(advertentie) Tbnnema Caramels zijn zachte caramels, per stuk ver- ■■ ƒ.IIHIJHB pakt in een gedecoreerd rolletje. Er zijn twee soorten: vanille en *- J W Ik, I TtiFlw drop. Vanille is romig; drop is wat pittiger. Tonnema Caramels (> WT% ff l\if UT "^ zijn de zachtheid zelf. Een fijn trekje is ook nog dat ze elk moment V^X*^\XaIVAJEJ«J van de dag lekker zijn en blijven. ■^■■i^^MMHi^^Bi De zachtheid zelf.
Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- 28-09-1985
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- Datum
- 28-09-1985
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Nederlands Dagblad
- Plaats van uitgave
- Amersfoort
- PPN
- 810209039
- Verschijningsperiode
- 1967
- Periode gedigitaliseerd
- 1967-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Nederlands Dagblad
- Nummer
- 10057
- Jaargang
- 41
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Hooggeplaatste agent van KGB loopt over
WASHINGTON (AFP) - Een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van justitie heeft bevestigd dat de Russische diplomaat Vitali Dzjoertsjenko, die een belangrijke agent zou zijn van de geheime dienst van de Sovjetunie, KGB, is overgelopen naar de Vereningde Staten. De functionaris, die er prijs op stelde anoniem te blijven, wilde geen nadere bijzonderheden verstrekken. De ministeries van justitie en buitenlandse zaken hulden zich in stilzwijgen, en ook een woordvoerder van het u/itte Huis wilde niets zeggen.
Het overlopen van de KGB'er was gemeld door de Los Angeles Times. Dzjoertsjenko, een adviseur van het Sovjet-ministerie van buitenlandse zaken, zou in augustus op reis in Italië zijn verdwenen en momenteel in de VS zijn. Hij zou sindsdien door de CIA aan de tand zijn gevoeld. De krant noemde Dzjoertsjenko de belangrijkste KGBoverloper sinds de jaren '30. Volgens de Amerikaanse tvomroepmaatschappij NBC weet hij zeer veel over de KGB-activiteit in de VS, West- Europa en Latijns-Amerika. Een andere Amerikaanse krant, de 'Washington Times', bestempelde hem als ~de nummer vijf van de KGB."
Volgens de New Vork Times zou Dzjoertsjenko enkele ClAagenten ontmaskerd hebben als spionnen voor de Sovjetunie. De krant meldt dit op gezag van Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Het Witte Huis en het ministerie van buitenlandse zaken wilden hierop geen commentaar geven.
Als Dzjoerstjenko's onthullingen kloppen, bevestigt hij lang bestaande vermoedens die zijn geuit door CIA-agenten, volgens wie zulke dubbelspionnen de oorzaak ervan zijn dat de Amerikaanse geheime dienst in opspraak is gekomen.
De New Vork Times meldde verder dat Sergei Bochan, onderdirecteur van de Russische militaire inlichtingendienst in Athene, in mei is overgelopen naar het Westen. Bochan zou hebben verklaard dat Russische geheime agenten tot in de Griekse regering zijn doorgedrongen. Na die verklaring zouden de VS de voorgenomen levering van F 16-vliegtuigen aan Griekenland op de lange baan hebben geschoven.
Frankrijk zal optreden tegen Greenpeace-vloot
NEW VORK (ANP) - De Franse minister van buitenlandse zaken, Dumas, heeft in New Vork te kennen gegeven dat zal worden opgetreden tegen de Greenpeace-vloot, wanneer die in de buurt komt van de Stille Zuidzee-atol Mururoa, waar kernproeven worden genomen.
Volgens minister Dumas zijn de proeven noodzakelijk voor de modernisering, en daarmee het handhaven van de geloofwaardigheid, van de Franse kernmacht. De proeven zullen dan ook niet worden gestopt, zo deelde hij categorisch mee.
