(ADVERTENTIE) Het vertrouwde adres voor al uw DAMES- EN HERENKLEDING MODECENTRUM HEERENVEEN AMERSFOORT
Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- 08-04-1976
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- Datum
- 08-04-1976
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Nederlands Dagblad
- Plaats van uitgave
- Amersfoort
- PPN
- 810209039
- Verschijningsperiode
- 1967
- Periode gedigitaliseerd
- 1967-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Nederlands Dagblad
- Nummer
- 7159
- Jaargang
- 32
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
De Johannes Passion van Heinrich Schütz door G.J. Nijhof
Gisteren schonken wij globaal aandacht aaa de Johannes Passion vaa Bach, geschreven ia 1723. Eea kleine zestigjaar terug [1665] schreef Heinrich Schütz eveneens een Johannes Passion. Sc h ütz was - toen hij dit werk schreef •al een bejaard man van 80 jaar. Twintig jaar later zon Joh. Seb. Bach geboren worden.
Schütz dient men te rekenen tot de zogenaamde Hoogbarok. Zijn muzikale opleiding werd hoofdzakelijk bepaald door de Venetiaanse school, Bach valt onder de Late Barok. Zo loopt er een lijn van ongeveer 1560 tot 1740, een proces van twee eeuwen. In het artikel van gisteren over de Johannes Passion van Bach is die Late Barok aan de orde gekomen. Belangrijk daarbij zijn het sterke dramatiseren en romantiseren. De begeleidingsmuziek van de zangers werd sterk concertant.
De Vroege Barok werd bepaald door een sterke uitbeelding van het woord, een diep doordringen in de betekenis van de tekst, daarnaast door meerkorigheid en monodie (het akkoorden begeleiden van de zangstem). De meerkorigheid zien we heel sterk bij Giovanni Gabrieli. Hij past die niet alleen toe in vocale muziek, maar ook in instrumentale muziek. Zo is er meerkorigheid op basis van het karakter der instrumenten. De koperblazers vormen één koor, de houtblazers en de strijkers eveneens. Veelal imiteren deze groepen elkaar.
Een andere Italiaan eveneens uit de Vroege Barok legde zich toe op het contrapunt. Dat was Monteverdi.
Het is interessant, teweten, dat Schütz in eerste instantie leerling is geweest van Gabrieli, terwijl hij later gestudeerd heeft bij Monteverdi. Schütz heeft het geleerde toegepast in zijn oeuvre en daarbij vanzelfsprekend zijn eigen talent gebruikt in dienst van de protestantse kerkmuziek. Het stempel dat hij gezet heeft drukt uiteindelijk door naar Bach, die harmonisch, poli f oon en dramatisch veel verder ging en bovendien gebruik maakte van romantiserende mystieke aspecten. Hiermee is de plaats, de Schütz inneemt in de barokke periode wel aangeduid. Na deze plaatsbepaling houden we ons bezig met het directe onderwerp: de Johannes Passion.
De opzet van het werk van Schütz verschilt duidelijk met dat van J.S. Bach. Schütz kent goed beschouwd geen beginkoor in de geest van een gepassioneerde Bach. Schütz kent ook geen aria's, koren of koralen in zijn passiemuziek. Wel gebruikt hij de ook gisteren genoemde „turbae", de reacties van de menigte, zoals beschreven in het Evangelie. De reacties van de Joden, de soldaten, de hogepriesters. Kortom, overal, waar een aantal mensen de stem verheft, gaat Schütz over op meerstemmigheid, die imitatorisch is (roepen bij herhaling wordt daarmee aangeduid) en verwant is aan de Venetiaanse motet-stijl. Waarin Schütz ook verschilt met Bach is de tijdsduur. Schütz heeft een goed half uur nodfg voor zijn passie, terwijl Bach met zijn complexe composities vijf zoveel tijd nodig heeft. Nog opmerkelijker is, dat Schütz zijn passie helemaal vokaal laat klinken. Instrumenten komen er niet aan te pas. Dat vergt veel van de zangers.
