatscommissie tot dit doel 16 De^heer' VAN WIJNBERGEN verdedigde het instellen eener Staatscommissie om de zaak rustig ie bezien. De Regeering meet er v°or zrJrgen dat op de scholen één spelling wordt SeDegheer TER LAAN oordeelde met den heer Bos dat de vrijheid, welke onder de vorige Rederingen bestond, moet behouden blijven. Ook spreker wees op het toenemend gebruik maken van de nieuwe spelling.
Spoorweg Kwadijk—Edam over Edam naar Volendam.
De regeering heeft het Voorloopig Verslag beantwoord over het wetsontwerp tot bekrachtiging van eene nadere overeenkomst met de H. IJ. S. M. betreffende den spoorweg van het station Kwadijk—Edam over Edam naar Volendam.
De minister van Waterstaat betwist, dat door deze wetsvoordracht aan de H. IJ. S. M.-een vo.komen onverdiende iegemceikoniing wondt geschcn!:en. De minister verdedigt breedvoerig de meening dat tegen het opdragen der exploitatie aan de Tweede' Noord-Hol andsche Tramweg-Maatschappij geen bezwaren testaan ; en betwist dat de bewoners van de landslreek in hun gegronde verwachtingen zijn teleurgesteld. L'e H. IJ. S. M. is, hoewel de uitvoering der exploitatie berust bij T. H. H- T. M., door de vasisleiling der tarieven en medezeggingschap omtrent de dienstregeling, in staat — en in haar eigen belang ook gedwongen — om de ontwikkeling van het verkeer op de lijn Kwadijk—Volendam met alle kracht te bevorderen. Het komt den Minister voor, dat de tegen de exploitatie ui gebrachte bezwaren van het gemeentebestuur van Edam niet steekhoudend
'Omdat dé lage opbrengsten eene zoo weinig mogelijke exploitatie van de lijn Kwadijk —Edam—Volendam noodzakelijk maken, stelt de H. IJ. S. M. er prijs op, en prijs de regeling van de exploitatie door de T. N. H. T. M. bestendigd te zien. Het ligt niet op den weg der regeering de H. IJ. S. M. te dwingen tot kostbaarder exploitatie, waarmede voor de streek toch de door deze gewenschie voordcelen niet zouden worden verkregen. Ged. Staten van Noord-Holland zijn van dezelfde meening. In de verhouding van de H. IJ. S. M. tot de subsidieerende besturen en tot het Rijk ais subsidie-gever wordt door de bedoe'.de regeling der exploitatie geene verandering gebracht. Brief van den Gouverneur van Suriname. De minister van Koloniën heeft aan de Tweede Kamer toegezonden een brief van den gouverneur van Suriname, houdende inlichtingen betreffende de oorzaak van de vertraging in de werkzaamheden van de commissie voor de taxatie van de huurwaarde der huizen te Paramaribo,' en rapporten omtrent onderzoekingen nopens de wijze van exploitatie van balata in de domelnbosschen nabij de Cassewinicastreek en nopens het stroopenvan goud in het Lawagebied. Onteigening Scheveningen. Het wetsontwerp houdende verklaring van het nut der onteigening van eigendommen, noodig voor en ten behoeve van de verbreedinc der Wassenaarsche straat te Scheveningen, heeft in de afdeelingen geen bedenkingen ontmoet.
Ingezonden Stukken.
Geachte Redactie ! Daar »De Maasbode* blijkbaar weigert te plaatsen eene rectificatie, welke ik haar verzucht op te nemen, richt ik tot u de beleefde vraag deze in uw geacht blad een kleine ruimte te willen gunnen.
Ziehier de zaak. , , , Ter inleiding der lezing van den heer Jan Stuyt, 15 Maart 1.1. gehouden in »üdeon«, heb ik - als voorzitter der Vereemging «Geloof en Wetenschap* met de inleiding belast, - .gewezen op het hoog belang van grondige wetenschappelijke vorming voor den kunsttheoreticus en van degelijk godsdiens tigwetenschappelijke vorming voor den katholieken kunstenaar. . , , In verband met de lezing van den heer J. Stuyt, welke handelde over John Ruskin, lag deze gedachte ter inleiding voor de hand. TJe verslaggever van »De. Maasbode* het me echter de dwaasheid zeggen, dat »de kunst een onmisbare factor is voor wetenschap en geloof» (? 1). Dus hij draaide de woorden om wat nonsens gaf, - en begreep de gedachte niet. Een gewone rectificatie verzocht ik en ze werd niet geplaatst, — ook niet na herhaalde aanvrage in dien geest. Daarom verzoek ik, ze nu ai te drukken in »De Tijd». Alet dank voor uw welwillendheid F. HENDRICHS S.J.
