rrRnAM (ANP) -De iM>tEB de Amsterdamse *** OI!re hebben zich gisrf«'Db het algemeen kalm >e\\f Ook bij Hoog*i kt A\t het geval on- SV„_tim£m- het bcrnPmomenteel uit>*?H rgingde winst van , «Teer verloren via %_& van *U° naaf d 7 HBG die eveneens l! ïrverslag heeft gepu'ff begon ƒ 1 hoger op Lier noteerde ex-diyi" HPed het met een feite**.& van ƒ 3,60 op f S"J?: goed. Wessanen 4 „v ex-dividend geno\ Tienen dit feit lag het «of 273 nagenoeg on*£dl bij. Stad Rotter- P een onveranderd di"j heeft aangekondigd, end "XC nf) i lopj IJU-. , Vi internationale waarw^k Unilever ƒ 2 aan tot fen ook Philips en Akzo «watbeter. Koninklijke ƒ 1,20 kwijt op i go Van de banken moest iiddenstandsbank ƒ 1,50 ien op ƒ 195- VNU fff 1 20 naar ƒ 303,80 en &L'f I.sonaarf 171,50. TBrocades ging datzelfde -«vooruit naar ƒ 267, ter[ifeineken op ƒ 217,30 iets He grote fondsen hadden itemationals vroeg in de Sag de neiging enigszins • brokkelen. Ook Elsevier Gist moesten terrein prijs 0 HBG steeg echter naar 51' waarmee de winst op kwam.
Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- 26-04-1986
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- Datum
- 26-04-1986
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Nederlands Dagblad
- Plaats van uitgave
- Amersfoort
- PPN
- 810209039
- Verschijningsperiode
- 1967
- Periode gedigitaliseerd
- 1967-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Nederlands Dagblad
- Nummer
- 10233
- Jaargang
- 42
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Kalm Damrak
Aantal stakingen metaal uitgebreid
RECHT - De stakingsacin de metaalindustrie zijn ten uitgebreid. Voor zorond acht uur bekend was, alle geplande stakingen Itgaan. In totaal werd er tns de bond bij zestien ulbedrijven gestaakt met Maal 4400 werknemers. I bedrijven gingen voor trst plat, voornamelijk in «ordelijke scheepsbouw, Here acht waren de afge- I dagen al op het stafcad. Ivolgende week hebben ■ïstriebonden FNV en pn verdere uitbreiding ÏA stakingsacties aangek\v De vrede tussen ie bonden, die donderdag mak ruzie met elkaar krelis inmiddels weer geteld De Industrie- en Voelend CNV verklaarde lianvankelijk bereid ac- Pte lasten. Dit leidde tot 6 deining in de eigen geles. Daarna liet de vakorga- Kie weten dat wat haar bc* de stakingen toch ge°b doorgaan, ook de voor»nen uitbreidingen. Caoiróinator Hanko, geflantódoor bondsvoorzitter S. ifenaar, gaf later op een fcmferentie toe dat het •Bbestuur een grote atiefout had gemaakt door 1 vakbondsonderhande-15 De Haan en Cuperus „tefe fluiten" met de bood- Nat er moest worden onheld en dat de acties •ton worden gestopt, had?e ijk toen ze zeiden dat *erkgevers niks te bieden Wen". aldus Hanko.