HEINRICH SCHÜTZ
Voor de zieken Het erfdeel der vaderen
WIJ LEVEN TEGENWOORDIG in een tijd, waarin met het verleden weinig wordt gerekend, waarin het alleen maar gaat om de toekomst. En - het spreekt vanzelf - de toekomst is van uitermate groot belang. Doch dat wil niet zeggen, dat de toekomst alles is en het verleden waardeloos. Alsof wij daarmee radicaal zouden moeten breken, alsof in het verleden alles is misgegaan en wij ons nu opmaken om eerst goed de toekomst veilig te stellen en aangenaam te maken. Het heeft wel eens de indruk, dat ons voorgeslacht bijna alles verkeerd heeft gedaan en dat wij het nu eens goed zullen doen.
Natuurlijk heeft het voorgeslacht niet alles goed gedaan en even natuurlijk doen wij niet alles goed. En wij doen er dan ook goed aan, om het oog soms achterwaarts te wenden en te lezen uit wat de vaderen hebben gedaan, hetzij verkeerd of goed. En de maatstaf die wij daarbij aanleggen is het Woord van God.
De Schrift laat ons ook vaak zien, naar het verleden. En als daar waardevolle dingen gebeurd zijn, dan wil het Woord Gods dat wij er acht op geven. En zulk een erfdeel, dat God aan het voorgeslacht gaf, trouw bewaren.
Als de Heere Zijn volk Israël Kanaan heeft binnengeleid, dan wil Hij dat dit volk in het midden van het land, bij de bergen Ebal en Gerizim Zijn wet, de wet der dankbaarheid zullen horen. Het heeft iets tot het volk te zeggen, dat daar, in het centrum, in het hart van het beloofde land, die wet door hen moest worden gehoord. Dat wil immers zeggen dat in het hele volksleven Gods wet in het centrum staat.
MAAR ER IS MEER. Er komt nog iets bij.
Bij Sichem bij de bergen Ebal en Gerizim, niet onwaarschijnlijk op dezelfde plaats, waar het volk zich bevindt, heeft eenmaal Abram de Heere en altaar gebouwd. Toen de Heere Abram had doen uitgaan uit zijn land en zijn familie, is Abram doorgetrokken tot deze plaats. Hier is Abrams eerste pleisterplaats geweest in het land dat de Heere voor zijn nakomelingschap bestemd had. Hier heeft voor het eerst de Heere aan Abram de belofte gegeven: dit land zal Ik u geven. Wanneer nu de Heere wil dat de Israëlieten op deze plaats Zijn wet der dankbaarheid zullen horen, dan sluit Hij daarbij bij het verleden aan. En bij een goed verleden. De Israëlieten stonden hier zogezegd op historische bodem. Hier zweefden nog als onhoorbaar de woorden van Gods beloften. Hier hing nog als onzichtbaar de rook van Abrams altaar. En wanneer de Heere hier, juist hier, de wet hun op het hart bindt, dan bepaalt Hij hen sterk bij Zijn belofte en bij Abrams altaar. En als Israël thans hier, juist hier, is, dan luidt God hen in Abrams erfenis in. En zij nemen hier Abrams erfenis aan. Door deze grond, op deze plaats, spreekt God tot hen van Zijn beloften en eisen, maar hier spreekt het volk ook van zijn geloof en geloofsgehoorzaamheid. Het hoort hier de vertroostende stem Gods: Ik ben uw God, de Almachtige, en Zijn vermanende stem: wandel voor Mijn aangezicht en wees oprecht. Israël neemt hier het erfdeel der vaderen over.
DAAR SPREKEN WIJ ook wel eens van, van het erfdeel der vaderen. W-f: bedoelen daarmee dan, wat
Nu hebben die vaderen er niet veel aan en de God van die vaderen "heeft er niet veel aan, als wij hun va-erken prijzen, hun geloof hoog achtf/n, hun lof zingen, hun daden verheerlijken, maar in hun voetstappen nia, gaan. Als wij met het latere IsraeV zeggen: wij hebben Abraham tot va Daartoe leidde onder Jozua de Heere Israël naar Ebal en Gerizi-rn, spreekt Hij ons in de geschiedenis van het voorgeslacht, de vaderen, cj.ie met alles gebrek en tekortkomingcti, toch hun goed, ja ook hun bloed, v*x>r de Heere en Zijn zaak veil hadden, en die in het geloof de belofte vasthitAden, alsof zij de Onzienlijke Zelf zagfm. Israël moest niet allern van Abram spreken en dan vol veua trots zeggen: van die Abram, die op/ het Woord van God in dit land kw-nm zijn wij nu kinderen, maar ook Abram navolgen. De gesdhiedenis der vaderen is vol van Gods trouw en die trouw blijft altijd gelijk. Laat ons dat nooit vergeten» Den Ham M. Janssens.
