HET IKON waarin de meeste Nederlandse kerken zijn vertegenwoordigd, zond onder de titel: „Eén bijbel, twee gedachten", een debat uit over de betekenis van Genesis 19 in verband met de beoordeling van de homoseksualiteit. Prof.dr. C. Graafland, hoogleraar te Utrecht vanwege de Gereformeerde Bond in de Nederlands Hervormde kerk en prof.dr. K.A. Deurloo kruisten de degens.
Het is duidelijk dat de discussies rondom Genesis 19 hoog kunnen oplaaien. Het gaat immers over de vraag of met de ondergang van Sodom en Gomorra ook het oordeel werd vol• trokken over de homiseksuele handelingen, waartoe de inwoners van die steden de bezoekers van Lot wilden brengen. Anders gezegd: wordt aan de homoseksualiteit terecht de naam „Sodomi'*gegeven. Moet ook vandaag de toorn van God gevreesd worden over zulke handelingen?
Het standpunt van Graafland kennend - Het Nederlands Dagblad publiceerde dit op vrijdag 9 april - hebben wij met enige spanning afgewacht hoe hij zich tegen Deurloo zou weren. Zijn positie was niet gemakkelijk. Het publiek was kennelijk op de hand van Deurloo, getuige de vragen die werden gesteld en de Opmerkingen welke gemaakt.
Deurloo begon zijn suggestief betoog met het vestigen van de aandacht op de wreedheden die in het verleden op grond van Genesis 19 tegen homoseksuelen waren begaan. Vervolgens werd betoogd dat het in Genesis 19 in het geheel niet om de veroordeling van de homoseksuele handeling gaat. Dit hoofdstuk vraagt, in het kader van wat genoemd werd de Abrahamsverhalen, niet anders „dan met Abraham op pad te gaan naar een humaner maatschappij". God bevrijdt tot menselijkheid. Sodom ging onder vanwege de onmenselijkheid. De genoemde eis van de inwoners van Sodom is daarvan slechts een exponent.
Wel moest Deurloo toegeven dat de homoseksuele. handeling er in de Bijbel niet best afkomt. Toch hield hij staande dat de homoseksuele naaste burgerrecht toekomt in de gemeente van Christus ook als deze aan zijn ■ praktijken wil vasthouden. - We lezen immers in hét,; Nieuvtë Testament, i aldu§,Deurloo, dat aan de verdrukten
anders dan in het Oude Testament, de vrouw en het kind plaats wordt geboden. Zo moet de gemeente vandaag ook aan de homoseksuele broeder plaats bieden en gelegenheid laten op eigen wijze liefde te beleven. In dit opzicht, aldus Deurloo, weten wij vandaag van de homoseksualiteit meer dan Paulus.
Deurloo hanteert bij de exegese van Genesis 19 die literaire kritiek van het Oude Testament, die de bijbel ontleedt in een aantal "motieven en volksverhalen. Het verhaal over Sodoms ongerechtigheid is een „zwervend motief", door de profeten telkens weer gebruikt om Gods verzet tegen onmenselijkheid te preken. Het is echter geen historie. Het heeft ook niet het gezag van het woord van God.
Het verweer van Graafland was in zoverre sterk dat hij tegenover dit type schriftgebruik zich duidelijk uitsprak vóór het gezag van de bijbel, zoals die voor ons ligt. Ook in Genesis 19. Tegenover Deurloo's verwijt dat men zo niet verder komt dan een moralistisch gemorrei met geboden en „gebodjes", bleef Graafland vasthouden dat in Genesis 19 de zonde van de homoseksuele handeling zeker veroordeeld wordt. We juichen '■ het toe dat Graafiand op grond van het Woord van God staande hield dat wel de' homoseksuele mens in de gemeentes ontvangen mag worden, maar dat aan homoseksuele handeling geen wettige plaats toekomt in de dienst van God. Nadrukkelijk gaf hij te kennen vanuit de pastorale praktijk wel te weten van het ongeluk dat met zulk een invaliditeit gepaard gaat. Maar hij meende ook gerechtigd te zijn op grond van dezelfde pastorale praktijk te mogen zeggen, dat deze vorm van liefde dc weg naar het geluk niet is. De uitzending draaide weg met een beeld, waarin de opponenten om strijd verklaarden te willen luisteren naar de stem van God.
