GOBONTALO vertr. 2 Febr Alida, Nielsen, Amsterdam ASCENSION gepasseerd ▼, 24 april Marie
Rotterdamsch nieuwsblad
- 06-05-1890
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Rotterdamsch nieuwsblad
- Datum
- 06-05-1890
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A.W. Sijthoff
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 832564818
- Verschijningsperiode
- 1878-1991
- Periode gedigitaliseerd
- 1878-1945
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Gemeentearchief Rotterdam
- Nummer
- 3724
- Jaargang
- 13
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Buitenl. Havens.
Stoomvaartberichten.
Het stoomschip Noord-Braband, van Java naar Rotterdam, vertrok 3 Mei van Marseille. Het stoomschip Utrecht, van Rotterdam naar Java, arriveerde 4 Mei te Southampton. Het stoomschip Rotterdam, der N.A.S.M., van Amsterdam naar Newyork, passeerde Maan ag 5 Mei, des voormiddags 10 u. 50 m., Lizard. Het stoomschip Amsterdam der N.A.S.M., van Amsterdam, arriveerde Vrijdag 2 Mei te Newyork. Het stoDmschip Schiedam, der N. A. S. M., van Rotterdam naar Plata-rmer, vertrok Zaterdag 3 Mei van Lissabon. Het stoomschip Zaandam, der N. A. S. M., van Plata-rivier naar Amsterdam, vertrok Vrijdag 2 Mei van Las Palma.3. Het stoomschip Sumatra, van Java naar Amsterdam, vertrok 3 Mei van Ooloinbo. Het stoomschip Soenda, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 2 Mei te Suez. Het stoomschip Batavia, van Rotterdam naar Java, arriveerde 3 Mei te Batavia. Het stoomschip Celebes, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 3 Mei Üuessant. Het stoomschip Boineo, van Amsterdam naar Suriname, passeerde 2 Mei Dungenes»
ITALIË.
De zitting van de Kamer van Zaterdag was eene zeer onstuimige. Imbriani, die het ministerie geen oogenblik met rust liet, interpelleerde Seismit-Doda over de concessie en levering van tabak, waarbij hij den minister beschuldigde, den grootmeester der vrijmetselaars in Italié, die vertegenwoordiger van een Amerikaansch huis moet zijn, voor te trekken. Seismit-Doda weerlegde een en ander; trouwens, niemand heeft ooit de oprechtheid zijner handelingen in twijfel getrokken. De zitting van Zaterdag was echter ongelukkig voor hem, daar hij, door Crispi's afwezigheid, de zaken min of meer verwarde. Toen Plebano over hetzelde onderwerp wilde spreken, vroeg de minister om de discussies daarover zes maanden uit te stellen. Na dit voorstel brak een storm los; Seismit- Doda begreep, dat hij te ver was gegaan. Als de zaak in stemming was gebracht, zou de minister van financiën nog geen 20 stemmen hebben gehad. Nicotera kwam den minister toen ter hulp, die zich haastte zijn voorstel in te trekken.
Telegrammen.
Berlijn, 5 Mei. Opnieuw wordt er in regeeringskringen op aangedrongen dat een officiëele lozing worden gegeven van de geschiedenis, die tot vorst Bismarck's aftreding heeft geleid, wijl men de discussiën in de pers, waarin allerlei hooge regeeringsbeambten worden betrokken, hoogst schadelijk acht. De keizer, gisteravond om 8 uur per expres uit Altenburg vertrokken, is om half één hedennacht te Potsdam aangekomen. Parijs, 5 Mei. Tot in den morgen van heden heeft het boulangistisch comité zitting gehouden eerst in ' >'■ p rrr> d» ! A later ten huize van Dèroulède» 1 ' :,i! • -ming toegegaan en degenerait ü iieitig auiigoiaiiuii ; velen meenen dat hij» had moeten terugkeeren en gevolg had moeten, geven aan de raadgevingen van Naquet, Laisant en Laguerre, die opzettelijk naar Jersey zijn gereisd om den generaal tot terugkeer te bewegen. Een ernstige scheiding wordt verwacht in de nationale boulangistische partij. De Presse van heden zegt over de nederlaag van gisteren: j>Wij zijn geslagen en geducht geslagen. Gisteren heeft Parijs zich tegen ons verklaard en op hetoogenblik kunnen wij het land niet nuttiger dienen dan door de wapenen voor eenigen tijd neder te leggen. Wij hebben in het land een beweging op touw gezet, die niet geheel kan verloopenj wij hebben gezaaid, de oogst zal eerst na ons komen." In het Seine-departement zijn in den algemeenen raad gekozen bij de herstemming, twee radicalen en twee republikeinen en in Dordogne voor de Kamer een republikein. Keizer Dom Pedro van Brazilië is ernstig ongesteld, hij heeft de idéé fixe dat hij van honger zal sterven. Londen, 5 Mei. Georges Thiébould, de ïuitvinder van het boulangisme" is op verlangen van Boalanger op Jersey aangekomen. De manifestatie der werklieden in Hyde-park is uitnemend geslaagd: het aantal manifestanten beliep 200,000, dat der nieuwsgierigen 300,000 en alles is volmaakt kalm afgeloopen. De manifestanten vormden twee groepen, die derTrades-Unions en de andere, niet-unionisten. Vaandels met inscriptiën zag men vele en eveneens muziekkorpsen. Duizenden moesten buiten het park blijven, dat nimmer zulk een menschenmassa heeft bevat. Van veertien platvormen (zeven van elk der groepen) is gesproken door: Michael Davitt, John Burns, mevr, Besant enz., allen ten gunste van den werkdag van acht uur, welks wettelijke regeling aan het Parlement zal worden gevraagd. De houding van Morley, Bradlaugh en andere radicale staatslieden, werd door de socialisten scherp gegispt als tegen staatsinmenging. Geen enkel incident is voorgekomen. Madrid, 5 Mei. Zoo hier als te Lissabon zijn de werklieden-meetings gisteren rustig afgeloopen. Petersburg, 5 Mei, De kapitein der marine Schmidt bevindt zich op vrije voeten doch hij staat onder politie toezicht. Parijs, 5 Mei. Te Roubaix was het gisteren rustig en te Tourcoing bespeurt men teekenen van kalmeering.
