Z. M. de Koning heeft benoemd tot raadsheer in den Iloogen Raad dar Nederlanden, mr. B. H. M. Hpnlo, thans raadsheer in het gerechtshof te 's Gravenhage.
— Aan mr. H. L. Drucker is op zijn daartoe gedaan verzoek eervol ontslag verleend als rechter-plaatsvervanger in de arrondissements-rechtbank te Groningen.
— Door de arrondissements-rechtbank te Almelo, is ter vervulling van de vacature van kantonrechter te Goor, opgemaakt, d'e navolgende alpliabetische hjst van aanbeveling: mr. G. S. Van Delden, griffier bij het kantongerecht te Goor; mr. E. E. Van Riemsdijk, substituut-griffier bij gemelde rechtbank, en
mr. O. W. Vollgiaö', griffier bij het kantongerecht te Harderwijk.
— De heer E. A. Keuchenius, arts te 's Gravenhage, is voor het tijdvak van 5 October tot en met 31 December 1889, benoemd tot adsistent in het ziekenhuis aan de Rijks-universiteit te Leiden.
— Luchtballons en. toebeliooren, door luchtreizigers tot hun persoonlijk gebruik uit het buitenland medegebracht, of die hun worden nagezonden, zijn te rangschikken onder de werktuigen en gereedschappen, die krachtens art. 6, d, aer wet van 15 Augustus 1862 (Staatsblad no. 170) van invoerrecht zijn vrijgesteld.
— Blijkens een bij den Minister van Buitenlandsche Zaken ontvangen bericht van bet gezantschap des Duitschen Rijks, is de op 2 December laatstleden aangevangen blokkade der kust van Zanzibar, van '10° '28' Z.B. tot 2° 10' Z. 8., en van de nabij die kust gelegen eilanden Mafiaen Lamu, den Isten dezer, te twaalf uren des namiddags, opgeheven.
— Ten gevolge'van het overlijden van den heer rar. L. G. Greeve, zal eene verkiezing van een lid der Tweede Kamer van de Staten-Generaal in het hoofdkiesdistrict 's Gravenhage plaats hebben op Dinsdag 29 October, en de herstemming zoo noodig, op Dinsdag 12 November e. k.
— De afdeeling Amsterdam van den Bond voor «Algemeen Kies- en Stemrecht," heeft na een zeer vinnige discussie, met groote meerderheid van stemmen besloten," de atileeling te ontbinden en gezamenlijk met de leden der onlangs ontbonden Vereeniging »de Unie" een kiesvereeniging (afd. van den Bond voor «Algemeen Kiesen Stemecht") te stichten op demo cratischen grondslag.
— De heer J. Dijksterhuis, voor twee jaren nog onderwijzer te Finsterwold, later klerk aan het ministerie van onderwijs in de Transvaalsche republiek, is aldaar tot inspecteur van onderwijs benoemd op een salaris v.ta f9OOO.
— Nu gebleken is dat het beroepingswerk, ter verkrijging van een predikant bij de herv. gemeente te Eist, bij Reenen, te vergeefs is, heeft de kerkeraad daarvan afgezien, en met machtiging van de Synode, in de plaats van een predikant een godsdienstonderwijzer benoemd.
— Beroepen bij de Ned. Herv. Kerk. Te Rouveen, J. G. Klomp te 's-Graveland. — Te Sappemeer J. Herderschee te Franeker. — Te Gorredijk H. Yrendenberg Cz. te Warga. — Te Lutkewierumj A. |De Jong te Hoogebeintum. — Te Hoogblokland D. Jacobson cand. te 's-Gravenhage. Beroepen bij de Ned. Ger. Kerk (doleerende). Te Koudekerke (Zeeland) A. Middelkoop te Nijkerk. Aangenomen het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Naar Schiedam door C. Teen teStedum. — Naar Bierum door D. G. Postma te Groningen. Bedankt voor het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Yoor Werkendam door A. Middelkoop te Nijkerk. — Voor Rumpt door B. Bongers te Eemnesbuiten.
