H.J. van Dijk te Amersfoort stond met zij* auto in de buurt van Emmen te wachten. In de achteruitkijkspiegel zag hü bovenstaand landschap. „In de spiegel zie je vaak meer dan je denkt", schreef hij erbij.
Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- 14-09-1976
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- Datum
- 14-09-1976
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Nederlands Dagblad
- Plaats van uitgave
- Amersfoort
- PPN
- 810209039
- Verschijningsperiode
- 1967
- Periode gedigitaliseerd
- 1967-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Nederlands Dagblad
- Nummer
- 7291
- Jaargang
- 32
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
ND-ers kij/ieken voor het ND
Uitspraak
Tijdens de discussies hadden verschillende leden wel om een uitspraak over de wetsontwerpen gevraagd. De vertegenwoordigers van het Nederlands Artsen Verbond wilden een afkeuring van beide ontwerpen, omdat ze volgens hen het ongeboren kind elke rechtsbescherming onthouden en de vrouw niet voldoende beschermen tegen een lichtvaardige toepassing van abortus (mede met het oog op latere complicaties). Een daartoe strekkende motie kreeg elf stemmen. Anderen, meest voorstanders van het VVD/PvdA-ontwerp, vroegen daarentegen om een keuze van de KNMG omdat het derde alternatief (verwerping door de Kamer van beide ontwerpen) naar hun mening het slechtste is, daar de rechtsonzekerheid er dan alleen maar groter op zal worden. Ook de stelling dat het staatstoezicht op de naleving van de wet moet toezien, vond geen algehele bijval. Stimezo-voorzitter Boissevain zei, dat het staatstoezicht een „dubbelhar - tige" positie heeft, enerzijds als onafhankelijke controle-instantie, anderzijds als een verlengstuk van het openbaar ministerie. Een speciale commissie kan volgens hem wel degelijk kwaliteitsbewakend en bevorderend werken en een wapen vormen tegen mogelijke uitwassen. Een vrouwelijke arts meende dat een commissie de beste garantie biedt voor een maximale opvang van de hulpzoekende vrouwen, „vooral als ze voor de helft uit vrouwen bestaat". Weer anderen voerden als argument voor de commissie aan dat het afbreken van zwangerschap niet als een „gewone" medische handeling kan worden gezien, omdat het daarbij gaat om bedndiging van menseliijk leven. Voorzitter K.F. Gunning van het Nederlands Artsen Verbond betoogde dat het uitvoeren van een abortus helemaal geen medische handeling is. „Zwangerschap is geen ziekte en het afbreken ervan geen geneeskunst", zei hij. Volgens hem moet de KNMG er zich dan ook van distantiëren en moeten artsen die zich ook met abortus bezighouden, maar een eigen beroepsorganisatie oprichten.
Uit en thuis Labels Amerikaanse sinaasappelkisten in Van Goghmuseum
HET VAN GOGH MUSEUM exposeert t/m 3 oktober het zgn. American Fruit-Crate Art. De tentoonstelling, samengesteld door de Amsterdamse graficus Escher, bevat een keuze uit zijn verzameling oude Amerikaanse citrus-, appel- en perenlabels. Deze labels werden in de eerste helft van deze eeuw op de kisten geplakt, maar raakten in onbruik door de voorgedrukte kanonnen dozen.
Hoewel ook in andere landen mooie labels ziin gemaakt, zijn de Amerikaanse, vooral die uit Californie, Oregon en Washington, in artistiek opzicht veruit de beste. Geliefde motieven voor de merken waren dieren, bloemen, landschappen, plantages, indianen en natuurlijk het fruit zelf. De grafici die de labels ontwierpen, werkten in anonimiteit in vaste dienst van gespecialiseerde drukkerijen. Vooral in de jaren twintig en dertig was het door de economische depressie slechts voor de allerbeste kunstenaars mogelijk om een baantje bij zon drukkerij te krijgen. Dit verklaart de reden, dat in die periode de beste labels gemaakt zijn. De expositie vindt plaats ter gelegenheid van de Bicentennial.
ln het voormalige klooster te 's-Heerenberg is een reusachtige „ tableau vivant 'te zien van de uittocht van het volk Israël uit Egypte en de tocht die daarop volgde door de woestijn. Het is gemaakt door kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar uit Urk. Met behulp van honderden poppen, woestijnzand, tenten waterpartijen, etc. is de complete exodus uitgebeeld.
