(advertentie) De directie van de N.V. Petroleum-Maatschappij "Moeara Enim" maakt bekend, dat ingevolge het op de op 13 juni 1991 gehouden vergadering van aandeelhouders genomen besluit, tot wijziging der statuten, de K-stukken voor de gewone aandelen van nominaal f 12,50 en voor de winstbewijzen zullen worden ingetrokken. Tegen inlevering van mantel en talon bij de Kas-Associatie N.V, Spuistraat 172, Amsterdam kunnen bezitters van deze K-stukken tot en met 11 september 1991 deze kosteloos inruilen tegen CF-stukken. Daarnaast kunnen de stukken ook aangeboden worden (mantel plus talon) bij de Kas-Associatie NV. te Amsterdam • ter inschrijving in het aandeelhoudersregister, hetgeen eveneens vrij van kosten geschiedt. Voor de goede orde zij nog vermeld dat voor de oprichtersaandelen de K-stukken nog wel in omloop blijven. Rotterdam, 3 juli 1991.
De Telegraaf
- 09-07-1991
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 09-07-1991
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 32178
- Jaargang
- 99
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Slovenië ziet 'München' in vredesakkoord Brioni
'ah onze speciale verslaggever Hans de Vreij LJUBLJANA, dinsdag **b de derde interventie van de Europese Genschap in de Joegoslavische crisis is nog geen erdeeld succes gebleken. In Slovenië kwamen £ren diepgaande meningsverschillen aan het eR over het akkoord van Brioni, dat zondag met Middeling van de EG werd afgesloten.
_*ijl Kroatië gisteren de onmiddellijk bekrachtigd, bleek de in Ljubljana zo ' dat een voltallige zit- v*ö het Sloveense parle'uitsluitsel moet geven. ? e politieke partijen ! v°°r nadenken te geven, *** e speciale zitting pas mortff-Jaatsvinden. De regering i d, republiek Slovenië ■ • Er mag dan in Joegoslavië politiek wel een compromis bereikt zijn, de stem des volks is niet uit te wissen. Op een muur in Slovenië staan de letters JNA, Joegoslavisch Nationaal Leger, met daarachter het teken, dat de meeste mensen associëren met de verderfelijke politiek van de nazi's. Een duidelijk bewijs van wantrouwen van de Slovenen jegens het federale e leger. Foto
aranties
f^vel leidende Sloveense pCI uiteenlopend reageer- I°P het akkoord, dat mir Hans van den Broek en I erige twee leden van de PPese trojka in Brioni bepjl! stond één punt cenr "O de kritiek: Slovenië l^hriftelijke en betrouwr B*»ranties dat het federaï?*t niet opnieuw in de [bliek ingrijpt. f* velen in Slovenië l. de onderhandelingsder op het eiland Brioni f* van de net uitgeroepen Pankelijkheid van de re.ek prijs gegeven. Voor- op straat vergelekt akkoord van Brioni ,'München 1938", toen de 3,ke machten Tsj echode aan Hitler opof f erdeinde de vrede in Eu''e bewaren. •-■-eren daarentegen weterop dat in Brioni een "^heepse burgeroorlog is voorkomen r het akkoord moet ook al is men het -^et alle onderdelen er-6ens.
Niet ideaal
i •_? Sloveense president •» , Kucan noemde giste■i-tjt . bereikte akkoord ■ I(*eaal, maar het was Gestie van oorlog of vre' *t j^. akkoord van Brioni |t e^> net als de twee eer- in het drie i- en opschorten van 4,e.|) richting onafhankei^.? van Slovenië en i,e 't; >,Toch hoop ik dat flie j ank ziJ het akkoord j drie maanden dichter leid V°-*-'ecuge onafhanke.p "^ 2yn gekomen. We lon altijd benadrukt dat van Joegoslavië e apsgewijs proces moet - a het niet ten nadele "^Ur °* van e vrede ;- °Pa mag gaan", aldus 'goorden van de Slorjjj President stonden in tot die fyt >-**°veense parlements'it-ü France Bucar. De ; politicus 6n-e het akkoord van een „dictaat". „Hetwau cri onderhandelingen, *■ Werden van één kant ■ten den gesteld. Wijzi-0q niet mogelijk. !tj_ SPsPel u zeer gemengde \\ . Wanneer ons parle»>, lch over het akkoord > zei fiucar.
