— De Minister van Binnenlandsche Zaken verleent Zaterdag a. s. geen audiëntie.
— De Minister van Waterstaat verleent Zaterdag a. s. geen audiëntie.
— Het wetsontwerp tot splitsing der meervoudige kiesdistricten is gereed en kan in de aanstaande zitting der Staten-Generaal worden tegemoet gezien.
— De gemeenteraad-van Groningen besloot bij acclamatie, een adres te zenden aan de Tweede Kamer, waarin wordt aangetoond, dat de gemeente jaarlijks f 21000 schade zal lijden, indien het schoolwetsontwerp wordt aangenomen.
—Omtrent het overleg tusschen de regeering en de commissie van voorbereiding in de Tweede Kamer betrekkelijk de onderwijswet, bericht de briefschrijver uit Den Haag van het „Z. D.", dat dit goede vorderingen maakt. De minister zal tegenover de bedenkingen, die het beginsel der wet niet raken, een tegemoetkomende houding aannemen. Inzon« zullen de geldelijke bezwaren der gemeenten zooveel mogelijk worden weggenomen.
— Het mondeling overleg van den Minister van Binnenlandsche Zaken met de Commissie ■(fan voorbereiding uit de Tweede Kamer over dé Schoolwet-herziening is gisteren afgeloopen.Hèt gedrukte rapport wordt binnen enkele dagen verwacht.
— Hoofdonderwijzers-examens, 5 en 6 Augustus te 's Hage. Opgeroepen en opgekomen 16 candidaten, afgewezen 13. Toegelaten de heeren A. Eijsberg en H J. Hijman, beiden vfen Schiedam, en C. J. Bussen, van Leiderdorp.
— Tot onderwijzeres te Woubrugge is benoemd mej. A. M. Van der Knoop, te Delft. — Lager onderwys Hoogduitsche taal, Den Haag. Afgeweken 9 candidaten. Geslaagd de heeren: J. De Boer, van Nieuwe Pekela, $. Bvosma, van Dokkum en G. F. Bracht, van Amsterdam.
— Examens Lager onderwijs, Gymnastiek, D,gn Maag. Geëxamineerd 4 candidaten. Geölaagd: mejuffrouw A. M. W. Hinse, Amsterdam; de heeren A. Roeshart, Leeuwarden; D. Smit, Oldeboorn en W. H. Rademaker, van Jelsum. Deze examens zijn hiermede afgeloopen.
— Het bericht dat Dr. Snouck Hurgronje aan de Leidsche Universiteit Dr. Pijnappel vervangen zal is minder juist; de eerste is hoogleeraar in de faculteit der letteren en wijsbegeerte, terwijl D. Snouck Hurgronje onderwijs zal geven in de Maleische taal en letterkunde en de algemeene taalkunde van den Indischen Archipel.
— Drietal by de Evang. Luth. Kerk. Te Brielle en Hellevoetsluis: D. Fregeris te ©roede, Joh. W. Pont te Enkhuizen en D. Snijder Jr., te Gorinchem. Beroepen bij de Ned. Herv. Kerk. Te Oost en West Souburg (Walcheren) J. G. Deur te Leerbroek. — Te Nieuw-Heivoet C. H. Ris Lambers, cand. te Barneveld. — Te Montfoort J. W. F. Gobius du Sart te Nieuw- en St. Joosland. — Te Opweer W. De Vries te Noordwolde. — Te Daarle C. F. S. Rutgers te Koudum. — Te Honswyk D. J. Van veen fe Bergharen. Beroepen bij de Ned. Ger. Kerk (doleerende). Te Alkmaar J. Wisse te Garijp. Beroepen bij do Chr. Ger. Kerk. Te Groningen A. Van der Sluis te Enkhuizen. — Te Wolvega A. De Geus te Medemblik. — Te Nieuwolda G. Van de Munnik, cand. te ÏJselmonde.