Opzet
De structuur van Schütz' passiemuziek is de volgende: hij opent met een vierstemmige mededeling: „Het lijden van onze Here Jezus Christus, zoals de heilige evangelist Johannes dat ons beschrijft".
Daarmee is de inleiding klaar. Het is niet meer dan een aankondiging. Vervolgens wordt de tekst van het Johannes-evangelie letterlijk gebracht. De solisten zingen uitsluitend recitatieven, die onderbroken worden door het koor met de „turbae". Wat die recitatieven betreft, Schüttz heeft zich
gehouden aan oudere opvattingen, stammend uit het gregoriaans. Voor iedere evangelist besbcmd namelijk een bepaalde kerktoonsocrrt. Zo hoorde bij Mattheus de Dorische toonsoort, bij Lucas de Lydische on» bij Johannes de Phrygische. Schütz It-eeft consequent de Phrygische toonsoort doorgevoerd bij de recitatieven van zijn Johannes Passion. Als het lijdensverliaal ten einde is komt er nog een vierstemmig koor, een „Conclusio" ofwel een besluit. Het koor zingt: „O help, Christus, Zoon van God, door uw bitter lijden, dat wij u steeds onderdanig zfjn en alle zonden mijden. Uw dood en de oorzaak daarvan, laat die ons met vrucht bedenken, opdat wij, arm en zwak als we zijn, U ons danioffer schenken". Deze conclusie is er èén van dankbaarheid. De passie eindigt dan ook in een stralend E-groot akkoord.
Goede Vrijdlag
De oorzaak van ons schrijven over de passie van Schütz ligt in hetzelfde vlak, als de oorzaak van het schrijven gisteren over Bach's passie. Schütz' J ohannes Passion wordt namelij k op 16 april, Goede Vrfydag, uitgevoerd door het Gereformeercß Kamerkoor Amersfoort in de kerkgtbouw „De Schaapskooi te Amersfoort, onder de leiding van Jannes Mufl neke. Medewerkenden zijnde tenor Hei-man vande Kerkhof en de bas Frits vtan Erven Dorens. De kleinere passages uit de recitatieven worden verzor*g*d door leden van het kamerkoor zelf.
We kunnen ars voorsteilen dat er nu lezers zijn die d «enken dat de kerkeraad van Amersfoortopdevrijzjnnige toer is gegaan door een kerkdienst op te offeren aan ean concert. Zo is het niet. De aanvangstijjd is namelijk zo gesteld, dat ongeveer een half uur na de te houden kerkd tensten het concert aanvangt (21.15 uur). Wat Amersfoort betreft, kan et: n ieder dus op tijd in, ,De Schaapskooi" zijn. En wat andere plaatsen betn*ft: daar valt moeilijk iets over te zeggen. Waarom deze locale aangelegenheid dan gepresenteerd in een landelijk dagblad? De reden is deze: Schütz heeft vooreen belangrijk deel de basis gele-td" voor de protestantse kerkmuziek en het Amersfoortse initiatief is navolging waardig.
Huis-aan-huis voorlichting van ziekenfondsen
DEN HAAG- „Welzijn" het hurs-aanhuisblad voor voorlichting van de ziekenfondsen in Nederland, is dinsdag in Den Haag gepresenteerd. Staatssecretaris Hendriks van volksgezondheid wees daarbij nog eens op het belaag van een kostenbewust publiek.
Om de tien weken zal het blad verschijnen, voorlopig in een oplage van 4,3 miljoen exemplaren, waarmee het de grootste periodiek van ons land is.