Grenzen
'ï,j Slovenië het ak{*vi erWerpen- dan is Joe" »ticCeC Weer teru8 b 9 de tn Van *wee weken geleid eQ de republiek zich ik J"l^ Kroatië onafhanjjerklaarde en het fede'.Omf* een mislukte po'vet H am om de contro" "ien + i grenzen weer in Q ie krijgen.
lat siavona bleek op straat Vten oVenië met sommige Ui nVan het akkoord van ' ■Wa_STn-loeite heeft'ln de ' War •Jubl-ana en omge'Perri 0 n°g tal van weg" tair- „ gen aanwezig en dkra , Van de territoriale 'addt n°P straat- ook Qobi]]!1 -"gelopen nacht gei. De ifrd m°eten worhet rlanBTijkste basis lbWa -derale leser biJ V van m Vrhnika, was mijnen voorziene blokkades nog van de buiten wereld afgesneden.
De Sloveense regering toonde zich daarentegen uitgesproken soepel over het onderwerp „grenscontrole". In Brioni is afgesproken dat aan de grenzen Sloveense douaniers in opdracht van Joegoslavië de controles uitvoeren en de importheffingen ook naar een centrale kas gaan. Aan de grensposten zal de Sloveense, maar ook de Joegoslavische vlag wapperen. Slovenië heeft gisteren ook de laatste van de ruim 2600 federale krijgsgevangenen vrijgelaten.
In de republiek Kroatië leek gisteren een staakt-hetvuren tussen de republikeinse troepen, het federale leger en Servische nationalisten stand te houden. In Tenja, een voorstad van de Oostkroatische stad Osijek, was het zondag tot felle vuurgevechten gekomen waarbij zeker twaalf doden zouden zijn gevallen. Oostenrijk heeft gisteren besloten om in het licht van de verdergaande ontspanning in Joegoslavië haar troepenversterkingen aan de grens met dat land te verminderen.
Hoge Sovjet-delegatie moet akkoord over START bespoedigen
Van onze correspondent WASHINGTON, dinsdag Sovjet-president Michaïl Gorbatsjov stuurt morgen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Aleksandr Bessmertnych, en een topgeneraal naar Washington om te proberen de laatste hindernissen voor een START-akkoord weg te werken.
Dit initiatief volgt op de dringende boodschap, die president George Bush hem afgelopen zaterdag had gezonden om meer soepelheid en energie te betrachten bij het oplossen van de technische problemen bij de onderhandelingen over de verlaging met circa dertig procent van de intercontinentale kernwapens.
De Amerikaanse president noemde de laatste ontwikkeling een „gunstig teken" en hij toonde zich optimistisch dat hij aan het einde van deze maand toch nog naar Moskou kan afreizen voor een topontmoeting. Hij zei gisteren tegenover verslaggevers: „Ik heb eerder al gezegd, dat we een top willen hebben en een START-overeenkomst. Ik weet niet of de laatste problemen kunnen worden gladgestreken, maar het is goed, dat hooggeplaatste Sovjet-functionarissen hier naar toe komen. Er is nog tijd genoeg om dit voor elkaar te krijgen, zodat we eind juli een top kunnen hebben".
Londen
Bush merkte eveneens op dat hij, indien nodig, volgende week in Londen na afloop van de economische top van de zeven rijkste landen de gelegenheid heeft met Gorbatsjov over START te praten.
De Amerikaanse regering had de afgelopen weken met lede ogen moeten constateren, dat de onderhandelingen over START in Genève maar niet wilden opschieten. Washington weet dit gedeeltelijk aan de samenstelling van de Sovjet-delegatie, die in tegenstelling tot de Amerikaanse niet uit topfunctionarissen bestond.