SPECIEKOERS. GOUD
Ooetenr. gerand® f 5.75 a 5.83 Wichtige 9oaferei?as 12.05 13.15 Stukkon van 20 „ ILBO 11.90 Stukken, van 20 {r&QCWMMHH. „ 9.55 a 9.&5 Baren Goud en Spooie aoe Nederlandach oond Siiu 16.35 „ 16.50 Mr.v»»
ZILVER
Piaster per gfcnfr-- ,T-, » —v— Rtakkfinmn Rfrann B 9JW Brabantsche Kronen ~, llllir. v —.— —v— Franache Krnnmi. v —.— 9 —^— Pruiaischo OaaldergM.MMMMa « 1.75 _ 1.78 Z. ▼. 100 G a ftSft , , . — Z.Y. 300 a I
Buitenland.
Kalm en rustig is de eorste dag der lieve Meimaand voorbijgegaan, maar treurig en onrustbarend is het naspel of liever het indirect gevolg. In Frankrijks Noorderdepartement is een algemeene werkstaking uitgebroken, vergezeld van ernstige onlusten, waarbij ernstige en talrijke ■verwondingen en arrestaties zijn voorgekomen, alleen in Tourcoing staken 70.000 man; in Roubaix 50.000, die verhooging van loon en een werkdag van tien uren eischen. Slechts de aanwezigheid der troepen houdt de bandeloozen in bedwang, die reeds tot verwoesting en zelfs tot afzettingspraktijken waren overgegaan, bakkerijen hebben geplunderd enz.; alleen te Roubaix liggen 2000 man troepen. Men ■«•eest voor uitbreiding der grève in de richting van Rijssel en ook in Frankrijks zuidelijk gedeelte, in Lyon, doet de houding der stakende mijnwerkers het ergste vreezen, terwijl in Parijs de stokers der gasfabriek den arbeid hebben gestaakt. In Spanje is de toestand eveneens zeer treurig, herhaaldelijk heeft de politie te Barcelona vuur moeten geven, waarbij tal van gewonden vielen; in gansch Catalonië is de krijgswet afgekondigd en de arrestatiën houden aan, daar op de spoorlijnen iet goederenverkeer wordt tegengehouden evenals te Valencia.
In Hongarije, te Pest, hebben de kleermakers en bakkers den arbeid gestaakt en 2000 der laatsten kampeeren in tenten op een eiland in den Donau terwijl men voor Ostrau (kolenmijnen) opnieuw vreest en nieuwe stakingen plaats vinden te Frei•waldau, Bielitz en Niclasdorf.
In Italië loopt men ook al niet vrij; rijtuig-, tram- en omnibus-employé's zijn daar aan 't staken in vereeniging met bakkers, meubelmakers en -werklieden der gasfabriek. In de Yereenigde Staten in Chicago is men ook begonnen en reeds hebben incidenten plaats gevonden ; 10.000 wever» hebben er den arbeid aan gegeven, en om nu toch iets te doen, houden zij de omnibussen aan en vernielen die voertuigen, opdat hun collega's ook niet kunnen gaan werken. Duitschland's Rijksdag wordt morgen op het middaguur door den keizer geopend met een redevoering, die heel belangrijk moet zijn, maar van ontwapening — waarvan in den laatsten tijd zoo nu en dan eens iets is gehoord — zal wel niets worden gezegd, integendeel heeft de Bondsraad nu een voorstel in behandeling, ten einde het aantal batterijen van 364 op 418 te brengen, wat een versterking van de infanterie met 5000 en van de artillerie met 6000 man insluit. ■ De verkiezing van den president en zijn adjuncten door den nieuwen Rijksdag met zijn ultramontaansch-progressistisch-socialistische meerderheid, houdt de gemoederen bezig;met noemt v. Levetzow, den oud-president en conservatief, als de aangewezen persoon met een vrijzinnig man en een centrum-lid als adjuncten, De Hamb. Nac h r. zorgen er voor, dat vorst Bismarck niet in het vergeetboekje geraakt en nu weer deelt dat blad aan het hoofd van zijn kolommen mee, dat de intriges tegen den ex-kanselier reeds in den aanvang van den winter begonnen zijn, dat men den keizer heeft wijsgemaakt, dat de kanselier morphinist was, zoodat hij zijn gedachten niet meer bij elkaar had enz.» Men" schijnt op minister v.Bötticher te doelen. Boulanger,dien de F r a n c e tegen Zaterdagavond half zeven per »Honfleur" te Granville verwachtte, is natuurlijk niet gekomen en hij zal niet komen ook, hij schijnt zelf overtuigd, dat zijn einde nadert of er eigenlijk reeds lang is en de uitslag van de herstemmingen voor den gemeenteraad van Parijs, gisteren gehouden, kunnen hem in die opinie nog aanzienlijk versterken, want van de 79 leden van dat lichaam behooren er nu t w e e tot het boulangisme,l3tot de conservatieve partij en 64 tot de verschillende republikeinsche fractiën, waarvan 41 radicalen, die, zooals men weet, soms allerlei dwaasheden doen, als: werkstakers uit de gemeentekas steunen enz. Toch gaan de gematigden vooruit. Morgen komt het Fransche Parlement weer bijeen en reeds nu worden een reeks interpellaties genoemd, waarmede een over Dahomey en één over de houding der politie, Donderdag. Franknjks regeering heeft eindelijk toegestemd in de conversie der Egyptische schuld onder zekere voorwaarden.
