PSYCHIATRISCHE In februari 1974 zal onze volgende opleiding voor verpleegkundige-B» aanvangen. INRICHTING Jongelui van 17—22 jaar kunnen zich thans FRANEKER LEERLING /fW\ VERPLEEGKUNDIGE-B \«V Jk x / voor eze oP^^ing, welke begint met een \sp>§£ïjfcX plm. 3 maanden durende pré-klinische op>V4NJ>' leiding. Een gemeentelijke instel- Om voor toelating in aanmerking te komen ling, die met gebruikma- is het bezit van een MAVO IV-diploma (of king van moderne inzich- daaraan gelijkgesteld diploma als bv INAS) ten en therapieën 600 pa- vereist. tiënten begeleidt. Salariëring voor een le jaars leerling-ver- Omstreeks 400 medewer- pleegkundige is ƒ 765,— bruto per maand. kers hebben hierbij hun taak en inbreng. Premie AOW/AWW komt dan voor rekening van de Inrichting. Aanmeldingen kunt U richten aan onze afdeling personeelszaken, Academiestraat 10, te Franeker, telefoon 05170-2745.
Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- 03-11-1973
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- Datum
- 03-11-1973
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Leeuwarder courant 1947
- Plaats van uitgave
- Leeuwarden
- PPN
- 865061483
- Verschijningsperiode
- 1947-
- Periode gedigitaliseerd
- 1947 t/m 1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KBDK
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
'Borxieroord. BEETSTERZWAAG "'""«■# Ned. Herv Centrum voor geestelijk gehandicapten,^ waaronder vele jeugdigen. Voor onze salarisadministratie zoeken wij op korte termijn een administratief medewerker Gevraagd wordt: — het zelfstandig kunnen verzorgen van de salarisadministratie voor 250 personeelsleden — praktijkdiploma boekhouden en bij voorkeur studerend voor M.B.A. — minimumleeftijd 25 jaar. — bekendheid met mechanische verwerking van salarisgegevens strekt tot aanbeveling. Sollicitaties binnen één week na het verschijnen van dit blad te richten aan de algemeen direkteur, de heer H. Nijenhuis, Postbus 18, De Wissel 1 te Beetsterzwaag.
Bestrijding werkloosheid en inflatie dreigt mist in te gaan De beurs deze week
(Van een medewerker)
AMSTERDAM — Toen enige weken geleden de mogelijkheid van een eventuele oliebeperking uit het Midden- Oosten zich ging aftekenen, uitten wij in deze wekelijkse beschouwingen reeds onze bezorgdheid voor de internationale inflatoire gevolgen die dit verschijnsel ook voor ons land met zich zou kunnen brengen. Nu het feit van de olieboycot een harde werkelijkheid is geworden, blijken de gevolgen nog veel ernstiger te zijn dan aanvankelijk kon worden vermoed. Niet alleen de economische basis van ons land staat te schudden op zijn grondvesten, maar ook de politieke basis van dit kabinet, dat in laatste instantie de verantwoordelijkheid dragen moet. Allereerst moet worden gevreesd dat van de inflatiebestrijding niets meer terecht komt. De olieschaarste zal tot zeer forse prijsstijgingen leiden en daardoor vele vervoersdiensten en industrieën die olie als grondstof of energiebron verwerken op aanzienlijk hogere kosten jagen. Anderzijds dreigen de derving van belangrijke accijnsinkomsten op het oliebedrijf, het wegvallen van haveninkomsten en het teruglopen van vennootschapsbelastingen van de olieverwerkings en vervoersbedrijven enorme gaten in de begroting te slaan. Daarnaast zal het ambtenarenkorps door distributie en controlediensten tot een kostbare uitbreiding gedwongen kunnen worden. De werkloosheidsbestrijding dreigt volledig in de mist te verdwijnen en tenslotte is deze week het overleg om tot een centraal akkoord te komen
inzake de nieuwe looneisen van volgend jaar, ondanks bijna wanhopige reddingspogingen van de regering, volledig mislukt. Kortom, het begint er bijzonder somber uit te zien voor onze nationale economie.
Dat de beurs deze week moeilijke dagen heeft moeten doormaken zal tegen de boven geschetste achtergrond niemand verbazen. Koortsachtig werd er binnen beleggingskringen nagegaan welke bedrijfstakken en daarbij behorende ondernemingen het meest getroffen zullen worden als de oliecrisis inderdaad buitengewone proporties mocht gaan aannemen. Wie daarbij gedacht zou hebben dat dus op de eerste plaats de grote olieleverancier Koninklijke Petroleum deze week wel een fikse dreun zou hebben ontvangen, komt bedrogen uit. De koersschade bleef uiterst beperkt en ons hoofdfonds maakte zelfs de indruk liever naar boven dan naar beneden te gaan. Het uiteindelijke resultaat was een vrijwel onveranderde koers, vergeleken met het vorig weekeinde.
