BERICHT. 10. Januari zal het eerste nummer verschijnen van een Letterkundig Bijvoegsel, dat de abonné's van het Rotterdamsch Nieuwsblad GRATIS eenmaal per week zullen ontvangen. Bekwame medewerkers zijn hiervoor aan ons Blad verbonden en wij vertrouwen dan ook volkomen, dat het door de verscheidenheidvan inhoud in den smaak zal vallen. Onze lezers kunnen door eene krachtige medewerking in de rubriek advertentiën van hunne belangstelling in ons Blad getuigenis afleggen. DE DIRECTIE. Zij, die zich thans op het Nieuwsblad abonneeren, ontvangen de nog in deze maand verschijnende nummers gratis.
Rotterdamsch nieuwsblad
- 28-12-1889
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Rotterdamsch nieuwsblad
- Datum
- 28-12-1889
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A.W. Sijthoff
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 832564818
- Verschijningsperiode
- 1878-1991
- Periode gedigitaliseerd
- 1878-1945
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Gemeentearchief Rotterdam
- Nummer
- 3617
- Jaargang
- 12
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Stadsnieuws.
Het Aestlieti&ch Genootschap houdt zijne jaarlijksche tentoonstelling' van schilderijen, aquarellen enz. in de groote zaal van het Notarishuis. De bijzondere aandacht trekken de werken van O. Eerelman, W. C. Nakken, een paai' goede stukjes van J. C. Van Hulsteyn, de bloemen van Jacoba De Graait en de ornamentieke historieaquarellen van A. Van Maasdijk, onder welken het ontbijt van den »roi Soleil" uitmunt. In de Dinsdagavond gehouden raadsvergadering te Kralingen was ingekomen een missive van den heer G. v. Sillevoldt, dat hij zijne benoeming als lid van het burgerlijk armbestuur aanneemt. Mede wa 6 ingekomen eene voordracht van de schoolcommissie, ter benoeming voor leden dier commissie; de eerste voordracht bestond uit de heeren A. H. C. v. Senus en P. Schrameier Verbrugge ; de tweede uit de heer G. W. Dixon en P. Schrameier Verbrugge ; de derde uit de heeren A. L. Stuart en 's Gravesande Quicherit; de vierde uit de heeren A. L. Stuart en J..C. Le Comte. De voorzitter stelde voor de voordrachten naar de schoolcommissie terug te zenden, daar de voorzitter vermoedde, dat deze niet in orde waren ; aldus werd besloten. Daarna kwam aan de orde het voorstel van B. enW. om overeenkomstig het voorstel der commissie van het stratenplan, in beginsel te besluiten tot het overnemen van nieuw aan te leggen straten, indien namelijk de straten waren aangelegd overeenkomstig de bouwverordening, terwijl tevens de straten vol gebouwd waren en alsdan eerst 2 jaren na dien tijd zouden worden overgenomen. Over deze laatste bepaling ontstond langdurige discussie, daar vele leden er bezwaar tegen maakten de bezwarende bepalingen, van eerst de straat vol gebouwd te zien en dan nog 2 jaren te wachten, alvorens tot overname over te gaan, er in op te nemen. De heer Voorhoeve stelde daarom een amendement voor,waarbij werd bepaald,dat het tijdstip van overname. alsmede het al of niet overnemen der straten aan den Raad blijft voorbehouden.Het voorstel werd met -10 tegen 2 stemmen aangenomen, de beide wethouders stemden tegen. Afwezig waren de heeren G. W. Dixon, P. F. Hoos, J. J. M. Chabot. Het Kerstfeest ging voor dekinderen der Zondagsscholen te Kralingen niet ongemerkt voorbij. Al vroeg in den morgen van den eersten Kerstdag ging een aantal kinderen naaide collegekamer in de Hoflaan, alwaar z \ op de ƒ gebeurtenis van het feest werd gewezen en na afloop daarvan op verschillende versnaperingen werden onthaald. Voorts werden hun eenige boekgeschenken, enz. uitgereikt, die gretig werden aangenomen.
Ook de verpleegden van het bestedelingenhuis zijn niet vergeten. Een viertal gegoede ingezetenen tracteerde hen op lekkernijen, waarvoor zij zeer erkentelijk waren.