Jubilea.
De volgende eerw. paters en broeders Je/ smeten zullen tlit jaar den dag herdenken waarop zij voor 50 jaar hun intrede deden in het novicicaat der E.E. P.P. Jesuieten: pater (os. Boelen (Amsterdam, Krijtberg), 17 Mei; broeder Bern. Naber (Maastricht) 17 Mei; Br. J. de Leeuw (Mariëndaal) 17 Mei; pater Qos. van Heijst (Maastricht), 9 Juli; pater Adr. Geelen (Utrecht) 27 Sept.; pater H. Geerlings (Groningen) 27 Sept.; pater Car. Wenneker (.Weltevreden, Java) 27 Sept. en j-ater Bern. Mutsaers (Semarang) 13 Nov.
Verzoening.
LISSABON, 17 Maart. (Reuter). In den Senaat verklaarde de voorzitter van den Ministerraad, dat Koning Manuel van Don Miquel een eigenhandig schrijven ontving, waarin laatgenoemde verklaart afstand te doen van zijn rechten op den troon en zijn verlangen te kennen geeft om In Portugal te mogen verblijf houden.
Laatste Berichten. VEREENIGDE ZITTING.
Men seint ons uit 's Gravenhage : De piecluige aanbieding der wetsontwerpen beirekkeiijk het regentschap en de voogdij had in en buiten de vergaderzaal op het Binnenhof veel belangstelling gewekt bij het publiek. In de zaal der Tweede Kamer presideerde de heer Van Schimmeipennmck van der üye, de voorzit, er der Eerste Kamer, üe griffiers en commiezen-griffier waren evenais de leden der commissie van ontvangst en uitgeleide, in staavSiekleeding. Ook de beide ministers waren in groot gala-kostuum. De tribunes aan beide zijden waren dicht bezet. In de diplomatenloge waren ook eenige dignitarissen.. Ave aanwezige leden hoorden de rede van, den minister staande aan, ook de aanwezige socialisten. Na de indiening der wetsontwerpen werden 7 afdeelingen samengesteld, die daarna overgingen tot verkiezing van voorzitters en onder-voorzitters en een lid der commissie voor de verzoekschriften. De voorzi.ter r>oodigde de voorzitters en ondervoorzitters uit, zich te 3 ure met hem te vereenigen in de voorzitterskamer tot regeling der agenda voor werkzaamheden in de afdeeiingen. De zitting is daarna gesloten.
WEST-INDIE. CURACAO, 26 Febr.
Op Curacao is opgericht eene vereeiiiging, die den na&m zal dragen van »Het Oroene Kru's«, met het doel de particuliere ziekenverpleging te vergemakkelijken, door 0411. verpleegsters aan te stellen, ziekenverplegingsartikelen aan ie schaffen en in voorraad te hebeen, cursussen op te richten, voordrachten te houden, boekjes en geschrifijes, hygiënische voorlichtingen bevattend, te verspreiden, enz. Het eerste bestuur is samengesteld uit: mevrouw E. M. de Jc.ng van Beek en Bcnk, eere-voorzitsfer; C. A. Zeppetifcldt, voorzitter; M. H. J. Bosch, onder-voorz'tier; nr-juffr. ohanna van der Meden, penningmeestere se; J. H. Perret Gentil, boekhouder en J- C. B. Forbes, secretaris.
NEDERLAND EN VENEZUELA.
