Een vreeselijk onweer heerschte gisternamiddag op onderscheiden plaatsen, niet slechts hier te lande, maar ook in het buitenland. Althans te Londen was het vreeselijk weder.
Uit Goes wordt gemeld, dat de bliksem in het huis eener 80-jarige weduwe Q. aan den Oostsingel sloeg. Het hemelvuur sloeg door den schoorsteen naar binnen en ging er door de openstaande deur weer uit. Schade van beteekenis werd niet aangericht. De hoogbejaarde weduwe ontstelde echter hevig van den schrik; zij bleef overigens geheel ongedeerd.
Door het inslaan van den bliksem brandden gistermiddag te 6 uur te Rijsoord (gemeente Ridderkerk) een schuur en paardenstal af, staande midden in de kom der gemeente. Het pand behoorde bij de uitspanning »het oude raadhuis van Rijsoord." Aangezien het perceel geheel van hout was en dien dag juist was geteerd, brandde het spoedig geheel uit.
Te Arkel sloeg gisteravond de bliksem in den schoorsteen van het rijks-stoomgemaal aan den Arkelschen Dam en deed hem over een groote lengte barsten. De schoorsteen was niet van een bliksemafleider voorzien.
Uit Hillegersberg wordt ons geschreven: Gisternamiddag, omstreeks 6 uur, woedde boven deze gemeente een hevig onweder, vergezeld van felle rukwinden en regenslagen. De bliksem doorkliefde onophoudelijk de lucht, onmiddellijk gevolgd door hevige donderslagen,zoodat iedereen dacht aan veel ongelukken. Gelukkig zijn wij daarvoor gespaard gebleven. Alleen is de warande van het bierhuis van den heer A. Hoogervorst in de Hillegondastraat, gedeeltelijk vernield, terwijl aan den anderen kant van deze gemeente, onder den Bergsclienhoek, een voer hooi. dat naar den landbouwer P. Van Driel werd gereden, onder weg is omver geworpen door den wind —alles gelukkig zonder menschenlevens te kosten.
Een hevig onweder ontlastte zich gisteravond boven Bokstel. Op niet minder dan drie plaatsen sloeg de bliksem in. Vooreerst in de telegraafdraden aan het station, doch daar de batterijen waren afgesloten, gelukkig zonder onheil te stichten. JTerder in een boerderij, waar veel schade aangericht werd,doch ook hier zonder brand te veroorzaken, en eindelijk in een huis, toebehoorende aan Thomas De Bie. Dit laatste brandde geheel uit. Huis en inboedel waren laag verzekerd. Het huis werd bewoond door de families De Jong en Van Brunschot.
De 21-jarige T. K., boerenknecht, woonachtig te Vrijenban, die gedurende het hevige onweder, dat zich gisternamiddag te 6 uur boven Delft ontlastte, met een paard het weiland, waarop hij werkzaam was, wilde verlaten, werd door den bliksem getroffen, zoodat hij op de plaats dood bleef. Ook het paard viel dood ter aarde.
Bij den landbouwer Nootenboom te Bergschenhoek is gisteravond door een windhoos het dak van diens woning weggeslagen.
Bij den landbouwer Van der Will teßerkelen Rodenrijs werd het dak van zijn woning grootendeels weggeslagen. Boomen zijn in die gemeente ontworteld. Ook de oogst heeft veel geleden.
Onder de gemeente Pijnakker heeft een windhoos gisteravond groote verwoestingen aangericht. Bij den tuinder A. Luyken, aldaar, werden de boomen uit den grond en door midden geslagen.
Bij het hevig onweder, dat gisteravond ongeveer 10 ure boven Delft en omstreken losbarstte, sloeg de bliksem in de woning van den landbouwer Van Eijk aan Den Hoorn onder die gemeente. De woning is geheel een prooi der vlammen geworden.
Door den bliksem werd gisteravond een koe in de weide van den heer J. Keij te Bleiswijk gedood.