Opnieuw taptoe in Rotterdamse Ahoy
GEZIEN HET succes van vorig jaar wordt deze maand in de Ahoy-hallen in Rotterdam opnieuw een taptoe gehouden. In drie voorstellingen zullen zes burgerkorpsen en een militair korps op 17 en 18 september a.s. hun muziek ten gehore brengen. Voor deze tweede taptoe zijn de beste Nederlandse korpsen uitgenodigd. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het tamboers- en trompetterskorps Ahoy organiseerde men vorig jaar een evenement, dat de naam taptoe kreeg. Binnen korte tijd waren de zesduizend beschikbare kaarten verkocht. Op grond van deze overgrote belangstelling besloten de organisatoren de taptoe dit jaar te herhalen. Tijdens de voorverkoop zijn reeds 6.500 kaarten verkocht. Er zijn in totaal 21.000 plaatsbewijzen voor de drie voorstellingen beschikbaar. De nationale kampioen van 1974 van het wereldmuziekconcours in Kerkrade, de Beatrix-band uit Hilversum, zal naast enkele grote korpsen aan de taptoe deelnemen.
Achttienjarige nu spoedig meerderjarig
DEN HAAG - De meerderjarigheidsleeftijd wordt verlaagd van 21 tot 18 jaar. De voornaamste gevolgen van de verlaging zijn: Op de leeftijd van 18 jaar heeft iemand geen toestemming van de ouders meer nodig voor een huwelijk; drie jaar eerder dan nu nog het geval is eindigen ouderlijk gezag en voogdij; op de leeftijd van 18 jaar ontstaat volledige handelingsbekwaamheid op vermogensrechtelijk gebied; maatregelen van kinderbescherming eindigen bij het bereiken van de achttienjarige leeftijd.
Demonstratie tegen bewind in Chili
AMSTERDAM - Ongeveer 6000 personen hebben tijdens de weekwisseling in Amsterdam gedemonstreerd tegen het huidige bewind in Chili, dat drie jaar geleden aan de macht is gekomen. Via spandoeken en spreekkoren uitte de menigte haar afkeer van de regering-Pinochet en riep op tot een economische blokkade van dit regime.
Ook werd gepleit voor een ruimer toelatingsbeleid van onze regering ten aanzien van Chileense vluchtelingen en voor vrijlating van de politieke gevangenen in Chili. Na een tocht door een deel van de binnenstad verzamelde men zich op het Amstelveld, waar de eisen nog eens onderstreept werden door de sprekers, de Chileen Sepulveda en Huub Oosterhuis van de Chili-Beweging Nederland, een van de organisatoren van de demonstratie.
Verschenen
• Ik lees het boek van de stad 3; Ik lees het boek van de kabouter 3; Ik lees het boek van de muis 3; Ik lees het boek van de fee 3;door: Marita Franken. Uitg. Van Goor Zonen, Den Haag. Prijs per deel ƒ 2,95.
• Kapitein Aart Luteyn & Aart Luteyn de andere, door: Herman de Man Uitg. Querido, Amsterdam. Prijs ƒ 32,50.
• Nieuw Deps, door: Gérard Walschap. Uitg. Querido, Amsterdam. Prijs ƒ 17,90. Over Jacob, de zoon van Houtekiet.