De Berlijnsche ienchigever van het »Hbld.« seint: Dr. J. de J. Paul verklaarde aan de»\oss. Zt_.« dut h'i de onderhandelingen met Nederland niet pioiseling heeït afgebroken, dech dat Hij Nederland verlaten heeft, omdat de cnderhandehngen een wending namen die ver boven zijn volmacht ging. De doüane-quaestie met Curacao heelt aanleiding gegeven tot moeilijkheden. De hierover door Nederland gestelde eischen konden niet worden vervuld, zonder meer, omdat zij benadeeling der handelsbelangen van andere Europeesche firma's in Venezuela ten gevolge zouden kunnen heb ben. Dr. de Paul zal uit Beriijn weder naar Nederland terugkeeren. De heer F. Lieïünck woonde gisteren voor het eerst, na zijn herstel van de operatie welke hij aan ' beide oogen heeft ondergaan, de zitting van de Tweede Kamer bij. Van alle zijden werd hij gelukgewenscht met den goeden afloop der operatie.
St-Joseph-Comité.
In aansluiting met het bericht van een paar dagen terug over het St. Jozefs-cornté, bericht men ons nog, dat als medewerker van pater Suitberfus Smitz is aangewezen i'afer Sigefridus Ellerbeck, welke laatste om deze reden van Woerden naar Weert verplaatst is.
Wanbetalers.
Bij referendum is deze week, zooals men weet, o. a. aangenomen, dat hel bestuur van den A. N. D. B. recht heeft te schrappen als lid van den A. N. D. B. wien het' wil. Het bestuur is van plan van die bevoegdheid gebruik te maken. In het Weekblad van den A. N. D. B. van heden wordt n.l. medegedeeld, dat elk bondslid, die op 17 April aanstaande meer dan vijf weken contributteschuld heett> zonder nadere kennisgeving, ■ geschrapt wordt als lid van den A. N. D. B. De wanbetalers hebben dus nu den tijd hun schuld af te doen.
Telegrammen van Parijs.
De staking te Parijs is natuurlijk ook aan ons telegraafkantoor merkbaar. Worden in gewone omstandigheden dagelijks meer dan duizend telegrammen van Parijs naar Amsterdam overgeseind, dit getal was Dinsdag zes; gisteren kwam zelfs geen enkel telegram binnen, doch sedert gistermorgen wordt de dienst weer vrij geregeld met een lijn onderhouden. »N. v. N.« Bij K°n. besluit is belast met de leiding kan den belastingdienst op de Antillen, behalve Curacao, Th. van Silf.iout, commies-verificateur der belastingen te Amsterdam.
Interventie te Belgrado.
PARIJS, 18 Maart. (Reuter.) Naar de »Figaro. verneemt, zijn de regeeringen te Londen, Sint Petersburg en Parijs met elkaar overeengekomen, om aan Servië in een nota te verzoeken dat het een basis vinde van vergelijk met Oostenrijk-Hongarije.
De staking te Parijs.
PARIJS, 18 Maart- (Reuter). De regeering zal zich van de hulp der troepen bedienen om den dienst der telegrafie te verzekeren. De ministerraad zal te 6 uur bijeenkomen in het Elysée om de verschillende quaesties te onderzoeWn, die door de tegenwoordi°e staking aan de orde zijn gesteld. — De ministerraad van hedenmiddag besloot de ambtenaren te vervangen door soldaten.
De Balkan-krisis.
BELGRADO, 18 Maart. (Reuter.) Er loopen geruchten dat de Servische regeering geneigd zou zijn zich te voegen naar de raadgevingen der mogendheden Wat betreft het antwoord, door Servië te geven aan Oostenrijk- Hongarije na den nieuwen stap ie doen door graaf Forzach. Servië zou ook geneigd zijn, zegt men, tot ontwapening, indien de mogendheden zulks mochten verlangen.
SPECIEKOERS.
GOUD. Oude riengiildenstukken. . , .„„„..„ Oude gerande Dukaten . . / °-™~ a / 10- Wichtige Engelsche Souvereinen. " ,„Ir » » ,5-85— Stukken van 20 Mark. . » {f*»- » •• }?•"£*"" 20 Frank. ... ' " "-80— „ „ 11.90— Goud in Baren per N.'P.' fijn"/ 164*3 *a fni£y°~ " " B'7o— ■ ZILVER, Baren Zilver van 900 a 300perN.P. m, Stukken van o Francs ... ' n'zi 240 Rijksmarken . ' ' * ol„ *. ". Ó59
HANDELSBERICHTEN.
