A OTOS ■. \Py SCHADE VERZEKERING Hoofdkantoor: Wirdumerdijk 13 Leeuwarden Tel. 05100-32231 Aantrekkelijke premies Coulante schaderegeling Gunstige voorwaarden
Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- 02-02-1974
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- Datum
- 02-02-1974
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Leeuwarder courant 1947
- Plaats van uitgave
- Leeuwarden
- PPN
- 865061483
- Verschijningsperiode
- 1947-
- Periode gedigitaliseerd
- 1947 t/m 1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KBDK
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
VERDACHTMAKING VAN DE OLIEMAATSCHAPPIJEN NU ZAAK VAN ALLE PROGRESSIEVE PARTIJEN PvdA-plan voor parlementair onderzoek is niet nieuw uit de kamer geklapt Staatssecretaris Van Rooijen: onderzoek is niet nodig
(Van onze parlementaire correspondent) DEN HAAG — De PvdA-fractie in de Tweede Kamer overweegt een parlementair onderzoek te laten instellen naar de rol die de oliemaatschappijen m de afgelopen maanden gespeeld hebben. De PvdA-ers hebben de stellige indruk dat deze maatschappijen hun grote macht vooral ten eigen gerieve hebben aangewend en de regering een rad voor ogen hebben gedraaid. Deze gedachte is niet helemaal nieuw. De communist TWarcus Bakker verklaarde dat al in oktober, maar toen werd hü ««oor de regeringspartijen in de Tweede Kamer weggelachen. Als de wereld morgen zou vergaan, dan zou Bakker dat nog aan de oliemaatschappijen en de VS wijten, meenden sommigen. Maar dat was in oktober. Nu is de verdachtmaking van de oliemaatschappijen een zaak van alle progressieve partijen geworden. En niet alleen in ons land.
In de Amerikaanse Senaat is een commissie-Jackson al enige tijd bezig een onderzoek in te stellen naar de rol van de oliemaatschappijen. De SPD-fractie in de Duitse Bondsdag bereidt ook zon onderzoek voor, evenals de Labour-fractie in het Engelse Lagerhuis. Het Nederlandse parlement heeft al sinds de vorige eeuw het recht een onderzoek in te stellen, waarbij iedereen op straffe van gijzeling verplicht kan worden te verschijnen voor de onderzoekscommissie. Slechts ministers kunnen niet verplicht worden, maar het is wel een goed gebruik, dat zij op verzoek toch verschijnen.
Volgens de gloednieuwe staatssecretaris van Rooijen van Financiën kan zon onderzoek als de PvdA-fractie wil, wel achterwege blijven. Deze nieuwe bewindsman, die carrióre maakte bij Shell, verklaarde donderdag op een kennismakingsbijeenkomst met de pers: „Ik heb nooit de indruk gehad dat de oliemaatschappijen misbruik maken van hun macht".
Jaren
Nu zijn in deze dagen van verdachtmakingen de Shell-mensen en de vroegere Shell-mensen niet de eersten om naar te luisteren. Het bezwaar van die progressieve groeperingen in dit land is juist, dat er al te lang naar hen geluisterd is. Ze willen het nu allemaal zelf wel eens uitzoeken. De vraag is echter wat zon onderzoek oplevert. De Watergate-zaak in de VS heeft geleerd dat dergelijke onderzoeken jaren kunnen duren, dat de belangstelling langzaam afneemt en helemaal verdwijnt, en dat het waanzinnig moeilijk is om harde feiten op taf el te leggen. De gegevens die nu voorhanden zijn, doen veronderstellen dat de oliemaatschappijen niet helemaal vrijuit gaan. En in ieder geval zijn de oliemaatschappijen er niet veel minder van geworden. De winsten waren vorig jaar in ieder geval weer hoger. En de PvdA-fractie zou graag willen aantonen, dat zoiets niet helemaal te rijmen valt en dat er een spelletje gespeeld is.