» O, Help-wat-moet-ik-nou-doenkookboek, door: John en Marina Bear. Uitg. Van Goor Zonen, Den Haag. Prijs / 8,90. Wat te doen met de zoute soep, aangebrande ovenschotels, in elkaar gezakte cake, te gare bloemkool, uitgelopen eieren en honderden andere keukenrampen. • Kreatief zijn thuis. Uitg. Persinfo, Time-Life International (Ned.) bv Amsterdam. Prijs / 29,80. Muziek maken, Servetten vouwen, Stropdassen, Naaldtapisserie, Schilderen met olieverf, Ojo de dios, Organisch tuinieren, Origami, Papier maken, Papier-mSché. » Nieuw-Guinea, door: Roy D. Mackay. Uitg. PerShtfo,' LinflS-LifB* International (Ned.) bv, Amsterdam. Prijs ƒ 32,50. Uit de serie: de wereld der woeste natuur.
• Kapitalisme en vooruitgang, door: dr. B. Goudzwaard. Uitg. Koninklijke Van Gorcum & Comp. Nv, Assen. Prijs / 29,50. Een eigentijdse maatschappijkritiek.
• Beatrix Potter: Kalender 1977 - Dubbele wenskaarten - kleurboek. Uitg. Ploegsma, Amsterdam. Prijs resp. ƒ 9,90 - ƒ 1,25 per stuk - ƒ 3,50.
• Boek en Jeugd 1976, Uitg. Ploegsma, Amsterdam en Leopold BV, Den Haag. Prijs ƒ 6,90. Jeugdlektuurgids voor gezin en school.
• Bewaarkaarten: Strand en Zee; Tuinvogels en hun zang; Kruidenplanten en hun gebruik; Wat bloemen betekenen. Uitg. Meulenhoff- Bruna BV, Amsterdam. Prijs ƒ 2,95 per stuk.
Radio en t.v. Manifestatie en media
Een manifestatie als zaterdag is gehouden tegen de aanvaarding van één van beide abortus-wetsontwerpen, beoogt een getuigenis te zijn voor het gehele volk. Radio en televisie vormen daarbij een belangrijke tussenschakel. De radionieuwsdienst van het ANP meldde om zes uur, dat de omvang van de demonstratie 7000 mensen had bedragen, d.w.z. slechts duizend meer dan de gelijktijdig in Amsterdam plaatsvindende demonstratie tegen de dictatuur in Chili. Wij wisten toen al uit betrouwbare bron dat de schattingen van de Haagse politie in de buurt van de 20.000 lagen.
Het NOS-journaal stelde om 8 uur, op gezag van de Haagse politie, het aantal demonstranten op tien- tot twaalfduizend. Anderhalf uur later werd op gezag van dezelfde bron gesproken over vijftien- tot twintigduizend. Het journaal vermeldde in beide uitzendingen de Haagse demonstratie na die in Amsterdam tegen Chili. Hoewel men niet kan eisen dat beide evenementen identiek verslagen worden, vielen ons toch wel enkele veschillen ten nadele van de Haagse demonstratie op. Met naam en beeld werden enige prominenten vermeld die in Amsterdam meeliepen (Van der Doef, Van Thijn, Kok, Van der Lek), terwijl van de toespraak van pater Oosterhuis een fragment werd uitgezonden.
Uit Den Haag geen namen van prominenten (hoewel ze er wel waren: de kamerleden Imkamp, Jongeling en Verbrugh en bisschop Simonis) en evenmin fragmenten uit toespraken. Daarentegen wel een sneer over de propaganda van pater Koopman, die „volgens sommigen" onzindelijk, bedreigend en gruwelijk zou zijn. Wij persoonlijk hebben ook wel bezwaar tegen huis-aan-huis-verspreiding van foto's van geaborteerde vruchten.