NU ons oordeel. Deze uitzending moet verwarring hebben gesticht. We wijten dit voor een deel aan de opzet. Wie over een invaliditeit als homoseksualiteit wil spreken, moet niet de discussie louter opzetten vanuit Genesis 19. Andere Schriftplaatsen spreken duidelijker taal. Nu echter kan de schijn worden gewekt, dat het bijbelse getuigenis over de homoseksualiteit een exegetische kwestie is. De geleerden waren het immers over de uitleg van Genesis 19 niet eens.
Had men duidelijkheid willen verschaffen, dan had er gekozen moeten worden* Of de exegese van Genesis 19 behandelen, of de kwestie van de homoseksualiteit bespreken aan de harid van alle Schriftgegevens. De eindindruk kan niet anders zijn, dan dat de bijbelse waardering van de homoseksualiteit in feite nog ter discussie staat.
Het is ons onbegrijpelijk dat Graafland zich voor deze opzet heeft laten vinden. De zaak over het gezag van de bijbel in Genesis 19 was met één zin - dat mag toch van een voorganger die optreedt in naam van de Gereformeerde Bond verwacht worden - af te doen: van de bijbel als het Woord van God zul je afblijven; laten we nu gaan luisteren en exegetiseren.
Qraafland maakte het zich ook in eerste instantie al moeilijk, door sprekend over Genesis 19 terstond de homoseksualiteit in geding te brengen. Waarom niet eerst bezien wat dit hoofdstuk in de opzet van het boek Genesis te zeggen heeft. Door een exemplarisch bijbelgebruik - hoewel niet voortdurend - werd Graafland aanstonds een prooi voor de tegenstanders. Beiden verweten elkaar de bijbel geen recht te doen en niet concreet genoeg te spreken. Graafland noemde dat spiritualisering. Deurloo sprak over een oneigenlijk gebruik van de Schriften.
Er zijn meer opmerkingen te maken. Kijkers die ten aanzien van de homoseksualiteit met vragen leven, moeten door de opzet en de presentatie van het programma in verwarring zijn gebracht. Wij betreuren het dat door het beeld van publiek discussiërende theologen, kerkelijk Nederland de indruk moet hebben gekregen, dat de bijbel ten aanzien van de homoseksualiteit niet duidelijk is. Het stond alles nog ter discussie, was de eindindruk. Graafland zal dit zeker niet hebben gewild. De presentatie van het programma maakte deze eindindruk echter onontkoombaar.
Of ook het IKON dit resultaat betreurd zal hebben wagen we te betwijfelen. We vrezen dat we te maken hadden met een bekwaam stukje tv-werk, opgezet om de gemeente van het gezag van de bijbel zoals die voor ons ligt, als het Woord van God te vervreemden. Ook de titel „Eén bijbel twee gedachten" laat in deze niets te raden over.
