»OT^,aanßenWvanßotter""tèeft het ICTO voor 1985 '*P hechte subsidie onthou'* nit heeft de algemene ber^Zotomissie van de Rot'''fnise gemeenteraad be- aanleiding van een ührift dat het ICTO te*He subsidieweigering had luiend. De beroepscom■e e heeft de gemeenteraad P'adviseerd alsnog subsi. verstrekken, zo heeft seis mr E. de Kort van de j^jssie meegedeeld. ifntóens de beroepscommissie bestond uit drie leden '* te PvdA - heeft het col, van B en W (meerderheid
Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- 12-03-1986
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- Datum
- 12-03-1986
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Nederlands Dagblad
- Plaats van uitgave
- Amersfoort
- PPN
- 810209039
- Verschijningsperiode
- 1967
- Periode gedigitaliseerd
- 1967-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Nederlands Dagblad
- Nummer
- 10195
- Jaargang
- 42
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
R'dam mag ICTO geen subsidie vigeren
Nationale manifestatie op 5 mei in Leeuwarden
i Wonze noordelijke red.) isL WARDEN - De maifesïittvan het Comité Natio- Jai«',\ü'ring Bevrijding zal dit IsH-dQ 5 mei in Leeuwarden ■jW\wiiden. Dat heeft het i AwÉmeegedeeld. wordt een provin- uitgekozen voor \jfc Mtionale viering van 5 t Ditmaal is Leeuwarden ede beurt. 3e manifestatie zal uit drie . eerdelen bestaan. Op de -Mag van 5 mei wordt de ofriële manifestatie gehouden « ide Grote Kerk te Leeuwar? Dat gebeuren zal worden ÏSewoond door ongeveer 700 sodigden, van wie 200 jonfai, 200 uit kringen van verfden en verzetsmensen, 200 * fc diverse Friese organisa- Ken 100 van nationale orgaisaties. ' "» manifestatie zal, zoals 'laatste jaren gebruikelijk ' door de NOS-televisie drtstreeks worden uitgezon}erder zal er een jongereninkomst plaatsvinden op borgen van de vijfde mei. Wraal thema bij die bijeen- Knst zal zijn 'mensenrechten , slotte zal er in het Fries J^um in Leeuwarden de te- „Verzet en verjong 1933-19 NU" te zien zou mooi zijn, aldus een J ™dvoerdervan het natio- JP comité, wanneer het * Venetmuseum, samen * aeze tentoonstelling, in -Periode gratis toeganke' gou zijn. . is te zien J 1 april tot 12 mei. Daarna Je expositie ook nog in "l«ipost en Harlingen te **tigenzijn.
Wiegel wil Minister De Korte adviseren
FJfN (ANP) - De com|w ls der Koningin in J?land, Wiegel, zal indien J* fninister De Korte van „niandse zaken advise'•^ hvlPnie?d-%Wiefel mjtn • VVD-minister toe tj '" Ommen gehouden H^ erkiezingsbijeen- L f}> die zaterdag voor tot mimister "menlandse zaken be'* d:Un!?emde het een goede * bK- e heer °e Korte tot l»8>rlnel. is toegetreden. bistp-i6-1?6 *n de zogenoemde S;i!le viJfhoek (het *oen| an ministers van alkejj , Zaken, economische * cii ,Tanciën' sociale za" *Hetl£n binnenlandse za-1 volgens Wiegel "«rkmg daarvan.
In het Paleis van Justitie is dinsdagmorgen het pleidooi van de stichting 'Verbiedt de Kruisraketten' gestart contra de Staat der Nederlanden. V.1.n.r.: mevr.mr. Sampayo, mr. Westenberg, president mr. Reisig en mr. Van 't Hul.
In het Paleis van Justitie is dinsdagmorgen het pleidooi van de stichting 'Verbiedt de Kruisraketten' gestart contra de Staat der Nederlanden. V.1.n.r.: mevr.mr. Sampayo, mr. Westenberg, president mr. Reisig en mr. Van 't Hul.