AMSTERDAM, 19 Maaft Tabak. Afloop der heden gehou(jeninart .. . ... Pu Sumatra- en 021 pn Borneo-. '*-*chrijv!ng van 14,445 Pakken Merken- Taxatie Afloop 222 Dcli Maatschij/C . Cen,s- Cents-295 , „ /H I 330 . . /LM " J, 108 245 253 , „ /PB | 355 , , /E/4 f 550 Senembah Maatsclüj ■• 92/2 128 792 /K..„ ) 373 ." " /BK 1- 93 150 '154 JL/Pakaran/Deli \ ) 23G Medan Tabak Mij/TR/Deli 130"/, 274 r_ . . . /S/Langk'at' 1 332 - ■'^'«■■■zzzï 83v- m 012 W&vS Dcli.'LangLtß. J 820 Dcli MaatschlJ/A 98"/, '78 370 SST Cyß 95 215 500 L P OPadang-tirahranë 88'/. 215 351 , / , -TJermin 129 280 358 JH/Deli " .... ' m*** 102.' 235 ,222 £ur- c»limir Mij 124', 170 lüo2 Dcli Ba Mij.Tandem 84 135 ■ . n /TH ; 79 HO SK/Dell . ' "b ...... 82 ISO 200 APC/Deli/isös 94 1» 253 ATMS/5,..., 75 2TJO nn rirt B 3 SUM./PLANT/DELI 74% 130 102 APM/Sumatra 60/2 IK) 435 Amst. Langkat Cie/HD 112'/, 200 9Ï „ . /TL 77 100 712 Amst Dcli Cie/A...» 107 170 719 „ „ „/V 108 170 44G „ ./JH... 91 212 241 RDM'Arnhemia/Deli 100 170 3SS . /PB/Dcli 101 Och 17 B S/Dcli 61 10U 140 F & S/Deli/P SM., 15 132 NLBTCo/Ranau (Borneo) 106'/.. 155 189 . /Kloempang (. „ ) 77% 103 Van de Dcii Maatschij werden tot heden verkocht 5318 pn lot ca 183 et. De heden gehouden inschrijving liep wederom zeer hoog af en werden flinke prijzen besteed. Voor Duitschland en Amerika werd veel genomen. Kollie. voed ordinair Java 40— et, good average Santos 24- et Afgedaan 642 bn Redja Agoeng ex „Rembrandt" en „Koningin WUlielmina". Thee. Afgedaan ex veiling 11 dezer nrs 1394 en r.094 24/1 kn Java-. Suiker kalm. Maart / 12»/, te koop, Mei /12*7» gedaan Aug /12Jj en Oct./Dec. f 11 «'t genoteerd. Katoen kalm. Huiden. Afg-'daan bij inschrijving 7 vn, inh 55 stuks gezouten Surinasmsche ex .Rembrandt" Tin zeer stil zonder zaken, sluit met verkoopers per April / 78% en Juni / 78»/», koopers / % lager. Peper op termijn. Zwarte l.ampong in entr. Maart. . . . 17— October . . . . IC"', Apiil . . , 17— November. , 16"/., Mei , . 17';, December . 17i;9 Juni ... . 17— Januari . . 16=,'8 Juli , 17— l-'ebruari. IC1;. Augustus. . . . I7I,'» Omzet 10CO balen. September . . . 17 „ Stemming willig. Kruidnagelen. Noteermg op termijn. Zanzibar in F.ntrepöt Contract. Maart . . . . 257, [ September .... 277', April 26»;, October . . . 2u'8 Mei 26% November .... 26', Juni 277, December. . ... 26% Juli 27/8 Januari .... . 267, Augustus 277, l-'ebruari . . 26';, Stemming vast, Omzet — matten. Koffie. Noteeriag van Santos op termijn. v'on •■ cltt. -'.idd. Maart , . I£o9 . . . 20% 207', 21— April. ..... 