Aangenomen het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Naar Biervliet door J. H. Schuurmans Stekhoven te Rouselaere (België). Bedankt voor het beroep bij de Ned. Ger. Kerk (doleerende). Voor Groningen door J. J. Westerbeek van Eerten te Mijdrecht. Drie maansverduisteringen op één avond en een planeetverduistering als toegift! De meest belangrijke sterbedekking door onze maan, welke dit jaar zal plaats vinden, is die van de planeet Jupiter en haar manen op heden Woensdagavond. Jupiter is de heldere ster, die tegenwoordig den geheelen avond in het zuiden te zien is en wel 4 manen bezit, dus drie meer dan de planeet fle aarde, waarop wy wonen. Wanneer de maan, die dan elf dagen oud is, de planeetschijf begint te bedekken, is de zon nog even boven den horizon. Dit zal echter voor de waarneming wel geen beletsel zijn, vooral niet als men gebruik maakt van een goeden tooneelkyker of verrekijker. Yan de vier manen van Jupiter bevinden zich tijdens de bedekking twee ter linkerzijde en een ter rechterzijde van de planeet; een bevindt zich achter de schijf van Jupiter en is dus niet te zien. Eerst wordt de 3e Jupitersmaan door onze maan bedekt; daarop verdwijnt, te 7 uur 29 minuten, Jupiter zelf achter het donkere (linksche) gedeelte der maanschijf. Niet plotseling geschiedt dit verdwijnen, zooals bij de bedekking eener vaste ster; ten gevolge van de schijnbare grootte der planeten (42 boog-seconden) zal haar licht langzamerhand verflauwen. Vervolgens verdwijnt de 2de, en eindelijk de éde maan. Het tijdsverloop tusschen die verschillende verdwijningen is slechts enkele minuten.
Om 8 uur 9 minuten vertoont Jupiter zich weder aan den westelijken maanrand, zoodat de bedekking der planeet juist een uur zal duren. Daar de westelijke maanrand verlicht is, kan het oogenblik van het weder verschijnen niet zoo scherp worden waargenomen als dat van het verdwijnen.
— Het anders zeer stille dorpje Waarde (op Zuid-Beveland) is in den nacht van Zaterdag op Zondag het tooneel geweest van ernstige wanordelijkheden. Aldaar heeft zich eenigen tijd geleden een landbouwer metterwoon gevestigd, die zich niet erg in de sympathie zijner medeburgers mag verheugen. De reden hiervan is, naar men zegt, hierin gelegen, dat hij werkvolk uit andere gemeenten in zijn dienst heeft. Gedurig heeft hij dan ook plagerijen te verduren gehad, maar wat in den nacht van Zaterdag op Zondag gebeurde, zal voor de bedrijvers ervan wel een minder aangenamen afloop hebben. Toen toch vertoonde zich op de hofstede een bende lieden, waarvan enkelen voorzien van geweren; zij bedreven onder bedreigingen, zelfs van brandstichting, allerlei balddadigheden. Zondagmorgen vervoegde de landbouwer zich bij den burgemeester, waarop deze dadelijk een onderzoek ingesteld heeft. De zaak is in handen der politie. M. C t.
— Het ruim 6-jarig knaapje van T. E. te Garijp is by het binnenhalen van rogge onder den zwaren last geraakt, die van den wagen viel. Het kind brak den nek en stierf terstond daarna.
— Maandagmorgen is da bliksem geslagen in do landbouwerswoning van H. v. E. in Meu-Lunteren, onder Ede. In weinig tijds waren huis, inboedel en oogst een prooi der vlammen. Een vet kalf en eenige kippen kwamen in de vlammen om. Alleen eenige kleedingstukken werden gered. Niets was tegen brandschade verzekerd. — Te Deventer verloor Maandagmiddag een dienstmeisje, die voor haar patroon, den heer R. bij zijn kassier geld moest halen, twee bankbiljetten ieder van f 25, dat ontdekt werd toen zy thuis kwam. De politie werd ervan in kennis gesteld. Kort daarna versoheen de knecht van den boterkooper, den heer Luyard, aan het politiebureau, die er de beide bankbiljetten bracht, welke hy op straat gevonden bad. — Goorecht-Oldambt deelt mede,dat in de gemeente Hoogezand sedert geruimen tijd een weduwe rondzwerft met 4 kinderen, waarvan het oudste 10 en hot jongste 3 jaar telt. Ofschoon dat gezin huisvesting noch eten heeft, zijn het kerkelijk en het burgerlijk armbestuur niet genegenietsvoor hen te doen. — Men schrijft ons uit Limburg: Dank zij der gunstige weersgesteldheid der laatste dagen mag de rogge- en tarweoogst als afgeloopen beschouwd worden. Hoewel de rogge in het begin van den zomer de beste uitkomsten beloofde, zoo heeft zij toch op lang na niet aan die verwachtingen beantwoord, daar zy alleen veel stroo, doch weinig beschot geleverd heeft. Daarenboven staan de prijzen van het stroo, evenals die van het hooi, buitengewoon laag. De tarweoogst daarentegen is beter. Paardeboonen, boekweit, klaver, suikerpeeën on mangelwortels staan goed, terwijl zich ten gevolge der laatste regens de ziekte aan het aardappelgewas heeft gaan vertoonen. Ook de haver, die in A'ei en Juni te weinig regen kreeg, belooft slechts een zeer middelmatige opbrengst. H b 1.