HBG: In '86 zelfde winst en omzet
&"K (ANP) - Wat het af„_, °P de omzet over jelopen jaar betreft, is <&Van de Hollandsen " Gro^P (HBG> n»et Ua. ,L er het bedrijfsre•»tip^argeziende marktte «het niet ontevreden. i v°e President van de «t_ f" bestuur, ir. J.J. 1 toelichtine °P t\o"** van ƒ 2,9 milültaat y°ng jaar een netto- H>ekt v!an ,' 57.3 miljoen :tieveiiitrgceleken met res- 3'l milJard en ifsrSlt\Vn 1984- Het be•3ÏÏhiat daalde van k muloen tot ƒ 29,5 mil denky°/het geval zijn. Lte zetw ,]aar evenveel £* «Ja S als in 1985 en E,»°ot Zol,Tnst ongeveer als Het Gereformeerd Maatschappelijk Verbond (GMV) vindt dat de Industriebond CNV een 'zwabberbeleid' voert in het cao-overleg. „Op het ene moment onderhandelt men, op het volgende moment staakt men mee met de industriebond FNV." Zeker nu er maandag een nieuwe onderhandelingsronde in de metaal is afgesproken, vindt het GMV het onbegrijpelijk dat de industriebond CNV mee staakt. „Wij hebben altijd gedacht dat CNV'ers het stakingswapen als laatste middel zouden gebruiken. Zolang er onderhandeld kan worden, behoort staken voor CNV'ers dus niet aan de orde te zijn.". Het GMV vraagt zich ten aanzien van de wijze waarop het overleg wordt gevoerd, af of de metaalwerkgevers en de Industriebond FNV wel echt de wil hebben om tot een akkoord te komen. Tussen deze beide partijen is een machtsspel aan de gang. De eigenlijke onderwerpen in het caooverleg dreigen aan deze botsing ondergeschikt te worden gemaakt, aldus het GMV. Het verbond heeft in de eerste stakingsweek nog weinig van de acties gemerkt bij de eigen leden. Nu deze waarschijnlijk worden uitgebreid tot de klein-metaal en de zuivel, zullen veel meer leden in de problemen komen. De voorgenomen stakingen vanaf 1 mei in de zuivelindustrie uit protest tegen de opstelling van de werkgevers bij de cao-onderhandelingen zullen „in omvang groter zijn dan ooit eerder is vertoond". De Voedingsbond FNV en de Industriebonden FNV en CNV hebben donderdag 53 bedrijven met in totaal zon achtduizend werknemers een ultimatum gesteld. Blijft dit onbeantwoord, dan zal vanaf donderdag bijna de helft van de Nederlandse zuivelindustrie geen melk meer verwerken, met alle gevolgen van dien voor de consument. Het minimum-eisenpakket van de bonden voorziet onder meer in een arbeidstijdverkorting naar een gemiddeld 36-urige werkweek, die in periodes van maximaal veertig uur. De werkgevers willen de gemiddelde werkweek ook terugbrengen naar 36 uur, maar dan wel in een periode van een halfjaar te bereiken en op voorwaarde dat in drukke tijden 9,5 uur per dag (inclusief zaterdag) wordt gewerkt. De bonden zullen zonodig een „centraal melkpunt" voor zieken- en bejaardenhuizen opzetten. De gevolgen voor het milieu (melk in de sloot) kunnen volgens Voedingsbond FNV-voorzitster Lubbi beperkt blijven door melk te „verpoederen". De bonden hebben daartoe contact gelegd met zusterorganisaties in België, Duitsland en Denemarken. Boeren bij wie de melktank overloopt, kunnen rechtstreeks aan de consument gaan leveren. -NDTZ
Eerste taak
Qua inhoud hebben we met het plan van de werkgevers niet zoveel moeite. Hun eerste taak is niet zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen, maar de markt te bedienen met nuttige en kwalitatief goede produkten. Natuurlijk heeft een ondernemer daarbij een verantwoordelijkheid voor zijn personeel. Hij moet zijn mensen aan het werk zien te houden. En als de markt daartoe mogelijkheden biedt en hij daarvoor capaciteiten bezit, zal hij ook proberen zijn zaak verder uit te bouwen. Op zon manier kan hij een bijdrage leveren aan het scheppen van werkgelegenheid. Maar dat is wat anders dan een verplichting op zich nemen het personeelsbestand jaarlijks met 2,5 procent uit te breiden, ongeacht de economische groei, zoals de Industriebond FNV wil.
Escalatie
Wat de metaalwerkgevers wel kwalijk te nemen valt, is dat zij met hun verrassingsactie' van woensdagavond doelbewust lijken te hebben aangestuurd op een escalatie van het conflict. In het verleden zijn veel vaker cao-onderhandelingen hervat terwijl de acties nog doorgingen. Weliswaar is dat niet als een normale gang van zaken te beschouwen, maar de praktijk verloopt wel eens wat anders dan men zich zou wensen. In ieder geval kan de eis van de FME in het inmiddels gure overlegklimaat worden beschouwd als een druk op de stormknop. De werkgevers zijn kennelijk bereid een harde confrontatie aan te gaan om hun wil in het cao-overleg door te drukken.