20'/» 20'/, 21- Mti. ..... 20,, 21— 21 — .urn ..... 20'/, 2!- 21- Juli . . . " ... 20*/ a 2üi/« 20*;, Ausustu» * . ' . 20', 20% 20'/, ScDtember ..*,.. 19% 197's 19/• October. .... »*/« _» '»:■* Novembei . . . . 's_i •?> 19"s Uecembe. I .. . jgji 'gh 9Q> janvan . I„0 . . . W* 9. »'h *<*™<> ...• 9 ■;■ £'» £? Maart .... ,'9,' m l*k 19>„ | kalm 1 prijsh. prijsh iinze 2500 Da. Suiker.- Noteering op termijn. Gebod, uelat. Gebod, üetal. Masurt.,.. 12,21 12.21 'ovember.. 11.18 11.19 April...'..'.'.' 1221 '2.24 ,)ecember... 1120 11.21 Mei....1908 12.23 12.25 OcL/nec... 11.19 11.21 urn 12.26 12.28 ..anuari 11.23 11.2t> juü 12 28 '2.30 februari... 1127 11.30 >u.'u»tu».. 12.30 !3.— Jan./.*.aart. 11.27 U.* Seoterabei 12.13 12.29 Omzei 500 nalen. October..,.. 11,18 11.20 Stemming kalm. Tln. Stemming op termijn kalm. Banka Billiton Straits Gem.con ''sar: 1908 ?S7, 78% April 78% 78*/, Mei 78% 78*,', J,u*".i 78'/, 787, Juli 787, 78'/, A» 2 797, 78V, -- "* . __ .................. . Olie. Noteeringen per 100 kilo. (aapolie 19 Maait 18 Alaart. VlUgend _% 327» per HL. 30— / — . in de stad . — , — April/Mei — . — Mei „ 307,307, . — Juni/Aug.... .—' — Sept./Dec „ . 28»/, , — Lijnolie. Vliegend ' 22% 22"/» P«a 'LL 21". ƒ — Maart, — AP-'' _. . 21'/, .* - Jan./ April,._.. — — Mei/Aug 227, . 22"8 December — •. —' Sept/i>ec 227," . 22'/, Aardappelen onveranderd. Aanvoer 7 ladingen. ROTTERDAM, 18 Maait Koffie. Goed ordinair Java 40— et, average Santos J - et. Suilker vast, Maait / 127,, Mei ƒ 127, geboden. Specerijen. 2:> dezer komen In veiling 489 kn Notemuskaat. 7 kn Lange Noot en 127 kn Foelie; bij inschrijving komen ter markt 2J kn Notemuskaat en 2 kn Foelie. Tln itl), Banka Juni f 7a% te ko'ip. Margarine. Afgedaan 50 trs Harrison / 67. Kapok. Van de bij inschrijving aangeboden 1203 pn gezui verde weiden 561 pn gegund. I'OTjÏUDAM, 19 Maart Koffie. Noteering van Santos op termijn. vorige Ocht. Mldd. Maart . . . 1909 . , 2(.% 20»/, 20»/» April , . 20»/, 20% 20"'. Mei 207, 20';„ 20», Juni 20'!, 20»/» 20':, Juli .... . . . 207, 20»,', 20'; Augustus 207, 207 a 20»;, September. . . , . 19% 197, 19", October. ..... 19»/, 19»/, 19»/, November ..... 197, 197, 197', December .... 197» 19% '9% Januari . . . 1910 . . 19»/» 197, 197» Februari . ... 19';, 197» 197» Maart . . ■ . . 19% '9% 197» prijsh prijsh prijsh Omzet —— bn. SCHIEDAM. 19 Maart. Yioutwijn / 19.—. Beurscommissie ; 875 a /—, Jenever / 14.—, Amsterdamsche Proef / 15.50. Stemming flauw. . Ruwe Spiritus / 8% a / —. Spoeling / 1.61
PER TELEGRAAF.