Niet alle Fiats 128 hoeven andere kleppen
LEEUWARDEN —In het bericht over de noodzakelijke vervanging van de kleppen van de Fiat 128 is verzuimd te vermelden, dat het hier alleen gaat om de typen die afgeleverd zijn in 1971 en in 1972 tot november. Bij de latere typen is vervanging niet nodig, omdat men daar een andere constructie heeft toegepast. De Fiat-dealers zijn overigens al sinds april bezig met vervanging, waar noodzakelijk. Op 1 januari zal de hele operatie voltooid moeten zijn.
Nieuwe Kadetts terug naar dealer
RUESSELSHEIM — Alle Kadetts van het type C die Opel tot dusver heeft geproduceerd, het zijn er ongeveer 75.000, moeten naar de dealers terug wegens een mogelijk defect aan de vooras. De fabriek heeft haar dealers opgedragen een bepaald onderdeel op zijn deugdelijkheid te onderzoeken. Volgens Opel gaat het om een onderdeel dat van een toeleveringsbedrijf komt en dat een verborgen gebrek heeft dat mogelijk schade aan de spoorstamgen kan veroorzaken. Dat heeft trillen van het stuur en een onstabiele wegligging tot gevolg.
Amsterdamse wisselmarkt
Amsterdam, 2 nov. New Vork 2.55025 —2.55275; Londen 6.2115—6.2166; Montreal 2.55375—2.55625; Parijs 60.425— 60.4775; Brussel 6.9245—6.9206; Frankfort 104.285—104.335; Stockholm 61.015 —61.065; Bern 82.890—82.940; Milaan 44.726—44.775; Kopenhagen 44,575— 44.626; Oslo 46.060^46.110; Wenen 14.025 14,036; Madrid 4.34—4.64.
Schuiven
Dit komt omdat op korte termijn een bijzonder gunstig bedrijfsbericht over het derde kwartaal het licht zal zien. Dit staat in geen verhouding tot de extreem lage koers van dit moment. Voorts zijn de grote multinationale concerns moeilijk te vatten en vooral tijdens het olievervoer op zee van bron naar raffinaderij, dat dikwijls weken duurt, kan er heel wat geschoven worden. Daarbij trekken de grote olieconcerns altijd één lijn in tijden van nood en zij zijn het in feite ook geweest die de Nederlandse regering ertoe hebben aangezet reeds het komende weekeinde met een autostop te beginnen. Bovendien: petroleum is nu een uiterst gewild en schaars produkt. Beide eigenschappen verlenen de olie een opwaartse prijsontwikkeling, die voor de producent een welkome meevaller vormt. AKZO daarentegen moest deze week tijdelijk zelfs vijf gulden terug toen berichten gingen circuleren dat de vezelfabrikanten, die olie als belangrijke grondstof verwerken, wel eens gedwongen zouden kunnen worden op korte termijn tot een rantsoenering voor de textielindustrie over te gaan. Bij Van Ommeren was het helemaal grijs. Dit fonds verloor in de eerste helft van de week rond 40 gulden. De olieboycot dreigt vooral de Rotterdamse haven te treffen, waar de ingevoerde olie gedeeltelijk via de Bijntankvaart wordt doorgestuurd naar onze Oosterburen. Tegelijkertijd moesten andere bij de Rotterdamse haven betrokken ondernemingen zoals Furness en Pakhoed eveneens een flink koersverlies voor hun aandelen aanvaarden. Mis was het natuurlijk ook in de automobielsector. RIVA, Auto Rotterdam en de Amsterdamse Rijtuig Maatschappij moesten de toch al fors aangetaste koersen van de vorige weken nog verder verlagen. Daarentegen zagen velen weer veel in de fiets, blijkens de koersrijzing van 218 gulden tot bijna 300 gulden van aandelen-Unlkap, die ook van rijverbod gevrijwaarde brommers fabriceert.
Onprettig
Dat de olieboycot deze week de beurs dus krachtig in zijn greep had blijkt duidelijk. Maar ook de rest van de lokale markt lag onprettig, waarbij verliezen van vijf gulden deze week troef waren. Wessanen, VNU, Meneba, EHC Holland, Desseaux en Nutricia waren ondermeer de slachtoffers. Daarentegen werd er achter de schermen gewerkt aan de KVT, die 12 gulden steeg, Verto die nog eens circa tien gulden doorliep en Kemo, die eerst door een nieuw bod van Vroom en Dreesmann van 300 tot 350 gulden steeg en daarna door, naar vermoed wordt, de eerste bieder verder werd opgeduwd. Bezorgdheid dus over de economische consequenties van de olieboycot en olieproduktenafbouw in de Arabische landen. Bezorgdheid ook over de sociale onrust die uit een mislukt centraal akkoord kan voortvloeien, alsmede bezorgdheid over nieuwe krachtige impulsen voor de binnenlandse inflatie door de oliecrisis.
