— De Minister van Financien maakt bekend, dat het saldo van 's Rijks schatkist op 28 dezer bedroeg ƒ23.140.700,59.
— De luitenant ter zee der 2de klasse W. T. Van Vloten, uit Oost-Indië in Nederland teruggekeerd, is op non-activiteit gesteld.
— Tot directrice van de handwerkschool voor meisjes te Beekbergen is benoemd mej. G. De Boer, te Workum.
— Aan mejuffrouwen J. A. A. Pott, geboren te Freren, en M. F. Farrell, geboren te Liverpool, is, mits zij overigens aan de daartoe bij de wet gestelde eischen voldoen, vergunning verleend tot het geven van middelbaar en lager onderwijs hier to lande.
-— Bij Koninklijk besluit is de tijd van duur der detacheering bij het leger in Nederlandsch- Indië van den sedert tot eerste-luitenant bevorderden tweede-luitenant W. H. B. Stoof, van het ■wapen der infanterie hier te lande, aanvankelijk bij besluit van 10 September 1884 no. 26, vastgesteld op vijf jaren, verlengd met zes maanden en alzoo nader bepaald op vijfjaren en zes maanden.
— De audientie van den Minister van Waterstaat, Handel en Nijverheid zal aanstaanden Zaterdag, 5 October, niet plaats hebben.
— Bij Koninklijk besluit is in zijnen rang overgeplaatst bij liet wapen der cavalerie van het leger in Nederlandsoh-lndic de tweede-luitenant G. A. G. A. Frieswijk, van het 2de regiment huzaren, met bepaling dat de ancienneteit van dien officier, als tweede-luitenant der cavalerie bij genoemd leger, zal rekenen van de dagt.eekening van dit besluit.
— Bij Koninklijk besluit is: 10. bij het wapen der artillerie, bij het 4de regiment vesting-artillerie, benoemd tot kapitein, de eerste-luitenant jonkheer J. Ortt, van het korps rijdende artillerie; 20. de kapitein P. J. Margrij, van het 2e regiment vesting-artillerie, krachtens punt 40. van art. 38 der wet van 28 Augustus 1851 (Staatsblad no. 128), op non-activiteit gesteld
— Naar het Dagblad verneemt, ismr.L.G. Greeve, lid der Tweede Tweede Kamer, zeer bedenkelijk ziek, als gevolg van een hevigen aanval zijner kwaal.
— De gemeenteraad van Schoonhoven heeft aan B. en W. opgedragen, namens den raad bij den Minister van Oorlog pogingen aan te wenden, dat het buskruit dat gewoonlijk des winters daar 1 wordt opgeslagen, elders worde bewaard. Voor dit buskruit, dat in den regel in de maand October daar wordt aangevoerd, ontbreekt in de gemeente Schoonhoven een locale bergplaats, zoodat hot gevaar moet opleveren voor de ingezetenen.
— Het Rijkstelegraafkantoor te Oostburg en het Rijkstelegraafkantoor met telefoondienst te Zuidzande zijn, voor het tijdvak van 1 Oetober tot 31 Maart aanstaande, op werkdagen open als volgt:
het eerstgenoemde, van 8 tot 12 uren des voormiddags, en van 2 tot 3 V 2, 4Va tot 6 en V/2 tot 8 uren des namiddags, het laatstgenoemde, van 9 tot 11 uren des voormiddags en van 2 tot 31/« en van 5 tot 6 uren des namiddags. De diensturen der beide kantoren op Zon- en feestdagen blijven onveranderd.
— liet tijdelijke Rijkstelegraafkantoor in het Badhuis te Scheveningen is, te rekenen van heden 1 October gesloten.
— Ia de afgeloopen week zijn geslaagd voor het notarieel staatsexamen eerste gedeelte: de heeren A. G. J. Mastboom te Oosterhout, en H. W. Tesselink te Hoorn; voor het tweede gedeelte: de heeren E. Heimans te Groenloo, P. W. P. van Bungen te Nijmegen, J. G. H. B. Bolk te Vught, en J. Hosang te Rotterdam.