Voor de jeugd nder redactie van Niek van Noort Kamperen
Hans heeft het zich gemakkelijk gemaakt. Alles wat hij tijdens het kamperen nodig heeft, is buiten de tent uitgestald. „Geen rommel in de tant", zegt hij lachend.
Bekijken jullie het onderste plaatje eens goed. Het is niet gelijk aan het bovenste. Er zitten zeven verschillen in!
Kaartenkring
Opgav-jn te zenden aan Redactie Nederlands Dagblad-Gereformeerd Gezinsblad, postbus 241 te Amersfoort» met vermelding: Kaartenkring. Na Mevr. L. Flink-v.d. Valk uit Den Haag mocht na een verblijf van 2/2 maand weer thuis komen uit het ziekenhuis. De Heere heeft het tot nu toe wel gemaakt, het gebroken dijbeen is weer hersteld, alleen het lopen (met 2 stokken) gaat nog moeizaam; maar volgens de dokter is er alle hoop op algeheel herstel. Zij dankt allen, die door het zenden van de vele brieven en kaarten, uit binnen- en buitenland, en niet te vergeten de verrassing van de Verrassingsaktie, blijk hebben gegeven van hun medeleven. Dit alles heeft haar in het ziekenhuis in hoge mate bemoedigd en gesterkt. Mej. A. Veldman vond het een geweldige verrassing zoveel medeleven te mogen ontvangen. Ze was er soms ontroerd van. Op 26 maart heeft de Heer haar nog plotseling tot z.ich genomen, na een lange en vermoeiende ziekte. Ze was bereid om te sterven en wist dat haar na dit leven een nog heerlijker leven wachtte. De tekst uit Matth. 11 :28 „Komt allen tot Mij die vermoeid en belast zijt en Ik zal u rust geven", hing boven haar bed. Hartelijk dank voor het medeleven. A.A.B.
radio en t.v. De gebroeders Lautensack
De NCRV-televisie vertoonde dinsdagavond de eerste aflevering uit een serie van vijf onder bovenstaande titel. Dit feuilleton is ontleend aan een roman van de in 1953 uit Duitsland gevluchte schrijver Lion Feuchtwanger. Hij schreef de roman „Die Brüder Lautensack" in 1944 in de Verenigde Staten waar hij na vele omzwervingen was terecht gekomen en waar hij in 1958 op 74-jarige leeftijd overleed. Het boek (en dus ook de TV-serie) wil duidelijk aantonen, dat de nationaal-socialisten ten tijde van hun opkomst, gebruik maakten van occultisme om de massa te beïnvloeden, die met name toen in Duitsland graag in een schijnwereld wilde leven. Nu heeft de zogenaamde helderziende Erie Hanussen die in de film en in het boek Oscar Lautensack heet, slechts een bescheiden rol in de opkomst van het nazidom gespeeld. De grote geschiedwerken over die tijd noemen hem nauwelijks. Anderzijds was zijn invloed blijkbaar weer zo groot (hij wist veel) dat men hem kort na Hitlers machtsovername in 1953 vermoordde.
De gebroeders Lautensack is een Oostduitse film. Dat is wellicht mede de oorzaak dat René Eibersen van de
NCRV ter inleiding een vrij uitvoerige toelichting gaf. De Oostduitse regisseur Kastrzik meent dat deze film over massa-suggestie nodig is onder meer „met het oog op de westerse reklamewereld en onderdelen van de pers, die de mensen in de kapitalistische landen misleidt". René Eibersen stelde terecht de vraag hoe het dan daarmee zit in de DDR waar toch een dictatuur is.
Deel één van de film getiteld: „München 1931" heeft ons niet erg kunnen boeien. Dat de nazi's geen middel hebben geschuwd om hun doel te bereiken is genoegzaam bekend. Moord, brandstichting, intimidatie en massa-suggestie, de verovering van de straat, dat speelde allemaal een rol.
Het inschakelen van een zg. helderziende was voor hen ook wel aantrekkelijk, maar of wij in vijf afleveringen van elk een uur daar een duidelijker beeld van krijgen is de vraag. Uitdrukkingen in het verhaal als „de lieve Heer heeft je persoonlijk voor mij geschapen" zijn ook weinig bevorderlijk om hier te zeggen: ga dat zien. De eerste aflevering heeft weinig documentaire waarde. Wie niet keek heeft nauwelijks iets gemist. J. Kooiman.