Dit alles vermocht een zekere vlucht uit aandelen In obligaties niet verhinderen. Voor zowel staatsobligaties als leningen van de Bank voor Nederlandse Gemeenten bestond deze week meer belangstelling dan de laatste maanden gebruikelijk was. Kennelijk wordt de aandelenmarkt ook op langere termijn dusdanig gewantrouwd dat bepaalde beleggers nog liever de inflatoire aantasting van hun bezit riskeren dan een algehele ineenstorting van de aandelenmarkt, en nog. grotere waardeverliezen.
Marktberichten
APELDOORNSE MELKNOTERING OMHOOG Voor de week tot 10 november is de Apeldoornse melknotering opnieuw verhoogd. Per 100 kg franko-ontvangend bedrijf gelden de volgende prijzen: ondermelk ƒ24,00 (23,75); volle melk ƒ23.10 plus ƒ7,20 per pet vet (22,90 plus 7,20); gestandaardiseerde melk ƒ46,40 (46,20). De aanhoudend goede vraag uit de industriesektor, met name van de zij de van de condensindustrie leidde tot een verdere verhoging van de Apeldoornse melknotering. Mede oorzaak Is de dalende melkproduktie, alsmede het gunstige gehalte aan droge stof In de melk. VEEMARKT ZWOLLE Aanvoer: runderen 3169; graskalveren 567; nuchtere kalveren 1971; schapen en lammeren 278; varkens 623; schrammen 18; biggen 450; geiten 103; totaal 7179. Prijzen (in guldens per stuk): neurende en versgekalfde koeien 1700—2300; neurende vaarzen 1600—2100; neurende pinken 1100—1450; slachtkoeien en vaarzen 1525—2000; slachtkoeien per kg gesl. gew. 4 00—5,70; guistekoeien 1500—1975; worstkoeien per kg gesl. gew. 3,90—4,40; guistevaarzen 1325—1575; guistepmken 1000—1325; graskalveren 800—1000; nuchtere kalveren 75—525; nuchtere kalveren per kg. lev. gew. 145—1,80; geiten 25—80 vette schapen 130—205; vette lammeren 130—200; lammeren 110—125; drachtige varkens 475—725; slacntvarkens 440—650; schrammen 120—160; biggen 100—112,50; stieren per kg gesl. gew. 5 70—6,50; vette kalveren per kg lev. gew. 4,50—5,10. VEEMARKT LEEUWARDEN LEEUWARDEN, 2 nov. — Aanvoer: gebruiksvee 989, slachtvee 1100, kalveren (grasen vette) 540, nuchtere- en mestkalveren 1338, schapen en lammeren 1362, paarden en veulens 19 bokken en geiten 75, totaal 6423. Prijzen ('in guldens per stuk): nieuwmelke koeien 1300—1750; nieuwmelke vaarzen 1200—1600; kalfkoeien 1600—2075; kalfvaarzen 1475—1900; guiste koeien 850—1075; pinken 1075—1325; enterstieren 1200—1775; slachtkoeien per kg gesl. gew. 5,10—5,75 (le kwal.) 4,20—4,70 (2e kwal.); worstkoeien per kg gesl. gew. 4,00—4,50; jonge stieren per kg gesl. gew. 5,75—6,30; oudere stieren per kg gesl. gew. 5,50—5,75; graskalveren 600—825; graskalveren per kg gesl. gew. 5,70—6,50; mestkalveren 220-430; slachtkalveren 30—80) fokschapen 200—250; vette schapen per kg gesl. gew. 4,00—4,50; weidelammeren 130—170; vette lammeren per kg gesl. gew. 7,00—7,75; geiten 20—80; geiten per kg gesl. gew. 3,50—4,50. Overzicht (resp. aanvoer, handel en prijzen): gebruiksvee minder - iets beter - iets hoger, Stieren (enters en oudere) minder - goed - iets hoger, v. d. slacht minder - vlot - hoger, slachtvee minder - beter - hoger, kalveren (gras- en vette) meer - goed prijshoudend, m.u.v. stieren, nuchtere en mestkalveren meer - goed, afloop minder, vrijwel gelijk extra kwal. boven notering, schapen en lammeren minder goed, v. d. slacht rustig - v.h. leven gelijk, v. d. slacht nauwelijks prijshoudend, bokken en geiten meer -vlot iets hoger. ZUIVELBEURS LEEUWARDEN, 2 nov. Commissienoteringen (in guldens per kg): Goudse kaas 3,79; Edammer kaas 3,62; broodkaas 3,62. Handel: redelijk. AARDAPPELBEURS LEEUWARDEN, 2 nov. Prijzen (in guldens per 100 kg): Bintje 19,00—20,50; Lrene's 24,00—25,00; Eigenheimers 25,00—27,00; Amaryl 15,00—17,00. Handel: kalm. GEM. GROENTEVEILING HARLINGEN, 2-11 Aanvoer: Komkommers I 75-90 86 et.; 60-75 74 et; 50-60 66 et.; 40-50 56 et.; 35-40 47 et.; 30-35 36 et.; krom 103 et.; II 21—60 et. Spruiten A ex. 1.32; B ex. 1.30; AI 84—127 et.; BH 75—76 et.; DH 81—118 et. Witlof AI 2.40—2.80; AH 2.20—2.60; BH 1.80; afw. 90—140 et. AUe per kg. Sla I 14 kg. 48—51 et. Cl 16—19 et. per stuk. Breekpeen 20—21 et. per kg. Bloemkool 6 per bak I 97 et.; 8 per bak I 75—,118 et.; 6 per bak II 76 et.; 8 per bak II 50—56 et.; 10 per bak II 49 et. alles per stuk. Prei 21—23 et. Boerenkool 20—21 et. Andijvie 84 et. Uien 40 et. Snijbonen 2.40—3.10 Alles per kg. Aardappelen Hettema 20 et. Irene 30 et. Alles per kg.
