— Bij Koninklijk besluit is aan D. A. Van Wolfrarasdorff, ontvanger der directe belastingen, invoerrechten en accijnzen te Ginneken c. a., op zijn verzoek, eervol ontslag verleend uit 's Rijks dienst, behoudens aanspraak op pensioen ; zijn benoemd: tot ontvanger der directe belastingen en accijnzen te Kollum c. a., L. Franken, ontvanger derzelfde middelen te Sexbierum c. a.; tot ontvanger der directe belastingen en accijnzen te Lisse c. a., M. P. Rasch, ontvanger derzelfde middelen te Bodegraven c. a.; tot ontvanger der directe belastingen en accijnzen te IJzendijke c. a., A. J. J. Ente, ontvanger derzelfde middelen te Rijp c. a.; tot ontvanger der directe belastingen te Leeuwarden, W. F. R. P. De Salengre, ontvanger der directe belastingen, invoerrechten en accijnzen te Helder.
—• Aan de na te noemen officieren is vergunning verleend tot het aannemen en dragen der versierselen van de orde van den Leeuw en de Zon, hun door Zijne Majesteit den Shah van Perzië geschonken, en wel aan den generaal-inajoor J. C. C. Den Beer Poortugael, commandant der stelling van Amsterdam, tevens bevelhebber in de Iste militaire afdeeling, als ridder der Isteklasse; aan den kolonel E. F. C. A. Henckens, plaatselijkecommandant der residentie, en den luitenantkolonel J. A. K. H. W. Vogel, van het 4de regiment infanterie, beiden als ridder der 3de klasse, en aan den kapitein J. M. H. Van der Koog, mede van het 4de regiment infanterie, als ridder der sde klasse.
— De audientie van den Minister van Waterstaat, Handel en Nijverheid zal aanstaanden Zaterdag, 9 November, niet plaats hebben.
— Door Zijne Exc. den generaal-majooi'H. K. T. Van Teijn, civiel en militair gouverneur van Atjeh en onderhoorigheden te Kota Radja, zijn aan 's Rijks Etlmographisch Museum ten geschenke fegeven drie schedels van Atjehers uit de Sagi der ;XII Moekims, geïnventariseerd als No. 259—261. De beschrijving komt voor in de Staatscourant van 6 dezer. Den schenker is de dank der regeering betuigd.
— Naar de antirevolutionaire Oranj e vaan verneemt, mag eerlang het wetsontwerp tot verdeeling der groote steden (voor het kiesrecht) verwacht worden. Zelfs zou het wetsontwerp reeds sedert eenige dagen bij den Raad van State ingediend zijn.
— Acte-examens lager onderwijs. Gisteren zijn te 's-Hage geëxamineerd 8 mannelijke candidaten. Toegelaten F. A. Moerel, uit Noordwijk; J. Van Noord, uit Oegstgeest; L. B. Noorderman, uit Brielle; A. A. Pennings en J. F. Pilgram, uit Rotterdam.
— Tot onderwijzer aan de Chr. school te Overschie is benoemd de heer J. C. Groenenboom te Ridderkerk.
— Aan de kerkvoogdij en aan den kerkeraad der Nederlandsclie Hervormde gemeente te Oosierbeek is door wijlen den heer jhr. A. M. Van Brienen van Ramerus, aan elk dier instellingen een legaat besproken groot flOOO.
— Aan Ds. J. Romeny pred. te Brummen, is overeenkomstig zijn verzoek, wegens ongesteldheid met ingang van 11 Jan. a.s. emeritaat verleend.
— Beroepen bij de Ned. Herv. Kerk. Te Oostrum (el. Dokkum) J. Rijnenberg te Ternaard. — Te Meteren B. Van der Meer, cand. te Amsterdam. — Te Oud-Loosdrecht H. C. Lambers te Longerhouw. — Te Marten E. Weidner te Altforst c. a.