— Beroepen bij de Ned. Herv. Kerk. Te Biezelinge, J. G. Klomp, te 's Graveland. —Te Kortenhoef, W. H. Zijlstra, cand. te Oosthem. —Te Balir en Lathum, A. M. Knottnerus Ez., cand. te Driebergen. — Te Rijsoord, R. Visscher, te Numansdorp c.a. — Te Minnertsga, P. Van Binnendijk, te Garsthuizen. — Te Kortenlioef (cl. Amsterdam), de heer W. H. Zijlstra, cand. te Oosthem c. a. (Fr.) — Te Kleverskerke, de heer D. Jacobsen, cand. te 's Gravenhage. — Te Rilland Bat, de heer A. M. Knottnerus, cand. te Driebergen. — Te Schraard (Wonseradeel), Eringa, te Terwerd.
Bedankt voor het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Voor Eppenhuizen, door J. Janssonius, te Etershem c. a, — Voor Dokkum, door R. Breuk, te Norg. — Voor Buurmaisen door N. P. Fockens, te Schelluinen. — Voor Enter, door J. Steenbeek, te Nieuw Lent.
Bedankt voor het beroep bij de Ned. Geref. ICerk. — Voor Tholen, door G. J. Barger, te Driebergen. — Voor Naaldwijk, door J. J. A. Ploos Van Amstel, te Reitzum. — Voor Zwammerdam, door G. Barger, te Driebergen. — Voor Maassluis, door W. Ringnalda, te Harmeien. Beroep bij de Doopsg. Gemeente. Te Woudsend, S. J. Andriessen, te West-Grafedijk. Aangenomen het beroep bij Doopsg. Gemeente. Naar Wormerveer, door H. Van Cleeff, te Drachten. ' — Door wijlen mejuffrouw H. C. Van Campenhout, te 's Gravenhage zijn, vrij van successie en alle andere rechten, o. a. vermaakt de volgende legaten: aan het R. K. parochiaal armbestuur f 19,000 (gedeeltelijk bezwaard met vruchtgebruik); aan het Fonds van Liefdadigheid f 500; aan het R. K. Ziekenhuis Joannes de Deo f 500; aan de Vereeniging van den H. Vincentius a Paulo f 500: aan het St.-Willebrordusgesticht f 500. — Uit Bergen op Zoom wordt ons geschreven : Een sterke, rosse gloed, Zaterdagavond ongeveer 10 uur aan den zuidelijke horizon zichtbaar, spelde brand en wel een felle brand. Later bleek dan ook dat de schuur van den landbouwer v. d. E. te Ossendrecht een prooi der vlammen geworden was, met den geheelen oogst, er in geborgen, benevens 4 kalveren, 2 karren en ander landbouwgereedschap. Men vermoedt dat de brand ontstaan is door vuur uit de locomotief van den stoomtram Antwerpen—Bergen op Zoom, die de schuur, van steenen gebouwd doch met riet gedekt, rakelings passeerde. Naar men verneemt is een en ander matig verzekerd.]
— De voerman P. uit Tholen zou verleden Vrijdagnamiddag een nieuw rijtuig (panier) dat voor den heer v. d. B. uit Middelburg te Bergen op Zoom aan 't station gearriveerd was, gaan halen. Toen de man 's avonds niet thuis kwam vermoedde men dat hem een ongeluk overkomen zou zijn, en dat vermoeden werd helaas spoedig bevestigd, toen men 's Zaterdags's morgens vernam dat een schipper een rijtuigkussen had opgevischt en door een vrouw de zweep aan den oever gevonden was. Men toog daarop aan 't visschenen weldra kwamen paard en rijtuig te voorschijn; de man echter werd eerst Zondagmiddag opgenaaid. Men veronderstelt dat de ongelukkige, wiens eigen paard voor 't rijtuigje gespannen was, onderweg is ingedommeld, er op vertrouwende, dat bruintje die schier dagelijks die route maakte, den weg wel zou vinden en aan de Eendracht gekomen, behoorlijk zou blijven wachten tot de pont aan den wal kwam. Blijkbaar echter is het paard te ver gegaan, in 't water gekomen, daardoor geschrokken, en is door de pogingen om weder op 't droogete komen, het lichte rijtuigje omgeslagen en in 't diep getuimeld. Eene vrouw met 7 kinderen blijven in kommervolle omstandigheden achter.