Behalve minister Bessmertnych komen de chef van de Russische generale staf en een staatssecretaris van Buitenlandse Zaken naar de Amerikaanse hoofdstad. Zij zullen donderdag en vrijdag met hun Amerikaanse tegenhangers pogen START, dat in 1982 door de toenmalige president Ronald Reagan was gelanceerd, eindelijk tot een succesvol einde te brengen.
Weg uit Libanon
WASHINGTON, dinsdag
De Amerikaanse regering heeft gisteren Israël opgeroepen, de zogenaamde veiligheidszone in het uiterste zuiden van Libanon te ontruimen.
Israël wil dit sinds 1982 bezette gebied behouden, aanvankelijk om Palestijnse terroristen te weren, nu ook omdat zich in Libanon nog steeds een 40.000 man sterke Syrische „vredesmacht" bevindt. (AP)
GLOBAAL
■ AANSLAGEN — Binnen 24 uur hebben gewapende- Palestijnen twee aanslagen gepleegd op Israëlische werkgevers die op het Morak-kruispunt in de Gazastrook Palestijnse arbeiders kwamen ophalen. Het Israëlische leger overweegt nu veiligheidsmaatregelen te treffen om de joodse werkgevers tegen dergelijke aanslagen te beschermen.
■ MOORDPARTIJ — Twee Sovjet-militairen hebben het afgelopen weekeind machinegeweren gestolen en leeggeschoten op hun collega's. Acht vonden de dood en vijf raakten gewond. Het tweetal is voortvluchtig. Hun beweegreden onbekend.
■ ONDERSCHEIDEN — Zes parkieten, die aan boord van een Britse torpedobootjager de Golfoorlog hebben meegemaakt, zijn onderscheiden voor betoonde dapperheid. De vogels waren aan boord om een aanval met chemische middelen te onderkennen.
Irak werkte aan kernwapens
WASHINGTON, dinsdag
Uit de lijst met haar nuclaire activiteiten, die Irak zondagavond aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New Vork en het Internationale Atoomcentrum in Wenen heeft gezonden, blijkt dat Bagdad bezig was kernwapens te maken.
Dit heeft de woordvoerdster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Margaret Tutwiler gisteravond gezegd. Veel over wat er in het 30-paginas tellende document staat is nog niet bekend, omdat men nog doende is het uit het Arabisch te vertalen.
Maar het is duidelijk dat de eerdere ontkenningen van Irak, dat het kernwapens ontwikkelde, onjuist waren en dat Bagdad internationale afspraken heeft geschonden. Het is de eerste maal, dat Irak informatie over haar nucleaire activiteiten prijsgeeft.
Onder de bepalingen van het staakt-het-vuren in de Golfoorlog is Irak verplicht VN-onderzoekers toestemming te verlenen om al haar nucleaire installaties te inspecteren en te vernietigen. Een VN-onderzoekteam werd twee weken geleden bij een dergelijke inspectie tegengehouden doordat militairen begonnen te schieten.
De Amerikaanse president Bush opperde daarop de mogelijkheid, dat de Amerikanen militair zouden ingrijpen om de overeenkomst af te dwingen. De voortdurende druk van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben de Iraakse leider er wellicht toe gebracht open kaart te spelen.
Een 37-man tellend team van het Internationale Atoomcentrum is momenteel in Irak en verwacht nu volledige medewerking van de Iraakse regering bij haar onderzoek. De leider van het team, de Griek Perrikos, heeft gezegd niet eerder verklaringen af te leggen dan wanneer zijn missie afgerond is. (AP/Reuter)
Beestachtig
• In sommige landen, zoals het EG-land Griekenland, behoort het tot de volksvermaken een beer te laten „dansen". Dat „dansen" zit de beer niet in het bloed, maar wordt hem op een pijnlijke wijze geleerd. Een jonge beer wordt op hete kolen gezet en tegelijkertijd wordt op een trommel geslagen. Voor de rest van zijn leven is het dier geconditioneerd om bij het horen van getrommel te gaan „dansen". In Griekenland leven nog ongeveer 120 beren in het wild. Foto: Reuter
Tegen
In 1986 organiseerde de toenmalige minister-president, de conservatief Jacques Chirac, de eerste chartervluchten om illegale immigranten het land uit te voeren. De socialisten ageerden daar toen fel tegen.