Als de schepen bij het proefgebied aankomen 'zullen wij ze ontvangen. Maar als zij de Franse territoriale wateren binnenvaren, doordringen tot het onder Franse soevereiniteit staande gebied waar, ter wille van Frankrijks nationale veiligheid, kernwapens worden beproefd, 'zullen beschermende maatregelen worden genomen', aldus de bewindsman.
Franse en Nieuwzeelandse delegaties zijn in New Vork overleg begonnen over de schadevergoeding die Nieuw- Zeeland eist voor het opblazen van de Rainbow Warrior in de haven van Auckland door de Franse geheime dienst. Na dagen van stilzwijgen hebben de Verenigde Staten uiteindelijk Frankrijk veroordeeld wegens het tot zinken brengen van het Greenpeace-schip.
Amerikaanse functionarissen, die vroegen niet bij naam genoemd te worden, zeiden dat de Amerikaanse veroordeling van Frankrijk volgde op interne verdeeldheid in het State Department over welke houding Washington zou moeten innemen ten aanzien van de kwestie.
Een werkgroep bestaande uit negen hoge functionarissen zou in juni het groene licht hebben gegeven voor de aanslag, zo meldde gisteren de krant 'Quotidien de Paris. Onder die functionarissen zouden Jean-Louis Bianco, secretaris-generaal van het bureau van de president en Louis Schweitzer, directeur van het kabinet van premier Fabius geweest zijn. De krant beroept zich op een 'zeer betrouwbare bron.
Veel Franse kranten heben gisteren aangedrongen op verdergaande politieke consequenties na de bekentenis van premier Fabius, dat de geheime dienst de hand had in de aanslag op de Rainbow Warrior. De commentaarschrijvers in de weekbladen 'Nouvel Oberservateur' en '1' Express' drogen er bij president Mitterrand op aan, een nieuwe minister-president te benoemen.
Israëli's nemen wraak na Palestijnse moorden
JERUZALEM (AFP-RTR) - Israëlische oorlogsvliegtuigen hebben een Palestijnse guerrillabasis in de Oostlibanese Beka'a-vallei aangevallen. De aanval had plaats kort nadat Palestijnen drie Israëliërs op een jacht in Cyprus om het leven brachten. De vliegtuigen vielen een basis aan van de dissidente Fatah-groep van Abu Musa ongeveer 5 kilometer ten westen van Baalbek.
Israël had wraak gezworen na de moord op de Israëliërs in de haven van Larnaca op Cyprus. De luchtaanval kwam ook enkele uren na de beschieting van een Israëlische bus in Halhoul op de westelijke Jordaanoever. Daarbij werden zeven inzittenden gewond. In Halhoul werd de avondklok ingesteld.
In een anoniem telefoontje aan het bureau in Jeruzalem van het Franse persbureau AFP werd de verantwoordelijkheid voor de acties in Larnaca en Khalkoul opgeëist door de 'Strijdmacht 17' van de PLO.
De regering van Cyprus heeft inmiddels geweigerd in te gaan op een Israëlisch verzoek om uitlevering van de drie Palestijnen die in Lacarna de drie Israëliërs om het leven brachten. „De Palestijnen zullen verschijnen voor een Cyprische rechtbank, de enige die daartoe bevoegd is", zo werd officieel meegedeeld.
In de drukke straat in de commerciële wijk van Limassol, Zuid-Cyprus, is gisteren een Arabier doodgeschoten.
Getuigen zeiden dat het slachtoffer, dat geen identiteitspapieren droeg, met automatische wapens werd neergeschoten door twee mannen. De aanvallers wisten te ontsnappen in een wachtende auto. „We hebben reden te vermoeden dat het een incident is van ruzie tussen Arabische facties, maar zeker weten we het niet", aldus een politiewoordvoerder.
In Tripoli, de op een na grootste stad van Libanon, werd gisteren verwacht dat Syrische militairen een eind zouden maken aan de gevechten tussen Soennieten en Palestijnen. Aan de rand van de stad waren Syrische parachutisten al in gevecht gewikkeld met fundamentalistische moslims.
