'lij, die zicli thans op het Nieuwsblad abonneeren, ontvangen de nog in deze maand verschijnende nummers gratis.
Rotterdamsch nieuwsblad
- 26-09-1889
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Rotterdamsch nieuwsblad
- Datum
- 26-09-1889
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A.W. Sijthoff
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 832564818
- Verschijningsperiode
- 1878-1991
- Periode gedigitaliseerd
- 1878-1945
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Gemeentearchief Rotterdam
- Nummer
- 3539
- Jaargang
- 12
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Bericht.
Stadsnieuws.
Hier ter stede is heden een biljet aangeplakt van den volgenden inhoud : Aan de
WERKLIEDEN voor het laden en lossen van schepen en stoom booten.
Door eenigen onder U (misschien wel door eenigen, die buiten uw kring staan) is eene beweging op touw gezet voor hooger 'loon. leder mensch lacht het toe zijn inkomsten te kunnen verbeteren.
Maar is door Uer over nagedacht,of wat gevraagd wordt door te slechte betaling gewettigd is? ° De weekloonen aan de geregelde beurtbooten,varieercn van fl2.— tot f2o.— en meer, al naar gelang men in de eerste of tweede vaste ploeg is of als losse man dienst doet, of wel er per uur of per last gedeeltelijk wordt gewerkt. Op granenboóten, waar men mag aannemen dat gemiddeld 40 last per dag gewerkt wordt, wordt 40 maal 9 cent of ƒ 3.60 per dag verdiend. Ertsbooten geven f 4.— a 5.— per dag bij het nu betaald wordend lastengeld. In lien deze bedragen altijd thuis worden gebracht zal de vrouw toch wel niet mopperen en de kinderen gebrek lijden. Hoe komt het, dat bijna alle kroeghouders, waar het werkvolk veel komt,spoedig in eigen huis zitten en dat menig werkmansgezin klaagt, ja gebrek lijdt ? Hebt gij daarover wel nagedacht, voor gij er U toe leendet om meê te doen ? Wie zijn uw leidslieden in deze? Kent gij ze? Ontevredenen worden overal gevonden en zullen er zijn zoolang de wereld bestaat. Maar moet de ordentlijke, goedgezinde zich leenen om die enkele, nooit tevreden te stellen, personen te helpen en daarvoor zich in de waagschaal stellen van te verliezen, wat men nu heeft. De handel, de scheepvaart heeft Uw krachten ncodig, maar hebt gij omgekeerd ook. niet noodig dat handel en scheepvaart bestaan en bloeien ? Het stellen van hooger loon zal den toevloed lai werklieden van buiten af niet keeren, maar doen toenemen en zal daarmede dan de toestand beter worden?
Wacht U voor opruiing van een kant, die meent het alleen geluk aanbrengend socialistisch geloof te bezitten.
Door den heer AI ex. Saalborn is een nieuwe op retten-tenor, den heer Carl Dietrich, van het lheater an der Wien, te Weenen, geëngageerd.
Ontvangen: Voor Antwerpen van eenige werklieden uit de Brouwerij «de Posthoorn», ƒ8,60.
Volgens ontvangen kennisgeving van den inspecteur voor het geneeskundig staatstoezicht voor deze provincie, heeft de epidemie van mazelen in deze gemeente opgehouden.
Door de vereniging van weesvaders is besloten alhier een gesticht voor joodsche weezen te stichten. Thans worden die weezen in het Centraal Israelietiseh weeshuis te Utrecht verpleegd.
De mazelen, die te Kralingen eenigen tijd epidcnrsch geheerscht hebben, zijn geweken, zoodat de epidemie thans als opgehouden beschouwd kan worden.
Eergisteren werd dior den agent \an Politie, 3e kl. 21 afd.. Adriaan Reijngoed, aan de Oosterkade aangehouden een wagen, waarop een geslachte koe werd vervoerd, welke per Zierikzeesclie boot was aangevoerd. Ter keuring naar het abattoir gebracht, werd het vleesch aldaar voor consuratie ongeschikt verklaard en op de gebruikelijke wijze vernietigd.
