Rotterdam 11 Oct. Ie getij 4.50 2e getij 5.14 's middags 12 uur. 9 Oct. 10 Oct. Barometer bij 0° Celsius 745.8 mM. 757.0 mM. Thermom. in de schad. 12°2G.54°F. 11°1C.52°F. 'Minim. temp. 'snachts 7°BC.46°F. B°3C.47°F. Maxim. temp. vor. dag 12°8C.55°F. 12°8C.55°F. Windrichting en kraclit Z.Z.W. 4 Z.W. 4 Bewolking der lucht 6 7
Rotterdamsch nieuwsblad
- 11-10-1889
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Rotterdamsch nieuwsblad
- Datum
- 11-10-1889
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A.W. Sijthoff
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 832564818
- Verschijningsperiode
- 1878-1991
- Periode gedigitaliseerd
- 1878-1945
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Gemeentearchief Rotterdam
- Nummer
- 3552
- Jaargang
- 12
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Waterstand en Weerbericht.
Stadsnieuws.
De volgende dag-order is door den kolonel-kommandant der Schutterij aan het regiment uitgevaardigd: ïHet heeft Zijne Majesteit den Koning behaagd, bij kabinetsschrijven van den 7en dezer maand, Zijne Excellentie den Minister van Binnenlandsche Zaken te machtigen, namens Hoogst Denzelven aan allen, die tijdens de ongeregeldheden te Rotterdam in het laatst der vorige en in het begin dezer maand, tot handhaving der orde hebben medegewerkt, Zijner Majesteits goedkeuring en tevredenheid te betuigen." Deze vereerende beschikking is officiëel ter mijner kennis gebracht; het is mij hoogst aangenaam die mede te deelen aan mijn onderhebbend Regiment, dat getoond heeft aan zijne roeping en plicht te beantwoorden. De Kolonel-Kommandant der Schutterij, KNIGHT. Rotterdam, den 9 October 1889. Ontvangen bij Babi voor vrouw Boulboullée, Vogelenzang *11 : diverse giften f 7.00, reeds ontvangen ƒ 36.65, te zamen ƒ 43.65. Bijzonder welkom waren 2 pakken kinderkleeding, 1 pak vrouwenkleeding, 4 paar schoentjes, een nieuwe moltonnen deken en een goed, gebruikt karpet. De K onink lij ke bewilliging is verleend op de statuten der naamlooze vennootschap: Koflieeultuur-Maatschappij »Kalie Klepoe," te Rotterdam, met een kapitaal van f '200,000, in dandeelen van ƒlOOO. De directie wordt gevoerd door de lirma Kocli & Suermondt. Commissarissen zijn de heeren jhr. H. J. M. Van Aseh van Wijds, J. D. Ruys T.Azn. en P. C. Huyser.
Ons bericht, dat het plan om tot bebouwing en exploitatie van het open terrein aan den Coolsingel over de Raamstraat over te gaan, op verschillende bezwaren afgestuit zou zijn, is bezijden de waarheid, aldus deelt de heer A. Mendels, uit Amsterdam, ons mede. Die grond Si aangekocht om in verbinding gebracht te woran met het thans bestaande Café-Restaurant Ipeinum, en met de werkzaamheden zal zoo èpoedig mogelijk aangevangen worden, wanneer de plannen en bestekken, die iederen dag hunne voltooiing naderen, gereed zijn. De heer dr. Van der Hoeven is hedenmorgen aan een groot gevaar ontsnapt. Door het breken aan de Linker Rottekade van den achteras van de coupé waarin hij gezeten was, sloeg het rijtuig achterover en dreigde het paard op hol te gaan. Dank zij der tegenwoordigheid van geest van den koetsier en het sterke leidsel, werd dit echter belet. De coupé bekwam nog al schade. Dokter, koetsier en paard kwamen met den schrik vrij. Den -14den October zal in den Grooten Schouwburg gegeven worden »Un Chapeau de Paille d'ltalie" het Fransche blijspel van Labiche, dat, buitengewoon geestig, zich reeds vijftig jaar heeft staande gehouden. De collecte, gisteren te Kralin- Oïhouden voor dealgemeene armen aldaar,heeft racht een som van f 124,17, Heden werd aan 't Kralingsche "Veer weder 1 winterzalm aangevoerd en verkocht voor ƒ2,85 per 5 ons. Hedenvoormiddag ongeveer 11 ure kreeg een 38-jarig man in den Oppert een Bloedspuwing en zakte ineen. Nadat hij in een biérhuis aldaar gedragen was, kon de inmiddels geroepen geneesheer niets dan den dood con- Stateeren, waarna het lijk door de zorg der politie haar de woning van den overledene werd overgebracht. Hedenmorgen half twaalf is een schipper aan de Wijnhaven, doordat de plank uitgleed, te water geraakt. Hij heeft zichzelf weten te redden. Door den Burgemeester zijn met ingang van den len November a. s. bevorderd: tot hoofdinspecteur van politie, de inspecteur van politie Ie klasse H. W. Moulijn; tot onder-inspecteur van politie Ie kl., de onder-inspecteur van politie 2e kl. G. J. Van Driest; en tot onderinspecteur van politie 2e kl. de onder-inspecteur van politie 3e kl. C. G. A. Wijnmalen.