Niets nieuws
Daar komt bij dat de FME inhoudelijk niets nieuws te bieden had. Ter Hart had het voorstel van de Industriebond FNV mee naar huis genomen om te zien of elementen daaruit te combineren zouden zijn met het plan van de metaalwerkgevers. Maar Ter Hart kwam woensdag slechts met een herhaling van het FMEplan. Dat wil zeggen: een vermindering van het aantal geregistreerde werklozen in de metaal met 16.000 in vier jaar en verantwoordelijkheid voor de uitvoering van dat plan op ondernemingsniveau. Dat laatste betekent dat niet de vakbond, maar de ondernemingsraad de bevoegdheid moet krijgen de opstelling van een ondernemingsplan te vorderen als de werkgever nalatig blijft. In het ondernemingsplan moeten in de visie van de FME zaken worden opgenomen als: de werkgelegenheidssituatie en eventuele knelpunten daarbij, de perspectieven op dit gebied en de functie van om-, her- en bijscholing in dit verband. Maatregelen ter vermindering van de werkloosheid kunnen zijn: verkorting van de arbeidsduur op jaarbasis, deeltijdarbeid, praktijk-leerplaatsen, groeibanen en vervroegde uittreding. Voor de vakbonden ziet de FME, naast het afsluiten van een raamovereenkomst, slechts een rol weggelegd in regionale commissies (voor de andere helft bestaande uit werkgeversvertegenwoordigers). Deze commissies zouden een ondersteunende rol moeten vervullen ten aanzien van zaken die regionaal van belang zijn, zoals knelpunten op de arbeidsmarkt.
Lekkage
Winkeldiefstal is onderdeel van 'lekkage' en die is zo oud als de handel. De eerste kooplieden werden al geconfronteerd met koopwaar die door bederf of beschadiging ongeschikt werd voor verkoop of waarvan de prijs moest worden verlaagd. Verder behoren tot 'lekkage' administratieve fouten, gelddiefstal en winkeldiefstal door personeel en 'klanten. Hoewel dat voor de bestrijding van winkeldiefstal van belang is, is het erg moeilijk cijfermateriaal over de omvang van het probleeem op tafel te krijgen. De ervaringen van het Economisch Instituut voor het Midden-en kleinbedrijf spreken volgens adjunctdirecteur Engelaer van de Stichting Vorming en Opleiding Detailhandel voor zich. Op de vraag of er veel gestolen wordt, krijgt men altijd een bevestigend antwoord: ontzettend!! Op de vraag hoeveel volgt: heel erg veel, aldus Engelaer. Maar dan de andere kant. Van de 6000 ondervraagden in déEIM-enquête stuurden er slechts 2363 de vragenlijst terug. Een aantal ondernemers deelde per telefoon mee dat het weinig zin had de formulieren in te sturen, omdat het probleem bij hen niet voorkwam. Op grond van de onderzoeksresultaten kan echter worden geschat dat het totale lekkagebedrag in de niet gespecialiseerde detailhandelszaken (exclusief de grootwinkelbedrijven) twee miljard gulden bedraagt. Een onderverdeling leert dat daarvan 51,3 procent voor rekening van normale lekkage komt, 45,7 procent komt door winkeldiefstal en 3 procent door gelddiefstal. Uit het EIM-onderzoek blijkt verder dat in negentig procent van de gevallen de ondernemer zelf zijn boontjes dopt. Bijna zestig procent van de ondervraagden zegt dat het geen zin heeft de politie in te schakelen. Dat
was ook een van de klachten van de heer Warnar. Een goede relatie met de politie van Dordrecht verzekert hem en zijn collega's in het winkelcentrum „van een flitsend snelle assistentie bij ieder probleem". Desondanks vroeg hij zich vertwijfeld af hoe het toch kon dat winkeldieven na hun arrestatie in een mum van tijd weer buiten staan. „Een voorbeeld. Om vier uur betrap ik een drugsverslaafde op diefstal, politie komt betrokkene ophalen en vraagt of ik het procesverbaal even op het bureau kom tekenen. Om half zes ga ik naar het politiebureau en wordt dezelfde jongeman binnengebracht. Deze keer was hij weer gearresteerd na het ontvreemden van tien pantalons uit een kledingzaak". Voor politierechter Monster, die zich bij de detailhandelaren voelde als premier Lubbers bij de vredesactivisten in de Houtrusthallen, was dat een veelgehoorde frustratie. Echter: „De politie heeft de macht iemand 'in het belang van het onderzoek' vast te houden. Als een verdachte direct de diefstal toegeeft, kan dat onderzoek voltooid zijn binnen een zeer korte tijd." De politie moet de verdachte weer laten gaan. Veroordeling en uitvoering van de straf volgen later. Een andere veelgehoorde frustratie is dat onder de vijftig gulden iedereen mag stelen. Op zichzelf is het volgens de heer Monster terecht dat iemand die voor het eerst een misstap maakt, soepel wordt behandeld. Het probleem is echter dat door de gebrekkige administratie iemand die voortdurend onder de vijftig gulden grens steelt, in de ogen van de overheid altijd een 'first offender' blijft.