Tot eersten beambtetersecretarie t-! Kralingen is benoemd de heer J. Bakker, thans a.s zoodanig ter secretarie te Beverwijk werkzaam. *
Zooals bekend is, worden aan militieplichtigen telken jarèn bijzondere voorrechten verleend, als: verkorte oefeningstijd, keuze van wapen en garnizoen, enz., mits de milicien behoorlijk lager onderwijs heeft genoten en zich reeds vrijwillig heeft geoefend in den wapenhandel. De administratie van het korps Koninklijke Scherpschutters was aanstaande lotelingen reeds sedert vele jaren in het laatste behulpzaam, terde vereeniging tot ontwikkeling van militieplichtige binnen kort hare herhalingsscholen zal openenen om aanstaande lotelingen, die lager onderwijs genoten hebben, doch hun lezen, schrijven en rekenen wat verleerd zijn, met het oog op genoemde voorrechten in de gelegenheid te stellen, het verlorene te herwinnen. Tot die scholen zullen lotelingen voor 1890 en 91 worden toegelaten. Wij twijfelen niet of er zal gretig gebruik van worden gemaakt. Naar wij vernemen, zal in het laatst dezer week door middel van aanplakbiljetten uitvoerig op de te verleenen voorxechten de aandacht worden gevestigd.'en tevens bekend worden gemaakt, waar en wanneer de belanghebbenden zich voor het herhalings- of militair onderwijs moeten aanmelden. Het onderwijs wordt natuurlijk 's avonds gegeven.
Hedenmorgen werd een opperman door een rijksveldwachter van zijn karwei gehaald, aangezien er nog iets voor hem te vereffenen viel in de strafgevangenis aan den Noord-Singel. Broederlijk verlieten zijn kameraden nu ook het werk, om hem te vergezellen tot aan het hek. Onderweg waren nog de centen bij elkaar gegaard, om hem een half fleschje jenever mede te geven, en dat werd hem zoo bedaard en stil mogelijk in den zak gestopt. Onze opperman, die echter voor latere fouilleering bevreesd was, nam het fleschje en zette het juist aan zijn lippen, om vast een slokje te nemen, toen het argus-oog van den dienaar der gerechtigheid deze poging zonder vergunning bemerkte, en hem onmiddellijk belette iets te gebruiken. Zonder verder incident bereikte de opperman doodnuchter de cel.
In de rijk met groen, bloemen en vanen versierde parochiekerk van het Allerh. hart van Jezus (Oldebarneveltstraat) werd hedenmorgen het zilveren priesterfeest gevierd van den algemeen beminden pastoor Havekes van de orde der Predikheeren.
Als de kostbaarheid en de omvang der geschenken die den jubilaris ontving, als maatstaf kunnen dienen voor de achting en toegenegenheid, die zijn parochianen hem toedragen, dan zijn deze grooter dan men zich wel voor kan stellen. Wij wagen ons dan ook niet aan de opsomming der cadeaux, waaronder het marmeren altaar uit de werkplaats van de heeren Snickers en Margry alsmede het torenuurwerk, de kostbaarste zijn. Te 9 uur consacreerde de jubilaris het Heilig Misoffer geassisteerd door pastoor Van den Berg als diaken en pater Zegers als sub-diakèn en omgeven door een groote priesterschaar, zoowel van hier als elders. De feestpredikatie werd gehouden door pastoor Van Es uit Amsterdam. Na de H. mis werd het muzikale »te Deum" van Ilaller op keurige wijze uitgevoerd. Pastoor Havekes heeft zijn arme parochianen op dezen feestdag niet vergeten. Aan elk gezin heeft een uitdeeling plaats gehad van vleesch en krentenbrood naar gelang van de sterkte van het huishouden.
De meeste feestvierende parochianen hadden heden de driekleur uitgestoken. De receptie in de pastorie werd druk bezocht.