Ter kennis van de belanghebbenden wordt gebracht, dat de patenten en afschriften over het dienstjaar 1889/90, aan de patentpliclitigen op vertoon van hun aanslagbiljet zullen worden uitgereikt op het bureau van inkwartiering en rijks-belastingen in het pand aan de Hoogstraat rvo. 193, in de natemelden orde en op de volgende dagen des voormiddags van negen tot des namiddags één ure, volgens de nommers van het kohier, te weten; I—lsoo op den 14 en 15 October 1889, » -1501—2500 » jl6> 17 » » » 2501—3500 » )) 18 )> 19 » y » 3501—4500 # j2lii 22 » » » 4501 enhooger» »23» 24 » » Aan de patentplichtigen wordt herinnerd dat de patenten door hen in persoon behooren te worden afgehaald en dat, ingevolge Koninklijk besluit van den 17 October 1820, aan dengenen, die na de expiratie van opgemelden tijd hunne patentbladen niet zullen hebben afgehaald, dezelve aan hunne huizen door de deurwaarders der directe belastingen zullen worden bezorgd, in wier tegenwoordigheid het patent door den patentplichtige zal moeten worden geteekend, en die daarvoor zullen mogen vorderen tien cents voor ieder patentblad.
Op het Hofplein werd hedenmorgen kwart over elf een vrouw van 78-jarigen leeftijd door een mestwagen aangereden. Politie, ter plaatse aanwezig, bracht haar eerst naar den politie-post in de onmiddellijke nabijheid en vervoerde haar later naar haar woning Strooveer 2 op een hofje. De vrouw was niet ernstig bezeerd, maar ontzettend verschrikt.
De Nederlandsche Staats-Loterij heeft deze week reeds menigeen het hoofd op hol gebracht, blijkende uit het besteden van buitengewoon hooge prijzen voor tientjes en twintig] es, en door een zenuwachtige spanning bij sommigen te weeg te brengen, waaruit reeds ziekten zijn ontstaan, die alleen door rust en kalmte «onder dokters handen» genezen zullen worden. Zelden bleven alle hooge prijzen zóó lang er in.
\ oor de vitrines der loterij-kantoren verdringt zich de geheele week een menigte, die de cijfers en lijsten met prijzen en nieten schijnt te verslinden.
Feuilleton. Het Halssnoer van de Koningin. door ALEXANDER DUMAS. 88 (Vervolg.)