Alle sprekers droegen deze week de oplossingen voor het probleem van de winkeldiefstal aan die binnen hun verantwoordelijkheid liggen. Volgens Engelaer is de detailhandel door de bodem gezakt waar het de instructie en opleiding van personeel betreft. Meer aandacht voor die vergeten kant van het management in de levensmiddelenbedrijven kan veel verbeteren, aldus Engelaer. De kennis over diefstalpreventie moet worden vergroot, het personeel beter worden gemotiveerd en de inrichting van de winkels verbeterd. Staatssecretaris Van Zeil was het daarmee eens. Hij wees verder op de taak die alle burgers hebben in de strijd tegen de kleine criminaliteit. De burgers moeten sneller ingrijpen wanneer ze iets misdadigs zien gebeuren, en in het dagelijks leven en in de opvoeding normen van fatsoen en eerlijkheid hooghouden, aldus Van zeil. Ook is het volgens de staatssecretaris van belang dat meer aangifte wordt gedaan van winkeldiefstal. „Het preventieve aspect is daarbij hoofdzaak, terwijl de detailhandel daarmee tevens duidelijk maakt dat zij het probleem als zeer ernstig beschouwt." Wat dat betreft was het jammer dat de staatssecretaris de zaal alweer had verlaten toen de heer Monster zijn betoog hield. Hij wees erop dat geen enkele preventieve actie succes heeft als er niet, indien er toch een strafbaar feit wordt gepleegd, adequaat wordt gestraft. Als je iets doet, moet je het goed doen. Niet de zwaarte van de straf werkt preventief, maar de zekerheid van de toepassing ervan, zo zei hij een criminoloog uit de vorige eeuw na. Dat is nu niet het geval. Nog geen tien procent van de gepakte winkeldieven wordt daadwerkelijk gestraft, zo blijkt uit een onlangs gehouden onderzoekje van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Of de straffen worden uitgevoerd, is daarbij niet eens nagegaan. De ondernemers in de levensmiddelenindustrie gaan intussen hun eigen gang. Het opstellen van gesloten televisiecircuits, spiegels en alarmsystemen helpt niet. Politie en justitie doen niet genoeg, zo redeneren zij. Daarom riep het Vakcentrum deze week op tot een door winkeliers opgezet landelijk systeem voor de registratie van winkeldieven. Het KNOV heeft zich daarbij inmiddels aangesloten. In het winkelcentrum bij de heer Warnar functioneert al zon systeem. De ondernemers waarschuwen elkaar daar voor verdachte personen, het frauderen met betaalpasjes, grote diefstallen enz.
Vreemde valuta
De advieskoersen (aan- en verkoopprijzen) voor buitenlands bankpa pier vandaag geldend in Amster dam luiden:
Amerikaanse dollar 2,41-2,53 Engelse pond 3,62-3,92 Belgische fr. (100) 5,35-5,64 Duitse mark (100) 110,75-114,75 Ital. lire (10.000) 15.50-17,50 Portugese esc.( 100) 1,55-2,05 Canadese dollar 1.72 -1,84 Franse fr. (100) 34,00-37,00 Zwitserse fr. (100) 132,50-137,00 Zweedse kroon (100) 33,25-36,25 Noorse kroon (100) 33,75 - 36,75 Deense kroon (100) 28,75-31,75 Oostenr. sch. (100) 15,85-16,35 Spaanse pes. (100) 1,66-1.91 Gr. drachme (100) 1,50 2,20 Finse mark (100) 48,00 51,00 Joegosl. dinar(lOO) 0,40- 1,10 lerse pond 3,28-3,58 Zuidafr. rand 0,92-1.17 Austr. dollar 1.75-1.87 Indon. rupiah(lOO) 0,21-0,29
GOUD EN ZILVER
AMSTERDAM - De noteringen van goud en zilver zijn gisteren als volgt vastgesteld (tussen haakjes de vorige prijzen): Goud onbewerkt 27.320-27.820 (27.300-27.800); bewerkt verkoop 29.220 (29.190). Zilver onbewerkt 370-440 (370-440); bewerkt verkoop 470 (470).
Produkten beveiligen met elektrodraad
Produkten beveiligen met elektrodraad Op de deze week gehouden 'Dag van het Vakcentrum 1986' werd door de Amerikaanse firma Knogo een nieuw beveiligingssysteem geïntroduceerd. Het gaat om een onzichtbaar aan te brengen, minimaal 6,5 centimeter lange elektrodraad. Het systeem houdt in dat een onopvallend geplaatste detectie-antenne reageert op een met het elektrodraad beveiligd artikel dat niet wordt afgerekend. Bij afrekening wordt de draad aan de kassa gedeactiveerd. In tegenstelling tot de harde plastic labels kan de elektrodraad onzichtbaar worden verwerkt in prijslabels of artikelcoderingen, of worden verborgen in verpakkingen. Indien gewenst, kan de draad onopvallend in kleding of textiel worden genaaid en op voorverpakt voedsel worden aangebracht. De belangrijkste consequentie van de onzichtbaarheid is dat potentiële winkeldieven niet in staat zijn te herkennen welke artikelen zijn beveiligd en welke niet. Daarom hoeven ook niet alle artikelen beveiligd te worden en heeft het systeem vooral een preventieve werking.
