111. II! I\\ EEN — Tegen de duizend men-en. vrienden en zakenrelaties, hebben vrrjdagmiddag in De ijshal was voor dit bijzondere doel vroliik feestelijk aangekleed. Geld noch moeite leek gespaard om van de enorme ruimte met oud-Hollandse geveltje schilderde landschappen, bars en stalletjes een intieme sfeervolle receptiezaal te maken. Meer dan vier uur lang speelde zich binnen dit kleurrijke tableau een soort „Dit is uw leven" af van „de baas", vertolkt door een lange rij van ïo'rt zestien sprekers. nerschap. zijn durf en zijn vermogen inspirerend op anderen te werken zijn vrijdagmiddag vaak geschetst als bijzondere eigenschappen van de scheidenden direkteur van Batavus F.en van Ga; naaste medewerkers, ing. Ton Krooswijk tekende de 65 jaar geworden direkteur van Nederlands grootste rijen bromfietsfabriek als iemand, die met al zn vezels bij het bedrijf betrokken was: „U was Batavus. u maakte Batavus en u blijft P voortbestaan". Ing. Krooswijk. prekend namens het hele personeel prees de enorme vakkennis van zn oud-direkn zag het feit, dat niemand in de fabriek hem ooit meneer Gaastra noemde, ook niet meneer Gerrit, maar alt'.id ~de baas" als een „vorm van vanzelfsprekend respect en de erkenning van uw leiderschap". Hij bood de heer Gaastra en zijn vrouw Dorry (de enige die de baas dan nog wel eens baas kon blijven) het 125.0005 te en 125 001 de rijwiel aan. welke dit seizoen van de produktieband zijn gerold. ..Een paar koekjes van eigen deeg", aldus de heer Krooswilk die ook nog een andere kant van Gerrit Gaastra schetste.
Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- 30-03-1974
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- Datum
- 30-03-1974
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Leeuwarder courant 1947
- Plaats van uitgave
- Leeuwarden
- PPN
- 865061483
- Verschijningsperiode
- 1947-
- Periode gedigitaliseerd
- 1947 t/m 1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KBDK
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Duizend gasten in feestelijk aangeklede ijshal Groots afscheid in Heerenveen van direkteur van Batavus
Eekwerd-bewoners Bolsward spannen kort geding aan tegen gemeente
BOLSWARD — van de Bolswarder wijt. ding tep gemei Zoals bekend ■ ccoord met de r waarop de VLF bouwverguncen nieuw bedrijf in de buurt van de wijk . bben oveeea verklaring nch de gi " Mr. I ■Is juridisch adviseur. Men is ook Ruimtelijke Ordening en lijk gaat men een persoonlijk onderhoud met hem aanvr."
Polshorloge
rouw hadden in de genomen in een hoek van de in het eind van een enorme rode aarover een bonte van genodigden urenla'u schuivelde om Gerrit Gaastra en ziin band te drukken. Ond. i ter receptie honderden dealers uil 11 van Nederland. Een groot podium achter het direk' zich in de loop van do middag I persoonlijke geacht en bloetiii
Van zijn kant had de scheldende ii fi.,o ;>. (eden, alsmede de ourfmers voor hun steun door de fi '•inkt door ieder persom I horloge aan ;■ •i volgens taaiden van anderhalve ton. Ook de oud-u n de waarde van Bat l'on Kw woordelijke vis".
I werd de he< • i.iren geleden om de onderneming uit de sfeer van het familiebedrijf te halen door het met vreemd geld i Daaraan h dentcommissans (en eerste r. W. „U hebt daarmee, zo zei een groot gevoel elijkheidszin getoond ei le tijd :^ens de president-com de ondt ui de telde maatschappn vandaag weinig waardering meer. Men word: x gewogen en te licht bevonden volgens het criterium of .e--mand suce gehad. Daarbij gel,.>ede bedo i iet. Volgens dat criterium bent u voor mij *en harde • lid. die r met hi enorme risico's een prachtig bedrijf hebt opgebouwd."
Vecauto versperde spoorwegovergang bij Veenwouden
VEENWOUDEN — Een vee* met aanhaliger heeft gistermiddag hiina een uur lang bü Veenwouden ét ipeerinssen (.rollingen en Leeuwarden versperd. De (rein. die op het station van Vccnvv ouden stond, kon niet p nu l)e passagiers /ijn met bussen naar Hardegarijp rerraerd Na een klein uur iv as de situatie weer niiiniail
iii di rii de ch
Levenswerk
De tweede spreker in de feestelijke h 's avonds ; scheid in een uitbundiger sfeer alde. burgemeester Henk Hellinga van enveen.
Voor hem betekende het grootse af! in de ijshal de kroon op ppn -;end afgemaakt levenswerk, waaraan Heerenveen en omgeving veel hebben te danken. „Voor al' voor de gemeenschap hebt betekend wil ik hier graag bijzondere dank brengen, aldus de burgemet | ,(o enorme met 650 arouwde als een bejke bijdrage tot de groei en de bloei enveen.