Naar men verneemt is het «Leger des Heils" eigenaar geworden van een pand aan de Eendrachtsstraat alhier.
Van een Duitschen jongenisaan boord van een sleepboot, welke alhier aan de Nassaukade ligt, een som van 400 Mark ontvreemd, die hij bespaard had en dezer dagen naar zijn vaderland dacht mede te nemen. lemand, die zich ook op hetzelfde schip bevond en tegen wien men vermoeden koesterde den diefstal te hebben gepleegd, is gearresteerd, doch weder op vrije voeten gesteld moeten worden, omdat geen voldoende bewijzen voorhanden waren.
Voor de laatste maal treden Vrij - dag a. s. de gedachteniskunstenaars miss Kennedy en mr. Lorenz in Place des Pays-Bas op, nadat zij sinds eenigen tijd door hun verrassende proeven op dit gebied algemeene bewondering hebben gewekt.
Wie er nog niet is heen geweest, make van de gelegenheid, hedeli, morgen- of Vrijdagavond alsnog gebruik.
Dek iesvereenigingsV oor uitgang" hield gisteravond een openbare vergadering tot het stellen van drie candidaten voor den Gemeenteraad in de vacature ontstaan door het bedanken van de heeren dr. E. Van Rijckevorsel, P. Smit Jr. en R. P. Thooft. Bij liet bestuur waren drie voorstellen ingekomen, waarbij tot candidaten aanbevolen werden: 1. De heer P. Van Rossem, door de heeren W. Wijt, Mari E. Boer, mr. J. A. VanGilse, mr. H. N. Mees en L. P. De Lange. 2. De heer Joan Van Vollenhoven, door de heeren mr. J. L. Reepmaker, dr. G. Pekelharing, mr. Boot, G. H. Wolvekamp en W. N. Bakker. 3. De heer J. J. Franpois, door de heeren mr. A. C. Van Blommestein, P. H. A. Van Wageninge, dr. A. Robertson, W. J. Van der Helden G. A. M. De Bruijn. Ten gunste van den eersten candidaat, den heer P. Van Rossem, werd door den heer W. Wijt gesproken, die hem aanbeval als zijnde lid van een oude Rotterdamsche familie en chef van een oud en gunstig bekend staand handelshuis ; voorts is do heer.jP. Van Rossem een flink koopman, met de binnen- en buitenlandschen handel bekend, die bovendien zijn meening weet uiteen te zetten. Vele jaren is hij met lof lid geweest van de diaconie der Ned. Herv. gemeente , welke op het gebied van armenzorg in onze gemeente niet van geringe beteekenis is. De heer Van Rossem behoort niet tot onze richting, doch meermalen zijn in deze vereeniging stemmen opgegaan, dat ook vertegenwoordigers van andere richting in den Raad hun stem zouden kunnen doen hooren. De voorgestelde candidaat nu behoort tot de gematigde rechterzijde, en spreker is van meeningl dat hij in den gemeenteraad een flink figuur za. maken en daarvan spoedig een sieraad zal zijn De heer mr. J. C. Reepmaker beveelt de candidatuur van den heer Joan Van Vollenhoven aan. Evenals de door den heer Wijt voorgestelde candidaat is de heer Van Vollenhoven lid eener oude Rotterdamsche familie en een bekend handelsman. En ofschoon de handel in onzen gemeenteraad goed vertegenwoordigd is en er geen bepaalde versterking behoeft, moet dit element toch gehandhaafd blijven. De heer Joan Van Vollenhoven is de oudste zoon van onzen oud-burgemeester. Velen zal het aangenaam zijn door den verkiezing van den zoon, den vader, die ruim veertig jaren voor de gemeente is werkzaam geweest, een blijk van dankbaarheid te geven voor hetgeen deze voor den bloei der gemeente heeft gedaan. De heer mr. A. C. Van Blommestein leidde de heer J. J. Franpois bij de vergadering in. Ter aanbeveling van dien candidatuur zeide de heer Van Blommestein, dat de heer Franpois ge-boren Rotterdammer is en dus met den toestand (ter stad volkomen is vertrouwd. Vobrts is hij mededirecteur van een bekende financieele inrichting en heeft in verschillende commiSstön zitting/waar zijn medewerking door zijn medeleden zeer gewaardeerd wordt. Bovendien is het in deze zenuwachtige eeuw, waarin wij leven, aanbevelenswaardig, dat ook een rustig en kalm man als de heer Franpois in de Raad zitting hebbe. De heer A. Van Reesema beval nog den heer dr.'Francken aan, daar hij meende dat meer geneeskundigen in den Raad zitting moeten hebben en de heer Francken zich bekend heeft gemaakt door het schrijven eener brochure over volksbaden. De opmerking werd echter gemaakt dat de heer Francken baddokter te Scheveningen is en zich aldaar metterwoon heeft gevestigd. De heer V in jßeesema meende dat de heer Francken nog hier woont.