Aangenomen het beroep bij de Ned. Geref. Kerk (doleerende). Naar Oosterbeek, door W. Raman, emer. pred. te De Bildt (niet naar de Ned. Herv. Gem. aldaar, zooals gisteren gemeld is). Bedankt foor het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Naar Locliem door L. R. Oldeman te Oost-Zaan-
dam. — Naar Grosthuizen en Avenhorn door Élankenstein te Wervershoef. Bedankt voor het beroep hij de Ev. Lutli. Gem. Naar 's Gravenhage door P. Groote Pz. te Utrecht. — B 1 ij f t maar!! was de uitroep, welken men tallooze malen hoorde, als het schelletje Van zekere winkeldeur te Gorincliem, overging. Een echtpaar, rijkelijk met kinderen gezegend, Nvelke meerendeels thuis waren, had nl. een jnieuw zaakje in tabak en sigaren geopend. Bij het voorhuis nu, door een betrekkelijk langen gang gescheiden van het vertrek, waaruit men de te verwachten klanten niet kon bemerken, had men eene schel aan de deur, ter waarschuwing, bevestigd. Weldra bleek het echter, dat •yvèl de dikwerf in- en uitgaande huisgenooten de schel deden overgaan, maar tot nog toe nimmer, klanten, waarom en petit comité werd besloten, ten einde onnoodig geloop te vermijden, als een van het gezin de schel in beweging bracht, te roepen: »b lij f t maar"!! Gezegde omstandigheid was echter een paar guitige neefjes ter oore gekomen, en van dien tijd af aan verdubbelde het geschel met daaraan bijbe— hoorenden afgesproken uitroep. Dat verbazende geklingel, telkenmale vergezeld van de vertrouwelijke uitnoodiging maar te blijven, waar men was, in verband gebracht met het feit, dat de ■vermindering van 's winkeliers sigaren van eenige goede merken, zooals hij schamper aanmerkte, in eene belachelijke verhouding stond met de ontvangsten in net »laadje", deed hem niet alleen op zijne hoede zijn, maar hij twijfelde er zelfs geen oogenblik aan of het waren goede bekenden, wijl men zijne »Puantos infamos," zooals hij zijne sigaren van een cent het stuk betitelde, immer onaangeroerd liet. Op zekeren dag had hij echter het genoegen de guitige neefjes op heeterdaad te betrappen, bezig zijnde, elk eene versche op te steken. Aangezien" evenwel onze brave winkelier reden meende te hebben, alles als een grap te moeten beschouwen, heeft hij toch voorzichtigheidshalve het signaal, «Blijft maar" afgeschaft; men heeft zulks dan ook niet meer gehoord.
— Het »spookt" in het gehucht Heezerenbosch, ten minste zoo beweert, sedert een acht dagen, het meerendeel der bewoners.
De woning van den landbouwer J. v. O. is nauwelijks in het donker gehuld of een gedruiseh als dat van een opkomenden storm doet zich hooren; daarop wordt een gerammel van ketenen vernomen. Eene onzichtbare hand werpt met steenen, borden, zeisen, mesthaken enz. tegen de bewuste woning, wat de geheele buurt doet sidderen en den bewoner overwijld zijn huis doet ontvluchten. Van de omliggende dorpen komen tal van nieuwsgierigen, om — steeds op eerbiedigen afstand — van het »wonder" getuigen te zijn. Het raadsel is nog niet opgelost.
— In den laatsten tijd zag men H. M. de Koningin niet zoo dikwijls op Haren wandelrit. Dezen middagwaren echter H. M. met een hofdame en 11. K. H.
met H. Ds. gouvernante ieder afzonderlijk in open rijtuigen aan het rijden. Toevallig was uw berichtgever juist op een punt, waar de rijtuigen der Hooge Personen elkaar passeerden. Dat hierbij de etiquette ook zeer werd in acht genomen, bleek, want op eenigen afstand bleef het rijtuig van H.K. H. al aan den kant van den weg staan en bleef daar staan tot H. M. de Koningin gepasseerd was. Toen gingen zij natuurlijk ieder in haar richting door.