— Zondagmorgen halfzeven vertrok van Port Victoria de dagmailboot Duitschland, commandant S. Brouwer, met den prins van Wales en zijne twee zoons, prins Albert Victor en prins George, alsmede een adjudant-kolonel Clark en gevolg. De boot kwam kwart voor 3 uur in de buitenhaven te Vlissingen aan. Aan boord bevond zich ook de heer Bakker Czn., directeur der Maatschappij Zeeland, die de reis heeft medegemaakt om den Prins af te halen. De reis was, hoewel voorspoedig, niet aangenaam. Door het stormweder, stond de zee zeer hoog, zoodat meestal het dek en zelfs van tijd tot tijd de raderkasten overstroomd, werden.
Het reisgezelschap was dan ook verplicht ge- j durende de reis in zijne hutten te vertoeven. Er ' was ruimschoots tijd om zich te restaureeren, ! daar de Prins tot bijna halfzes aan boord bleef. Intusschen was de vice-consul van Engeland, de heer De Bruyne, aan boord gekomen om Z. K. H. te begroeten. Met den mailtrein van 5.29 vertrokken de reizigers in den salonwagen van de prinses van Wales, die voor deze gelegenheid naar Vlissingen was overgebracht, om het doel hunner reis, Kopenhagen, op te volgen. De trein werd door twee locomotieven getrokken. — Dokwerkers te Amsterdam. Zondagmiddag is de London-boot »Cygnet" van de «General Steam navigation Company" voor de stad gekomen en aan den steiger van genoemde sCompany" in het Westerdok gemeerd. Gistermorgen te zes uur zou met de lossing een begin zijn gemaakt, toen de vaste ploeg werklieden evenzeer verhooging van loon vroeg. De ploegbaas stond dadelijk 25 cents per dag en nachtuur toe, echter onder dit voorbehoud, dat bij de andere maatschappijen ook dat voorbeeld werd gevolgd. Geschiedde dit niet, dan zou hij het loon op het oude tarief 20 cents per uur, terugbrengen. De werklieden zijn toen rustig aan het werk gegaan. Een waggon met Heineken's-bier voor Londen bestemd is uit Rotterdam, waar de inhoud in een boot zou worden ingeladen, alhier teruggekomen. De »Cygnet" zal nu het bier medenemen. — Gistermorgen is een gedeeltelijke werkstaking uitgebroken onder het werkvolk, bezig aan den spoorweg Kromvoort-Den-Bosch. Een 40-tal arbeiders heeft het werk gestaakt, meer loon en minder werkuren eischende, waaraan de werkgever niet wil te gemoet komen. Tot handhaving der orde zijn inarechaussées van Den Bosch vertrokken. Ongeregeldheden zijn nog niet voorgevallen, doch worden wel gevreesd, daar de jeneverflesch den geheelen morgen druk de ronde deed onder de werkstakenden. - — Zaterdag jl. waren twee leerlingen der veeartsenijschool te Utrecht aan het rijden. Een hunner viel van den bok van het rijtuig, kreeg de beide achterwielen over het lichaam en werd bewusteloos opgenomen. — Te Drunen (N.-Br.) is een meisje van 13 jaar, dat met hare moeder een kachel van den zolder haalde, daarmede van de trappen gevallen, waarbij een punt van het ijzerwerk haar in het hoofd drong. Zij verkeert in bedenkelijken toestand.
— Op de Waal had Zaterdag ter hoogte van IJzendoorn weder eene aanvaring plaats tusschen twee schepen. Het tjalkschip van Den Breeden, thuisbehoorende te Hardingsveld, geraakte door het veranderen van koers in botsing met de stoomboot Siegfried. De tjalk bekwam zulk een lek, dat ze onmiddellijk zonk. De schipper met nog twee opvarenden werden gered. Het gezonken schip is niet verzekerd.
— De Ned. Industrieel wijdt haar geheele blad van 29 September aan »den grooten industrieel van onzen tijd, een der verdienstelijkste mannen, die Nederland ooit heeft opgeleverd," den heer W. A. Scholten, die 6 October a. s. zijn zeventigsten verjaardag hoopt te vieren. Na een uitvoerig levensbericht geeft het blad een overzicht van de talrijke fabrieken, door den heer Scholten gesticht, als uitvloeisel van zijn onvermoeiden ondernemingsgeest.