Men schrijft ons uit Apeldoorn van gisteren: Dezen morgen woonde H . M. de koningin met gevolg de godsdienstoefening bij onder gehoor van ds. Hattink. Des middags maakte H. M. met H. K. 11. de Prinses een wandelrit door Apeldoorn en omstreken. "Wie gepasseerden Vrijdag het genoegen had tusschen 2 en 4 in het Oranjepark alhier te wandelen, kon aldaar H. M. en H. K. H. wandelende passeeren. Dat gebeurt bij mooi weer zeer dikwijls, dat de Hooge Personen eenigen tijd het rijtuig verlaten en gaan wandelen. •— Men meldt ons uit Utrecht: Sedert meer dan 15 jaren kon men bijna dagelijks nabij het station aan den Ned. Rijnspoor alhier een ouden man, M.K. genaamd, zien zitten,, die het beroep van schoenpoetser uitoefende, doch wien men het wel konde aanzien, dat hij vroeger betere dagen moest hebben gekend. Thans echter verkeerde hij in behoeftige omstandigheden en zoude waarschijnlijk zelfs geen onderdak hebben gehad, indien niet een alhier wonende slager zich zijner had aangetrokken en hem op een zolder boven diens stal eene geschikte slaapplaats enz. had aangeboden. Sedert, dit is nu reeds jaren geleden, bewoonde K. steeds dien zolder, zonder zijn weldoener ooit reden tot misnoegen te hebben gegeven of dezen om iets lastig te zijn gevallen. Zondagmorgen echter ondervond men den ouden man dood in den stal liggen en wel aan den voet van den ladder, waar langs hij den zolder moest bereiken, zoodat men vermoedt dat hij den vorigen avond naar boven willende gaan, van den ladder is gevallen en den nek heeft gebroken. Daar het niet bekend is of de man nog bloedverwanten bezit, werd het lijk door tusschenkomst der politie per raderbaar naar het Hoofdbureau gebracht om te worden geschouwd. — In het hotel »de Zwaan", te Breda, zal eene vergadering gehouden worden van belanghebbenden in onze wedrennen. De ondervinding onlangs weder te Clingendaal opgedaan, heeft meer en meer de overtuiging gevestigd, dat het volgend jaar ongetwijfeld eeu omkeer zal ontstaan in de programma's der »Nederlandsche Harddraverij- en Ren-Vereeniging" en het internationaal karakter zijne plaats aan het nationaal zal moeten inruimen. Daartoe is echter meer materieel noodig en dient er meer afwisseling in de programma's gebracht te kunnen worden. In verband hiermede bestaat er behoefte aan een of meer publieke training-etablissementen. Hierover zal in de bedoelde vergadering van gedachten worden, gewisseld.
— Het nieuwe tooneelscherm in den stadsschouwburg tc 's-Gravenhage, dat door iedereen wordt afgekeurd en waarvoor, thans de hulp der heeren. Israels en Maris is ingeroepen, om er de noodige veranderingen aan te brengen, heeft — volg ns de correspondent der N. Gron. Ct. — f 200) gekost. — Trommelzucht. Te Kapelle werden de vorige week drie koeien, tengevolge van het grazen in jonge klavers, bevangen door trommelzucht. Twee er van herstelden, doch de derde moest worden geslacht. Het vleesch is na keuring rondgevent. Onvoldoende, toezicht op het drijven der keeien was de oorzaak. Veehouders, welke het niet ontgaan kunnen om hunne koeien op de klavers te doen grazen, kunnen niet genoeg gewaarschuwd worden, te orgen dat hunne koeien het eerste half uur ge,fcaa/y op en neer gedreven worden, ten einde het gulzig eten, waardoor trommelzucht ontstaat, tegen te gaan. Ook is net van aanbelang —daar trommelzucht binnen enkele oogenblikk.cn den dood kan veroorzaken — te zorgen altijd een snelwerkend hulpmiddel in huis te hebben, daar bij eenigen afstand het inroepen der hulp van deskundigen meestal te laat is. — Uit de ambtenaarswereld. Als een staaltje, hoe ambtenaren soms als schooljongens behandeld worden, meldt de Haagsche correspondent derMidd. Ct, kan dienen, dat aan het departement van waterstaat onlangs bij rondschrijven aan de ambtenaren, zonder onderscheid van rang, is medegedeeld, dat hun omstreeks 12 of 1 uur slechts één uur tijd wordt gegeven om buiten het bureau door te brengen, en dat zij hebben te zorgen die tijdruimte niet ie overschrijden. Intusschen mag gevraagd worden, aan wie de schuld ? Sommige ambtenaren maken werkelijk groot misbruik van den tijd, en verdienen behandeld te worden als- schooljongens. Er zijn aan de meeste departementen echter nog te veel ambtenaren; naast sommigen, die overladen zijn met werk, zijn er ook, die bedroefd weinig hebben uit te voeren, en dezen is het minder kwalijk te nemen, als zij- het niet zoo heel nauw namen met 's lands tijd. Toch is het treurig, dat tot dergelijke dwangmaatregelen moet worden overgedaan tegenover volwassen menschen, die een zekere positie in de maatschappij innemen, en nog erger, dat de goeden, die misschien wat langer koffie drinken maar toch heel wat afwerken, ook 's avonds buiten bureau-tijd, het met de luien moeten bekoopen.