De PvdA.ers verwijten de oliemaatschappijen dat zij meteen na het afkondigen van de olieboycot door de Arabische landen een gesloten kordon hebben gevormd. De regering wist uit deze hoek geen exacte cijfers te krijgen over de olieaanvoer. Den Uyl en Lubbers waren aangewezen op de douanecijfers. Die zagen er somber uit. Den Uyl en Lubbers dientengevolge ook. Duisenberg sprak over „een desastreuze situatie". Het vooruitzicht was: 200.000
werkloze" mir> &vs totaal 300.000 eind 1$ ** nu allemaal voorbij).
Crisisgevoelens
ondeit«ssen werkten de oliemaatschappij 11 mee aan het opwekken van crisisgeVlcleM- Met pagina-grote advertentie.™ de dagbladen om vooral maar z#® te z*Jn met benzine, desnoods S»lllen in één wagen te gaan rijden, "# gordijnen te sluiten en het openbaai verv°er opnieuw te ontdekken. Ee» reclamecampagne van honderddui»tllctel guldens, die toch ook zijn geld moeten opbrengen. En kennelijk zagen de maatschappijen er wel geld in.
Het doek bleef ondertussen dicht voor het toneel waarop de oliemaatschappijen hun toneelstuk opvoerden. Terwijl we dagelijks tv-beelden krijgen van allerlei slagvelden in de hele wereld, bleek het onmogelijk beelden te maken op raffinaderijen, op tankers en bij de vindplaatsen van olie. Hoe de beperking van de oliewinning technisch geregeld is, kwam niemand te weten. Hoe de oliemaatschappijen volle tankers verwisselden om Nederland toch te kunnen voorzien en hoe met de bestemmingen van tankers geknoeid werd, mocht niemand weten. Naar het heet om de Arabische landen niet te tergen, maar wat is een olielandje als Oman of Aboe-Dhabi meer dan een tentenkamp van de oliemaatschappijen?
President-directeur van Esso: Redelijke bevoorrading van Nederland te danken aan oliemaatschappijen
DEN HAAG -— Het is aan het multinationale karakter van de oliemaatschappijen te danken, dat Nederland, ondanks het volledig wegvallen van de import van ruwe olie uit een aantal produktielanden, in redelijke mate is bevoorraad. Dit zegt de president-directeur van de Esso BV, de heer F. G. van Duivenbooden, In een boekje, getiteld „Maken de internationale oliemaatschappijen te veel winst?". Men zou zelfs kunnen stellen, aldus de president-directeur van de Esso, dat de oliemaatschappijen hebben getracht te bereiken wat op internationaal politiek niveau niet tot stand Is gebracht: het zo goed mogelijk verdelen van de beschikbare ruwe olie over de consumptielanden.
Volgens een woordvoerder van de Esso moet dit zo worden opgevat, dat de oliemaatschappijen wel degelijk zich hebben gehouden aan de aanwijzingen van de produktielanden voor wat de leveranties aan vriend of vijand betreft. De boycot werd wel degelijk geëfectueerd: geen druppel Saoediarabische olie werd meer aan Neder land geleverd. De oliemaatschappijen waren echter door hun apparaat, hun tankervloten en hun relaties met andere niet aan de boycot deelnemende landen, zoals Venezuela, Nigeria, Iran en Indonesië, in staat het gat, dat door de boycot ontstond, althans voor een deel weer te vullen.
Als gevolg van de verhoogde olieprijzen zullen de consumptieprijzen in de EEG dit jaar met 2 pet meer stijgen dan was geraamd. Dat wil zeggen, dat de prijsstijging bemiddeld 9,5 10 pet zal bedragen. De gemeenschap zal dit jaar een verlies op de betalingsbaliatnis kannaien verwachten van 17 a 18 miljard dollar. Het overschot was vorig jaar 10 miljard dollar, hetgeen resulteert in een te verwachten nettoverlies van 8 miljard dollar.
Dat zijn enkele cijfers uit een rapport dat de diensten van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EEG, hebben opgesteld en dat moet dienen als een voorlopige visie op de vooruitzichten voor de EEGeconomie dit jaar. Bij het opstellen van het rapport is men er van uitgegaan dat de prijzen van ruwe olie blijven zoals ze nu zijn, dat de gemeenschap zuiniger met haar energie zal omspringen en vervangende energiebronnen zal weten aan te boren en dat de economische politiek van de gemeenschap dezelfde blijft als tot nu toe.