— Te Oudo-Pekela kwamen dezer dagen een paar metselaars een glas bier drinken bij een tolgaarder, die evenmin als zijn collega's vergunning heeft en toch aardig wat sterken drank verschenkt; zij verzochten hem een glas jenever te willen tappen, waaraan de tolgaarder na lang aarzelen voldeed. Toen zij wilden betalen om weg te gaan, kwamen juist twee andere bezoekers binnen, waarvan de één een glas bier en de ander een bittertje bestelde. De tolgaarder kon, met het oog op de nog beide aanwezige glazen, geen neen zeggen. De bierdrinker vraagt hem daarna of hij wel vergunning had, on toen het antwoord ontkennend was, zeide hij: „dan zal ik je proces-verbaal maken". De metselaars verklaarden, dat verre van behoorlijk te vinden en susten de zaak zóó. dat alle vier vrij gelag kregen en ieder op den gunstigen aüoop per persoon een gulden ontving. Bij nog drie andere tolgaarders werd dien dag dezelfde comedie door het viertal met gunstig gevolg vertocnd. Haarl. Ct.
— Om schoenzolen lang houdbaar te maken, bestrijkt men ze, als zij nog nieuw zijn, met gewoon vernis, dat bij eiken drogist verkrijgbaar is. Als het vernis een weinig is opgedroogd,- strooit men ér een dikke laag fijn wit zand op en herhaalt deze behandëling met vernis en zand verscheiden malen, tot men met een laag vernis eindigt. Daarop laat men de schoenen een paar dagen drogen, voordat men ze aantrekt. — Een vrouwtje van 75 jaar te Goes, een arme stumperd, had aan centen 6 rijksdaalders opgespaard om voor „den ouden dag" nog iets te hebben. Een onverlaat heeft haar nu 5 rijksdaalders ontroofd. Het oudje is er erg bedroefd over. — Vrijdag geraakten te Zalt-Bommel eenige straten in opschudding, daar een kind van twee jaren vermist |werd. Na lang zoeken, waarbij zelfs de hulp der politie ingeroepen werd, werd het kind gevonden in de... wieg waar het gerest lag te slapen.
— Niet minder dan 1100 kinderen beneden 16 jaar zijn te Maastricht in fabrieken werkzaam.
— Een onzer lezers vervoegde zich gisteren persoonlijk aan het Departement van Koloniën, met verzook hem te willen opgeven of zijn zoon, die sergeant is bij het Indische leger, ook voorkwam onder de gewonden of gesneuvelden bij het gevecht van Kotta Pohama. Men kon hem de gevraagde inlichting niet verstrekken : van de gesneuvelde of gewonde militairen beneden den rang van officier — de zoogenaamde minderen — worden de namen niet per telegraaf medegedeeld. N. v. N. — Uit het Krankzinnigengesticht te Utrecht ontsnapte Zaterdagmiddag een dame, die op het dak van eén huis in de Eikenboomstraat wist te vluchten. Een vrouwelijke dienstbode uit het gesticht klom de patiënt na, en bracht haar veilig beneden. — Van den Minister van Financiën zegt het Z. D., dat deze „wel degelijk met belastingvoorstellen komen zal." — Op verschillende plaatsen in Noord- Brabant heerscht het miltvuur onder het vee. — Uit Tilburg vertrekken weer twee familiën, bestaande uit negen personen, naar de Argentijnsche republiek. — Ook op Zuid-Beveland heerscht [de varkensziekte vreeselijk. Vele arbeiders, die van hun spaarpenningen een varken houden, moeten het hoognoodige diermissen. Erzyn boeren waar 10 §, 15 stuks stierven. — Men heeft photografieën gemaakt van den puinhoop der afgebrande Gehoorzaal te Leiden. Het gebouw was voor ƒ 65000 op beurspolis verzekerd. Eerstdaags zou men zijn overgegaan tot een verbouwing, waartoe een woonhuis was aangekocht en ook het spoedig vrijkomende aangrenzende telegraafkantoor zou worden gebruikt. Nu er een geheele r.erbouwing "moet plaats hebben, zullen de plannen wel gewijzigd worden. Het oude gebouw had vele gebreken. —Maandagmorgen is bijLunteren de bliksem geslagen in de landbouwerswoning van H. v. E., die met den inboedel en den oogst een prooi der vlammen werd. Niets was tegen brandschade verzekerd. — Zaterdagmiddag waren de scheepstimmerlieden te Lobith op de werf aan het ijzeren platen kloppen, toen een hunner van een mede-arbeider onverwacht met een hamer een geduchten slag ep het hoofd ontving. Door een verkeerde wending van den hamer werd de man deerlijk getroffen. Hij werd bewusteloos weggedragen. Êr bestond reden om een treurigen afloop te vermoeden.
