olken kunnen lich 1 provincia■■ dat kl l hel Krans lm t ■ ijn voor w monilardoor het ui het Frans wordt bemoeilijkt Wij zijn overtuigd dat het een Nederlands .pees belang is om I wijs van het Engels op BDs en laven en aan te n le Angelsaksische en Duit" i kan het I dat F .-.kriik ook omvat van vanouds bevriende of landen als België, Zwitser'inada — uit het geheel van 'Liltuur word. Kennis van het Frans vergemakk Mud de toef I. van Amerik tot het ook voor Nederland steeds beu-nde Afrika. iis van het Frans is niet alleen van belang voor het volgen van literaire en artistieke, maar zeker ook van de ppelijke ontwikkelingen, iteiten hun bi Met Frans is eeuwen lang dé taal geweest van Europa, zodat vele wetenschapswerken en cultuuruitingen in het Frans zijn. Zou men dat van de toekomstige generaties willen onthouden? Wanneer men een beroep op de Nederlandse regering wil doen om de positie van het Frans in het v.w.o. te garanderen, dan roepen we iedereen op zijn adhesie te betuigen of zijn handtekening te sturen aan H. van Galen Last, Amerbos 407, Amsterdam-N. Bij hem zijn al over de 500 C reakties binnengekomen. Aan alle Frans-studerenden, dus ook de middelbare schol of ook zij hun hand : Behoud arden. Deze ' p bestaat uit vier studenten van de lerarenoplei- Übbo Emmius'' te Leeuwarden, die al geruime tijd actie voeren. Vanzelfsprekend is er nauw contact tussen ïlle actievoerenden! En wordt dan ook één beleid gevoerd! Namens de Werkgroep. , Leeuwarden. Bearn Bilker. (Oi > stukken kan niet deerd. 7.P kunnen ook niet worden te den. Anotukken zonder 'i. De rebehoudt ziclt a recht n iti te korten. Red. LC.)
Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- 23-04-1974
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- Datum
- 23-04-1974
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Leeuwarder courant 1947
- Plaats van uitgave
- Leeuwarden
- PPN
- 865061483
- Verschijningsperiode
- 1947-
- Periode gedigitaliseerd
- 1947 t/m 1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KBDK
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
INGEZONDEN Behoudt het Frans!
Binnenstad
In het hoofdartikel van meneer E. de E. staat voor Evenhuls. over onze, ondanks alle aanslagen, nog mooie binnenstad, maakt hij een aantal opmerkingen, die mij. nog zeer zacht uitgedrukt, de haren ten berge doen rijzen en daar is, gezien de lengte, heel wat voor nodig. De ■ meneer E. hier ..ten en indruk van lii intie. Een ,antie, die aan met een minachting voor i > oenheid. •eerst spreekt meneer E. over nieuwbouw op rotte plekken en vraagt zich hierbij af, als er initiatiefnemers komen, of er dan weer een gezeur van komt, dat leidt naar een aantal voorwaarden, die men aan de binnenstad verschuldigd denkt te zijn. Einde citaat. Op de nieuwbouw kom ik later nog maar eerst ga ik in, met een ar hart en indachtig de volksikking over boomstammen op de opmerking over het zogenaamde gezeur, een reactionaire menta■l mogelijk de opini. s, die hart voor de stad hebwil en de binnenbal wil maken in de handen van het kapitaal. voor: Meneer E. leeft volgens mij. zoals I van he ancien regime, in de verkeerde tijd. Een tijd die. in ons ■ door openheid en inspraak, hoewel dat in onze gemeente nog op een en de nadruk legt op de verantwoordelijkheid van olie bv binnenstad betreffende, en die niet alle verantwoordelijkheid in n geeft van enkele rijke parvenus. mij hopelijk ontkrachte, in meneer allen en een ander punt pakk Wc gaan verder met de treur-enlach-niet show door de fundamenten van het betoog van meneer E. over nieuwbouw te besprenkelen met enige zuur-houdende kritische aantekeningen, ■ .peliik ook ziin betonnen I. n. Uit het door mij zo en in exaltatie brengende stuk, het volgende, kompakt, sammag geen bezwaar ziin, een pandje VI numentenilok nieuwbouw duideliik slopen. Einde op dat woordje ..duidelijk." waarbij u rtoon 't napaalde ■ tuurliik volk. chelijjt, b t zon ' i.innenstad. icnwbouw ■ rn moet dus, volworntatie ntatie ik wil u ■ maar op attent maken hoe onbednch' ' Nu het punt van de monumentenlijst. ite minachst en .- inuntentenzorg. Een ' door verhe or> n. dat dit hi II 'led Ik »0 me Nu p ik, want n' .i '
