Ingeboekt
* H. HAZELHOFF ROELFSEMA, De Tweede Wereldoorlog ter zee. Voor wie echt belangstelling heeft voor de strijd op de wereldzeeën in de Tweede Wereldoorlog, is dit boek zonder meer teleurstellend. Er zou een boek van duizenden pagina's nodig zijn om te beschrijven wat er zich in de jaren 1939-1945 op de zeeën heeft afgespeeld. Over het tot zinken brengen van de Duitse oorlogsbodem „Bismarck", de operaties van de geallieerden ter zee tegen Japan zijn al tientallen boeken geschreven. Daarom is de titel van Roelfsema's boek misleidend, hetgeen hij zich waarschijnlijk niet heeft gerealiseerd. Dat wil niet zeggen dat dit rijk geïllustreerde werk de moeite van het lezen niet waard is. De auteur geeft een beknopt overzicht vari, zoals hij schrijft, de gehele strijd met bijzondere aandacht voor de verrichtingen door de Nederlandse zeestrijdkrachten en koopvaardij. Wel, dat overzicht is dan ook wel erg beknopt. Geb. 124 pag., met verscheidene illustraties, ƒ29,50. Uitgave De Boer Maritiem, Hilversum.
★ PATRICK ALEXANDER, Dood van een dictator. Het werk van geheime agenten - vroeger gewoon spionnen genoemd - blijft tot de verbeelding spreken en tal van schrijvers beijveren zich om met het schrijven van verhalen over geheime agenten een boterham te verdienen. Patrick Alexander heeft overigens een knap verhaal op papier gezet, waaruit blijkt dat ook de bazen van geheime agenten veranderlijk zijn als alle mensen. Paperback, 191 blz., ƒ 19,50. Uitgave L. J. Veen te Wageningen.
★ DR. H. VAN CAPELLE, intimi rond Adolf Hitler. Dr. Van Capelle promoveerde indertijd aan de Vrije Universiteit op een proefschrift over de nazi-economie. De heer Van Capelle bundelde nadien een aantal artikelen over nazi's als Goebbels, Goering, Himmler, Bormann, Schacht en andere bonzen uit het nazi-rijk. Dit belangwekkend geïllustreerde boekje rolde met als titel „Intimi rond Adolf Hitler" bij "v*an Gorcum in Assen van persen. Deze artikelen, die eerder verschenen in „Intermediair", verschaffen geen nieuws over Hitlers naaste hofkringen, maar de in het boek gepubliceerde foto's zijn voor het merendeel erg interessant. Paperback, 285 blz, ƒ45. Uitgave Van Gorcum en Comp. in Assen.
* LEONARD MOSLEY, Hermann Goering. Bijzonder de moeite waard, deze biografie van Goering, die geruime tijd na Hitler de machtigste en meest populaire man in nazi-Duitsland was. Het feit, dat Goering als jong jachtvlieger in de eerste wereldoorlog lauweren had geoogst, sprak tot de verbeelding van vele Duitsers. Ook sommige buitenlanders mochten Goering wel, zoals de Britse ambassadeur in Berlijn voor de oorlog, Neville Henderson. De Brit noemde Goering zelfs de „enige redelijke man bij de nazi's". Henderson vergiste zich, zoals miljoenen zich in de dikke nazi hebben vergist. Hermann Goering stampte als Gestapo-chef de eerste concentratiekampen uit de grond, liet zijn Luftwaffe open steden als Guernica, Warschau, Rotterdam en Belgrado bombarderen en had een groot aandeel in het uitroeien van de Joden. Terecht werd Goering in Neurenberg tot de strop veroordeeld. Hij pleegde zelfmoord voor de beul het vonnis kon voltrekken. Een goed boek dus, maar mensen, die blindelings alles kopen wat op de tweede wereldoorlog betrekking heeft, moeten wel even oppassen: vijf jaar geleden verscheen dit boek onder de titel „De rijksmaarschalk" bij Manteau. Geb. 460 blz. met verscheidene foto's, ƒ34,50. Uitgave Elsevier, Amsterdam.
* SVEN HASSEL Pantsers des doods. De Deense auteur blijft schrijven over de strijd, die een van Hitlers strafbataljons in de Sowiet-Unie heeft gevoerd. Een aaneenschakeling van bloederige feiten, maar zijn boeken worden kennelijk goed verkocht en vandaar dat Hassels bron niet opdroogt. Geb. 265 blz., ƒ 24,50. Uitgave De Boekerij' in Baarn.