— Uit Apeldoorn' wordt gemeld : Onze Apeldoornsche jongelui worden geduchte mededingers op de cricketwedstrijden. Bij elke match, waar zij dezen zomer aan deelnamen, kwamen zij met een schitterend voordeel uit het strijdperk. Zondagmiddag won onze Apeldoornsche vereeniging »Robur et Velocitas" de match weer op de Wageningsche Cricketclub met 1 inning en 2 punten. De Wageningsche Cricketclub behaalde m 2 innings 36 punten, »Robur et Velocitas in 1 inning 38 punten.
— Een Anti-opiumbond. Er wordt bij een rondschrijven medewerking verzocht tot de oprichting van een anti-opiumbond, die zich tot taak zal stellen met den meesten nadruk de aandacht van het Nederlandsche volk te vestigen op de onheilen, die ontstaan uit het opium-verbruik in Indië, teil einde tegen den bestaanden toestand een krachtig protest te doen hooren, de Regeering te steunen, waar zij aan dien vloek een einde wenscht te maken, en er ernstig op aan te dringen, dat niet langer millioenen Nederlandsche onderdanen aan gene zijde van den Oceaan ten verderve van ziel en lichaam worden geëxploiteerd, ter wille van de schatkist en ten bate van eenige Chineezen. De onderteekenaars der circulaire doen een beroep op alle landgenooten in moederland en koloniën, om lid te worden van een verbond, dat zich ten doel stelt met alle geoorloofde middelen het misbruik van opium in Indië te bestrijden, en mitsdien vóór alles te streven naar opheffing van het tegenwoordige pachtstelsel en naar de invoering van eene regeling, waarbij niemand persoonlijk belang heeft bij het toedienen van dit verderfelijk heulsap. Alleen op die wijze toch kan gestadige vermindering van het gebruik en geleidelijke uitroeiing van het kwaad worden verkregen.
Zij vragen daarbij minder geldelijken dan zedelijken steun. Een geringe jaarlijksehe bijdrage van f 1 als] minimum moge als bewijs van lidmaatschap van den bond gelden, ook elk ander blijk van instemming zal ten zeerste welkom zijn. In dit stuk wordt er op gewezen, dat niette* genstaande er herhaaldelijk wijzigingen gebracht zijn in het stelsel van opium-verpachting, er steeds meer opium gebruikt wordt in Indië. Ziehier een overzicht van de opbrengst der opium over eenige jaren voor geheel Indië: in 1792 . ... f 250,000 » 1822 . . . . » 1.500,000 » 1825 .... ruim 2 millioen B 1855 .. . . » 6Vj d » 1861 . . . . » 11 »
» 1870 . ... d 40i/i » » 1877 . . . » » 13 » » 1888 . ... t> 20 » Die stijging van het opiumverbruik is alleen te wijten aan het pachtstelsel. Dit blijkt uit eene nadere beschouwing van het pachtstelsel. Ter wille van de pachtsommen wordt nl. de inlandsche bevolking overgeleverd aan Chmeezen, voor wie geen handeling om het debiet uit te breiden en den inlander, die als schuiver bekend staat, het vergif te blijven toedienen, te onzedelijk is. Om ongestraft die handelingen te plegen en het noodige opium te kunnen binnensmokkelen, tracht, maar al te vaak met goed gevolg, de pachter de inlandsche hoofden en inlandsche politie om te koopen, terwijl hij bovendien ter wille van de pacht ontzien wordt. De omvangrijke circulaire is onderteekend door tal van personen, die met Indië bekend zijn, alsook door verscheidene voorname personen des lands. Bij toetreding wende men zich tot jhr. mr. W. Elout van Soeterwoude, Bezuidenhout 29, Den Haag. Onder de onderteekenaars treffen wij aan 11 leden der Eerste en der Tweede Kamer, onderscheidene oud-hoofdambtenaren in den Indischen dienst, een directeur der Ned. Handelsmaatschappij, een lid van het huis Hope & Co., directeuren van de inrichtingen tot opleiding van 0.