Burgerlijke stand Geboren: Mentjan, z. v. J. W. Ticl en ' ma en M. C, .oom. Maz. v. T L. C. Huyveen A. B. I :ke Klaas, z. v. W. d cal Dudolf, H de J. W. Boonstra. . E. L. Schotsborg ■ Ondertrouwd: A. Hoekstra en E. Kra- H. Schuurm: van der •long en J. 1 en G. T. : D. Hon '' van Overledei '!R jr, m v. : v. G. bij de )
Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- 12-04-1974
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- Datum
- 12-04-1974
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Leeuwarder courant 1947
- Plaats van uitgave
- Leeuwarden
- PPN
- 865061483
- Verschijningsperiode
- 1947-
- Periode gedigitaliseerd
- 1947 t/m 1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KBDK
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Familiebericht
LEEUWARDER COURANT. Turfgraven 100 jaar geleden
Uit de „Leeuwarder Courant" van zondag 12 april 1874.
NIEUW-APPELSCHA, Ui April. In de Di derij al/iier is veel te. Honderdi
■ i turf graven, en een aantal vrouwen m B». Dewijl en vrouw beiden naar het veld ien de groote kinderen op de kleineren passen, waardoor velen van het oiiilrru-hs verstoken zyti, dat inderdaad treurig is. Een flinke turfgraver vi een goede kruijer van f 1 d f 1.50.
Midget-golfbaan Kleine Wielen morgen open
LEEUWARDEN — Morgenochtend begint het zomi midget-golfbaan van de Kleine Wielen. De | ge en niet j
hun hart ophalen. Wie nog niet eerder met mi- I ni-go!' Lte kan gi worden het beslist eens te proberen. De ' le ingang van het zwembad, geeft daartoe mik voor de Leeuwarders een mooie gelegenheid.
ABOP Friesland maakt praatstuk-middenschool
lilt WARDEN — Het district Friesland van de Algemene Bond van Onderwijzend Personeel (ABOP) wil op vrij korte termijn een „praalstuk" op tafel brengen over de middenschool. Daartoe zal worden gevormd de Oriëntatiegroep Experimenten Middenschool l'riesland. Zo mogelijk nog de komende herfst hoopt men het stuk te kunnen aanbieden aan de tweede afdeling (algemeen voortgezet onderwijs) van de Provinciale Onderwijsraad, lit alle vormen van voortgezet onderwijs in Friesland hoopt men mensen aan te trekken, die willen meewerkern aan de totstandkoming van het praalstuk. Aanleiding tot deze plannen I '.kele weken geleden in ling van de Onder raad v oerd over midd er over dat onderwerp zo lai hand I kan v ABOP-kringen is men end in de grotere /uilen komen. Ook mensen buiten het onderwijs (bijvoorbeeld uit h kunnen desge- I uitmaken van de groep die het d len.
Opel Rekord gestolen van Oude Veemarkt
I *\V* '\RDT'" van gedaan van de diefstal • De best. geparkeerd op het risteren terug k de gestolen Op-58-61-AT
eld..lgboot v boot '
Uitreiking dagvaarding liep op kleppen uit Het pad van de deurwaarder ligt zeker niet met rozen bestrooid
I I II \\ \ KIM N — Dat hel wc k/aam leven eins deurwaarders niet altijd een pad is waar de rozen hij liet mud liggen opgestapeld, werd gistermiddag ter zitting van de trenw mier politierechter iiognia.il gcilliistrrei d met de kwalijke ervaring van de Leeuwarder deurwaarder Johan Keier, die op 2!) angoataa van het nar in Ooslf lii.Miim van een iccaicili ante figaor enkele klippen tegen lijn hoofd kreeg en /.ijn cosliium tijdens dat heimelijke hezoek op hel altaar vin /iin ambt moest offeren.
Dei; 'i uitdei J. uit Oom die op de rol te boek stond als g nier maar zich i mr. Karel D. Schöi als kleine kiunielker. De dagvaarding
had hij die was niet . juist. Dat hij boos was geworden " toen do heer Krh ding wild il hij vole maar hij had er na. men! gehad want hu gehi.i ui terwijl hl moest betalen en Het de woorden belazeren en gemene rotzooi vallen.
Bent u al eens eerder veroordeeld?" — „Nog nooit" zei de verdachte. De officier, mr. Gerard R. Nuhe merkte direct op: „V bent veroordeeld wegens precies hetzelfde wat u de deurwaarder nu verwijt. wegMM wederrechtelijk binnendringen in andermans woning. Dat was in 1935."
..Dat was niet in andermans huis — lat was leen In een stal" verweerde de kleine koemelker zioh. „Een stal is ook een huis'- verklaarde de politierechter.
„Ik heb meneer Keler uitdrukkelijk gezegd, tot twee maal toe. dat papier in zijn zak te steken. Toen heb ik hem de deur uitgeduwd en nu zegt hij, dat hij geslagen en gestompt is ..."
