f-Z. H. de Groothertog van Oldenburgj heeft de tëeeren jhr. E. Van Oitters, hoofdcommies bij het departement van Waterstaat, en J. C. A. Van Roosendaal, hoofdopzichter bij den aanleg van benoemd tot ridder 4 e klasse der Huis- en Verdienstenorde van Peter Frederik tiodewijk van Qldenburg.
tr Naar wij vernemen is door ZExc. den Minister van Koloniën, mr. Keuchenius, ontslag aangevraagd. " Stand.
— De Minister van Financiën verleent Donderdag a s. geen audiëntie.
— De Minister van Waterstaat verleent Zaterdag a. s. geen audiëntie.
— Het saldo van 's Rijks schatkist bedroeg op 8e dezer f 15.966.322.11.
— Bevorderd tot schout-bij-nacht de kapitein ter zee N. Mac Leod.
— De heer F. Schreuder, arts, is benoemd tot officier van gezondheid der 2e klasse bij dezeemacht.
— Met ingang van 1 Mei a. s. is de schoutbij-nacht J. P. Van Bossum eervol ontheven van de waarneming der betrekkingen van directeur en commandant der marine te Hellevoetsluis, en bevelhebber in de stelling van de monden der Maas en van het Haringvliet, en is hem een pensioen toegekend van f 3900.
— Men schrijft ons: Zooals uw correspondent in de residentie terecht doet opmerken, is de verwerping van Hoofdstuk X (Koloniën) inderdaad een verrassing geweest. Op de tribune bevond zich de dochter des heeren Keuchenius en weinige oogenblikken nog vóór de stemming was zij door iemand, die geacht kon •worden den loop van zaken te kunnen beoordeelen, gerustgesteld omtrent den uitslag. Tot op het laatst hingen eenige stemmen in de lucht en blijkbaar hebben, toen verdediging van het beleid des ministers door zijn medestanders zoo goed als geheel bleef ontbreken, die weifelende leden, onder den onaangenamen indruk van dit feit, besloten tegen te stemmen. Zw. Ct.
— Naar men zegt zal, niettegenstaande er een jeugdige De Savornin Lohraan naar solliciteert, ae heer Vos de Wael tot commies-griffier der Tweede Kamer benoemd worden. D. D.
— Aan den commies der posterijen van de derde klasse E. W. M. Lagerwey is, op zijn verzoek, eervol ontslag uit die betrekking verleend.
— Drietal bij de Ned. Herv. Kerk. Te Dordrecht: H. Ten Kate, te Harderwijk; P. S. Meerberg, te Ketel, en L Wieten, te Aalsmeer. Drietal bij de Ned. Ger. Kerk (doleerende). Te Scheveningen: O. Schaafsma te Kralingen, Klaarhamer te Middelburg en E. Eisma te ïiennekom.
Beroepen bij de Ned. Herv. Kerk. Te Hardingsveld K. W. Hulstijn te Echteld. Beroepen bij de Ghr. Ger. Kerk. Te Tiel P. Biesterveld te Gorinchem.
Beroepen bij de Ned. Ger. Kerk (doleerende). Te Leiden A. Van Veeloo te Rotterdam. — Te Voorburg (2e maal), J. Van Mantgem, Chr. Ger. jired. te Harderwijk. Aangenomen het beroep bij de Ned. Ger. Kerk (doleerende). Naar Meerkerk door H. Fortuijn te Zwammerdam.
Bedankt voor het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. "Voor Laren door Coenen te Drumpt. — Voor Ouderkerk aan den Amstel door J. Ph. Hattink te Leimuiden. — Voor Uitwijk door N. P. Fockens te Schelluinen.
Bedankt voor het beroep bij deNed.Ger. Kerk (doleerende). Yoor Oldebroek door A. Middelkoop te Nijkerk op de Veluwe. — Yoor Heeg door Th. jWoudstra te Maassluis.