Hij keerde, na deze woorden gesproken te hebben, Jolianna den rug toe, en zich niet den aalmoezenier verwijderende, liet hij het ellendige schepsel in woede en wanhoop achter; zij kon geen beweging doen, zonder dieper in den schandelijken poel te zakken, waarin zij weldra geheel zou "verzinken. Mevrouw De la Motte had in al haar berekeningen gedwaald; Cagliostro vergiste zich in geen enkele. Nauwelijks bevond hij zich in de Bastille, of hij ontwaarde, dat hem eindelijk het voorwendsel werd aan de hand gegeven om openlijk aan den ondergang der monarchie te arbeiden. Hij verzamelde de bouwstoffen voor den brief uit Londen, die een maand na het tijdstip, waartoe wij genaderd zijn, de eerste slag zou worden tegen de muren der oude Bastille, de eerste vijandelijkheid van de omwenteling, de eerste wezenlijke schok. In den brief, waarin De Cagliostro, na den Koiiing, de Koningin en de staatkundige speculanten te hebben ten gronde gericht, ook den heer De oreteud, de verpersoonlijking van de ministerieele dwingelandij, ten onder bracht, drukte hij zich aldus uit: Ja, ik herhaal liet vrij, na het als gevangene gezegd te hebben, er is geen misdaad, welke niet door een verblijf van zes maanden in de Bastille geboet wordt. lemand vraagt mij, of ik niet naar Frankrijk zal terugkeeren ? Zeker, heb ik geantwoord, mits de Bastille een openbare wandelplaats geworden zij. God geve het! Gij, Franschen, hebt alles wat u noodig is om gelukkig te zijn: een vruchtbaren grond, zachte luchtstreek, een goed hart, bekoorlijke vrooüjkheid, begaafdheden, bevalligheid, geschiktheid tot alles; gij zijt onvergelijkelijk in de kunst van te behagen; niets ontbreekt u, goede vrienden, dan één kleinigheid: zeker te zijn, in uw huizen te kunnen slapen, wanneer gij onberispelijk zijt. Cagliostro had ook jegens Oliva woord gehouden, en zij was ook met de meeste nauwgezetheid hem getrouw. Haar ontglipte geen enkel woord, hetwelk hem in gevaar kon brengen. Alleen voor mevrouw De la Motte waren haar bekentenissen noodlottig; zij verhaalde op duidelijke wijze haar onschuldige deelneming aan een misleiding, die bestemd was voor een onbekenden edelman, dien men haar onder den naam van Lodewijk had doen kennen. Zoo brak de dag eindelijk aan, waarop het Parlement uitspraak zou doen.
De beschuldigden,met uitzondering vanDe Rohan, waren naar de Conciergerie overgebracht, om meer nabij de gsrechtzaal te zijn. Voor de rechtbank was de houding der besculdigden dezelfde gebleven als gedurende de instructie: Oliva openhartig en beschroomd ; Cagliostro bedaard, waardig en somtijds niet dien geheimzinnigen glans stralende, welken hij zoo gaarne aannam ; Réteau beschroomd, nederig; Johanna onbeschaamd, met vurigen blik, steeds dreigend en vol venijn; De Rohan eenvoudig, nadenkend en als door gevoelloosheid getroffen. Johanna had zich weldra in de gewoonten van de conciergerie geschikt cn door haar honigzoete woorden en kleine geheimen de gunst verworven van Men concierge, zijn vrouw an zijn zoon.
