TEL AVIV — Drie buitengaatse oliebronnen, deel uitmakend van het „veki' van Aboe Roedais in bezet Sinaï, brandden vanmorgen nog steeds. De waarde van de tot nu toe verloren gegane olie is niet opgegeven, wel dat de schade aan installaties 8,4 tot 15 miljoen gulden bedraagt. In Israël wordt niet verwacht dat men door de brand een tekort aan olie zal krijgen maar wel dat de benzineprijs naar boven zal gaan, zoals het overal in de wereld het geval is.
Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- 07-01-1974
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- Datum
- 07-01-1974
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Leeuwarder courant 1947
- Plaats van uitgave
- Leeuwarden
- PPN
- 865061483
- Verschijningsperiode
- 1947-
- Periode gedigitaliseerd
- 1947 t/m 1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KBDK
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Oliebronnen in Sinaï branden nog steeds
Bod Unilever op aandelen van Kennedy's geslaagd
ROTTERDAM — Het bod in contanten van Unilever op de uitstaande gewone aandelen in Kennedy's (Builders' Merchants) Limited in Engeland, een groothandel in bouwmaterialen, zal gestand worden gedaan, zo deelt Unilever mee. Houders van 4.551.953 gewone aandelen, vertegenwoordigende 91,59 Pot van het gehele geplaatste gewone aandelenkapitaal van Kennedy's, hebben het bod aanvaard. Unilever bezat reeds 105.000 gewone aandelen (2,11 pet van het gewone aandelenkapitaal voordat het bod werd uitgebracht.
Rovers dekten na overval op winkel schietend hun aftocht
AMSTERDAM — Schietend hun aftocht dekkend, waarbij een van hen toee kogels afvuurde in de richting van een moedigde achtervolger, hebben wee onbekend gebleven rovers zaterdagmiddag kort na half zes grote consternatie verwekt ta de De Clercqstraat te Amsterdam-West. Gewapend met een pistool waren zii daar vlak na •j'uiUngstijd het filiaal van De Gruyter binnengekomen, waar zH de 39-jange bedrijfsleider J. H. de Koning, die bezig was met het opmaken van de kas. een slonip op de wang gaven en hem f 350--mt de hand gristen.
Hun overhaaste vlucht trok buiten de Slacht van het publiek. De 50-jarïge PTT-hoofdemployé J. P. M. van der die toevallig in zijn auto pastede, poogde de twee rovers bij de B'Werdijkstraat klem te rijden. Het bleeK riskante onderneming te zijn, want ?en van het tweetal, gekleed in een geel iasie, loste een schot op zijn wagen. De £°Sei doorboorde de achterruit en «wam terecht, in de motor, daarbij rakelings de bestuurder en zijn vrouw gissend. Nog niet bang zette de heer Van der Lende de achtervolging te voet v°ont, maar gaf deze op nadat de man ln het gele jasje honderd meter verder °P een tweede schot in zijn richting ti^a
Financiën & Economie Kaprijpe boom hoeft niet altijd weg
DEN HAAG — Kaprijp zijn is voor bepaalde boomsoorten onvoldoende reden tot vellen. Dat is het oordeel van minister mr. A. van der Stee van landbouw en visserij, gegeven in een antwoord op vragen van de Tweede- Kamerleden mevrouw De Boois (PvdA) en Tuynman (VVD).
Het gaat de minister in het bijzonder om langs wegen staande bomen 'die langzaam groeien en een hoge leeftijd kunnen bereiken. Zulke bomen vellen alleen omdat ze kaprijp zijn is over het algemeen ongewenst, want niet in overeenstemming met de veelzijdige 'functie die bomen in onze samenleving te vervullen hebben.
Staatsbosbeheer, zo deelt de bewindsman verder mee, maakt op het ogenblik een algemene inventarisatie van bijzondere alleenstaande bomen, boomgroepen rijbeplantingen, singels e.d. en van hun' bedreigingen. Oogmerk daarvan is de instandhouding en dus ook de bescherming van wat waardevol zal blijken te zijn.