In het voormalig Delftshaven werden den kinderen der Zondagsscholen ter gelegenheid van het Kerstfeest kleine geschenken of kleedingstukken uitgereikt en op versnaperingen onthaald. Tot aandenken ontvingen diegenen, die de school verlieten, een boekgeschenk.
Poster ij en. De Directeur van het Postkantoor te Rotterdam noodigt Heeren Handelaren, wier firma met ingang van 1 Januari e.k. eene verandering van personen of naam ondergaat, alsmede de nieuwe firma's, in hun eigen belang, beleefd uit, de daarvan te verzenden circulaires uiterlijk den 30en December e.k. aan het loket van bureel sKwitantiën" te laten bezorgen. Daardoor gaan die mededeelingen nog dienzelfden dag naar het buitenland, en worden die voor de hier ter stede wonende handelsvrienden in de de bestelling en in de le uitgifte van den len Januari 1890 begrepen. Worden die circulaires daarentegen eerst den 31 en December aan het kantoor bezorgd, dan loopt men gevaar, dat zij niet op tijd uitgereikt worden. Het bovenstaande verzoek wordt tevens gericht tot de personen, die een groote partij visite- en felicitatiekaartjes te verzenden hebben; men zal dan trachten die allen in de lebestolling van den 'len Januari a. s. rond te brengen. Gistermiddag ontstond in eenpand aan de Krattensteeg een begin van brand door het vuur vatten van de houten wand bekleeding in een schoorsteen, welke brand spoedig door eenige spuitgasten is gebluscht door het gedeeltelijk uitbreken van den schoorsteen.
Heden werden aan 't Kralingsche Veer ter Markt aangevoerd 27 winterzalmen, die tegen f '1.80 af 2 per 5 ons werden verkocht.
De collecte, voor een buitengewone winterbedeeling bij de Hervormde gemeente alhier in de onderscheidene kerkbeurten op Kerlmis gehouden, heelt ongeveer f 2140 opgebracht.
Woensdagmiddag heeft een schippersvrouw, met haar schip liggende in deSpoorweghaven, dooi' mis te stappen het ongeluk gehad in het ruim te vallen met het noodlottig gevolg, dat zij na hevige pijnen geleden te hebben, kort daarop overleed. .
Door een pe t r o 1 e u m-ha ngl amp ontstond in (len laten avond van Woensdag een begin van brand in het pand No. 41 in de Tuindei sstraat, welke brand spoedig door de bewoners is gebluscht.
Met! Januari 1890 zal al hierworden opgericht eene kinderen-afdeeling van de Nationale Christengeheel-onthoudersvereeniging. Deze Afdeeling zal hare werkzaamheden verrichten onder leiding van mejuffrouw Smit, lid van de afdeeling Rotterdam en omstreken. Mejulirouw Velthuizen, van Haarlem, heeft aan de "Vereeniging ten geschenke aangeboden eenige platen, vervaardigd met het doel om de werking op het menseheïijk lichaam van de alcoholische dranken den kinderen aan tetoonen. Bij Burgemeester en Wethouders zijn ingekomen van de navolgende personen verzoekschriften, waarbij vergunning wordt gevraagd om in de bij ieders naam vermelde localiteit' sterken drank in het klein te mogen vcrkoopen, als : W. C. Van IJserloo, Boomgaardstraat 79; J. P. Schriek, le Lom bardstraat 63; R. Morisco, Piet' Heynstraat 6; W. AI. Micklenbeck, hv. A.B.Schuurmans, Hofdijk 2; J. Beers hv. J. C.Tiele, Boompjes 106; C. Koppe, Oost-Blommerdijkscheweg 49; Aa. Polak, Veemarkt 5 ; A. Smit, hv. A. Barzilaij, Binnenweg 392; M. Wijnans, hv.A. Wolfs, Gouvernestraat 34 ; H. Oprei, Binnenweg 37; J. F. Van Oosterhout, Nieuwehaven 19.
De kunstavond Zondag j.l. in het Salon der Societeit Harmonie gegeven, ten bate van een behoeftig gezin te dezer stede, heeft, na aftrek der kosten, opgebracht f 203.53.
Waterstand. Rotterdam 28 Dec. 1e getij 8.— 2e getij 8.24 Buslichtingen aan het Postkantoor. Zaterdag 28 December.