— De mazelen zijn in Den Haag epidemisch heerschende verklaard.
— De influenza heeft in Zaamslag in denlaatsten tijd een ernstiger karakter aangenomen, wijl zij bij meerderen (meest bij bejaarden) de middellijke of onmiddellijke oorzaak van den dood was.
— Te Terschelling had deze week een ongeluk plaats, waardoor een geheele familie in rouw werd gedompeld. De zeeman S. Ree, die aan vallende ziekte leed, wandelde langs de haven en had het ongeluk er in te vallen. Ofschoon spoedig hulp aanwezig was en de geneeskundige volgens de bekende voorschriften de levensgeesten trachtte op te wekken, was alle moeite vruchteloos. Waarschijnlijk is dé man door een aanval getroffenen onmiddellijk gestikt.
— Het Café!
Het café vormt om zoo te zeggen de beurs van het maatschappelijk leven. In het café knoopt men kennissen aan, sluit men vriendschap, knoopt men betrekkingen aan en doet men zaken. In het café verdrijft men de verveling, verdroomt de zorgen en zoekt men de vreugde. In het café onderhoudt men hetgeen men weet door het lezen van couranten en tijdschriften, men politiseert er, verbetert de toestanden onder een grogje, lost de sociale vraag op en helpt men de wereldgeschiedenis maken. In het caté spreekt men met zijn meisje, (want de meisjes gaan tegenwoordig ook naar het café) bij een glaasje gerste over liefde en toekomst, of men onderhoudt zich met de kellnerinnen, knipoogt naar de kokette courtisane, die passeert, men strijdt en is de wereld de baas. In het café zet men zijne staatsburgerlijke rechten uiteen en vergeet er zijne huiselijke plichten, versterkt zich voordat men een zaak gaat sluiten, ruïneert zijn maag met koud bier en verteert het verdiende, terwijl vrouw en kinderen om brood vragen. In het café knort men over de gebrekkige ventilatie in scholen en feestzalen en ademt daarbij tabakswalm en alcoholdampen in, die de gezonden langzamerhand vergiftigen.
— Op visschersgebied doet zich — naar men ons schrijft — dit jaar een zeer vreemd verschijnsel voor. Er is n. 1. voor de schepen, die de zomerbeug-visscherij uitoefenen, geen aas te bekomen, althans niet het gewoon gebruikelijke aas, de z.g.n. »geep". Nu heeft men het voornemen met deze schepen de haringvloot op te zoeken, om van deze haring voor aas te bekomen. Vele Middelharnissche, Zwartewaalsche en Pernissche schepen zijn thans
genoodzaakt tot dit hulpmiddel hun toevlucht te nemen.
— Geverfde rozen!
"Witte rozen kan men naar gelieven in verschillende kleuren verven en wel op de volgende wijze: In een liter warm water wordt 8 tot 10 gram pikrin-zuur of wel blauwe en anilin-oranje opgelost. Wanneer het water koud is, worden de rozen er in gedoopt en na een uur zijn zij veranderd in mooie, gele theerozen. Om violetkleurige rozen te krijgen, mengt men onder het water een weinig jodium-violet.Helder scharlakenrode rozen verkrijgt men door bijvoeging van saffranin of koperrood. Om lichtroode in donkerroode rozen te veranderen, gebruikt men een oplossing van aluin en saffranin in water. Dezelfde bewerkingen kan men ook op andere bloemen toepassen. Zoo heeft men dit reeds met goed gevolg gedaan met Hortensia's.
— Men schrijft ons uit Scheveningen: Van het spuien wordt te Scheveningen niet veel bemerkt. Gisteravond en heden was de wind noordelijk en ging de zooper ook dienzelfden weg (noordelijk) zoodat het grachtwater in zee naar den kant van Loosduinen zijn weg vond.