Effektenbeurs Amsterdam
Verklaring der tekens en afkortingen: * = gedaan en bieden, § = gedaan en laten; b = bieden; 1 = laten; d = ex dividend; C = ex claim.
LX LX 1 nov. 2 nov. AKTIEVE AANDELEN Handel, industrie en petroleum AKZO f 20 67.20 66.50 ABN f 100 317 317 Amro f 20 74.80 74 Adam Rubb. — 196 Deli-mijf7s 118 118.50 DordtPf2o 122.30 121.90 DordtPpr. 121.30 120.90 Hein. H. f 25 260 262 Heineken f 25 275 277 HAL f 200 175.50 171 Hoogo. f 20 68 68.80 HVA-Mijen — — HVA-Mijen 81 80.50 KLM f 100 81 80.20 Kon.olie f 20 98 97 KNSMfIOO 171 170 Nat. Ned. f 10 71.60 71.70 Ommeren c. 366 362 Philips f 10 39.60 39.10 RobecoföO 213.50 212.50 Rolinco f 50 148.50 148 Scheepv. f5O 136.80 137.50 Unilever f 20 127.50 126.80 OBLIGATIES Staatsleningen enz. 8 Ned. 69-94 100 100.50 8 id. 70-95 100.40 100.50 8 id. 71-96 99.70 100.10 8 id. 70-1-85 101 101.50 8 id. 7fl-2 100.60 101.40 8 id. 70-3 100.60 101 8 id. 69-76 100.20 100.20 8 id. 70-77 100.30 100.20 7% id. 71-96 97.80 98.20 7% id. 73-98 97.50 98 7% id. 70-78 99.60 99.70 71/2 id. 69-94 96.40 96.60 7y2id. 71-96 96 96.40 71/2 id. 72-97 96 96.30 7V2 id. 71-81 98.40 98.40 7,2 id. 72-97 92.90 93.30 7 id. 66-1-91 94.10 94.40 7 id. 66-2 93.50 93.60 7 id. 69-94 92.90 93.30 61/2 id 68-1-93 89.20 89.60 61/2 id 68-2 89.10 89.50 6y2 id. 68-3 89 89.40 6V2 id. 68-4 88.90 89.30 6'/i id. 66-91 90.40 90.70 6'A id. 67-92 87.70 88 6 id. 67-92 86.20 87 5% id. 65-1-90 88 88.60 5% id. 65-2 87.50 88.20 5V4 id. 64-1-89 85.80 86.20 5"/4 id. 64-2 86 86.20 5 id. 64-94 81.90 82.50 41/2 id. 58-83 88.60 88.80 41/2 id. 59-89 82.20 82.60 41/2 60-1-85 86.60 86.70 4% id. 60-2 81 81.30 41/2 id. 63-93 78.50 78.70 4V2 id. 64-74 98.20 98 4y4 id. 59-84 86.30 86.50 4V4 id. 60-90 80 80.30 4V4 id. 61-91 79.10 79.50 6V4 id. 63-1-93 77.90 78.30 4 id. 63-2 77.50 77.80 4 id. 61-86 82.90 83.40 4 id. 62-92 78 78.10 31/2 id. st. 47 68.20 68.10 3 id. 37-81 89.25 88.70 3 id. Grb. 46 88 87.80 8% bng 70-95 104.10 104.70 8»/2 id. 70-85 102.30 103.20 8y2 id. 73-98 103 103.50 Banken enz. 8y4 bng. 70-85 101.40 102 B'Aid. 70-96 101.40 102 8 id. 69-76 99.90 100.20 8 id. 69-94 99.60 99.90 8 id. 71-96 99.50 99.90 8 id. 72-97 99.50 100 Sid. 73-97 100 100.10 7% id. 70-79 99.30 99.40 7% id. 72-81 99.20 99.50 7,6 id. 73-98 95.90 96.10 71/2 id. 72-97 95.20 96.60 7y4 id. 71-79 96.90 97.20 7y4id. 73-98 92.60 93.20 7 id. 66-1-91 95 95.20 7 id. 66-2 92.90 93.30 7 id. 66-4 92.80 93 7 id. 72-97 90.60 91 7 id. 73-83 — 95.50 6% id. 67-92 91.10 91.30 6% id. 68-93 90.40 90.60 6% id. 72-82 94 94 6V2 id. 67-92 89,20 89.40 6V4 id. 67-92 87.20 87.30 6 id. 65-1-90 88.30 88.50 6 id. 65-2 88 83.10 5% id. 65-1-90 87.40 87.50 5% id. 65-2 86.80 86.90 51/2 id. 65-90 86.30 86.40 5% id. 64-89 84.50 84.70 5»/4id. 65-90. 