— Men schrijft ons- uit Den Haag: Het genot van parade eener brandweer is heden ten dage niet alleen meer weggelegd voor de inwoners van Amsterdam, ook in de residentie met haar half vrijwillige, half vaste brandweer valt het schouwspel te genieten en het geeft den burgers vertrouwen in de vroede vaderen, te weten en te zien, dat nu een brigade, uitgedost met blinkende helmen en materieel van allerlei aard, waakt over de eenvoudige burgers of liever over bezittingen, wanneer Vulcaan zijn krachten niet alleen wijdt aan de nijverheid en deze beweegkracht brengt of aan den huiselijke» haard de zoo noodige warmte verleent, doch zich vergrijpt aan have en goed, zaken, niet bestemd om op zijn altaar te Worden geofferd. De brand van het Kurhaus beeft onze gemeente reeds een belangrijk bedrag aan kapitaal gekost voor de nieuwe inrichting der brandweer, voor welke stichtingen wij door middel eener leening een wisseltje op het nageslacht trokken; oprichtingskosten heeft iedere zaak en men vergist zich, wanneer verondersteld wordt,datwij alleen de lusten van de nieuwe brandweer-installatie genieten; hehalve rente is de blijvende uitgave gekomen voor het vaste personeel, dat vrij wat meer geld vereischt, dan vroeger, toen slechts vrijwilligers, de hurgers, bij brandgevaar bijstonden. Het materieel wonlt beter in orde gehouden en wat vroeger nog een tijdlang dienst deed, wordt nu vervangen beter dan dat men niet de volle zekerheid heeft, dat het op een gegeven oogenblik minder hecht en sterk was. De brandweer-teldgraaf met haar alarmschellen werkt uitstekend en . wordt geregeld beproefd door de ... straatjeugd, die zich trots de duidelijke vermelde strafbepaling (er staat artikel 22!) menigmaal het genoegen gunt van een vreedzame parade van aanrennende pompiers. Het is zoo verleidelijk, die schellen aan den openbaren weg! Wat het personeel betreft is Den Haag nu wel ingericht en op bovengemelde wijze wordt het wakker gehouden, doch het is gebleken, dat een noodzakelijk vereischte te kort schoot, namelijk het water.
Bij de uitbreiding der hulpmiddelen deed zich het bezwaar voor, dat de waterleiding nietvoldoende in de behoefte kan voorzien, vooral nu het plan bestaat nog eenige stoomspuiten aan te schaffen, daar de ééne stoomspuit een précair bezit is; de gemeente laat daarom op verschillende punten der stad brandputten leggen, en wel voorloopig een dertig stuks. De directeur der waterleiding, de heer Stang, maakte de projecten.
— Zaterdag den Ben Februari 1890 des namiddags te 2 uren zal de Rector Magnificus der Hoogeschool, Dr. A. P. N. Franchimont, ter plechtige viering van den 315 en verjaardag der stichting van de Leidsche Hoogeschool, eene redevoering houden in het groot Auditorium van het Academiegebouw; tot het bijwonen waarvan alle belangstellenden worden uitgenoodigd.
— Z. M. de Koning heeft op het verzoek om gratie van den ploegbaas J. v. der Meer, te Stobbegat, die wegens het bekende spoorwegongeluk bij Stobbegat in Juni 1889 door de rechtbank te Heeren veen was veroordeeld tot 1 maand hechtenis, afwijzend beschikt.
— In het begin van 1889 kreeg een kind te Montfoort al spelende een stopnaald op onbekende wijze in het lichaam, welke men niet vermocht daaruit te verwijderen. Verleden Donderdag, dus bijna een jaar daarna, kreeg het kind aan de tegenovergestelde zijde van de plaats, waar de naald het lichaam was binnengedrongen, plotseling een gezwel, dat na korten tijd doorbrak en waaruit de naald geheel verroest weder te voorschijn kwam.
— De directeur der Ilollandsche Opera, de heer De Groot, heeft een inwoner van 's-Gravenhage, den heer A. O. Reisig, als tenor geëngageerd. Eergisteren en gisteren heelt de heer Reisig gedebuteerd met de partij van den visscher in den » Willem Teil." De heer Reisig genoot toen vrij veel bijval. Hij toonde zich een goed zanger, die de hooge c uit volle borst zong; als tooneelsp-'ter heeft hij nog wel wat te leeren. H b 1. —• In een brief van een schoonmaakster leest men o. a. het volgende:
.., .Zoo ben ik ook eens in Den Haag geweest, juffrouw, in het paleis van den Koning, mens, wat 'n pracht, ik kwam der met 'n vriendin van me, die der man was veertig jaar zilverpoeser aan het hof geweest, en na zen dood most zij het pensioen halen, nou, we kommen der an, en een Commesaris des Konings doet de deur open en het ons alles laten zien, en toen zee ie: eet jelui eerst wat, och juffrouw, wat heb ik gesmuld, nou, toen 't gedaan was docht ik zoo'n Commesaris des Konings kan je niet met een dubbeltje afschepen, daarvoor heb ik te lang bij de groote lui gediend, ik lee daarom stikem een kwartje onder mijn bord, want och, die lui motten ook meest van de fooijen leven, . . . enz. Z. v. 't Nieuws.