wat . dan li. ■ n uu iiiinfd wat aan I len nog van de . nog is en i? Je kunt namelijk ook trachten het rottende pand ia te beizodoende 'e voorkomen, houw gep' de eenheid in de buurt be verloren laat als hot ook nog eense en keer een Kei lucht verrijst, dan nronkeliike bebouwing. I ik gewooi schoenen te dr.' I mijn klaauvoi
Ik besluit dit artikel door de hoop dat nu eindelijk volks wi le uitdrukking over boom men. die het noot! -.iet altijd r ik vrees dat deze hooiirhetd wordt. U wel, meneer de ■ -dacteur? warden. Frank Bak.
Rapen moet uit zijn
Op het ingezonden stukje „Akte eierzoeken'' wil ik graag iets zeggen. Eerst wil ik mijn bewondering uitspreken voor schrijver van bewust stukje, die zo nauwkeurig de stand van zaken aangaande het aantal kieviten op zoveel verschillende plaatsen weet en daardoor (gelukkig) zon gering aantal i heeft gevonden. Ik hoop dat het koude en schrale weer daar ook mee .schuldig aan zal zijn en dat de kievit in de tijd. dat het verboden is eieren te rapen, toch nog rustig zijn eitjes zal leggen. Nu we allemaal kunnen zien hoe onder de weidevogels met name de kievit achteruitgaat wat aantal betreft, het dan nu niet eens wenselijk zijn op te houden met het rapen van de eitj er toch nog worden gevonden? Overal is reeds de raaptijd ingekort, maar in Friesland mag het wel 1. In ons dorpskrantje „De Kobbeflecht" heb ik ook al een beroep gedaan op vogelwacht en veehouders, of het niet mogelijk zou zijn in samenwerking met elkaar een einde te maken aan het rapen van eieren. De reactie daarop was een ingezonden stukje van een vogelliefhebber en eierzoeker. Hij wees heel veel punten aan wat betreft de oorzaak van de achteruitgang van de kievit. Een paar wil ik noemen. Honden en katten, roofvogels, hoogspanningsdraden en dan het afschieten in Zuid-Frankrijk en België. Maar de eierzoeker gaat vrijuit. Ik vraag me af hoe het dan moe. daar. waar een vogelres. voor servaat korm-n ook wel honc en roofvogels, maar daar wordt niet gezocht. Voor mij een bewijs dat de . mens met zn rapen van al die kievitsn er wel mee schuldig aan we hier zo weinig kieviten zien. In België en Frankrijk vinden ze de I zo lekker en hier worden hun zo verrukkelijk gevonden. Het is precies hetzelfde. Van de eerste legsels van een kient komt toch niets terecht, wordt er dan gezegd, dus oprapen maar. Legt de vogel dan later weer, dan is de kans groot dat ondanks r. mers toch nog veel jonge vogels en nog niet uitgekomen eieren door landbouwwerkzaamheden verloren gaan. Inzender van „Akte eierzo. eft onder Snakkerburen de bordjes Verboden Toegang ook gezien. Misschien heeft hij ze ook in de sloot zien liggen? Ik wel. Volgens mij geeft het weinig, want Jan en alleman vliegt in de landerijen om, velen zonder vergunning. Die bordjes zijn dan ook het enige goeds dat de vogelwacht voor de vogels doet. tijdens de raaptijd. Zij • ning hebben om i te zoeken, mogen dan natuurlijk wel in uderijen lopen, naar zij die er geen hebben, lopen er ook. Vandaar dat u er zoveel hebt geteld, natuurliefhebber. u bent zeker geen slechte eierzoeker. U raapt per seizoen ook wel meer dan 50 eieren. U hebt ook mooi opruiming onder rie kieviten gehouden, u dat? Waarom wandelde u gewoon door het land? Dat is romantischer dan de paar kieviten die we hier nog hebben hun eitjes af te roven. U bent ook een rover net als de honden, i en roofvogels. Nee. over een paar jaar zullen we zeker geen kievit meer zien als dit gedoe in rie landen niet snel ophoudt. Lekkum. A. Liezenga-de Jong.