Maar ten eerste stond deze manifestatic daarbuiten - we hebben daar mets onzindelijks, laat staan gruwelijks gezien - en ten tweede is de abor vs zelf altijd nog vele malen onzindelijker en gruwelijker. Met deze ene opmerking liet de NOS even haar neutrale masker vallen. Niets neutraals was er 's avonds laat in de KRO-rubriek „Brandpunt": een oppervlakkig portret van een vrouwelijke verdedigster van elk van beide initiatiefontwerpen, en daarna een gesprek met twee vrouwelijke theologen, drs. T. Govaart-Halkes (RK) en ds. L.W. van Reijendam-Beek (NH). Beiden bleken vurige discipelen van de theologie van de bevrijding, die volgens hen ook bevrijding van elk vast gebod betekende. In feite was dit nog erger om aan te horen dan de abortuspropaganda van NVSH of Stimezo. Daarvan weet men tenminste dat ze met God noch gebod rekenen. Hier werd dat gepresenteerd als een waarachtige vorm van christen-zijn. De KRO ging hiermee ook dwars in tegen de zedeleer van haar eigen kerk, één week eerder in haar uitzending nog eens uiteengezet door kardinaal Willebrands. JPdV
Vierduizend jaar bloemsierkunst in Laren
OOK DIT JAAR zal in het Singer Museum de traditionele Herfstflora onder de titel „Singer in bloei" worden gehouden, en wel van 1 t/m 10 oktober. Deze manifestatie zal in geen enkel opzicht iets gemeen hebben met voorgaande exposities in Singer, of met bloemententoonstellingen in de geijktezin van het woord. Ditkeer pretendeert „Singer in bloei" niets meer of minder dan een overzicht te geven van 4000 jaar bloemsierkunst. Dat betekent de historie van bloemen door de eeuwen heen en hun toepassing in het dagelijks leven. Van Egyptenaren via de Middeleeuwen, de tijd van Breughel Rococo
Biedermeier en Jugendstil tot onze tijd om te eindigen met een briljante toekomstvisie.
Dit alles biedt „Singer in bloei" mede dankzij de eendrachtige . samenwerking van kunsthistorici, bloemsierkunstenaars, vormgevers en museumdirectie. Het belooft een manifestatie te worden die zeer zeker ook in de kring van vakgenoten als tuinarchitecten, hoveniers en bloemisten grote aandacht zal trekken. Een uniek evenement en een gebeurtenis van internationaal belang waarmee Nederland haar reputatie als bloemennatie hoog houdt.
EWOUT
Vervolgverhaal voor de jeugd door EVERT KUIJT
102) De heer Van TMik knikte bedachtzaam. Hij durfde niets op te schrijven van wat de ambtenaai beweerde; hij was bang dat de man dan niets meer zou zeggen, te ban zou zijn geworden om iets op gang I brengen wat hemzelf schaden zou Aarzelend vroeg hij verder: „Natuur lijk bent v daar niet bij geweest, wanneer die meester en zijn leerlin bij elkaar waren. Hoe komt v dan aan uw bewering?"
Jasperse boog zich voorover, zodat zijn hoofd helemaal buiten het loketje stak. Hij wilde de ambtenaar die achter hem zat te werken niets laten horen. Hij zei: ~Ik weet, dat die jongen van VèHiage hier ter secretarie tweemaal een inschrijf-formulier voo de wedstrijd gehaald heeft. De eerst keer was het voor hemzelf; toen heb i hem geholpen. De tweede keer was het voor een ander; m'n collega heeft het hem toen gegeven. Achteraf bleek, dat er uit dit dorp maar twee inzendingen bij ons bezorgd waren: die van d jongen en die van meester Van Maanen. Begrijpt u nu wat ik meen opgemerkt te hebben?" Bijna smekend keek hij Van Dijk aan. „Nee nog niet helemaal", antwoordde deze „tenminste 't is me wel duidelijk dat die meester en zijn leerling samen overlegd hebben. Ook kan ik m indenken, dat zon meester een jongen even een boodschap voor hem laa doen. Dat heb ik vroeger ook wel bi de hand gehad in m'n jonge jaren."
„Nou ja, meneer Van Dijk", zei Jasperse om er vanaf te zijn, „u weet nu wat en het is verder aan u om al journalist een en ander verder uit te zoeken. Als u mij er maar buiten houdt. Kom, ik ga weer eens aan t werk. Maar voor alle zekerheid za ik u de adressen nog even geven.' Vlug krabbelde hij de gegevens op een stuk papier, gaf het aan Van Dijk en groette de man. Daarna schoof hij het raampje naar beneden.