Ter attentie
• TELEVISIE In het jongerenprogramma „WINDKRACHT" zendt de EO-televisie een aflevering uit over sexualiteit. , Inleiding tot dit programma was de zes weken geleden uitgezonden Noorse film „Het einde van een liefde". De ongeveer zeventig schriftelijke reacties op deze film en de daarin gestelde vragen van de jeugdige kijkers zijn in dit programma zoveel mogelijk verwerkt. Aanvankelijk stond het de programmamakers voor ogen met een aantal mensen de diverse vragen en problemen te belichten. Dit leverde echter een zodanig onduidelijk produkt op dat werd besloten tot een sterke beperking in deze aflevering. Dit betekent, dat het programma voornamelijk wordt gevuld met een vraaggesprek met mevrouw Heleen Bos te Delft die de vragen over sexualiteit belicht vanuit de Bijbel. Sexualiteit is een gegeven dat bij de mens behoort en dat God in de mens gelegd heeft bij de schepping. In onze tijd wordt er veel over sexualiteit gesproken. Men spreekt zelfs van een z.g. sexuele revolutie. Alle taboes moesten verdwijnen. Daarmee bleek tevens dat er geen norm bestond; de mens werd zichzelf tot norm en dit komt in allerlei meningen en opvattingen steeds sterker tot uiting.
Dit blijkt echter geenszins een oplossing voor de vragen die ontstaan. Bij deze z.g. vrijheid wordt de mens niet gelukkiger. God heeft zijn regels gegeven om de mens te beschermen en om hem daarmee gelukkig te maken. Ook ten opzichte van de sexualiteit zijn er zulke regels. Liefdesregels vanuit de Bijbel. (Ned. 1; 20.20)
Radio
DONDERDAG 8 APRIL NA 18 UUR HILVERSUM 1 18.00 (S) Tijd vrij voor muziek in vrije tijd: Concoursmuziek'76. 18.30 Nws. 18.41 Wereldpanorama. 18.53 De kerk vandaag. 19.10 (S) Leger des Heilskwartier: gewijde muziek. 19.25 (S) De wereld zingt Gods lof: verzoekplaten van gewijde muziek. 20.05 (S) Schuttersweg 8 (20.30 Zojuist verschenen: nieuwe boeken. 21.00 Hilversum 13: kabarel). 22.25 Avondoverdenking. 22.30 Nws. 22.40 (S) Hier en nu. 23.00 (S) Stairway lo the stars. 23.55-24.00 Nws. HILVERSUM fl 18.00 Nws. 18.11 Radiojournaal. PP: 18.20 Uitzending van de P.P.R. IKON: 18.30 Kleur informatie en kommentaar over zaken van kerk en samenleving. VARA: 19.00 (S) 25 Jaar Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. 20.00 Nws. 20.05 Radiojournaal. 20.10 Programma-overzicht. 20.15 (S) Soiré musicale: klassieke viool- en pianomuziek. 21.40 (S) Essay: programma over kunst. 22.10 (S) Jazzspectmm live. NOS: 23.00 Met het oog op morgen (23.05 Aktualiteiten-overzicht. 23.20 Den Haag vandaag). 23.55-24.00 Nws. HILVERSUM in NOS: 18.03 De Vakaturebank. 18.10 (S) N.0.5.-maal. TROS: 19.02 (S) Poster: de Elvis Presley Story (3). 20.02 (S) Soul top-10.21.02 (S) Luister uit.. ri thuis: groeten en wensen en vraagnibriek voor militairen. 22.02 (S) Als dat zou kunnen: verzoekplatenprogramma. 23.02 (S) Sesjun: Jazz en blues live. 0.02 (S) Hugo van Gelderensbow met LP-werk. 1 02-7.00 (S) De Nachtwacht. VRIJDAG 9 APR. VOOR 18 UUR HILVERSUM I KRO: 7.ooNws. 7.02 Het levende woord. 7.07 (S) Licht progr. mci Hans van Willigenburg (7.30 Nws). 8.30 Nws. 8.36 Gymn. voor de huisvrouw. NOS: 8.45 Spiegel van België: uriek en nieuws van onze zuiderburen. KRO: 9.15 (S) Licht progr. met Anne van Egmond (10.30 Nws). 11.59 Bericht Vastenaktie. 12.00 (S) Lunchprogr. met Hans van Wüïigenburg (12.26 Mededelingen. 12.30 Nws). 14.00 (S) Gevar. progr. met Arme van Egmond (15.30 Nws). 16.00 (S) Jacques van Kollenbu-g ontvangt op zijn Spreekuur Willem van Hanegem. 17.00 (S) Kinderprogr. 17.30 Nws. 17.32 (S) Echo magazine.