Koning Feisal van Saoedi-Arabië heeft de laatste tijd aanzienlijk minder belangstelling getoond voor het afsluiten van grote olieovereenkomsten met Engeland en Frankrijk. Volgens functionarissen van deze beide landen is schijnlijk het gevolg van Amerikaanse interventie. De Verenigde Staten hebben openlijk kritiek geleverd op olieconsumerende landen, zoals Engeland en Frankrijk, die overhaast hun eigen, speciale olie-overeenkomsten met de Arabische olieproducerende landen hebben afgesloten.
Wel de niet waar
OndaCks a^e somberheid zei de voorman vall ce Rotterdamse havenarbeiders, Ats(*ravenmade, dat de aanvoer gewoon ia(K bleef lopen. Geen terugval, cor>'*l*wde hi-i- Wel terugval, zei de 'regef'"ë' Nilcs van waar, liet Lloyds in Lond"1' de verzekeraar van alle olieschef"1, aan de Ders weten. Het kabinet 'ist intussen niet hoe het met de toev,,er van olie stond. Niettemin staan d' ,ïantoren van de oliemaatschappij in Den Haag in voortdurend contact i** l)ün vloten in de Perzische Golf, ws>*r altiJd een van de tankers als radiósel# optreedt en orders doorgeeft aan de i,llt*ere schepen. Daarvan kwamen ccüter SB6ll gegevens door naar de regering
Den t"1 m de ïijnen belastten het Bureau W* Aardolieprodukten met de voorber«iliinS van de distributie. Op een vra>(, ™ Bakker in de Tweede Kamer P Lubbers, dat op dit bureau geen di**8» van de aardoliemaatschappij'" ritten- La*er schrijft hij Bakker «,Mel, dat hij zich vergist heeft en dat e'wel mensen van de aardoliemaatscli't ,I>i'ien op het bureau zitten. En Den Iyl moest donderdag in de Tweede kamer bekennen dat het bureau afsl"aken sremaakt heeft met de pompho'l'81'8 over de bevoorrading (zonder ''e inname van benzinebonnen), #rvan het kabinet helemaal niets w«'''
Olieprijzen
Het kabinet-Den Uyl besloot, om de economische ontwikkeling in de hand te houden, de olieprijzen niet te verhogen. Terwijl in Duitsland en België geen enkele verbruiksbeperking meer bestaat sinds de olieprijzen zijn gestegen, blijft men bij ons roepen dat het tekort nog steeds bestaat, al zou het dan zijn teruggelopen tot 15 procent. Het laatste argument om de olieprijs toch te verhogen, want nu de benzinedistributie voorbij is (op 4 februari in ieder geval echt), komen straks de Duitsers en Belgen hier tanken om f 0,15 per liter te kunnen verdienen. Dan stijgt de benzine-omzet aan de 700 km lange Nederlandse grens en stijgt het tekort weer tot 20 procent, en dan zouden we weer moeten gaan distribueren. Tenzij de oliemaatschappijen hun prijsverhoging binnen krijgen, want dan is er niets meer aan de hand. Maar bewijs dat maar eens.
Ook de PvdA-fractie in de Tweede Kamer kan dat in een parlementaire enquête waarschijnlijk allemaal niet bloot leggen. Vandaar dat de PvdA'ers eerst eens met deskundigen uit eigen kring gaan onderzoeken of zon parlementaire enquête wel zinvol is. Men voelt er bij de PvdA niets voor om een hopeloze zaak aan te kaarten, en „geen resultaat" zou wel eens kunnen gaan betekenen dat grote groepen daar het ongelijk van de PvdA in zien en de oliemaatschappijen vrijgepleit achten. En dat is wel het laatste wat de PvdA wil.