Zoo had zij zich het leven aangenamer en de gemeenschap vrijer gemaakt. De openbare behandeling bracht niets nieuws aan den dag. Het was steeds hetzelfde halssnoer, gestolen door den een of den ander der beide personen, diè beschuldigd werden en elkander wederkeerig beschuldigen. Het geheele proces bestond in de beslissing van de vraag, wie van beiden de dief was. Maar tevens de vraag, of de Koningin gelijk had gehad, den prins te doen gevangen nemen en hem te beschuldigen van vermetele onbeleefdheden. En voor ieder, die zich met staatkunde ophield, was dit de ware kwestie. Had de heer De Rohan gemeend aan de Koningin te mogen zeggen, wat hij had gedaan ? Was hij de geheime agent van Marie Antoinette geweest, dien men verloochend had, zoodra de zaak gerucht maakte ? Indien hij te goeder trouw had gehandeld dan was de Koningin schuldig aan die gemeenzaamheid, hoe onschuldig ook, welke zij had geloochend en welke mevrouw De la Motte beweerde dat had bestaan. De procureur-generaal sprak in naam der beleedigde Koninklijke waardigheid ; hij pleitte voor het groote beginsel der Koninklijke onschendbaarheid en eischte: veroordeeling van Réteaux tot de galeien, van Johanna De la Motte tot brandmerking, geeseling en levenslange opsluiting, vrijspraak van De Cagliostro en Oliva en voor de Rohan het afleggen van de bekentenis van een tegenover de Koninklijke Majesteit beleedigende vermetelheid, na welke bekentenis hij uit de tegenwoordigheid van den Koning en de Koningin velbannen en van zijne ambten en waardigheden ontzet zou worden. Deze eisch maakte het Parlement besluiteloos en vervulde de beschuldigden met schrik. De Koninklijke wil straalde er zoo krachtig in door, dat, had men een vierde van een eeuw vroeger geleefd, deze conclusiën van den procureur des Konings nog zouden overtroffen zijn door den ijver en den eerbied der rechters voor het nog gehuldigde beginsel van de onfeilbaarheid van den troon. Maar thans stemden slechts veertien raadsheeren volledig in met de meening van den procureur-generaal, en toen kwam er oneenigheid in de vergadering. Men ging tot het laatste verhoor over. Het gebruik eischte, dat de beschuldigde voor zijn rechters zat op een lagen stoel, onteerd door de aanraking van die beschuldigden, die van dezen stoel naar het schavot waren gegaan. Daarop kwam de falsaris Réteaux zitten; hij vroeg met tranen om genade. Hij verklaarde, dat hij schuldig was aan valschheid, schuldig aan medeplichtigheid met Johanna De la Motte; maar hij betuigde zijn berouw en zijn wroeging, wat voor hem reeds een zware straf was. Maar hij wekte bij niemand belangstelling op ; hij was in ieders oog een gewone schurk. Na hein verscheen Johanna De la Motte, eenvoudig gekleed. Haar verschijning maakte een diepen indruk. De warmte der zaal, het geraas der gesprekken, de beweging der hoofden, welke zich naar haar wendden, deden haar in het eerst ontstellen ; haar blikken weifelden een oogenblik, als om zioli aan de verblinding van dit geheel te gewennen. Toen geleidde de griffier, die haar bij de hand hield, haar met eenige drift naar het zitbankje, dat te midden van het halfrond stond. Op het gezicht van dien onteerenden zetel, welken men voor haar bestemd had, voor haar,; trotsch op den naam van Valois en hoovaardig, dat zij het lot van een Koningin van Frankrijk in haar handen had, verbleekte Johanna De la Motte; zij sloeg een toomigen blik om zich heen, als om aan haar rechters, die zich zulk een beleediging veroorloofden, vrees in te boezemen doch op aller gelaat ontwaarde zij de uitdrukking van een vasten wil en nieuwsgierigheid in plaats van. medelijden ; dit deed haar de verontwaardiging, welke haar verteerde, onderdrukken, en zij ging op het bankje zitten om den schijn niet te hebben, er op neder te vallen. In do verhoeren merkte men, dat zij haar antwoorden zoo onbepaald inrichtte, dat de vijanden der Koningin daaruit het grootste voordeel konden, trekken om hun stelsel te verdedigen. Zij gat alleen duidcl ke antwoorden ten aanzien van haa* onschuld en noodzaakte den president tot haat een vraag te richten nopens het bestaan van da brieven van De Rohan en van die, welke de Koningin aan den prins zou hebben geschreven.Toen begon zij met haar wensch te betuigen om de eer der Koningin niet in gevaar te brengen ; zij voegde er bij, dat niemand beter dan De Rohan op deze vraag kon antwoorden. — Noodig hem uit, zeide zij, — om de brieven of afschriften te voorschijn te brengen, ten einde die voor te lezen en uw nieuwsgierigheid te bevredigen. Ik zou niet kunnen verzekeren, of die brieven aan of van de Koningin zijn ; ik vind ze te vrij en te gemeenzaam voor die van een souvercine aan haar onderdaan en te oneerbiedig om door een onderdaan aan een Koningin te worden gericht. De vreeselijke stilte,welke op dezen aanval volgde, moest aan Johanna hebben bewezen, dat zij aan haar vijanden niets dan afkeer, aan haar voorstanders schrik, aan haar onpartijdige rechters wantrouwen had ingeboezemd. Zij verliet het bankje met de vleiende hoop, dat de prins evenals zij ei' op zou zitten. (Wordt vavoiga.