Nederland: overleg over C-wapens stimuleren
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse vertegenwoordiger naar de Geneefse ontwapeningsconferentie zal de delegaties van alle veertig deelnemende landen morgen uitnodigen voor een werkbijeenkomst op 4, 5 en 6 juni over verificatie van een verbod op de produktie van chemische wapens in de civiele chemische industrie. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag meegedeeld.
De onderhandelingen in de VN-ontwapeningsconferentie over een algeheel verbod op chemische wapens zijn in een stroomversnelling geraakt, nadat in principe overeenstemming is bereikt over de vernietiging van de bestaande voorraden en de internationale inspectie bij het stopzetten en ontmantelen van fabrieken. Er resten echter nog problemen over de controle in civiele fabrieken op chemische stoffen waarvan eventueel chemische wapens kunnen worden gemaakt. Een voorbeeld is fosgeen, dat voor insectenbestrijdingsmiddelen worden gebruikt, maar ook als basis voor vervaardiging van chemische wapens kan dienen. Nederland wil de onderhandelingen met de werkbijeenkomst een 'stimulans' geven, door de internationale experts en de onderhandelaars in de praktijk te tonen hoe men dergelijke fabrieken, waarvan er overigens niet veel in de wereld zijn, in het Westen nationaal controleert en hoe de daar geproduceerde stoffen worden geanalyseerd. Die controle moet worden opgenomen in een uiteindelijk overeen te komen wereldomvattend verdrag over een verbod van chemische wapens.
Geboeid
Uit veiligheidsoverwegingen werden de zaken van McF. en K. gescheiden behandeld. Geboeid verscheen als eerste McF. Hij zou op 25 september 1983 de leiding hebben gehad bij de ontsnapping van 38 gevangenen uit de Maze-gevangenis. Een bewaker kwam daarbij om het leven.
In de Maze-gevangenis zat McF. een levenslange gevangenisstraf uit, wegens onder meer vijf moorden en bomaanslagen. Voor die feiten werd hij. in augustus '75 aangehouden. Hij bekende toen de moorden en bomaanslagen te hebben gepleegd. Tijdens zijn rechtszaak in mei '76 echter trok hij die bekentenissen in. Hij werd toch veroordeeld tot levenslang (maximaal 25 jaar gevangenisstraf in Engeland). Tot september '83 zat McF. in de zwaar bewaakte Mazegevangenis. Na zijn ontsnapping gingen arrestatiebevelen uit over de hele wereld. Op grond van die arrestatiebevelen, ter executie van die straf die McF. in 1976 was opgelegd en voor 17 andere delicten vroeg het Verenigd Koninkrijk om de uitlevering van het IRA-lid na zijn arrestatie in januari van dit jaar in Amsterdam. Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben een terrorismeverdrag. Volgens dit verdrag is er voor uitlevering voldoende grond als er maar genoeg bewijs is dat McF. in Engeland zou moeten terechtstaan voor de delicten waarvan hij verdacht wordt. Bij de aanhouding van de IRA-leden in januari werd een container vol wapens en explosieven gevonden. Op de vraag van de officier van justitie mr. W. Franken van Bloemendaal of die wapens van de IRA-leden waren, glimlachte McF. alleen maar.
Waarnemers
De uitleveringszaak in Amsterdam wordt bijgewoond door een groot aantal proceswaarnemers uit onder meer Engeland, lerland en Frankrijk. Onder hen zijn de winnaar van de Nobelprijs van de vrede en mede-oprichter van Amnesty International, dr. Scan Macßride, en Gerry Adams, de voorzitter van de lerse organisatie Sinn Fein, de politieke tak van de IRA.