De heer Gaaatra sprak tot slot (gedeeltelijk ook in het Duits, het trans en het Engels) een dankwoord, dat voor de Heerenveense gemeenschap culmineerde in de aanbieding van een cheque ter waarde van tienduizend gulden aan burgemeester Henk Hellinga, die het gemeentebestuur naar eigen goeddunken mag besteden.
Mevrouw Rijpstra opent zuivelmanifestatie
IJWARDEN Woenadagr, 'iurt tot 10 april
Weinig toekomst
Volgens de i f is er w toekomst voor de kleine beroepsvaart. ïinisterie mikt dan ook op een minimum van 600 ton als aanvaardbare norm. maar dit werd hem door een van de aanwezigen heftig bestreden. Deze op de uitspraak van staatssecretaris Van Hulten, gedaan tijdens de olie- Ook de door de heer Korf genoemde aantallen pleziervaart werden door deze aanwezige, de bioloog drs. Frank de Vries, bestreden. „Het zijn er veel meer." zei hij. ..geteld door een van uw eigen ambtenaren." De heer De Vries en de heer Korf verschilden ook van mening wat I inigand • . ' gaan stinken als de De Vries, maar daarmee was di Korf eens. E heftige discussie, waarbij de ins' van I' schulo en kant van de medaille te belichten.
sluiten is er h njiicielc aard. i ds- en bel. i liggen om aan ton par Jaar, waarbij dan i meenten Oosts'. : en Opat< komen. Hij zag de beroepsvaart I kanaal bin De vraag luidt dan ook: heeft de provincie deze kosten voor de ree; • vaart creatief belang van de vaart wordt echt werd D dan is er ook DO cultureel-historisch belang.
Ds. Van Es voor kerkvoogden: Kerkeraad moet weten, wat noden gemeente zijn
1 111 U UIDEN — Telkens staan kerkelijke organen, in het bijzonder de kerkeraden. voor het probleem, dat nieuwe medewerkers en ambtsdragers gevonden moeten worden. Wat ziin nu de remmingen, die mensen ervan weerhouden zich in een kerkelijk ambt te lalen betrekken? Ds. A. van Is mi /.wolle sprak daar ni het Oranje hotel te Leeuwarden gisteravond over voor de leden van de Vereniging van Kerkvoogdijen in I rusland
en ni Zulke mensen trouwens Bonblijkt
teken
ruimte te minnen, \
De i
bereid is eneroie te geven voor goede tder probleem is de van de mensen. Niet alleen, dat velen er voor liet hele weekend op en dus niet door een de eigen gemeente op zondag gebonden tri Hen rijn — men tierhuist ook veel vaker, vooral in de y steden, waar jonge gezinnen uit jlalje gro<
kant van de kerk sch,. °°k ,!' er, aldus ds. Van Es. -re ambt.-licht over hiui ' tijd dat kost. l)e kerk I ook t nd
is taak., om verandering in en ander le brengen, gemeenteen ringen le houden, niet te vciu nu i iie ii.keiide taaaaaato avaadea <>i> gemeenle avonden laat men ~ n ml. i der optreden, man o|i ft .„, , ~i, (leiuigen viniilt over (Ie nnilen en he - lioclten van de gemeente feevreken, wordt over het beleid gepiaai kuin.,, de boeken van diakenen en kerk den op tafel. Besteedt deelgebieden uit aan liiivoorlieeld financieel deskiin. in de ::. in. . nl, M, ,k .;. I,iink tan pn Mn iteit. waardoor dr leden „p ,|,. hoogte li|n van il, | in.: tan /,k, | vaarto /vn adj aaraM raranderi aan te brengen, huiidt men de aan de pols en /i|u ,1. I,„ ,|. |, ~|, , ■ I" ■• nl /i< Ii /eil en hun optreden kiuis.h te bekijken?
Per bootje f 100
Ir. Korf ventileerde weer irjn prlve-mening toen hij zei: . \K ur geld aan Monumentenzorg uitgeven is Int best verantwoord om een ton per jaar aan dit kanaal als cultuurmonument te besteden. Dan hebben recreanten er ook nog plezier van. Maar als ie het alleen voor de recreatie dan kost het f 100 per motorbootje \K |g dr omvang van de recreatie in andere delen van de provincie rekent, dan is het niet verantwoord al dat geld aan de vierhonderd per Jaar hier uit te geven. Dan lou je daarvoor bijvoorbeeld beter een tunnelt.le in dr Jeltesloot kunnen maken ueepvaaart op zirb rechtvaardigt niet dat er ïovrel geld voor wordt uitgegeven."
Maar ook hier was een deel der aanwezigen het niet met hem eene, omdat ook voor het vervoer over de weg heel veel geld moet worden bijgelegd. Drs. De Vries zei zelfs te vrezen. dat het sluiten van kanalen het vervoer met grote vrachtwagens zo doet toenemen, dat daarvoor weer dure verkeersvooi-7. -.vonden aangebracht. Toen door een van de aanwezigen de mogelijkheid van een vaarbelastmg werd geopperd, zei de heer dat GS wat dit betreft van de mintater al nul op het requeet hebben gekregen. Men had deze vaarbelaeting juist willen heffen om het geld te verdelen onder de gemeenten die grote koaten exploitatie van bruggen en dergelijke hebben.