NCRV: 7.00 N^^ Deum laudamus: gewiide mUcht«-«l|ym. . zing. 8.00 Nws. B*lTlför?„U--*- Vft1* pnkke-d™*. NOS: 9.» «g* £»«%, dokumentatre (3). 9 35 wlT* *>kteri.*** Schoolradio. NOS: 10 00 *?£** A*> gogiache rubriek. 10.[$irvf?*11«bJ?'• over hei leven ü, de J^J? ■ * C * lIJB Mee, ove, mindei df^-^cft minderheid. l2.3oToeri«n^ . v,l> * L?* inde: oude liedjes en bdlS,I]*'<> 15.00 Zoeklicht op Nede^ W°t*--<& progr. vm en voor rieken. Io^7cv!?*^ nonsiop muziek. TROS: Il 03il'il^n verzoek. 12.03 (S) Hugo vu. cJ? <£ Nederlandsulige «op-10en K^^^ï (S) F^p-Kontakt: Köonïïe ZZ\»<*tf, De Hitmeeslers: N.„onale ZSj?* H Mi. f-«-ne nai 4 NOS: 7.00 Nw^WvlX, Nws. 9.02 (S) Stof vm, eeuwen fn^*8* ! k.«sKkemuriekenope^:^'S)v4 eigen produktie: viool en piancTn!!l2 °% EÖ: lj.oo (S) Klankspiegefio^*™* *2 den en verleden. M.OÖNws |
Vakantiekring
Secretaresse: mej. S. van Renssen, H.A. Lorentzweg 95, Bussurn, tel. 02159-34557. Graag tussen 1.00 en 2.30 uur en na 6.30 uur, b.g.g. 033-22479, mevr. Smit-Rosema te Amersfoort.
Penningmeester: J. Knol, Koningin Wilhelminalaan 46, Waddinxveen, tel. 01828-3820, Giro 531807 t.n.v. J. Knol.
Bankrekening: Rabobank te Waddinxveen, t.n.v. Gereformeerde Stichting Vakantiekring. Rek.nr. 366805819
Seizoen 1976
Voor het komende seizoen kunnen de gasten zich weer opgeven, welke voor een week vakantie op de „Oase" in aanmerking willen komen. Gaarne ook weer aanmeldingen van dames welke als hulp willen komen, huishouding en verpleegkundigen (hulpen).
ATTENTIE, alleen voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Voor die gasten wordt in de maand juni een bungalow gehuurd, zij moeten voor 15 april zich opgeven aan Mevrouw H. Monkhorst-Zoegard Gerberasingel 102, Berkel Z.H.
Wij verwachten weer veel aavragen, maar wilt U niet tot aan hetxind van het seizoen wachten? Voorbereidingen is prettig als het op tijd klaar is.
„Oase"
Dames en Heren welke dit seizoen een week vakantie op de „Oase" door willen brengen moeten zich spoedig opgeven, liefst schriftelijk, vóór 1 mei a.s.
VERPLEEGKUNDIGE (hulp) gevraagd de week van 8 - 15 mei. Verder vanaf 26 juni en de daarop volgende weken. De „Oase" krijgt als ligplaats Almen Gld. in het Twente-Rijnkanaal voor de Coop. Landbouwvereniging a/d Scheggertdijk.