Onbekenden hebben twee Britse vrouwen ontvoerd in West-Beirout. De vrouwen werden in de buurt van de Amerikaanse universiteit in een auto gedwongen en naar een geheime bestemming gebracht, zo zeiden ooggetuigen.
Tunesië verbreekt banden met Libië
TUNIS (AFP-DPA-RTR)-Tu|jesië heeft de diplomatieke betrekkingen met het buur«nd Libië verbroken, zo is door het officiële persbureau TAP meegedeeld. De Libische vertegenwoordiger in Tunis *erd ontboden op het ministe"e van buitenlandse zaken, *aaT hiJ op de hoogte werd ge* eld va« de Tunesische beslissing.
Eerder waren al vier mede- Viu rS van het Libische volksbureau (ambassade) in unis tot ongewenst persoon •ericlaard en het land uitge- De vier werden er van peschuldigd bombrieven te "ebben gestuurd naar Tunesi- journalisten. Woensdag °ntplofte zon bombrief in een fUnesisch postkantoor.
Minister Van den Broek in New York: Verplaatsen SS 20's maakt voor Nederland geen verschil
NEW VORK (ANP) - Het maakt voor Nederland 'geen enkel verschil' of SS 20-raketten van het Europese naar een ander deel van de Sovjetunie worden overgebracht. Dit heeft minister Van den Broek in New Vork verklaard naar aanleiding van een bericht in de 'Los Angeles Times', als zou de Sovjetunie 27 SS 20-raketten hebben ontmanteld of verplaatst, om Nederland te bewegen af te zien van plaatsing van kruisraketten. De krant meldde die informatie te hebben gekregen uit kringen binnen de NAVO en de Amerikaanse regering. Het wordt volgens die bronnen niet onmogelijk geacht dat Moskou in de periode tot 1 november nog eens 36 SS 20-raketten terugtrekt.
Volgens het Amerikaanse ministerie van defensie heeft de Sovjetunie thans 441 SS 20--raketten opgesteld. De 'Los Angeles Times' meldde dat de jongste stappen van Moskou betekenen dat het aantal SS 20-raketten zal worden teruggebracht tot 378.
De Nederlandse regering heeft vorig jaar verklaard dat tot plaatsing van kruiskaretten zal worden overgegaan, wanneer de Sovjetunie op 1 november aanstaande meer dan 378 SS 20-raketten heeft opgesteld.
Minister Van den Broek, die na een gesprek met zijn Sovjetambtgenoot Sjevardnadze constateerde dat de Nederlandse poging om bij te dragen aan wapenbeheersing was mislukt, verklaarde dat de Amerikaanse gegevens 'niet waren weersproken.
Het Amerikaanse ministerie van defensie meent dat de Sovjetunie wellicht de NAVO tracht te misleiden over het aantal SS 20-raketten, om zo te proberen de plaatsing van kruisraketten in Nederland te voorkomen. Dit zei een woordvoerder van het Pentagon, Bob Sims. Sims zei ervan overtuigd te zijn dat het aantal van 441 juist is.
Deze drijvende pyramide is momenteel te vinden op het water van de Seine in Parijs. Het is een ontwerp van de Franse beeldhouwer Felix. Het gevaarte is twaalf meter hoog.
Deze drijvende pyramide is momenteel te vinden op het water van de Seine in Parijs. Het is een ontwerp van de Franse beeldhouwer Felix. Het gevaarte is twaalf meter hoog.
Spanning in Zuid-Afrika groot vóór rede van Botha
(van onze correspondent)
PRETORIA - Voor de zoveelste keer binnen enkele weken wordt hier in Zuid- Afrika uitgekeken naar een toespraak van president Pieter Botha. Hoewel de verwachtingen niet zo hoog gespannen zijn als in Durban op 15 augustus jl., menen sommige waarnemers dat Botha maandagavond in Port Elisabeth een aantal belangrijke aankondigingen zal doen.