Beurs Amsterdam
Vrijdag 25 april
Actieve aandelen noteringen 16.20 u. 24/4 25/4 Aegon ƒ 108,20 ƒ109,50 Ahold ƒ 77,90 ƒ 77,00 Akzo ƒ 169,90 ƒ168,70 ABN ƒ 578,00 ƒ582,00 Alrenta ƒ 153,50 ƒ153,60 Amev ƒ 84,70 ƒ 84.90 AMRO ƒ 102.50 ƒ103,20 Assur. RDM ƒ 129,00 ƒ129,00 BührmannTett. ƒ 162,00 ƒ164,00 Dordt. Petr. ƒ 187,20 ƒ184,50 Elsevier-NDU ƒ 185,00 ƒ185,50 Fokker ƒ 89,20 ƒ 90,70 FGH ƒ 44,90 ƒ 44.50 Gistßrocades ƒ 265,00 ƒ267.00 Heineken ƒ 216,90 ƒ220,50 Heineken Holding ƒ 202,50 ƒ203,50 Holl. Beton Groep ƒ 148,00 ƒ 152,00 Hoogovens ƒ 113,70 ƒ111,20 KLM ƒ 50,00 ƒ 50,00 Kon. Olie ƒ 197,00 ƒ194,30 Nat.-Nederlanden ƒ 81,80 ƒ 82,20 NMB ƒ 196.50 ƒ195.50 Nedlloyd Groep ƒ 173,00 ƒ172,00 Océ-v.d. Grinten ƒ 451,00 ƒ452,00 Ommeren (v.) ƒ 33,30 ƒ 33,50 Pakhoed Holding ƒ 61,80 ƒ 62.80 Philips ƒ 61,20 ƒ 61,40 Robeco ƒ 92,90 ƒ 93,20 Rodamco ƒ 138,60 ƒ139.00 Rolinco ƒ 84.90 ƒ 85.10 Rorento ƒ 50,70 ƒ 50,60 Unilever ƒ 431,50 ƒ433,00 VNL' ƒ 305.00 ƒ302,50 VolkerStevin ƒ 37.80 ƒ 37,10 Wessanen ƒ 280,00 ƒ274,00 Westl. _tr. ƒ 50,00 ƒ 50,00 Handel, md., div. noteringen 16.20 u. ACF Holding f 300.00 ƒ300,00 Audet ƒ 178.50 ƒ179,80 Bam Holding ƒ 103.00 ƒ104,00 Beek AL van ƒ 147,00 ƒ147,00 BeersZonen ƒ 259,00 ƒ265,00 Berkels Patent ƒ 31,10 ƒ 31.00 Blydenst.Willink ƒ 83,80 ƒ 83.80 Bols ƒ 133.50 ƒ133.50 Borsumij-Wehry ƒ 685,00 ƒ680.00 Boskalis Westm. ƒ 16,20 ƒ 16.00 Bredero ƒ 205,00 ƒ205,00 Brink/Molyn ƒ 66,50 ƒ 67,00 Cetecon.-rCert. ƒ 355,00 ƒ364,00 Cindy-Kev ƒ 87,00 ƒ 87,00 Cr. Lyon.Ned. ƒ 97.50 ƒ 97,50 CSMn.-rCert. ƒ 57.50 ƒ 57,90 Dcli Mij. ƒ lil 1.00 ƒ192,00 Desseaux ƒ 158.50 ƒ158.00 Dordt. Petr. pref. ƒ 182.20 ƒ179.80 Econosto ƒ 107,50 ƒlOB,OO Eriks ƒ 291,00 f 290,00 Furness ƒ 48.5 U ƒ 48,20 Gamma Holding ƒ 299,50 ƒ299,00 GevekeT. Handel ƒ 46,80 ƒ 46.20 Grasso ƒ 234.00 ƒ240.0(1 GTI Holding ƒ 112,00 ƒ117,00 Hagemeyer ƒ 63.10 ƒ 63,00 Hoek ƒ 147,50 ƒ148,00 Holec ƒ 339,00 ƒ341,00 Hunter Douglas ƒ 62,00 ƒ 62,00 IHCCaland ƒ 18,00 ƒ 18,80 Intern. Muller ƒ 73,70 ƒ 74.20 Industr Mv ƒ 92,50 ƒ 92,20 KBB 109; C.Pr. ƒ 81.00 ƒ 80,80 KBBn.-rCert. ƒ 84,00 ƒ 83.80 Kluwer ƒ 242,50 ƒ252,00 Kon. Papier ƒ 137,00 ƒ135,00 Macintosh ƒ 107,00 ƒ103,00 Medicopharma ƒ 375,00 ƒ405,00 Meneba ƒ 109,20 ƒ109,00 Minihouse Holding ƒ 53,50 ƒ 83,80 Naarden ƒ 51.00 ƒ 50.50 Nagron ƒ 39,60 ƒ 39.90 NBM-Bouw ƒ 12,40 ƒ 12,75 Norit ƒ 272,00 ƒ280,00 Nutrician-rCert. ƒ 218.00 ƒ220,50 NutriciaGß ƒ 213,00 ƒ215,00 Nijverdal-T. Cate ƒ 138,00 ƒ140.20 Otra ƒ 335.00 ƒ334.00 Palthe ƒ 154,00 ƒ154,00 Pont. Houth. ƒ 59,00 ƒ 59,00 Samas ƒ 81.10 ƒ 79,90 Sarakreek ƒ 40,60 ƒ 40,70 Smit Int. ƒ 35,00 ƒ 35,00 Sporthuis Centrum ƒ 109.00 ƒlll,OO Telegraaf ƒ 352.00 ƒ352,00 Thomassen* Dr. ƒ 56.60 ƒ 56,60 Twijnstra-Gudde ƒ 76,00 ƒ 76,00 Verto t 74.00 ƒ 74,00 VMFStork ƒ 293.00 ƒ291,00 VRG f 129,90 ƒ131,80 Wegenern.