Gemeenteraad van Rotterdam.
(Zitting van heden.) Voorzitter: de heer mr. S. A. Vening Meinesz, burgemeester. Aanwezig: 26 leden. Afwezig met kennisgeving: de heeren Van Heukelom, Wierdsma, Martini Buys en Viruly. Het secretariaat wordt waargenomen door den heer mr. L. H. Browne, chef ter secretarie. De notulen der vorige vergadering worden gelezen en ongewijzigd goedgekeurd. De Voorzitter aeelt mede, dat ingekomen zijn o. a. '1. Van de Rotterdamsche Smidsgezellen-Vereeniging »St. Eloy" het reeds door ons medegedeelde adres, betreffende het oprichten van gebouwen voor de bootwerkers, opdat deze niet meer genoodzaakt zullen zijn in kroegen te wachten. De Voorzitter deelt mede, dat de vereeniging sSt. Eloy" een vereeniging van ongepatenteerde smidsgezellen is. Volgens art. 8 der Grondwet kan iedereen, alsmede elke vereeniging, zich met verzoeken tot de bevoegde macht wenden; de vereenigingen echter alleen over onderwerpen,welke hare statuten aanwijzen. Daar het onderwerp, waarover »St Eloy" thans een adres indient, buiten den werkkring dier Vereeniging ligt, stelt de Voorzitter voor het adres ter zijde te leggen. Dienovereenkomstig wordt bij acclamatie besloten.
2. Van de commissie voor het Ziekenhuis aan den Coolsingel verzoek het subsidie aan dit Ziekenhuis voor dit jaar te verhoogen met f7OOO. — Visie. 3. Van B. en W. het voorstel tot het aanleggen van een aanlegplaats voor de veerbooten onder Katendrecht. Kosten f 2900. — Visie. 4. Van dezelfden het voorstel om het terrein waarop het voormalige gymnasiumgebouw aan de Lange Torenstraat is gevestigd, te bestemmen voor het bebouwen met een bewaarschool en de opstal van het voormalige gymnasium voor afbraak te verkoopen. — Visie. 5. Van dezelfden het voorstel om nog f 60.000 toe te staan voor de uitbreiding van het \\ esterstoomgemaal aan den Westersingel, daar gebleken is dat de geraamde som van f 322.000 niet toereikend is om de noodige wijzigingen uit voeren. — Visie. 6. Van dezelfden het voorstel om de eindgevels der loodsen op het handelsterrein te Feijenoord door steenen brandmuren te vervangen en de overkappingen tusschen loods 2 en 3 en loods 3 en 4 weg te doen nemen. Kosten f 40.000. — Visie. 7. Van mej. F. W. C. Engelen-Avelingh verzoek om ontslag als onderwijzeres. — Eervol verleend. 8. Van de hecren P. Van Róssem, J. J. Frangois en Joan Van Vollenhoven bericht, dat zij hun benoeming tot lid van den Raad aannemen. De geloofsbrieven worden daarna door een commissie van vijf leden onderzocht, welke een gunstig rapport uitbrengt, zoodat tot toelating der genoemde heeren word besloten. Aan de orde zijn thans eenige benoemingen. De Raad benoemt: 1. tot 3e onderwijzeres in de nuttige handwerken aan de burgerschool aan de Leeuwenlaan, (hoofd: de heer P. Guittart), mejuffrouw J. H. Pauls, alhier. 2. tot 3e ondei'wijzeres in de nuttige handwerken aan de le tusschenschool O, Lijnbaanstraat, (hoofd: de heer G. C. Bunk), mejuffrouw M. Van Duijn, alhier. 