— Uit Grave meldt men ons: In een gehouden spoedeischende openbare raadsvergadering, was een voorstel ingeKomen van de heeren Friesen, v. Haaren, Giesbers Luijckx en Hillen, concessionarissen van de aan te leggen stoomtram Grave—Berchem, om den gemeenteraad te verzoeken tot overname van die concessie, zooals die aan voornoemd comité was verleend door Gedep. Staten. Uit het verslag van den tij— delijken voorzitter bleek, dat Gedep. Staten er wel bezwaar in hadden aan personen eene zekere rente-bijdrage toe te staan, doch niet alzoo aan een zedelijk lichaam, als den gemeenteraad. Naar de berekening van den provincialen ingenieur Bake, zou er een ronde som van f 4650 aangevraagd moeten worden, als jaarlijksche rentebijdrage, gedurende 30 jaren, om de kosten te dekken. In de overneming van de concessie door de gemeente, is daarop met algemeene stemmen toegestemd. — Onze gemeenteraad is op 'toogenblik met lamheid geslagen — schrijft men uit Borculo — Hij kan geen zaken afdoen en waarom 7 Omdat Ged. Staten het niet eens zijn met den Burgemeester over de toelating van 4 nieuw gekozen raadsleden. 'tMoet een quaestie van vorm wezen, die door B. en W. voor den Raad van State is gebracht. De bedoelde vier raadsleden hebben al heel wat helpen besluiten en vaststellen, dat, wanneer de Raad van State 't eens is met Ged. Staten, dus zeker weer overgedaan moet worden en we zullen ons dan zelfs weer moeten prépareeren op nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. De laatste wordt beweerd niet -wettig te zijn geweest omdat in het stembureau een van die vier nieuw gekozenen zitting had. — Met het oog op het gebrek aan werkende groote sommen, die daar de armbesturen moeten uitkeeren, heeft de Gemeenteraad van Lemsterland met algemeene stemmen besloten een adres aan alle groot-grondbezitters, eigenaars van in deze gemeente gelegen landerijen, te richten, met verzoek zooveel mogelijk werk te verschaffen. — De politie te Scheveningen heeft heden de hand gelegd op eene jeugdige dievegge en haren bloedverwant, bij wien dit ouderlooze meisje in huis is. Zij had in den jongsten tijd al wat haar onder de hand kwam, geroofd en dat bij haar bloedverwant geborgen. Deze aanhouding verwekte heel wat opzien en drukte onder de bevolking.
— sOrton" — het pseudoniem van den Amsterdamschen briefschrijver van het D b 1. v. Z.-H. — heeft hooren fluisteren van een mogelijke werkstaking onder de dienstboden te Amsterdam, waarmede de onlangs opgerichte vrouwenbond zich zou bemoeien! Wij kunnen ons de eischen al voorstellen, zegt De T ij d. Voor een keukenmeid zullen ze vermoedelijk zijn: 's morgens te 8 uren op en 's avonds te 10 uren naar bed; fl5O loon en garantie voor minstens fsoverval; 2 pond koffie en 1 pond thee, 2 pond suiker en 2 pond boter per week voor eigen gebruik; 's morgens en 's avonds vleesch bij het brood en een pond vleesch als minimum voor het middagmaal ; den geheelen Zondag vrij en twee uitgaansavonden in de week; geen zolderkamertje, maar de logeerkamer als slaapvertrek; op de verjaardagen een zijden japon en met St.-Nicolaas een wintermantel; voor de vrijers vrijen toegang tot de keuken en de provisiekast, enz. enz.
— Binnenkort zal de middernachtszending ook te Amersfoort hare werkzaamheden aanvangen.
— Uit Arnhem schrijft men aan het D. v. N.: Opnieuw is eene maand verlenging verleend van het bevel tot gevangenhouding van den vroegeren klerk bij den betaalmeester, F. Mulder, verdacht van verduistering eener belangrijke som gelds uit 's Rijks kas. De gedetineerde is vrij ernstig ziek; naar men zegt, zelfs zoodanig, dat zijn leven gevaar loopt. Is dit het geval, en mocht de patiënt werkelijk komen te overlijden, dan zou zulks oorzaak zijn, dat de geheele zaak in den doofpot geraakt. Daardoor blijft alsdan het publiek onkundig, hoe de vork eigenlijk aan den steel zat, 'tgeen met het oog op de vele — wellicht onjuiste — verhalen, die daaromtrent in omloop zijn, jammer zou mogen worden geacht.