De uitslag der hierop volgende stemming was, dat de heer Joan Van Vollenhoven 59, de heer J. J. Frangois 54 en de heer P. Van Rossem 44 stemmen op zich vereenigden, zoodat die heeren tot candidaten der kiesvereeniging «Vooruitgang" werden geproclameerd. De heer dr. Francken verkreeg 15 stemmen.
De politie te Kralingen heeftin den afgeloopen nacht een man, die tengevolge van dronkenschap in de watering aan den Lagen Zeedijk was gevallen, van een wissen dood gered. Het gekerm van dien man trok de aandacht der Eolitiebeambten, waaraan hij het te danken eeft, niet te zijn verdronken. Hij werd naar zijn woning overgebracht.
Hedenmiddagbrakhetvoorstelvan een steenkolenwagen aai den Hoagen Zeedijk alhier, -waart'oor het paard op hol ging en een eind verder werd gegrepen. De voorman geraakte onder den wagen en werd bewusteloos in de stallen der Tramway-Maatschappij gebracht. De gekwetste werd door dr. Buikers onderzocht, waarbij bleek dat hij drie ribben had gebroken. Per ziekenmand werd hij naar zijn woning aan den Goudschen Rijweg gebracht.
Tot sc h r ij ver der 2e klassebijdepolitie alhier, is aangesteld de heer A. Kunst, volontair inspecteur van politie te Dordrecht.
Feuilleton. Het Halssnoer van de Koningin. door ALEXANDER DUMAS. 75 (Vervolg.)
77 Krankzinnige! herhaalde zij met onbeschrijelijken angst; — hecht geloof aan den haat mijner vijanden, aan het onmogelijke, maar acht mij, na hetgeen ik gezegd heb, niet meer schuldig.... schuldig! Dat woord brandt mij Schuldig... ik, die nooit aan u gedacht heb, zonder God te 'iaden, mij die eeiiige gedachte te vergeven, w 'Ike ik als een misdaad beschouwde! O, mijnlieer De Charny, indien gij niet wilt, dat ik heden *01 oren, morgen dood zal zijn, zeg nooit dat gij mii verdenkt, of vlucht zoo ver, dat gij zelfs het geluid met zult vernemen van mijn val, op het oogenblik van mijn dood ! Ol'vier wrong wanhopig de handen. — Iloor mij aan, zeide hij, — indien gij wilt, (lat ik u een dienst bewijs. Gij mij een dienst bewijzen ! riep de Koningin yv' B'Ji de wreedste van al mijn vijanden!... '»ant zij beschuldigen mij slechts, terwijl gij mij , *m'deiikt! Een dienst van hem, die mij veracht? Nooit mijnheer, nooit! i iliviei' deed een schrede nader en nam de hand oer Koningin in d« zijne. —- Gij zult weldra zien, zeide hij, dat ik niet iemand ben, die slechts zucht en weent; de oogenblikken zijn kostbaar; hedenavond zal het al te laat zijn om te doen, wat ons nog te doen overblijft. W ilt gij mij voor wanhoop vrijwaren ooi u aan de schande te onttrekken ?... j — Mijnheer!... — Met den dood voor oogen spaar ik uin mijn woorden niet meer. Indien gij mij niet wiltaanhooren, zullen wij beiden hedenavond dood zijn, gij van schaamte, ik van wanhoop. Laten wij recht op den vijand