Mist en onaangepast rijgedrag veroorzaken verkeerschaos
(van onze binnenlandredactie)
DRIEBERGEN/DE BILT - Dichte mist en onaangepast rijgedrag van een groot aantal automobilisten waren er de oorzaak van de gistermorgen Amsterdam voor het verkeer tijdelijk onbeikbaar was. Omstreeks negen uur waren er totaal negen files met een gezamenlijke lengte van negentig kilometer op de Nederlandse wegen, hoofdzakelijk in de Randstad. Totaal registreerde de politie dertig ongevallen waarbij in totaal ruim honderd auto's betrokken waren. Er vielen ook enkele gewonden, van wie een zwaar. Volgens de Verkeersdienst van de Rijkspolitie in Driebergen werd er onvoldoende met aangepaste snelheid gereden, zodat ongelukken onvermijdelijk waren.
Dichte mist zorgde gistermorgen vanaf ongeveer acht uur voor grote problemen op de Nederlandse wegen in het westen van het land. Het verkeer in de ochtendspits van en naar Amsterdam werd volledig lamgelegd. Rond half tien zaten alle toegangswegen naar de hoofdstaf nog dicht door files^ die^ na ongelukken waren
ontstaan. Vooral op de Al tussen Amersfoort en Amsterdam was het een ravage door botsingen van auto's, die ondanks de mist toch weer te hard reden, aldus de Rijkspolitie. Het verkeer op de Rijksweg 9 (Alkmaar-Haarlem) en rond Pirmerend kwam om half tien langzaam weer op gang, maar op dat moment waren daar nog files met een lengte variend van zeven tot vijftien kilometer.
Aan het einde van de ochtend kon de Verkeerscentrale van de Rijkspolitie in Driebergen meedelen dat de files waren opgelost. Maar niet alleen het wegverkeer had last van de mist, die vrijwel het hele land boven de grote rivieren als een dichte deken bedekte, ook het vliegverkeer werd tijdelijk stilgelegd. Na kwart over acht moest op Schiphol van landen worden afgezien. Zes vliegtuigen weken uit naar Zestienhoven, een vloog door naar Brussel. Enkele vluchten werden geannuleerd. Een aantal vliegtuigen bleef boven Schiphol rondcirkelen in afwachting van het optrekken van de mist. De zeer dichte mist ontstond nadat vrijwel alle intercontinentale vluchten waren geland. De meteorologen voorspelden dat het zicht na tien uut weer snel zou opklaren.
Het KNMI verwacht dat het huidige weertype de komende dagen aanhoudt. Dat is een gevolg van het feit dat ons land tussen twee hogedrukgebieden in ligt, die nauwelijks van plaats veranderen. Deze gebieden bepalen het weer in ons land. Het ene ligt in Rusland en het andere ten westen van Portugal. Dit veroorzaakt weer waarin overdag de zon voor temperaturen tot zeven a negen graden kan zorgen (in hardnekkige mistgebieden enkele graden lager), maar waarin 's nachts de temperatuur beneden het vriespunt daalt. Daarbij ontstaat veel mist, die hier en daar de hele dag blijft hangen. Het verker dient bij mist zn snelheid aan te passen. Onder normale omstandigheden dient men al voldoende afstand tot zn voorligger in acht te nemen, in mist kan met wat dat betreft niet voorzichtig genoeg zijn, zeker op wegen waarop kans bestaat op gladheid. Een politiewoordvoerder constateerde dat er kennelijk eerst een aantal ongelukken moet gebeuren voordat de weggebruikers de ernst van de situatie beseffen. Volgens hem moet die les kennelijk ieder jaar opnieuw geleerd worden, gezien het jaarlijks weerkerende rampzalige gevolg van het onaangepaste verkeersgedrag bij mist. De ernst van de ongelukken viel ditmaal overigens mee in vergelijking met voorgaande massabotsingen bij mist. Maar vermoedelijk is dat te danken aan het feit dat de spitsdrukte extreem hoge snelheden onmogelijk maakte. Het wegverkeer dient rekening te houden met kans op mistvorming gedurende langere tijd, dat wil zeggen dat hoge eisen worden gesteld aan de verlichting, de banden, de. remmen, de concentratie, het aanpassingsvermogen, de naleving van de geschreven en ongeschreven verkeersregels, zoals het voldoende afstand houden, wil men de kans op ongelukken zo klein mogelijk maken. Nog beter is het bij dichte mist thuis te blijven tot de mist optrekt, aldus een politiefunctionaris, beter een uur te laat op het werk dan helemaal niet.