Het is maar niks...
e A. R. S. te Dacl >p uw uiden stuk van 13 apnl i volgd, en nu de storm h . wil ik :; hiene. i, Wat U m volkomen terecht. B n zon■ nog uit de tiid dat ik met m'n m . ullatiel.i. ;k als baby op het i il op m'n vingertjes berekende dal tv. ■ was, lagen al die ai domme borstbabiet ir te snuffelen in hun i 1, Zij
Waarom de fles?
Op mijn ingezonden stuk over borstvoeding in de LC van 13 april kwamen nogal felle reacties. Op de eerste plaats wil ik verklaren, dat ik niemand heb willen krenken of vernederen. Alle respect voor de moeders die hun kind met geduld en liefde borstvoeding geven. - mijn tegenstand ten opzichte daarvan is ook door liefde voor het wen. Ook ik ben als jonge onnen met borstvoeding voor mijn werd me gezegd, dat ■n voede: ook niet uitbl ..ng! Ondanks . edere keer bij de voeding tw-ee zusters aanwezig en werd mijn kind . aan de borst te blijven, kind ook duidelijk afkeer te besp.
Maar niet eerder, dan toen het kind vol etteruitslag zat, werd er mee gestopt Toen pas werd de dokter gebeld en werd ik onder narcose van de pus verlost Tot negen weken nadien moest het verzorgd en verbonden worden. De zuster kwam hiervoor iedere dag. En als toen plichtsgetrouwe moeder, durfde ik nog steeds i geren en kreeg mijn kind borstvoeding uit de andere borst. Toen mijn tweede kind geboren werd, gebruikte ik na iedere voeding een zelf meegebrachte borstkolf, tot ergernis maar toen durfde ik hen te weerstaan. Dus ook mede daarom de flee, want zindelijke moeders als we met de fles kan zoiets niet Aan U allen die reageerden zou ik een uitnodiging willen sturen, om eens te komen koffiedrinken, dan kon U zien, dat ik toch best een aardige vrouw en een goede moeder b. Drachten. A. R.-S.
Licht op het buitenland Carel Hugo's beweging weer aangevallen
(Van onze correspondent)
MADRID — De pobHkei i beeciiuldigii priae Carel Hugo, de < arlittenleidei en echtgenoot van prin» ft al• 11 de .1,111(1.11 ht getrokken. Het giat om een document ondertekend door zes personen die zich Int ..Nationale PettüUl RequetéV normen (de Requetèi ronnde» gedurende de burgeroorlog de Ca^iittttachg stoottn i.in de zijde van generaal Franco vochten).
De „Fuerza Nueva" is de spreekbuis luidnicht i hun I taris Bias Pinar afgesci als een aartsenj: aard, er mannelijk. ds de get ke erfgenaam van José Antonio Primo ter van de Falange-partij. Hoewel de 54-jarige BI nar aan geen van beide beschrijvingen voldoet, vindt het regime hem toch wel nuttig, zoals blijkt uit het feit dat generaal Franco hem 16 jaar lang door persoonlijke benoeming handhaaft als lid van de Nationale Raad van de Beweging (de staatspartij) en van de Cortes (het parlement). Het optreden van Bias Pinar en zijn „Fuerza Nueva" (nieuwe kracht) beantwoordt steevast aan politieke wensen en noden van het regime.