84.80 84.90 5 id. 64-89 84.20 84.30 4y2 id. 60-85 84.60 86.40 41/2 id. 62-92 79.20 79.60 41/2 id. 62-93 79 79.60 8y4abn 70-76 101.20 100.20 8 id. 70-76 99.50 99.80 8 id. 71-86 03.70 99.30 8 id. 73-88 99 100 BV4 amr. 69-75 99.70 100 8 id. 69-76 99 99.10 8 id. 70-78 99.30 99.50 73/4 id. 71-76 98.10 98.10 7% id. 71-86 97.60 98 7y2 id. 73-88 92.30 93 7 id. 73-80 93.80 94.26 8 NMB 70 98.60 98.60 6% id. kap 72 88.70 89.20 Hypotheekbanken 4% id. DU 78.50 79.50 8 Raiff. 71 — — Handel, Industrie en Diversen 8y2Ceehorn — 105.50 8 Elsevier 96.50 b 97.20 v. Gelder 71 101 101 8 Hoogov. 71 97.50 97.90 8 id. 72 97.50 97.90 6y4 Meneba 66 — — 5 Nederh. 89.80 90.60 8y2NGas7l 100.70 101 BV2id. 15 j. 101.20 101.30 B'/4id. 70 101 101 8 id. 71 98.60 99.80 8 id.72 98.20 99.50 7% id. 72 96.50 97 7V2id.69 93.20 94 7J/4 id. 66 93.50 94 7y4id.73 93.80 94.50 6%id. 66 91.50 92 6y2 id. 68 87.40 87.40 5% id. 65 92.80 92.90 8 Peek Cl. 90.50 91 8 Philips 72 98 98.30 4 id. 51 84.50 86 6 Pgem. 57 90.50 90.50 b 6 id. 64 _ 84 8y4 Shell 71 99.50 99.50 Luchtv. spoorw. en pr.-obl. 7 KLM 68 89.50 89.50 5 id. 60 95 95 81/2 N.S. 70 101.50 b 103 7/4 id. 72 92.50 b 93 bl 2%Z. Holl. 59 80 77.30 Converteerbare obligaties 4% AKZO 84.20 84.50 6 ABN 108 109 AMRO '73 100 100 AMRO 170.76 169 6y4 Bührm-t. 106.50 104.20 7% Elsevier 194 195
4% Gelder 93.30 93.30 7y4Hagem. 99.50 100 5y4 Hoogov. — — 71/2 IHC Holl. 242 245 7% Nutricia 124.50 126.50 6V2 Philips 97.70 97.55 6V2 Rolinco — — 61/2 VMF — — NIET-AKTIEVE AANDELEN Banken enz. Amev 127.20 126.50 Amfas 117.50 116.70 Ennia 156.50 158 NMB 173.20 173.50 Slavenb. bnk 2976 2980 Fr.Gr.hyp. 101 101 Westeur hyp. 379 378 Handel industrie enz. Ahold. 113.50 114.50 Asd. Droogd. 115 118 Ballast-N. 54.90 53.30 BerkelP. 191 193 Blydenst. 850 810 b Bols 125.30 129 Borsurnij W. 81 79 BOZ 560 550 Bredero Vb 466 468 Bürhmann-t — — , CaivéD eert. 178 183 Centr. suiker 1015 1020 Ceteco 176 174.50 Elsevier 608 610 Emba 201 306 Fokker 28.90 28.50 Ford auto — — Gamma H 45.50 46.10 id. 5 pet. pw. 18.70 18.80 Gelder eert. 71.80 72 Gist Broc. 68 68.20 Grinten 238 239.80 Hagemeijer 111.50 ln Hero Cons. 190 !88 Heybroek 342 344 Hoek's Mach. 98.50 98 Holec 237 237 Holl. Beton 69.50 70 IHC Holland 58.50 57 Interlas 152 161 Interna tio 70 69-50 Kemo 365 377 KeyHouth. 