Er zat voor de journalist niets anders op dan het gemeentehuis te verlaten Hoewel hij zich wat opgewondet voelde over wat hij zojuist gehoord had, dacht hij over die gemeenteambtenaar toch niet zo erg vriendelijk. „Wat een vent", mompelde hij- Toen ging hij in het enige café dat het dorp rijk was een kop koffie drinken. Daar schreef hij wat hij gehoord had in zn aantokenboekje en wachtte verder tot het bij twaalven was.
(wordt vervolgd)
KNMG oordeelt nog niet over abortus-wetsontwerpen
UTRECHT • De overgrote meerderheid van de algemene ledenvergadering van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst is ia Utrecht akkoord gegaan met het bestuursvoorstel, geen oordeel uit te spreken over de wetsontwerpen van de KVP en de ARP enerzijds en van de PvdA en de VVD anderzijds inzake het afbreken van zwangerschap. Dit mede gelet op de richtlijnen net betrekking tot abortus die de KNMG zdf in 1971 heeft vastgesteld ca die ia 1975 nog eens zijn bevestigd. Eerder had KNMG-voorzitterdr. L.J.A. Boelen al gezegd, dat de KNMG nooit tot eea eenstemmig oordeet zal kunnen komen, omdat de meningen onder de leden daarvoor te veel uiteealopea. Dat bleek ook wd tijdens de discussies. Terwijl voorstanders vaa de abortus een lans braken voor het PvdA/VVD-ontwerp, zei eea vertegenwoordiger van het Nederlands Artsen Verbond, dat „PvdA ca VVD zich hebben gemanifesteerd als twee misdadige handen op één zwangere buik".
De grote meerderheid van de vergadering schaarde zich ook achter de opvatting, dat in de wet moet worden vastgelegd, dat niemand kan worden verplicht om mee te werken aan een besluit tot of uitvoering van abortus. Verder spraken de KNMG-afgevaardigden uit, dat het toezicht op de naleving van een abortuswet tot de taak van het staatstoezicht op de volksgezondheid behoort. Het besluit ten aanzien van de door VVD en PvdA voorgestelde commissie van toezicht en advies was minder duidelijk. Terwijl het bestuur in een aanvulling op zijn pre-advies had gesteld, dat de KNMG «een leden kan voordragen voor een advies- en toezicht commissie met een taak, bevoegdheid en samenstelling zoals omschreven in het wetsvoorstel, legde het een minder negatief concept-besluit aan de leden voor. Namelijk: „De KNMG kan door het doen van een voordracht voor enkele leden haar medewerking geven aan de totstandkoming van een commissie welke uitsluitend tot taak heeft, de minister van advies te dienen met betrekking tot hulpverlening bij ongewenste zwangerschap". Dit voorstel werd aangenomen met slechts één tegen- en één blancostem.
Voor de jeugd Dieren zoeken
[onderredactie van Niek van Noort'
In dit plaatje zitten 25 dieren verborgen. Kunnen jullie ze allemaal vinden?