Westduitse minister Scheel bedreigd
BONN — De Westduitse minister van buitenlandse zaken, Walter Scheel, is bedreigd met ontvoering wanneer hij geen afkoopsom „van enkele miljoenen mark" betaalt. Scheel is volgens de woordvoerder van het ministerie zowel per brief als via de telefoon bedreigd. In de brief stond het bedrag dat geëist wordt. De bedreiging wordt ernstig genomen en de politie heeft de bescherming van Scheel uitgebreid.
Oproep leiders van de Sovjet-Unie: Russen moeten voor hun economie harder werken
MOSKOU — De leiders van de Sovjet-Unie hebben in een oproep tot de natie alle burgers gevraagd in 1974 harder te werken voor een sterkere economie. De Pravda en alle landelijke bladen hebben aan de oproep hun hele eerste pagina gewijd. Het Centraal Comité van de communistische partij zei dat het succes van de economische inspanningen ook van „grote internationale betekenis" is." „Het zal de aantrekkingskracht van Bet socialisme vergroten en bijdragen tot de groei van het internationale gezag van de Sovjet- Unie," aldus de oproep.
De boodschap die nu aan het volk werd gericht liet aan duidelijkheid niets te wensen over: nai 1973 voorbij is zal men geen rustpauze kunnen nemen maar moet met verdubbelde kracht gewerkt worden aan de oplossing van bepaalde economische problemen. Als problemen werden genoemd: de industriële ondernemingen en landbouwbedrijven die het plan voor 1973 niet hebben gehaald, het verlies dat wordt geleden op grondstoffen, gebrekkige arbeidsdiscipline, het hoge arbeidsverloop en de traagheid waarmee nieuwe technieken en machinerieën worden ingevoerd. De partij waarschuwde ook dat men zuinig dient te zijn met metalen, brandstof en energie, machines en veevoer.
1973 werd in de oproep een „beslissend jaar" genoemd van het vijfjarenplan.. Het jaar heeft een ■ wederopbloei van de economie te zien gegeven, met onder andere een record graanoogst van 222 miljoen ton. De successen van 1973 worden in de oproep genoemd, maar daaraan wendt direct toegevoegd dat men nu niet dient te verslappen omdat de vervulling van de voor 1974 gezette doelen het succes vam. het vijf jaTenplan dat in 1975 afloopt zal bepalen. De
partii prees indidiVuele ondernemingen die hun. eigen' plannen hebben gemaakt die uitstegen boven de doelen die hun van hogerhand waren opgegeven. In de oproep worden ook de inspanningen van de Sovjet-Unie voor vrede en samenwerkiing in de wereld genoemd. Hij bevatte verder de welhaast rituele vermelding van partijleider Leonid Brezjnefs „persoonlijke" bijdragen" _t_ deze.
Lek vat veroorzaakt stank in Schiedam en andere plaatsen
SCHIEDAM — De bewoners van Schiedam hebben zondag last gehad van een ondraaglijke stank, die volgens Rijnmond een combinatie vormt van 'kattepies', uien en gas. De geur was afkomstig uit een vat op het terrein van de chemische fabriek Vondelingenplaat', dat een lek had gekregen. Het lekke vat bevat proceswater met sporen tertiairbutylmercaptam, waarvan al een kleine hoeveelheid voldoende is om een hele stad van stank te vergeven.
Door de zuidwestelijke wind breidde de stankgolf zich via Schiedam en Vlaardingen naar het noorden uit. Er kwamen ook klachten uit Zoetermeer, Leiderdorp, de Haarlemmermeer en zelfs uit Amsterdam. Ongeveer driehonderd mensen hebben zich tot nu toe tot de Centrale meld- en regelkamer van Rijnmond gewend. In het begin van de middag was het betreffende vat leeggepompt en het op de grond gelopen vocht stankvrij gemaakt. Volgens de fabriek is de chemische vloeistof totaal ongevaarlijk.