— Volgens berichten van de Duitsche visscherijmarkten komt er thans veel vraag naar haring. Deze vraag regelt zich naar de aanvoeren van aardappelen en groenten. De Duitschers gebruiken, zooals men weet, de haring op dezelfde wijze als wij het vleesch; hoe meer groenten er dus worden aangevoerd, hoe meer haring er wordt verbruikt. Natuurlijk zijn deze stijgende prijzen gunstig voor onze haringvisschers.
— In de synagoge der Israëlietische gemeente te Veendam is bij ongebruikte voorwerpen gevonden een prachtige, met zilverdraad bewerkte rood zijden, antieke toramantel uit de 17e eeuw.
— Omtrent den wielerwedstrijd van Tilburg naar Oorschot, die den 13n jl. heeft plaats gehad, en waaraan 13 liefhebbers deelnamen, lezen wij in de Meier. Ct.: De winner van den eersten prijs was zoo afgemat, dat hij voor velen, die hem hadden zien vertrekken, onherkenbaar was. Zou het wel goed zijn, in zulk een toestand een volle flesch wijn in één teug uit te drinken? Misschien kan het antwoord eerst later gegeven worden. Een tweede kwam het bloed door den neus, sommigen meenen zelfs gezien te hebben door den mond, te voorschijn, en toch was hij niet gevallen of had zich door geen ander toeval bezeerd, maar was dit slechts een gevolg van 't geforceerd rijden. Een ander lag ademloos, zwaar hijgend en kreunend langs zijn rijwie', tusschen den weg en de sloot, en antwoordde niet op de tot hem gerichte vragen. Afgetobd, wekte hij het medelijden op der toeschouwers, die luide hun verontwaardiging uitdrukten over het toelaten van zulke wedstrijden. Sapienti sat!
— De heer E. v. d. Kerckhoven, vroeger aan de Hollandsche Opera verbonden, is aan de Opera te Perpignan geëngageerd.
— Korte metten maakte een haastig gebakerd man te Utrecht met den brugwachter aan de Catharijnebrug aldaar. Na een hevige woordenwisseling over het naar zijn zin te langzaam sluiten van de brug, nam hij den brugwachter doodeenvoudig op en wierp hem over de balustrade in het water. Na deze uitoefening van snel recht, koos onze vlugge vriend het pad, berucht door zeker wildbraad. Toch ■werd hij door de politie aangehouden en tegen hem proces-verbaal opgemaakt. De doodelijk verschrikte brugwachter werd door eenige toeschouwers spoedig gered.
— De oudste ingezetene van Appelscha, Aotje De Yries, vierde Donderdag haar 99sten verjaardag. Zij is nog vrij kras, hoewel in den laatsten tijd eenigszins afnemende. Van een B-tal kinderen is zij bet-overgrootmoeder., 'Kt — Een middel tegen muggen bestaat hierin, dat men een pot met versch gebrande, nog rookende koffieboonen in de kamer zet en deze er eenigen tijd laat staan. De muggen kunnen dezen damp niet verdragen, en voor den mensch is de reuk ervan niet zoo onaangenaam.
— Woensdag kwam te Breda een zwerm bijen van zeker duizenden van den kant van de Speelhuislaan gevlogen, en zette zich in het plantsoen vóór de 3e ld. wachtkamer van het station neder. Goede raad was duur, doch aan den hovenier Schonk mocht het na ruim een uur gelukken, de ongenocde gasten levend te vangen.
— Uit Lisse:
De bloembollenoogst is afgeloopen, de bollen zijn in deze streken alle binnengehaald om ze voor de verzending te drogen. Het gewas is zeer goed, behalve de hyacinthen,die bij het rooien tegenvielen.
De handel in droge bollen is aangevangen; het blijkt, dat er goede vraag is naar hyacinthen. De prijzen zijn dan ook iets hooger dan die van 't vorige jaar.
De handel in tulpen gaat niet zoo vlot als de laatste jaren; de vraag is kleiner en wegens den ruimen oogst worden er lager prijzen besteed.