„Maar de deurwaarder móet zulke papieren overhandigen beleerde de politierechter geduldig. „Dat is zijn beroep- Het is natuurlijk vervelend, dat u meent, dat u die papieren ten onrechte krijgt maar u mag een deurwaarder zo maar niet aanvallen. Dat klopt niet. De getuige Keler (68) vertelde, dat het verhaal van J. helemaal niet klopte. 111.1 had aangebeld, was door mevrouw J. open gedaan en met haar langs het huis gelopen naar de plek waar de verdachte bezig was. Daar had zij hem geroepen en was met de deurwaarder terug gegaan naar de keuken. Toen J. binnen stapte begon hij met het dreigement, dat hij de heer Keler zou doodsteken, trok hem vervolaan de haren, gaf hem een paar optaters tegen zijn hoofd en duwde de bezoeker door de ruit van een deur. „Waardoor mijn costuum helemaal be- Hij wilde mi! i dat nemen. Ui ir met die \i schappij n ui ik heli huilen. Ik had zeil mogelijkheid om b . dal h. natuurlijk hij kon .1. was op dat ogenblik geheel huiten zii
De officier zei in zijn requisitoir, dat J. nu erg hoog van d dat de rullen pree; dan de verdachte poogt VOOl „Duidelijk Icitrant man" concludeerde mr. Nul» van f 150. Van het spreken een laatste woord maakte ecu diiide■ hlks ik. liet vonnJ ereenkomstig de eis.
Piloten openen nieuwe luchtlijn „Ameland-Eelde" voor haastige reizigers
LEEUWARDEN — „In echte noodgevallen kunnen bewoners en gasten van de eilanden door de luchtmacht naar het vasteland vervoerd worden. Dat gebeurt ook regelmatig met patiënten, die in een ziekenhuis moeten worden opgenomen. Maar daarnaast is er een grote groep eilandbewoners, die zonder die dringende noodzaak toch wel eens snel naar de wal en teriijr wil. We denken daarbij aan zakenlieden en artsen, die voor een dag naar bijvoorbeeld een stad in het westen moeten. Door de reistijden met de boot zijn zij zoveel tijd kwijt, dat er vaak twee dagen voor zon reis nodig zijn. Voor dat probleem willen wij een oplossing bieden, door vluchten te maken van Ameland en Texel naar Eelde en terug. Op verzoek, op elk uur van de dag en de nacht, onder elke weersomstandigheid."
Dat zeggen W'im Karel en Hans Meesters, twee piloten in dienst van de Groninger vliegonderneming Aero Service. De beide vliegers verzorgden vorig jaar in het zomerseizoen rondvluchten boven Ameland, en zü brachten tijdens die vluchten 1500 vakantiegangers in de lucht. In gesprekken ontdekten zij toen, dat er een markt bestaat voor zogenaamde „ferry-vluchten": transport van passagiers naar de vaste wal en terug, die er een hoger reisbedrag voor over hebben om sneller dan met de boot een zakelijk of privé-uitstapje te maken.
„Di 11 Ameland naar Eelde duurt drie kwartier. Zo lang duurt de bootreis van Ameland naar Ho' ook, als alles meezit. Maar vanuit Eelde heb je een prima aansluiting op het binnenlandse luchtvaartnet, terwijl wij op verzoek ook binnenlandse vluchten verzorgen. De ideale mogelijkheid dus voor mensen met haast, die de bootreis niet als een prettig tochtje, maar als nodeloos vertragend ervaren."
De kosten voor een vlucht van Ameland naar Eelde of omgekeerd gaan voor twee passagiers f 100 per persoon bedragen. „Voor zakenlieden, die belang hebben bij een snel vervoer, is dat geen hedrag." aldus piloot Karel. Gevlogen wordt met een nieuw eenmotorig toe-tel. een Fuji. met vier zitplaat'r vliegers zijn druk bezig met het technisch vervolmaken van het vliegtuig, door er zodanige apparatuur in aan te laten brengen, dat er ook op Schiphol geland kan worden.
Momenteel wordt er overleg gepleegd met de luchtmachtsii onder-roeken of er een mogclijkh een zogenaamde permanente landingsi uning op de Leeuwarder vliegbasis te krijgen. „We hebben goede hoop dat dat lukt, maar in elfc geval beginnen we met Texel, Ameland en En we starten uiteraard met ingang van het Paasweekend weer met onze rondvluchten. Dat is en blijft een doorslaand succes."
BIJ DE FOTO Met een toestel van dit type. een •itorige vierpersoonz- Fuji, willen de beide vliegers de lijn tussen Ameland en Eelde gaan onderhouden.
"Het beste!"
De 72-jarige veehandelaar Pieter D. J. uit Hallurn was wat slordig omgegaan met een kenteken. Hij had drie auto's en slechts een droeg het juiste nummer zodat er moeilijkheden kwamen al vond de verdachte het geval in alle gemoedlijkheid nou helemaal geen doodwond. „U had de luxe van drie auto's. Dan moet er ook belasting voor worden betaald" merkte de recht' Nu — Pieter schudde vriendelijk het hoofd en antwoordde, dat die auto's van hem beslist geen luxe zijn. De eveneens sceptisch kijkende officier j mocht een fotootje bezichtigen, dat J. I hem aanreikte en waarop een der vehikels stond afgebeeld, prijs f 425. Pieter achtte dat maar bitter weinig. En wat hij met die auto's deed? Ach. even naar de veemarkt en even naar de pier bij Holwerd. kleine ritjes, die toch eigenlijk niets uitmaakten. Toch wilde de officier f 150 boete opgelegd zien.