De gepleegde fraude loopt over jaren en daarmede moet nog veel geheimzinnigs in verband staan. Hier en daar hoort men mompelen, dat een zeker medelijden met personen, wier achteloosheid of wat dan ook de overtreding zoo'n grooten omvang heeft doen krijgen, niet vreemd zou zijn aan het op de lange baan schuiven dezer quaestie. Zeker is het, dafc de spoed, waarmede hier —■ soms reeds na 8 a 14 dagen — zaken worden berecht, in casu wel iets geeft te denken.
— De gefailleerde koopman en winkelier C. J. G., te Helder, is wegens bankbreuk door de politie aangehouden en naar de cellulaire gevangenis te Alkmaar overgebracht.
— Meldden wij dezer dagen uit Boksmeer, dat door een laaghartige hand de staarten van twee paarden, loopende in eene weide, werden afgesneden, heden is een nog laaghartiger daad te melden. Een Hink paard, weidende onder de gemeente Oeffeit, is, met een mes een diepe snede aan het been toegebracht; de wonde is van dien aard, dat het beest zal moeten worden afgemaakt. Het paard behoorde aan P. B. te Oeffeit en had eene waarde van ruim f3OO.
Een onder do gemeente Beugen loopend paard had men den bek met ee:i koord toegebonden.
— Voor de inzending van vee uit Nederland naar de tentoonstelling in Argentinië had zich een commissie gevormd, aan wie de minister uitzicht op f 25,000 Rijkssubsidie gaf, indien provinciën, maatschappijen en particulieren toezegging deden voor de verdere eventueel te lijden schade. Op aanvraag van de commissie hebben toen verschillende provinciën — Friesland o.a. voor f4OOO — deelgenomen in een waarborgfonds ; doch toen de commissie daarop aan den Minister vroeg, waarop zij definitief kon rekenen, kon Z.Exc. niet verder gaan dan f 12.000, om in de helft der schade te deelen; het overige moest op andere wijze gevonden worden. De commissie heeft zich nu opnieuw tot de provinciën en maatschappijen gewend en op haar oorspronkelijk ontwerp bezuinigd, o.a. door het paviljoen van f 10.000 te schrappen. Het Hoofdbestuur der Friesche Maatschappij van Landbouw, gesteund door particulieren met geldelijke toezeggingen tot pl.m.flooo, heeft besloten voor fl5OO in het waarborgfonds deel te nemen, mits bij het koopen van het te zenden vee worde gelet op maat en melkrijkheid.
— Te Kampen kwamen gisteravond in de Concertzaal de nog in leven zijnde oud-strijders van 1830 bijeen om de gedachtenis te vieren van den dag, waarop zij vóór 59 jaren ter verdediging -van hun vaderland naar de grenzen trokken.Een 13-tal was opgekomen. Sedert het vorige jaar waren er weder eenigen door den dood ontvallen, terwijl, enkelen door ongesteldheid verhinderd waren tegenwoordig te : zijn. Van gemeentewege werden de oudjes onthaald. B. en W., eenige leden van den Raad en militaire autoriteiten woonden deze bijeenkomst bij. Het feest werd bovendien met muziek opgeluisterd.