afgaan, recht op het gevaar, recht op den dood aanhouden. Bezwijkt gij, welnu dan zal 'tniet alleen zijn. Kom, mevrouw, beschouw mij als uw broeder... Gij hebt... geld noodig... — Ik spreek, zooals men met den dood voor oogen zou spreken. — Wat zegt gij, dat de juweliers denken? — Dat, als de Koningin niet kan betalen, de heer De Rohan het voor haar zal doen. — Wat zegt gij, dat men onder het volk over de zaak van het halssnoer denkt? — Dat gij het hebt verborgen, doch dat gij het niet zult bekennen, vóór het betaald is, door den prins, uit liefde voor u, of door den Koning uit vrees voor schandaal. — Goed! En nu, De Charny, vraag ik u op uw beurt: wat denkt gij van de tooneele'n,welke gij in het park van Versailles gezien hebt? — Ik denk, mevrouw, dat gij mij uw onschuld bewijzen moet, hernam, de edelman op krachtigen toon. •— Prins Lodewijk De Rohan! klonk de stem van een deurwachter in de galerij. — Hij! fluisterde De Charny. — Hij komt op het juiste oogenblik, zeide de Koningin. — Zult gij hem ontvangen ? — Ik was voornemens hem te laten roepen. •— Maar ik ?... — Ga in mijn boudoir en laat de deur half open o.ii beter te kunnen hooien. — Mevrouw! — Vlug; daar is hij. Zij drong De Charny in de kamer, welke zij hem had aangewezen, zette de deur op een kier en liet den prins binnenkomen. De Rohan verscheen. Achter hem zag men op een eerbiedigen afstand een talrijk gevolg; onder dit gevolg bevonden zich Boehmer en Bossange. De Koningin ging den prins te gemoet, met een poging om te glimlachen; doch de lach bestierf weldra op hare lippen. De Rohan | was ernstig, kalm als een moedig i man, die zich in den strijd begeeft; een bijna onmerkbaar dreigende uitdrukking was op zijn gelaat te lezen. Marie Antoinetto wees den prins een stoel aan; doch deze bleef staan. — Mevrouw, zeide hij, na zichtbaar bevende gebogen te hebben; — ik heb Uwe Majesteit, die zich tot taak schijnt te stellen mij te ontwijken, verscheiden gewichtige zaken mede te deelen. — Aan mij ? zeide Koningin : — maar mijnheer, ik denk er zoo weinig aan u te ontwijken, dat ik u juist wilde laten roepen. De prins wierp een blik op het boudoir. — Ben ik alleen met Uwe Majesteit? vroeg hij; — kan ik in volle vrijheid spreken? — Geheel en al, mijnheer; wij zijn alleen, zeide de Koningin luid, om zich te doen verstaan door hem, die in de aangrenzende kamer was. Zij verheugde zich reeds over hare overwinning en over het vertrouwen dat De Charny, die zeer zeker scherp luisterde, reeds bij de eerste woorden zou krijgen. Da Rohan nam een besluit. Hij schoof zijn stoel dicht bij de Koningin, zoodat hij zich zoover mogelijk van het vertrek verwijderde. — Dat is een lange inleiding, zeide de Koningin op een toon, welken zij vroolijk wilde doen schijnen. — Ik