LONDEN, 18 Maart Suiker. Beet- per loopende maand 10/6'/». Lijnolie loco 20/9 -, dito per Mei/Aug. 20/9—. dito ie il uil 19/—. Straits Tln loco £ 129.5, dito per 3/m. _ 130.15. Chili Koper loco £ bb.3.9, dito per 3/m. £ 55.13.9. Zink loco £ 21.5. Spaansch Lood loco £ 13 5. IJzer. Cleveland No. ■■> 46/3,! contant, 46/6 op l maand. Veemarkt onbeduidend. LONDEN, 19 Maart. Tarwe. Aan de kust aangevoerd 1 ladingen, ten verkoop aangeboden 1 ladingen. LIVERPOOL, 18 Maart. Katoen. Verkocht 8000 bn, «raarvan 1000 op speculatie en voor export Loco-stemming Amerik. kalm, o,—, Brazil o.— lager. Oost-Ind. onveranderd, American middling loco 5.—, dito Go. Basis midd lev. Maart/April 4.92, dito dito Mei/Juni 4.93, dito dito Jnli/Aug. 4.96, dito dito Sept/Oct 4.90. Op termijn lusteloos. LIVERPOOL, 19 Maart Katoen. Afgedaan 7,000 bn. Aangevoerd 14,000 bn. Stemming kalm. LIVERPOOL, 19 Maart Katoen. (Telegram van A. J. Buston & Co.) (Medegedeeld door Joannes Paris, Amsterdam.) 18 Maart, 19 Maart 10 u. 4 4 u. 15 10 u. 4 Maart 4.93 d. 4.88 d. 4.90 d. Maart/April 4.93 . 4.88 . 4.90 , April/Mei 4.94 , 4.89 . 4.90 . Mei/Juni 4.9 S . 4.90 . 4.91 , Juni/Juli 4.56 . 4.91 . 4.93 . Juli/Augustus... 4.97 . 4.93 . 4.94 . Aug./Sept 4.95 . 4.90 . 4.91 . Sept./Oct 4.92 . 4.88 . 4.89 , Oct./Nov 4.89 . 4^5 . 4.86 , Nov/Dec — . .— . •—■ . Stemming: kalm. traag. prijib. BERLIJN, 19 Maart. Tarwe per Mei 230.25, Juli 230.-. Kogge oer Mei 180.— Juli 185.50, Sept 185.50. Raapolle per Mei 03.90, Oct. 53.10 SlotDriizenf Tarwe pc. Mei 229.75, Jui. 22570. Rjgge per Mei 179.50, Juli 15450, Sept 184.50. Raapolle per Mei 53.80, Oct —.—. HAMBURG, 18 Maart Reuzel. Steam loco 51»/». Petroleum Hennsylvanie P.O.C l0CK0o?ife0: O-X'lr.-rSïja^U.rl 13,500 bn Santos good average op levering per Maan J 4-, Mei 34-, Sept. J 2 . Dec. Sl'A. Stemming kalm. . Spiritus per Maart 24'/., April/Mei . Stem*, mat. BKEMEN 19 Maart. Reuzel. Tob» S Firki s loco 44-, dito Doppeleiraer 45-. StKo(?legprl^- Katoen kalm. Middliog Upland 47'/,. KEULEN, 19 Maart. Raapolle. Dadelijk 60.-, dito per Mei 57 50 Weergesteldheid mooi. Kijnhoojte te II uui 0.94 M. PARIJS, 17 Maart Raapolle per Maart 62.-, April 62.25,4 m. v. Mei 61.25, 4 I m. 61 50. Prijsli ' Lijnolie per Maart 51.23, April 51.25, 4 m. v. Mei 51.50, 4 1. m. 51.50. Spiritus per Maart 39.-, April 39.50, 4 m. v. Mei 40.50 4 laatste m. 38.50. Prijsh. ' Suiker 88 gr. dadelijk 27.- a 27.50 Kalm. Witte No. 3 per Maart 30.50—, Apiil 30.62,. 4 m w m.i 31.12'/», 4 m. v. Oct 29.-. Prijsh. ' ' v' Mei Geraffineerd 61,— a 61.50.
Meel. Fr Bloem per Maart 31.10, April <51.30. Mei/Juni, 31.6: i, 4 m v. Mei 31.80. -Prijsb. Tarwe per M.-art 24.23, April 24.30, Mei/Juni 24.70. 4 m; v. Mei 24.75. Prijsh. . .... . Rog**e per Mei 10.60, Juni 16-to, Mei/Juni 1/.10, 4 m. v Mei 1715. Ka:m. offie. Santos Bood ai 'ht 6.° on bn Pni*»"l op levering per =0 10. :! 4'-*>o ",lei 44-2 j Juni 43.75, Juli 43 75, Ave. 43.-, Sept 41.75. Oct. 41 -. Nov. 40.50, Dec. 40.75, Jan. 40 50. 1-ebr. 40 c .;> kalm Ontvangsten te Rio 17 Maart 7, 0' bn, te Santos 4.000 bn. ' 01. Crossbred lev. vol», maand '-
COUPON-NOTEERINGEN.