Hij spreekt daar namelijk voor zijn thuisfront als hij het Kaapse provinciale congres van de regerende Nationale Partij opent. Niet alleen zwarten, vooral in de door onrust geteisterde Oostkaap, maar ook veel blanken hopen dat de hervormingsinitiatieven van Botha concreet gestalte zullen krijgen. De druk op de president is namelijk van verschillende kanten groot om een belangrijke stap op weg naar het eind van de apartheid te zetten. Enerzijds probeert de nieuwe Nationale Conventie Alliantie de regering te betrekken bij een nationale conventie, om zodoende een nieuwe grondwet op te stellen.
Anderzijds verwerpt de regering echter nog steeds zon conventie en ziet men in Pretoria ook geen weg open om met het verboden African National Congress te praten. Ook ziet het er niet naar uit dat de regering met het Verenigde Democratische Front gaat praten, want de meeste van de frontleiders zitten in de gevangenis en verschillende van hen worden wegens verraad aangeklaagd.
Hoe kan de regering dus uit de huidige impasse komen? In de eerste plaats kan Botha volgens waarnemers het parlement voorstellen bepaalde apartheidswetten af te schaffen of drastisch te hervormen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de pasjeswet en de wet die de beweging van zwarten uit de stamlanden naar (blank) Zuid- Afrika aan banden legt, wetten die volgens Botha niet alleen verouderd zijn, maar ook om economische redenen moeilijk zijn toe te passen. Verder kan Botha via het parlement zijn voornemen realiseren om het Zuidafrikaanse staatsburgerschap aan alle zwarten terug te geven, die ze verloren hadden vanwege de zogenaamde onafhankelijkheid van hun stamlanden. Zo kan er dan ook in het parlement over een nieuwe politieke bedeling voor zwarten gesproken worden.
Anderzijds zit Botha met het dilemma dat hij in zijn partij te maken heeft met een blank kiezerskorps, waarvan een belangrijk deel op 30 oktober voor interim-verkiezingen naar de stembus gaat. Er zijn dan ook waarnemers hier die pessimistisch zijn en geen drastische politieke stappen verwachten. Wel is men van mening dat Botha een aantal economische maatregelen zal aankondigen om het leefklimaat van alle Zuidafrikaners te verbeteren. Botha zei dezer dagen dat het grootste probleem van Zuid-Afrika werkeloosheid is.
Stemrecht
(AFP) - De Zuidafrikaanse , regering is niet van plan op basis van één man, één stem stemrecht te verlenen aan zwarten, ook niet geleidelijk. Dit heeft president Pieter Botha verklaard in een interview met het Amerikaanse blad Business Week, dat gisteren werd gepubliceerd. Het algemeen stemrecht zou „Zuid- Afrika veranderen in een socialistische dictatuur en dat willen wij niet", aldus Botha. Het is fout over een blanke minderheid en over een zwarte meerderheid te spreken, zo verklaarde de president. „Wij zijn een land van minderheden en wij hebben ook zwarte minderheden. We moeten een systeem en een aanvaardbare oplossing vinden voor onze verschillende minderheden, zodat hun rechten, hun tradities en hun ideeën gerespecteerd worden".
Botha voegde daaraan toe dat hij voor de afschaffing van de 'pasjeswetten', de wetten waarbij het verblijf van zwarten in blanke gebieden wordt geregeld, een alternatief wil. „Er moet controle zijn", zo betoogde hij.
