Burgerlijke stand LEEUWARDEN, 3 jan. Geboren: te Leeuwarden: Folkert z.v. F. Fennema en, A. Nieuwland; Jildo Cornelis z.v. J. Dijkstra en. W. de Vries; Edwin Robert z.v. J. Boonstira en G. Riedhoinst; Johflmma Olverdina d.v. J. Papa en G. A. Bosgraaf; Mark Reinold z.v. A. J. Halma en P. Wijnsma. Ondertrouwd: J. Hibma te Marrum en T. D. Landman; H. Hobma te Sneek en G. Fopma te Goutum; S. P. Graafsma en A. Pot. Overleden: te Leeuwarden: A. Boon, 92 jr., w.v. G. J. Gorter; N. Vellinga, 42 jr., e.v. K. de Vries; T. Veninga, 77 jr. e.v. T. v.d. Meulen; 'J. de Vos, 74 jr., w.v. J. Mook v. Drachten; E. Tuinstra, 1 mnd., z.v. S. Tuinstra en W. Prins v. Franeker; J. de Vos, 87 jr., e.v. M. de Vries; J. M. de Jong, 28 jr., e.v. H. F. Kineten; G. de Haan, 85 jr., e.v. K. Eizenga v. Grouw; E. Wassenaar, 74 jr., ongeh, v. Dronrijp; C. Poppes, 71 jr., ongeh.; J. Hoen, 72 jr., w.v. T. A. Brinksma; G. Zwager, 79 jr., e.v. W. de Jong v. Franeker; J. C. H. Scholtans, 89 jr., w.v. A. E. van Zuijlen.
Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- 04-01-1974
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- Datum
- 04-01-1974
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Leeuwarder courant 1947
- Plaats van uitgave
- Leeuwarden
- PPN
- 865061483
- Verschijningsperiode
- 1947-
- Periode gedigitaliseerd
- 1947 t/m 1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KBDK
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Familiebericht
Hoorzitting over binnenstadsplan op 14 maart a.s.
LEEUWARDEN — Maandag 4 januari vindt in Zalen Schaaf een hoorzitting plaats over het ontwerp-structuurplan voor de Leeuwarder binnenstad. De zittingen zijn vastgesteld tussen vier uur en half zes 's middags en tussen half acht en half elf 's avonds. De sprekers kunnen zich tijdens de vergadering melden. Wethouder Jan Tiekstra is voorzitter.
Exemplaren van het ontwerp-structuurplan zijn voor vijf gulden verkrijgbaar bij de gemeentevoorlichting, Raadhuisplein.
vanavond in leeuwarden
Tivoli 8 u., „James Bond, live and let die" (14 j.) <> Studio F 7.45 en 10 u., „Duel" (14 j.); 24 u., „Butch Cassidy and the Sundance Kid" (18 j.) O Cinema 7.30 en 9.45 u., „De wraak van Tun-Li-Chung" (18 j.); 23.45 u., „De zwarte spin" (18 j.) -C> Leeuwarder 7.30 u„ „Gejaagd door de wind" (14 j.) <> Pr.iniseintuin 7-9 u., aspekten van hedendiaiagse Hongaanse kunst <£> Princessehof tot 10 u., werk van Louis Gans, Friese zondagschilders en Prent 190 <> Pip's Galery (Oranje Hotel) tot 1 u„ werk van Jan Strioosma O SOS-telefoonddienst: 32000 O Operaesje Fers: tel. 31313 en 31343 <> Bohio-mightclub 9 u„ levende muziek <0> Frieslandbar 9 u., levende muziek.
Voor de medische diensten verwijzen wij naar de rubriek „Waarheen in Friesland".
Advertentie
(ADVERTENTIE 1.M.) __________________________________________ Iggjrgfgjgj
Advertentie
(ADVERTENTIE 1.M.) f jéi _ji \t~n% *■*"*— j"'""t*_r^^v panxjorjê vrijdag 11 januari 20 uur blijspel blauw, blauw van hugo claus met ellen vogel, guus oster, fons rademakers, cas enklaar
Andragogen gokken op komst sociale fakulteit naar Friese hoofdstad Agogische Maatschap kiest Leeuwarden als vestigingsplaats
LEEUWARDEN — „Wy gokke derop, dat de soasjale fakulteit fan Grins hjirhinne komt". Dat zegt de Bergumer andragoog drs. Henk Tjassing (29). Met deze uitspraak motiveert hij de vestiging van de Agogische Maatschappij (kortweg Agom) in Leeuwarden. De op 1 januari 1973 opgerichte maatschap, die nu nog opereert vanuit Groningen, begint per 1 februari in een pand aan de Elizabethstraat in de Friese hoofdstad.