Bomaanslagen in drie plaatsen op Corsica
BASTIA — In de voornaamste drie plaatsen op het Franse eiland Corsica zijn donderdagavond laat en gisterochtend vroeg bomaanslagen gepleegd, die geen slachtoffers eisten maar wel veel schade veroorzaakten. In Ajaccio werden vier explosies teweeggebracht bij belastingkantoren en warenhuizen. In Bastia ontploften drie helse machines in de winkelwijk, terwijl zich in Ghisonaccia twee explosies voordeden. Het is niet duidelijk wie voor de aanslagen verantwoordelijk zijn. Men acht het mogelijk dat Corsicaanse separatisten aan het werk zijn geweest die willen protesteren tegen de groeiende economische macht van voormalige Franse kolonisten uit Algerije.
Ongewone hoeveelheid sneeuw in Californië
LOS ANGELES — De gewoonlijk droge woestijn van Zuid-Californië was zaterdag onder een dikke laag sneeuw bedolven en gokkers in Las Vegas, (Nevada), moesten door een dek van vijftien centimeter sneeuw waden om de casino's te bereiken. Een ongewone storm bracht regen, harde wind en hagel in Los Angeles, ruim zestig centimeter sneeuw in Victorville ten noordoosten van Los Angeles en bedekten de golfterreinen in Palm Springs (Californië) met bijna 25 centimeter sneeuw voor de eerste keer in 25 jaar tijd.
MONTREAL — David C. Collier, president-directeur van het Canadese
MONTREAL — David C. Collier, president-directeur van het Canadese bedrijf van General Motor.s. zit hier in zen experimentele versie van een stadsauto voor twee personen. Het wagentje, dat een wielbasis heeft van 1.30 meter en dat 425 kilo weegt, wordt aangedreven door een twee cilinder, 12 pk benzine motor. De kruissnelheid is rond zestig kilometer per uur.
Rubber sterk gevraagd
AMSTERDAM, Maandag — Op een kalme effectenbeurs zijn maandag veel noteringen weinig veranderd, althans wat de actieve soorten betreft. Bij de internationals kwamen hier en daar kleine wijzigingen voor. Opvallend was de zeer vaste stemming voor het meestal vergeten, nog altijd tot de actieve fondsen behorende, Amsterdam Rubber. De eerste notering- lag f 29 boven de laatste prijs op f 225 en spoedig na opening werd f 230 betaald. Eind vorige week begon de koers van dit aandeel plotseling sterk op te lopen bfl relatief ongewoon levendige handel. Op de beurs tast men vooralsnog ln het duister omtrent de achtergronden van deze ontwikkeling. De andere cultures waren eerder wat gemakkelijker.
De internationale aandelen wenden een kleinigheid omhoog geschoven onder invloed van een vastere sttien_rn_r_g voor de dollar, die maandagmorgen 2 oent hoger weid vertiandeld. Akzo was ruiiim f 1 beter op f 53,90 en Hoogovens steeg 90 cent tot 162. Philips en Kon. Olie waren ruim prijshoudend op resp. f 35,30 en f 98,20, maar Unilever moest 40 cent prijsgeven op f 111,10. KLM verbeterde met 11,70 tot f 67,50.
Vae de overige actieve aandelen wend Nationale Nederlanden f 1,50
duurder op f 69,30. Bamfloer. en scheep-
vaart noteerden vrijwel onveranderd, evenals H-toeken. De staiaitstondsen openden dn het algemeen aan de zwaikke kant, waarbij verscheidenie cteMtoigen van een half pot of nog iets meer vielen te noteren.
De tapijtfondsen waren maandag als groep stevig gevraagd. Op de lokale markt overheerste trouwens de vraag, zodat veel noteringen naar boven gingen. Voor de actieve aandelen kwam tijdens de handel een flinke portie lokale vraag opzetten die veel noteringen opschroefde. Zo ging Unilever in vergelijking met de openingskoers f 2 naar boven op fll3 en klom Akzo verder tot f 54,30. Ook de andere internationals konden nog wat verder aantrekken. Deze tendens zette zich in de hele actieve sector voort met voor Van Ommeren een uitloop tot f 325 of f 7 winst.