Het document zegt onder andere: „Wij Requetés, de ware kracht van de Carlistenbcweging, komen in opstand tegen prins Carel Hugo de Bourbon Parma. omdat hij onze banier verraden heeft. Het Carlisme is op de rand van de dood gebracht met de vorming van een zogenaamde Carlistenpartlj en met zijn besluit om van een kroonprins een van een politieke fractie te maken". Verderop beschuldigen zij prins Carel Hugo ervan dat hij de tradities en idealen van het Carlisme, samengevat in de oude strijdkreet „God — Vaderland — Koning" heeft verraden met zijn „prietpraat" over „een pact tussen het Carlistische koningshuis en het volk" en over een „socialistische monarchie", waarbij hij „God terzijde heeft geschoven en dus in tegenspraak is gekomen met de katholieke tradities" van het Carlisme. Ook beschuldigen de Requetés Carel Hugo it hij de plaats van de „Reqi iten innemen door „een I iristen" (Dit Is een ertal Carlisten dat onlangs is omdat zij in 1970 hadden geprobeerd de tradittonele nieuwjaarsrede van Franco te storen door een iemast in Noordwest-Spanje onklaar te maken. Inderdaad zijn er de laatste jaren Carlistische „actiegroepen' opgedoken die dit soort „terrorisme" ten gunste van prins Carel Hugo.)
Ten slotte verklaart het document dat •lationale bestuur der Requetes" de „g< pneemt en zich ultra lers van de Carlls•'•gen het marxisme et anti-christelijke kapitalis-
In ('arlistrnkringrn In Madrid en • Ion» vernamen wij dat dit „nationaal bestuur der Kequetes" helemaal niet bestaat of tenminste niet door de ( irlivtenbeweglng wordt erkend: dat da eerste ondergetekende van het document. José Maria Marquex. acht jaar geleden oneervol uit de Carllstenbewrring werd cestoten wegens zijn afvallige politieke denkbeelden en dat de andere vijf nooit aanhangers zijn geweest van hrt Carlisme. Daarentegen souden zij verwant zijn mrt een zogenaamde Broederschap van Marstrazgo (een streek ten noorden van V air nel» waar ■ Misten sterk waren tijdens de ( irlistenburgeroorlog van de vorige eeanr); étm in 1961 opgerichte Broederschap van conservatieve Carlisten kreer, toen de Carlistenpartij van Carel Huco buiten de wet werd gesteld, officieel toestemming van de Spaanse regering om als politieke «roeperlng te blijven optreden. Dit samen met het feit dat de echte Carlisten nooit iets te maken wilden hebben met Bias Pinar en zijn schendblaadje, wijst erop dat het document in Fuerza Nueva een poging van hogerhand is om een Carlistische „tegenpartij" nieuw leven in te blaezn. Al voordat prins Juan Carloa de Bourbon In 1969 officieel tot toekomstig koning van Spanje was uitgeroepen, hadden zijn aanhangers in het regime meermaals geprobeerd verdeeldheid onle Carlisten te zaaien. Na de uitg van prins Carel Hugo en de benoeming van prins Juan Carlos, maar vooral sinds Carel Hugo probeert het Carlisme om te buigen tot een moderne, sociaal-denkende oppositiepartij, werden die pogingen steeds duidelijker. De reden hiervoor Is tweeledig. Ten in oudsher een volksbeweging die minder op politieke overt: p de trouw «an een k ■< (m een zekere dosis eruit Dat Is aan de ene kant een pluspunt voor prins Carel Hugo (want prins Juan Carlos had nooit een dergelijke volksaanhang), maar aan de andere kant een probleem. Voor de oudere en meer ilistische Carlisten is het mi h aan te passen aan de omwer e hun kroonprins voorsta ,v ociale imma van zelfbestuur en zijn po■ •i veroorzaken nogal wat ver■genstanders proberen Ui! te hu"