— De Belgische ambtenaren te Loozen hebben Zondag aan een schip met dynamiet, komende van Utrecht en bestemd voor Maastricht, den doortocht langs de Zuid-Willemsvaart geweigerd. De lading wordt nu per as over Weert vervoerd. — Men schrijft ons uit Apeldoorn: Nu het Hof dezen winter weder op het Paleis het Loo zal blijven, ziet men de dames en heeren dier hofhouding ook meer gebruik maken van de publieke vermakelijkheden, alhier. Onlangs zag men hen bij eene uitvoering van het gezelschap Bigot, Kreukniet en Blaas er, dat »Nora" opvoerde. Nu de vorige week woonde een vijftal dames en heeren van het hof de uitvoering bij van de zangvereeniging »Cecilia," welke Haydn's «Schöpfung" ten gehoore bracht. De »Schöpfung" werd alhier zeer meesterlijk uitgevoerd, onder directie van den heer Aug. Winter. Als solisten traden daarin op-.mejuffrouw C. Figee, uit Haarlem, de heer F. Litsinger, uit Dusseldorf, en de heer H. C. Offenberg, uit Apeldoorn. Zoowel solisten als koor deden hun best de uitvoering zoo schitterend mogelijk te doen zijn, dat hun, gesteund door een gedeelte van het orkest van den heer J. Kwast, uit Arnhem, dan ook volkomen gelukte. Een afzonderlijk woord van ware hulde zij nog aan mej. Figee gebracht, die met haar kristalhelder sopraan-geluid en innige voordracht de hoorders aan zich boeide. De gemakkelijkheid, waarmede zij de vaak in deze partij zoo moeielijke coloratuur zong, bewees, welk een geoefend en beschaafd zangeres zij is. — «Vrije Vrouwenvereeniging". Wij hebben onlangs medegedeeld, dat zich te Amsterdam gevormd heeft een «Vrije Vrouwenvereeniging", welke zich ten doel stelt het bevorderen van het maatschappelijk belang der vrouw en hare geestelijke en staatkundige ontwikkeling. De vereeniging, waarvan elke vrouw boven 18 jaar lid kan worden, wil tot geen partij behooren. Zij houdt eens per maand een bijeenkomst, doch openbare vergaderingen zullen niet plaats hebben. Onder leiding van mej. Drucker heeft de vereeniging Maandagavond in »De Oude Graaf' vergaderd, van welke bijeenkomst het Hbl d. het volgende vermakelijke verslag geeft. Onder de 70 vrouwen, die opgekomen waren, zag men verschillende leden der sociaal-democratische vrouwenvereeniging; de meesten droegen hoed en mantel, enkelen een japon en een wollen kapje en een paar zwarten rok, bont jak en witte muts. De vorige vergadering schijnt vrij onstuimiggeweest te zijn. Toen ten minste mej. Drucker de bijeenkomst had geopend, verklaarde zij, dat het wantrouwen, hetwelk men jegens het bestuur koesterde, plaats moest maken voor vertrouwen. Had men iets aan te merken, dan moest men zich schriftelijk tot het bestuur richten. Vervolgens ging men over tot de benoeming van twee commissarissen, de dames Hoogstraten en Mathies, terwijl voor de bewaring van den vrede twee commissarissen van orde werden aangesteld. Besloten werd de leden en de kinderen der leden boven 12 jaar, in de gelegenheid te stellen, Nederiandscli, Fransch, Duitsch, geschiedenis of naaien te leeren. Een lid mag óf zelf onderricht ontvangen bf een liarer kinderen zenden.
Toen kwam de vraag aan de orde,of men een verslag zou zenden aan de bladen, en zoo ja, aan welke. »We zijn de pers toch reeds rondgewandeld", zuchtte de presidente. »Dan in ons blad, Recht voor Allen!" riepen velen.
Maar hiertegen kantte zich de presidente. Zij was sociaal van het hoofd tot de voeten, maar zij stelde zich de socialen voor in den zin van»egalen" (!) De vereeniging mag geen kleur hebben. Besloten werd eindelijk een verslag te zenden aan de »vrouwen-bladen."
»Niet in de andere, wat hebben wij met de mannen te maken", riep mej. Drucker. Om halftien verkreeg mej. Cohen het woord om »Een dichters droom" van Walter Besant voor te dragen. Daartussclien vlocht zij enkele opmerkingen, die bij haar waren opgekomen, omtrent leerplicht, volksvermaak enz. Het volk moest zingen, teekenen en dansen kennen, vrije dagen hebben. Alles moest door het volk geschieden enz. enz. Na deze voordracht, die uitbundig werd toegejuichd, maar waaronder enkelen waren ingesluimerd, werd gelegenheid gegeven op de lijst der leercursussen te teekenen.