AMSTERDMïI 19 Maart Oo:tenr Pao. in Kr. ƒ 50.22' A Russ.in Ooudßoeb. / 1.?9'2 dito Zilver , , 50.25 " dito iv Zilv.Roeb. . 1.25 Diversf u 3.i dito in Pap, Roeb. . 123 dito £ met affld. . 11.91) Pooische p. Ziiv.R. . 1.50 Portugeesclie —.- Spaans, buitenl. Ff. . 47J5J Fransche 47.G;. Spaans, binn. Piast. . 2.— Belgische 47.50 Ameril:. Goud Doll. . 2.46',. Diverse Rijksmark. , 58.60 Mexic. Dollar 1.18 Hamburger Kussen . 1.21 Japauscl.e Yen... , 1.18
WISSELKOERS
AMSTERDAM, 19 Maart Parij» kort / 48.02%-j Italië' 3/m. / 4712' v; 2/m. . 47.70-f; Petersburg. 3/m. , 125.—g Belg.Bankpl. kort . 47* nen 3/m. . 49. 3/m. . 47.42',; OostEankpl.S'm. . 4. Zwitsers, dito kort . 4.5. B Duits.Bankpl.lr.ort . 59.12%; 3/m. . 47.57% g 3/m. . 58ü2%g! Spanje 3/m. 2,07—g Londen kort. 12.12,:; Portugal 3/m , —. g . . 12.05-g' ROTTERDA .1, IS Maart Londen Kort pet £ ƒ 12.117, P.i-ijs . . 100 fr. 48. België „ „ 100 fr. 47.90— Uuitscnland lOU R.rn 59.10—
BEURSBERICHT. New-York, 18 Maart.
Geld was ruim. De Fondsenmarkt opende op een fractioneel lager koerspe;!, daalde vervolgens scherp, steeg later, kon zich lan .zamenand herstellen en sloot lusteloos maar prijshoudem;. Over het verloop oer beurs wordt nader geseind, dat vroegbeurs grif verkocht werd, waardoor' schei pc inbreuken op de noteeringen veroorzaakt werden, doch vervolgens werd de markt ondersteund en een opgaande beweging volgde, terwijl Phil & Readingshares agressief opgeboden werden, gevolgd door omvangrijke verkoopen ; de koersen van Phil. & Readings werden gedrukt en de lijst bewoog zien daarmede in overeenstemming. Later bleven de fluctuaties binnen enge grenzen beperkt.: De 'omzet bestond in 590,000 shares, waarvan Chesapeake & O.tio 50.000, Phil. & Reading 1051,00, Union Pacific 90.000 en gewone Steels 56.000 stu Het schijnt dat in liet nauw der contramine gisteren ter New-Yorksche beurze niet zoo hevig is geweest als de voorafgaande dag, want reeds bij •' de opening vertoonde de markt sporen van vermoeidheid en over-hausse speculatiën. Daarbij kwam dat het congres geen zitting had, waardoor! de stimulanz ontbrak om ongunstig nieuws in gunstigen zin op te vatten en naar aanleiding daarvan een verdere rijzing in het leven te toepen. Trou-: wens, wanneer men de toestanden nuchter inziet, dan moet men lot de conclusie komen, dat er heusen geen redenen bestaan om erg optimistisch te zijn, want men mag wel beweren, dat de JanefsbM meegevallen is, toch zal deze niet nala-, ten op ijzer, staal en koperwaarden deprimeerenden' invloed te oefenen, terwijl men bij de behandeling. door het congres nog voor tal van onaangename verrassingen kan worden geplaatst. Ook het steunen van den koers van Erieshares ging heden evenmin van harte; waardoor reeds na' het eerste uur eenige reactie ontstond en de markt' gedurende het overige gedeelte van den voormid-, dag een zwak en lusteloos aanzien behield. En gedurende de namiddaguren werd het er niet beter. op. Vraag voor dekking bestond er bijna niet en' lust tot het ondernemen van verdere hausse-en-; gagementen, evenmin, waardoorae koersen verder' min of meer belangrijk afbrokkelden, waaronder b.v. ' Steels, Eries, Missourls en andere toonaangevende! soorten