Handelsberichten. ROTTERDAM, 5 Mei.
K o fii?„ Goea ordinair Java 55Vs e. Afgedaan 69 bn. Liberia ex Fulma. — Om zet aande termijnmarkt 4500 bn. Suiker. De markt is vast. Mei f 15ya, Juni fïs'/4, OctJDee. /14%. Tin. Stemming zeer kalm. Banca loco f 55%. Mei vlg. tBO'/i, Büliton loco /55'/s, Aug. lev. ƒ55%. Petroleum vast. Loco ƒ 8.10 E., lossend ƒ8.15 E., Najaar > 8.35 E. Meekrap. Onveranderd stil. Palmolie. Afgedaan in 2e hand ca. 119 tons Congo loco. ■Vee. Aanvoer — Paarden,oVeulens — magere en 271 vette Runderen, -i3B rattoen Graskaheren, 1 nucütere Kalveren, lS9Schapen oi Lammere? 469 Varkens, — Biggen, — Bokken ol Geiten — Ezels. Men noteert: Runderen le qual. 80 a — 2e qne&o 74 a —«3equaw 68 a—Kalveren le qnai- niet aangev.. 2e qua!. 90 a 10üe», alles per Kg, Schapenmarkt. Noteenng: le quaL 65 a 2e qua., 55 a— ,3equsd.—per Kg. "Varkens. Noteering: le qua,. 23'/2 a —,2e quai. 22'/, a —, 3e quai. 211/jC. ;Licht soort ab a 21 c. per '/s kilo, Vlasbeure. Aanvoer 17691 steen blauw 2270 steen wit. Aardappelen. Spuische Jammen ƒ2.20 a ƒ 2.60 Flakkeesche / 1.90 a 2.10. Westlandsche zand j 4.50 a 5.—, Geldersche blauwe j 1.90 a 2.10, Zeeuwsche dito ƒ1.60 a 2.—, Champions /1.20 a 1.40, Biabandsche ƒlo.— a o.—, Magnum Bonum ƒl. 10 & 1.30, Jammen Pooters/I.loa 1.40, Duitsche witte ƒ2.50 a 3, alles per HL»
Meel. Gedurende de afgeloopen week bleef meel levendig gevraagd, doch aangezien de noteerinjsen algemeen hooger waren bleef de omzet beperkt. Heden werd meel 25 a 50 c. hooger gehouden, doch koopers weren niet genegen die hoogere prijzen nog aan te leggen. Noteering per 100 Kg. netto. Eerste qualiteit Iclandsch. f 12.25 & 13.— Tweede » t t 9.— »10.75 Eerste » Duitsche. » 12.— » 13.— Tweede » » » —.— » —.— Extra puike qual. Hongaars. » 16.50 » 18.— Eerste ) » » 15.25 »16.— Ordinaire » s »10 25» 14.50 Prima Amerikaansche. » 12.— » 15,— Tweede quaL » . » B.— » 9.— Zeeuwsche Tarwebloem. . » 13.— 113.50 Zeeuwsch Tarwemee » 10.— » 10.50 Fransche Roggebloem • .» —.— » —.— Duitsche » » 10.50 » 11.50 Inlandsche > »12.50» 13.50
Granen. Tarwe was heden redelijk aangevoerd en steeg 10 a2O cent in prijs. "Voor de puike werd f 7.70 a fB.lO, voor middelbare en goede f 7.10 a f 7.60, voor mindere en geringe f 6 è, f 7.— per mud besteed. Per 100 Kilo werd van f 8.50 tot 9.— gedaan, Canada-Tarwe kon f 5.80 a f 6.30 per mud opbrengen. Rogge bij tamelijken toevoer onveranderd, de beste bi acht f 5.60 a f 5.80, de mindere en goede f 5.— a f 5.50 per mud op. Gerst werd weinig getoond. Winter is 25 cent, zomer 10 cent hooger aan te nemen, de beste Winter werd van f 5.25 tot f 5.60, de mindere en goede van f 4.25 tot f 5.20 per mud verkocht. Per 100 Ko. van f B.— tot f 9.—- gedaan, de beste Zomer werd van f 4.60 tot f 4.80, de mindere en goede van f 4 tot f 4.50 Fsr mud en per 100 Ko. van f 7.75 tot 8.25 verhandeld.
Chevalier was van f 4,50 tot f 6.— per mud te plaatsen. Haver bij ruimer toevoer onveranderd puikste vond van f 4 tot f 4,25, de mindere en goede van f 2,75 tot f 3,90 per mud koopers. Per 100 Ko. van f 8 tot f 9 naar deugd. Paardeboonen [bij afnemenden toevoer onveranderd van f 4,75 tot 5,25 pei mud naar deugd te verkoopen. Bruineboonen bij kleinen toevoer 25 «Mits hooger, de beste werden met t 8 i f 8.25, de goede en mindere met f 6.50 & f 7.90 naar deugd betaald. Witteboonen kwamen weinig voor en Heven vorigen prijs waard, voor de beste ■werd f 8.50 a f 8.80, voor mindere en goede f 7 a f 8.25 per mud besteed. Blauwe erwten bij geruimen toevoer prijshoudend, mooie kokers brachten | 7.75 a t 8,25, afwijkende van f 7.— & *7.60, Mesting f 5.80 a f 6.10 per mud op. Canariezaad als voren bij weinig aanbod en vraag werd van f 5.50 tot f 6.50 per mud naar kwaliteit verkocht. Koolzaad werd van f 12.— tot f 12.40 per mud verkocht. SCHIEDAM, Mei. Granen. Rogge •o Gerst zonder handel.