Spelbrekers in het overwegend vriendelijke maandagbeeld waren de obligaties die over een breed front verliezen moesten incasseren die soms tot een vol pet uitliepen. Amsterdam Rubber breidde de winst uit tot bijna f5O op f 245, waarbij nog vraag in de markt achterbleef.
Oostduitse politieman neergeschoten bij Berlijnse muur
BERLIJN — De militaire commandanten van de Verenigde Staten, Engeland en Frankirijk hebben gistere ngezamenlijk geprotesteerd tegen het neerschieten van een Oostduitse polilt-eman, die zaterdag trachtte met een Oostduitse officier als gijzelaar naar het westen ie vluchten.
Volgens de Westberlijnse politie slaagde de man erin de laatste versperring van de Berlijnse muur bij oonitirolepost Charlie te bereiken, terwijl hy een officier, die hij met zijn vuurwapen onder schot hield, met zich meevoerde. Toen hij probeerde onder de versperring door te kruipen werd hij door «en andere Oostduitse grensbewaker vanuit een grenspost neergeschoten. De officier sleepte daarna de man terug achter de muur. Het is niet bekend of hij dood was. doch volgens ooggetuigen verroerde de vluchteling zich niet meer.
Taxipassagier bij botsing omgekomen
AMSTERDAM —Bü een botsing tussen een Utrechtse taxi en een bus van Centraal Nederland op de Middenweg in Amsterdam is gisteravond een van de vier inzittenden van de taxi om het leven gekomen. De botsing was het gevolg van een voorrangsfout van de taxichauffeur, die met vrij ernstige verwondingen in het ziekenhuis van de Vrije Universiteit moest worden opgenomen. De vier waren op de autoloze zondag met de taxi naar een voetbalwedstrijd geweest. De naam van het slachtoffer werd door de andere inzittenden opgegeven als Ties van Vliet.
Nieuwe voorzitter van NCHP: Polarisatie tussen hoger personeel en vakbonden is heilloos
UTRECHT — „Ook al hebben wij weinig reden de vakbeweging innig dankt>aar *e 2'i»' toch zijn wij van mening, dat polarisatie tussen werknemersorganisaties heilloos is. Wij hopen dan ook nog steeds op het vinden van een modus vivendi," aldus vaninidag drs. H. van der Schalie bij de aanvaarding van het voorzitterschap ger Personeel (NCHP). De nieuwe voorzitter sprak de hoop uit dat in een van de Nederlandse Centrale van Hobinnenkort te houden gesprek met een delegatie van de drie vakcentrales tot de slotsom kan worden gekomen dat de belangen van de verschillende groepen werknemers „wel degelijk parallel kunnen lopen met behoud van de pluriformiteit."
„Uit de politiek kennen we reeds het verschijnsel, dat interne problemen de behoefte creëren aan een — bij voorkeur nieuwe — externe vijand", aldus de heer Van der Schalie. „ De NCHP zag in 1973 het ledental en het aantal aangesloten organisaties ruim verdubbeten. De pogingen om de vakcentrales samen te voegen tot één „harde" federatie zijn er volgens de heer Van der Schalie op gericht om tegenover werkgevers en overheid een gesloten front te vormen, waar voor dissidente meningen geen plaats is. „Gezien de invloed van de drie industriebonden binnen de federatie is het niet moeilijk te raden welke opstelling straks van de nieuwe organisatie verwacht mag worden," zo zei hij. De NCHP stelt dat het hogere personeel op grond van zijn functie, zijn specifieke verantwoordelijkheden, zijn kwetsbaarheid bij fusies en reorganisaties, en zijn betekenis voor de economie zeer specifieke belangen heeft, die door een specifieke organisatie moeten worden bewaakt en beschermd. „Temeer daar andere organisaties daartoe niet in staat en nog minder bereid zijn. Als men dat het nastreven van groepsbelang noemt, dan is daar geen bezwaar tegen," aldus drs. Van der Schalie.