Ter attentie
TELEVISIE • Vanavond besteedt de NOS in een uitzending aandacht aan de Kamerdebatten over het abortus-wetsontwerp. De NOS-samenvatting duurt ongeveer één uur. (22.50 uur; NED 2)
Radio
Dl. 14 SEPT. NA 18 UUR HILVERSUM I PP. 18.19 DS '70. 18.30 Nws. 18.41 De Bondsrep. voor de verkiezingen. 19.00 (S) Yehudi Menuhin en Stephane Grappelli. NOS: 19.15 Koren in het vizier. AVRO: 20.00 Vanavond, met om 20.00 (S) Top-tien-easy-listening. 20.45 (S) Voor nu en nog eens. 21.20 (S) De Triffids, hoorspel. 22.00 Snaren uit Laren. 22.30 Nws. 22.40 Radiojourn. 23.00 (S) Parklane Serenade. 23.55 Nws. HILVERSUM 11 18.00 Nws. 18.11 Echo. 18.30 (S) Calorieën. 18.50 (S) Belcanto op de zomeravond. 19.30 Kerk in meervoud. 20.00 Nws. 20.05 Overweging. 20.15 (S) Die Entfuhrung aus dem Serail. 22.40 Belle van Zuylen. NOS: 23.00 (S) Met het oog op morgen met om 23.05 Akt. 23.20 Den Haag vandaag. 23.52 Even ontspannen voor het slapen gaan... 23.55 Nws. HILVERSUM 111 NOS: 18.03 De vacaturebank. 18.10 (S) NOSmaal met Frits Spits. VARA: 19.02 (S) Poprekonstraktie. 20.02 (S)Nashville. 21.02 (S)Jazz& Blues. 22.02 (S) (P)opdonder. 23.02 (S) Wachten op middernacht. 0.02 (S) Nacht-drie-draai. 2.02 (S) Help. 4.02 (S) De rode dageraad. 5.02 (S) Truck.
WO 15 SEP VOOR 1800 UUR HILVERSUM I TROS: 7.00 Nws. 7.02 (S) Ontbijt-soos n Nws. 7.41 Aktua I. 8.30 Nws. 8.36-8.45 Gym \. de huisvrouw). 10.00 (S) Van heinde en verre, jj Nws. 10.33 (S) Mei Rita Corita "de mark." ', 11.45 (S) Cafchantant. 12.26 Mededelingen vn land-en tuinb. 12.30 Nws. 12.41 Aktua 11. 13.00/ Een mondje Frans. 13.30 (S) Spon na spon, A vrogr. voor jongens en meisjes. 14.00 (S)Speci33 ten a la carte. 15.00 (S) Close-up. (15.30 N*J 16.30 Geachte Jubilaris. OVERHEIDSVoX UCHTING: 17.20 Nederland en de derde wend 17.30 Nws. 17.32 Aklua-magazine. HILVERSUVyi VARA: 7.00 Nws. 7.11 Ochtendgym. 7.20 lm RoodeCirkel.(B.ooNws).9.3sWaterstanden 94 Schoolradio. 10.00 Radioweekblad. 11.00 Nw 11.03 Johan van Minnen, ombudsman. 11.1S B« "lerug"draaien. 12.00 B'ankenberge.Centm 13.00 Nws. 13.11 Dingen van de dag. 13.25 3 middagje Stoomradio. 16.00 Nws. 16.03 Holl» moet weer blank en rustig worden, hoorspel. 16.! t.ichte grammofoonmuz. 17.00 (S) Promenade^ est. RVU: 17.35 Ouder en wijzer. 17.55 Meded lingen en sos-berichten. HILVERSUM IU KRO: 7.02 (S) Drie op je boterham. 9.03 (S) Pi op drie. 12.03 (S) Drie tussen de middag. 14.03 ( Popkontakt. 16 03 Hitmeesters. HILVERSUM IV NCRV: 7.00 Nws. 7.02 Het levende woord. 7.( (S) Te Deum Laudamus. 7.30 (S) Preludium. 9]( Nws 9.02 (S) Onder schooltijd. 10.00 Ter herinn ring aan Bruno Walter. 12.00(S) Pianowerken uit 1 Romantiek. 12.30 (S) Zangerportret van Fritz W« derlich. 13.00 (S) In de schaduw van de meestei 14 00Nws. 14.02 (S) Hier en nu. 15.00 Muziek vo Diaghilev. l6.00(S)In kleine bezetting. 16.25-17.) (S) Muziek van eigen tijd. (ANP.08.09.)