— De voordrachten van wandelleeraars zullen in den aanstaanden winter in Gelderland, dank zij de subsidie van Rijk en Provincie, weer geregeld plaats hebben. Tot heden waren de afdeelingen vrij in hare keus. Thans is echter door het hoofdbestuur bepaald, dat in het a. s. seizoen in alle afdeelingen als spreker zal optreden: de heer J. J. VanWeijdom Claterbos, uit Kampen, leeraar van de ambulante vakzuivelschool der Maatschappij. De leeraar heeft thans eene circulaire aan de afdeelingen gezonden, waarin hij er op wijst, dat het 't verkieslijkst is de voordracht voor, zuivelbereiding te houden op die plaatsen, waar de boerinnen (want hoofdzakelijk geldt het haar) iets over het botermaken willen vernemen.
— Door den heer A. Van Vloten te Arnhem, eenige jaren werkzaam geweest in roomboterfabrieken in Denemarken, is aan den gemeenteraad te Kampen een adres gezonden, met verzoek voor 50 jaren een terrein van 2 H. A. op het Kampereiland af te staan met het doel er een roomboter- en kaasfabriek te stichten.
— Op velerlei wijzen heeft men de tentoonstelling bezocht: te paard, op een velocipède, in een kruiwagen enz. Twee Amsterdammers hebben nu getracht te Parijs te komen zonder de noodige middelen om de reis te maken. In tegenstelling met de andere excentrieke reizigers, zijn zij echter niet verder gekomen dan Condé. Als men een toren wil bouwen, moet men eerst de kosten berekenen; dit geldt ook voor hen, die een toren willen gaan zien.
— Als eene bijzonderheid meldt men ons, dat in de gemeente Ede, met circa 43000 zielen, van 21 tot 29 September jl. geen enkele aangifte van overlijden is gedaan. — De bekende Luntersche Tuinbouwvereeniging te Lunteren heeft eene prachtige collectie zaailing-appels in gereedheid gebracht, bestaande uit 80 soorten, voor de Parijsche tentoonstelling. Deze inzending zal aldaar te bezichtigen zijno. a. van 4 tot 11 October a. s. — Een tweejarig kindje te Eemnes liet een appel in eene tobbe met zeepwater vallen, waarin zich vergiftige stoffen bevonden. Het kind at van dien appel zonder hem eerst af te vegen, en is cenigen tijd daarna ten gevolge van die vergiftiging gestorven. — Zondagavond kreeg in de Tuinstraat te Amsterdam een jeugdig echtpaar ongenoegen. De echtgenoote, het gekibbel moede, verliet de woning en keerde niet terug. Hedenmorgen werd haar lijk aan de Zoutkeetsgracht opgehaald. — Een ovatie 1 Te Soerabaija had ter gelegenheid van de bruiloft bij den kapitein der Mooren Soeratieeen groote optocht plaats van kampong Baroe, door de Arabische kamp naar Njamploengan, alwaar het bruidje op den bruidegom wachtte. De optocht bestond uit eene menigte flambouwdragers; vooraan eenige chasinetten met aankondigingen of gelukwenschingen, dan eene transparante poort, daarna een stellage, versierd met groen en gedragen door vier koelies, voorstellende eene opiumkit, waarin een paar opiumschuivers (echte) zich te goed deden. Daarop volgde een ijsdépot, zooals Javanen er zoovele door de stad verspreid hebben, gevolgd door een oude pianino, ook gedragen door 4 koelies en loopende bespeeld door een als Europeaan verkleeden inlander. Toen kwamen een paar inlanders, verkleed als bruid en bruidegom,elkander onder het loopen gedurig kussende, vervolgens een kameel, een schip en eindelijk de werkelijke bruidegom, beslagen in goud, diamanten en brillanten, met een prachtige pajoong boven het hoofd. Javaansche en Chineeschc muziekkorpsen en een menigte volks sloten den trein. —• Het pensioenfonds, dat omstreeks denzelfden tijd, dat het Nederlandsch Pensioenverbond voor werklieden tot stand kwam, door Patrimonium is gesticht, heeft tot nu toe zoo weinig steun ondervonden, dat de raad van administratie besloten heeft om in de in November a. s. te houden alfemeene vergadering voorstellen tot beëindiging er zaak in te dienen. Vermoedelijk zal wel tot liquidatie worden besloten.
— Men schrijft uit Vlaardingen, dd. 20 Sept.: Een vloot van niet minder dan honderd schepen, bestaande uit 29 loggers en 71 bomschuiten, kwam deze week hier van de haringvisscherij binnen, aanbrengende 22465 ton haring. Tot dusverre zijn hier aangebracht 173893 ton, te Maassluis 59SÖ1 ton en op de overige reederijplaatsen 41924 ton, te zamen 275618 ton, tegen 172622 ton inA°.P°. In den stand der prijzen kwam weinig verande- Volle haring bleef vast op ƒ10.50, ijlenharing ƒ 7 a 6.50 per ton. Onder de laatst binnengekomen schepen waren er eenige met belangrijke schade aan de netten.