Minder auto's in 1973 verkocht
DEN HAAG — Hoewel het er lange tijd naar heeft uitgezien dat 1973 een recordverkoop van nieuwe personen- en combinatiewagens in Nederland zou opleveren, heeft de RAI in Amsterdam thans berekend dat de totale autoverkoop ongeveer één procent zal achterblijven bij die van 1972. Oorzaak van de sterk teruggelopen afzet in de laatste twee maanden van vorig jaar — de autobedrijven zagen in sommige weken hun afzet met 74 procent dalen — zijn uiteraard de olieboycot en de daarna afgekondigde distributiemaatregelen geweest.
In de eerste 20 dagen van december werden 12.393 automobielen verkocht tegen 19.912 stuks in dezelfde periode van 1972. De totaalverkoop in 1973 bedroeg tot en met 20 december 425.540 tegen 423.896 in het voorgaande jaar. Dat is weliswaar nog bijna 0,5 procent meer (1.644 stuks), maar volgens de RAI kunnen de laatste tien dagen van de decembermaand vrij weinig meer opleveren. „In deze periode zijn maar een paar duizend auto's verkocht, omdat er zo weinig werkdagen waren". Verwacht wordt, dat de uiteindelijke autoverkoop in ons land zal eindigen rond 429.000, zodat er dan toch ruim 3.000 automobielen minder zullen ziin verkocht dan in 1972 (432.083).
Leider ontvoering Paul Getty bij politie bekend?
ROME — De Italiaanse politie heeft verklaard, dat zij de nodige aandacht geeft aan een anoniem telefoontje van een man, die zich de bestuurder noemde van de auto, waarmee de jonge Panl Getty werd weggevoerd na zijn ontvoering en die als leider van de samenzw. ring een lid van de onderwereld in Rome aanwees.
De man belde zaterdagavond de redactie van het Romeinse dagblad II Messaggero. Met een Siciliaans accent zei hij dat hij wraak wilde nemen op d« bendeleider, omdat deze hem minder van het losgeld voor de vrijlating van Getty zou hebben gegeven dan wsa overeengekomen. De ontvoerders kregen zon f 6 miljoen voor de vrijlating van de kleinzoon van de Amerikaanse oliebiljonair.
Il Messaggero schreef dat de man de naam van de bendeleider had genoemd en dat die aan de politie was doorgegeven. De andere leden van de bende zouden Sicilianen, Calabrezien, Napolitanen en Romeinen zijn geweest. Paul Getty werd op 15 december in het zuiden van Italië vrijgelaten. Hij heeft zijn ontvoerders nooit gezien omdat men hem geblinddoekt hield. Hij was vijf maanden tevoren gegrepen.
Effektenbeurs Amsterdam