WERELDMARKT ROMMELT IN ZUIVELPRIJZEN De Veemarkt
Hë begon met lage prijzen koopman Lafinois elk bijna 200 LEI rekent op ®jn boer Schaap zei het toch voorzièty fokkers komen terug verzet brdt tegen penicillineproef..... woord tegen woord stikstof krap bemalingsopnten
DE PRIJSVERHOGINGEN op de wereldmarkt blijven elkaar opvolgen. Vorig jaar stond soja eerst in de belangstelling, later gevolgd door tarwe en in de schaduw daarvan kwam suiker opzetten. De prijsverhogingen werken nauwelijks door op de prijzen die de EEG-boeren ontvangen voor hun produkten. Helemaal los van elkaar staan wereldmarkt en EEGmarkt niet, want er worden enorme hoeveelheden agrarische grondstoffen ingevoerd uit andere werelddelen, waarvoor de boer en de consument de verhoogde prijzen wel moeten betalen.
De akkerbouwers in de EEG merken weinig van de hoge wereldmarktprijzen, al passen de prijzen van lucerne en andere vrije produkten zich natuurlijk wel aan. Als gevolg van dit onvolledig doorwerken van de wereldmarktprijzen op de EEG-markt zal er een geringere aanpassing van het landbouwareaal bij de vraag zijn dan bij een open markt: Er zal minder omschakeling van grasland naar bouwland plaats vinden dan wenselijk is. Wel zal er meer aardappelland overgaan naar graan en suikerbieten.
Er kan in de komende weideperiode weer veel melk komen in Nederland en in andere landen van de EEG. De eerste oorzaak, die te noemen valt, is de afgeremde invloed van de wereldmarkt, de tweede de traagheid in de landbouw om van grasland over te gaan op bouwland en in de derde plaats blijft het feit, dat veehouderij arbeidsintensiever is dan akkerbouw; met minder grond kan een boer een groter inkomen halen door zich aan de veeteelt te wijden.
Het huidige wereldtekort aan akkerbouwprodukten is ontstaan na een periode van lage prijzen, die de veehouderij bevorderden. De landbouwpolitiek zal naar bevindt van zaken van de ene valkuil naar de andere scharrelen. In de Tweede Kamer hielden de leden zich bij de behandeling van de landbouwbegroting eigenlijk ook bezig met niet bestaande problemen. Minister Fons van der Stee zelf was nog het duidelijkste. De voedselproduktie moet omhoog, zei hij.
VEEL MISVERSTANDEN zal het op leveren, indien tijdens de weideperiode de melkstroom boven de voorgaande peilmerken komt en de overheid de markt op moet om de overschotten weg te kopen. De verantwoordelijkheid voor die overschotten ligt dit jaar meer bij de overheid dan bij de boeren, omdat de EEG-landbouwpolitiek niet tijdig aan het voorsorteren is geweest voor een ander beleid. De ministeraad van de EEG zal daar in de komende weken verder aan gaan dokteren, maar het is in dit politieke gezelschap geen gebruik om erg zinrijke oplossingen te vinden. Ir. Pierre Lardinois als opvolger van Sicco Mansholt is echter een koopman en hij geniet in Brussel steeds meer vertrouwen. Zijn mogelijkheden zijn echter beperkt. Voorheen kon hij beschikken over een goed gevulde landbouwkas, die o.a. gespekt werd met heffingen op geïmporteerde agrarische grondstoffen voornamelijk voor de veehouderij. Uit die heffingen kon een deel van de zuivelexport gefinancierd worden. De beffingen zijn opgedroogd door de stijging van de prijzen op de wereldmarkt, maar de zuivel moet nog altijd met toeslagen over de EEG-grens gewerkt worden-
DEZE FINANCIËLE LUWTE valt samen met drastische veranderingen in de melkveehouderij- De scheiding tussen ligboxenstallen en traditionele stallen zet snel door en er ontstaan twee typen veehouders: het ene type wordt gevormd door degenen, die zwaar moeten werken omdat ze een ouderwets bedrijf hebben en de andere groep bestaat uit hen, die hard moeten werken om uit de schulden van een ligboxenstal te komen. De eerste groep verkeert in een uitzichtloze situatie en de tweede is erna een paar jaar inflatie wel boven op.