3160 b —.. Kluwer 118 117,-50 Kon. Bijenk. 98.70 id. eert. 98.50 100.50 id. 6 cum. — —■ Kon. Ned. p. 87.50 88;5'° KSH ™ J« KVT 172 166 Kwatta 115 1*4:50 Lindet Jacob 269 ?64 Lijmf. Delft. 127 128 Macintosh 133.50 }ü -£x Meneba 179 186.50 Meesbouwm. .— 7 Naarden 60.50 59-50 NBM-bouw. 77 b „79 Nelle 3740 ,X;5l° Netam 102 Norit 107 10'
Nutricia gb 113 116 Nijverdal 93 94.80 Pakhoed H 161.50 161 Palthe 142 144 Pont. Hout 380 387 Porcel. fles 116.50 116.50 Rommenh. 698 704 Rijn-Schelde 245 243 Schev. expl. 16.90 16.80 Schokbeton 1420 1430 Stevingr. 89.80 88.70 Stoomsp. Tw 120 124.50 Udenhout 675 668 Unikap 285 268 Unil. 6 pet. 75 75 VMF 170 169 Vern.N. uitg. 136.50 137.50 Ver. touwf. c. — — Vezelverw. 625 628 Vihamij. Butt. 111 109 Wegener c — — Wessanen 149.50 149.50 Weyers 126 127 Wijk en Her. 805 815 Mijnbouw en petroleum Moeara Enim 210 212 Hunter Dougl. 45 45 BELEGGINGSMIJEN Alg.fondsenb. 114 113.50 Am. Fund 179 179 Asd. Bel. D 167 167 Converto 600 600 Goldmines 130.20 131 Holl. Fund 159 153 id.l 793 763 Ned. vastg. 565 — Dutchlnt. 117.40 117 Nefo 71.50 71.50 Utilico 121.50 120.80 Wereldh. 117 118 Europafonds — — Eurunion 1300 1300 Valeurop 700 700 Japan Fund 11 10.95 BUITENL. CERTIFICATEN Canada Alcal. 36 35.60 Can. Pacific 15.40 — Int. Nikkel 36.50 36.80 Shell Canada 60.80 63 Verenigde Staten Am. Motors 9.15 b 9.10 Am. Smelt. c. 23 23 Am. Teltel 48 47.25 Anaconda 26.75 26 Bethl. Steel 32 31.26 Boeing Corp. — 19.26 Columbia gas 25.35 26.90 Control D. 45.50 44 Dupont 182 180 Eastm. Kod. 129.25 130.75 Gen. Cable 10 9.90 Gen. Electric 63.50 63.10 Gen. Motors 60 59.75 Goodr. Comp. 22.50 22.26 IBM 280 283.50 Kennecott 35.60 34.60 Litton Ind. 9 9.10 LTV Corp. 10 12.90 13.40 Penn. Centr. 2.50 2.60 RCACorp. 25.10 24.70 Rep. Steel 25.25 27 Shell Oil 57.50 56.25 St. Oil Comp. 59.75 59.80 Texasinstr. 5iy8 48% Tektronix 118 118.50 Union Pac. 74.30 76.10 U.S. Steel 34.70 35.40 Woolworth 22.55 22.55
ANP-CBS BEURSINDICES
im. conc. inaußtr. scneepv. Dank/verz. oanael alg. 31-10 95.7 146.0 134.9 150.6 125.8 122.5 1-11 96.1 145.7 137.5 151.3 126.4 122.8 2-11 95.5 146.4 136.6 151.4 126.5 122.8
Waar zijn de schepen?