drs. A. Kamer
"Radio en t.v. IKON-debat over Genesis 19 en de homoseksualiteit". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004
"Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004
109 Zijn beide canteens waren onuitputtelijk. En het beetje »J dat er nog was, maakte hem nog bezorgd. Als hij morgenochtend.\\ k voedsel voor het paard vond, <&' hij terug moeten keren. , J.. Woest was hij op de twee ape»"M jongens, die het pad naar het« , graverskamp wel hadden g**ïïïïjj 1 Toen hij zich op de ha* J « grond in zijn deken rolde, sloeg n teugels tweemaal om zijn arm, t het paard er niet vandoor zo «^t Hij kon niets riskeren. Hu moen wagen. .jj jj »tS ! De voldende morgen wasnu K vroeg op de been Vandaag«-J j beslist water vinden. 'mjA naar Onate zou moeten terur-J, zou hij daar de vier bandiet*" £ rugzien, maar hij zou ach*» . mislukte bandiet beschouwen- ( om was hij eigenlijk niet na» A , rc«k gegaan? Hij begon Jtc^ weer af te vragen of dat toci was geweest. Daar kon hu *' in het oog houden. .., „jt _\ Het werd een koud on bU,j,, vuistje, droog voedseUat^, water wegspoeldeD^pdag. I hij zijn weg van de vO/'gwereld s*T Om hem heen werd de wdweneflJ woester. De heuvels ver^ jI(M werden rotspieken, w fto^*!* meer an hem vertoonden, ~ ren er niet meer, wel eet tn elkaar kruisende gangen yo^r, klompen, die «B^Te*e°»*3P begonnen aan te nemen. „et f hij een blik achter »g^M, dat hij gevolgd was, nen herinneren. iw
"GOUDJAGERS". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004
[van één onzer redacteuren]
AMERSFOORT- „Zien we een perspectief, of geven we ons als Gereformeerde Omroepvereniging aan een luchtspiegeling over? Als dat tweede het geval is, te het dan niet beter de zaak maar op te geven vóór we allemaal achter adem zijn en het alles nog niets heeft uitgehaald?". Deze vraag stelde prof. J. Kamphuis zaterdagmiddag tijdens zijn referaat op de jaarvergadering van de G.O.V. in de Amersfoortse Joriskerk.
Het bestuurslid van de vereniging - prof. Kamphuis nam vorig jaar plaats in het G.0.V.-bestuur-constateerde dat de G.O.V. wel degelijk het recht, maar ook de mogelijkheid heeft om verder te gaan.
„We hebben een God die er een welbehagen in heeft om mogelijkheden te scheppen, waar wij ze niet zien", aldus de Kamper hoogleraar, die wees op de overwinning van David op Goliath, maar ook op het uitgroeien van het Gereformeerd. Gezinsblad tot een dagblad en op het GPV, dat fracties heeft in staten en raden, hoewel bijv. ook een man als prof.dr. K. Schilder na de vrijmaking tegen prof. Kamphuis had gezegd „binnen ons politiek bestel geen mogelijkheid voor een zelfstandig politiek-parlementair functionerend GPV te zien."
De spreker zei deze dingen niet te zeggen om de aanwezigen weer aan een droombeeld te helpen, maar om ze op te wekken uit het geloof te leven. „Zodra dat geloof uit ons leven verdwijnt, worden we een gearriveerde groep, die op het verleden teert, maar voor het heden niet verder komt dan een ongelovig schouder ophalen. Een ook voor vrijgemaakten niet denkbeeldig gevaar."
Prof. Kamphuis zag verder als gevaar, dal na de snelle start naar de status van adspirant-omroeporganisatie, die inderdaad op een fiasco is uitgelopen, het simpele, niet-spectaculaire werk wordt vergeten. Hij wees erop dat deze tijd van voorbereiding op uitzendingen wel eens van beslissende betekenis kon zijn, voor het waar maken van een eigen identiteit wanneer er in het omroepbestel toch een opening voor de G.O.V. wordt gegeven.
Prof. Kamphuis benadrukte de dienstbaarheid aan het Koninkrijk, van God en waarschuwde niet met een consumenten-mentaliteit te leven op de manier van „als ik er niets aan heb, heb ik er geen interesse voor".
Als concrete werkzaamheden voor de G.O.V. op dit moment noemde het G.0.V.-bestuurslid het samenstellen en verzorgen van uitzendingen ten behoeve van de zending op Curacao en de overname van het geluidsarchief van „de Luisterpost", waarmee de G.O.V. een schat aan historisch materiaal in beheer krijgt.
