(Van onze redactie geestelijk leven)
EDE — Het aantal cliënten van de Stichting De Driehoek zal naar verwachting, sterk toenemen. Dit zegt de stichting in haar zojuist verschenen verslag over de jaren 1974 en 1975. Deze ontwikkeling wordt, aldus de stichting, onder andere veroorzaakt door een toenemende regionale aanpak van het werk. Het aantal voogdij en gezinsvoogdijgevallen zal, in verhouding tot het totaal aantal cliënten, iets teruglopen.
Sinds 1967 is het steeds meer noodzakelijk gebleken het werk vanuit bureaus, verspreid over heel Nederland, te verrichten. Aangezien ook het scala van hulpverlening breder is geworden, zag de stichting zich genoodzaakt de naam te veranderen. De oude naam „Stichting Gereformeerde Kinderbescherming" was niet meer representatief voor het werk en werd daarom gewijzigd in „Stichting voor Gereformeerde Maatschappelijke Dienstverlening en Jeugdbescherming De Driehoek".
De gevallen, die door de afdeling maatschappelijk werk werden behandeld, liepen uiteen van echtbreuk tot intropsychische moeite. De afgelopen jaren werd met name hulp verleend aan cliënten, die met opvoedingsproblemen worstelden.
Van de tien bij de Stichting werkzame maatschappelijk werkers zijn er nu negen als zodanig gekwalificeerd, terwijl de laatste medio 1977 zijn opleiding hoopt te beëindigen. Tevens heeft één van de medewerkers de Voortgezette Opleiding voltooid. Een andere vorm van deskundigheidsbevordering is het hulpverlenen aan de individuele werker vanuit een team van collega's, met wie regelmatig gesproken wordt over professionele en principiële zaken. Doordat ook een aantal zaken van gemeenschappelijk belang op plenaire vergaderingen besproken werd, was de stichting in staat ten aanzien van de wetgeving op bepaalde punten bij enkele instanties en groeperingen een gedegen eigen standpunt naar voren te brengen. Daarnaast is er de afgelopen jaren een aanzet gemaakt met de ontwikkeling van een co-therapie, d.w.z. dat een tweetal werkers gezamenlijk een echtpaar of gezin hulp verleent.
Jeugdtehuis „De Driehoek". Vernieuwing van het interieur van de huiskamer in „De Eekhoorn" kwam tot stand, dankzij de gezamenlijke inspanning van alle groepsleden.
Prof. dr. A.J. Hendriks, voorzitter van het bestuur van de Stichting „De Driehoek".
"„De Driehoek" verwacht een stijging van aantal cliënten". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
"Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
Het feit, dat de stichting in principe werkzaam is binnen de Gereformeerde kerken brengt mee dat veel activiteiten kunnen worden overgelaten aan of snel overgedragen aan niet-professionele hulpverleners. „Hierbij valt in de eerste plaats te denken aan de bijzondere ambtsdragers, doch ook aan gemeenteleden, die zich uit eigener beweging inzetten om met raad en daad ter zijde te staan." Daarom kent de stichting ook betrekkelijk weinig slepende kontakten. De daling van het aantal pupillen in het jeugdtehuis in Ede is o.a. te wijten aan het beleid van de afdeling, optimaal gebruik te maken van pleeggezinnen. Ook een verbetering van de preventieve hulpverlening zal daar het zijne toe bijgedragen hebben.
Wat de personeelsbezetting betreft is de stichting dankbaar, dat zij gebruik heeft kunnen maken van de mogelijkheid een aantal van de GSA-studenten bij haar werkzaam te laten zijn als stagiaire. De heer Timmer, die sinds mcdi.» 1973 als part-time medewerker de leiding had van de afdeling maatschappelijk werk, moest, omdat zijn functie aan de GSA hem volledig opeiste, tot grote spijt van de stichting zijn werk neerleggen. In zijn plaats is benoemd drs. A. Zuidhof.
"Binnen de kerken". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
In sommige kringen is het gemeen goed geworden er openlijk voor uit te komen dat men zich heeft laten steriliseren, d.i. onvruchtbaar maken dooreen ingreep in de geslachtsorganen. Men vindt dat een acceptabele zaak, waarvoor niemand zich behoeft te generen., Men heeft zijn deel aan de voortplanting bijgedragen en wenst zich voortaan daaraan te onttrekken. Het voordeel ligt voor de hand. Bij hen, bij wie die ingreep heeft plaatsgevonden, behoeft geen zorg te bestaan voor ongewenste zwangerschap. Ook de weg van het gebruik van voorbehoedsmiddelen - toch vaak ondervonden als een emotioneel niet gemakkelijk te verwerken opgave - behoeft men niet te gaan. Bovendien, zo wordt van deskundige zijde beweerd, lijdt de aandrift tot seksuele gemeenschap niet onder zulke ingrepen en kan worden geleefd als was er niets aan de hand.