3. tot 2e onderwijzeres in de nuttige handwerken aan do kostel. school No. 13, Spiegelnisserstraat, (hoofd: de heer J. Koffijberg), mejuffrouw M. Linthuis, alhier. 4. tot makelaar in vetwaren, oliën en aanverwante artikelen, den heer D. Boest Gips Pzn., met 25 stemmen, terwijl 1 blanco biljet in de bus gevonden is. Aan de orde is thans de beraadslaging over: 1. het 3e suppletoir kohier der plaatselijke directe belasting, dienst 1889. Bij acclamatie goedgekeurd. 2. de 21 adressen wegens aanslagen in de plaatselijke directe belasting, dienst 1889 en het daarop uitgebrachte advies. Overeenkomstig het advies wordt bij acclamatie besloten. 3. het voorstel om op rekening van de jaarlijksche kosten der fdiaal inrichting van het Koninklijk Meteorologisch Instituut op de loopende begrooting toe te staan de som van f 2000. Bij acclamatie goedgekeurd. 4. het voorstel tot den openbaren verkoop van 3 perceelen bouwgrond aan het Oostvestplein en de St. Janstraat, van 7 perceelen aan de Zomerhofstraat en van 4 perceelen bouwgrond aan de Linker Rottekade en de Dirk-Smitsstraat. Bij acclamatie goedgekeurd. 5. de begrootingenvoori 890 van de volgende instellingen van weldadigheid en daarop uitgebrachte rapporten: Burgerlijk Armbestuur;Nederl.lsraëlietisch Ambestuur, subsidie f 9000; Krankzinnigengesticht, subsidie f 65905; Ziekenhuis aan den Coolsingel, subsidie f 169.664; Sophie-kinderziekenhuis en Pleegzuster-Vereemgirig,subsidie ƒ2500. Overeenkomstig de rapporten worden de begrootingen bij acclamatie goedgekeurd. Niets meer aan de orde zijnde wordt de vergadering gesloten.
Familiebericht
Burgerlijke Stand. GEHUWD: H. Bladergroen, jm. 27 en A. M. Kocli, jd. 18 j. F. H. Linse, jm. 38 en M. De Waard, wed. v. H.Mos, 33 j. P. Dwarshuis, jm. 26 en M. De Ruijter, jd. 21 j. Huwelijks-Brieven en Perlovings-Circuiaires worden gedrukt en spoedig afgeleverd, desverlangd geadresseerd, ter drukkerij van het Ni uwsblad. Goedkoop. Fijner papier naar keuze van den besteller. BEVALLEN: 11. Oldenampsen, geb. Popel, Z. — A.M.Fransen, geb. Nijman, Z. — J. v. der Beijl, geb. v. der Wiel, Z. — P. v. Essen, geb. Gaillard, Z.— B. Beugelink, geb. Wagevoort, Z. — C. v. der Lee, geb. v. den Bosch, Z. — A. Monteban, geb. v. Wijnen, D. — L. Ligteringen, geb. Post, Z. — A. De Bruijn, geb. Schouwenaars, Z. — J. M. v. Reekum, geb. Don, Z. — A. Woelms, geb. Vermeij, D. — M. H. Hellebrekers, geb. Philippona, D. — W. C. v. der Veen, geb. De Keulenaar, Z. — B. M. v. Waesberge, geb. v. Venrooij, Z. — H. A. Franssen, geb. Dirksen, D. Klein drukwerk ivordt geleverd terdrukkerij van het Nieuwsblad, naar den geest des tijds, net en goedkoop.
Familiebericht
OVERLEDEN: M. v. Rikxoort, vr. v. G. Hermes, 56 j. — C. J. Burgerhout, jd. 3 j. — J. v. der Giesse, m. v. J. Blom, 45 j. — H. Veder, jm. 15 j. Rouwbrieven en Rouwkaarten worden gedrukt ter drukkerij van het Nieuwsblad. Op verlangen mede geadresseerd, bezorgd en gepost.
Buslichtingen aan het Postkantoor. Vrijdag 11 October.