In haar televisie-interview zei madame Cresson gisteravond echter dat het „de normaalste zaak van de wereld" was. „Ik begrijp best dat het personeel van een lijnvliegtuig geen zin heeft om mensen mee te nemen die in hevige staat van opwinding verkeren. Er moet dus een andere oplossing gevonden worden en dat zullen we dan ook doen. Als men dat chartervluchten wil noemen...",
voegde zij er scherp aan toe
„Chartervluchten brengen mensen tegen laag tarief naar hun vakanties. Deze kosten de reizigers helemaal niets en ze gaan dan ook niet met vakantie. Het gaat erom mensen naar hun land terug te brengen, waarvan de justitie heeft bepaald dat ze geen recht hadden om zich bij ons op te houden".
BUITENLAND
BONN: Rob Sloot BRUSSEL: Petra Janbroers CAIRO: Jos van Noord GENÈVE: Wim Pieters JERUZALEM: Gabriëlle van Gelderen JOHANNESBURG: Sibolt van Ketel LONDEN: Marcella van der Wiel NEW VORK: Edo Brandt PARUS: Kees van Bemmelen PRAAG: Hans de Vreij ROME: Henri van der Zee SAO PAULO: Wim Romeijn
EG lijkt verzoend met scheiding Joegoslavië
door Guido van de Kreekt
DEN HAAG, dinsdag Zelfbeschikking en onafhankelijkheid voor Slovenië en Kroatië worden door de Europese Gemeenschap van nu af aan als een reële mogelijkheid aanvaard.
Minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek heeft deze omslag in het EG-denken bij terugkeer van de derde EG-trojka naar het verscheurde Joegoslavië op Schiphol kenbaar ge-
maakt. Volgens de bewindsman gaat het er nu om, „net als bij een echtscheiding, tot een zorgvuldige afhandeling, boedelscheiding en alles wat daarbij hoort te komen". Hij hoopt dat het tot „een scheiding van tafel en bed" beperkt zal blijven. Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Delors, heeft gezegd dat de Europese Gemeenschap „het idee van onafhankelijkheid voor Slovenië en Kroatië niet uitsluit". Afgelopen vrijdag, tijdens een extra beraad van de twaalf
van de daarbij gemaakte afspraken geweest. Vandaag vertrekken er rond vijftien militairen en burgers uit de drie trojka-landen, Nederland, Luxemburg en Portugal, naar Joegoslavië om de weg te bereiden voor de komst van tussen de 30 en 50 man die gemaakte afspraken moeten gaan controleren.
EG-ministers van Buitenlandse Zaken in Den Haag, werd een veel afhoudender standpunt ten opzichte van afscheiding naar buiten gebracht. Het overleg van het afgelopen weekeinde op het Joegoslavische eiland Brioni, tussen alle betrokken partijen, heeft de EG-trojka, onder voorzitterschap van minister Van den Broek, tot een nieuwe benadering gebracht. Een volledig staakt-het-vuren is volgens de bewindsman het belangrijkste uitgangspunt
Franse premier wil illegalen met charters terugsturen
Van onze correspondent
PARIJS, dinsdag Madame Edith Cresson, de Franse minister-presidente, wil illegale immigranten massaal met chartervluchten terugsturen naar hun landen van herkomst.
