Drenthe is eerste met een grote meldkamer
ASSEN - Drenthe krijgt per 1 oktober een centrale meldkamer voor alle hulpverlenende instanties. Dat betekent dat aparte meldkamers voor ambulance vervoer, brandweer, rijksen gemeentepolitie op die dag verleden tijd zijn. Wie voor een spoedgeval hulp nodig heeft van deze drie organisaties, komt via het landelijk 06-11 terecht in de modern opgezette meldkamer, die gebouwd is bij het districtsbureau van de rijkspolitie in Assen. Drenthe is de eerste provincie van ons land met zon centrale meldkamer. Ook in Friesland bestaan daarvoor plannen, maar deze worden niet eerder uitgevoerd dan volgend jaar.
Volgens de interim-directeur van de Drentse meldkamer, Philip Deierkauf, kan deze landelijke primeur zich al verheugen in een brede belangstelling. De nieuwe meldkamer komt voort uit een integratie van de verschillende hulpverleningsdiensten. Dot heeft als voordeel dat de lijnen tussen deze disciplines kort kunnen worden gehouden. Daardoor kan de hulpverlening bij ongelukken, branden en rampen snel op elkaar worden afgestemd.
De meldkamer krijgt negentig telefoonlijnen. Het geoouw waarin zij is gevestigd, bevat tevens een afdeling voor commandodoeleinden, kantoren, een telex- annex infocentrum en een ruimte voor apparatuur. In de meldkamer zijn zeven bedientafels, waarvan zes identiek aan elkaar zijn. De zevende tafel, de zogeheten 'regietafel', bevat een aantal extra s, zoals beheerscomputers, de bediening van de stroomvoorziening van het gebouw en dat van de rijkspolitie, de signalen van de overvalalarmen, openbaar brandmeldsysteem en bewaking van het gebouw.
Op de andere tafels bevinden zich een gecomputeriseerd paneel voor bediening van de telefoon, mobilofoon-computerbediening, geautomatiseerde beeldschermplotting, het openbaar brandmeldsysteem, een geautomatiseerd verwerkingssysteem voor de brandweer en de centrale posten ambulancevervoer en het geautomatiseerde politieverwerkingssysteem BPS/BIS. Per bedientafel is een onderverdeling naar discipline en eventueel naar werkgebied mogelijk.
De proefalarmeringen geschieden volledig automatisch. Voor de politie worden 28, voor de brandweer 3 en voor de centrale ambulanceposten 4 radiokanalen gebruikt. Tussen de meldkamer en de politiebureaus bevindt zich een gesloten datacomunicatiesysteem. Met de ziekenhuizen in en rond de provincie bestaan directe verbindingen. De meldkamer telt 29 medewerkers. Ze wordt overdag door vijf en 's nachts door drie centralisten bemand.