Twee van de vele auto's welke dinsdagmorgen op rijksweg Al tussen Amersfoort en Amsterdam in dichte mist in de kreukels raakten.
Zware bewaking in A'dam bij uitleveringszaak IRA-leden
AMSTERDAM (ANP) - Onder strenge politiebewaking is gisteren bij de rechtbank in Amsterdam de uitleveringszaak van de twee IRA-leden Brendan McF. (34) en Gerard K. (30) begonnen. De twee leden van het lerse Republikeinse Leger die op 16 januari dit jaar in Amsterdam werden aangehouden, ontsnapten in september 1983 uit de Maze-gevangenis in Belfast. Daar zaten zij een levenslange gevangenisstraf uit wegens moord en bomaanslagen.
Nadat zij in Nederland gepakt werden, vroeg Groot- Brittannië meteen om hun uitlevering, zo snel mogelijk. De twee tekenden tegen deze verkorte uitleveringsprocedure bezwaar aan. Dit betekent dat de normale uitleveringsprocedure in gang wordt gezet en dat kan maanden duren. Een derde IRA-lid, de 26-jarige William K. uit lerland, werd twee weken na de arrestatie in Amsterdam op het vliegtuig gezet op grond van de openbare orde. Beide andere IRA-leden worden sinds januari streng bewaakt en geïsoleerd gehouden in gevangenissen in Amsterdam en Maastricht In verband met hun ontsnapping waren gisteren extreme veiligheidsmaatregelen getroffen in het paleis van justitie aan de Prinsengracht in de hoofdstad. De zittingsza 1 van de rechtbank werd uitvoerig onderzocht op verborgen vuurwapens. ledereen die de zitting bijwoonde werd gefouilleerd.
Proces tegen Staat over kruisraketten kan nog jaren duren
DEN HAAG (ANP) - In een zwaar bewaakt paleis van justitie in Den Haag is gisteren de openbare zitting begonnen van het proces dat 19.548 personen en organisaties hebben aangespannen tegen de Staat der Nederlanden om tot een gerechtelijk verbod tot plaatsing van kruisraketten in ons land te komen.
Doordat de grootste zaal van het paleis van justitie slechts 150 plaatsen bevat, moest het grootste gedeelte van de belangstellenden de pleidooien van hun advocaten via een gesloten televisiecircuit volgen in een andere zaal van het paleis van justitie en in de grote zaal van de tegenover het paleis gelegen Koninklijk Conservatorium. Bij deze zaal was slechts de eigen ordedienst van de Stichting Verbiedt de Kruisraketten aanwezig. De stichting, een van de mede-eisers, verloor onlangs een kort geding waarin werd geëist de openbare zitting te houden in een zaal met minstens duizend zitplaatsen. De rechtbank heeft voor dit proces een speciale kamer gevormd. Deze bestaa uit: mr. D. Reising (voorzitter), mr. J.W. Westerberg en mr. H.J. van den Hul. Zij zullen rond de zomer uitspraken doen op grond van de pleodooien en het eerder ingediende schriftelijk materiaal. Gaan afhankelijk van de uitspraak de Staat of de eisers in hoger beroep, vervolgens in cassatie en tenslotte wellicht in beroep bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, dan kan het proces zich nog jaren voortslepen. Het proces heeft de eisers inmiddels 471.937,54 gulden gekost.