Het lopende jaar kon wel eens het jaar van de grote oversteek worden van de oude stallen naar de nieuwe. Deze oversteek kan uit als de veehouder kans ziet de eerste moeilijke jaren te financtiiereïi, terwijl het prijspeil vam de zuivel zich moet blijven aanpassen bij de inflatie. Dat prijspeil wordt in de EEG nog bepaald door de veehouders met de traditionele bedrijven, bedrijven met hoge kostprijzen. De melkprijs in de EEG wordt nog altijd hoog gehouden met sociale motiveringen. Deze motiveringen overleven het tijdperk van de overgang naar de ligboxenstallen niet.
De Friese veehouders, die een bedrijf hebben gekregen in de Flevopolder, zijn een voorbeeld van die drastische veranderingen: Jan Kingma van Bozum gaat 180 koeien melken, de Zeinstra's van Leeuwarden ook 180 en de Bremers van Heerenveen zetten een bedrijf op met 200 koeien. Ze richten hun bedrijven in met de moderne apparatuur, waarbij uiteraard de volautomatische afneemsystemen voor de melkerij, waarmee Gascoigne de veehouderij verrijkt heeft. Dit Leeuwarder bedrijf plukt daar op het ogenblik de vruchten van, zodanig dat vei huizing naar een centraler gelegen plaats in Nederland in overweging is.
Hoe de aanpassing zal verlopen, moest eigenlijk af te lezen zijn uit de cijfers, die het Landbouw-Economisch Instituut verzamelt op de kostprijsbedrij ven en in de industrie. Helaas blijkt
dat de* "*« niet altijd even betrouwbJ* zlJn- Een drietal Friese veehoudersllll3^ tot de erkenning komen, dat hu» f"**1* in het kostprijsrapport betreffeF het krachtvoer niet deugden. Zü**ben bij de CAF een voersilo gekocht, *e » afbetalen in de kiloprijs van hetre?voer. Het LEI nam deze kiloprijsP hi haar kostprijsberekening, waardoo' tet gecijfer uiteraard de mist inging. 'e*j investering op lange termijn*™ als direct kostencijfer geboekt. W LXI had niets in de gaten en cortr^* maar voort. .. .
De inleiding, die ,„Wite" Hoite Schaap van Deersurn voor de stamboekvergadering hield, had de heer Koster al jaren geleden kunnen houden, maar ook wat dat betreft kan men met Schaap zeggen: „mar hwat ha wy dêr lang oer dien".
Na afloop kreeg Schaap van enkele kanten bijval, ook van twee fokkers met ligboxen als Jan Gerrits Wassenaar en Andrys N. Osinga. Schaap sneed een probleem aan, waarin de Britse veefokkerij gefaald heeft. Daar is een scheiding ontstaan tussen de k.i.-fokkerij en de stamboekfokkerij.
Uit e*1™ ander blijkt weer dat het LEI nlet'at wetenschappelijk instituut is, waai»'0r het altijd gehouden is. Het gaat ooKPw°on door met het publiceren vaJK veevoerprijzen in de verschillen* landbouwgebieden, waarbij het tot constateringen van enorme prijsvers'!llllen komt. Deze prijsverschillen» 11 7X> onzakelijk groot, dat het in Friesl* faillissementen zou moeten regenen 3lettemin gaat ook het ProduktscM VOor Pluimvee gewoon door met de 2«(y:Eers als maatstaf te nemen, waarbijllien dan ook nog een selectie maakt W Juist die cijfers naar voren te halenile betrekking hebben op de detailhu*1 Per pond en niet per ton.
