Teveel mensen lezen het ND nog niet U kunt daar iets aan doen
Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- 14-08-1976
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- Datum
- 14-08-1976
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Nederlands Dagblad
- Plaats van uitgave
- Amersfoort
- PPN
- 810209039
- Verschijningsperiode
- 1967
- Periode gedigitaliseerd
- 1967-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Nederlands Dagblad
- Nummer
- 7265
- Jaargang
- 32
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Schaken door W. Boersema, Metaallaan 22, Groningen.
Met het thans gepubliceerde probleem is weer een nieuwe serie begonnen. Voor de nieuwe deelnemers en hen die de moed hebben de ladder te beklimmen volgen hieronder de regels. 1 leder kan ten allen tijde aan de ladderwedstrijd deelnemen. 2 De rubriek verschijnt iedere week en vermeldt o.a. de oplossing van een vorige en een nieuwe opgave. 3 Goede oplossingen worden gewaardeerd met het aantal punten dat onder de opgave wordt vermeld. Men kan volstaan met het inzenden van de sleutelzet, tenzij anders wordt gevraagd. 4 Neven-oplossingen worden extra gewaardeerd met het aantal punten dat voor de hoofdoplossing geldt. 5 Na een serie van tien problemen wordt de ladderstand opgemaakt en gepubliceerd.
6 Het tijdens deze serie behaalde punten aantal wordt toegevoegd aan het aantal dat in de laatste serie is behaald. 7 Het aantal punten van de laatste prijswinnaar komt geheel te vervallen. De overige winnaars starten de nieuwe serie met een aantal punten, dat gelijk is aan het verschil van het door hen behaald aantal en het aantal punten van de vijfde prijswinnaar. 8 Punten van de overige deelnemers tellen mee voor de volgende serie. 9 Wordt van een deelnemer gedurende de serie geen enkele oplossing ontvangen, dan komen de eerder behaalde punten te vervallen en wordt hij - zij afgevoerd van de ladder. 10 Men is gerechtigd zelf gecomponeerde opgaven ter publikatie in te zenden. Dit levert echter geen extra punten op.
Nr. 551 van J.C. Morra
Wit: KcB; Dh2; Tbs; Td2; Ld 7; LdB; Pb 6. Zwart: Kd6; Dd3; Tdl; Tf4; Lc3; Lfl; Pg3; pi. a 7 en f 7. Wit speelt en geeft mat in twee zetten. Telt voor drie punten.
Oplossingen inzenden voor 1 september a.s aan Metaallaan 22 te Groningen. De oplossing van nr. 548 wordt vermeld in de eerstvolgende rubriek.
Kriskrasraadsel 583
In elk der figuren A, B, C, komen vier woorden horizontaal en vier verticaal, waarvan de omschrijving is gegeven. De figuur werd nog niet eerder geplaatst. U geniet derhalve de primeur.
A. Horizontaal: 1 met zich voeren 2 kort geweer om in huis mee te schieten 3 scherpe blik 4 schilderijen of tekeningen van gebeurtenissen of situaties Verticaal: ' 1 in het land geboren Chinees 2 zeker warm gerecht in een blikvorm au bain marie gekookt 3 verplichten 4 arbeidsvergoedingen B. Horizontaal: 1 bewijzen 2 voldoende 3 beursspeculanten 4 niet gunstig gestemd jegens
Verticaal: 1 vogel uit het hoge Noorden, die door haar komst bij ons kou voorspelt. 2 heesters met blauwzwarte bessen waarvan de bast in de geneeskunde wordt aangewend 3 onderdrukken 4 minnaar C. Horizontaal: 1 onheil 2 afscheiding 3 wat tot het land behoort 4 preken Verticaal: 1 vogel 2 overdreven loftuiting 3 ophijsen 4 geprezenen
Prachtvinken houden door N. van Loo nieuwe boeken
ZOALS DE TITEL duidelijk aangeeft, is dit boek speciaal bestemd voor vogelhouders en dan nog beperkt tot houders van prachtvinken. Deze vogels komen bij ons alleen in volières voor. Ze voelen zich het meest in hun element bij een temperatuur van 20 a 30 graden Celsius. In de vrije natuur zouden ze bij ons niet kunnen leven. De meeste vertegenwoordigers heeft Afrika. We vinden ze ook in Zuid- en Zuidwest Azië, in Indonesië, op de Filippijnen en vele kleine eilanden van de Stille Oceaan. Voor een goede verzorging is het nodig kennis te nemen van hun leven in hun natuurlijke omgeving. Daarom behandelt de schrijver in het eerste hoofdstuk „Prachtvinken in de vrije natuur" en daarbij ook de voeding in het wild, het broedseizoen, het gezang, enzovoort.