-rCert. ƒ 77,20 ƒ 78,00 Wolters Samsom f 477,00 ƒ472,00 Wyers ƒ 70,50 f 70,50 AN P-CBS-koersindices 24/4 25/4 Algemeen 270,60 270,60 Algemeen-lokaal 275,30 275,30 Internationals 266,00 265,40 Industrie 256,10 256.10 Scheepen luchtv. 216,60 216,80 Banken 396,70 397,20 Verzekering 684,80 685,90 Handel 262,30 263.80 CBS-oblig. index 115,70 115,70 Rendem. Staatslen. 6,24 6,24 waarvan 3-5 jaar 6,25 6,23 waarvan 5-8 jaar 6.24 6,24 waarvan 5 langste 6,17 6.17 Rendem. BNG-len. 6.95 6,95 Rendem. Banklen. Rendem. Pandbr. 5,95 5,97
Metaalwerkgevers drukken op stormknop door F.H. Tijssen
Het begint er nu verdacht veel op te lijken dat de metaalwerkgeversorganisatie FME voorlopig helemaal KvCv0"iauk0°rd Wil' althans niet met de Industriebond t-iNV. Vakbonden en werkgevers waren maandag uit elkaar gegaan om FME-voorzitter Ter Hart in de gelegenheid te stellen voor donderdag een compromisvoorstel in elkaar te draaien, gebaseerd op het maandag schriftelijk door de Industriebond FNV ingediende werkgelegenheidsvoorstel en het vorige week door de FME ingebrachte 'werkloosheidsverminderingsplan'. Beëindiging van de acties werd door de FME niet geëist. Wel moesten de poortblokkades worden opgeheven, waartoe de indus triebond zich bereid verklaarde. Tegen die achtergrond zorgde de FME woensdagavond voor een grote verrassing door als voorwaarde voor hervatting van het overleg, donderdag, te stellen dat alle acties bij de metaalbedrijven onmiddellijk moesten worden afgeblazen.
Officieel gaf FME-voorzitter Ter Hart als verklaring voor de gewijzigde opstelling van de metaalwerkgevers, dat er grenzen waren overschreden. Hij doelde in dat verband op de uitbreiding van de stakingsacties, terwijl bovendien de poortblokkades niet — zoals afgesproken — zouden zijn opgeheven. Het heeft er echter alle schijn van dat de FME hierin een stok zocht om een hond mee te kunnen slaan. De metaalwerkgevers weten natuurlijk heel goed dat het alleen al praktisch erg moeilijk is op zo korte termijn — de telex van de FME bereikte de Industriebond FNV 's woendagsavonds om half elf — acties stop te zetten. De ervaring leert dat het vaak moeilijker is een staking te beëindigen (anders dan vanwege een bereikt akkoord), dan om er een van de grond te krijgen. Als het orkest eenmaal aan het spelen is, blazen ook de werknemers daarin hun partijtje mee, en zij laten zich niet zo maar even het zwijgen opleggen door een machtswoord van de (vakbonds)dirigent.