Moutwnn per vat ƒ9.— a o,— ; Jenever ƒ 1350a14.—; Amsterdamsche proef ƒ14.75 a ƒ 15.25. Spoeling per ketel ƒO4O, bij da commissie ƒ0.30.
AMSTERDAM, 3 Mei
Aardappelen. Friesche Dokkummer jammen /2.40 a 2.60, dito Franeker ƒ2,20 a 2.40. dito Eng. jammen ƒl6O a 1.70, Zeeuwsche Spuische jammen ; 190 a 3.—, dito Flakkeesche ƒ o.— a o.— dito blauwe /0— a o.—, Geldersche blauwe ƒ2.10 a ƒ230, Hamburgers ƒ 3.20 a 3.40, roode ƒ1.75 a 180, alles per HL. ZUTFEH, 3 Mei> Boter per % vat ƒ—.—.per K%. ƒO.BO at 0,96 £ieren ƒ2,50 a 3,— per 100 stuks. Aardappelen ƒ 1.75 a 2.— per HL. Appelen, ƒo,— 40.—, Peren f o.— a o.—. Vee. Rundvleesch — f— c. gt»3te — a — c.. vette Kalveren 44 a 52 c., Varkens 44 a 52 c., varkensvl. 0.52 a 064cnverscheHam<> men 56 a 70 e» alles por Kg.
Antwerpen, 3 Mei, Petroleum.
Ofücieele not. Betaald* Vsrkoop9r«, Loco» ff. 171/R a — & 171/3 a — Loopcndemaand , — n— ,17 % — JBGL«h.h—M , — 917 — Jali».., , ■ g * 1 17Va « — Augustus ...... O — » — » l"1/* O — Laatß*o imaand „ — , — , 17ys » — Markt kalm. BI oem. Middelprijzsn por 100 k£, Tarwe- Inlandsche, Eogge- Inl. (r. 22.—a —W— I©quaï.fr.26.—a'27.— in *t klein „—t 2e „ .27.— ,27.50 Franeoho , —.—, — LONDEÏ», 5 Mei. ïi n. Stemming stil. Contant £ 91.05, levering e 91.15. LONSEÜ 5 Mei Bietsuiker. De markt is vast. Mei 12/6, Juni 12/7'/j. MAAGDENBURG, 5 Mei. Bi ets m ke r De markt is vast. Mei M. 12.50, Juni M. 12.60.
Rotterdam, 5 Mei Koffie.
Mn/VVvi J.UV4 J.*. W 4 A i \J, Morgen» 10J/4 aar. Middags 2.5 aar* Java Bante» Jara Santo» » w-i 543/4 495/4 543/4 495 A Jtml 1 , ■ n 50 543/4 497/ g JnH ~,, , 843/4 öOVa 50 AognstnïUww/ 543/4 501/4 September—. 54% 50% 54% 50% October—— 49' fe 54% 49% HoTemtaZT 55;/,, 4fg «*V 48 ft December», mi- 54'/s 48 [/b 48 Januari—2 54% 47% 54% 47% PebruSm 54% «>S 54% 47;2 Maart 54% 47 54% 47% April 54% 47 54% 47 Stemming— Kalm. Kalm.
Havre, 5 Mei, Koffie.
(Telegram vaa Aug. F, W oneren do. door Gabr.' Altona). Kof Ha. Nauwelijks prjjihoadend. Rocettea Eio balen 1 dag. snJanton — balon 1 dag. ter \j ft 111»— 110,75 • f""1 mm' - 109.75 —.— , 3u\\ S 109.50 S 9 SngsstaSm b 108.25 —i— 2 , fttptembes* „ 107.— —.— ff v Octobozuoa v 103 75 —o* „ Hovembe&jk ' m 10035 —2 s December „ 99.— 98J75 3" 9 JannarU«i • 98.— —«| 9 FebrauU 97,75 —p- Maart,,.-,., » 97.— — *. ■ 1 1' — Latere dep6oha (12.15 ft) Mei fr« 111.50 Deo. fr. 98 50. Stil. Verkooperi.
Hamburg, 5 Mei, Koffie.
AAUIUIWUIgf U 1UU1) MVi 4. XW| Noteering van good average Santos, Telosfram van I, O. de Witt Vis eer. vnr min. Stemming* 10.53 83% kalm. 11- . . — «3% .
Berlijn, 5 Mei. Granen
(Telegram van Siegmimd Piaons, medegedeeld door Smalt en ZoonJ 3 Hei. 5 Mei. Tarwe per Ap 1891/4 , , 1981/4 IW/4 „ o Jmi/Juli «81/4 20# , , Sept/Oot__ 1861/ j 188 Rcgg* , April/Mei—l6B 168% o ; Mei/Jani 2643/4 ICS „ Jtini/JnlliM.wui 1641/, 164y, , , Sept/Oct—— 1!33/4 104% g g ™
Weenen, 5 Mei. Granen,
(Telegram van Jao. Fronnd, medegedeeld door Smolt en Zoon.) 3 Mei. 5 Hei Tarw» per 8.60 859 , , Mel/Jnni—_ 852 854 „ j i illim 780 784 BogS m voorjaar™,.*. 8.25 852 , _ Mnf/.Tnnl 803 8.01 B»ree Tootj aar.,........ 872 8.72 , , 840 840 HrJ» w 102 Er.os Kool raad „ A"gi/a°r> 12.70 12.79
Budapest, 5 Mei. Granen.