— In de ziekte van Z. M. den Koning blijven zich de gunstigste verschijnselen voordoen. Ware het weder gebleven, zooals het in de maand Juni wa 3 — hoewel een weinig koeler — dan zouden de geneesheeren van Z.M. hem. bepaald het verblijf in de vrije lucht hebben gegund. Nu is dit echter niet mogelijk- Er bestaat intussohen op het oogenblik voor het Nederlandsche volk geen enkele reden om zich over de ziekte van onzen geliefden Vorst te verontrusten. Z. D.
— Sedert de bekende roode-vlaghistorie is de Groote Toren in Den Haag alleen toegankelijk door het huis van een particulier heen. Nu daar een bordje van besmettelijke ziekte hangt, schijnt de bespeler van het klokkenspel dien weg wat al te gevaarlijk te vinden, ten minste gisteren bleef het bespelen achterwege. — Op de steenfabriek van den heer R. te Randwijk had gisteren de machinist J. van B. uit Renkum het ongeluk met zijn hand tusschen de stoommachine te geraken, tengevolge waarvan hem drie vingers werden afgesneden en hij nog bovendien een gedeelte van de handpalm verloor.
— De „paardenwinner." De eerste prijs inde Haarlemsche paardenloterij, zijnde een rijtuig met twee paarden, is ten deel gevallen aan den heer G. A.De Looze, apotheker te Zieriksee, vroeger to Haarlem als apothekersbediende werkzaam. Het is nu reeds de tweede maal dat hij den eersten prijs verkreeg en onderscheiden keeren heeft hij paarden uit deze en andere loterijen getrokken. — Uit een kleine Limburgsche'gemeente: „Ze waren samen getrouwd en hielden hun intocht. Niemand nam notitie van hen dan des veldwachters vrouw, die hun ter eere de vlag van 't raadhuis liet wapperen. De secretaris trok de vlag in, de bruidegom werd woedend en deed zijn beklag en zoo kwam, dat op 2 Augustus in het geheele dorp geen enkele vlag onze geliefde Koningin ter hulde werd uitgestoken, want, fluisterde men: „Hij mocht is denken, dat 't voor hum waar." — Het Nieuws meldt dat de Leidsche hoogleeraar De Goeje met elf andere geleerden de gast zal zijn van den Koning van Zweden, gedurende het te Stokholm te houden Orientalisten-congres.
— Gisteren werd van Deventer naar Veenhuizen overgebracht de 74-jarige weduwe K., die thans voor de 2e maal wegens openbare dronkenschap een jaar in een rijks werkhuis geplaatst wordt.
— Vanwege de „Hollandsche Maatschappij van Landbouw" is gisteren in Den Haag een gehouden, waaraan door een 12- tal paarden is deelgenomen. |De uitslag is als volgt: Prijs (ƒ300) „Koningin", zwarte merrie van D. J. Florijn, te Rotterdam; le premie (ƒlOO, door de gemeente uitgeloofd) „Wilhelmina", bruine merrie, van Cr. Barendrecht, te Barendrecht; 2e premie (ƒ5O) „La Vitesse", zwarte bles, van C. Oudijk, te Waddingsveen.
— Op het strand te Zandvoort kreeg gisteren een kind een schramp langs het been van een der beide honden van H. K. H. Prinse Stephanie. Onmiddellijk nam H. K.H. het kind op; deed het kousje uit en bette het been met zeewater. De hond werd voorgoed door Haar -van het strand gebannen.
— Voor ongeveer vier weken werd in de gemeente Made (Noord-Brabant) een vrouw vermist. Toen werklieden gisteren aan een onbewoond, vervallen huis bezig waren het dak af te breken, vonden zij op den zolder het lijk dezer vrouw met een rozekrans om den hals. Zij schijnt vrijwillig den hongerdood te zijn gestorven.
— Weldra wordt een bezoek te Zandvoort verwacht van Z. M. den Koning van België, die Zyn dochter Prinses Stephanie wenscht op te zoeken, terwijl wü vernemen, dat ook H. M. onze Koningin uit Den Haag der Prinses een bezoek zal komen brengen. Hbl.