Gisteren diende voor de rechtbank in Dordrecht een kort geding dat was aangespannen door de directie van het constructiebedrijf Mercon-Kloos tegen de poortakties bij dat bedrijf. Foto: Jaap den Ouden (l), algemeen directeur van Mercon-Kloos, betreedt het gerechtsgebouw alwaar zich werknemers hadden opgesteld.
Scholing, Justitie of A-team? door Cees Dorland De moeizame strijd tegen winkeldiefstal
„Wanneer er problemen ontstaan bij aanhouding of vandalisme in de winkel zorgen wij door middel van de omroepinstallatie via een code dat ons eigen A-team in actie komt. De A staat in dit geval voor aanhouding. Ondanks deze en andere preventieve maatregelen stijgt het aantal misdaden in onze omgeving nog steeds." In een met veel voorbeelden verlucht betoog klaagde de heer H. Warnar, chef van een grote supermarkt in een vijftig speciaalzaken rijk winkelcentrum in Dordrecht, deze week op 'De dag van het Vakcentrum 1986' de nood van winkeliers over het verschijnsel winkeldiefstal. Centrale vragen tijdens die dag van de beroepsorganisatie van levensmiddelendetaillist#n waren die naar de omvang en de oplossing van het probleem. Alle betrokken partijen, met uitzondering van de winkeldieven, waren aanwezig: staatssecretaris Van Zeil van economische zaken, winkelier Warnar, politierechter Monster, onderzoeker Engelaer en een vertegenwoordiger van een beveiligingsbedrijf. Voorzitter Van der Geest van het Vakcentrum verwoordde in zijn jaarrede de gevoelens van de detaillisten over winkeldiefstal in algemene zin. „We spreken van een breed maatschappelijk probleem, waarvan de detailhandel zo langzamerhand onacceptabel de dupe wordt. Er is hier zeer nadrukkelijk een taak voor de overheid weggelegd." Staatssecretaris Van Zeil toonde begrip voor de klachten van de zelfstandige detailhandelaren. Mensen die winkeldiefstal niet zo erg vinden en de redenering volgen 'aan een boom zo vol geladen, mist men vijf, zes pruimen niet' vergeten volgens hem, dat de kosten van een gestolen produkt doorberekend moeten worden in de verkoopprijs. Bovendien moet de winkelier er meer voor verkopen om met winst te draaien. Toch waarschuwde hij „tegen de gedachte dat actie tegen winkeldiefstal een zaak voor de overheid alleen, of zelfs in de eerste plaats zou zijn. Ik denk dat we in het algemeen, en zeker in kringen van kleine en grote zelfstandige ondernemers, terughoudend moeten zijn met de uitspraak: hier moet de overheid iets aan doen. De burger draagt zelf de eerste verantwoordelijkheid."
Hoogovens ligt goed op koers
IJMUIDEN-AMSTERDAM (ANP) - Hoogovens ligt goed op koers. Na het goede 1985 zijn de resultaten voor belastingen in de eerste maanden van dit jaar „niet onaardig hoger" geweest dan die van vorig jaar. Bij een niet tegenvallende prijs- en kostenontwikkeling moet dit jaar weer een bevredigend rendement bereikt kunnen worden, mede omdat Hoogovens vorig jaar een aantal structureel verliesgevende activiteiten heeft beëindigd.
Uitgaande van de algemene verwachting, dat in 1986 de economische groei op het peil van 1985 zal liggen, denkt Hoogovens aan een gelijkblijvende vraag naar staal en aluminium, waardoor de afzet hiervan zich op het redelijke niveau van vorig jaar zal kunnen handhaven. De ontwikkeling van de dollarkoers en de energieprijzen maken het volgens topman Hooglandt niet eenvoudig voorspellingen te doen over de resultatenontwikkeling.
Hoogovens Groep heeft vorig jaar een winst geboekt van ƒ 278,8 miljoen en dat was 35 procent meer dan de ƒ 206,5 miljoen van 1984. Bij de slechts geringe omzetstijging van ƒ 7,2 miljard naar ƒ 7,4 miljard mag dit volgens Hooglandt een opmerkelijk resultaat worden genoemd. Belangrijke oorzaken van de verbetering van de nettowinst vormden de lagere rentelasten, winst uit verkoop van deelnemingen en positieve valutaverschillen door het gevoerde dekkingsbeleid.