Komitee Indonesië in open brief: Papua-vluchtelingen vogelvrij verklaard
(van onze binnenlandredactie)
AMSTERDAM - Het Komitee Indonesië dringt er in een open brief aan minister van buitenlandse zaken Van den Broek „met de grootst mogelijke klem op aan", zijn veroordeling uit te spreken over het door Papua Nieuw-Guinea (PNG) gehanteerde beleid ten aanzien van de Papua-vluchtelingen. Het comité meent op grond van uitlatingen van PNG-ministers dat de Papuavluchtelingen geheel vogelvrij zijn verklaard.
Verder vraagt het comité de minister zeer dringend deze zaak zowel in de EG als bij de Verenigde Naties aan de orde te stellen. Reden om deze open brief te schrijven is „de groeiende verontrusting en zorg omtrent de positie van duizenden Papua-vluchtelingen in PNG". Het comité was aanvankelijk verheugd dat het nieuwe kabinet van PNG eind januari bekend maakte het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN uit te nodigen en het voornemen te hebben het 'VN-Protocol and Convention on Refugees' te ondertekenen. „Een zorgvuldige beoordeling van de status van vluchteling leek toen enigzins gegarandeerd". Later verklaarden twee ministers van het kabinet op voorhand, dat maar een paar honderd van de in PNG aanwezige Papua-vluchtelingen voor de 'vluchtelingenstatus' in aanmerking zouden komen. Een andere uitspraak van minister Vagi dat Indonesische vluchtelingen' in PNG aan Indonesië ter rechterlijke vervolging zullen worden uitgeleverd, kan volgens het Komitee Indonesië niet anders worden opgevat dan dat de Papua-vluchtelingen in het vervolg geheel vogelvrij zijn verklaard. In het beleid van PNG wordt een tweeslachtigheid bespeurd, omdat aan de ene kant de regering de vluchtelingen in de kampen in PNG als 'bordercrossers' beschouwd, die naar Irian Jaya zullen worden teruggestuurd en aan de andere kant maakt PNG tegelijkertijd plannen voor de verhuizing in PNG van meer dan 10.000 vluchtelingen. „Het is verontrustend dat een en ander plaats zal moeten vinden voordat PNG formeel de UN-Convention on Refugees zal hebben ondertekend", aldus het comité in de open brief aan minister Van den Broek.
Zaak verpleger De Terp voorlopig nog aangehouden
DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag heeft, in raadkamer, de behandeling van het bezwaarschrift tegen vervolging van de voormalige hoofdverpleger van het Haagse verpleegtehuis De Terp voor onbepaalde tijd aangehouden. Dat heeft de raadsman van verpleger J.S., mr. R. van Kessel, meegedeeld.
De verpleegkundige wordt verdacht van medeplichtigheid aan enkele gevallen van zogenoemde 'euthanasie' in het verpleegtehuis De Terp. Hij zou de huisarts D.B. hebben bijgestaan. De zaak tenen de huisarts, die vorig jaar door de rechtbank tot een jaar cel werd veroordeeld wegens moord op drie personen, werd onlangs, na de behandeling in hoger beroep, terugverwezen naar de rechter-commissaris. Deze moet uitvinden of het bewijsmateriaal wettig is verkregen. Van Kessel heeft daarom ook aanhouding van de behandeling van het bezwaarschrift van zijn cliënt gevraagd. „Ik kan natuurlijk niet zeggen of dit ook de overweging van het Hof is geweest. Maar ik denk niet dat ze het anders zouden hebben aangehouden", aldus de advocaat.
HENGELO (ANP) - De 42-jarige A. Kuik uit Goor is in Hengelo om het leven gekomen door een verkeersongeval op de autoweg A 35. Hij botste met zijn personenauto achter op een vrachtwagen die aan het invoegen was.