Parijs . . 5.10'5m., 8.50'5m., 1.50'5n.m., 6.so'sav. Berlijn . 5.40'5m., 9.30 'sm., 10.— 'sm., 2.27'sav. 4.30 'sav., 6.55 'sav., 9.20 'sav. Londen . 5.10'5m., 8.50'5m., I.lo'sav., 6.so'sav. Nederlandsch Oost-Indië . . . 8.30 'sm., 8.50 'sm. Ceylon, Straits Settlem, Cochin-China . 8.50 'sm. China, Japan, Hongkong, Egypte.... 8.50 'sm. N.-Amerika, Mexico 4.15 'sm. Curajao I.ss'sav. Venezuela I.ss'sav.
Kunstnieuws. HOOGDUITSCHE OPERA.
Der Seeca (I e t. De Kerstdagen brachten ons een Profeet, die blijkbaar, naar den loop der dingen, niet in zijn eigen land geëerd wordt en het elders eens gaat probeeren. In de meeste gevallen —en ook thans weder zong de heer Memmler het ons voor — blijken de landgenooten van den schijnbaar miskende geen ongelijk te hebben in hunnen onwil om te eeren. Een onopgelost ■ raadsel blijft het slechts, wat de heer Saalborn beoogt met deze gastvoorstellingen van een reeks tenoren, die het publiek onbevredigd laten en hem zelf geld kosten. Het sehijnt, dat de directeur een liefhebber van verandering van spijs- is; en inder- ' daad, verscheidenheid van schotels lokt menigeen tot zitten aan den theaterdisch, doch indien het voorgediende niet genietbaar is, dan zullen de gasten in de talrijkheid der schotels geen reden tot wederaanzitten vinden. Alweder eene nieuwe operette en andermaal eene' recht aardige, wat de muziek van R. Gen e e betreft, eene niet onvermakelijke in handeling. En de monteering spant de kroon boven die van al hare voorgangsters. De gouden en zilveren weelde,- waarmede de levende schaak- - figuren zijn uitgedoscht, de kleurige en keurige unifoimen der cadetten, de rijke kleedij van de dames Bachmann en Schafer maken in de decoratieve pracht van onzen schouwburg een fraai effect. Muzikaal kwam de operette echter minder tot haar recht, wat men met toegeeflijkheid mag toeschrijven aan de kerstvreugde, waarin de zangerige pelgrims uit Germanjë toch wel een bescheiden deel zullen hebben gehad, al werd hun den arbeid op dit vooral voor Duitschers zoo heugelijke feit niet gespaard. En indien het niet de kerstvreugde was, die de stemorganen der optredenden wat weerbarstig deed zijn, dan wellicht draagt er het slechte weder of de banale influenza schuld van. Aan een opgewekt en los spel heeft het echter niet ontbroken. Slechts de heer Die t r i c h gaf niet hetgeen hij gewend is te geven, wat niette verwonderen is, wanneer men verneemt, dat onze gewaardeerde operette-tenor gevaar heeft geloopen voor den scheerspiegel een oor te verliezen. De hoofdrollen zijn weder in zijne handen, in die van de dames Ba c h m a n n, V o n M ic k, en van de heeren Worms en Kros sek. 26 December 1889. 4*4
Koloniën. Batavia, 30 November.