Parijs . . 5.10 'sm., 8.50 'sm., 1.50 'sn.m., 6.50 'sav. Berlijn . 5.40 'sm., 9.30'5m., 10.— 'sm., 2.27'sav. 4.30 'sav., 6.55 'sav., 9.20 'sav. Londen . 5.-10 'sm., 8.50'5m., 1.10 'sav., G.so'sav. Nederlandsch Oost-Indië 1.55 'sav. Aden, Britsch-Indië, Ceylon, Straits Sett. lem en Cochin-China I.ss'sav. China, Japan, Hongkong I.ss'sav. 6.50 'sav. Egypte 1.55 'sav. Madeira 8.50 'sm. Kaapland, Natal, 0.-Vrijstaat, Transvaal 8.50 'sm. Zanzibar 8.50 'sm. '1.55 'sav N.-Amerika, Mexico 6.50 'sav. Brazilië, Argentina, Uruguay, Paraguay 8.50 'sm. Victoria, Z.-Australië,N.Z.-Wales,N.Zeeland, N.-Caledonië, W.-Australië. . . '1.55 'sav. Noorwegen 5.— 'sm.
Publieke Verkoopingen. In het Notarishuis aan de Geldersche kade te Rotterdam. WOENSDAG 9 OCTOBER.
Tand en Erve, Gedempte Binnenrotte no. 86 trekg. f 6850. Yoor f 7150 verkocht. Pakhuis en Erven, Houttuin no. 57, trekg. ƒ9lOO. Yoor ƒ 9650 verkocht. Pand en Erve, Nz. Wijnhaven no. 23, trekg. ƒ 19.500. Voor ƒ 25.000 verkocht. Pand, Achterhuis en Erve, Oz. Oppert no. '94 en Wz.Gedempte Binnenrotte n 0.83, trekg. ƒ14.000. Voor ƒ 20.000 opgehouden. Drie Panden en Erven, Nz. Nieuwehaven, trekg.: no. 39 ƒ 9700, no. 41 ƒ 5650, no. 43 ƒ 4400. Gecombineerd voor f 20.480 verkocht. Pand en Erve, Wz. Eerste Lombardstraat iio.. 29, trekg. ƒ 5500. Voor ƒ 5500 verkocht. Pand en Erve, Oz. Gedempte Binnenrotte no. 134, trekg. ƒ 4600. Voor ƒ 4600 verkocht. Pand en Erve, Nz. Doelestraat no. 7. trekg. f 2400. Voor ƒ 2520 verkocht. J'und en Erve, Wz. Bagijnenhof no. 1, trekg. ƒ 1675. Voor ƒ 1675 verkocht. Pand en Erve, Korte Lijnstraat no. 17, trekg. ƒ 775. Voor ƒ 815 verkocht, Dubbel Pand en Erve, Noordsingel Wz. nos. 230 en 228, trekg. f 9100. Pand en Erve, Noordsingel Wz. no. 226, trekg. ƒ 5100. Dubbel Pakliuispand, genaamd «Schotland", Open Plaats en Erve, Wz. Leuvehaven en Oz. Herderstraat nos. 217 en 219, trekg. / 59.400. Pand, Open Grond en Erve, Zz. Oudaenstraat no. 52, trekg. ƒ 5600. Pand en Erve, Nz. Korte Wagenstraat no, 21, trekg. ƒ 3200. Pand en Erve, Goudscheplein no. 4, hoek Van der Werffstraat, trekg. ƒ 9200.
Rechtszaken. ARRONDISSEMENTS-RECHTBANK TE ROTTERDAM.
(Kamer van Strafzaken.) Zitting van Donderdag 'iO October. De rechtbank veroordeelde in hare zitting van heden : J. Th. v. d. L, werkman, te Rotterdam, wegens mishandeling van een ambtenaar tot veertien dagen gevangenisstraf.