Ten tweede bewijst het optreden van ten" dat rie p van prins Carel Huro het Madrileense regime toch zorgen baart. De reuerirur 7lch nooit al te veel bekommerd om de „folklore" van het Carlisme, -komst op een ira (dit jaar aange••oor rie vijfde mei), waar prinses Irene verleden jaar in naam van haar man opriep tot een samen r Tvxwitlebeweßineen. om een einde te makc kapitalist* w °r ■' " van sociallstl«che ■i" in Si
Maar de pnlitiekr propogandarampagne dir prins Carrl Iïuiro inspireert vla de commentaren In het clandestiene maaii' .rlismr. dir in heel het land op de bijeenkomsten van /iin volgelingen besproken worden, en ziin Inspanningen om van het Carlisme een rood georganiseerde partij te maken, zijn wel degelijk belangrijk. Prins < ml Miikd heulisl een bijzonder Intelligente politieke leider te zijn. die de omstandigheden In het land goed doorziet. Hij heeft het verleden van het Carlisme tegen, en zijn omwrntrhng staat nog In dr kinderschoenen, maar dr reu te die lui uitlokt, bewijst dat mm in Mnlml lri;en «il m dank rekening mrt hrm houdt.
Advertentie
(ADVERTENTi !H_e\ —a^Baw^sllaWa^ WÊkÊÉÊÊÊÊmmmM&tCiry^^S*^^ Rit Hl« flfal #1 flll ss^lflUvssPai l ITlSSa^rr' X OWIfJJ dtinlwiralit-Ml ' i ■fV s4V tlVlI&W iwr^Ns^Cf' - ! Crote Winkler ~ lopedie bevat een ««^Hi fSJ ' ' afgerond programma van kenniv en wetenschap. In 16 000 -Jfcij' f iJkSssS^ll I i Mm: ■ bl.idzrjden Door 1500 deskundigen. Maar vraag de informatle-set 'X*fc-SJn ' wk ' «ven verwrgo als de Grote Winkler Prins zélf. Cutitl Met nevenstaande bon. | \ ll,r""- *nt*no«)nun.ni.f ws, Vwxraam, #
Geen groter vreugd
Na al die ingezonden stukjes ov en borstv.. k het tn' vrouw G- Terpstra-Herrema »e Heeg. Zij Ir worden do Ik. Het is ook baby's /vn ov< Ook lijn er babies die andere voeding kunnen verdragen, denk u dat eens in. En dat men zo bezorgd is om die borsten — wat men tegenwoordig een nood! i...■ genlijk om, om het kind of om de •■en rijkdom als je dat mag hebben, wat zoveel voordeliger is ker. En je kan een c. ii. Het . ,nt■ toen die babyvoeding gekomen is, maar het is en blijft 1 heb ik de indruk dat borstbaby's rustiger znn. C'.aat het voelet de fles soms niet veel te Wanl je, hi i één stuk je in mijn UJd bij de dokter iq is voor hun verd- i ' men hl • lijk kan vi blij, n ■ 1 e ram art. Lekkum. eres.
Borstvoeding? Neen!
Ik k ■. de Oeeeamoeder uil tig te lliNl dooi 'i de hun ouders en hludikke bi chlmmelde ■i hun meenden te moi houdt
heeft de Uil le 1 •■!■*• -re Daai"' ■ liever nog g uw mee • brulk enmin als. tbuitlng en afbi-ulitu: zal kunnen 'aan!
Bewaar wat U nog heeft, en, alle vrouv I getrouwd zijn, k .iti schoon- Is geschonken, en, wilt U b(- : n kind, maak dan gebruik van wat ii rhap ook voo de canule. Een klein et Uw man • 11 hem te doen inzien, in de e K.1.-methodi te ver' boven liet domme geknuffel muffe] dal do overigens Uiterst en onsmakelijke ouderwetse methode m.
