rtl-SSEL (ANP) - De voor , .«misdaden verr\° lde Nederlander Pieter n is niet welkom in de fiche gemeente Hoogstra- De gemeentesecretaris ' Hoogstraten, de heer D„k heeft gisteren beves".a-,1 de politiecommissaris Vde bevoegdheid heeft ge- Wt* om Menten, indien hij Sfin de gemeente vertoont de grens naar Nederland rpn week geleden al, op 4 ril heeft het Belgische mirtgrie van justitie besloten [pieter Menten in België Lvenst te verklaren wens diens verleden. Dat ge:Ae< aldus gemeentesecre•k Vinck, op verzoek van de rgemeester van Hoogstra■ VanAperen. )'e burgemeester was tot de iclusie gekomen dat als pten zich in Hoogstraten [vestigen, rust, orde en veiheid in die gemeente (en zef in de wijk ~de meerse berj" waar Menten een villa lde betrekken) niet gewaarfgdkonden worden.
Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- 12-04-1986
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- Datum
- 12-04-1986
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Nederlands Dagblad
- Plaats van uitgave
- Amersfoort
- PPN
- 810209039
- Verschijningsperiode
- 1967
- Periode gedigitaliseerd
- 1967-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Nederlands Dagblad
- Nummer
- 10221
- Jaargang
- 42
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
P. Menten mag België niet in
'Toenemende aanhang' voor regering
[ILVERSUM (ANP) - Een irginale meerderheid' zou zijn weggelegd voor de reingspartijen van CDA en D. Volgens een Avro/Nipoluête behalen beide parn respectievelijk 48 en 28 tls, voor het CDA een winst idrie zetels en voor de VVD verlies van 8 zetels.
'olgens de enquête, waari de resultaten gisteravond ;end werden gemaakt in de ro-televisieuitzending 'In wandelgangen', is er ke van „een toenemende lang" voor de huidige re.gscombinatie. Volgens pderzoek zou er sprake iran een stijgende kiezers- It voor de VVD fe\ wcAmoek wijst uit dat voor de PvdA sprake zou E van een winst van acht ze- B. De PvdA zou stijgen van etels naar 55 zetels. Winst er ook zijn voor D 66 (van 6 r 7 zetels), PSP (van 3 naar tels) en voor het GPV (van aar 2 zetels). Voor CPN, il en RPF werd verlies ge:en: de drie partijen zouden een zetel in de Kamer bechtigen.
Vandaag
w k/Religie /Onderwijs 1 rkgroep bereidt nieuwe lelijke gereformeerde a elcursusvoor 0 nenland urn over christelijke hek tenland Praken Bush ongelukkig 0 «band met kandidatuur p , «k/Binnenland , douw Prins , fihardhoeve zet politiek Qlaren in brand nie 'rijding in geloof en » atschappij penland Nander verbruikt 70 Zoomen in zijn leven toomie P'eit voor lagere rente
K^ANT deze week o.m. |r 'Q^njpend verhaal )onao^ 109 skinderen', een n herd_.n°Jer Cvra?ao en Svt a^kingsartikel over h sChHi?sboom-Toussaint, »9elSster d*e honderd eden overleed
Alternatieve straf voor vandalen
NIJMEGEN (ANP) - Jeugdige vandalen kunnen in Nijmegen straks hun straf ontlopen, als zij in overleg met het slachtoffer de aangerichte schade herstellen. Dat is de kern van een project dat is opgezet door de Nijmeegse wijkagenten, een kinderrechter, jongerenwerk en het school-maatschappelijk werk.
Het project heeft de goedkeuring van het openbaar ministerie, dat echter wel voorwaarden heeft gesteld. Het moet gaan om schade van maximaal vijfhonderd gulden en de dader moet tussen veertien en achttien jaar oud zijn. Het herstel mag maximaal 25 uur vergen.