Ligt het gevaar niet voor de hand dat via een advies van een arts of andere deskundigen ook christenen deze weg zullen gaan? Er bestaat zelfs een zekere pressie. Afgezien van de vraag of een gezin „voltooid" is, zo wordt gezegd: ook de factor van de overbevolking van de wereld is van geen gering belang. In India b.v. bestaan programma's, nitgaande van de regering, met de opwekking zich te laten steriliseren. Het wordt aangeduid als een „nieuwe religie voor India", zo vertelde mij onlangs iemand die daar pas is geweest. Wie geen vreemde is in het land van de christelijke ethiek zal zich niet verbazen als weldra massaal zal worden betoogd dat het een. daad is van christelijke solidariteit met de nood van de wereld om zich de mogelijkheid van verwekken van nakroost te benemen o.a. door sterilisatie. Waar liggen hier de grenzen voor het leven naar de bijbel lettende op de opdracht welke de Here God de mensen geeft en waartoe de christenen worden herschapen door de Geest van Christus? Het probleem is de christelijke kerk niet onbekend. Het verschil is echter o.a. dat waar nu de meer technische term ~sterilisatie" wordt gebruikt, in de oude ethiek het woord „castratie" werd genoemd.
Zeker, er is verschil. De gevolgen van de genoemde medische ingreep zijn verschillend. Voor de man is het een zaak, die niet meer hersteld kan worden. Voor de vrouw kan het echter soms een tijdelijke maatregel zijn, die wel weer ongedaan gemaakt kan worden. Wat beiden verbindt is echter dat men door een medische ingreep zich onbekwaam kan laten maken om nakroost te verwerven. Hierbij is geen sprake meer van „beheer" van het lichaam, verantwoord in beslissingen die naar gelang de omstandigheden steeds weer genomen moeten worden. Men beslist principieel voor eens en altijd, dat de taak t.a.v. het verwekken van nageslacht voltooid is. We zijn niet afkerig van de produkten van de voortgang van de medische kennis, ook niet die t.a.v. de meest elementaire levensprocessen. Maar deze medische macht kan ook een vloek zijn als de uitoefening ervan wordt onttrokken aan de heerschappij van de Here God. Slechts een totaal verwereldlijkt denken kan zonder meer zeggen dat sterilisatie een aanvaardbare weg is. We brengen hierbij in rekening dat de bijbel over de regering van de Here God spreekt als een actie, die door Zijn voorzienigheid van dag tot dag voortgaat. Wij weten nu niet welke opgave we straks hebben. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad. Gods barmhartigheid is voor de christen elke morgen nieuw. Dat geeft de moed om te leven onder het voorbehoud van de Jacobus: zo de Here wil en wij leven, dan... De wil des Heren wordt ook via omstandigheden ons bekend als onze levensopgave, nadat de bijbel in het algemeen zegt wat de Here met ons bestaan wil... Wie zo de regering Gods belijdt, naar Zijn voorzienig bestel, heeft niet het recht zich de beslissing toe te eigenen over het beheer van de geslachtsorganen alsof hij de plaats van de Here God inneemt. Het sterke motief is vaak dat de geslachtslust ongebroken blijft, wat bij gebruik van voorbehoedmiddelen vaak niet het geval is. Hier meldt zich de geloofsvraag of men op het altaar van de lust ten offer mag brengen het geloof in de dagelijkse regering van de Here God. Dat is de diepste vraag.