Afvuren
Volgens het PvdA-partijblad 'Voorwaarts' zou minister De Ruiter van defensie van mening zijn dat Nederland de mogelijkheid moet hebben om, indien Amerikaanse kruisraketten op Nederlandse bodem zijn geplaatst, op het laatste moment 'nee' te zeggen tegen het inzetten van die kruisraketten. Minister De Ruiter zou dat gezegd hebben in een interview met het blad. De bewindsman zou overigens niet zover willen gaan, dat Nederland een vetorecht krijgt, dat wil zeggen dat Nederland het inzetten van de kruisraketten zou kunnen voorkomen. Minister De Ruiter zou wel vinden dat Nederland de mogelijkheid moet hebben, zich tegen de mening van andere bondgenoten in tegen het afvuren van de kruisraketten te verzetten, aldus Voorwaarts.
De minister zegt in het interview voorts van mening te zijn dat het verdrag dat Nederland met de Verenigde Staten sluit over de kruisraketten 'een redelijke continuïteit' moet hebben met 'een redelijke opzegtermijn. Over de lengte van een dergelijke opzegtermijn wil minister De Ruiter zich overigens niet uitlaten.
De woordvoerder van minister De Ruiter deelde inmiddels echter mee dat minister De Ruiter de uitspraken over het onthouden van instemming bij het besluit tot het inzetten van de kruisraketten niét gedaan heeft tegenover de interviewer van 'Voorwaarts. „De andere uitspraken van De Ruiter, onder andere over de opzeggingstermijn van een verdrag met de Verenigde Staten, zijn wel door de minister gedaan", aldus de ministeriële woordvoerder.
De redactie van Voorwaarts stelt daarentegen dat de versie van het interview met minister De Ruiter zoals die uiteindelijk in het blad is afgedrukt, vooraf is goedgekeurd door de chef voorlichting van het ministerie.
Zimbabwe helpt in strijd tegen rebellen Mozambique
van onze correspondent
Dank zij de militaire hulp uit Zimbabwe is de Frelimo-regering van Mocambique er in geslaagd de rebellenbeweging MNR een gevoelige slag toe de brengen. Volgens nieuwsberichten uit de Mocambiquaanse hoofdstad Maputo heeft een gezamenlijke strijdmacht het rebellenhoofdkwartier Casa Banana in de Gorongoza-bergen veroverd. Met behulp van Zimbabwaanse parachutisten werd de rebellenvesting na luchtbombardementen ingenomen.
De afgelopen maanden voerden MNR-rebellen een schrikbewind in verschillende streken van Mocambique. Aanvallen werden uitgeoverd tot in de buitenwijken van Maputo. Talrijke slachtoffers kwamen om in aanvallen op verschillende konvooien. De rebellen bedreigden ook vanuit hun vestingen de 250 km lange spoorweg en oliepijplijn tussen Umtare in Zimbabwe en Beira, de havenstad in Mocambique.
De afgelopen paar jaar stuurde Zimbabwe duizenden soldaten naar het oostelijk buurland om de belangrijke verbindingen te beschermen tegen sabotage. Premier Robert Mugabe van Zimbabwe zei kort geleden in het parlement dat de genoemde handelsroute van levensbelang voor Zimbabwe is en dat zijn land bereid is om, indien nodig, tot 30.000 soldaten naar Mozambique te sturen. Het leger in Zimbabwe telt ca. 40.000 man.
Mugabe zei verder dat de kosten van het militaire optreden in Mocambique verantwoord zijn om de handelsroute te beschermen, want anders „is het nodig om onze goederen via Zuid-Afrika te transporteren". Ongeveertachtig procent van de Zimbabwaanse buitenlandse handel vindt al via Zuid-Afrika plaats.
Vluchtelingen
Inmiddels zit Zuid-Afrika opgescheept met ca. 100.000 vluchtelingen uit Mocambique. Zij zijn de oorlogstoestand ontvlucht. Wekelijks komen honderden vluchtelingen door het Kruger-Wildpark binnen. Tientallen vluchtelingen overleven de ontbering van de soms meer dan vijftig kmlange tocht niet. Verschillende vluchtelingen zijn gedood door landmijnen die aan de Mocambiquaanse kant van de grens gelegd zijn.