De kosten bedragen 140.000 gulden per jaar, aldus de initiatiefnemers. Voor het merendeel is subsidie verkregen van het rijk. De gemeenteraad van Nijmegen moet nog beslissen over een voorstel van B en W om een eenmalige startsubsidie van vijftien mille te geven.
Volgens de Nijmeegse politie is het idee voor het anti-vandalismeproject ontstaan doordat de politie als gevolg van toenemende werkdruk niet in staat bleek het kleinere vandalisme aan te pakken. Een goed begeleide, directe confrontatie met het slachtoffer moet de dader duidelijk maken wat hij heeft aangericht en welke schade moet worden hersteld.
Het project zal worden gegoten in de vorm van een stichting, met een bureau met twee beroepskrachten, aangevuld met vrijwilligers.
Cijfers
Er bestaan geen officiële cijfers over drugmisbruik in de Sovjetunie. De autoriteiten hebben zich daar altijd meer zorgen gemaakt over het veel grotere probleem van alcoholisme.
De regering sloeg in 1974 voor het eerst alarm over drugs, toen de eerste landelijke wetten tegen drugmisbruik werden ingevoerd. Die wetten stelden een maximumstraf van 15 jaar werkkamp op produktie, aankoop en bezit van drugs. De hoogste straf voor bezit van drugs is vijf jaar, terwijl deelname aan georganiseerde drughandel 10 jaar cel kan opleveren.
Ondanks de zware straffen doen in Moskou geregeld berichten de ronde over hasjgebruik, en soms worden geruchten gehoord over dodelijke slachtoffers van hard drugs. Een paar maanden geleden overleden twee jongens die volgens hardnekkige geruchten zouden zijn gestorven aan een overdosis.
Naar Sinaï
DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse contingent van de internationale vredesmacht in de Sinaï MFO wordt uitgebreid met tien Marechaussees. Het totaal aantal Nederlandse MFO-militairen komt daarmee op 117, onder wie 33 marechaussees.
Russen geven voor het eerst drugprobleem toe Moskou bindt strijd aan met misbruik van drugs
MOSKOU (AP) - De gemeente-autoriteiten in Moskou hebben opdracht gegeven tot een actie tegen drugverslaving in de stad. Voor zover bekend is het voor het eerst dat in de Sovjetunie een dergelijke actie wordt ondernomen.
Het nieuws werd bekendgemaakt door het dagblad Moskoyskaja Pravda en gaf aan dat er in Moskou, en mogelijk ook in andere steden in de Sovjetunie, sprake is van een drugprobleem. Tot dusver werd drugmisbruik in de Russische pers afgeschilderd als een specifiek kapitalistisch probleem dat alleen in het Westen voorkomt.
In een verslag van een vergadering van het partijbestuur in Moskou schreef de krant dat het gemeentebestuur en de medische dienst waren berispt, omdat zij zich onvoldoende zouden inspannen bij het opsporen van drugverslaafden.
De medische diensten hebben opdracht gekregen te zorgen voor een nauwkeuriger opslag van verdovende middelen en te voorkomen dat de middelen langs illegale weg worden verspreid. Blijkbaar verdwijnen er geregeld verdovende middelen uit ziekenhuizen en apotheken.
Verder kregen artsen en politie opdracht een beter voorlichtingsbeleid te voeren ten aanzien van druggebruik, en „de toestanden die dit lelijke fenomeen stimuleren te bestrijden", aldus de krant.
Vorige week zei een hoge functionaris van de internationale politie-organisatie Interpol dat er in de Sovjetunie een drugprobleem bestaat en dat het land overweegt zich bij Interpol aan te sluiten om drugsmokkel beter te bestrijden.