"Beheer van het lichaam vanuit de beloofde herschepping door drs. A. Kamer". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
We kunnen het medisch terrein niet overzien. Het is ons niet onbekend dat in sommige gevallen wel degelijk de geslachtsorganen operatief aangetast moeten worden. Maar dat zal dan zijn vanuit het oogpunt dat de rest van het lichaam beter beheerd kan worden tot de dienst in het Koninkrijk. Daarbij meldt zich vaak de afschuwelijke keus van óf moeizaam leven met een gebrek dat soms doodsgevaarlijk is, óf geslachtelijk onvruchtbaar de rest van de dienst waar te nemen. In zulk een dilemma zal de christen hebben te kiezen voor de acute zaak b.v. ten gunste van het'gezin terwille van de goede gezondheid van de moeder. Ook langs middelllijke weg wordt ons immers kenbaar gemaakt dat ons gezin voltooid is, hoe onvolkomen het vaak naar eigen smaak nog is en graag meer kinderen verwacht worden. Het is duidelijk dat we daarmee op geheel ander terrein zijn dan met. de genoemde vrijmoedigheid van het uitkomen voor sterilisatie. Schreven we al eerder dat we het argument van de overbevolking niet aanvaarden, nog minder is het geoorloofd terwille van „ongebroken lust" en gemak van leven, zich te verminken op voet van vrijwilligheid. Zelfs niet als daarbij het motief van de christelijke liefde wordt gehanteerd. De bijbel kent niet de opzettelijke verminking terwillevan het Koninkrijk als opgave. Integendeel: het gave lichaam wordt door de Here gevraagd. Onder het Oude Testament was de verminkte ontmande b.v. van de gemeente uitgesloten.
Ook al mogen wij dit uitzicht vandaag niet zo gebruiken op grond van Hand. 8 : 26-40, waar de gecastreerde kamerling op grond van zijn geloofsbelijdenis in de gemeente wordt opgenomen, het spreekt wel duidelijk uit dat de Here God het gave wil hebben voor Zijn dienst.
Daarom achten wij ook zelfverminking „terwille van het Koninkrijk Gods", zoals bv. door Origenes werd ondernomen tegen de bijbel. Maar dan nog veel meer zelfverminking terwille van een gemakkelijker en lustrij ker leven.
We denken bij het bovengenoemde probleem haast vanzelf aan de keus waarvoor in de vorige eeuwen een filosoof de mensheid plaatste: Dionysius, de god van het leven en de aarde of de Christus; de Uebermensch of de mens Gods, hersteld in Christus.
Zeggen we het niet te scherp? Vaak wordt immers de lichamelijke en geestelijke welvaart als argument gebruikt. Het klinkt alleen zakelijker. Geladen woorden worden vevangen door technische termen. De ontwikkeling van de medische macht wordt als reden aangevoerd waarom het nu wel zou kunnen op christelijk perspectief en vroeger niet.
Achter deze verzakelijking staat echter vaak een eerroof. De mens ontrooft ook het geslachtsleven aan de Here God en aan de Here Christus. Dat kan op velerlei manier: niet voor niets staat als het rode licht in de wet het woord: gij zult niet echtbreken. De seksualiteit is bij uitstek daarvoor geschikt. Zulk een eerroof hebben we ook als onder het mom van verzakelijkte medische macht wordt gesteld dat ingrepen als sterilisatie neutraal zijn in zichzelf.
Medische macht die ten leven is (leven in de volle zin van dienst in het Koninkrijk Gods) aanvaarden we, ook als daarbij tot verminking van geslachtsorganen moet worden besloten. Dat is een op-
gave Gods om de welvaart van het Koninkrijk toch nog, voorzover als mogelijk is in een gebroken wereld, voort te laten gaan.
Medische macht die gebruikt wordt om de welvaart van de mens te bezorgen nadat hij zijn leven uit handen van de Here God genomen heeft en eigenmachtig daarover oordeelt, is een instrument, eigen aan de oude afgod Dionysius, die de mens opsluit op de aarde. De keus is vandaag nog steeds voor of tegen Christus; ook in het beheer van dag tot dag. Ook in vragen rondom sterilisatie.
Velen zullen zeggen: het is een overweging van christelijke liefde, die ontspringt aan Gods liefde om de mensen een goed leven te geven. De bodem van velerlei ethiek onder christelijke naam.
Dan zullen we de Christus der Schriften moeten belijden. De Christus Gods, die kwam om los te maken van de zonde, gunst Gods te hergeven; herstel van het leven te bieden, opdat we dagelijks in staat zijn de Here te dienen naar de maat van de opgaven die Hij ons ook in de wisselende omstandigheden laat vinden. De liefde van Christus zal moeten worden beleden, ook t.a.v. zulke vragen: liefde Gods tot herschepping en herstel van het verminkteook vandaag ondernomen en straks voltooid. Daarheen leiden van dag tot dag is christehjke dienst, die gesierd wordt door de naam van de liefde van Christus, Gods Zoon, L>ie mens werd om los te ko- Pen van Satans heerschappij, ook als die schuil gaat achter Dionysius, of de verzakelijking van de medische ingreep
"Medische macht". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
GENÈVE - Van 24 tot 28 juli houdt de Wereldraad van Kerken in Montreux een besloten bijeenkomst over de uitvoering van de Veiligheidsconferentie van Helsinki.