De handel in crocussen is zeer flauw.
— Omtrent de verwonding van den luitenant ter zee 2e klasse Van der Hegge Spies, bij de gevechten op den lln Juni jl. geleverd, vernemen wij van zeer bevoegde zijde het volgende: Bij de bestorming van een vijandelijke versterking op linkeroever Edi-Rivier op den lln Juli jl. door de marine, stormde Van der Hegge Spies vooruit. Door een vrij onverwachten klewangaanval handgemeen geraakt met een Atjeher, ver-
wondde deze hem aan de linkerzijde van het hoofd boven het oor — een wond van ruim 5 cM. lengte — in minder dan geen tijd sabelde Van der Hegge Spies den Atjeher neer en in weerwil van het bloedverlies was hij toch nog onder de eersten in de versterking en eerst daarna begaf hij zich te voet naar de ambulance.
Den 13n Juni vertrok hij per gouvernementsstoomer »Albatros" naar Kota-Radjah, om daar in het hospitaal verpleegd te worden. Va d. — Te Breda is op ruim 86-jarigen leeftijd overleden een der oudste nog overgebleven ridders van het Metalen Kruis, de gepensionneerde majoor der infanterie F. W. Del Campo, gen. Camp.
— Bij iemand op de Lindegracht te Amsterdam heelt men f 800 uit zijn woning gestolen.
— Dezen nacht is te Maassluis nog één loggerschip van dejeerste haringreis geretourneerd. Het is de «Trouw moet blijken", schipper C. Voois, van de reederij van den heer A. Groenewegen. Het schip had een vangst van 171/3 last of 245 ton. Op de laatstgehouden afslagen van haring te Vlaardingen en Maassluis bedong de haring den prijs van f 13.50 af 13.75 voor volle en f7'/j tot f 8 voor maatjes haring.
— Wat zal zij nu een aanbidders krijgen! Te Amsterdam heeft een dienstmeisje, dat van haar spaarduitjes een lot van circa f '100 in de Amsterdamsche premieleening had gekocht, bij de deze week plaats gehad hebbende trekking de f 50,000 getrokken.
— 2 Augustus! De Koninklijke pyrotechnische fabriek te Utrecht heeft van Z. M. den Koning de opdracht ontvangen om voor een flink vuurwerk te zorgen, dat op den 2en Augustus, den verjaardag der Koningin, vóór het Paleis Het Loo ontstoken moet worden.
— Breda—Antwerpen 1 Deze week is de officieele proeftocht gedaan van de Zuid-Nederlandsche Stoomtramweg-Maatschappij, tot inspectie van de stoomtramlijn Breda— Antwerpen. De weg voldeed in alle opzichten. De dienst zal 24 Juli beginnen.
— Aan de glasfabriek van den lieer Meursing, te Buinermond, is werkstaking. Twintig jongens legden het werk neder en vervoegden zich bij den heer Meursing om verhooging van loon, doch deze bewilligde niet in hunnen eisch en gaf hun allen ontslag.
— De heer Arnold Ising vestigt er in de Haarl. Ct. de aandacht op, dat er in de laantjes achter de buitenplaats Ockenburgh bij Loosduincn (Westerbaen's stichting) een merkwaardige dwerg-eik staat. De forsche takken, die zich uit denkoiten, dikken stam ontwikkolen, kronkelen zich over den golvenden duingrond heen, vatten opnieuw daarin wortel, richten zich dan als nieuwe boomen op en reiken weer verder.
De ruimte, die deze boom met zijn takken en loten beslaat, is zeer groot; de heer Ising schat de middellijn er van op een twintig pas. De overblijfselen, zoo van een trap langs de helling van het duin als van een zodenbank, verraden, dat deze boom vroeger de aandacht trok — hetgeen dan ook ten volle verdiend was en het nog steeds is.