Suggestie
De heer Korf deed de aanwezigen de «nggestie hii de regering aan te dringen op een steunfonds voor kleine schepen e:i hel open In.uden van k.in.ih iel te vrezen, dat door dr afnemende Pvaart nuk de I lm duur derelfde iref tal ti in ils de I', lands. ( .in • üionsvaail De heei 1 |ir lïeilsma deelde nop mee dit de landlimiu meer dan Iviiiiln; i.ih heelt aanimili muren op verlaging vin dr " stand in bet kanaal, maar dat da s( heepv i.irl prev .lieerde Dil heelt dr boeren op hoge kosl "."d.
uiweztgen opperden d< maar daar wi . • weinig inwoners van Appelsc; bijeenkomst bezochten.
Franeker jongeman kreeg gecompliceerde beenbreuk bij ongeval
FRANEKER —De iwintigjari • ■n gecorr i essenhuls in Leeuv bracht. H ,-n op • ijn woonplaats R II uurde auto. dit een parkeerplaats kwam rijd
Automobilist reed 61 kilometer te hard
le, dal di • ■ n. DE
Bestelauto in Sneek gestolen
taatoli ..gen heeft als kenteken
Tijdens informatie-avond in Appelscha: Vrees dat Compagnonsvaart na sluiting wordt gedempt Ook kans dat Tjonger in de toekomst wordt gesloten
M'l'l I M II \ - W.u gebeurt rr mrl It iip-bi l.unl-r i NBaafMßWraari nadat deie voor de scheepvaart is gesloten. Dil «as dr fraai maf tiiilcns een Miid.iüavond door H.i.iisHnk Belang Apnelscha in .Duinen /..illie" belefde lm eenkomst die \rrband hield nut de Ineknnisl \mi de/e \ .i.ir t waarvoor 01 bekend, ia iraitaarafraaaiara aeaeea ingezet, lea graal éeel raa ac aaawaalgea m.is raa aantal dat het sa ia tlattlafl atol i.unt meer aai iaraa "i ia raar! /.ou Morden dh htireirnoid. Ir. Jan kir. Imhl \.ui I'roMiu t.ilc Waterstaat, die door het bestuur w.is uitgenodigd om op deie bijeenkomst hei ereari la raataa, « i^ het in xün hart daarmee wel eens. \K |i nin ulnr deel ik die vrees met u". iel hii. loen dr heer >iits<- van der Wcrl'f uit (iorrrdilk hein op ile in.iii al /ei dat het met hel kanaal /onder si hei in aarl vel gauw helemaal „zou lijn gebeurd".
or alle duidelijkheid zei de heer Korf nog. dat hem op dat moment Dlan bekend was om de vaart te demkluidemping" demping" luwd. ..En zulk sooi • ■n kunnen gebeuren." Tijdens zijn korte inleiding had hij al e gezegd, dat het kanaal ook functie voor de afstrorrüng heeft gehad. Een volledige demping is daarom mogelijk. „Maar je zou er ook iuiker voor kunnen nemen of zo". Omdat er toch altijd water moet aJ de vervuiling die ook door mensen f wordt wel .illlen. zo dacht de heer Trouwens, ook voor het gezuiverde rioolwater dat op de vaart loost is altijd nog een hoeveelheid ontvangend water nodig.
P.ii verst lullende aanwezigen bleek ook de mening te leven, dat de Cumpagnonsvaart al jaren reen goed onderhoud meer heeft gehad. Kr is vrijwel niet meer gebaggerd en ook bruggen en andere werken werden — misschien al met het oor op een eventuele sluiting — verwaarloosd. „Totdat men op een goede dag gewoon voor het blok wordt geiet." zo merkte een der aanweiigen op Maar ir. Korf meende dat de vaart aan alle „in redelijkheid te stellen eisen" voldoet .Er is", zei hij na een desbetreffende vraag. ..nooit op bespaard". Hij gaf wel toe. dat het aantal brugwarhters de laatste jaren al zo veel mogeliik is beperkt. Burgemeester dr. Tieme II Oosterwijk van Ooststellingwerf darht. dat bet slechte onderhoud een gevolg was \.n\ dr steeds geringere scheepvaart en die weer een gevolg van echte onderhoud Enzovoort
Weer wilde achtervolging in Sneek
— Giste of half el' • oorgaande ■• • polit: een achtervolg ■ - horni de j( den Enki''* B •* n ■ rVr QO •!• K - van fle neer a. d Bruin geramd, die hcht beschadigd wc: in plan waren benzine te stelen. Dea reden was neet verzekerd er. F A die a.- t voeten ger'
Rhtyhm Stars in Sneek huldigen Sandy Egberts
i- en hebbi Egbe • Egberts. die di maak' in bood een concert aan Ir zever hulrfiiriiip iq waar bc wonderen s-
Jongens in gestolen auto over de kop: zware blikschade
ug. De ad
Zender „Sonnema" zwijgen opgelegd
■ ding. IX'
Waterstanden
I 12,6