Zij wekte gisteravond in haar eigen regeringspartij de nodige opschudding toen zij dit drastische voornemen in een televisie-interview bekend maakte. Er werd gesuggereerd dat enkele van haar eigen ministers er niet al te gelukkig mee zouden zijn, maar madame Cresson liet zich daar niet door afschrikken. „De ministers gehoorzamen", zei zij, „of ze kunnen gaan".
nauwelijks bedekte termen tijdens een vergadering van de 200 leden van het bestuurscomité van de Parti Socialiste.
Zelfs president Mitterrand heeft kennelijk bezwaren tegen de spectaculaire maatregel. Een woordvoerder van het Elyseé verzekerde gisteren tenminste: „Er is nog niets besloten".
Zaterdag waarschuwde partijvoorzitter Pierre Mauroy Ide minister-presidente in
De wet
De Franse minister-presidente ontkende dat haar regering daarmee naar rechts afglijdt: „De wet wordt gerespecteerd, dat is alles". In feite naderen de standpunten van de verschillende politieke partijen in Frankrijk zich steeds meer in de overtuiging dat de illegale immigratie een probleem is dat om drastische oplossingen roept. Zelfs de communistische partij erkende dit onlangs. De linkse socialist en voormalig minister Jean-Pierre Chevènement verklaarde zich zondag in een radio-uitzending openlijk akkoord met de opvatting van de conservatieve senator Charles Pasqua die stelde dat er een quota-stelsel moet worden ingevoerd, waarbij per land en per beroep wordt vastgesteld hoeveel immigranten er naar Frankrijk mogen komen.
Laatste kans
Minister Van den Broek sprak bij zijn terugkeer van een „laatste kans om tot een vreedzame oplossing te komen. Het alternatief zal niet veel minder dan burgeroorlog zijn!" Daarbij gaat het, vreest hij, niet alleen om Slovenië of Joegoslavië, maar over de Balkan en de stabiliteit in de hele regio. Volgens het akkoord zijn de federale autoriteiten en de Sloveense en Kroatische leiders: * een staakt-het-vuren overeengekomen; * zullen op 1 augustus onderhandelingen beginnen over de toekomst van Joegoslavië; * zullen Slovenië en Kroatië drie maanden lang de uitvoering van hun onafhankelijkheidsverklaringen opschorten; * zal de bewaking van de grensposten door de Sloveense politie worden uitgevoerd, maar zal dit onder federaal toezicht gebeuren; * krijgt het staatspresidium weer de volledige zeggenschap over het leger; * moesten alle federale en Sloveense strijdkrachten afgelopen nacht om twaalf uur naar hun bases zijn teruggekeerd-, * moesten voor die tijd alle blokkades worden opgeheven; * dienen alle gevangenen te worden vrijgelaten; * en moet in beslag genomen materiaal aan het federale leger worden teruggeven.
Grote Vijl openen historisch wapenoverleg in Parijs
Van onze correspondent PARIJS, dinsdag
De Grote Vijf mogendheden die de permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vormen, praten sinds gisteren in Parijs, voor het eerst in de geschiedenis, over de noodzaak om de handel in oorlogstuig drastisch te beteugelen. Wat de historische besprekingen ook bijzonder maakt is het feit dat de beperkingen die zij eventueel zullen opleggen, in hoge mate hun eigen oorlogsindustrie zullen treffen. De vijf landen, de VS, Engeland, Frankrijk, de Sovjet-Unie en China, zijn zelf de grootste wapenproducenten ter wereld. Zij zijn kennelijk bereid consequenties te trekken uit de verbijsterende ervaring met Irak, dat de wereldvrede in gevaar bracht met een enorm arsenaal van door hen geleverde wapens. Saddam Hoessein beschikte bv. over Franse gevechtstoestellen waarvan de Franse luchtmacht zelf geen exemplaren bezat.
Steun voor Gorbatsjov
MOSKOU, dinsdag Sovj et-president Michaïl Gorbatsjov heeft de steun van de belangrijkste republieken in de Sovjet-Unie gekregen voor zijn bezoek volgende week aan Londen, waar de leiders van de grote industriële landen hun G-7 vergadering houden. (Peuter)