LX LX 4 jan. 7 jan. AKTIEVE AANDELEN Handel, industrie en petroleum AKZO f 20 52.80' 54.30 ABN f 100 253 253 Amro f 20 59.30 59.30 Adam Rubb. 196 265 Deli-mijf7s 109 110.50 Dordt P'f 20 122 122.50 Dordt Ppr. 119.80 122 Hein. H. f 25 211 211.50 Heineken f 25 224 224.80 HAL f 200 136.50 138 Hoogo. f2O 61.10 62.50 HVA-Mijen 80 80 KLM f IÓO 65.80 67.50 Kon.olie f 20 97.90 98.90 KNSM f 100 .31.50 134 Nat. Ned. f 10 67.80 69.20 Ommeren c. 313 325 Philips f 10 35.10 35.60 RobecoföO 201.60 203 Rolinco f 50 136.30 137 Scheepv. f 50 97 98.50 Unilever f 20 111.50 113 OBLIGATIES Staatsleningen enz. 8 Ned. 69-94 90.50 90 8 id. 70-95 90.30 90 8 id. 71-96 90.20 80.70 8 id. 70-1-85 93.50 93 8 id. 70-2 91.20 90.90 Bid. 70-3 - 91.10 90.50 8 id. 69-76 94.90 94.80 8 id. 70-77 94.90 94.70 7% id. 71-96 87.20 86.20 7% id. 73-98 87 86.20 7% id. 70-78 92 91 7.èid. 69-94 86 85.50 7»£id. 71-96 85.50 84.50 7 V- id. 72-97 84.70 84.20 71/2 id. 71-81 90.50 90.50 7,2 id. 72-97 82.60 81.60 7 id. 66-1-91 84.90 84 7 id. 66-2 84.50 83.80 7 id. 69-94 82.80 82 6V2 id 68-1-93 80.80 79.80 6V-id6B-2 80.50 79.50 6% id. 68-3 80.20 79.50 6% id. 68-4 79.90 79 6V- id. 66-91 83.20 83.80 6/4 id. 67-92 79 78.30 6 id. 67-92 77.70 77.20 5% id. 65-1-90 80.60 80.60 5% id. 65-2 80.30 80.20 51/4 id. 64-1-89 78.80 78.30 s>/4.d. 64-2 78.5Ü 77.90 5 id. 64-94 74.80 74 4V-id. 58-83 82.50 82.10 4% id. 59-89 76.80 76.60 4% 60-1-85 81.80 81.80 4V_id. 60-2 75.80 75.60 4V2 id. 63-93 72.3" 72.1 T) 4>/2 id. 64-74 98.50 98.50 4/4 id. 59-84 81 81.30 4V4 id. 60-90 72.70 72.50 4V4 id. 61-91 73." 73.50 4V4 id. 63-1-93 72.70 72.30 lid. 63-2 72 71.C0 4 id. 61-86 77 77 30 4 id. 62-92 71.30 71.30 3 V. id. st. 47 63 62 RO 3 id. 37-81 83.Pn 83.30 3 id. Grb. 46 82.50 82.10 BANK NED. GEMEENTEN 8s/4 bng 70-95 95.90 95.30 BV2 id. 70-85 94.50 33.50 8% id. 73-98 93 91.50 BV4 bng. 70-86 92.30 91.80 BV_ id. 70-96 90.60 90 8 id. 69-76 94.90 94 60 8 id. 69-94 89.60 88.70 8 id. 71-96 88.30 87 40 8 id. 72-97 88.2:' 87.50 Bid. 73-97 91.90 91 7% id. 70-79 91.90 91.30 7% id. 72-81 91.50 90.50 7,6 id. 73-98 85.30 8ó 7y2id. 72-97 84.10 8H 50 7.4 id. 71-79 89.90 39.50 iVA id. 73-98 82.50 81.20 7 id. 66-1-91 86.90 86.20 i 7 id. 66-2 84.30 84 • 7 id. 66-4 84.10 83.8. i 7 id. 72-97 30.80 80.30 i 7 id. 73-83 86.80 86.30 i 6% id. 67-92 82.50 82 6% id. 68-93 81.30 80.80 -6% id. 72-82 87.30 86.60 6 .2 id. 67-92 80.60 80.40 - 6/4 id. 67-92 79 78.40 ' 6 id. 65-1-90 81.80 81.30 6id. 65-2 81.10 80.80 5% id. 65-1-90 80.80 80.40 5% id. 65-2 80.40 79.80 ■ sV_id. 65-90 78.70 78.60 s'/4id. 64-89 78.10 77.20 5y4id. 65-90. "-8M 78.30 5 id. 64-89 79 78.30 4% id. 60-85 79.50 77.50 4V_id. 62-92 74 74.10 41/2 id. 62-93 72.50 72.60 ' BANKEN, VERZ.MIJEN B'Aabn 70-76 93 96.50 8 id. 70-76 95 94 8 id. 71-86 89.50 89.20 8 fd. 73-88 91 91 8% amr. 73-88 96.15 95.50 8y4 id. 69-75 98.40 98.90 8 id. 69-76 96.10 95 8 id. 70-78 93 91.50 ' 7% id. 71-76 93.70 93.80 ' 7% id. 71-86 87 86.50 ! 