Expositie over Noordhollands Kanaal in A 'dam
IN HET Rijksmuseum is t/m 28 november een kleine tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het groot Noordhollands Kanaal. Op deze tentoonstelling zijn originele technische modellen te zien, die bij de bouw van het kanaal aan het begin van de vorige eeuw door de toenmalige inspecteur-generaal van
waterstaat Jan Blanken zijn gemaakt. Het kanaal ontstond toen aan het begin van de negentiende eeuw toen de Zuiderzee dichtslibde en de steeds groter wordende schepen er niet meer door konden. Koning Willem I, die het gevaar zag dat de rijke handelsstad Amsterdam in verval zou raken, gaf toen de opdracht tot het graven van het kanaal. Vijfjaar later in 1824 kwam het kanaal, dat in die dagen met de hand gegraven werd, gereed. Ook is er een dia-show, die de bezoeker een fotografische vaartocht van Amsterdam naar Den Helder laat meemaken.
Fidimo op Schiphol Scheepvaartmuseum tijdelijk dicht
DONDERDAG a.s. opent Fidimo 1976 haar poorten in het Aviodome op Schiphol. Fidimo is een luchtvaarttentoonstelling op het gebied van vracht, passage en chartervervoer, waaraan acht grote buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, twee op Schiphol gevestigde vliegscholen en de vliegtuigfabriek Douglas deelnemen. De laatste brengt zijn tentoonstellingsstand naar Schiphol, die te zien is geweest op de Farnborough luchtvaartshow in Engeland. Begonnen als eendaagse tentoonstelling, van een aantal particuliere luchtvaartenthousiasten in 1972, groeide de Fidimo naar het formaat van een vierdaagse luchtvaart expositie, die thans zijn eerste lustrum beleeft. Gedurende de eerste twee dagen, dus op 16 en 17 september is de tentoonstelling alleen toegankelijk voor vaklieden uit de luchtvaart, waarna de laatste twee dagen gereserveerd zijn voor het algemene publiek. De toegang is gratis.
DRIE JAAR nadat het in een provisorisch gerestaureerde vleugel van 's lands zeemagazijn bij het marineetablissement in Amsterdam werd ingericht, gaat het Scheepvaartmuseum, één der rijksmusea van ons land, voor minstens negen maanden dicht. De collectie moet nl. van de oostelijke naar de intussen gerestaureerde westelijke vleugel worden verhuisd en dat heeft heel wat voeten in de aarde. Als in mei van het voigenu jaar de
oostelijke vleugel ontruimd is, zal ook die geheel worden gerestaureerd. Het ligt in de bedoeling dat het museum na voltooiing van de werkzaamheden de collectie over beide vleugels van het gebouw gaat spreiden. De sluiting van het Scheepvaartmuseum gaat morgen in. Tot 1973 was het scheepvaartmuseum gevestigd in een pand op de hoek van de Corn. Schuytstraat en de De Lairessestraat, dat echter veel te klein was.
Televisie
Nederland 1 (AVRO): 14.00 uur School-t.v. 18.4 S uur: Informatie Spanjaarden (NOS). 18.SS uur Journaal (NOS). 19.05 uur Te voet dwars door Australië. 19.SS uur: Zomer in het hoofd. 20.05 uur: Puzzel-uur. 21.05 uur: Mash. 21.35 uur: Journaal (NOS). 21.50 uur George Shearing. 22.30 uur: Journaal (NOS). Nederland 2 (NCRV): 18.45 uur Ti-ta-tovenaar (NOS). 18.55 uur Journaal (NOS). 19.05 uur: Zo vader, zo dochter. 19.30 uur. NCRV-tv van toen: José Feliciano. 20.00 uur Journaal (NOS). 20.25 uur Sutherland grijpt in. 21.15 uur Leve het leven (Kaj Munk). 21.40 uur. Hier en Nu. 22.20 uur Zangerscongres Leger des Heils. 22.35 uur Den Haag vandaag (NOS). 22.50 uur Journaal (NOS). (Eventueel wijziging met 22.35 uur Joitnui en 22.40 uur: Debatten in Tweede Kamer over abortuskwestie).