vrees.... zeide de prins. — Wat? — Dat de Koning mocht komen. — Gij behoeft noch voor den Koning, nocli voor iemand anders te vreezen, hernam de Koningin driftig. J -— Ik vrees voor u, zeide De Rohan met bewogen stem. — Verklaar u nu in weinig woorden, luid en verstaanbaar; want ik hond van openhartigheid; indien gij mij ontziet, zal ik gelooven, dat gij geen man van eer zijt. Blijf nog een oogenblik bedaard; men heeft mij gezegd, dat gij grieven tegen mij hadt. Spreek; ik houd van strijd; door mijn aderen stroomt een bloed, dat niet zoo spoedig schrik wordt aangejaagd. Wat hebt gij mij te verwijten ? De Rohan slaakte een zucht en stond op, at* om lucht te scheppen. De Charny kon in liet aangrenzend vertrek tot zelfs het minste woord opvangen, en do ophelderingen, door beide partijen evenzeer begeerd, zouden dan eindelijk plaats hebben. — Mevrouw, zeide De Rohan, — gij weet wat er gaande is over ons halssnoer ? — Neen, mijnheer, ik weet niets; gij zult mij verplichten door het mij mede te deelen. — Waarom heeft Uwe Majesteit mij sedert zoo geruimen tijd veroordeeld, slechts door middel van een derden persoon met haar te spreken ï Waarom heb ik de reden van den haat, dien Uwe Majesteit mij toedraagt, niet openlijk mogen vernemen ? — Ik weet niet, wat gij wilt zeggen, mijnheer; ik heb volstrekt geen reden om u te haten ; doch dit is nu de zaak niet. Wees zoo goed, mij omtrent dat ongelukkige halssnoer in te lichten ; en in de eerste plaats waar is mevrouw De la Motte ? — Ik was voornemens, dit aan Uwe Majesteit te vragen. — Indien iemand kan weten, waar mevrouw De la Motte is, dan zijt gij liet, naar ik meen. •— Ik, mevrouw, en waarom? -— Ik verlang volstrekt niet naar bekentenissen, mijnheer; maar ik moest mevrouw De la Motte spreken, ik heb haar doen ontbieden, doch men heeft haar vruchteloos overal gezocht. Die plotselinge verdwijning is zonderling, dat zult gij moeten erkennen. — Zij komt mij even zonderling voor als Uwe Majesteit; ik heb haar ook doen roepen, doch met denzelfden uitslag. (Wordt vervolgd.)
Vermakelijkheden, Vergaderingen, enz. Woensdag 25 September.
Hoogduitsclie Opera. »Boccaecio," 7i/2 uur. Place des Pays-Bas. Specialiteiten-voorstelling, Bi/4 uur.
Familiebericht
Burgerlijke Stand. j GEHUWD: C. L. Bakker, jm. 30 en J. Cranendonk, jd. 27 j. ' G. Berkhout, jm. 24 en C. Overgaamv, jd. 17 j. W. H. v. Dalen, jm. 20 en M. J. Blom e !. jd. 21 i D. GrasholT, jm. 24 en H. W. Ridderhor; jd. 23 j. J. W. Grootenboer, jm. 21 en M. Felter, jd. 21 j. H. N. Haas, jm. 20 en M. J. Kranenburg, jd. 19 j. J. H. Koen, jm. 26 en J. E. Ch. v. Leeuwen, jd. 26 j. J. Ch. Kohier, jm. 26 enM. H. Andries,jd. 23 j. J. Kouwenberg, wedr. 64 en A. v. der Wel, wed. v. A. v. den Heuvel,4s j. K. J. Mans, jm. 25 en P. v. Lint. jd. 23 