— Door den Gemeenteraad van Nijmegen is tot gemeente-veearts en hoofdkeurmeester van het slachtvee benoemd de heer Th. H. L. Arntz te Huissen. —• Men schrijft uit het Westland: De hagelslag die de onweders der laatste dagen vergezelde, heeft veel schade veroorzaakt aan de uienplant. De jonge plantjes, die toch al te dun stonden, zijn voor een groot deel vernield. Bij fraai en groeizaam weer is het mogelijk dat bet tweede spruitje nog uitloopt, wat zeer te wen?chen is, daar er anders 't volgend jaar zeer zeker te weinig plant zal zijn. De bedden die dicht onder de muren liggen hebben weinig geleden en ook de druiven ondervonden geen nadeel. — Het hert dat dezer dagen door een viss'Jter van Elburg op zee gevangen en hier aangebracht werd, is op last van de liooge regeering in vrijheid moeten gesteld worden. — »Hoe menigeen is rijk en weet het niet", dachten we onwillekeurig bij het nazien van de lijst der onafgehaalde hoofdprijzen op Turksche loten gevallen, voorkomende in het «Nieuw Alg. Eff. bl." van 27 Sept,, waaronder 3 fr. 600,000, 7 fr. 300.000, 4 fr. 60.000,2 fr. 25.000, 44 fr. 20.000, 6 fr. 10.000, 24 fr. 6000, 66 fr. 3000, •36 fr. 2000, 51 fr. 1250 en 298 fr. 1000, totaal 511 hoofdprijzen, tot een gezamenlijk bedrag van fr. 5,305.750, gevallen op loten, die zich nog altijd in handen hunner bezitters bevinden, welke bezitters geen kennis dragen dat groote sommen misschien reeds sinds jaren voor hen gereed liggen. Al geschiedt de betaling ook slechts met 58 pet. dan vertegenwoordigen zij alleen — de kleinere prijzen onder fr. 1000 zijn in de lijst niet vermeld — het respectabel bedrag van f1.461,734.12'/s. — Tijdens eene godsdienstoefening in de kerk der doleerende gemeente te Wijckel werd een gouden halsslot met twee strengen koralen in het armenzakje gecollecteerd. De geefster is niet bekend. — In de gemeente Maassluis is onder de leiding van den Burgemeester, f 108.21 Vs ingezameld voor de noodlijdenden te Antwerpen. — Een moeder van een talrijk gezin uit Balk (Fr.) die op reis ging met de geheele familie om naar Zuid-Amerika te vertrekken, werd op den stoomboot naar Amsterdam zeeziek, dat het in duigen vallen van de emigratie tengevolge had. Het huisgezin keerde op moeders verlangen naar Balk terug. — Te Hoogezand, (Gron.) heeft een rat een plank van een schip doorgeknaagd tengevolge waarvan het gezonken is. De slapende schipper en ziin vrouw < werden door 't geruisen van 't indringende water | wakker en konden nog behouden aan den wal komen. — Zooals bekend is, heeft de op 21 September j.l. te 'sGravenhage gehouden Algemeene Vergadering der »Vereeniging voor lijkverbranding in beginsql besloten, dat tot de oprichting van een lijkoven hier te lande zou worden overgegaan. Ten bewijze van ingenomenheid met dit besluit, schonk een lid der Vereeniging een som van ƒ2OO aan het «Fonds voor Lijkovens». — Een booze vrouw. Vrouw :»Waar zetje zoo 'n bedrukt gezicht om?" Man :»M'n eksteroogen steken me zoo gruwelijk." Vrouw: »Och wat, gekheid! maak ze weg. Ik heb Jer ook wel een gehad, maar die is al sinds lang verdwenen. Man: Dat geloof ik best! Wat 'n wonder! Bij jou kan niets het op den duur uithouden, zelfs geen eksteroog!"
— Bloedige wraak. Vrouw: »Ge koopt dus den hoed niet voor mij, Eduard ?" — »Neen!" — »Nu, als je nu gelooft, dat ik om zulk een lompheid zal gaan huilen, dan vergis jij je deerlijk!"