En ' ook baas • buik. Besef toch eens, hoe die ui' en innerlijk te lijden heeft van zon kinderlijke kinderdracht. Laat het goed tot U doordringen tot welke misvorming een zwangerschap lokdalige, met strisese '■rbelasting irop zelfs niet de meest ;e vrouwenarts het gevallig oog zal willen laten rusten.
Neen, wacht nog even. want de wereld staat op het punt Uw kind te laten groeien in de vruchtbare en wetenschappelijk verantwoord samengestelde schoot van een door U nog slechts naar kleur en grootte te bepalen buikfles. loor Kunstmatige In Industrie i ' met Imitat. iliteit en Inl tijdens dit gehele proces kunnen de schonden 1 aaktdoor vele ten (•■ als Koel Idool van nap. Sneek. Ada R. Huygens.
beurtelings dr. p. gros public relations en management, den haag Reclame-uitgaven in ons land vrij bescheiden
DE RECLAME-uitgaven in Nederland stijgen van het ene jaar op het andere. De critici icli at. of dat zo door moet nas. Er zijn zelfs stemmen i i — die het luidst klonken tijdens het kabinet-Bies), — of er geen redamebebjtsting zou moeten worden ingevoerd. Op elke reclame-nitcavc dus een bepaald procent belasting. Van die gedachte r snel afgestapt, omdat gebleken is — Zweden is op dat punt een voorbeeld geweest — dat daardoor niet de reclamebudgetten werden verhoogd, maar werden verlaagd. Vooral economisch zwakke kranten dreigden het slachtoffer te worden van deze belastingmaatregelen.
Wie de reclame als verkoopbevorderend i n bovendien, dat de inkoms' Ie Nekleine nkelijk zi ■ ■ I als nu. om fikse bedra an de publiciteit Wi 1525,3 mil' .1. ui 197] v opgelopen tot leidde di 1741,7 miljoen gulden. V> .' is het I h Instituut m Tilburg, dat in opdracht van de Nederlandse Reclame Stil (NRS) deze cijfers produceerde te deel gaat nog steeds na lic goed is voor 885,4 miljoen gulden dan volgt de ri reclame met fi:i7 miljoen, op de d door de televisie-reclame -
■ ■ schnniiik noemt, dii
de brievenbus terecht komt. Overigens is deze vorm van verkoopbevordering voor de PTT waarschijnlijk erg profijtelijk , want ii minder dan 1400 miljoen van deze ukken en het jaar is 25 miljoen meer. Van deze vorm van commer■ bonden ging precies TT voor de frankeintal jaren ge-1 ek van e Media Onderzoek lact-ks n deze ï reclame uiterst gering is. lIKT IS EEN achterhaalde stelling oen is; hoogstens is ide reclame een middel tot verkoopbevordering. Moderne reclamemensen clame vooral als een teel tot communicatie, tot contact met de klanten. Wie het daar mee eens Is zal lame-technlek gebruiken om een boodschap over te brengen, ook wandie geen enkele commerciële be-
Enl Nederland Ie burgei
vertellen, dat de begrotingsdebatten op de agenda staan. Ze geven daarbij dan een uitleg bij c lende onderdelen van de begrot. vorm van informatie dus om de burgerij te betrekken bij het werk van de gemeente. Met een modern woord: public relations de publieke zaak.
Welnu, van het totale bedrag van bijna 1,8 miljard gulden wordt ongeeen derde gebruikt voor zulke nict-commerciële publiciteit: publieiclations-publK indus' In Am er ka tig procent van de public-relations-budgetten n;. commerciële kolommen van de media. Want waarom zou men de advertentiepagina's mijden wanneer men een chap heet' brengen ei via di naat? Boen bepaalt men zelf, welke boodschap men we te brene. m men < meest ikt acht.
UK ABSOLUTE u rekei;' van het bruto i mark: va 1,35 proc. chtheid doet i In Zwi' Amerika Ligt het |>. buurt van de drie proc.
Kritici, die zich vi i deze echter bedenken, dat de onderneming geen .dige instelling is i nareki deel van goeds : voor