Aan het begin van zijn toespraak wees i prof. Kamphuis op het belang van principiële journalistiek moet een redeeaal-Schriftuurlijke, een gereformeerde aanpak hebben. Hij keerde zich tegen de „zogenaamde evangelische geïnspireerdheid" van bijv. de NCRV, maar ook tegen het fundamentalisme naar Amerikaanse snit met een methodistisch-pietistische trend, dat in EO-programma's te bespeuren is.
„Dat betekent .niet, dat we er niet dankbaar voor zijn als de E.O. mee weerstand biedt tegen de afbraak van de christelijke zede en van het christelijk geloof', aldus de hoogleraar, „integendeel we prijzen daarvoor de naam van onze God. We zullen daar openlijk voor uitkomen. ledere kleinzielige concurrentiezucht is hier uit de ooze."
Solisten op de GOV-dag: v.l.n.r. Mary Leder-Bergwerff, Gert Langeler en prof. J. Kamphuis.
In de monumentale St. Joriskerk kwam het culturele GOV-programma uitstekend tot zijn recht [ND-foto's].
"„Geen gearriveerde groep worden die op het verleden teert" Prof. Kamphuis: G.O.V. heeft het recht en de mogelijkheid om door te gaan". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004
De rede van prof. Kamphuis onderbrak het middagprogramma, dat voor het grootste gedeelte was gevuld met optredens van diverse koren en solisten. Het programma was zelfs zo overladen, dat de „fantasie over het Lutherlied" op het orgel door Dirk Jansz. Zwart er bij in schoot. Wel kwamen ruim aan bod het Geref. Gem. Koor „de Lofstem" uit Den Haag en het Koepelkerkkoor uit Arnhem, beide 0.1.v. Gert Langeler, die ook als bas enkele soli ten gehore bracht. Dat laatste deed ook de alt Mary Leder-Bergwerff. Als instrumentaal solist trad de klarinettist Henk de Graaf op, die begeleid . door Dirk Jansz. Zwart fragmenten uit het „Concertino voor klarinet en orgel" liet horen. Waar de „Zwarten" aanwezig zijn zal samenzang niet ontbreken. Dus stond ook zaterdag het samen zingen, onder de zichtbaar enthousiaste leiding van Jan Zwart, op het programma. Naast optredens van Dirk Jansz. Zwart op het orgel, zorgde de organist Joh. van der Hoeven voor begeleiding ' van koren en solisten. '
"Vocaal en instrumentaal". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004
Was 's middags de monumentale Grote- of Sint Joriskerk goed bezet, 's morgens konden de belangstellenden voor de huishoudelijke G.0.V.--zaken zich in het koor van de kerk terugtrekken. De voorzitter van de 6400 leden tellende organisatie Joh. W. van der Jagt toonde zich t in zijn openingswoord dankbaar voor het feit dat via de inzet yan de G.O.V. Gods Woord I'■ kan worden verkondigd via de ether '•/op de zendingsterrein op Curacao en binnenkort wellicht in Suriname. Er is . in het afgelopen jaar opnameapparatuur aangeschaft, die in de toekomst ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden. „Heel het gereformeerde kerkvolk zou eigenlijk de werkzaamheden van de G.O.V. als zegen en noodzaak moeten erkennen",- vond da voorzitter, die benadrukte dat, hoewel nog geen zendtijd, de G.O.V. wel degelijk een taak heeft; „We moeten de mouwen opstropen, want hoe kunnen we bidden, als we ons niet geheel toerusten voor het doel wat we voor ogen hebben?" De voorzitter zag nog diverse terreinen voor de gereformeerde omroep braak liggen: op te richten documentiecentra, regionale zenders en ziekenomroepen.
Dat de generale synode van de Gereformeerde kerken de technische verzorging van radio- en televisiekerkdiensten aan de IKON overlaat en daarvoor niet de G.O.V. inschakelt, is voor de omroepvereniging nog steeds moeilijk te verteren.
Op de vergadering werd gerapporteerd over contacten met het ministerie van CRM, met „de Luisterpost", met onderwijsorganisaties en met de NOS.