In gevangenschap leven ze gewoonlijk langer dan in de vrije natuur. Dat geldt uiteraard voor veel meer dieren. Hierbij aansluitend volgt een hoofdstuk over de verzorging: huisvesting, kooien, vitrines, kamer- en buitenvolières, pok ziekten en hun behandeling. In hoofdstuk drie wordt verteld wat ze moeten eten en drinken. Voor rasechte vogelhouders is het fokken een interessante bezigheid. We vinden een hoofdstukje over de fok. Maar het grootste deel wordt ingenomen door een behandeling van geslachten en soorten. Uit de 34 geslachten worden ongeveer 125 soorten besproken. De schrijver, zelf een enthousiast vogelfokker, heeft ze vrijwel alle zelf gehouden en gefokt. Om zijn vogels een goede behandeling te kunnen geven, heeft hij de landen waar ze thuishoren bezocht en de vogels in hun omgeving bestudeerd. Kennis van hun vrije leven, hun voedsel in vrije natuur, is nodig om de vogels in gevangenschap de verzorging te geven die ze nodig hebben. Een aantal prachtvinken is in kleur afgebeeld. Ook de bekende rijstvogels komen erin voor. Er bestaan natuurlijk verscheidene soorten van. Van belang is ook de literatuurlijst. Het boek is in de eerste plaats waardevol voor houders van prachtvinken, maar wie zich tot nu toe met andere vogelsoorten bezighield, zal misschien aangespoord worden om ook eens prachtvinken te gaan houden en fokken. Het boek is keurig uitgegeven, telt 144 bladzijden en kost ƒ22,90. N.a.v. Thijs Vriends „Prachtvinken houden." Uit» L.J. Veen, Wageningen.
Hulpexpedities
Van alle kanten werden hulpexpedities uitgezonden. De Noorse regering deed een beroep op Roald Amundsen, die juist 56 jaar oud was en zich van alle werkzaamheden had teruggetrokken om zijn levensavond in rust te slijten. Amundsen aarzelde geen ogenblik, vergat de vete die hem en Nobile had verwijderd en steeg op 16 juni met het Franse watervliegtuig Latham op om Nobile te zoeken. Hij was vergezeld van de vlieger Guilbaud, de navigator Cuverville, de mecaniciën Valette en de marconist Brazy. Zij kwamen nimmer terug, verongelukten nog vóór zij Spitsbergen hadden bereikt. Later is in de beschrijvingen van de gebeurtenissen vaak verzuimd voldoende accent te leggen op het feit, dat er vóór Amundsen reeds ettelijke vliegers waren opgestegen om te pogen Nobile en de zijnen te redden. Zij hadden dit met de dood moeten bekopen, o.a. de vlieger Ludzow Holm.
Het duurde tot 6 juli alvorens de Citta de Milano eensklaps contact kreeg met verre onbekenden, die enkele leden van de bemanning van de Italia bleken te zijn. Van het luchtschip zelf was weinig meer over; de kajuit was op het ijs neergestort, de rest was met een deel der equipage verder gevlogen, door de wind willoos meegesleurd. Onder de overlevenden bevonden zich Nobile, die zijn rechterbeen en rechterarm had gebroken, en zes van zijn metgezellen. Drie van hen wilden niet wachten op hulp, vrezend vóór die tijd van ontbering om te komen. Zij ondernamen de wanhoopsdaad te voet verder te trekken ten einde het bewoonde land te bereiken. Tot hen behoorde de Zweed Malmgren, die onderweg stierf. De twee anderen werden gered. Nobile werd door de Citta di Milano opgepikt en naar de Russische ijsbreker Krassin overgebracht, welke geheel op eigen gelegenheid was uitgevaren en de overlevenden huiswaarts bracht.
Vanzelfsprekend wordt de nagedachtenis aan Amundsen in Noorwegen zeer hoog gehouden. Amundsen was de ontdekker van de onbekende koude streken, die met koppige volharding steeds op zoek wat naar nieuwe terreinen. Hij was een man met het nuchtere geloof, dat een mens geschapen is om te zoeken en te vinden. God heeft geen geheimen voor hem dan het laatste.
Hij had hart voor zijn mensen en honden. Artistieke kwaliteiten sierden hem niet, wel de plichtsbetrachting van de noodzakelijke, voor de hand liggende dingen die gedaan moesten worden. Zijn organisatievermogen was groot en zijn ondernemingen waren tot in de puntjes verzorgd en tot in de finesses uitgerekend. Bovendien bezat hij mensenkennis en hij was vrij van baatzucht. Hij gaf tenslotte zijn leven voor een man die wél zelfzuchtig was. Wie nu in Oslo op het eilandje Bygdoy het Framhuis bezoekt, verbaast zich er over dat zon klein schip zulke grote reizen heeft gemaakt. Maar het werd dan ook bestuurd door Roald Amundsen, een van Noorw<" gen's grootste zonen!