3 Mei. 5 Hei. Tarwe per Voorjaar „„ 8,30 8.32 • , Kaj sar... — 0— o.—
New-York, slotkoersen van 3 Mei.
Katoen Koffie Bio „ . Redwin» Katoen TjpeNo.7 Mttli ter 2. w-i '" -1 11.94 16.65 42 101'/, JnriZlS ".94 16,55 413/. 99# ■t"I i 1195 16 50 lift 98« Kngnetwimi 16 30 951/4 SeptembeaJ 11.37 16.25 — 94% CWobe3 10.87 15.95 _ 95# November 10%66 15.70 — Decembaui 10*65 15.65 - 97 Jannarlw* 10.67 15.60 — FebnarU. 10.72 15.55 - - "n—*■ min 15.50 — —• ApSÜÜ — «.«• - -
FRANKRIJK.
De markies De Morés en andere personen, die I een of twee dagen vóór de mislukte manifestatie werden gearresteerd, zijn door het parket der Seine eergisteren voorloopig in vrijheid gesteld, om binnenkort door de correctioneele politie te worden gehoord. Een veertigtal personen, die de politie bemoeilijkten, zijn tot straffen van f 8 boete tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld. De correctioneele rechtbank te Marseille veroordeelde eenige personen, die den len Mei werden gearresteerd, tot straffen van 6 dagen tot drie maanden gevangenisstraf. — Te Lyon is een fabriek van dynamiet ontdekt, die in het geheim werkte. — De zaak van de voorzitters en leden van den raad van administratie der ïSociéte des Métaux" komt heden in behandeling.
SLIEDRECHT.
Anna Maria, SandhoveL
MAASSLUIS.
Josephus Johannes,Pesch Maria Sophia, Schwippert
GOUDA.
Biesboach, Lieberton. Kelly, Egge.
MIDDELBURG.
Joh. Maria, de Jong.
NIJMEGEN.
Anna, Ylnk. w 1 T ortnDr»p\r
WALSOORDEN.
Eendracht, Fondso.
BERGEN-OP-ZOOM,
Waarom, Erkelens.
DUITSCHLAND.
Yolti Subïto, et. Magdalena, st, Frankfort,at. Khenum Planum,3t. Odin, et. Mascotte, lt
Lambortina, st. ' Helvetia, st Anna2,Bt. Poolster, st, Frans Jan,st. • Avontuur st. DieuDonné 8 st. Nieuwe zorg, st. Unitas st. 2 Mei.
DUITSCHLAND.
Fritz Kunert, socialistisch afgevaardigde inden Rijksdag, is Zaterdag, wegens majesteitsschennis, door de rechtbank te Breslau tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld; voorloopig is hij uit het arrest, waarin hij zich bevond, ontslagen. — Te Darmstadt is tusschen keizer Wilhelm en koningin Victoria besloten, dat de eerste de laatste in de maand Augustus zal komen bezoeken. De koningin zal zich dan te Osborn bevinden, zoodat de nieuwe ontmoeting op het eiland Wight zal plaats hebben.
GROOT-BRITTANNIE.
WIVUUI-DIVII Aü-linin. Schitterend was de ontvangst, die Stanley Vrijdagavond door het Emin-comité in St. James-Hall werd bereid. De geheele localiteit was met een uitgelezen publiek gevuld. De dames, die in grooter getale dan de heeren tegenwoordig waren, waren allen in de schitterendste toiletten gekleed. Stanley, die door den prins van Wales werd binnengeleid, en met stormachtigen bijval werd begroet, scheen in den beginne min of meer verbluft. Spoedig herstelde hij zich echter, en ving zijn redevoering aan met de verklaring, dat hij zich zeer beperkt in zijn woorden zag, dr-or h?t verzoek van het comité, om niet over Jvnin u spreken, daar dit de fijngevoelige Britten zou kunnen kwetsen; ook de politiek in Oost-Afrika meende hij niet te moeten aanroeren, om de Duitschers niet te beleedigen, en over zijn geografische ontdekkingen moest hij zwijgen, om niet met oud nieuws voor het Aardrijkskundig Genootschap te komen, waarover hij heden (Maandag) spreken moet. Het kostte Stanley dan ook blijkbaar moeite om binnen de grenzen te blijven, die hij zichzelven, en die anderen hem hadden afgebakend. Evenwel gaf hij een zeer boeiend en schoon verslag over zijn reis door het eeuwenoude bosch.
Rijnvaart, LOBITH 8 Mei. Gepasseerd en bestemd naar ROTTERDAM.
Mathilde st. Paul.st Maria, st. Willem 1 st Gienanth, st. Marden Dintel 8. st. Telephoou 1, at. Adèle, st. Hondrika Wilhelmina, st. Hoffnuug 3, st. Adriana J eanne,st Wacht am Rhein 7 st. Frankfort 26,Bottner. Mainz 5, Btrüb. Jacob'a, Schafer.
ROTTERDAM.
Barends, st. IJsploeg,st Orion st Flat Voluntaa 2, et* No. 23, st.
DEVENTER.
Everbard Johan, Sande?f.
TIEL.
Nooit gedacht.Saok.
BEEK EN DONK,
jStella Maria, Oomens.
VREESWIJK.
2 Gebroeders, Peters.
ANDEL.
2 Gebroeders, Roelofs.
VLISSINGEN.
! Johanna Adriana, Poppelier.
VUREN.
Berdina Maria, Sanders*
's-BOSCH.
Helena, v. Lant.
DUITSCHLAND.
Gutenoerg, st* Amsterdam 4,st. Koningin Emma, st* StadNgmegen, st.
Waterstand-berichten.