— Voor de arbeiders dei-firma H. P. Gelderman & Zonen te Oldenzaal was Zaterdagavond een aangename verrassing weggelegd.
Bij gelegenheid van den 50en verjaardag van den heer D. Gelderman; (oudste lid der firma) werd den arbeiders (bijna 1000 in getal) medegedeeld, dat ieder een gift van f 5 zou krijgen, en werd daarbij de wensch uitgesproken, dat die gift op de spaarbankboekjes zou worden bijgeschreven.
Dat voor velen deze gift belangrijk en hoogst aangenaam was, kan blijken uit het feit, dat er huisgezinnen zijn, die bij deze gelegenheid een som van f 25 a f3O ontvingen.
— De gemeenteraad te Zutfen heeft besloten om, met het oog op de belangrijke diensten door nu wijlen den heer S. Schoevers, in leven commissaris van politie, aan de gemeente bewezen, aan diens weduwe, een jaarlijksche toelage van f4OO toe te kennen.
— Naar aanleiding van het bericht, dat de heer J. Koch, slachtoffer van de ramp bij Ruinerwold, een schadevergoeding zou hebben bekomen van f 50,000, deelt mr. Rutgers van der Loeff in de Prov. Gr. Ct. mede:
De heer Koch heeft, op een aanbod van de Maatschappij om hem een vergoeding van f3OOO uit te betalen, zijn rechten op vergoeding aan de beslissing der rechtbank to Utrecht onderworpen, llij eischte daar f 25,844.70, en die eisch is gevolgd door een gerechtelijk aanbod, om hem reeds thans f 4252.50 en over de eerstvolgende 5 jaren een bedrag, successievelijk en bij gedeelten te voldoen, van f3OOO uit te betalen. De rechtbank zal uu hebben te beslissen of zijn eisch overdreven, of het aanbod voldoende is.
— Een drama op zee! Op een der booten van de Maatschappij «Nederland" werd gedurende een reis naar het vaderland het volgende drama afgespeeld:
Onder de terugkeerende koloniale troepen bevond zich een soldaat, die onder verdenking stond in Indië een kameraad te hebben vergiftigd, doch waarvoor het bewijs nooit geleverd was. Hetzij tengevolge der op hem rustende onware verdenking, hetzjj uit wroeging, de man maalde en in zijn ijlhoofdigheid gaf hij steeds de verzekering onschuldig te zijn aan den dood van zijn kameraad. De ongelukkige deed echter niemand kwaad en liep op het schip rond, terwijl de dokter hem onder behandeling en toezicht had. Op een goeden dag echter was hij in de kaartenkamer van den kapitein bezig een revolver te probeeren, die gelukkig niet geladen was. Toen de kapitein binnen kwatn, hem het pistool afhandig maakte en er hem op wees, dat hij niet in de kamer mocht komen, veel minder de voorwerpen aanraken, vroeg de ongelukkige of de kapitein geen patroontjes had voor den revolver. De dokter kwam juist binnen en de kapitein wees op zijn voorhoofd, ten bewijze dat het niet pluis met hem was. Of de waanzinnige begreep, dat men hem onder strenger opzicht zou stellen, is moeielijk uit te maken, doch eer de kapitein en de dokter er aan dachten, vloog de ongelukkige de kaartenkamer uit en sprong over boord. De dokter riep onmiddellijk: »een man over boord!" ;de machine stopte, de reddingsmiddelen werden in dienst gesteld, doch vergeefs, hij was in den onmeteiijken Oceaan verdwenen. Wie weet, wat deze ongelukkige krankzinnige geleden heeft, voor hij deze laatste sprong waagde; hetzij dat wroeging over de daad, of smart over de valsehe beschuldiging hem zinneloos maakte. A. Ct.