-I. ambtenaren te Leiden en te Delft, predikanten, een gepensioneerd Indisch pastoor, den voorzitter en den secretaris van het comité voor Ned. zendings-confer. enz. — Uit "Veendam schrijft me» •. ! Heden is de landbouwer, die melk verkocht, waardoor da zoo gevreesde typhus alhier zoo krachtig woedt, overleden. In de afgeloopen week stierven twee kinderen, een meisje van 13 en een jongetje van 10 jaren, van de vrouw die langs de huizen melk verkocht. Ruim 30 gevallen hebben zich nu voorgedaan, waarvan 10 met doodelijken afloop, sinds Zaterdagavond overleden er drie. — De heer M. J. C. Ham te Utrecht verzoekt de binnen- en buitenlandsche handelaars te waarschuwen tegen het effectueeren van bestellingen, door W. J. S. M. Yan Ham te Utrecht, Kleine Slaclitsteeg 11. 563, gedaan. Gewoonlijk vraagt deze persoon om stalen van verschillende artikelen, welke soms een vrij aanzienlijk bedrag vertegenwoordigen om daarnaar rijn bestelling, die weldra volgt, in te richten. Van Ham woont te Rotterdam en komt eenige malen per week naar Utrecht om de goederen, daar aan zijn adres bezorgd, in ontvangst te nemen. Handelaars en fabrikanten, met welke de heer M. J. C'. Ham zaken deed, schreven dat zij gemeend hadden met hem te doen te hebben ; voor zoover genoemde heer kon heeft hij hun uit den droom geholpen en verzocht geen goederen voor hem af te geven, die niet door M. J. O. Ham of M. J. C. Ham en Zn. waren besteld. — »Den Eiffeltoren niet bereikt," schrijft Het Schoolblad. «Neen, de discussies over de Onderwijswet in onze Tweede Kamer hebben in lengte van kolommen de hoogte van den Eiffeltoren, gelukkig, niet bereikt. Men is dan ook geen maand, doch slechts luim een halve,. 16 dagen lang, aan 't beraadslagen geweest, en de 72 vel van de Handelingen, die met de onderwijs-debatten gevuld werden, kunnen voor 15 cent per postpakket verzonden worden, want ze wegen nog beneden één kilo. Toen de eerste dagen met de meterlange Algemeene Beschouwingen voorbij waren, ging het vrij wat vlugger, en redevoeringen van 10 tot 14 kolommen kwamen toen niet meer voor. Enkele sprekers bereikten echter aan kolommen-aantal nog een aardig totaal. Ziehier hoe de arbeid van het bespreken der zaak verdeeld is geweest. De minister van Binnenl. Zaken 65'/2 kolom. » heer Van Houten 43 » » » Lohman ...... 41 » » » Roëll 32 Vs d » » Borgesiiis 32 » » » Sanders ....... 27 » » » De Beaufort 25 » » » Smidt ....... 21 » » » Rutgers 20% » » » Schaepman 17% » » » Zaayer 15'/2 » De Minister van Financiën. . . 13y2 » De heer Vermeulen 13 » » » Hartogh. 13 » » » Fabiu5........ 121/» » » » Veegens ....... 12 » » » De Meijier ..... 11 » » » Huber 11 » » » Van der Kaay .... 10Vs » » » Heldt 10 » Verder nog 30 sprekers te zamenl 27 lk »
Totaal . . 574'/s kolom. »Dit vormt nog wel een respectabele lengte, want al deze kolommen der 50 sprekers aaneengeregen, daar elke kolom 26 cM. lang is, zijn bijna 150 meter, en dit reikt nog 40 meter boven den dom te Utrecht en is meer dan twee maal de hoogte van den Westertoren te Am terdam, doch van Eiflel's gewrocht is het slechts precies de helft. Wij kunnen het er dan ook wel mee doen."
— Onder de ongelukkigen, die bij de ramp te Antwerpen omkwamen, behoort ook een Groninger, De Vries, die een halfjaar ongeveer als smid in het buskruitmagazijn te Antwerpen werkzaam was.