Er jjjjf reeds vele weken verlopen sedert # eerste aanmerkingen over de LEI*erS- We hebben nog niet gemerkt 'at men er zich iets van aangetrokltf,lle^t. Het Produktschap voor Fluimv*isaat rustig door met de publicatie ,an onjuiste gegevens. Kan men zldl'*» het Produktschap onder leiding * de oud-noorderling Jurre Mellern^ihjk voorstellen, dat het met de«"wf«rs op een anti-noordelijke toer ga De inleiding die Schaap hield leek wat wrevelig over de hoofden van de FRS-leden te gaan, hoewel Schaap het waarschijnlijk nog erg voorzichtig zei ook. Een vee-exporteur als Schaap zal ongetwijfeld bij de formulering van zijn selectie-eisen in de fokkerij ook de vraag laten meespreken, die hij ontmoet bij zijn buitenlandse afnemers. Daarom had die toespraak extra waarde. DE iWOKKERIJ Zal zich ook moeten Wassen bij de ligboxstallen, waarin1*1 man vluchtiger dan voorheen tó?a* in de gaten moet houden. Het is'^eet hoe lang geleden, dat veefokk»J Mie Koster in Noordholland Jiè'W aanschafte om zo snel mogelij*"1 'ijn fokkerij te kunnen profitei' VBr> de eisen, die de ligboxens»'aan 3e dieren stelde. Er is een kentering gaande in de veefokkerij naar de doeleinden, die Schaap formuleerde. Het gaat langzaam. De gunstige gang van zaken in de melkveehouderij — afgezien van de prijzen van nuchtere kalveren — bevorderen echter dit jaar opnieuw de mooi-fokkerij. Wat dat betreft staat er een grootse jubileumkeuring van het FRS in september op stapel. Nog steeds leeft onder de fokkers de gedachte, dat grote successen op de jubileumkeuring de goede tijden van weleer terug doen keren. Ir. Pieter Scheer van de k.i. heeft echter eisen gesteld aan de vadierdieren en slechts zoons van die stieren maken in Friesland een kans bij de k.i. Men kan als fokker blijven hopen op het leveren van een stiertje buiten Friesland, dat dan over een jaar of wat daar wel eens zal bewijzen, dat die Scheer helemaal mis zat met zijn eisen. Die stiertjes zijn er wel, maar er zijn er veel meer andere die de ideeën van Scheer bevestigen. Met de methode- Scheer wordt het aantal nieten in de k.i.-stieren beperkt en het moet nog blijken of de formidabel goedverervende fokstieren daarmee ook wegvallen. De Friese veehouders lijken hun positie als leveranciers van exportvee weer terug te winnen. Drente is jarenlang de provincie geweest, die het meeste exportvee in Nederland leverde, nadat Friesland die positie had verloren. Friesland heeft nu ruim een derde deel van de export, namelijk 7100 van de 20.000 dieren. Dat zullen wel niet allemaal kalveren geweest zijn. Friesland blijft voor de vee-exporteurs een gemakkelijk gebied, omdat er veel goed vee dicht bij elkaar zit. De aankoopcommissies hoeven niet zulke grote einden te reizen om van het ene dier naar het andere te komen. Het karakter van de exporthandel is overigens ook veranderd. Er zijn veel minder buitenlandse importeurs in Friesland. Dat waren vroeger bekende verschijningen in de Doelen, Amicitia, de Klanderij en andere nog niet verdwenen hotels. De fleurige vee-export zal er ook toe bijdragen om de jubileumkeuring tot een succes te makien voor het FRS, diatt dfot j'aair zijn 96-j'airig bestaan viert, terwijl het NRS zijn eeuwfeest heeft. DE CAF BESTELDE vorige herfst 10.000 ton stikstof minder dan het jaar er voor bij het centraal verkoopkantoor en toen kwamen op het verkoopkantoor ook nog de verhalen over de wónderboeren van Boxurn, de heren Cuperus, die helemaal geen kunstmest gebruiken- Het moet er van Haags standpunt opgeleken hebben, dat de Friese boeren onder de stikstofzweep vandaan wilden. Het is allemaal weer in orde gekomen. De wat verlate order van de CAF voor nog 10.000 ton stikstof is geaccepteerd. En De Veemarkt maar schrijven, dat er een stikstoftekort dreigde. We