De afgelopen 10 jaar zijn geregeld buitenlanders aangehouden op het vliegveld van Moskou, die probeerden drugs uit Azië naar West-Europa te smokkelen. Een aantal van hen werd tot acht jaar werkkamp veroordeeld
In 1977 zei een Russische douanebeambte in een interview met het dagblad Sovjetskaja Rossija dat de zogeheten 'Moscow connection' niet meer bestond. Het regeringsdagblad Izvestia meldde deze week echter dat in 1985 minstens drie drugsmokkelaars, een Jordaniër, een Australiër en een Brit, waren gearresteerd op het vliegveld van Moskou. In totaal werd daarbij 14 kilo hasj in beslag genomen. De Jordaniër en de Brit werden tot vijf jaar veroordeeld en de Australiër tot zes jaar.
Geen commentaar
Officieel commentaar wordt op dergelijke geruchten nooit gegeven en het partijcomité in Moskou wilde ook geen commentaar geven op het bericht in de krant over drugbestrijding. De man die op het partijbureau de telefoon aannam zei dat slechts een persoon mogelijk informatie zou kunnen geven, maar dat die niet aanwezig was.
Wat de alcohol betreft: de Oostduitse autoriteiten hebben deze week aangekondigd dat zij gaan optreden tegen het overmatige misbruik in het land. Advertenties voor sterke drank worden verboden en rijden onder invloed zal zwaarder worden bestraft.
Het partijdagblad Neues Deutschland publiceerde een interview met een hoge functionaris van het ministerie van justitie waarin hogere straffen werden aangekondigd voor rijden onder invloed.
Twee vliegdekschepen koersen richting Libië Amerikanen verdeeld over omvang actie tegen Libië
WASHINGTON (REUTERUPI-AP) - De steun in het Amerikaanse Congres voor militaire acties tegen Libië lijkt toe te nemen nu het Wnte Huis sterke verdenkingen koestert dat het bewind van kolonel Kadhafi verantwoordelijk is voor twee aanslagen die vorige week in Europa hebben plaatsgehad.
Maar volksvertegenwoordigers en deskundigen op het gebied van guerrillabestrijding verschillen scherp met elkaar van mening over de omvang van de Amerikaanse reactie. Sommigen vragen zich af of een actie met conventionele strijdkrachten ooit effectief kan zijn ter bestrijding van het terrorisme.
President Reagan heeft kolonel Kadhafi deze week omschreven als „die dolle hond in het Midden-Oosten" en zei dat de regering naar verder bewijs zoekt voor de stelling dat hij achter de ontploffing aan boord van een Amerikaans vliegtuig boven Griekenland en die in een discotheek in West-Berlijn zat. Daarbij vielen zes doden, onder wie vijf Amerikanen.
In de Middellandse Zee kruisen twee vliegdekschepen van de zesde vloot. Marineschepen raakten er vorige maand slaags met de Libische strijdkrachten. De terugkeer van de marineschepen naar de Verenigde Staten is voor onbepaalde tijd uitgesteld wat speculaties versterkt dat Reagan een militaire slag tegen Libië overweegt.
De van oorlogsmisdaden verdachte John Ivan Oemjanjuk wordt naar de gevangenis in de Israëlische plaats Ramle teruggebracht nadat een rechter zijn voorarrest met 15 dagen had verlengd.
SU hervat kernproeven
MOSKOU (UPI-ANP) - De Sovjetunie heeft gisteren het moratorium op het doen van kernproeven opgezegd.
In een verklaring van de regering in Moskou, die het persbureau Tass heeft uitgegeven, staat dat die „in het licht van weer een Amerikaanse kernproef vervallen is van haar eenzijdig aangegane verplichting geen kernproeven meer te doen". Er staat ook in dat de Sovjetunie bereid is met de Verenigde Staten een algeheel verbod op het houden van kernproeven overeen te komen.
In de Amerikaanse Nevadawoestijn is donderdag een ondergrondse kernproef gedaan. Sovjetleider Gorbatsjov kondigde in augustus vorig jaar, aan de vooravond van de 40e verjaardag van de bom op Hirosjima (6 augustus 1945), een moratorium af op het doen van kernproeven door de Sovjetunie. Dit liep aanvankelijk tot eind december en is nadien verlengd tot eind maart van dit jaar.