5 Mei. Waterstand 2 41 M. Yal 0.12* 3 » K 2»88 „ 015 9 Mannhalm. 3 c B 376 „ „ GO4 „ LobithMsoo. 3 r „ 11.68 , „ 043 fl BoiirorW- 2 „ ö 259 „ , 0.23 # Maaßfcriöht# 2 v „ 1.26 „ 0.15
Zeetijdingen. ROTTERDAM Aangekomen. 3 MEI.
LAUREL, st. Ijzererts, Bilbao, Verbeet en v. Swijndrecht, Binnenhaven. INDUSTRIE .st. Stukgoed. Londen. Vroege en De Wijs. Gaat op naar Keulen LAURA, Mortensen, Ledig. Schiedam. P. Fauchy. Leuvehaven.
4 MEI.
ALEXANDRA, st. Stukgoed, Stettin,Kuyper, van Dam en Smeer, Binnenhaven BURGEMEESTER VAN VOLLENHOVEN, st., Stukgoed, Duinkerken. Duinkerker Stoomb.-reederij, Maaskade. BATAVIER, st. Stukgoed Londen. N. S.V. Mij., Boompjes. IPSWICH, st. Stukgoed. Harwich. Hudig en Pieters. Westerkade. BRITANNIA, st. IJzer. Leith. Levingston en Houwens. Willemskade. SIXTY SIX, st. IJzeren pijpen. Middlesbro. Hudig en Blokhuizen. Westerhaven. BERRINGTON, st. Steenkolen, 'Newcastle. Hudig en Blokhuyzen, Westerhaven. DER WENT, st., Stukgoed, Goole, Hudig en Pieters.Boompjes. SHEFFIELD, st.. Stukgoed, Grimsby.Ruys en Co. Willemskade. CLIEVEDEN, st. Graan, Taganrog. Ruys en Co. Boei 8. FOREST QUEEN, st. Stukgoed. Huil. J. B. Croll en Co. Boompjes. CHANZY, st Erts, Caen, Jos. de Poorter. Binnenhaven. DAWDON, st. Bilbao, Verbeet en Van Swijndrecht, Binnenhaven. FITZ CLARENCE, st. Stukgoed. Londen. Ch. Cornelder en Zonen. Boompjes. E. UI?T
5 MEI.
BERLIN st Stukgoed. Grangemouth. D. Burger en Zonen. Willemskade. BRANDON, st. Ledig. Harwich. Hudig en Pieters. Westerkade. REDSTART, st. Stukgoed, Londen.Levingston en Houvrens, Boompjes. HISPANIA, st. Ijzererts. Bilbao. Wm.H. Muller en Co. Rijnspoor. ROTTERDAM st. Stukgoed. Grangemouth. D Burger en Zoon, Willemskad'' SVEN RENSTRöM, st., Stukgoed, G> lenburg, Kuyper, van Dam en & \ear Westerhaven.
Vertrokken. 3 MEI.
ANTON, st. Ballast, Stettin. ALSEN, st. Phosphaat, Dantxig. OTHELLO, st. Stukgoed. Ilavre. MAAS st. Stukgoed. Hamburg. CALLISTO, st. Stukgoed, Goole. SEAGULL,st. Stukgoed. Huil. ALBERT st. Stukgoed. Huil. RETFORD, st. Stukgoed. Grimsby. ISLE OF FRANCE, st. Ballast, Cardiff.
4 MEI.
ELLA CONSTANCE, st. Ballast, Middiesbro. OUSEL st. Stukgoed. Liverpool. INDUSTRIE, st Stukgoed. Keulen. LORD HAMILTON, King, Mineraalwater, Londen. BRlTANNlA,Kristensen, Ballast, Engeland. HARWICH, st. Stukgoed en Geslacht Vee. Harwicb.
5 MEI.
ALESUND, Frayland. Ballast, Engeland. PETERBORO, st. Stukgoed en Passagiers. Harwich.
OOSTENRIJK-HONGARIJE.
Eenigeweken geleden meende de regeering gerechtigd te zijn,een protest, dat de jong-Tzechen hadden verspreid tegen verscheiden artikelen van het compromis, tusschen de Duitschers en de oud-Tzechen gesloten, in beslag te nemen. Gregr's vrienden zijn tegen deze inbeslagneming, die zij partijdig en onwettig noemen, in verzet gekomen ; de zaak is in behandeling gekomen voor de rechtbank te Praag, die zijn toestemming tot het verdere verspreiden van het protest heeft gegeven.
Binnenl. Havens.
IJM IJLDEN aangekomen 8 Mei Obedient, st, Newcastle Jason, st, Midd. Zee Glasgow, at, Warkworth 4 Mei AfHstelairoom,
Scheepstijdingen TERSCHELLING, 2 Mei.
Z. M. stoomschoener Ooi fijn is hier heden na een tocht op de Noordzee weder binnengevallen. Men brengt dit in verband met eenige zeer onheusche daden door vreemde stoomloggers tegen onze visscherij bedreven.
VLISSINGEN, 2 Mei.
De opbrengst der op gisteren gehoudei veiling van de geredde» lading der gezonken stoomboot Germania bedraagt f 1939,50 en dat van dan inventaris heeft opgebracht /2C6.
— Hedennacht kwam alhier ter reede van Hamburg het nieuw gebouwde Duitsche ss. Lulu Bohlen, kapt. Busch, teneinde eenige passagiers eerste en tweede klasse per sleepboot uit Antwerpen gekomen benevens hunne bagage alhier aan boord te nemen met bestemming mar Afrika. Naar men verneemt zal er iedere maand eene overscheping van deze Lijn (de Woermann Lijn) van uit Vlissingen plaats hebben.