ABEL TASMAN 1 165 m. zzw. Freetown n. Fos sur Mer. ABIDA (T) 1 v. Baytown n. Hamburg. ACHILLES 1 te Paramaribo. ACILA,(T) 2 te Kuwait. ADRIATIC 8 te Glouchester verw. ALCOS p. 1 Kp. Finisterre n. R'dam. ALKMAAR (T) 1 v. St. Thomas de Castille n. Sto. Domingo. AMELAND (T) 1 te Rotterdam. AMSTELLAAN 1 330 m. zw. Kodiak n. Seattle. AMSTELPARK 1 900 m. zzw. San Francisco n. China. ANTARCTIC 5 te R'dam verw. ARCHIMEDES 1 900 m. o. Bermuda n. St. Maarten. ARCTIC 4 v. Szczacin n. R'dam. ARINA HOLWERDA 7 te Singapore verw. ARISTOTELES 1 te Rotterdam. ASIAN ENTERPRISE 2 te Sydney verw. ATLANTIDE 2 v. Cristobal n. Reyeka. ATYS (T) 31 1000 m. z. Aleoeten n. Singapore. BANGGAI 1 515 m. z. Can. eil. n. Kaapstad. BATJAN 1 v. R'dam n. Bombay. BATU 1 v. R'dam n. Rouaan. BENGALEN 1 65 m. z. Grand Canaria n. Kaapstad. CAMITIA (T) 1 540 m. w. Azoren n. Stanlow. CAPILUNA (T) 3 te Lavera verw. CAPULONIX (T) 1 150 m. zw. Monrovia n. Mena. CERES 2 te Callao verw. CHEVR. AMSTERDAM (T) 1 v. Port Elizabeth n. Londen. CHIRIQUI 1 te Almirante. COPAN 31 v. Santa Marta n. Bremerhaven. DAPHNE (T) 1 v. Bonny n. R'dam. DIONE (T) 1 240 m. w. Mclbourne n. Sydney. DITA SMITS 6 te New Bedford verw. EA 31 850 m. zo. Hawaii n. Sydney. ELIZABETH HOLWERDA 2 n. Abidjan. EXPANSA 2 te Mohammedia. GOOILAND 1 300 m. zw. Madeira n. Hamburg. GORREDIJK 1 v. Hamburg n. Antwerpen. GRETINA HOLWERDA 2 te Belfast. GULF ITALIAN (T) 1 30 m. wnw Landsend n. R'dam GULF SWEDE (T) 1 t.a. Immingham. HERMES 1 Baltimore n. Philadelphia. KAAP BOL 2 te Tripoli. KABYLIA (T) 1 v. Plymouth n. Singapore. KALYDON 1 te Dakar verw. KARA (T) 1 900 m. zo. New Foundland n. C'cao. KATELYSIA (T) 31 v. Curacao n. Port Jefferson. KENNEMERLAND 2 te Bremen verw. KHASIELLA (T) 1 v. Shellhaven n. Stanlow. KILO 2 te Runcorn. KYLIX (T) 2 te R'dam verw. LEIDERKERK 31 v. Madras n. Chittagong. LEO POLARIS 3 te Esbjerg. LOUISE SMITS 2 te R'dam. MARIA SMITS 4 te R'dam verw. MAKIRI SMITS 4 te Ancona verw. MERCURIUS 2 te Paramaribo. MERSEY LLOYD 1 te Lavan. METRE 2 te Harlingen. NEDER WAAL 2 te Lahad Datu verw. NEDLLOYD KEMBLA 1 v. Kaapstad n. Port Elizabeth. NIEUW AMSTERDAM 1 te Guadeloupe. ONOBA (T) 6 te Dar es Salaam verw. OOST VLIELAND 2 v. Augusta n. Oristano. PACIFIC 3 v. Tenerife n. Casablanea. PALAMEDES 1 v. Pto. Ordaz n. Paramaribo. PERICLES 1 te Las Palmas. PHILINE (T) 1 450 m. z. Karachi n. Sydney. PHILIPPIA 2 te Shuaita. ROELOF HOLWERDA 2 v. Adam n. Harlingen. ROTTERDAM 2 te New Vork verw. RUDOLPH PETERSON 1 160 m. Socotra n. Ras Tanura. SCHOUWEN 2 te Moji verw. SINON 1 te R'dam. SPRAY 2 te Abidjan verw. STEENKERK 1 rede Lourenco Marques. STRAAT AGULHAS 1 430 m. no. Tristan da Canha n. Buenos Aires. STRAAT BALI 1 400 m. w. Luanda n. Walvisbaai. STRAAT FLORIDA 1 v. Hongkong n. Osaka. STRAAT FRANKLIN 1 V. Hongkong n. Luanda. STRAAT NAGOYA 2 te Hongkong. STRAAT SINGAPORE 5 te Surabaja verw. STRAAT TOW 1 290 m. zzw Chagos Arch. n. Kaapstad. STRAAT VAN DIEMEN 1 rede Konakry. TANAMO 2 te Hamburg. TEMPO 2 te Vlaardingen. THERON 1 te Laguaira. TOLOA 1 v. Bolivar n. Gilfito. TRIDENT AMSTERDAM 1 te Hamburg. VIVTPARA (T) 1 te Singapore. VLIELAND (T) 1 725 m. o. Bermuda n. Eastham. VOORNE 1 v. New Orleans n. Cristobal. WEST VLIELAND 2 te Harlingen. YOLANDA SMITS 2 te Boston. ZARIA (T) 2 te Seria verw.