— Door den heer Talens te Uithuizen, wien voor eenige dagen een bedrag van ƒ 7000 aan effecten en coupons door een postbode werd ontvreemd, is aan den rijksveldwachter De Boer, door wiens activiteit het ontvreemde is terecht gekomen, een som van ƒ350 geschonken.
— Het verkoolde overblijfsel van het zevenjarig zoontje van den heer B. M. Duyser, dat bij de verwoesting der Stadszaal te Leiden in de vlammen is omgekomen, werd gistermorgen op de begraafplaats nabü de Warmonderbrug ter aarde besteld.
Zoowel voor het niet geheel verwoeste gedeelte der woning van den pachter, aan de Aalmarkt, waar het lijkje voorloopig in een doek gewikkeld en vervolgens in een kistje in het onbeschadigd gebleven kantoortje was geplaatst, als op den doodenakker had zich een groote menigte verzameld om getuige van deze droevige plechtigheid te zijn. Innige deelneming met het jeugdige slachtoffer en met de zoo zwaar beproefde ouders was op aller gelaat te lezen of was merkbaar uit de verschillend© gesprekken. Menige moeder zelfs, misschien denkende aan eigen kinderen, kon hare tranen niet weerhouden, toen het rijtuig, waarin het lijkje, en de beide volgkoetsen zich in beweging zetten. Het waren ook indrukwekkende oogenblikken, toen op den doodenakker de familieleden langzaam, enkelen met wankelende schreden, het rampzalig overschot van aller lieveling naar het graf volgden, maar nog aandoenlijker toen het kistje eindelijk daarin, bedekt met twee kransen en terwijl vader, grootvader, oom, naar wien het knaapje heette, enz., in hevig snikken uitbarstten oi' als aan de groeve vastgenageld stonden, werd neergelaten. Het eene kransje was van de ouders en het andere van twee der speelgenooten van het slachtoffer, van een nichtje en een neefje. Op het lint van den eenen krans las men: „onvergetelijke lieve Jan," en op dat van den anderen: „van Augusta en Adoltus," — Men schrijft ons uit Utrecht: Op de Maandag alhier gehouden paardenmarkt, trokken onder meer nogal de aandacht een tweetal personen, die in een met een ezel bespannen wagentje gezeten, niets onbeproefd lieten om de goede eigenschappen van grauwtje op zijn voordeeligstte doen uitkomen, totdat ten slotte èn ezel èn wagen voor de som van f2O in handen van een aldaar wonenden slachter overging. Lang mocht deze zich echter niet in het bezit van langoor verheugen, want reeds Dinsdagmorgen werd deze, benevens het wagentje, door de politie in beslag genomén, nadat gebleken was, dat beide vermoedelijk ten nadeele van een te Amsterdam wonend koopman waren verduisterd, Deze had namelijk Zondag het spannetje aan de beide verkoopers verhuurd om een uurtje te toeren, doch hen sedert niet terug gezien, zoodat hij de politie met een en ander in kennis stelde, die al spoedig een der daders in handen kreeg en daardoor tevens tot de wetenschap kwam, waar grauwtje was gebleven.
— „In de pruimen zitten", dat kan men tegenwoordig met recht van Oosterwolde zeggen. Overal zijn de boomen overladen met deze heerlijke, meestal gele vruchten. Het gaat dan ook druk met den handel er in. Van heinde en ver komen de opkoopers ze halen. Algemeen is de prijs 8 & 10 cents per 100 stuks. — Een tuchthuisboef, die al vijf of zes veroordeelingen achter den rug heeft, moet alweer terechtstaan. Op het oogenblik dat zijn zaak moet dienen, zegt hij : „Edelachtbare heer president, mijn advokaat is ongesteld, dus verzoek ik acht dagen uitstel." „Maar ge zijt op heeterdaad betrapt, met uw hand in 's klagers vestzak." Wat zou uw advokaat daar in Gods naam te uwer verdediging tegen kunnen aanvoeren? „Ja juist, mijnheer de president!" Daar ben ik zelf zoo verbazend nieuwsgierig naar. — Nu Aaron, hoe ben je gevaren in Amsterdam ? „Best, man, ze hebben letterlijk om me gevochten!" „Hoe dat zoo?" „Wel als ik eerst by Jakob ben gekomen en met hem naar Levi ben gegaan, hêt Levi tegen Jakob gezeid: hoü jij hem ten eten, waarop Jakob tegen Levi zeide: ach kom, hoü jij hem liever. Zoo zie je hebben ze om me gevochten!"