— Men schrijft ons uit Grave van 3 Febr.: De rivier en ook de Beersche Maas zijn vallende, sedert j.l. Zaterdag. De peilschaal aan de Pegelbrug teekent heden ochtend &.60 M. + A.P., zoodat er een val is van 10 cM. in een etmaal. De rivierstand is nu 10.46 M. + A.P. met een val van 10 cM. in 24 uren. Met het oog op de berichten van de Boven-Maas en het vaste weder, kan men verwachten, dat de Maas binnen enkele dagen weer in normalen toestand zijn zal.
— De Minister van Koloniën heeft den heer W. Eeftink ter beschikking van den Gouverneurgeneraal gesteld, om tot gouvernements-veearts te worden benoemd. De heer Eeftink is slechts geadmitteerde empirist, die geen diploma bezit, maar krachtens de overgangsbepalingen der wet de practijk mag uitoefenen. Deze goede betrekking, die vele veeartsen hem benijden zullen, heelt volgens het Va d. genoemde neer aan zijn geloofsrichting te danken.
— De vereeniging «Volksbelang'' te Haarlem heeft zich tot den Gemeenteraad gewend om het sluitingsuur van alle openbare plaatsen bij de aanstaande kermis aldaar ta bepalen op 12 uren 's nachts, en dat ten strengste de hand er aan worde gehouden, dat beschonken personen van den openbaren weg worden geweerd. Zij meent, dat door deze maatregelen vele schandalen zullen worden voorkomen, terwijl de neringdoenden daardoor niet zullen worden geschaad en zij, die van het kermisvermaak een gepast gebruik wenschen te maken, daarin niet verhinderd worden.
— Een heele opruiming! Het musschengilde »de Uitroeier" te 's Gravenpolder, heeft in 1889 5539 musschen gedood. Pieter Kribbe, die er 552 gedood had, ontving de premie.
— Zaterdag heeft do hooi- en stroohandelaar ï. Van der Hulst, van Huizen, het ongeluk gehad van jeen door hem bestuurden zwaar beladen wagen te vallen. Vóór- en achterwiel reden over zijn lichaam en hij werd zoo zwaar gekneusd, dat men voor zijn leven vreest.
— Vrijsters te koop! Te Schermerhorn (Noord-Holland) werd nog in de 17de eeuw een werkelijke vrijstermarkt gehouden. De trouwlustige jonge mannen namen een omroeper aan, om alle liefhebsters uit te noodigen in de herberg te verschijnen, waai' zij bier en brandewijn zouden vinden. De meisjes lieten natuurlijk niet lan» op zich wachten, en werden door de vrijers de nerberg binnengeleid. Daar schaarden zich vrijers en vrijsters ieder aan een kant; tusschen hen in liep de makelaar, die de meisjes éen voor éen veilde. Hij, die het hoogste bod gedaan had, maar wien de koop bij nadere kennismaking berouwde, kon zich voor een bepaalde som daarvan afmaken; als het meisje geen zin in hem had, kwam zij er af met het gelag te ietalen.De plechtigheid werd besloten met een onthaal op rijstenbrij met suiker en kaneel.
— Er is sprake van een galamaal ten paleize Het Loo op 's Konings verjaardag.
— Z. M. de Koning heeft Leendert Nieman,te Maassluis, benoemd tot broeder in de orde van den Nederlandscben Leeuw, terwijl als blijk van Zijner Majesteits goedkeuring en tevredenheid, de bronzen medaille en een loffelijk getuigschrift, zijn toegekend aan L. Spuy, J. Van Drimmelen en J. Brandenburg, deel uitmakende van de bemanning der blazerschuit onder schipper L. Nieman, wegens het met levensgevaar redden, op 28 November 1889, van de opvarenden van het op de Maasvlakte gestrande EDgelsche stoomschip »Yoxford."
— Gistermiddag gingen twee paarden, gespannen voor een vrachtwagen, toebehoorende aan den heer K. te Delft, aan 't Zuideinde aldaar, doordien zij schrikten door 't afrollen van vaten van een anderen wagen, op hol. De koetsier en nog twee personen, die op dien wagen gezeten waren, werden er afgeslingerd, doch kwamen allen, hetgeen een wonder genoemd mag worden, met den schrik vrij. De paarden werden spoedig gegrepen en tot staan gebracht.