Na de vorige Amerikaanse kernproef - op 22 maart - reageerde Moskou met „een laatste waarschuwing" aan het adres van Washington. Als de Verenigde Staten nog een kernproef zouden doen, beschouwde Moskou zich gerechtigd aan een nieuw programma van kernproeven te gaan werken.
De Verenigde Staten zijn net bezig aan een reeks proeven. De Sovjetunie meent dat deze samenwerking met het onderzoek naar de mogelijkheid van de ontwikkeling van een schild in de ruimte tegen inkomende raketten, het zogeheten strategisch defensie initiatief van president Reagan (zie ook pag. 5: Kritiek 0p...).
Oostwaarts
De twee Amerikaanse vliegdekschepen koersten gisteren in de Middellandse Zee in oostwaartse richting. Ze wachten op het eventuele commando van president Reagan vergeldingsaanvallen op Libië te ondernemen, zo hebben functionarissen in Washington verklaard.
Maar zij beschouwen het opstomen van de Coral Sea en de America, die met begeleidende vaartuigen een totaal van 21 schepen vormen, niet als een voorspel tot een aanval op Libië. De Amerikaanse president heeft kolonel Kadhafi niet rechtstreeks beschuldigd van de aanslag. Op een in alle staten door de televisie uitgezonden persconferentie zei hij dat de regering op zoek is naar bewijzen voor wie de aanslag gepleegd heeft. Vergeldingsmaatregelen zou Washington pas treffen als onomstotelijk vast komt te staan wie er voor verantwoordelijk is.
Maar generaal Bernard Rogers, de hoogste militair van de NAVO, was veel duidelijker in zijn oordeel. In Atlanta verklaarde hij dat er onomstotelijk bewijs' voor is dat Kadhafi achter de terreurdaad zit, zo blijkt uit een afdruk van het Pentagon van zijn toespraak.
Onder de voorstanders van een militaire actie tegen Libië zijn de voorzitters van de buitenlandcommissies van de Senaat, de republikein Richard Lugar, en van het Huis van Afgevaardigden, de democraat Dante Fascell. Deze laatste is van mening dat ,'..oië de ooflog verklaard heeft". Maar er is aanzienlijk verschil van mening tussen de voorstanders van beperkte acties en 'haviken' die voor optreden van de luchtmacht pleiten om de militaire installaties en vermeende opleidingskampen van terroristen in Libië te vernietigen.
Ministerie akkoord met stilligplannen van vissers
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van landbouw en visserij is akkoord gegaan met het merendeel van de stilligplannen die individuele vissers hadden ingediend. Ongeveer een kwart wordt nog nader bekeken, omdat de vissers ontheffing van een of meer van de tien verplichte weken stilliggen (tot 1987) hebben gevraagd.
Een woordvoerder van het ministerie heeft dit gisteren meegedeeld.
In totaal moesten ongeveer 700 vissers aangeven hoe zij de weken denken te willen opnemen. Een aantal van hen valt onder een van de collectieve groepsregelingen waarmee de staatssecretaris akkoord is gegaan. De overigens moesten een individueel plan inleveren.
Nadat prinses Juliana (r.) gisteren het wooncentrum voor bejaarden 'De Uiterton in Lelystad had geopend werd haar een klein model van een uiterton (zeebaken) aangeboden als aandenken aan haar bezoek. Bij het vertrek vnn de prinses applaudiseren de bewoners voor de hoge gast.
Nadat prinses Juliana (r.) gisteren het wooncentrum voor bejaarden 'De Uiterton in Lelystad had geopend werd haar een klein model van een uiterton (zeebaken) aangeboden als aandenken aan haar bezoek. Bij het vertrek vnn de prinses applaudiseren de bewoners voor de hoge gast.