jumtano/, uv i^uvcuiuor. In verband met het gi'oote gebrek aan geschikt timmerhout op Groot-Atjeh, is den houtvester Koorders opgedragen, zich daarheen te begeven, om een nauwgezet onderzoek daarnaar in te stellen, en om vooral na te gaan, of de nabijgelegen eilanden Poeloe Wai en Poeloe Bras, wier rijke plantengroei de aandacht heeft getrokken, in het gebrek aan hout niet voldoende zouden kunnen voorzien. — Men wil, dat de berichten in het Bat. Nieuwsblad en in de Javabode, als zouden 600 man of zelfs 900 man aanvullingstroepen per »Devonhurt" naar Atjeh vertrekken, overdreven zijn. Voorloopig zullen den 28en dener slechts 75 man daarheen worden gedirigeerd, voornamelijk af komstig van het voormalige detachement te Tjilegon. — Aan het officieel verslag over de residentie Westerafdeeling van Borneo ontleenen wij het volgende: In de afdeeling Sambas werd een aanzienlijke aanplant van suikerriet, bestemd voor bibit, begonnen. Een proef-aan plant van tabak op een der particuliere landbouw-ondernemingen in Sambas leverde een product op van uitstekende qualiteit. Met kracht is thans de exploitatie van een 3-tal ondernemingen voor tabakscultuur aangevangen. —■ Uit Ternate schrijft men dd. 6 November j Idat de »Java", bestemd voor de tuchtiging der negorijen op Nieuw-Guinea den sen t. v. daar ten anker is gekomen. Algemeen wordt de keuze van den stoomer goedgekeurd, te mïer daar de commandant door persoonlijke ondervinding met de aangelegenheden op N. G. bekend is. De waarschijnlijk meé te nemen Tidoreesche hulproepen zullen onder den kapitein-lant staan, die niet als de minste onder de prinsen van Tidore bekend staat. 1 Het is te hopen, dat resident Bensbach een juist inzicht in de zaak heeft en't er goed zal af brengen. — Uit Djocja schrijft men het volgende: Een Indo, een jongmensch, houdt zich dikwijls in het Zuidergebergte op en geeft zich af met het aanleeren van tooverformulieren bij goeroes en kiaies, met wie hij zich gemeenzaam maakt. Hij bezocht de omliggende dessa's en ging, voor den sciiijn, op de varkensjacht. Het zou niet kwaad zijn, wanneer de politie een wakend oog op hem hield, want het is zeker, dat hij niet veel goeds in het schild voeit. Den vader van het jongmensch moet in het jaar 1863 het verblijf in Solo en Djocja ontzegd zijn, als gevaarlijk voor de openbare rust. De appel valt dus niet ver van den boom. — Uit Atjeh meldt men : Goed nieuws van Atjeh behoort thans tot de zeldzaamheden. Het geschiet op de posten neemt steeds toe, overal waar wij onzen neus buiten de linie' steken, krijgen wij klop. Zoo was het ook op . den len dezer. Bewesten Ketapandoka moest het terrein worden opengekapt. Een zestigtal dwangarbeiders ging onder dekking van éen compagnie van het 3e buttaillön derwaarts. Onder een hevig vuur werd er gewerkt en kregen wij spoedig gewonden. Tegen den middag werden er nog 2 compagnieën van het 2e battaillon daarheen gezonden ter versterking en dekking der werkers. Bij deze gelegenheid sneuvelde de amboneesche fuselier Rombaijong no. 28217 en werden er 7 minderen gewond. Aanhoudend worden de telefoondraden doorgesneden en medegevoerd. De brutaliteit van den vijand neemt toe, zelfs bij dag zwerven gewapende benden binnen de linie, om de wegwerkers en rails-controleurs aan te vallen. De veiligheid binnen de linie laat zeer veel té wenschen over. Met de granaatfSbriek van Toekoe Warnstein gaat het zeer goed vooruit. In een week zijn er tusschen Lamdjamoe en Blang weder drie granaten in de baan gegraven doch gelukkig door de dwangarbeiders, belast met de nachtelijke observatie, ontdekt en tijdig daaruit verwijderd. De uitslag van Toekoe Neq's zending is strikt geheim. Hij is vermoedelijk niet geslaagd, daarom die geheimhouding. Ook de reis van de »Condor" met den assistent-resident van de Westkust om Toekoe Oemar in te rekenen schijnt te vergeefs te zijn. — Het verzet, onlangs te Djokdja tegen de politie gepleegd doör een hoop Ohineezèn, omdat de tegenwoordige resident streng de hand houdt aan bepalingen, die het hun minder gemakkelijk maken in de dessas te verkeeren en hen dus in den zak tasten, brengt weer eens in herinnering, dat het element, hetwelk door ons bestuur bij het thans geldende belastingstelsel als onmisbaar wordt beschouwd, zich ook wel tegen ons gezag kan keeren, wanneer het daartoe aanleiding meent te hebben. J a v a -B o d e. Door den Gouverneur-Generaal van Ned.-Indië zijn de volgende beschikkingen genomen : CIVIEL DEPARTEMENT. Benoemd: tot ad;.-ontvanger voor de perceptie aan'slands middelen bij 's lands kas te Batavia, A. J. H. Paijen ; tot algemeen ontv. van 's lands kas te Pasoeroean H.W. J. Lignac, te Magelang P. W. L. Esink, te Cheribon Ch. E. A. F. Magniez, te Pekalongan J. A. Claase; te Banjoemas P. N. Veenstra, te Tjiandjoêr A. F. WiNems ; tot buitengewoon subst.-grifïïer buiten bezwaar van den lande, bij de rechtbank te Batavia M. E. F. Kollman ; tot idem te Bengkalis (Oostk. v Sumatra) H. J. Verleije ; to idem te Muntok (Bangka) W. J. Havenga Jr.; tot secr. der res. Bantam G. J. P. Vernet; tot tijd. ing. Ie kl. bij den aanleg der lijn Preanger—Tjilatjap der staatsspoorw. op Java, P. Richter ; tot notaris tevens vendum. te Serong, J. C. Van Waardenburg ; bij de alg. secretarie, tot 2en commies M. F. Jonathans ; tot 3en comm. R. L. J. Van der Capellen ; bij het dep. van binn. bestuur, tot 'len comm. L. D. X. Engel en Th. L. Boogaardt: tot 2en comm. C. Th. Van Domburg; tot 3en comm. J. A. Van der Kamp; tot lid van de Kamer van Kooph. en Nijv. te Samarang, mr. C. W. baron Van Heeckeren; tot commies op het bureau van den ass.-res. van Bangkalan (Madura) J. O. Dunki Jacobs ; tot 2en stadsgeneesheer te Samarang M. Albricht. Eervol ontslagen: op verzoek, mr. M. Van den Heuvell; J. Z. Van Minos, W. Goudswaard. Machtiging verleend: tot uitreiking aan B. M. D. Essers, arts, van een acte van toelating tot uitoefening der genees-, heel-en verloskundige praktijk in Ned.-Indië. Verleend: een tweej. verlof naar Europa, aan Ch. Elierman. MILITAIR DEPARTEMENT. B e n o e m d : tot comm. der 2e milit. afd. op Java, J. Visser, na eervol ontslagen te zijn als milit. comm. ter Sumatra's Westkust: tet rnil. comm. ter Sumatra's Westk. F. R. P. Van den Abeelen. Bevorderd: tot milit. apoth. Ie kl. bij den milit. geneesk. dienst E. Nunes ; bij het wapen der infanterie tot kolonel F. R. P. Van den Abeelen ; tot luit.-kolonel J. A. Vink ; tot majoor W. C. Nieuwenhuizen ; tot ien luit. C. H. De Veer. Eervol ontheven: van de waarn. der betr. van comm. der 2e milit. afd. op Java, E. I'. De Groot.
XLII.
De Bunsing had den wijn en de cognac dapper aangesproken; toen hij nu zoo onbeweeglijk naar zijn dobber zat te staren, werden zijne oogleden zwaar en zijn hoofd zonk op zijn borst. Hij was ingeslapen. Pascal wendde geen oog van hem af, hij had er juist zijn berekening op gemaakt, dat Boulenois zou inslapen. Hij wachtte, totdat hij zijn kameraad hoorde ronken en naderde hem toen voorzichtig. Hij stak zijn hand tusschen de kleederen van de Bunsing, ha, daar voelde hij de medaille. — Nu is het tijd om er een eind aan te maken, mompelde hij. Met zijn rechterhand greep hij het koord, waaraan de medaille bevestigd was, terwijl hij zijn linkerhand, met een dolk gewapend, tusschen de schouders van den slaper deed neerdalen. Zoodra de Bunsing het staal in zijn rug voelde dringen, sprong hij met een kreet van pijn op en greep zijn aanvaller bij de kleeren. Pascal wankelde, maar het koord van de medaille klemde hij vast in zijn hand. De