Eén van de resultaten van het contact met de NOS was het beschikbaar stellen door de Omroepstichting van een foto-expositie, die in 32 panelen was opgesteld in de Sint Joriskerk. Via grote kleurenfoto's werd een indruk gegeven van wat er allemaal komt kijken voordat een kijker een programma kan worden voorgeschoteld.
"Curacao". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004
fV an een medewerker]
ROTTERDAM - Io Vivat, de leerlingenvereniging van de Gereformeerde Scholengemeenschap te Rotterdam, hield vorige week - 7,8 en 9 april - drie „grote avonden" ia Palace. Ruim 2100 mensen bezochten deze avonden, die dit jaarin het teken stonden van muziek en historie. De leiding benutte bij de Io Vivat-voorzitter Reinder van Weinen.
Het eerste programmapunt werd verzorgd door het 48 leden tellende schoolorkest. Dirigent was de uitstekend leidende Elbart Lu th. L. Mozart's Symphonie in C-groot, die gespeeld werd, bestond uit een Allegro met nachtegaal-gezang, een Menuetto-trio met op de voorgrond fluiten en violen-pizzicato en tot slot kwam thema en nachtegaal weer terug. Een krachtig applaus was de beloning.
Enkele groepjes leerlingen brachten nog meer muziek, zoals een sonate in 4 delen voor twee altblokfluiten. Margreet en Armemarie Roth speelden uitstekend, hoewel de akoustiek van de zaal hen parten speelde. De opvallendste bijdrage werd geleverd door Jan Mulder (le klas!) die uit het hoofd Beethovens Eccosaises op de vleugel speelde. Interpretatie en techniek waren hem geheel toevertrouwd en hij werd beloond met een daverend applaus van een verbaasd publiek. Nadat hij de ovatie zittend in ontvangst genomen had, rende hij het toneel af.
WILLEM UI
HARLEKIJN [foto's H, Valkema]
"„Jeugd en historie" vormde hoogtepunt grote avonden van „Io Vivat"". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004
Het hoogtepunt van de avond vormde een toneelstuk van J.C. Polhuys. Een historisch stuk „Jeugd en historie" dat de (geestelijke) oorlog tekent tussen Willem 111 en Lodewijk XIV. De verbinde figuur is Harlekijn (Jan Bomas) die als toeschouwer op beide hoven tegenwoordig is en de jeugd uitbeeldt.
1672. In Versailles heerst de Zonnckoning(JaapGroenendijk) en alles lijkt erop dat hij de oorlog tegen de Republiek samen met Karel II van Engeland zal winnen. De Harlekijn uit Holland komt Lodewijk de onprettige mededeling doen dat Willem 111 een geducht tegenstander is. Aan het Hollandse onderhandelingsgezantschap worden toch nog arrogant hoge. eisen gesteld. Willem 111 weigert eraan te voldoen en de Roomse kerk in Holland bestaansrecht te geven. Dan komt bericht dat de Franse legers worden teruggeslagen. In Breda voeren Willem (Tjeerd Heslinga) en zijn vrouw prinses Mary van Engeland (Hillegonda Jansen) hun strijd voor het protestantisme. Vredesvoorwaarden van de Engelsen worden afgewezen; te land werkt de prins met een klein en zwak leger, maar op zee verslaan De Ruyter en Tromp de Engelse en Franse vloot. Dan wordt vrede met Engeland gesloten.
Te land gaat de strijd voort en na nog enkele Hollandse overwinningen wordt de onvermijdebjkevredemet Frankrijk gesloten. De strijd voor het protestantisme gaat nog wd door en zegeviert in Engeland als Jacobus II vlucht en Willem en Mary gekroond worden. In Frankrijk zijn dan gelukkig nog maar enkele hugenoten, terwijl Gods dienst in Engeland en Holland is veiliggesteld.