Uitgangspunt is een en uête onder de 144 lidkerken in Europa en de V.S. Veel aandacht krijgt de in Helsinki omschreven vrijheid van godsdienst en van geweten. Secretaris-generaal dr. Ph. Potter zal de resultaten van het geheime overleg van Montreux in augustus voorleggen aan het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken.
Eén van de 30 deelnemers aan het beraad van Montreux is dr. A. van den Heuvel, secretaris-generaal van de Hervormde Kerk
"Wereldraad van Kerken controleert uitvoering Helsinki". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
BOEDAPEST - Ds. Tibor Ivanyi, methodisten-predikant van Nyiregyh&za, en Peter Ivónyi, vicaris in de Hongaarse Methodistenkerk, zijn met een kerkelijke tuchtmaatregel van hun functie ontheven.
Hierna zijn zij door de burgerlijke rechter veroordeeld wegens het eigenmachtig met het kerkelijk stempel van hun gemeente in hun „werkboekje" vermelden van een nieuwe dienstbetrekking. In hoger beroep heeft het kantongerecht beiden op aanklacht van vervalsing van documenten veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf. De tenuitvoerlegging van de straf is overigens voor een jaar opgeschort. Aldus de inhoud van een zeer recent kort bericht uit Hongarije, dat een uiting is van verwikkelingen in de kerk(en), doordat de overheid haar greep op de kerken tracht te vergroten. Uit Methodistenkring wordt bij een en ander aangetekend, dat de zaak van de ambtsuitzetting tegen een aantal predikanten al geruime tijd sleept en kerkrechtelijk zeer aanvechtbaar is. De meesten zijn met materiële en morele steun vah hun gemeente op hun post gebleven.
"Straf voor Hongaarse Methodisten-theologen". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
[Van onze redactie geestelijk leven] OMMEREN - Het aantal door de Stichting „Redt een kind" „geadopteerde" kinderen in India en Kenia is in 1975 met plm 35% gestegen, nl. van plm. 600 tot 814. Dit blijkt uit het zojuist verschenen jaarverslag van de stichting. In het jaarverslag spreekt zij haar dankbaarheid uit over hetgeen ze het afgelopen jaar heeft mogen doen, hoe weinig dat dan ook moge zijn, als je de uitspraak van de president van de wereldbank, dhr. R. McNamara in gedachten houd, dat „tussen de 800 en 900 miljoen mensen op de wereld nog steeds in volstrekte armoede leven".
In Kenia is een kindertehuis geopend, waar bij de opening 17 kinderen geplaatst werden. Nu is dat aantal opgelopen tot 31. In India konden eveneens een aantal nieuwe tehuizen geopend worden, terwijl een aantal reeds bestaande werden uitgebreid en hersteld. Behalve aan hulp voor deze kindertehuizen, heeft men ook nog geld kunnen besteden voor voedseluitdelingen aan arme mensen in het zuiden van India. Het jaarverslag bevat een dankwoord aan allen, die, op welke manier dan ook, hetzij door geld, hetzij door kleding etc. het werk van de stichting hebben gesteund. De Stichting spreekt zijn bezorgdheid uit over de gewijzigde politieke situatie in India. „Mevrouw Indira Gandhi heeft van India een dictatuur gemaakt, ook al zegt ze, dat het niet zo is. Wij zijn bezorgd daarover", aldus de Stichting. Ze heeft nu voor bepaalde kindertehuizen vergunningen nodig, die vroeger helemaal niet aan de orde waren. En deze vergunning krijgt men alleen, als er iemand van de regering in het bestuur wordt opgenomen. Daar heeft men, zoals u zult begrijpen niet zoveel behoefte aan. Verder blijft men in India dreigen om de buitenlandse hulp aan o.a. politieke partijen en christelijke werken stop te zetten. „Wij bidden God, dat Hij onze hulp zal beschermen en wij vertrouwen op hem. Niets immers gebeurt bij geval, maar alles komt ons toe uit zijn vaderlijke hand. Hij vraagt dat wij blijven doen, wat onze hand vindt om te doen. Wij danken God, dat in 1975 onze hulp kon doorgaan", zo besluit de Stichting haar verslag.