boot kantelde door den schok en de beide mannen vielen in de Marne. Pascal liet het koord van de medaille niet los, maar trok het zoo vast aan, dat de Bunsing schier verworgd werd. Eindelijk brak het koord en Pascal hield de medaille in zijn hand. Toen maakte hij zich van de Bunsing los en zwom naar den oever. . *" — Komaan, het is geschied, mompelde hij, toen hij den grond weer onder zijn voeten voelde, nu moet ik loopen, want dat koude bad zou mij wel eens een zïekte op den hals kunnen halen. Hij liep in draf voort. Juist sloeg het twaalf uur op de kerkklok van Port-Créteil. Om twee uur was hij weer in het bosch vatt "Vincennes. In het kreupelhout, waar hij zijn gewone kleederen verborgen had, ontdeed hij zich van zijn vermomming, kleedde zich weder als gewoonlijk en begaf zich naar het hotel in de ru« de Miromesnil. Alles sliep, Pascal had een sleutel van de huisdeur en kwam binnen, zonder door iemand op-; gemerkt te worden. Hij begaf zich terstond naar bed, want hij waé half dood van vermoeienis. Mocht Pascal er al in geslaagd zijn, zich Jan dé medaille van Jules Boulenois meester te den erfgenaam had hij echter niet uit den weg geruimd. De Bunsing leefde nog. Zoodra hij bevrijd was van het koord, dat hem de keel dichtsnoerde, kwam hij totzichzelven. Hij verzamelde al zijn krachten om naar den kant te zwemmen, waarin hij dan ook slaagde, ir.aar toen hij het droge bereikt had, viel hij uitgeput neer. Zijn wond bloedde hevig.Hij verloor veel bloed. — Zoo'n gemeene schurk, mompelde Boulenois* welke reden had hij, om mij te willen verin oor» den ? Zou hij mijn boot gestolen hebben? Hij kroop meer dan hij liep langs de rivier. Daal1 bemerkte hij zijn boot, die nog steeds op dezelfde plaats lag. — Gelukkig, hij heeft niets gestolen. Maar welïj doel kan de schoelje dan gehad hebben ? De Bunsing ging in zijn boot, stootte van en liet zich met den stroom afdrijven; hij ba<| geen kracht meer om te loopen. In den tuin van de restaurant had hij in eei£ schuur een pak kleederen en ondergoed dat hij met toestemming van den restaurateur daar verborg. Toen hij aan het eiland kwam, ging hij aan land en in de schuur, om zijn natta kleederen tegen droge te verwisselen. (Wordt vervolgt!.)
Laatste Berichten.
— Drietal te Texel voor hoofd der school voor meer uitgebreid lager onderwijs: J. P. Thijsst, K. 11. De Boer en G. Van Wijngaarden.
Feuilleton Hel Roode Testament, ROMAN van XAVIER DE MONTÉPIN. 59 (Vervolg)
Pascal was vroeger een liefhebber van visschen geweest en aan de wijze, waarop hij zijn vischtuig in orde bracht, zag Boulenois duidelijk, dat hij geen leek voor zich had. "Weldra zaten beiden naar hun dobber te turen. — Gewonnen! riepen beiden tegelijk uit. ' leder had een flinken visch opgehaald. Zij zagen elkaar aan en borsten in een schaterend gelach uit. — Wij hebben de weddenschap geen van beiden gewonnen en ook geen van beiden verloren, zeide de Bunsing. — Juist, want wij haalden tegelijk onzen visch op. — Dan zullep wij maar eens zien, wie den eerstvolgenden visch zal vangen. — Weineen ! riep Pascal, ik heb een ander voorstel. Ik zal de eerste flesch betalen, en jij betaalt de tweede. — Flink gesproken. Wij zullen op eikaars gezondheid drinken. De Bunsing wandelde met zijn nieuwen vriend naar het eiland, zij lieten zich overzetten en nainen plaats in den tuin van de restaurant. Pascal bestelde een flesch wijn en klonk met 4e Bunsing, die bijzonder met zijn nieuwen vriend was ingenomen. — «■