"Jeugd en historie". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004
Het stuk beoogt de jeugd te confronteren met de geloofsstrijd uit onze geschiedenis, die we nooit mogen vergeten en waarin we Gods leidende hand zien. Een zwak man als Willem 111 mocht meewerken aan de onderhouding van de kerk. ZowelTiofleven als volksleven werden getoond, en hekeldicht en straatlied ten gehore gebracht. Alle muziek werd gecomponeerd door Wim Roos, de regie - ook van achter de coulissen - verzorgd door dhr. H.F. W. Roth. Al met al een compact doch afwisselend stuk met melodieuze liedjes. Io Vivat mag spreken van een zeer geslaagde avond. (En collecte voor de G.S.A. bracht / 769,- op.
"Gods geschiedenis". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004
onder redactie vaiv Niek van Noort
DE KAMERVLIEG kan niet steken zoals de mug. Hij beperkt zich tot zuigen. De monddelen van een vlieg bestaan eigenlijk uit niets anders dan een soort boven- en onderlip, die samen een vrij stompe bek vormen Hiermee kan een vlieg mens en dier wel hinderen, maar hij is niet in staat zich door een huid te boren.
Zuigende vliegen strijken neer op ons voedsel. Gelukkig is dat meestal yeilig opgeborgen in de koelkast, waarin geen vlieg kan komen. De koelkast is zo ook een bestrijdingsmiddel tegen gevaarlijke ziekten, die door vliegen worden overgebracht.
Kamervhegen hebben namelijk de gewoonte een heel klein druppeltje van hun vorige maaltijd op hun nieuw ontdekte voedsel te laten vallen Ofschoon d.t druppeltje daarna ook grotendeels weer wordt opgezogen' kunnen op die manier toch soms miljoenen gevaarlijke bacteriën achter: blijven Want vliegen hebben de nare gewoonte zich ook met allerlei afvalstoffen (ontlasting van mens en dier) te voeden ALS EEN VLIEG eerst van allerlei uitwerpselen heeft gegeten en zich daarna aan ons broodbeleg of ons vlees tegoed doet, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Op die manier is het heel goed mogelijk dat zon vlieg gevaarlijke ziektekiemen - zoals die van tyfus bijvoorbeeld - overbrengt Vliegen steken met... maar ze zijn gevaarüjker dan je denkt. '
"Voor de jeugd Vliegen zijn gevaarlijk". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004
RADIO — • Vanavond in de zendt m tieke partijen een uitzenn V°°r Pc Gereformeerd PolS n* Daarin spreekt drs A K erb0i decommumstischeinvC>ov lijk Afrika. De heer p j„ 'n zift in op actuele politiekeBeh!!gelin8 8a (Hilversum 1; 18.19 uS^"^
"Ter attentie". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004
DINSDAG 13 APRIL NA 18 UUR PP,.B,9uAXERASvTotvi Spectrum Buitenland. 19 00 7«iH'3°N*i 1 NOS: 19.15 Accord. AVRa20 0^ Nws. 22.40 Radiojournaal 23 OnX*^ vam. 23.20 (S) Er floot een vogel ïïïV 5-24.00 Nws. *" m * *ei.;
HILVERSUM D KRO: 18.00Nws. 18.11 Echo ia « gels. 18.50 (S) Zin in muziek 19 ir» v(S)0P»l voud. 20.00 Nws. 20.05 LijdensmXzlll'»* thy Berberian. 20.50 (S) tSgSg**■» » bels sprookje. 22.50 (S) KWi"i,SO(S)| 23.00Me«hetoogop morgen"^fëX'* ■* Haag vandaag. 23.55-24.00 Nws. °-*l