De maatschap wordt gevormd door de heer Tjassing, drs. Evert van Beilen (39) evenals uit Bergum — beiden voorlichtingsfunktionaris van de Provinciale Friese Kruisvereniging — en de andragogen Jan Kuipers (29) uit Groningen en Fons Uiterweerd (24) uit Bergum. Verder zijn aan de Agom drie vaste freelancers verbonden en drie stageaires van de universiteit van Groningen.
.Andragogiek is een nog jonge wetenschap. Men kan het het beste omschrijven als opvoedkunde voor volwassenen. De eerste stappen op dit gebied zijn gezet in Duitsland en Amerika. In Duitsland begon men na 1945 met de beoefening van de zogenaamde Sozial-pedagogik. Doel van deze wetenschap was, wegen en methoden te zoeken volgens welke volwassenen konden worden opgevoed. Reden hiervoor was de zelfkritiek van de Duitsers, die zich afvroegen hoe ac een herhaling van het Hitlertijdperk konden voorkomen.
Beter funktioneren
In de Verenigde Staten kwamen in dezelfde tijd de zogenaamde Planniad-Change-thaorieën op. Doel hiervan was, methoden te vinden, om mensen beter te kunnen laten funktioneren in hun werk- en leefomgeving. De andragogiek, die vervolgens opkwam, en in Nederland wordt geïntroduceerd onder leiding van professor Ten Have in Amsterdam, neemt aan plaats tussen de Amerikaanse en Duitse opvatting in.
Henk Tjassing en Evert van Beilen behoorden tot de eerste andragogiestudenten, die eind 1972 afstudeerden. De heer Tjassing was in die tijd assistent-medewerker aan de universiteit van Groningen, de heer Van Beilen leraar maatschappijleer in Drachten. Op een gegeven ogenblik werden ze bena-
Twee van de vier „maten" van de Agogische Maatschap. Links Evert van Beilen, rechts Henk Tjassing.
derd door een van de pedagogische centra met de vraag, of ze wilden meewerken aan de organisatie van een praktijkweekend sociale vaardigheid en diskussietechniek.
Het bleek hun,, dat ca- wel een markt was voor zulk wark, en ze besloten, zich zelfstandig te vestigen. Ze richtten de maatschap op met het idee, een paar jaar te werken, en eens te kijken wat het zou kunnen worden. Beink Tjassing: „It wie in bihoarlike sprong yn it tsjustar."
Er zijn op hat ogenblik ook adviesbureaus, die oog beginnen te krijgen voor de problemen, die behoren tot heit terrein vam de amdragogiek. Toch is er een verschil tussen het wark van de Agogische Maatschap ein de genoemde adviesbureaus. De adviesbureaus' beperken zich tot onderzoek en advies. „Wij blijven er' bij in," zegt Evert van Bellen. „We maken ook de eerste fase van de verandering mee, als onze opdrachtgevers dat willen. Na drie maanden maken we dan een afspraak, 'of we erbij blijven of niet. Het gaat uitdrukkelijk op basis van vrijwilligheid."
Onderwijs
De Agom werkt voor het merendeel in het onderwijs. Op het ogenblik werkt de maatschap aan een projekt met als doel de direktiebijscholing in het huishoud en nijverheidsonderwijs. Evert van Beilen: „Wij zijn hier ontzettend büj mee. Als je een vorm van onderwijs hebt, waar de leerkrachten geëngageerd zijn met hun leerlingen, dan is het daar."
Het projekt zal drie tot vier jaar duren. Er doen zeshonderd mensen aan mee. De onderdelen van het projekt zijm: vergader>teehniek an gespreksvoering, beleid en organisatie en vormen van onderwijs. Verder werkt de Agom aan soortgelijke projekten in de kleuterlaidstersopleiding, de pedagogische akademies en die gezondheidszorg. De maatschap is bijvoorbeeld, wat dat laatste betreft, aan de gang met een gesprekvoeringstrainaing bij huisartsen.
De Agom die op het ogenbliek de enige in zijn soort is in Nederland, werkt in het hele land. Er zijn al afspraken gemaakt tot en met juli 1975, en het hele lopende jaair is praktisch volgeboekt. Henk Tjassing: „Wy krije faek nije oanfragen. Ja, en dan wolle wy net né sizze, omdat it meastal dingen binnen, dy't ët aardene projekten fuortkomme."
LEEUWARDER COURANT. Titus Vuurtoren 100 jaar geleden
Uit de advertentiekolommen van de „Leeuwarder Courant" van zondag 4 januari 1874.
Schouwburg te Leeuwarden. Theutre des Variétés van Amsterdam, ONDER DIRECTIE VAN: BOAS.