Televisie
Nederland 1 (EO):
11.10 uur: School-t.v. 14.00 uur: School-t.v. 15.00 uur: Het kleine huis op de prairie. 16.00 uur: School-t.v. 18.15 uur: Bedreigde landschappen (Teleac). 18.45 uur: Toeristische tips (NOS) 18.55 uur: Journaal (NOS). 19.05 uur: Kinderkrant. 19.30 uur: De Waltons. 20.20 uur: Windkracht 16. 20.45 uur Olory to God. 20.55 uur Nader bekeken. 21.25 uur: Tenslotte. 21.35 uur: Journaal (NOS). 21.50 uur: Hoe het in de wereld toegaat (VTkO). 23.10 uur: Journaal (NOS). Nederland 2 (VARA): 18.15 uur: WK ijshockey (NOS). 18.45 uur: Paulus de Boskabouter (Ne 18.55 uur: Journaal (NOS). 19.05 uur: Het leven van de fuut. 19.30 uur: Dat ik dit nog mag meemaken 20.00 uur Journaal (NOS). 20.25 uur: Achter het Nieuws. 20.40 uur: Terug naar de natuur. 21.10 uur: Koning Klant. 21.35 uur: Onbestorven weduwen. 22.30 uur: Achter het Nieuws. 23.05 uur Gedicht.
23.06 uur: Den Haag vandaag (NOS) 23.20 uur: Journaal (NOS).
Ulij* GOUDU
105 „Dit is het dan beslist, Dl nald," zei Bob na een poosje tv» zijn tanden door. Het was net alsof! het sissende zei, zo verbaasd wastl Meer dennetjes vertoonden zich m hun blikken, klein, vergroeid, m hoe meer naar beneden hoe groter.» daarachter zagen zij de niet te grcé vallei, met bomen en gras begroea waar een beek doorheen kronkel» Het was een vruchtbare vallei, dit j beslist niet in de woestijn zou *» wachten. Ze stonden een moment sprakelo» beide. Dit kon niet anders zijn danf vallei van de goudzoekers. Beneöa hen zagen zij de omtrekken vanif blokhut en dat zei al genoeg. Dj hadden de drie goudzoekers tP*v»\ De beek slingerde zich erombej Meer naar rechts liep nog een and*" beekarm. I „Daar heb je die eigenaardige kra! de beek," zei Donald. „Precies en daar hebben we hetnj niet over gehad wat het zou kun»| zijn. Een terugvallende bocht m«J beekbedding betekent niks natu«l Donald keek hem opmerkzaam"4 „Jij begint in raadselen *e SP"*T Of heeft het zien van de hut jou «*• hotelepotel gemaakt?" j „Helemaal niet. Maar wanneer j eens een paar gladgepolijste go reis wilt hebben, dan moet JU «" eens een duik gaan nemen. ljf ,Van wie heb jij die gouddelver* heid geleerd?" i„neal«t' „Och, ik kom nu eenmaal nog een keertje bij Pete Cassidy w vallen en daar hoor ik dari wat, hoe die goudzoekers aan o goedje komen. Ik had die kroi^ kaart altijd wel gezien, maar geen wijs uit worden. Nu ik • van bovenaf gezien heb, is » duidelijk." tot $ Opeens keek hij scherper • „ een bepaalde plek. Hij dacht, daar iets zag bewegen en Donald er opmerkzaam op. „ „Zie je daar die twee katoen^ Donald?" „Ja. Wat is daarmeer 0 Kiik dan eens goed o« ■„ daarvan niet wat ziet bewe^ j Donald keek en spande»)" * het uiterste in om het W« ol# daar zijn moest, te kunnen scheiden. dan sp^ „Als je het mij vraagt-»fjoltf, daar een hinde rond met n<«-zei hij dan. k begreT „Precies, dat had ik. oo* Maar mensen zie je n«ex. aCht „Had jij die soms h.erv„^ Nee. A een maar, wy aiiemenselijke hoop"jj&rftf nomen, gedroogd vlees^p, Maar hier lopende hert g wachten. Zo hebben d'egEe„J een vleesvoorraad aanleg j of acht geleden, toen^< rf gekomen, hebben «twee^T* gevangen en hierheen ge" minste dat denk ik.