17 Vz id. 73-88 81.50 83 1 7 id. 73-80 87 87.70 1 8 NMB 70 92 92.20 : 6% id. kap 72 80.50 79.70 : Hypotheekbanken 1 9 Fr. Gr. '73 — 98.50 i 4V_ id. DU — 74.80 ( Handel, Industrie en Diversen ' 8% Ceehorn 105 106 ' 8 Elsevier 88.50 89.50 i 9 v.Gelder 71 99 99 8 Hoogov. 71 88 87.30 8 id. 72 88 87.30 j 6'/t Meneba 66 88 b 88b 5 Nederh. 88.20 88.20 ■ By> N Gas 7 j. 93.50 93.20 j B%id. 15 j. ' 92.2' 92.30 ' B/4 id. 70 94.50 94.50 ■ 8 id. 71 86.50 86.50 : 8 id.72 87.70 87.70 7% id. 72 86.50 86.20 7Vi id. 69 84.80 83.60 7/4 id. 66 84.60 84.10 , 7y4 id. 73 85 84.50 '. 61/2 id. 66 82.50 82.50 , 6V2 id. 68 76.50 77.30 5% id. 65 85.50 85.70 J 8 Peek Cl. 84 81 j 8 Philips 72 90.10 83.50 J 4id. 51 87.50 86.50 6Pgem. 57 8 — 6id. 64 80 80 B/4 SheU 71 90.30 90.40 j Lucbtv. spoorw. en pr.-obl. 7 KLM 68 81.10 31.50 5 id. 60 94.60 34.50 8% N.S. 70 94.30 94 7y4 id. 72 — 81.50 b 1 2% Z. Holl. 59 80 81 Converteerbare obligaties 4% AKZO 72 72.25 6 ABN 93 93 -6% AMRO '73 93 y0 5% AMRO 124.50 124.50 6% Buhrm.T 99.50 99 17% Elsevier — — 43/4 Gelder 89.50 89 7y4Hagem. 92 b 92 r5Va Hoogov. — 76b
Verklaring der tekens en afkortingen: • = gedaan en bieden, § = gedaan en laten; b = bieden; 1 = laten; d = ex dividend, C = ex claim.
7 Va IHC Holl. — — 7V_ KSH 84.50 84.30 7% Nutricia 119 120 6V2 Philips 96.90 97.30 6 Vi. Rolinco 71 70 6Va VMF — — NIET-AKTIEVE AANDELEN Banken enz. Amev 120.20 121 Amfas 96 96.20 Ennia 154 154 NMB 138 140.50 Slavenb. bnk 2780 27.70 Fr.Gr.hyp. — 91 West Utr. hyp. 306 330 Handel industrie enz. ACF 237 230 Ahold. 89 89 Asd. Droogd. 100 100 BaUast-N. 44.40 44.50 Bergoss 250 269.50 Berkel P. 144 144 Boer Druk 273 274 Bols 108.20 113.80 Borsumij W. 7_ 77 Bos Kalis 88 91 Bredero Vb — 409 Buhrmann-t. c 79.80 80.50 CalvéD eert. 168 161 Centr. suiker 820 81ö Ceteco 156.50 160 Desseaux 68 50 74.50 Elsevier 515 511 Fokker 26 26 Ford auto — 830 Furness 87.50 87.30 Gamma H 42 44 id. 5 pet. pw. 18.50 18 Gelder eert. 68.90 69 Gist Broc. 64.30 67 Grinten 212 213 Hagemeijer 98.50 98 Hoek's Mach. 89 91 Holec 213 214 Holl. Beton 58 60 IHC Holland 57 59.20 Interlas 162 170 b Intern. M. 62 62.80 Kemo — — Kluwer 95 b 97.r Kon. B .enk. — 85.80 id. eert. 85.50 85.50 id. 6 cum. 13.60 — Kon. Ned. p. 80.50 53.50 KSH 65 66.80 KVT 86 85 Lindet Jacob 248 248 Lij mf. Delft. 115 119 Macintosh 110.20 110 Meneba 157 158 Meteoor Bet. 45 45 Naarden 48.10 50 Nat. Grondb. 74 69.10 NBM-bouw. 73.50 74 Nederhorst 41.50 42.20 N DU 186 192 Nelle 370 380 Norit 97.50 96 Nutricia gb 96 100 Niiverdal 83.5 85.20 Ogem H 34.60 34.30 Pakhoed H 139 141.50 Pont. Hout 330 335 Proost & Br. 231 244 Rijn-Schelde 215 224 Schev.expl. 13.70 13.60 Stevingr. 