Aan de Zuidafrikaanse kant van de grens ontvangen de vluchtelingen niet alleen medische verzorging, maar de regering heeft hun de afgelopen weken ook grote hoeveelheden voedsel geschonken. Volgens de vluchtelingen heerst er in verschillende gebieden van Mocambique als gevolg van de oorlog en droogte ernstige hongersnood. Duizenden mensen zijn reeds als gevolg daarvan omgekomen.
De Zuidafrikaanse regering voert thans onderhandelingen met de Mocambiquaanse regering om de vluchtelingen te laten terugkeren.
'Holle frasen'
Verscheidene Europese ministers van buitenlandse zaken hebben er in redes voor de Algemene Vergadering van de VN bij beide supermachten voor gepleit, bij de top tussen hun leiders in november oprecht te streven naar beperking van hun kernwapenarsenalen.
De Britse minister Howe richtte dat pleidooi vooral tot de Sovjetunie en riep dat land op zijn woorden om te zetten in concrete ontwapeningsinitiatieven. „Star Peace klinkt aardig als een slogan, maar op zichzelf brengt het ons niet dichter bij controleerbare wapenbeheersingsovereenkomsten, die concrete voorstellen vereisen en geen holle frasen", betoogde Howe.
De Franse minister Dumas sprak zijn zorg uit over de ontwikkeling van ruimtedefensie en anti-satellietwapens die aan de gang is. Naar zijn oordeel kan die leiden tot een nieuwe escalatie in de wapenwedloop 'waarvan de destabiliserende effecten te vrezen zijn.
Minister Genscher van de Bondsrepubliek is van mening dat van de top positieve effecten moeten uitgaan naar het wapenbeheersingsoverleg in Genève. „Beide partijen moeten zich borg stellen voor de veiligheidsbelangen van de ander. Zij moeten zich beide verantwoordelijk voelen voor een gezamenlijke taak", aldus de Westduitse bewindsman.
Politie in W.-Duitsland doet grote drugvangsten
BONN (AP) - De Westduitse politie heeft de afgelopen dagen de grootste hoeveelheden verdovende middelen in beslag genomen die ooit zijn aangetroffen in de Bondsrepubliek, zo heeft minister Zimmermann van binnenlandse zaken bekendgemaakt.
Eergisteren en gisteren stuitte de politie op ruim zes ton hasjiesj en 2,4 ton marihuana. Eerder deze week werd op twee plaatsen in totaal 25 kilo heroïne met een handelswaarde van ongeveer vijf miljoen mark in beslag genomen.
Volgens Zimmermann is het succes vooral te danken aan internationale samenwerking. Tevens hebben de vondsten aangetoond hoezeer West- Europa in de belangstelling staat van drughandelaren, zei hij.
Zimmermann zei zich in het bijzonder zorgen te maken over de 'mode-drug' cocaïne, die 'met alle macht door kapitaalkrachtige smokkel- en handelssyndicaten' op de markt wordt gebracht. Tot dusver is er in de Bondsrepubliek méér cocaïne onderschept dan er op de markt gekomen is. Maar alleen door een drastische afremming van de toevoer kan een ontwikkeling als die in de Verenigde Staten voorkomen worden, zei Zimmermann. De VS telt inmiddels tienmaal zoveel cocaïnegebruikers als heroïnegebruikers.
Taba
CAIRO (AP) - Egypte en Israël zijn het eens geworden over een agenda om een grensgeschil te regelen dat de bilaterale betrekkingen tussen beide landen mim drie jaar heeft verzuurd. Het conflict heeft betrekking op Taba, een kleine enclave aan de Rode Zee, die momenteel in handen is van Israël, maar die wordt opgeëist door Egypte
Walter
Viktor Walter werd in 1950 in Siberië geboren. Op 18-jarige leeftijd moest hij in dienst, waar hij op religieuze gronden weigerde de militaire eed af te leggen. In 1975 trouwde hij met Maria Pavlovetsj en werd als ouderling in de (niet-geregistreerde) Pinkstergemeente gekozen.