"Stichting „Redt een kind" in jaarverslag: Aantal „geadopteerde" kinderen gestegen". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
Bedankt voor Stadskanaal- a d te Aalten. ' rms
"Geref. kerken (syn.)". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
ULRUM - De Christelijke Gerefo meerde kerken van Ulrum en Dokki/ hebben besloten voor het kerkeli-t recreatiewerk in het Lauwersmeere! bied te gaan samenwerken met cc aantal (syn.) Gereformeerde, He" vormde en Doopsgezinde kerken 7' zijn daartoe toegetreden tot de „verJ eniging tot kerkelijk recreatiewerk in het Lauwersmeergebied". Het doel van de vereniging is behartiging van de godsdienstige belangen van de recreanten in het Lauwersmeergebied. Zij wil trachten dit doel te realiseren door het beleggen van godsdienstige bijeenkomsten, het verspreiden van godsdienstige lectuur en door middel van jeugdwerk.
"Chr. Geref. kerken Noordelijke kerken werken samen met doopsgezinden in de evangelisatie". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
Bedankt voor Hendrik Ido Ambacht- J. de Groot te Rijssen.
"Geref. Gem. in Ned.". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
Beroepen te Driesurn en te Haafteh: A.P. Voets, kand. te Berg-Ambacht. Bedankt voor Kinderdijk: M. Verduin te Brakel.
"Ned. Hervormde Kerk". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
BRUSSEL - De Europese R.k.-caritasorganisatiés en de Wereldraad van Kerken zijn verontwaardigd omdat de Europese Gemeenschap geen gebruik wil maken van hun diensten bij de verdeling van de overschotten melkpoeder aan de ontwikkelingslanden. Dit verklaarde mr. J. van Gennip, bestuurslid van de afdeling voedselhulp van Caritas Nederland [beter bekend onder de naam „Stichting mensen in nood"\ en lid van het verbindingscomité van de Europese caritasorganisaties. In 1975 zorgde Caritas voor de verdeling van 8.000 ton melkpoeder, maar dit jaar wil men 23.000 ton verdelen. De EEG wil echter maar 10.000 ton geven aan de organisaties die op de koop toe zelf het transport moeten betalen. De Europese Caritas betreurt ten zeerste dat de EEG niet meer melkpoeder ter beschikking stelt van de niet-gouvernementele organisaties en dat aan deze organisaties de transportkosten niet worden vergoed. Dit alles wenst men geregeld te zien binnen afzienbare tijd.
"Caritas erg boos over Europees melkpoederbeleid". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
UTRECHT — Het bestuur van het Algemeen Ziekenfonds de Volharding [Azivol in Den Haag heeft de Ziekenfondsraad er in een brief van beschuldigd, dat hij met twee maten meet.
Dit omdat de Raad zich welwillend zou opstellen ten opzichte van de „Stichting Tandheelkundige Voorzieningen 's Gravenhage en omstreken , die op 1 augustus in Den Haag een tandheelkundig centrum wil openen en die volgens het Azivo in strijd met de wet handelt. Anderzijds stelt het Azivo dat het zelf grote tegenwerking ontmoet van ondermeer de Ziekenfondsraad bij zijn poging om z>Jn eigen, wel „legale" tandheelkundige dienst uk te breiden tot Zoetermeer.
De ziekenfondswet bepaalt, dat ziekenfondsen geen arbeidsovereenkomsten mogen sluiten met medewerkers (artsen e.d.). Voor ziekenfondsen als het Azivo die al van oudsher loondienstverhoudingen kenden, maakt de wet evenwel een uitzondering.
WERNHOUT - Bij een botsing gistermorgen op de oude E-10 bij Wemhout tussen een auto en een vrachtw3' gencombinatie zijn de bestuurders van beide auto's om het leven gekomen' de personenauto zat de 24-jarig P.A.A. van den Goorberg uit Prinsenbeek.
"De Ziekenfondsraad meet met 2 maten zegt Azivo". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
Geslaagd voor het diploma dire secretaresse aan het Instituut PO Zwolle: Tineke Kamp te Steenwijk
"Geslaagd". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002
GRONINGEN - Geslaagd aan^ Rijksuniversiteit te Groningen .5 het kandidaatsexamen geschl jj, (tevens MO-akte geschiedend- Boels te Groningen.
"Academica". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1976/07/15 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 02-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572131:mpeg21:p002