Hij het een vrouw en 2 kinderen na, een dochter van 17 a 18 een een kind van 2>4 jaar. Deze waren door de ramp van alles beroofd. Hun werd door het comité te Antwerpen voorloopig 10 francs gegeven. Voorzien van dat geld ondernam de vrouw met hare beide kinderen de reis te voet naar Groningen. Daarbij koos zij echter eene geheele verkeerde richting over Weerdt, Roermond, Venloo enz. zoodat zij 11 dagen noodig had om te Nijmegen te komen. In die plaats werd hun welwillend hulp verleend door den heer L. van Emden, die voor hun verdere reis per spoor naar Arnhem zorgde, terwijl hun door zijn bemiddeling twee kaartjes van Arnhem naar Groningen werden verstrekt.
— De Rijks-landbouwschool werd Zaterdag met een bezoek vereerd van vijf Portugeesche heeren, die van Parijs kwamen en aldaar de tentoonstelling hadden bezocht. Uit dit bezoek kan blijken, dat onze landbouwschool reeds ver over de grenzen haar naam heeft uitgebreid, daar dit bezoek aan Wageningen alleen de bezichtiging van en de kennismaking met bovengenoemde inrichting betrof. Onder genoemde heeren bevonden zich een professor aan de landb.- academie te Vizeu, een landbouwkundige (ingenieur agronome),een landbouwer en de secretaris van den hertog van Palmella.
— Het departement van waterstaat heeft de noodige vergunning verleend tot het bouwen van een badhuis op het duin nabij Huisduinen, 't Uitzicht bestaat dus, dat Huisduinen 't volgend jaar in de rij der badplaatsen wordt opgenomen.
— Zes sluisknechteu te IJmuiden hebben een aardig buitenkansje gehad. Gedurende het slechte weder der laatste dagen, vingen zij meer dan 1000 pond paling, die verkocht werd voor ongeveer f 500.
— De Haagsche correspondent der Middelb. Ct. meldt dat niet de heer Visser, de eerste redacteur van het Dagblad, de opvolger van mr. baron Van Hogendorp als hoofdredacteur van het Dagblad zal zijn, maar dat de meeste kans heeft de heer mr. J. Lion, Oost-Indisch ambtenaar met verlof, thans werkzaam aan het departement van koloniën als secretaris van de commissie voor een nieuwe Indische strafwetgeving. Hij is de zoon van den vroegeren welbekenden hoofdredacteur Lion van het Dagblad en is de gematigde conservatieve richting toegedaan; hij was een van de hoofdlieden der voor eenige jaren te's- Hage opgerichte kies vereeniging» De nationale Unie," waarvan tegenwoordig niet veel meer wordt gehoord, en wier meeste leden eveneens eigenijk conservatief zijn.J
— De leden der commissie voor de herziening van de belastbare opbrengst der ongebouwde eigendommen in het schattingsdistrict Brielle vereerden Donderdag hunnen voorzitter mr. H. Ph. De Kanter een prachtig eikenhouten buffet, ter herinnering aan de jaren 1882—1889 gedurende welke hij aan hun hoofd stond, en ten blijke hunner warme erkentelijkheid voor de lofwaardige wijze, waarop de werkzaamheden door hem werdén geleid en ten einde gebracht.
— De algemeene vergadering van den »Nederlandschen schaatsenrijdersbond" heeft herkozen de aftredende bestuursleden Do Salis, Van Heioma en Diephuis, en gekozen, in de vacature-Zeverijn, jhr. Barnaart te Vogelenzang. De kas sluit met een saldo van f425.72.V00r de volgende vergadering is Groningen aangewezen. De internationale wedstrijden zullen dit jaar te Heerenveen gehouden worden.
— De pleisteijuffrouw. Onlangs had een jongeling te Maasland zich in den voet geschoten, zoodat deze zou moeten worden geamputeerd. In stede van zich onder behoorlijke geneeskundige behandeling te stellen, ging hij bij een pleisterjuffrouw baat zoeken. Baat? Onder een vreeselijk lijden aan krampen tengevolge der beensplinters en bloedvergiftiging is de patiënt overleden. — In de treinen der Nederl. Rhijnspoorwegmaatschappij zal, naar men verneemt, gedurende den winterdienst ook een proefneming plaats vinden met het afzonderen van een coupé 3. klasse voor niet-rookers, altijd voor zoover in die treinen de gelegenheid zulks toelaat. — Aan het ministerie van Justitie te s-Gravenhage is Zaterdag aanbesteed: Het bouwen van een huis van bewaring te Leeuwarden; begrooting f 100,220. Minste inschrijvers waren de heeren Th. G. Bekhuis en D. Damstra, aannemers te Leeuwarden voor f 85,960.