N.-Zeeland bereid tot repatriëring agenten
WELLINGTON (AP) - De premier van Nieuw-Zeeland, David Lange, heeft in een interview met de Australische televisie de mogelijkheid geopperd om twee in Nieuw- Zeeland gevangen zittende Franse geheim agenten naar Frankrijk of een Frans overzees gebiedsdeel te laten repatriëren. Voorwaarde daarbij zou zijn dat de betrokkenen hun straf volledig dienen uit te zitten.
Indaba in Durban
L_/EZE week kwamen er tegenstrijdige berichten uit Zuid-Afrika. Bisschop Tutu riep de volkerenwereld op zijn land met economische sancties onder druk te zetten. Maar in Durban begon een mede door Gatsha Buthelezi geïnspireerde conferentie, waarbij vertegenwoordigers uit de bevolkingsgroepen van blanken, zwarten, kleurlingen en Indiërs proberen tot politieke integratie van de provincie Natal en het thuisland Kwazulu te komen. Beiden — Tutu en Buthelezi — willen het op apartheid gebaseerde staatkundige systeem veranderen. Maar de weg die zij bewandelen, gaat principieel steeds groter verschillen vertonen.
Ook naar onze mening valt, vanuit het oogpunt van Micha's oproep ..niet anders dan recht te doen", architectonische kritiek' te leveren op de huidige politieke verhoudingen in Zuid-Afrika. De complexiteit van de bevolkingsproblematiek in dat land brengt echter mee dat het wat goedkoop zou zijn daarmee te volstaan. Critici zullen toch ook enige aanwijzing moeten geven over de richting waarin moet worden gedacht.
Nu valt alleen al uit het gerechtvaardigde streven Libië economisch te boycotten op te maken, dat sancties zeker niet in alle omstandigheden behoeven te worden afgewezen. Afgezien misschien van een zeer selectieve toepassing, zijn wij er in het Zuidafrikaanse geval echter fervent tegen. Dat houdt verband met de gevaarlijke gedachte van voorstanders, dat toepassing van een variatie van Marx' Verelendungstheorie' heil zou bieden: in plaats van te pogen vanuit het bestaande systeem naar hervorming of zelfs afschaffing te streven, zou een crisis moeten worden opgeroepen. Maar waarom zou dit niet tot een bloedbad of de politiestaat kunnen leiden?
V V AT in Durban gebeurt, sluit daarentegen aan bij zowel christelijke principes van vreedzaam overleg als de politieke realiteit dat in de een of andere vorm tot politieke integratie moet worden gekomen. Nu liggen de verhoudingen in Natal wat dat laatste betreft ook wel erg duidelijk. Welk zinnig mens gelooft namelijk nog dat een over zon veertig stukken grond in Natal verdeeld Kwazulu ooit een nationale staat kan worden? Aan het samenvoegen ('consolideren') van al die stukken behoeft men, al was het alleen maar om financiële reden, ook niet te denken.
Omdat bovendien de verschillende bevolkingsgroepen in Natal economisch zeer nauw verstrengeld zijn en de overwegend Engelstalige blanken minder moeite hebben met politieke integratie dan de Afrikaners uit Transvaal of de Oranje- Vrijstaat, ligt de door de conferentie nagestre oplossing in feite erg voor de hand. Waarom zouden Natal en Kwazulu niet kunnen overeenstemmen over een democratie, waarin evenwicht is gebracht tussen de uiteindelijke noodzaak bij meerderheidsbesluiten te regeren en de even noodzakelijke garanties dat elke cultureel afzonderlijk te onderscheiden bevolkingsgroep in wezenlijke zaken niet wordt overstemd?
IN de discussie over de conferentie in Durban staat de vraag centraal, in hoeverre wat tussen Natal en Kwazulu gebeurt, als voorbeeld voor Zuid-Afrika als geheel kan dienen. In dat verband gaat het over twee dingen. In de eerste plaats is van wezenlijk belang dat de bewust gekozen strategie van vreedzaam overleg lonend blijkt. De positie van de beheerst optredende Buthelezi en van alle gematigde zwarte leiders zou aanzienlijk worden verzwakt, indien deze 'indaba' (zulu voor een vergadering van stam'leiders) mislukt. ANC en UDF zouden kunnen uitroepen 'het altijd wel gezegd' te hebben: de enig mogelijke weg is die van de harde confrontatie!