vragen ons nu af, wie er op hete kolen zat en wie de a® nu op zijn hoofd moet laden. SIEBE ATTEMA van de Hemert onder Burgwerd heeft wel begrepen, dat we vorige week over hem schreven, maar van de inhoud is hem het meeste ontgaan. We hadden toch duidelijk geschreven dat we net zo insinuerend zouden schrijven als hij in zijn eerste ingezonden stuk had gedaan over ir. Eringa. Dan valt er van zijn kamt niets meer recht te zetten in zijn tweede stuk. Hij vindt het verder grote onzin om een provinciaal waterschap op te richten om de opcenten voor de bemaling van de Friese boezem te kunnen innen. Hij acht het mogelijk om de opcenten op de zuiveringsbelasting te leggen. Dat is een lumineus idee. Het betekent, dat het PEB het belastingkantoor van Friesland wordt, want op de stroomrekening komen dan naast Kalkar, zuivering en 25 procent boereopslag ook nog de bemalingsopcenten. En wie niet betaalt, wordt afgesloten van de stroom. Behalve natuurlijk de grondeigenaren, die buiten Friesland wonen, want die zitten niet aan het PEB vast. PENICILLINE IN DE MELK is voor de boer, de fabriek en de consument een vervelende zaak en daarom mag er geen peniciline in de melk voorkomen. Het zit er wel eens in en de melkveehouder, die bij de controle „betrapt" wordt krijgt een klap met de natte dweil. Behalve in Groningen. Het Regionaal Orgaan voor de Melkhygiëne telt daar enkele menselijk denkende persoonlijkheden, die er niet zo zeker van zijn, dat de fout van de peniciline in de melk alleen aan de desbetreffende boer te wijten is. Er is ook een monsternemer, die een fout kan maken. Derhalve strijken Siebinga en consorten hun hand over het grote hart en vervallen ze pas in hun strenge rechterlijke rol als dezelfde boer opnieuw met peniciline in de melk komt aandragen. Het Regionaal Orgaan in Friesland zit nog op de sinds Mesdag gevolgde lijn, dat de boer het altijd gedaan heeft. En dat neemt Frans Rommens uit Tollebeek niet. In het monsterflesje, dat op 5 november vorig jaar door de tankchauffeur L. Meijer met melk uit de koeltank van Rommens gevuld zou zijn, zat peniciline. Dat kan niet, zegt deze Brabantse boer in de Noordoostpolder, dat is onmogelijk, want de dierenartsen hebben in tijden geen peniciline op zijn bedrijf gebruikt en voor het droogzetten van de koeien is het dermate lang geleden toegepast, dat het op 5 november geen invloed meer kon hebben. Nu staat woord tegen woord, maar het woord van Rommens telt niet. Hij ging in beroep bij het bestuur van het regionaal orgaan, maar dat concludeerde dat de dienst geen fouten had gemaakt en ook bij de monstername waren geen fouten gemaakt. De heer Rommens is nu in beroep gegaan bij de „Raad van Beroep van het Centraal Orgaan voor Melkhygiëne". Die raad kan al geen andere conclusies trekken als het bestuur in Friesland: „Wij maken geen fouten, de boer maakt fouten". Doet de raad dat niet, dan kan hij zichzelf wel opheffen, tenzij hij ir. Siebinga en de zijnen in Groningen volgt en ook enige twijfel koestert aan zijn eigen onfeilbaar lijkend systeem. De heer Rommens is de enige niet, die op het ogenblik een vraagteken zet achter het penicilineonderzoek. De redactie van de Boerderij tekende deze week uit de mond van van de veehouder J. het Lam uit Leerdam soortgelijke uitspraken op. Ook de heer Het Lam trekt op naar de raad van beroep, die ai vijf soortgelijke gevallen heeft behandeld en steeds de veehouder in heiongelijk heeft gesteld. Het regionaal orgaan, dat de melk van de heer Het Lam heeft onderzocht, heeft volgens De Boerderij een briei geschreven naar het centraal orS3?*1' waarin het zegt, dat de raadselachtige herkomst van de penicilline de laatst tijd opvallend is. Het bestuur is verontrust over de toename van het aanta onopgehelderde gevallen.