eenigszins leden. Nochtans waren de koers-1 verliezen niet erg belangrijk, omdat de contramine; er van af zag agressie! op te treden. Toch valt: niet te ontkennen, dat de markt topzwaar is, als; het ware overvoerd door hausse-posities en dat, realisaties eerlang zullen moeten volgen, daar het; publiek zeer weinig belangstelling aan den dag: legt. Het slot was lusteloos en eerder zwak. Londen, 19 Maart In verhouding tot de allerlaatste Londensche koersen, die, vergeleken met de middenbeursprijzen,' een tamelijk belangrijke verlaging te zien gaven,: openden heden Amerikaansche waarden ter Theems-: beurze in tamelijk prijshoudende stemming. Voor-' namelijk waren het de hoofdsoorten als Topekas,: Unions en South. Pacifics, die hunne vorige prijzentamelijk goed konden handhaven. De lichtere soor-; ten, als Eries, Missouris, doch ook Steels onder-; gingen een geringe koersaibrokkeling op eenig; aanbod, dat het publiek daarin deed uitvoeren. De j markt verliep verder prijshoudend. Amsterdam, 19 Maart : De Amsterdamsche beurs opende heden voor: Amerikaansche Waarden op een fractioneel lager > koerspeil in niet ongunstige stemming. Voorname-; lijk trokken Rock Islands de aandacht, die op; eenigszins hoogere prijzen voor rekening van ons publiek werden opgenomen. Daarentegen waren: Steels flauwer en kwam daarin eenig aanbod voor.: Eries Gulfshares, American Cars en South. Rails: moesten een fractie prijsgeven, Marines en Wabashl met zeer weinig affaire. Later nam de omzet iets: af, doch bleef de stemming gedurende het verder; beloop over het algemeen prijshoudend. Nationale Staatsfondsen meerendeels iets aan-: genamer, vooral voor Integralen en Obligatiën. J Bult. soorten eveneens verbeterend voor Russenin verband met eenigszins meer geruststellende,' berichten uit de Balkan. Petuvians prijshoudend.! Culturen ongeanimeerd voor Votstenlanden. Tabakken over het algemeen iets beter van toon.: Petroleums herstellende, vooral voor Koninkl.' en Sumpals. Mijnen zeer stil. Cobars aangeboden. NIET OFFICIEEL. '■ Simau 568. Siloengkang 96>/,. Honduras 9%.
SLOTKOERSEN.
Union Petr. Cy Aand. 94:/4. Southem R. Co. Atgest. Gew. Aand. 24rV. Kon.-Ned. Mij. tot Ex. Petr. f 1000 Aand. 3945;. Perlak Petroleum A en B Aand. 129. Sumatra Palemb. Petr. Mij A. 148«,«. Zuid-Perlak Petr. Mij. A 138%. Oost Borneo Mij. Pief. Aand. 7\y Redjang Leboug Mijnb. Mij. Aand. 1009. Steenkolen-Handelsmpij. Aand. 143. Kansas City South. Pref. Aand. 72 y, Missouri Kansas Texas Cert. v. Aand. 40% Am Car & Foundry Co. Cert. v. Aand. 4é% Rock-Island Cert. v. gew. Aand. 23*. Stand. Milling Cy. Ct. v. Gew. Aand. 17%. Hand.-Ver Amsterdam Aand. Excl.
19 Maart. (Spec. dienst.) LONDENSCHE BEURSNOTEERINGEN.
Vor. slotj 11.20. n.-SO Atchison " 105"/»— 105»/» 105% Denvei 44»/» +5% _le 24*/. 25 24% Missouri 41*/, 41»/. 41 !i South. Rail 24% 24»/> 21»/, Pat. 1187a 119% 1'9% Unions 152% '83 '83 -— . —• Amalgama! 09»/. 69*/« Steels Com 46 457, «Va Gr. Trunk iB_- 18% 18iV ld. 3e prei. 44»/s 44'/, 44% Pi-ruvlan B'/, B'/» «it Oreat Cobar i% 37, 37, Centr. Arg. 107'/, 107'/, - Shansl 12.3 12.« J '' " SantaFéL 44.- 44.— I 44.— I
Advertentie
BERIOÏTZN OPGENOMEN IN EENIGE EXEMPLAREN VAN ONS VORIG NUMMER.