JUDELS EN LOUIS BOUWMEESTER. Buitengewone Voorstelling op Woensdag 7 Januari: TITUS VUURTOREN of Lotgevallen van een weggeloopen Barbiersknecht, nieuwe vrolijke Vaudeville in 6 tafercelen, met nieuwe Coupletten, Quodlibets enz., waarin de hoofdrollen door den Heer JUDELS en Mej WILHEMINA SLUITERS ZULLEN VERVULD WORDEN. Aanvang 7 uur.
Uitslaande brand in „Roekenest": schade circa f 30.000
LEEUWARDEN — Om twee uur in de afgelopen nacht is in het jeugdcentrum en protestants militair tehuis het Roekenest aan de Roekstraat brand uitgebroken. De brandweer bestreed het vuur met drie lagedrukstralen en twee miststnalen. De rookontwikkeling was zo groot, dat er gebruik gemaakt moest worden van persluchttoestellen. De politie stelt een onderzoek in maar de oorzaak van de brand. De schade bedraagt naar schatting f 30.000
beestigheden buitenshuis Berichten voor deze rubriek: tel.05100-41111 of schriftelijk
Hoe de naam is van de familie, die poes Irma mist werd ons niet gemeld, evenmin wanneer zij verdween, wel, dat men haar terugverwacht op Arubastraat 8, Leeuwarden. Irma is zwart en liep in de buurt van het eigen huis weg. Daar zij onder behandeling van de dierenarts staat mag zij niet te lang blijven dolen. Wie?
De kater Peter van de familie Feenstra is verdwenen. Op Oudejaarsdag is hij het laatst thuis gezien. Peter is grijs en heeft witte poten en witte bef. Hij hoort thuis op het adres Gysbert Japicxstraat 50, te Leeuwarden. Telefoon 24561.
LEEUWARDEN — Van het
LEEUWARDEN — Van het Hoeksterpad af ziet men over de gracht heen naar het terrein van de NV Frigas. Het is geen luisterrijk gezicht. Dit gedeelte van de stadsgracht ligt er weinig imposant bij en de oevers bieden ook al geen florissante aanblik. Als er één stukje, van de grachtengordel aan een snelle opknapbeurt toe is, is het wel dit.
Dit beeld hebben de eilandgangers vanaf de kade van de nieuwe visafslag. Maar om het zo dichtbij te halen hebben zij wel tele-ogen nodig. Het hogere linkerdeel bevat de administratieruimten van de Havikra, van buiten afgewerkt met een muurreliëf. Rechts strekt zich de hal uit met aan de voorzijde het perron en langs de andere kant, uiteraard niet zichtbaar vanuit deze positie, de nieuwe vissershaven.
gehoord & gezien telefoon 05100 41111
De Israëlische pantomimespeler Samy Molcho maakt deze maand een tournee door Nederland en zal op vrijdag 18 januari in de Leeuwarder Harmonie en op zaterdag 19 januari in de Drachtster Lawei optreden. Hoewel zijn stijl geheel anders is wordt hij door velen samen met Marcel Marceau tot de grootste pantomimespelers van de wereld gerekend. In Montreux verwierf hij met een Oostenrijkse inzending, waarin hij 37 verschillende rollen speelde, de persprijs.
Brief uit Canada voor „miss Jopkje Haarsma" kwam zonder adres in Leeuwarden aan. Ligt nu bij G en G.
Nieuwjaarsdag verliep voor Ruurd Schat, leerling zuivelschool Bolsward, beroerd in Leeuwarden. Tussen twee uur 's middags en elf uur 's avonds „stalde" hij met goedvinden ober koffer met kleren, studiemateriaal en rapport en weekendtas met noren in busstation aan Zuidersingel. Kon best, zei ober, maar toen Ruurd 's avonds terugkwam was bagage met inhoud wel weg. Op noren rekent hij niet eens meer, maar studieboeken e.d. zou hij graag terug hebben op adres Marktstraat 1-a in Bolsward.
Morgenmiddag houdt de padvindersgroep Burmania in het troephuis Johannes Semsstraat 16 een „open dag" van twee tot half vijf. Jongens van acht jaar af en alle andere belangstellenden zijn die middag van harte welkom.
Was een goed jaar voor Fries Museum. Met zijn drie uithoven telde het in 1973 niet minder dan 41.586 bezoekers (in 1972 35.719). De grootste winst was voor het Fries Museum zelf: 34.953 bezoekers (vorig jaar 29.053), een aantal, dat in 92 museumjaren nimmer werd bereikt. Verder telde het kerkmuseum in Janurn 2877 bezoekers (3349), Fogelsangh State te Veenklooster 2864 (2142) en het Fries Munt- en Penningkabinet te Franeker 892 (1175).
Cyclaam met 24 bloemen, onlangs in G en G vermeld, alweer geklopt. Mevrouw J. Kommery-De Jong in Buitenpost bezit cyclaam, die al hele maand december bloeit met 29 bloemen. Plant is in eigen tuin opgekweekt.