— Te Z wijzei (Friesland) geraakte een voor een kar gespannen paard op hol. Toen men het dier eindelijk gegrepen had en in een stal bracht, wist het razende dier daaruit te ontkomen en holde vooibfj al de koeien naar de woonkamer, waarvan de deur open was en verdreef van daar al de ontstelde huisgenooten, uitgezonderd een zieke, die op een op den vloer gespreid bed lag en richtte er verschrikkelijke verwoestingen aan. De zieke wist nog kruipende in een kelder te vluchten en op deze wijze te ontkomen. Door het slaan en steigeren van het onstuimige ros vloog het vuur van den haard en deed het reeds het beddegoed branden. Goede raad was duur. Men sloeg een der vensters in, bluschte daardoor mat eenige emmers water den brand en trachtte vervolgens den lastigen gast met een langen stok te verdrijven, hetgeen dan ook eindelijk gelukte. De kamer bood, zooals te denken valt, een tooneel aan van de grootste verwarring en verwoesting. Niets was er heel. — Een buitenkansje had een der reizigers, die tijdens den brand in café Suisse te Amsterdam daar logeerde en o.a. zijn gouden horloge met gouden ketting, ter waarde van f200, verloor. Gistermiddag bii het opruimen van het puin is het horloge met den ketting teruggevonden. Beide voorwerpen waren volkomen onbeschadigd. — Naar men verneemt wordt ten stadhuizete Amsterdam het plan overwogen om ook voor de werklieden van de stadsreinigingsdienst een ziekenfonds op te richten, ten einde hen in het vervolg op dezelfde lijn te stellen met de politie en de brandweer. — De nieuwe muntbiljetten van f10 zullen misschien niet voor het einde van dit jaar in omloop komen. Nog steeds worden oude bijgedrukt. — De Zwolsche Wielrijdersvereeniging »CeIeritas" heeft, evenals de Safety-elub Schoonebeek- Coevorden, opgehouden te bestaan.
— Men is het bekkensnijden te Osch nog niet vergeten. Althans Zaterdagavond zijn er weer twee aan den gang geweest, waarvan de een den ander verscheidene sneden en steken toebracht Een snede in het onderlijf moet nogal aangekomen zijn. Gelukkig was de dokter er spoedig bij om de wonden dicht te naaien.
De vermoedelijke dader, die gistermiddag zwaar geboeid naar Den Bosch is getransporteerd en de toegetakelde waren nog wel twee . . .vriendent
— Te Kampen gebeurde iets zonderlings. Het stoffelijk overschot van den heer H. zou begraven worden. De lijkwagen en de volgwagens stonden, voor het sterfhuis, de dragers waren aanwezig de familie bijeen en volgens gewoonte vele nieuwsgierigen. Na bijna een uur gewacht te hebben, kwam een der aansprekers met het bericht, dat alles tot nader orde kon heengaan.
Bij het opnemen van het lijk, meende men een schijndoode in de kist te hebben; een geneesheer ■werd gehaald, die echter verzekerde, dat dit niet het geval was. Dien dag ging evenwel de begrafenis niet door.
— Thans zijn aangewezen de perceelen of gedeelten van perceelen, welke ten behoeve van den spoorweg van Rotterdam naar Maassluis, tenalgemeenen nutte, in het publiek belang en ten name van den Staat zijn te onteigenen, en wel onder de gemeenten Overschie en Schiedam.
— Bij een godsdienstoefening der Ned. Ger. Kerk (doleerende) te Maassluis werd een bankbiljet van f 100 voor de armen gecollecteerd.
— De stationschef te Baarn, de heer Van Wichen, die wegens gezondheidsredenen voor 2 maanden verlof heeft aangevraagd, zal tegen 15 Februari a. s. geplaatst worden aan de hoofdadministratie der Hollandsche IJzeren Spoorweg- Maatschappij te Amsterdam.
— Uit Den Haag wordt aan de Zw. Ct. gemeld, dat in voorbereiding zijn plannen tot instelling van afzonderlijke afdeelingen «landbouw" en «spoorwegen" aan het departement van waterstaat.
— Door wijlen den heer H. W. te Bodegraven, werd aan de kerk en aan de diaconie der Evang. Luth. gemeente aldaar, ieder de som van f 1000 gelegateerd, vrij van successierechten.
— Eenige welgestelde landbouwers te Pernis moeten voornemens zijn, zich in Amerika te gaan vestigen.
— Dame (die gaarne al haar inkoopen in één winkel doet): «Verkoopt u soms ook Closetpapier ?" Winkelbediende: »Neen, damel Wel Cayenne-peper 1"
—• Heer: Juffrouw, ik bemin u! Dame: Dank u, insgelijks.