„Da's teveel" zei de verdachte zorgelijk en hij begon indringend tegen de i rechter te praten over sterke prijs gingen in dit opzicht zodat de rechter | op zijn beurt, geamuseerd, moest waarschuwen, dat men hier nii de markt was — er aan toevot dat alles nu eenmaal duurdei justitie ook. „Ik zal het laten bl boete van f 125" vonniste mr. Schn en dat viel bij de gul lachende verdachte in goede aarde.
Na nog enkele kanttekeningen geplaatst te hebben bl lutcn nis veehandelaar en de ups en d van dat vak t-erfiet hij de zaa' vrouw de griffier lieren joviaal toecirnniend onder de u-oorden: „Het beste jong-
Leeuwarder bekent inbraken in Ried en Tzummarum
TZUMMARUM — Ook de 52-jarige S. J. uit Leeuwarden teren bekend betrokken .1 inbraken in Ried en Tzum-31-jarige inwoner van Firdgum i er van justitie worden voorgeleid.
LEEUWARDEN- Een eendepaar
LEEUWARDEN- Een eendepaar . die geen moedei traat te Lei strnut.
Man stal bij Miro voor f 24 aan goederen
baal.
gehoord&gezien telefoon 05100 41111
In Leeuwarder serviceflats wonen in totaal 572 bejaarden: 177 mannen en 395 vrouwen. In leeftijdsgroepen onderverdeeld ziet de opbouw er als volgt uit: 65-69 jaar: 15 mannen en 42 vrouwen: 70-74 jaar: 37 mannen en 90 vrouwen: 75-79 jaar: 61 mannen en 142 vrouwen; 80-84 jaar: 42 mannen en 83 vrouwen; 85-89 jaar: 21 mannen en 28 vrouwen en 90 jaar en ouder: 1 man en 10 vrouwen. Voor verzorgingstehuizen zijn cijfers: 261 mannen en 485 vrouwen (totaal 746 bejaarden); 65-69 jaar: 11 mannen en 10 vrouwen; 70-74 jaar: 30 mannen en 57 vrouwen; 75-79 jaar: 61 mannen en 137 vrouwen; 80-84 jaar: 79 mannen en 152 vrouwen; 85-89 jaar: 55 mannen en 90 vrouwen; 90 jaar en ouder: 25 mannen en 39 vrouwen.
Cijfers van Leeuwarder gasthuizen: opgenomen totaal 329 bejaarden (77 mannen en 252 vrouwen). In leeftijdsgroep 65-69 jaar: 14 vrou-70-74 jaar: 12 mannen en 43 vrouwen; 75-79 jaar: 27 mannen en 82 vrouwen; 80-84 jaar: 18 mannen en 70 vrouwen; 85-89 jaar: 16 mannen en 35 vrouwen en 90 jaar en ouder: 4 mannen en 8 vrouwen. In i'uliere pensio- tte voncn 30 bejaarden (11 mannen en 19 vrouwen). Van hen zijn 2 mannen en 2 vrouwen tussen de 65 en 69 jaar; 4 mannen en 2 vrouwen tussen de 75 en 79 jaar; 2 mannen en 5 vrouwen tussen de 80 en 84 jaar; 3 mannen en 7 vrouwen tussen de 85 en 89 jaar en 3 vrouwen 90 jaar of ou<' 9B
Zon 500 mensen worden 24 april verwacht in Harmoni. .-heid onderwijsinspecteur Klaas Elzinga. Bijeenkomst mag van insp. comité niet te lang duren: van drie tot ongeveer half zes. Om bijeenkomst niet te laten ontaarden in ipree) rathon zal slechts een zevental > sen het woord voeren
Er zijn twee bussen t. het Leeuwarder briev. park: de PTT plaatste bu.ss» Simke Klooster.manwei en op de hoek Weideflora-Zwenk:
Actieve jeugd van Antilli uweg en omgeving heeft „kleine kermis" voor goed doel georganiseerd. Festijn, dat plaatsvond in garagebox, bracht f 118 op. welk bedrag zal worden schonken aan Novib-ai' aan tafel". Jongelui kwamen trots opbrengst melden, „want VOl hadden u lic hebben ining gegeven "
Hervormd predikant van Huizum. an 22 april tot 7 mei
Bij fa. Rolf, Nieuwestad 107. van maandag 22 april tot .pril een documentaire gehouden (op donderdag 25 en vrijdag 26 api ids van zeven tot negen geo; janten. Een diamantslijper geeft demonstraties.
11» de Spanjaardslaan kaarsjes alu-ecr ui de kastanjebomen.
De heer Bousma was 25 jaar bij de CCF
LEEUW ARD: <>p de oken door zijn chef. de hi n de i aan: een gouden n. bood le de jul
vanavond in leeuwarden
.Ii 8 u. De 8 u wii naar de Hlbl ;