NA LANGE NACHTZITTING EEG-landen hebben akkoord bereikt in landbouwfinanciën
De verdeling van de inkomsten van het EEG-fonds voor landbouw en oriëntatie is vastgesteld. Het EEG-parlement van Straatsburg zal meer bevoegdheden krijgen. Voor 1 april van het volgend jaar zal een gemeenschappelijke marktordening voor wijn in werking treden, en een dergelijke regeling voor tabak zal begin januari worden vastgesteld.
Dit zijn de resultaten van een „uitputtingszitting" van de EEG-ministerraad die heeft geduurd van vrijdagochtend. 10 uur tot vanochtend half vijf. De langste nacht van het jaar 1969, die van zondag op maandag, hebben de ministers gewijd -an h.t omschrijven van de nieuwe bevoegdheden van het Europese parlement, nodig geacht als gevolg van het voortaan beschikken over „eigen middelen" van de gemeenschap. (Om te btsinncn ongeveer vijftien miljard gulden.)
Van vrijdagochtend af zijn de ministers van Buitenlandse Zaken en die van Financiën en van Landbouw van de zes landen bijeen geweest. Vrijdagl /ond was er optimisme over overeenstemming met betrekking tot de verdeling van de inkomsten van het Europese landbouwfonds over de landen, doch de standpunten lagen nog te ver uit elkaar. Zaterdagochtend kwarr staatssecretaris De Coster met een plan dat in de loop van de twee volgende degen een nuttig uitgangspunt van discussie i: gebleken, noewel het verscheidene malen door andere voorstellen van Frankrijk en van de EEG-commissie werd gean.endeerd. Dat is '.cnlijk wel jammer geweest, want het Nederlandse voorstel (drie verschillende periodes voor het het compleet maken van de financiering en dieni ->nkomstig drie op elkaar aansluitende manieren van overdragen van heffingen en dergelijke naar het landbou-vfonds) had het voordeel dat iet duidelijk en overzichtelijk was. Bovendien hield het rekening met het uitbreiden van de budgetaire bevoegdheden van het EEG-parlement van Straatsburg. Eindeloos en vaak ><>k wel verward zijn de discussies geweest, totdat tenslotte een voorstel van d" EEG-Commissie de basis leverde voor de regeling die zondagavond werd aangenomen. Voor de financiering van het landbouwfonds zijn, zoals bekend, drie bronnen van inkomsten voorzien: de heffingen op landbouwprodukten, de invoerrechten op industriële produkten en nog een derde bron die tenslotte zal worden gevonden in een deel van de opbrengst van de BTW-beiasting in de zes landen. De moeilijkheid school vooral in de omstandigheid dat de Duitsers, Italianen en de Nederlanders wensten dat het aandeel van te voren zou worden vastgesteld volgens een bepaalde veredeling terwijl Frankrijk meende dat alles direct in de gemeenschappelijke kas moest worden gestort. Na heel veel touwtrekken heeft men een oplossing gevonden. Volgens hetgeen thans is afgesproken, wordt voor het jaar 1970 nog een verdeelsleutel vastgesteld. Nederland draagt volgens die verdeling 10,35 pet bij dat is 0,84 pet minder dan thans, en dat is een voordelig verschil van 105 miljoen gulden. Voor de andere landen zijn de percentages respectievelijk België 8,25 pet, Duitsland 31,70 pet, Frankrijk 28 pet, Italieë 21,50 pet en Luxemburg 0,20 pet. Voor sommige landen is dat wat minder dan het afgelopen jaar voor anderen wat meer. Gezien het feit dat 1 pet ongeveer 125 miljoen gulden betekent hebben de ministers daar uren over onderhandeld.
Voor de zogenaamde tussenperiode 1971—1974 zullen alle landbouwheffingen rechtstreeks aan het fonds worden afgedragen. De douanerechten komen erin volgens een progressief percentage en de overige bijdragen zonodig volgens een bepaalde regeling
Voor de normale periode na 1 januari 1975 zullen de inkomsten worden gevormd door de heffingen, de invoerrechten en de ontvangsten overeenkomende met één pet van de op uniforme wijze in de EEG geïnde BTW. De lidstaten krijgen van al die inkomsten van het fonds weer tien pet terug als inningskosten, Er zijn nog enige correcties mogelijk maar die zijn van ondergeschikt belang. Minister Witteveen heeft verklaard dat hij de regeling wel aanvaardbaar vindt en dat rdj met het resultaat niet ontevreden is. Nederland en Italië zijn de landen die uit het landbouwfonds nl. netto ongeveer hetzelfde ontvangen als zij erin storten. De andere partners hebben tijdens de onderhandelingen van gisteren uiteraard die omstandigheid nogal eens te berde gebracht.
Parallel met die zogeheten „eigen middelen" van het landbouwfonds loopt de uitbreiding van de bevoegdheden van het EEG-parlement. In principe is men het daar over eens geworden, al heeft Frankrijk nog wel wachtreserve gemaakt, zoals Duitsland dat heeft gedaan voor de regeling van de eigen middelen. Het betekent dat de ministers eerst nog met hun regeringschefs willen overleggen. Lees: diens toestemming moeten gaan halen.
Veel meer bevoegdheden hebben de parlementsleden van het klein-Europa nog niet gekregen, maar er is een belangrijke eerste stap gedaan. Ook al blijft de ministerraad van de EEG het voorlopig nog wel voor een groot deel voor het zeggen houden.
19 en 20 januari komt de ministerraad weer bijeen, dan zal het gehele „pakket" van gisteren worden bekeken en zullen nog nadere details voor de marktregeling voor wijn en tabak worden vastgesteld. De principiële beslissingen zijn echter vannacht genomen en daaraan zal niet meer worden getornd.
De tevredenheid van de EEG-ministerraad en van de Commissie was vanochtend, toen eindelijk de lange nacht van onderhandelingen was afgelopen, algemeen. Prof. Rey, de voorzitter van de Commissie sprak van: een grote stap vooruit omdat, zoals tijdens de Haagse topconferentie is bepaald, de onderhandelingen over het toetreden van de adspirantleden kunnen beginnen. Hij bracht hulde aan de Nederlandse voorzitters van de ministerraden en aan hun onvermoeidheid. Zowel staatssecretaris De Koster als minister Lardinois, die evenals minister Witteveen de laatste twee nachten weinig hadden geslapen, gaven als hun oordeel dat hetgeen was overeengekomen veel betekent voor de ontwikkeling van de EEG die thans een zekere mate van voltooiing heeft bereikt.
Zwijgen is goud schijnt minister Lardinois te willen zeggen tegen zijn Franse collega Duhamel na afloop van de EEG-conferentie. die juist voor dit tweetal niet ongelukkig afliep.