De tweede flesch werd, volgens afspraak, door Boulenois besteld. Hun gësprek was buitengewoon vroolijk, zij vertelden elkaar allerlei anecdotes en grappen en na verloop van een uur waren zij de ' beste vrienden van de wereld. Zij keerden naar het houtvlot terug en gingen weer vissclien. De vangst was goed en de vroolijkheid nam voortdurend toe. Om zes uur stelde Pascal voor, gezamenlijk te gaan eten, op voorwaarde, dat hij het diner zou betalen. De Bunsing nam het zonder aarzelen aan en zij keerden naar de restaurant terug, waar Pascal een beafsteak, gebakken visch en een omelettebestelde, benevens een paai-flesschen wijn. Het gesprek aan tafel was niet minder opgewekt dan het bij de vischvangst was geweest. Het voornaamste onderwerp was de visscherij. — Hoe staat het met de maan ? vroeg Pascal. Is zij vol ? — Neen, het is eerste kwartier, de nachten zijn donker. — Dan is het, geloof ik, nu een goede tijd om 's nachts te visschen. — Dat zou ik meenen! — Willen wij dan vannacht samen gaan visschen. — Drommels, kameraad, daarop zeg ik geen neen. — Aangenomen dus. Kunnen wij hier een boot huren ?. — Jawel, maar dat is niet noodig. — Waarom niet? — Ik heb een eigen boot. — Ha, ha, kameraad, je schijnt goed voor de visscherij toegerust te zijn. — Dat ben ik ook. Ik ken de Marne zoo goed, alsof ik onder water was geboren, en ik zal je • wel op een plaats brengen, waar wij een lading visch zullen vangen. — Waar is dat ? — Bij le Petit-Castel, een villa, die ginds aau den oever ligt. Ik ga straks mijn boot halen, die ik op de werf bij de brug van Créteil heb vastgelegd en zoodra het donker is, gaan wij er heen. — Uitmuntend, kameraad, ga je boot halen, ik zal inmiddels met den kellner afrekenen. Pascal betaalde het diner en de Bunsing liet zich overzetten, om zijn boot te gaan halen. Niet lang daarna kwam hij met de boot terug. — Het is nu nog te vroeg om te gaan visschen,"- zeide Pascal. — Zeker, antwoordde de Bunsing, wij hebben nog minstens twee uur den tijd, voordat het duister is. — Nu, die tijd zullen wij wel zoek weten te brengen, hernam Pascal, wat zou je er van denken, als wij eens een flesch cognac bestelden ? — Daar heb ik niets op tegen, mijn waarde, maar nu wordt het mijn beurt om te betalen. — Zeer goed, zooals je wilt. Zij bestelden een fleschje cognac en sigaren. De twee uren, die zij nog op het vallen van den avond moesten wachten, waren spoedig genoeg doorgebracht. Pascal had zijn nieuwen kennis geheel voor zich ingenomen, hij wist aangenaam en onderhoudend te praten en gedurig schaterde de Bunsing het uit van het lachen. De zon was inmiddels ondergegaan en de avond begon te vallen. De duisternis spreidde zich over dè rivier en haar oevers uit. Er stonden weinig sterren aan de lucht, de maan bleef onzichtbaar. Het was een zoele avond, geen enkel windje deed de bladeren der boomen bewegen. — Komaan, kameraad, zeide de Bunsing, het is geheel donker geworden en het weer belooft een flinke vangst. Dus de hengels opgepakt en aan boord! — Aan boord! herhaalde Pascal. Zij namen hun hengels op, gingen in de boot en stieten van wal. Pascal greep de riemen en de Bunsing zette zich aan het roer. Zij stuurden de boot naar le Petit-Castel en maakten ze vast onder de wilgen. Weldra zaten beiden met aandacht te visschen.
Familiebericht
Burgerlyke Stand. GEHUWD: A. Baas, jm. 28 en A. De Regt, gesch. vr. v. L. Beekman, '25 j. B. Groos, jm. 22 en S. C. Littooi, jd. 17 j. W. H. De Jong, jm. 25 en C. Vink. jd. 24 j. J. H. Vollemans, jm. 27 en G. v. Rijn, jd. 26 j. J. J. Voogelaar, wedr. 64 en M. De Gast, wed. J. Heii Holtmann, 59 j. G. B. H. Vrijenhoek, jm. 25 en G. J. Lampen, jd. 33 j. J. Willems, jm. 27 en A. C. v. Assouw, jd. 23 j. J. H. De Bruijn, jm. 27 en G. C. Reijnen. jd. 34 j. J. P. v. Dalen, jm. 23 en L. Schouten, jd. 23 j. G. J. Elders, jm. 28 en D. Kip, jd. 23 j. D. Elshout. jm. 24 en J. J. Kruis, jd. 20 j. C. De Jong, jm. 26 en J. A. Heuzeveldt, jd.26 j. • L. Knape, jm. 35 en P. D. Luther,jd. 35 j. J. A. v.der Slik, jm, 34 en G. J.M. v.Leeuwen, jd.3l j.