Advertentie
(advertentie) • OMDAT ZIJ NIET BIJ DE LEZING* KAN ZIJN, LEGGEN WIJ DIE VOOKHAAE. VAST. tg-—-s (|J) De Luisterpost heeft er oren naar Luisteraar of donateur worden? Meer weten? 8e103494-58773. Postrekeningnummer 1250509
Advertentie
(advertentie) f Uw drukwerk in goede handen rt Drukkerij de Bunschoter BV \\ LyÊÊ ZZ\ Ind.terrem 'De Kronkels', Voltaweg 31' f ' " y, MW/ ) ) 3752 LP Bunschoten, tel: 03499-83224 l Postbus 10, 3750 GA Spakenburg f S *
Regering steunt aanpak VN-rapporteur Kooijmans
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse regering steunt de 'slachtoffer-gerichte' benadering van de Nederlandse speciale VN-rapporteur over foltering, professor P. Kooijmans, die zich de woede van de Moskou op de hals heeft gehaald door de Sovjetunie te noemen in een rij van landen die de mensenrechten schenden. Dit heeft een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken gezegd. Hoewel de Nederlandse regering nog niet beschikt over het onlangs gepubliceerde rapport van Kooijmans, vindt Den Haag dat de voor een jaar benoemde VN-rapporteur terecht heeft gekozen voor een benadering die zich richt op het slachtoffer, „dat recht heeft op het voordeel van de twijfel". Volgens de Sovjetunie is Kooijmans niet afgegaan op de in zijn mandaat genoemde „geloofwaardige en betrouwbare" informatie en heeft hij niet op een reactie van de Sovjetautoriteiten gewacht. Naar in Genève verluidt, zal de Sovjetunie de VN-commissie mensenrechten verzoeken Kooijmans te vervangen als speciale rapporteur over martelingen. De Russische afgevaardigde Blisjenco vond het onjuist en niet objectief dat zijn land gelijk wordt gesteld met op dit gebied beruchte landen als Chili en Zuid- Afrika.
Nederland acht het inwinnen van 100 procent betrouwbare informatie bij autoriteiten niet mogelijk en is het met de Nederlandse VN-rapporteur eens, dat hij zich ook tot niet-gouvernementele organisaties in de Sovjetunie heeft gericht. Bovendien heeft Moskou nog niet gereageerd op verzoeken van Kooijmans om gegevens. „Kennelijk vond de VN-rapporteur dat hij over voldoende informatie beschikte", aldus de woordvoerder. „Het is gebruik dat landen waarover wat te melden valt, worden genoemd en dat is goed voor de duidelijkheid", voegde hij eraan toe. Teneinde de bittere pil voor de Sovjetunie te vergulden, merkte Kooijmans in zijn rapport wel op, dat geen enkele maatschappij ter wereld immuun is voor martelingen, aldus de woordvoerder van buitenlandse zaken.
Senaat wil bewindsman nogmaals aan de tand voelen
DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer is niet tevreden met de schriftelijke beantwoording door staatssecretaris Van der Reijden van vragen ter voorbereiding van het plenaire debat over de opheffing van de vrijwillige ziekenfonds en bejaardenverzekering.
De Senaat heeft daarom een extra voorbereidingsronde ingelast in de vorm van een nader voorlopig verslag. De staatssecretaris van volksgezondheid wordt derhalve nogmaals schriftelijk aan de tand gevoeld voordat de Senaat op 18 maart na een debat over het wetsvoorstel zal stemmen. Het is de bedoeling dat het wetsontwerp op 1 april van kracht wordt. Staatssecretaris Van der Reijden denkt dat dit moet kunnen lukken, omdat ziekenfondsen en particuliere ziektekostenverzekeraars er tijdig van op de hoogte zijn gesteld.
Het weer Hier en daar zon
Plaatselijk mist of laaghangende bewolking. Ook hier en daar zon. Droog. Middagtemperatuur ongeveer 7 graden, behalve in mistgebieden. Weinig wind, kracht 3 of minder. Vooruitzichten voor morgen tot en met zondag: In de nacht aanhoudende kans op mist. Overdag zonnige perioden en droog. Minimumtempera
tuur iets onder nul. 's Middags ongeveer 9 graden.