In ergste geval circa eenderde voorziening energie in gevaar
DEN HAAG — Onder de meest ongunstige omstandigheden zal er een niet te dekken energietekort van ongeveer 35 procent ontstaan, zegt het VNO (Verbond van Nederlandse Ondernemingen) in een commentaar in zijn weekblad naar aanleiding van de produktiebeperkingen en de olieboycot in de Arabische wereld. De meest spectaculaire maatregel van de regering moge dan het zondagrijverbod zijn, veel belangrijker is volgens het VNO, de afleveringsbeperking die de olie-industrie op vrijwillige basis toepast. Deze afleveringsbeperking zal in alle schakels van de keten van industrie tot verbruiker gaan doorwerken.
Het VNO, van mening dat de situatie erger is dan wel wordt gedacht, schildert in zijn blad een „zwartgallig" beeld van de gevolgen van de Arabische maatregelen. Om te beginnen meent het VNO, dat de regering met de verbruiksbeperking van 10 procent nog geen rekening heeft gehouden met de tegen Nederland gerichte olieboycot. Deze verbruiksbeperking van 10 procent komt namelijk overeen met de daling van 10 procent, die de wereldproduktie van ruwe olie heeft ondergaan. Deze produktieve mindering is het gevolg van het besluit van vorige maand van een aantal Arabische landen de produktie met onmiddellijke ingang met 5 of 10 procent te verminderen, terwijl voor de volgende maanden een verdere vermindering van telkens 5 procent ds voorzien. Volgens het Britse blad „Financial Times" is de olieproduktie in het midden-oosten, dat de helft van de wereldolieproduktie levert, inmiddels al met 20 procent teruggelopen. Dit betekent op wereldschaal een produktieverlles van 10 procent.
Het VNO heeft nagegaan, welke vervangingsmogelijkheden er in geval van nood zijn. Het Groningse aardgas dekt op het ogenblik ongeveer 45 procent van onze energiebehoefte, steenkolen dragen nog ongeveer 5 procent bij, zodat 50 procent door aardolie wordt gedekt. Van de olie-aanvoer komt ongeveer 80 procent uit de landen, die over een boycot hebben gesproken, zodat 40 procent van de Nederlandse energievoorziening door de olieboycot hoogst onzeker is geworden.
Als wij geen hulp krijgen van onze EG-partners, is de enige reële mogelijkheid een maximale omschakeling op aardgas. Volgens de Gasunie, aldus het VNO, is in principe nog ongeveer 10 procent van het binnenlandse energieverbruik vervangbaar door aardgas, waardoor het aandeel van het aardgas in. de totale energievoorziening zou stijgen tot 55 procent. Maar aardgas voor binnenlands verbruik is echter een strikt theoretische zaak. Meer aardgas zal alleen dan geleverd kunnen worden als de export naar het buitenland aan banden wordt gelegd. Een dergelijke maatregel is alleen maar denkbaar in een acute . noodsituatie, veroorzaakt door een volslagen gebrek aan solidariteit van onze EG-partners, aldus het VNO.
Beursomzetten in oktober hoger dan in september
AMSTERDAM — Met een effectieve omzet van f 1,8 miljard is op de Amsterdamse effectenbeurs in de afgelopen maand ruim f 240 min meer omgezet dan in september. In vergelijking met oktober 1972 is echter voor f 550 min minder omzet. Bij de ANP-CRS beursindines belandde de inbex scheepvaart op 31 oktober op de laagste stand van het jaar, nl. op 134.9. Aan aandelen werd in oktober voor een effectief bedrag van f 1254,4 min verhandeld (september f 1147,3 min, vorig jaar oktober f 1645,1 min). De effectieve omzet in obligaties bedroeg in de afgelopen maand f 524,9 min (september f 390,4 min, vorig jaar oktober f 684,2 min). Van de verhandelde Nederlandse aandelen had vorige maand f 417,6 min betrekking op de taternaibionjale concerns. Handel en industrie namen f 374 min. voor hun rekening, scheep- en luchtvaart f 83,3 min, bank- en verzekeringswezen f 129,6 min en de beleggingsmaatschappijen f 156,1 min. De vijf koplopers onder de 25 aandelen met de grootste effectieve omzet waren Kon. Petroleum, Philips, Robeco, Unilever en Van Ommeren, aldus een overzicht van de Vereniging voor de Effectenhandel. De koerswaarde van gewone Nederlandse aandelen op de Amsterdamse beurs is in oktober gedaald van f 44025 min tot f 43226 min. Alleen de afdeling handel, industrie en diversen kwam hoger uit en wel op f 10771 min tegen f 10746 min in september. De gemiddelde koers is door het CBS becijferd op 429 tegen 436 in september. De beurswaarde-index „algemeen" daalde van 117,9 tot 116,4.