j. J. P. v. Oosterhout, jm. 22 en W, A. v. d. 80k.jd.24j. J. Post, wedr. 44 en K. Verschoor, wed. v. A.Huizer, 48 j. P. Romsom, wedr. 54 en J. W. Ilogendijk, jd. 55 j. J. H. v. der Schalk, jm. 21 en A. Draijer, jd. 22 j. B. Schuuring, jm. 21 en F, J. v. Gerven, jd. 21 j. J. H. A. Umland, jm. 24 en J. v. Eek, wed. v. P. Beket, 37 j. P. A. v. Vliet, jm. 24 en Ch. C. v. Oorschot, jd. 21 j. G. W. De Wit, jm, 21 en K. Schel], jd. 22 j. H. Geurtz, wedr. 38 en E. A. M. v. lla aren. jd. 31 j. J. Ketel, wedr. 67 en C. A. Crippijn, jd. 37 j. M. I. Kooij, gesch.m. 30 en J. Seip, wed. v. A.Tellekamp, 32 j. P. Kütter, jm. 34 en M. C. R. Giltler, wed. v. M. J. Hecker, 48 j. Ch. L, Minderaa, jm. 27 en M. S. Leenders, jd. 23 j. H. Molenaar, jm. 23 en P. P. Kooderings Clemens, jd. '23 j. G. Walop,jm. 22 en C. P. Viel, jd. 23 j. L. C. Weiter, jm. 26 en J. J. Landsman, jd. 25 j. Huwelijks-Brieven en Ferlovings-Circuiairea worden gedrukt en spoedig afgeleverd, desverlangd geadresseerd, ter drukkerij van het Nieuivsblad. Goedkoop. Fijner papier naar keuze van den besteller. E|E VALLEN: M. Romijn, geb. v. der Schoor, D. — C. A' Klaassen, geb. v. Oort, D. — A. C. v. der Vlist' geb. Liepelt, D. —R. Schellenberg, geb. Danneels, D. — N. Versluijs, geb. v. Pieterson, 2 Z. — J. F. Lantinga, geb. Middel, D. — U.Sclineijderberg, geb. Kei-stens, Z. — T. Ladder, geb. Pors, D.— A. Bubbeling, geb. Vermeijs, D. — A. M. v. der Wijngaard, geb. v. Leeuwen,Z. — A.P.M.Ottevanger, geb. Brett, D. — C.C.P.Simons,geb. v.Dongen, Z. — W. J. M. Bos, geb. Frederiks, D. — A. J. Smits Schouten, geb. v. Ameide, Z. — E. Cunes, geb. Grootenboer, Z. — M. v. der Burg, geb. Maurisse, Z. — M. J. Edixhoven, geb. Stompf, Z. — C. Oosthoek, geb. Wervenbos, D. —W. M. Buskens, geb. Bovendeert, 1). Klein drukwerk wordt geleverd terdrukkerij van het Nieuwsblad, naar den geest des tijds, net en goedkoop.
Familiebericht
OVERLEDEN: D. Kouwen, jm., 6 m. — W. M. Brechman, jd. 6m. •—■ M. F. A. Barzilaij, jd., 9m.—C. M. Boekhout, jd. 2 m. — A. Jansen, jm. 23 j. —T. J. Bontekoe, jm., 26 j. — L. H. Oldenburg, jm. 2 m. — G. de Wit, jm., 1 d. — D. v. Leeuwen, m. v. C. v. Veen, 74 j. — C. Tuk, wedn. v. C. Donker, 84 j. Rouwbrieven en Rouwkaarten worden gedrukt ter drukkerij vanhet Nieuwsblad. Op verlangen mede geadresseerd, bezorgd en gepost.
Waterstand en Weerbericht. Rotterdam 26 Sept. 4e getij 4.18 2e getij 4.42 's middags 12 uur.
Temperatuur Badinrichting 53° 54° 24 Sept. 25 Sept. Barometer bij 0° Celsius 753.2 raM. 751.9 mM. Thermom. in deschad. 12°2C.54°F. 11°7C.53°F. Mihim. temp. 'snachts 5°6C.42°F. 7°2C.45°F. Maxim. temp. vor. dag 13°3C.56°F. '14°4C.58°F. Windrichting en kracht Z.Z.W. 4 N.W. 5 Bewolking der lucht 7 4
Buslichtingen aan het Postkantoor. Donderdag 26 September.