FLENSBURG, 26 April,
Het Seeambt te Flensburg heeft betreffende het ongeval aan den ketel van het ss Orconera, den 2oen Aug. 1889 op de reis van Rotterdam naar Bilbao overkomen het volgende besluit genomen: Om het Consulaat te Rotterdam te verzoeken het machinejournaal benevens het ketelregister van genoemd stoomschip op te vragen en aan het Seeambt te zenden. De machine-inspecteur Meijer te Rotterdam en de machinisten van de Orconera door bemiddeling van het Duitsche consulaat betreffende de staat van den ketel en andere deelen om inlichting te verzoeken; ook de namen der machinisten en stokers, welke tijdens het ongeval aan den ketel overkomen de wacht hadden, wenscht men te vernemen. Daarna zal eene nieuwe termijn tot verdere behandeling der zaak worden vastgesteld.
Passagiers van stoomschepen.
Per stoomschip lltrecht, kapt. W. Van der Sprang Van Lee, zijn van Rotterdam naar Ned.-ïndië vertokken, S Mei. K. Bohré (mil. apotb. 2e kl. O. I. L.)*; Mevr. Wed. L. S. Wilkens, geb. Sonius en 3 kinderen*; J. Ballot, echtg. en kind; H. F. Grivel. * Van Marseille.
UITLOTINGEN. Loten Belgisch Gemeentecrediet 1868.
Met Fr. 15000 No. 99193 „ „ 1500 „ 120636 , „ 500 „ 91649 67824 . , 225 „ 16402 87561 61476 75284 77630 129141
Loten Bucharest van 1869.
94 seriën. 91 1808 1866 2478 8621 4684 5881 6401 206 1486 1868 2489 8786 4745 5460 6451 228 1480 1889 2566 3829 4859 5528 6707 246 1491 1927 2608 8868 4862 5682 6802 249 15*40 2158 2654 8923 4950 5871 6828 868 1623 2229 2766 3934 4983 5898 7128 364 1638 2239 2806 4088 5037 5912 7181 475 1669 2267 2881 4138 5146 6009 7202 648 1672 2273 3821 4270 6189 6047 7373 651 1744 2324 8383 4632 5197 6202 7441 871 1825 2862 3357 4645 5252 6217 7478 1183 1835 2898 3538 4681 5849 Serie 1672 No. 18 fr. 50000, serie 2566 No. 83 fr. 10000, serie 2267 No. 95 fr. 5000.
Brunswijksche Loten van 1868.
Sorlo 6478 No. 39 rak. 150000, serie 5996 No. 30 mk. 12C00, serie 9075 No. 17 mk. 6000, serie 6262 No. 46 mk. 8000. 800 Mk. Berie No Serie No. Serie No. Serie No. Serie No* 852 11 4152 42 5052 83 5989 10 6262 86 8397 22 4897 49 5289 27 6262 17 6665 22 240 Mk. 498 7 1055 85 4849 8 5989 16 6784 48 916 28
Beiersche Loten van 1866.
Met mk. 800000 No. 87309 „ - 48000 , 26115 , 9 18000 w 53819 , n 4800 , 73419 „ - 2400 „ 60729 97893 115284 136461
WISSELKOERSEN. ROTTERDAM 5 Mei.
Disconto per 3/m Kort. ttondenwMMHnH. 3 %£l 11.96 12.041/. Parijs. 3 fr.loo _ 47.15 47.921/. Antw./Bruss9l.M. 3 ir.loo „ 47.4'21/j 47.80 ZwitseriUsankpL3% - fr.loo B 47.20 47.60 Dnits.Rykab.pl. 4 .E.M. 100 „ 58.50 59.05 WftAnan—, „0.TT.f1.100 s 100.25 101.25 ItaLßankplaats..6 % Ls. 100 „ 46.10 ' 46,70 St.PoterBbarg_ B Rs. 100 „ 130.— — Lissabon 6 R«. 100® „ 2.63 — Disconto van Wisselbrieven 2!/o % van Pand brieven 3 %. Rente van Deposito-gelden bj} de Kassiers 1 i/j % met twee dagen opzegging.
5 MEI. Beurs Rotterdam. Staatsleeningen.
RESEH&UJS.C.WerIï. sch.2l/2 81V,.— — — Hoj»l3WjK.Ob,Lcen.'67.s — _ _ _ Rente in Goud ..... .4 967 a — — — Goudleoning- 188 t • .4 871/4 — — _ Hong Spw. Obl. in zilrer4Y* Sl3 — —■: —. P3BTUöAJuObIig.IBS3/84.3 "6115/IS— — — BtlSSjAwDoCblig, bij Hopes — mm •mm — Oblig.Leen. lse4flOOO .5 1021/» — — — Obl. 1866 1000 ..5 — — — Oostorscha LeeninglB7B,s V. —: — SPARJJK Obl. Perpot. sch.4 70 — «— — VENEZUELA ahü
Stedelijke Leeningen.
Leen. Rotterdam 1886 3'/.} 100Y4 — — —
Industrieele en Financieele Ondernemingen te Rotterdam.
Pandbr.Rott.HypotheekbJil/2 99>/a SA — —- Pandbr.Z.H.Hypotheekb.4 lÖOi/2 — 4jmd.i'r.Afr.fl.-Ve-inooi, 12"Yj 3/. — — Aand. Ned. Stb.-Maatsch. 55 - — — — — —
Industrieele en Financieele Ondernemingen buiten Rotterdam.