De presidente stelde onderwijl voor, de notulen van alle vergaderingen eens per jaar voor te lezen. Daartegen verzette men zich : een lid verklaarde ronduit, dat men wel een hoofd als een ijzeren pot mag hebben om die notulen alle achter elkaar aan te hooren. Zij zullen nu maar op elke vergadering worden voorgelezen. Om elf uur ging het kransje uiteen. Gedurende de vergadering laafde het bestuur zich met bier, de gewone leden stelden zich tevreden met water; een paar karaffen gingen voortdurend rond en moesten herhaaldelijk gevuld worden. Zusterlijk dronken allen uit één glas, waarvan het restje telkens onder tafel werd uitgegoten.
— Wij lezen in de Meier. C t.: De zwendelarij vertoont zich op elk gebied. De wijnhandel blijft ook niet gespaard. Zekere personen hebben een vrij brutaal middel uitgedacht om hunne wijnen aan den man te brengen. En welk vocht zij onder dien naam beschikbaar hebben, daarvan kan ons de wijze van handelen wel eenige gedachte geven.Circulaires worden ingroote menigte verspreid bij personen, die als goed gezeten burgers beschouwd worden. In deze brieven wordt medegedeeld, dat een okshoofd wijn is afgezonden aan iemand, van wien in de naïeve circulaire gezegd wordt: »Wij hebben eergisteren aan een persoon van uwe omstreek, die wij vernemen onbetaalbaar te zijn gezonden: een okshoofd Margaux wijn enz." Nu wordt het voorstel gedaan, ter vermijding van groote onkosten, deze zending over te nemen op bijzonder voordeelige wijze ; men zegt toch : »Wij zullen u eene vermindering van 40 pet. toegeven, genen winst willend nemen op de zaak." Dat is zeker een aardig buitenkansje voor iemand, die een stuk wijn gebruiken kan, en dit buitenkansje wordt nog 5 pet. grooter, wanneer men onmiddellijk de duiten in den zak der firma wil spelen. De toeleg is al te brutaal. Deze waarschuwing is geschreven opdat oningewijden zich niet zouden laten beetnemen.
— Naar men verneemt, zijn de inbrekers, die den diefstal in het wisselkantoor van de firma Berger te Yenloo pleegden, te Lissabon ter uitlevering aangehouden. — Men schrijft ons uit Willemstad een en ander betreffende een besluit van den Raad der gemeente, waarbij eene verordening is vastgesteld tot heffing eener belasting onder den naam van haven-legen kaaigeld; in het belang der schipperij kan de publiciteit daarvan niet anders dan gewenscht zijn. Genoemde belasting zal geheven worden van alle vaartuigen — stoom- en zeilschepen — die zoowel in de binnen- als in de buitenhaven komen om te lossen of te laden. Bij niet laden of lossen is ten opzichte van de binnenhaven voor zeilschepen slechts de helft van het hierna te melden tarief en voor stoombooten een en een halve cent per ton verschuldigd, terwijl voor de buitenhaven in dat geval geheele vrijstelling wordt verleend. Behoudens de na te melden uitzonderingen zal die belasting bedragen: a. voor ieder schip van 6 tot 9 tonnen een cent per ton; b. voor ieder schip van 10 tot 19 tonnen een en een halve cent per ton; c. voor ieder schip van 20 tonnen en daarboven twee cent per ton; d. voor iedere stoomboot, enkel dienende tot goederen en veevervoer, twee en een halve cent per ton; e. voor iedere stoomboot, dienende tot vervoer van passagiers, zeven en een halve cent per ton; f. voor ieder houtvlot één cent per strekkenden meter en g. voor losse balken één vierde cent per strekkenden meter. Als uitzondering daarop zij gemeld, dat: voor de vaste beurt- en marktschepen tien gulden per jaar verschuldigd is, terwijl voor de zeilschepen van andere alhier thuisbehoorende schippers, waaronder ook begrepen zijn de visschersvaartuigen, de helft van de hierboven omschreven belasting betaald moet worden. Voor de stoombooten behoorende tot de onderneming »Arie Smit", varende van en naar Willemstad, zal jaarlijks tien gulden per stoomboot verschuldigd zijn.