Marktberichten
■ VEE ZWOLLE
ZWOLLE - Prijzen in guldens per kg geslacht gewicht en ontvet: Stieren ie kwal. 7,50-8,20 en 2e kwal. 6,50-7,50, vaarzen Ie kwal. 6,40-7,35 en 2e kwal. 5,35-6,40, koeien Ie kwal. 6,45-7,20 en 2e kwal. 5,35-6,40, koeien Ie kwal. 6,45--7,20, 2e kwal. 5,40-6,40 en 3e kwal. 4,55-5,40, worstkoeien 4,50-5,70. Prijzen in guldens per kg geslacht gewicht: Schapen 5,50-7,00, lammeren (rammen) 9,70 190-350, lammeren (ooien) 180-235, melk- en kalfkoeien Ie soort 1850-2525 en 2e soort 1375-1850, melk- en kalfvaarzen Ie soort 1775-2500 en 2e soort 1275-1775, guste koeien 1300-1900, enterstieren 1400-2200, pinken 900-1325, graskalveren 500-925, mestnukals stieren roodbdttf 375-675' en fewartbont 200-425, mestnuka's vaarskoeien roodbont 200-400 en zwartbont 130-275, fokschapen 200-260, schaap met lam(meren) 225-535, weidelammeren 125-220. Aanvoer: Totaal 8085 stuks, waaronder 2300 slachtvee, 125 stieren, 1005 gebruiksvee, 321 jongvee, 614 nuka's roodbont, 1843 nuka's zwartbont, 1236 slachtschapen en lammeren, 412 gebruiksschapen en lammeren, 317 varkens, 8 bokken en geiten, 4 paarden. Overzicht (handel en prijzen): Slachtvee, stieren, schapen en lammeren en varkens rustig - lager, gebruiksvee redelijk - gelijk, jongvee rustig - gelijk, nuka's redelijk - hoger. ■ VEELEEUWARDEN LEEUWARDEN - Prijzen in guldens per kg geslacht gewicht en ontvet: Stieren Ie kwal. 7,55-8,25 en 2e kwal. 6,40-7,20, vaarzen Ie kwal. 6,55-7,00 en 2e kwal. 6,20--6,55, koeien Ie kwal. 6,40-6,75, 2e kwal. 6,00-6,40 en 3e kwal. 5,55-6,--00, worstkoeien 4,95-5,65. Prijzen in guldens per kg geslacht gewicht: Schapen 6,15-7,15, lammeren (rammen) 11,00-12,30, lammeren (ooien) 10,40-11,90. Prijzen in guldens per stuk: Schapen 160-225, lammeren (rammen) 240-360, lammeren (ooien) 200-255, melk- en kalfkoeien Ie 1870-2240 en 2e soort 1425-1775, melk- en kalfvaarzen Ie soort 1720-2090 en 2e soort 1255--1655, guste koeien 865-1410, enterstieren 1250-1525, pinken 950-1325, graskalveren 450-975, mestnuka's stieren zwartbont 180-340, mestnuka's vaarskoeien zwartbont 100--225, schaap met lam(meren) 350--440, weidelammeren 175-215, bokken en geiten 40-150. Aanvoer: Totaal 5088 dieren, waaronder 1814 slachtvee, 135 stieren, 541 gebruiksvee, 58 jongvee, 1275 nuka's, 1222 schapen en lammeren, 37 bokken en geiten, 6 paarden. Overzicht (handel en prijzen): Slachtvee, stieren en gebruiksschapen en lammeren rustig - iets lager, gebruiksvee, bokken en geiten rustig - gelijk, jongvee rustig - prijshoudend, nuka's flauw - iets lager, slachtschapen en lammeren redelijk - prijshoudend. ■ INDEVISHAL (van een medewerker) Aan de donderdagmarkt werd aangevoerd: 275 kg tong; 1 kist tarbot en griet; 25 kisten schol; 60 kisten schar; 1 kist haring; 24 kisten diversen. Prijzen in guldens: per 1 kg: tarbot 27,20; grote tong 19,00--18,00; grootmiddel tong 22,20--21,40; kleinmiddel tong 22,20--21,40; tong één 20,00-18,60; tong twee 18,00-17,00. Per 40 kg: tarbot 920-760; griet 824 632; kabeljauw één 340; kabeljauw twee 276-264; kabeljauw drie 270-250; kabeljauw vier 264-242; kabeljauw vijf 254--214; schol één en twee 164; schol drie 172-140; schol vier 142-96; scgar 100-72; wijting drie 150-112; wijting vier 112--82; haring twee 32; bot 39.