Lange tijd waren er evenmin regels tegen het dumpen van allerlei afval in de oceanen, bij voorbeeld radio-actief afval van kernreactoren of afval van de chemische industrie. Wat dat laatste betreft, heeft Greenpeace vanaf 1980 veel acties gevoerd op de Noordzee. Nederland, België, West-Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk en Noorwegen loosden en lozen hier afval. Greenpeace heeft hierbij successen geboekt. Zo bereikte men dat Bayer in Rotterdam de dumping van 550.000 ton chemisch afval uit de kleurstoffenfabricage stopzette. Een paar maanden geleden - om nog een voorbeeld te geven - voorkwam Greenpeace de dumping van chemisch afval van een Belgisch bedrijf voor de kust van Walcheren. Zulke acties worden nogal eens met gevaar voor eigen leven gevoerd. Zo was in het bericht over deze laatste actie te lezen: „Enkele actievoerders ketenden zich vast aan de lozingspijpen van het schip, waardoor die niet zonder gevaar voor de milieu-activisten gebruikt konden worden."
Nu is het niet zo dat allerlei bedrijven en instellingen hun afval maar in zee kunnen dumpen, zonder dat dit aan regels gebonden is. In 1972 trad de London Dumping Convention in werking, die was ondertekend door een aantal Europese landen. Er was een lijst gemaakt van stoffen die absoluut niet meer in zee gedumpt zouden moger» worden, zoals niet-af breekbare veredelingsmiddelen en kwik. Voor andere stoffen werden allerlei beperkende maatregelen voorgeschreven. De conventie riep op tot het zoeken naar opslag van afval op land. Het radio-actieve afval bleef een groot probleem en Greenpeace heeft zich voortdurend verzet tegen de lozing van dit afval in zee. Met inzet van wijlen de 'Rainbow Warrior' begon de organisatie in 1978 een campagne van vijf jaar tegen het lozen van radio-actief afval in zee. Vooral Groot-Brittannië was het doelwit van deze Greenpeace-actie. Verder waren Nederland, België en
Zwitserland volgens Greenpeace grote boosdoeners. In 1983 kwamen de ondertekenaars voor de conventie opnieuw in Londen bijeen. Ze maakten er voor de duur van twee jaar afspraken voor nog striktere regels voor het dumpen. Greenpeace acht het tegengaan van het dumpen van afval in zee zo belangrijk, omdat allerlei slechte stoffen via de vissen in de zogenaamde voedselketen terechtkomen. Maar Greenpeace vecht niet alleen tegen het lozen van afval, maar wil - wat de radio-actieve stoffen betreft - het probleem bij de wortel aanpakken: weg met de kerncentrales. Niet alleen lost dat het afvalprobleem op, maar Greenpeace is ook zeer beducht voor ongelukken met kerncentrales. De organisatie wijst op allerlei zaken die al fout zijn gegaan met kerncentrales, vooral in Engeland en de Verenigde Staten.