Die belasting zal niet geheven worden van: le. Vaartuigen beneden zes ton. 2e. De veerhengsten, zoowel van deze gemeente als die van Numansdorp en Ooltgensplaat. 3e. De schepen van alhier thuisbehoorende schippers, wanneer deze zich daarmede buiten de haven begeven uitsluitend om te banken. 4e. Van die vaartuigen, welke alleen in de haven komen om aan- of op de scheepstimmerwerf te worden gerepareerd. se. Van alle Rijksschepen en van die vaartuigen, waarop men voor het Rijk werkzaam is en 6e. Van alle vaartuigen, in dienst van aannemers van Rijkswerken binnen de stelling «Willemstad". De minderheid van den Raad was van oordeel, dat de gemelde uitzonderingen en vrijstellingen niet stroken met de bedoeling van art. '172 der frondwet van 1848, luidende: Geene privilegiën unnen in het stuk van belastingen worden verleend.
's Konings beslissing zal uitmaken wie der vroede mannen een goed oordeel heeft geveld. Omtrent huwelijks-bootjes is in bedoelde verordening niets geregeld, Amor zal alzoo binnen deze veste vrij kunnen binnenloopen en zelf de plaats kiezen waar hij zijn anker wil uitwerpen.
— De bakkersgezellen te Amsterdam. Zondag jl. hielden de Bakkersgezellen vereenigingen »Ons Genoegen" en «Loon naar Weiken," in hun vergaderlokaal in den Langen Niezel, een vergadering, om te komen tot lotsverbetering. Eerstgenoemde Vereeniging is niet socialistisch, de andere wel. Omdat nu alle bakkersgezellen zich niet wilden aansluiten, 'tzij bij deze,'t zij bij gene Vereeniging, stelde, zegt de Ne d. Bak k.-C t., een der aanwezigen voor, een derde nieuwe Vereeniging te vormen, wat geschiedde ; deze Vereeniging zal thans heeten »De Vrije Bakkers". Uit deze drie vereenigingen zijn bestuursleden gekozen, die tegen Zondag a. s. een groote vergadering van vakgenooten beleggen, om daar te beraadslagen, wat te doen valt om, zonder werkstaking, tot lotsverbetering te geraken.
— Uit Meersen bericht men, dat de heer J. H. Nivel, thans chef van dienst bij de «Maatschappij tot exploitatie van Staatsspoorwegen," benoemd is tot secretaris en plaatsvervangend directeur-generaal bij de Staatsspoorwegen, op een jaarwedde van flO,OOO.
— Te Knijpe (Fr.) hebben de takkenbossenbinders het werk gestaakt. Zij eisehen 35 ets. loon voor 100 stuks in plaats van 30 ets. De houtbazen zijn niet bereid toe te geven. De ■werkstakers trekken door de bosschen in Oranjewoud en omstreken om hunne kameraden aldaar tot werkstaken over te halen.
— Meermalen worden in de compost voorwerpen van waarde aangetroffen. Zoo werd er te Dedemsvaart in Amsterdamsche compost een vondst gedaan, die wel bijzondere melding verdient. Het voorwerp is een vrij zware gouden zegelring met cachet en medaillon, het eerste voorzien van een familiewapen, het andere van een portret en eenig haar. Ongetwijfeld is het een kleinood, dat door den eigenaar op hoogen prijs gesteld werd. — Voor de rechtbank. — President (tot beschuldigde) : Zijt gij getrouwd? Beschuldigde: Jawel, mijnheer de president. President: Met wie ? Beschuldigde: Met een viouw. President: Wat zijn dat voor malle fratsen,.... hier worden geen gekheden verkocht,.... men kan toch niet met een man trouwen. Beschuldigde: Jawel, mijnheer de president, mijne zuster is met een man getrouwd. — Lekkere boter. — »Hoe is het mogelijk," zei een boer tot een boterhandelaar, »dut dit vat zoo van boven tot onder gebarsten is; ik deed het goed vol met boter." »Dat is zeer begrijpelijk," antwoordde de ander, »de boter is sterker dan het vat."