S. P., agent van politie, wonende te Rotterdam, ■wegens moedwillige mishandeling, met den hem ■ toevertrouwden hartsvanger gepleegd,tot zes weken gevangenisstraf. A. 8., oud 36 jaar, varensgezel, wonende te Rotterdam, wegens verduistering van geld, tot twee jaar gevangenisstraf. H. H. S., oud 17 jaar, zonder beroep, wonende te Rotterdam, wegens diefstal van vrouwenkleeren, tot achttien maanden gevangenisstraf. W. F. A. 8., gesch. vrouw van F. J. F., koopvrouw, wonende te Rotterdam, wegens diefstal van' een klokje, tot een jaar gevangenisstraf. H. v. d. M., oud 26 jaar, machinist, wonende te Rotterdam, wegens verwonding,tot zes maanden gevangenisstraf. Vervolgens stonden terecht: Ph. v. M., oud 21 jaar, matroos, wonende te Vlissingen, beklaagd van in den nacht van 15 op 16 September uit een logement aan denSchiedamschen dijk ten nadeele van een medelogeerende, zekere Stutte, een jas en een vest te hebben ontvreemd.' De beklaagde deelde mede, dat hij in genoemden nacht beschonken geweest was en niet weet wat hij in dien toestand gedaan had. Drie getuigen verklaarden, dat beklaagde niet zóó beschonken geweest was, dat hij niet meer wist wat hij deed. Daar een der getuigen slechts de Duitsche taal verstond, fungeerde de hr. Schnitzler, onderwijzer te dezer stede, als tolk. De officier van Justitie achtte het feit, aan beklaagde ten laste gelegd, wettig bewezen e n eischte mitsdien negen maanden gevangenisstraf. Mr. H. Vaillant, ambtshalve verdediger van beklaagde, achtte de opgave van beklaagde, dat hij niet Wist, wat hij op genoemden datum gedaan had, zóó aannemelijk in verband met de gebleken feiten, dat hij tot vrijspraak concludeerde. H. F. W., oud 32 jaar, kleermaker, zonder vaste woonplaats, belaagd van als zoude hij op 20 September 11. te Rotterdam, met het oogmerk, om zich wederrechtelijk te bevoordeelen, den winkelier in schoenen C. A. Harte hebben bewogen hem zonder betaling een paar bottines af te geven, door valschelijk voor te geven, dat hij in dienst was van den bierhuishouder Wolbers aan de Binnenrotte, dat hij van dezen dit paar. schoenen cadeau kreeg, en hij ze aan hem vooraf eerst wilde laten zien.
De beklaagde bekende het ten laste gelegde feit uit armoede geploegd te hebben. De ambtenaar van Justitie eischte een jaar gevangenisstraf.
Mr. P. Van der Crab riep als toegevoegde > verdediger de clementie van de rechtbank voor dezen beklaagde in. N. J., ouü '24 jaar, los werkman, wonende te Rotterdam, beklaagd van: lo opzettelijk en wederrechtelijk de huisdeur der aan J. Chr. De Waal toebehoorende woning aan -de Oranje' boomstraat te, hebben beschadigd door er een paneel uit te trappen en 20. moedwillg D. Schouten, huisvrouw van O. v. Baaren in den linkerarm te hebben geknepen en den linkermouw der japon, die deze droeg, te hebben gescheurd. De beklaagde bekende in dronkenschap de feiten te hebben gepleegd, nadat hij vooraf door de getuigen beleedigd was. Het Openbaar Ministerie eischte voor de feiten veertien dagen gevangenisstraf. Mr. 11. Vaillant, verdediger van beklaagde, achtte het ten laste gelegde niet bewezen en concludeerde mitsdien tot vrijspraak. Uitspraken in bovenstaande zaken heden over 8 dagen.
— Twee bijna identieke zaken, die in eersten aanleg voor de Rotterd. Rechtbank diende, kwamen heden in appèl bij het gerechtshof te 's-Gravcnhage. Genoemde Rechtbank veroordeelde een 23-jarige kleermaker tot i jaar gevangenisstraf wegens diefstal van gereedschappen uit een in aanbouw zijnd huis, terwijl zij denzelfde en een makker ieder 2 jaren oplegde wegens een diefstal van gereedschappen, met gebruik making van een valschen sleutel, uit een werkplaats aan het Dellischepoortplein. Adv. Gen. Telders eischte bevestiging van beide vonnissen. Uitspraak 24 October.
— Tot 7 dagen hechtenis werd door de Ilaagsche Rechtbank, veroordeeld een conducteur van de Westlandsche Stoomtram, door wiens sehuld — althans door wiens verzuim — niet waren opgevolgd de vastgestelde bepalingen, tengevolge waarvan 2 tramtreinen tegen elkander waren geloopen.