74 74.60 Stoomsp. Tw 115.50 116 Telegr. 94 94.80 Tw. Kabelf. 380 387 Unikap 240 255 VMF 142.5 C 144.80 Vern.N. uitg. 110 112.50 Ver. touwf. c 96 97 Vezel verw. 510 515 Vihamij. Butt. 98 98 VRG papier 675 668 Wegener c — — Wessanen 138 139.80 Weyers 111.50 100 Mijnbouw en petroleum Moeara Enim 200 200 Hunter Dougl. 38.80 39 BELEGGINGSMIJEN Alg.fondsenb. 106.50 106.50 Am. Fund 196 195 Aüd. Bel. D 160 160 Converto 565 565 Goldmines 197 192 Holland F. y5 134.50 134.50 id.l 672 672 Ned. vastg. 564 575 Dutch Int. 100 ■ 102 Nefo 62 61.20 Util.co 112.20 113 Wereldh. 94 95.20 Europafonds — — Eurunion 11! 11,85 Valeurop 658 664 Japan Fund 9.10 8.10 BUITENLANDSE FONDSEN Petrofina — — Hoechst 116 116 AU. Breweries 472 472.50 Br. Petrol 385 390 Pioneer El. 29.75 28 Sony Corp 25.50 24 Canada Alcal. 40 40.50 b Can. Pacific 16.80 17 Int. Nikkel 36.30 37.30 Shell Canada 59.25 59.50 Verenigde Staten Am. Motors 8.30 8.30 Am. Smelt. c. 26 25.50 Am. Teltel 53.5 J) 54.60 Anaconda 29.40 30 Atl.Rich F. 116 116.75 Bethl. Steel 34 35.50 BoeingCorp. 12.75 13.50 Chrysler 16.50 16.10 Columbia gas 28 27.30 ControlD. 40.50 40 Dupont 170 175 Eastm. Koel. 121.50 117 Gen. Cable 8.25 8.65 Gen. Electric 67 69 Gen. Foods 25.60 25.90 Gen. Motors 50 43 Goodr. Comp. 17.40 17.50 IBM 260 253.50 Int. tel. & T 28.4) 31.C0 Kennecott 49 49 Litton Ind. 7.80 7.85 LTV Corp. 10 10.40 11.50 RCA Corp. 22 22.20 Rep. Steel 25 27.50 Shell Oil 73.40 73 Sperry Rand 46 45.75 St. Oil Comp. 64.7^ 67.60 Tektronix 42% 41% Texas instr. 109.50 106 Union Pac. 97 99 i U.S. Steel 38.25 39.10 i Westingh. El. 27.50 27.90 Woolworth 20 20
ANP-CBS BEURSINDICES
27-12 88.0 128.3 111.6 135.3 110-3 109.2 28/12 86.5 127.5 111.6 135.2 110.0 108.2 2-1 82.8 124.5 106.6 132.7 106.2 104.8 3-1 85.6 127.1 110.6 134.1 108.9 107.4
Faulkner treedt af als Noordierse partijleider
LONDEN — Brian Faulkner, voorzitter van de onlangs geïnstalleerde Noordierse bestuursraad van ' rooms-katholieken en protestanten, is afgetreden als leider van zijn protestantse Unionistische Partij. Faulkner zal, althans zeker voorlopig, voorzitter van de bestuursraad blijven.
De partijraad had vrijdag met 454 tegen 374 stemmen de akkoorden Sunningdale verworpen betreffende de instelling van een raad voor heel lerland en het stelsel van deling van de macht tussen rooms-katholieken en protestanten in de Noordierse instelling gen. In een korte verklaring zegt Faulkner: „Ik heb besloten dat ik niet langer kan aanblijven als leider van de huidige partij-organisatie". Kringen in zijn omgeving verwachten dart hij een nieuwe partij zal stichten van gematigde protestanten.