In 1982 werd deze gemeente uitgewezen uit de stad waar de leden woonden, omdat het de autoriteiten ondanks arrestaties, geldstraffen en bedreigingen niet gelukt was de gelovigen tot registratie van hun gemeente over te laten gaan.
Zij trokken toen met hun families naar het zuidoosten van Siberië, hopende daar aan de vervolgingen te ontkomen. De druk werd echter nog groter, en zelfs de kinderen werden niet ontzien. Er werden regelmatig antireligieuze, propagandistische films vertoond, zoals 'Wolken boven Borsk', waarin gelovigen als reactionaire, staatsgevaarlijke elementen tentoongesteld werden, die in religieuze riten mensenoffers brachten. Nadat de kinderen door de opgehitste schooljeugd zo mishandeld werden dat ze bijna dagelijks gewond naar huis kwamen, namen Viktor en nog zeven andere families hun kinderen van school.
Op 14 oktober vorig jaar stierf onder onverklaarbare omstandigheden Viktors vader, Samuel Walter (66). Als doodsoorzaak werd longkanker genoemd, maar niemand van de gemeente gelooft dat. Men is ervan overtuigd dat deze dood onder verantwoordelijkheid van de KGB valt.
Op 10 december 1984 deed de KGB huiszoeking bij Viktor Walter en 14 andere families. Religieuze literatuur, kinderboeken, bijbels, adresboeken en brieven werden inbeslaggenomen. In het huis van Viktor probeerde men het plafond en de vloer open te breken en nam men ook nog het laatste geld weg van de familie. Viktor werd gearresteerd zonder dat hij van zijn (9) kinderen afscheid mocht nemen.
In april 1985 begon het proces tegen hem dat vijf dagen duurde en hij werd door vijftig veiligheidsagenten bewaakt. Men beschuldigde hem ervan dat zijn gemeente niet geregistreerd was, dat de stoet bij zijn vaders begrafenis niet de voorgeschreven weg gevolgd had, dat hij zijn kinderen had afgehouden van schoolonderwijs, het afwijzen van het Sovjet-staatsburgerschap (aanvraag tot emigratie) en het organiseren van drie hongerstakingen van dertig dagen in zijn gemeente. Nadat het vonnis was uitgesproken zongen de aanwezige christenen een lied en wierpen tulpen naar Viktor. Tien dagen later werden ook zijn broer Peter, zijn beide zwagers evenals vier andere christenen tot hoge gevangenisstraffen veroordeeld. Viktor kreeg vijf jaar werkkamp. Zijn kampadres is nog niet bekend. Men kan echter wel naar het huisadres schrijven om zijn vrouw en kinderen in deze moeilijke omstandigheden te bemoedigen:
USSR-RSFR Primorsky krai 692400 s. Chuguyevka ui. Beregovaya 10 A Walter Maria
Voorgedrukte kaarten en/of brieven kan men bestellen bij: Christelijke Stichting voor Hulp aan Gewetensvervolgden, Postbus 80, 1619 ZH Andijk. Tel.: 02289-2612; CLIC, Nieuwe Ebbingestraat 159, 9715 BB Groningen, tel.: 050--717717; Boekovski Stichting, Postbus 51049, 1007 AE Amsterdam, tel.: 020-793753.
Neutronengranaat
PARIJS (Reuter) - Franse geleerden zijn bijna klaar met het beproeven van een neutronengranaat. Het Franse leger moet in 1992 de beschikking krijgen over artillerie, waarmee de nucleaire granaten kunnen worden afgeschoten. Dan wordt Frankrijk vermoedelijk het eerste Westeuropese land dat dergelijke wapens stationeert.
De neutronengranaat is ontworpen om veel slachtoffers te maken door sterke straling, terwijl schade aan bouwwerken beperkt blijft door een geringe explosieve kracht.