Parijs . . 5.-10'sni., 8.50 'sm., 1.50 'sn.m., 6.so'sav. Berlijn . 5.40'5m., 9.30 'sm., 10.— 'sm., 2.27'sav. 4.30 'sav., 0.55 'sav., 9.20 'sav. Londen . 5.10,'5m., 8.50'5m., I.lo'sav., 6.so'sav. Egypte 8.50 'sm. West-Afrika, Curagao 6.50 'sav.
Faillissement in het Arrondissement Rotterdam. Verificatiën. Vrijdag 27 September.
10 uur. Ie Verif. faill. Tannetje Van der Valk, sociteitshuishoudster, tapster en slijtster van sterke dranken, wonende te Dirksland, weduwe van Cornelis Van der Schenk. Rechtercomm. mr. E. Feith, curator mr. H. Ph. De Kanter.
'10'/, uur. Reken, en verantw. faill. Roclius Varekamp, vroeger koopman en winkelier te Brielle, thans wonende te Rozenburg. Rechtercomm. mr. Ph. A. J. Bouvin, curator rar. H. Ph. De Kanter.
lOV4 uur. Reken, en verantw. faill. Andricg Kreeft, winkelier in kruidenierswaren te Ooltgensplaat. Rechtercomm. mr. A. E. Croockewit, curator mr. H. Ph. De Kanter.
10' A uur. Reken, en verantw. faill. Cornelis Bestebreurtje, koopman in brandstoffen te Zuidland. Rechtercomm. mr. A. E. Croockewit, curator mr. H. Ph. De Kanter.
'lOV4 Jiur. Reken, en verantw. faill. Jannetje Van de Gevel, Wed. W. De Vries, gewezen winkelierster, wonende te Nieuwesluis,gemeente Hees — vliet. Rechtercomm. mr. W. J. Karsten, curator nr. H. Ph. De Kanter.
lOV4 uur. Reken, en verantw. faill. Arie Schelling, windkorenmolenaar te Heenvliet. Rrchtercomm. mr. G. Polak Daniels, curator mr. 11. Ph. De Kanter.
lO'/t uur. Reken, en verantw. faill. A. Spoor,, koopman en winkelier te Rozenburg. Rechtercomm. mr. G. Polak Daniels, curator mr. H. Ph. De Kanter.
'10' A uur. Reken, en verantw. faill. Joharmea Oudenbroek Jr., tapper en slijter te Oudenhoorn. Rechtercomm. mr. A. 11. Van Tienhoven, curator mr. H. Ph. De Kanter.
ÏO'A uur. Reken, en verantw. faill. Johs. Duinkerke, smid te Dirksland. Rechtercomm. mr. A. H. Van Tienhoven, curator mr. 11. Ph. De Kanter.
Zaterdag 28 September
10 uur. 2e Verif. faill. H. G. Miolee, koopman te Schoonhoven, Rechtercomm. 1111'. Ph. A. J. Bouvin, curator D. H. Snoek, candidaat-notaiis te Schoonhoven.
m uur. Ie Verif. faill. Hendrik Liotard, Horlogemaker te Rotterdam, vroeger ook winkelier. Rechtercomm. mr. Ph. A. J. Bouvin, curator i'nr. Jos. Van Raalte.
Rechtszaken.
Door den Rechter in kanton I alhier, werden j.l. Zaterdag veroordeeld:
E. C. K., 13 jaar, koopman alhier, ter zake van het op zijn wagen, waarmede hij kersen rondventte, voorhanden hebben van twee ongeïjkte gewichten, tot 2 boeten van f 0.50 of' 2 dagen hechtenis en verbeurdverklaring der gewichten. I. K., 58 jaar, koopman te Overschie, die als, reiziger bij het passeeren van het contrólehek aan het Centraal-station alhier, niet was voorzien van plaatsbewijs, tot boete van ƒ1.65 of •1 dag hechtenis. "Voorts werden 58 personen veroordeeld die «in kennelijken staat» hadden verkeerd; 46 personen degens overtreding van één of meer der bepalingen van de hier ter stede geldende verordeningen en 6 personen, die door het maken van rumoer de nachtrust der ingezetenen hadden verstoord.