Pandb... Hat. flyp. b. .SP/a rOl/3 — —- —
Spoorweg-Leeningen.
lTAlilÏ.Obl.YictorEmanuel3 ~ — — -5 ObZ.-Ital.Bp. 500.'2500.3 191/4 3/a — — POLEK.'W — — — — Aand Waracbau-\Veenen ll&folltiïf. — RUSLAND, aand. Gr.sprw.s 120?/a121 «— ~ Obli».GrooteSpoorwogm.4 905/a 7/s —■ Aand. Baltischport. 5 625/ g 3/4 — Aand. Paskowo Spw. . . 3/4 — — Oblig.lnwangorodDombrS 95/3 — — —» AandJnwangerodDomb?.s 96'/s — — — Aand. Morsch.-Sysran ,5 34 l[B — — Obl. MoBk.-Jarosl, prior,s 65 >>/3 — «• l oblig.orel-vitebsk,£loo 5 KHSI/z — — — "Wladi Kaukasoblig. 4 87i,/8 — — — fcand.Riaschsk-Wiasma.s 34 Ys ~ — Z.W.sprw. Rs 500/1000.4 75% Y4 — —
Amerik. Spoorweg-Aandeelen.
Central irKsiüc Asmd. 343/4 — — — Denver RioGrande aand. 18y2 — —. — Denv.RioGrande .4 53 — — — Canada Pao. Bprw. 771 Vi6— — —
Amerik. Spoorweg-Obligatiën.
Atchis. Top. en Santa Fé.4 83 tó/w 84yi 6— — dito Incomebonds 5 65% 66 — — CheasapA Sonth. ObUg^.6 — — ■ — Chic. Atl.|Spw. obl. 6 95 — — Oblig. Florida . . .5 991/4 — — — Norfolk Equipm, Bonds 5 94i/a —* — —
Tramweg-Maatschappijen.
Sam.-JoanaSt.Tr.-3iy.Ob.i 101% — — —
Premie-Leeningen.
HBDEBSAH», Bt. Araat 3 — — — — Stad Botterdam 3 1081/4 — — — Loten Rott. Schouwburg/ 1.47 V» 1.49 — — BiWiOt OblflUA.nw.l«B7.2'/3 — — — — Loten Brosse 1886 .1 S!>Vr — — —
Beurs van Amsterdam.
Vr.KS; Heilet Nederland. Gert. N.W.Scta.S'/, .S& do do do 3/f mu{ll -75*3? ;# ftnsland.Grt.lnsch.6eS. 1855.8 do Obl. 1866 a ƒ1000.5 — do do 1866 a £ 100.5 n. ooi/ do 1889 a £1001e5.G1.4 ** ÏSg RussischeOosterscheLeon. -2e .5 ...3» do do 1815 £ 10» V» do do Leening 1880..4 ; " do d 01867/69 £ 20-100.4 •"Yl Spanje.Oblig.Perpet.Schuld.4 ~ ™6, Turkije. ÜbliK. Geprivillg.. .5 ®f& do do Douane-Turken.s *AJf> ,J,f do do Geconv. Ser. D. »* /« B'' Egypte. Oblig Leen. 1876 4 . „„ Mexico. Obllg • _ 98 Columbia. Oblig Brazilië. Oblig. 188#. .. .4 ™7/» Peru. Oblig. Leening 1870 .8 J® fï» do do 187Ï .5 gfc Venezuela Oblig. 1881. . 4 51 Aand. N Afrik. Handelsr — 1 Aand. Cultuur Maatsch. . 55 Ie |J/« do do do PreJ. - IMJ« Rott. Int. Gr.&H. Ver.Aanö, — „ — Aand. Maxwell. . . }®A« — Maxwell Incomebonds. . . " /ie Maxwell Imcomebonds Prior.# JJ — Aand. N.Rüns. volg.£2o-200. »"% »« Oblig,Ned.Centr-SpoorGes. 9» 90«. Obl.Wt.-Wez.1875/80 Ges.» 58 88% Italië. Zuid-Ital. Spoonv. 0b1.3 3®'/s 59 & do Snoorwl. 18S7/89Sr.ab.J 54'A6 34 Aand.Warscfiau-Weenen. . ii? 7« ;'?s» Rusland.Gr.Spoorwm.Aand.s r,,,™ » Baltische Spoorwm. Aand. ®*/s Wh Obl. Moskou-Jarosl. Prior.6 — 65 Obl. lwangor-Dombrowo.4% 94% Aand. do do .» 97 99* Morschansk-Svsran Aand.B «4 Jiti Orel-Vitebsk Oblig... . 5 M?» Riaschk-Wiasma Aand.. 34 «ih Transcauc. Spoorw.Oblig.3 — Obl. Wlad.-Kawk. Gr.St.4 87% 87'%« Zuid-West. Spoorw. Aand.# 75 '8 k do do Oblig.4 87/< 87-/ j Zweden. Zwed.-Noorw.Obl.# 15?» »j[« Amerika. Obl. Atch.Topeka.4 83f/a 84 Cenlral Paciflc Aand. . 3i A i|| /» Canada Pacilic Aand. . , 77 77 Denver Rio-Grande Aand. 18"/ i» }<»:«* Miss. Kans. Tex.And.Ges 18 lra N.-Y. Erie&West Aand. 27% «% Natasville Cert. v. Aand. . 90'/n 9# H.-Y.Ont. & West. Aand 20>/< 20 Union Pacific Aandeelen. 68'/s 6874 WabashSt.L.&Pac.Aand — — Nederland. Loten Amsterd. .8 — — Hongarije. Tbeiss-Loten. .4 — lfflVj Spanje. Madrid 3 481/« 48vj Turkije. Spoorwegloten ..3 18 18% Aand. Rotterd.Lloyd . . Hï 112 Oostenrijk. Papier Coupon», ji.25 ïl.S® do Zilver do ji 30 H.2V& Rusland. Roebel Coupons. . 1.321/, 1.33% do do dolnGoud. 1.90 1,9» Atuad. Ameiikaaascfae Vaart. _ __