In de tweede plaats is belangrijk dat nationaal vruchten worden geplukt van wat in Natal/Kwazulu misschien mogelijk zal blijken te zijn. Dat wil niet per definitie zeggen, dat een ten behoeve van heel Zuid-Afrika op te bouwen nieuw grondwettelijk bestel, een getrouwe kopie behoort te zijn van een straks wellicht vergaand geïntegreerde uitvoerende en wetgevende macht in Kwazulu/ Natal. Daarvoor liggen de verhoudingen te verschillend.
Maar wil men niet vasthouden aan onvruchtbare en daardoor zo langzamerhand gevaarlijke ideeën zoals die binnen de Conservatieve en de Herstigte Nationale Partij leven, dan zullen althans de kerngedachten van de indaba' in Durban nationaal dienen door te werken. Dat wil zeggen dat niet eenzijdig door blanken, maar samen met de werkelijke leiders van de andere bevolkingsgroepen, over de gezamenlijke politieke toekomst gesproken wordt. Dat betekent ook dat men zich neerlegt bij wat wel een 'ongemakkelijke vrede' wordt genoemd, eenvoudig omdat nergens ter wereld, maar nu zeker niet meer in Zuid-Afrika, een voor iedere bevolkingsgroep ideaal politiek bestel in het leven kan worden geroepen. President Botha zal hopelijk niet louter uit beleefdheid een hoge delegatie waarnemers naar Durban hebben gestuurd. A.K.
In West-Beirout: Franse leraar vrij, Ierse collega vermist
BEROUT (AFP-RTR-UPI) - De Franse leraar, Michel Brian, die eerder deze week in het door moslims beheerste West-Beirout werd ontvoerd, is gisteren door Libanese jagers bevrijd. De jagers troffen hem aan in Baalbeck in de buurt van de onder Syrische controle staande Beka'a-vallei in het oosten van Libanon, zo is uit politiebronnen vernomen.
Sinds gistermorgen wordt nu ook een lerse leraar, Brian- Keenan, vermist. Dit heeft de lerse ambassade bekendgemaakt. Zijn collega's van de Amerikaanse universiteit (AUB) in de Libanese hoofdstad vrezen dat hij, evenals twee andere buitenlandse leraren en de inmiddels geredde Brian, is ontvoerd.
Keenan, midden dertig, doceert sinds november vorig jaar Engels aan de Amerikaanse universiteit. Volgens de ambassade is hij gisteren niet op zijn werk verschenen.
Zijn huisgenoten hebben gezegd dat hij 's ochtends te voet van huis is gegaan. Keenan woont op minder dan een kilometer afstand van het universiteitscomplex.
Uit een politiebron werd vernomen dat Brian zich later in de Syrische hoofdstad Damascus bevond. Deze voegde daar aan toe dat het bij diens bevrijding tot een schietpartij kwam tussen de jagers en de ontvoerders. Brian werd vrijdagmorgen samen met vier gewapende mannen ontdekt in een auto in Baalbeck. Uit protest tegen de ontvoering van de 42-jarige leraar hielden vijf vooraanstaande Franse scholen in Beirout gisteren een algemene staking.
Behalve Brian, die op 8 april werd ontvoerd, waren op 28 maart ook al twee Britse leraren, Leigh Douglas en Phiiip Patfield verdwenen. Voor hun ontvoering heeft nog niemand zich verantwoordelijk gesteld.
BEIROUT (AP) - Syrische bestandswaarnemers trachten voor het komende weekeinde een 200 man tellende vredesmacht te formeren die een einde moet maken aan twee weken oude gevechten tussen de sjiitische Amal en de Palestijnse guerrillastrijders rond en in kampen voor Palestijnse vluchtelingen in Reirnnt