— De heer Ploem, te Margraten, is sinds 5 jaren in 't bezit eener meerl. Daar zij niet meer zong, werd vóór 8 dagen de kooi geopend en haaide vrijheid teruggegeven. Zeker niet genoeg voedsel meer kunnende vinden, kwam zij gisteren I terug, vloog op de kooi, die buiten hing, en begon weder zoo goed zij koir een deuntje te fluiten. De medelijdende heer P., door haar gezang getroffen, opende haar de woning en voorziet haar weer dagelijks van 't noodige voedsel. Zij verkiest dus opsluiting met overvloed boven vrijheid met gebrek. — Men schrijft van Terschelling: Sedert eenige dagen ligt hier buiten de haven, een torpedo-schokker met 2 onderofficieren en 6 man torpedisten, onder bevel van den 4en luitenant-adjudant bij het korps torpedisten, jhr. E. H. Srorm van 's Gravesande, met opdracht om het meermalen besproken wrak der Engelsche katoenboot «Tynemouth" weg te ruimen, voor zoover het gevaarlijk ligt voor de scheepvaart. Het stormachtige weder belette het werken in de terecht zoo gevreesde Buitengronden, doch toen het gisteren eenigszins bedaarde, ging men er op uit, terwijl alle visschersvaartuigen, wegens het ongunstige weder, in de haven bleven. Gesleept door de Neptunus, waagde men de gevaarvolle onderneming, bij stevigen NW. bries en sterke branding, waarbij nog 3 ankers verspeeld werden, met het gelukkig gevolg, dat bij het tweede schot de stukken van den cilinder tot 60 M. hoogte opvlogen en er een waterkolom opsprong van ongeveer 10 M. dikte en 40 M. hoogte. Nadat dit vernielingswerk alzoo volbracht was, werd het hoog tijd voor de boot en de schuiten om te vluchten, daar het onmogelijk was, langer in de branding te verkeeren. Niemand hier, die met de gevaarlijke ligging van het wrak bekend is, had gedacht, dat het werk gisteren zou gelukken; algemeen roemt men de leiding van net werk en den daarbij betoonden moed. Onze torpedisten hebben getoond, wat zij kunnen en durven, en aan de scheepvaart en vooral aan de kustvisscherij is eenhoogst belangrijke dienst bewezen. — Te Scheveningen zijn in het afgeloopen badseizoen 48532 buitenbaden en 5308 binnenbaden genomen tegen 34429 en 4252 in 1888. — De aandeelhouders der Ned. Rliijnspoorweg- Maatschappij hebben de overeenkomst met de Regeering, betreffende de overneming door den Staat van het geheele bedrijf der Maatschappij, alsmede het ontwerp-besluit goedgekeurd. — Dat men te Joure van wedstrijden houdt, is in de jongste kermisweek gebleken. Men hield er 17, als harddraverijen, wielerwedstrijden, biljartpartijen, .domino-concoursen, boegsprietloopen enz. — 't Schijnt een ongewoon groeizaam jaar te zijn geweest voor kalebassen. Mej. wed. Hoexum te Uithuizen heeft er een 3-tal in haar tuin geplukt, die samen het bijna ongelooflijk gewicht vertegenwoordigen van juist 100 oude ponden, of ieder 38, 35 en 27 halve kilogrammen. — Een Ideine wenk. Men zendt ons in de maand October—schreef zekere redacteur in zijn blad — dikwijls een levenden meikever of een groene aardbezie. We kunnen niet ontkennen dat dit merkwaardig is, maar toch ontvangen we liever een dooden heias of een rijpen meloen. — Eene dame moest eens behandeld worden door een geneesheer, die zijn speciale studie gemaakt had van behandeling der keel en toonde groote belangstelling in zijn keelspiegel, waarvan zij alles weten wilde. »Ja, met deze laryngoskoop", zeidchij, »en zijn spiegeltjes en electrische lichtjes, zie ik uw keel van binnen nog wel zoo duidelijk als van buiten; ge hebt er geen begrip van hoe diep we daarmede zien kunnen".
Toen de operatie afgeloopen was, scheen de dame wat zenuwachtig.
»Arme Jessie", sprak haar zuster, die er bij geweest was, »het deed zeker erg pijn ?" »0, neen", fluisterde do patiënt, »maar juist toen hij begon te kijken, herinnerde ik mij, dat ik een gat in mijn kous had!"