Gistermorgen omstreeks half tien brandde straatverlichting nog en Energiebedrijven kregen daarover verschillende telefoontjes van zuinige stadgenoten. Automatische meter was kapot. „Had wel een uur eerder uitgekund", aldus één van hen, die ook nog moeite nam G en G te verwittigen.
Een bergje herfst dat overwintert in de Prinsentuin.
Voorzitter Nationale woningraad: Wet op stadsvernieuwing geeft bouwcorporaties keiharde concurrentie
LEEUWARDEN — „Het davert In ons land van de daken, dat er aan alle kanten gedemocratiseerd moet worden. Als de Wet op de Stadsvernieuwing een feit is geworden, gaan de woningbouwcorporatis fundamenteel andere functies innemen. Maar dezelfde corporaties zijn op geen enkele wijze bij het overleg van de ontwerpwet betrokken geweest. Ik vind dat een betreurenswaardige zaak, want straks wordt wel de volle medewerking van de corporaties gevraagd." Dit zei gisteravond mr. Christoffel M. van den Hoff. algemeen directeur van de Nationale Woningraad. in het Oranje Hotel als prelude op zijn rede in de vergadering van de afdeling Friesland van de Woningraad. Hij behandelde hierin de mogelijkheden die er voor de corporaties op het gebied van stadsvernieuwing zullen bestaan, wanneer de betrefende wet een feit zal zijn. Overigens moet het wetsontwerp, in weerwil van de beloften van twee kabinetten, nog bij het parlement ingediend worden.
Inmiddels blijkt er al veel aan de ontwarpwet te zijn gesleuteld. Langs onofficiële kanalen had mr. Van den Hoff de vierde en tot nu toe laatste versie van het ontwerp in hadnan gekregen. Officieel staat nog niet eens vast of deze versie aan het parlement ter goedkeuring zal worden aangeboden.
Wel kansen
In de te verwachten situatie zag mr. Van den Hoff wel degelijk goede mogelijkheden voor de corporaties om activifeiten te ontplooien op het gebied van stadsvernieuwing, al zal daarbij moeten worden geconcurreerd met particuliere initiatief nemers. De opzet van de wet is volgens hem, dat ar eindelijk een eind kan worden gemaakt aan de scheefgegroeide verhoudingen tussen nieuwbouw en „vernieuwbouw", onder welke laatste term moet worden verstaan de verbetering of vervanging van reeds bestaande woningen. De laatste decennia is er naar zijn mening veel te weinig aandacht geschonken aan zaken als krotopruiming, woningverbetering (eventueel door dwangmaatregelen ten aanizien van de eigenaren), onbewoonbaaarverklaring en vervangende woningbouw. In de oppositie van het vorige kabinet prees hij, dat nu zij zelf aan de regering is, zij tracht zo snel mogelijk de bakens te verzetten.
De nog aan te nemen wet zal eindelijk het instrumentarium moeten vérschaffen om aan de nieuwe doelstellingen — die eigenlijk al dateren van 1901, toen de Woningwet werd aangenomen — inhoud te geven. Dat _aï nog de nodige hoofdbrekens opleveren, omdat veel belanghebbenden hun invloed willen laten gelden. Daarbij komen de actuele problemen als de energiecrisis (68,8 procent van alle energieverbruik in de bouwnijverheid komt uit olie), de grote woningleegstand en de opdoemende werkloosheid in de bouwnijverheid.
Dwangmiddelen
De wet zelf geeft de gemeenten grote bevoegdheden om, met veel tijdwinst ten opzichte van nu, stadsvernieuwing te laten plaatsvindan. Eigenaren kunnen, met op de achtergrond de dreiging van onteigening, wonden gedwongen woningen te verbeteren of te vervangen of tot herverkaveling in een bepaald gebied over te gaan. Bij transacties krijgen de gemeenten het vóórkooprecht, om prijsopdrijving tegen te gaan. Ook de gebruikers van woningen kunnen worden gedwongen tot tijdelijke of definitieve ontruiming ten behoeve van verbetering van de woninigtoestand. In de praktijk moet de stadvennieuwing worden uitgevoerd door „stadsvernieuwingscorperaties", die door de minister worden erkend. Behalve de woningbouwcorporaties kunnen dat ook gnoepen eigenaren of andere belanghebbenden zijn. De woningbouwcorporaties krijgen in die concurrentiestrijd het voordeel dat hun uitsluitend hat belang van de volkshuisvesting voor ogen steat. Anderen hebben meestal meer belangen, die uiteindelijk invloed hebben op de prijs. Maar een goed verloop van de concurrentiestrijd eist volgens mr. Van den Hoff wel veel inzet, inventiviteit en creativiteit.