HILVERSUM m NOS: 18.03 De Vikaturebmk ,» u. mul. VARA: 19.02 (S) Po^il^ 8)» Nashville. 21.02 i^^S^^il, donder. 23.02 (S) Wichten op mtfLil?(S) * Nacht-dnesir»i. 2.02 (S) HehHw?* £0!- Dageraad. 5.03-7.00 (S) Truck! (S) H WOENSDAG 14 APR. VOOR 18 inn, HILVERSUM I TROS: 7.00 Nws. 7.02 (S) Kom emu» muzikaal kopje koffie. (7.30 Nws. 7 4ij"J> 8.30 Nws. 8.36-8.45 Gymn. voor ik™ 10.00 (S) Van heinde en veire. 1030 Nw "'?> Toerja-toeroee: informatie, muziek en *JL 3l' (S) Cafe-chanlam: liedjes en mun^S"? " oude tijd. 12.26 Mededelingen. 12 30 n * «* Aktua. 13.00 (S) Een mondde Fr^'i E formatie. 13.30 (S) Spon na sport: voT^"l meisjes. 14.00 (S) Specialheitraa W*8* wensprop. 15.00 (S) Close-up: live pL*2*l muziek de boventoon voen. (15.30 Nw, i i/ï* Keerpunt., belangrijke fase in een «L^* OVERHETDSVOORLICHTrNG: 17 m?** leg. TROS: 17.30Nw5. 17.32 Aktu^m,^*' HILVERSUM II " VARA: 7.00 Nws. 7.11 Ochtendgymt, 7ai Roode Ciikel: nieuwsprogr. (8.00 Nws 19 vtï, standen. 9.40 Filmmuziek. 10.00 Rad»»-*? 11.00 Nws. 11.03 Ombudsman. 11 \ShaX draaien: lichte muziek. 12.00 Spijkeni»».rw gesprekken. 13.00 Nws. 13.11 dSLT,;!?* 13.25 Een middagje stoomradio: ieuadiV&lj gen. 16.00 Nws. 16.03 HoorepelTXriK2 Stockholm. 17.00 (S) AmusemenbmuneUnft Weienschap in beweging (13). VARA: 17 '55'ui delingen. 3M* HILVERSUM in • KRO: 7.02 (S) Drie op je boterham: muaek, informatie voor werkende jongeren. 9 03 (S) Pm drie. 11.58 Bericht Vastenaktie. 12.03 (S) Dre * sen de middag: Om de KRO-Kiesschijf. 14035 Pop-Kontakt: Theo Stokkinkshow met io het nw uur een speciaal over Cliff Richard. 16.03 (Sil Hitmecsters: Vincent van Engelenshow HILVERSUM IV NCRV: 7.00 Nws. 7.02 Het levende woord.)« (S) Te Deum Laudamus: gewijde muziek. 730 is Preludium. 9.00 Nws. 9.02 (S) Onder schoolty voor luisteraars in de school en daarbuiten.).) Theologische etherleergang. 10.00 (S) Orkatpak 12.00 (S) Pianowerken uit de Romantiek (16) 12] (S) Zangersportret 13.00 (S) Wiener Kaffa: iv klassieke muziek. 13.27 (S) Beroemde soickosse ten: pianokonsert. 14.00 Nws. 14.02 Hier tai; 15.00 (S) Muziek voor Diaghilev (8). 15.50(511 kleine bezetting: kamermuziek en liederen. IU 0-17.00 (S) Muziek van eigen tijd.
"Radio". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004
DI. 13-04-76 NEDERLAND I NOS-NOT 14.25-14.50 Schooltelevisie TELEAC 18.15 Les Gam mas. less 33 (herh.) NOS 18.45 Inf. voor Spanjaarden 18.55 Journaal KRO 19.05 De -O- show 19.45 Father Brown 20.40 Voor een brieft. op de eerste rang 21.35 Journaal 21.50 Op weg naar niets KRO-RKK 22.25 De Lanssteek 22.40 Journaal NOS 22.45 W.K. Ijshockey vanuit Polen DL 13-04-76 NEDERLAND ü NOS 18.45 Paulus de boskabouter 18.55 Journaal NCRV 19.05 De geheime schatten van de Rode Zee 19,30 Tweekamp 20.00 Journaal 20.25 De gebroeders Lautansack 21.20 NCRV-Minivoetb.show 22.10 Hier en Nu 22.50 Wat bezielt zo iemand? 23.05 Journaal
"Televisie". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/04/13 00:00:00, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572055:mpeg21:p004