Familiebericht
BEVALLEN: E. H. M. Ulrich, geb. Willemse, levenl. D. — C. J. A. Termos, geb. Schravesande, levenl. Z.— N. Mix, geb. Teeler, Z. — A. Haak, geb. v. der Hard, D. — J. H. v. der Voort Maarschalk, geb. De Wolff, Z. — E. Hoogerbrugge, geb. Koring, D. — K. Meijer, geb. Dekker, Z. — J. A. Havelaar, geb. Engels, D. — E. v. Evelingen,gcb.Den Broeder, D. — J. H. De Jong, geb. Groenholst,Z. — T. v. der Heide, geb. Bakker, D. — M. W. Lieshout, geb. Nortier, Z. — J. Burgerhout, geb. Romer, Z. — J. P. Tieleman, geb. Fijneman, D. — E. C. Schipper, geb. Bakker, Z. OVERLEDEN: J. A. Maat, jd. 6 m. — C» C. Otte, wed. D. Hoorns, 73 j. — J. Den Hollander, jm. 4 m. — M. Kersen, wed. J. v. der Plas, 76 j. — A. Van Duijvenbode, m. v. C. Klok, 83 j. — N. M. J. v. Klaveren, jd. 5 m. — F. L. Serry, jd. 1 m. — A. G. Boeren, jm. 7 d. — C. M. W. Guttig, jd. 3 m. — T. W. v. der Zalm, jd. 21 j. — A.H.v. Steenveld, jd. 22 d. — H. v. Lindt, m. v. J. S. v. Weert, 81 j. — W. Dudart, jm. 1 m. — J. Blacquiere, wedn. H. S. Grumke, 82j.—W.Söder, jd. 6 m. —• P. Kleijn, vr. v. D. L. Groen, 75 j. — J. A. Sirre, jd. 32 j. — C. Soudijn, m. v. W. F. Lokkers, 43 j. — H. v. Dijk, wedn.N. Verhoef v. Gelderen, 79 j.
Trouw-, Geboorte- en Doodberichten.
GEHUWD : G. C. W. F. Fikenscher en Cl). Leiddelmeijer. — J. Mulder en E.M. Muntendam. — Jhr. J. H. M. Van Spengler en B. Vrendenberg. — M. L. J. Moltzer en C. F. Deibert. — R. H. Ebbink en W. J. De Rochemont. — H. L. Beuse en W. S. Van Waasdijk. BEVALLEN : M. Iloupt—Penny, D. — E. Moormann—Pabst, Z., Blitar. — A. E. Van Baarda— Meijjes, D., Batavia. — Mevr. Van der Hoeven, Z., Solo. — Osten—Mackenzie, D., Salatiga. — C. Van Renesse van Duyvenbode—Van Oordt, D., Soerabaia. — Mevr. Sitti Zoebaëdah Akoewan, Z., Samarang. — C. J. Amendson—Lepine, Z., Samarang. M. L. M. J. Beets—Fundter, Z., Padang. — Vrouwa Atmodirono, D., Karanganjer. — H. F. Carels—• Caraps, D., Batavia. — M. E. F. Le Clerq—Anten, D. — Mevr. Gray, D., Batavia. — Mevr. Van Duiken, D., Keboemen. — M. H. Heijman—-Ten Cate, Z., Pékalongan. — M. E. Stok—Dom, Z., Djokdja.— C. F. M. Meijer—Offerman, D., Padang. — A. Boutm —Stemfoort, Z., Tibing Tinggi. OVERLEDEN : L.M. Brassinga. 31 j., Samarang. — M. J. Jolly—Van Gennep, 36 j., Soerabaia. — S. Van Selijf, 63 j., Batavia. — J. H. Sersansie, 81 j., Batavia. — J.H. Gerards. 9m.—• L. Gerards, sj. —• H. C. Van der Linden, 10 j., Batavia.
Eerste Kamer.
Zitting van heden.
De nieuw benoemde commies-griffier, de heep mr. H. Zillesen, is beëedigd. Morgen 11 uur zijtt de urgente •wetsontwerpen en de Indische Begrooting aan de orde.