— Daar alles in de veenderij te Appelscha rustig is, zal het detachement militairen, dat aldaar nog lag, Zaterdag a. s. vertrekken. Marechaussée en rijksveldwacht blijven voorloopig nog.
— Zondag 20 Juli a. s. zal door den Noord- en Zuid-Hollandschenßond der Koninklijke Handboogschutterijen het 4e concours sde sei ie in het lokaal Piancius te Amsterdam gegeven en tevens het 40-jarig bestaan van de feestvierende vereeniging «Genoegen zij ons doel" herdacht worden. Prachtige prijzen zijn voor dezen wedstrijd disponibel gesteld.
— Door 18 landbouwers te Stadskanaal is een naamlooze vennootschap opgericht tot aankoop van meststoffen. Het doel is vuilnisbelten in Holland en Friesland te pachten, op de vermenging der meststoffen toe te zien en dan den mest te verdeelen. In den laatsten tijd voldeed de compost uit de steden minder goed dan vroeger.
— Men schrijft ons uit Maassluis: Het aantal bedelaars, dat onze goede gemeente van uit de richting Delft komt bezoeken, neemt weder onrustbarende afmetingen aan. Er is een tijd geweest, nu ongeveer een paar jaar geleden, dat dit schunnige volkje zoo uitermate brutaal werd, dat eerst de ingezetenen en later de gemeentebesturen van Maasland en Schipluiden besloten krachtige maatregelen te nemen, tot keering van dien stroom, en alle niet gepatenteerde en van eene schriftelijke vergunning voorziene kooplieden ten strengste werden geweerd. Wat niet weinig tot verdrijving dier vrijbuiters bijdroeg, was, dat onze ijverige politie-commissaris streng toezicht op hen deed houden en wist te verhinderen, dat zij het den ingezetenen met hunne, helaas, maar al *te groote vrijpostigheid lastig maakten. Het schijnt, dat dit toezicht echter indenlaatsten tijd weder minder nauwlettend geschiedt, althans reeds weder dagen achtereen verschijnen groepjes van deze landloopers, waarschijnlijk door het fraaie weder uitgelokt, binnen onze veste, strompelend op houten beenen, hinkend op krukken, voortgetrokken in een hondenkar en steeds vergezeld van gezonde kloeke personen, die meedeelen van het medelijden, dat het aanschouwen dezer swould be" ongelukkigen opwekt.
Niet zelden echter zijn deze tooneeltjes van den walgelijksten aard. Zoo zwierden gisteren een paar soortgelijke individuen, marskramers, man en vrouw, in zoo verregaanden staat van dronkenschap
iangs onze straten in de richting naar Delft terug, dat hier en daar, waar zij passeerden, volksoploopjes ontstonden en de lieve jeugd zich natuurlijk niet onbetuigd liet, in het uithalen van nare grappen en bet uitdenken van de fraaiste benamingen voor dit zalig mensehenpaar. Het wordt dus hoog tijd, dat de politie er zich eens weder mee gaat bemoeien; niet alleen onze burgerij, maar vooral achter- en buitenaf wonende boeren krijgen den grootsten last van deze speculanten op de liefdadigheid, die, waar zij geen kans zien het medelijden te wekken, zich vaak niet ontzien tot bedreigingen en scheldwoorden hun toevlucht te nemen/'
— Oude liefde roest niet!
Te Anna Paulowna is een adres aan den Gemeenteraad in omloop, waarin verzocht wordt, da kermis, welke sinds ongeveer 20 jaren is afgeschaft, weder in te voeren.
— Heden werden aan 't Kralingsche "Veer ter markt aangevoerd 338 zalmen; groote zalm gold f 1.25 a f 1.40, kleine f 0.65 a f 1 per 5 ons; 2 steuren.
— Aan de Vischmarkt te Rotterdam kwamen heden aan 13 schokkers, alle met een goede vangst tarbot, tongen, kleine schol, scharren en rog, 1 roeiboot met bot, een groote partij bot van Hellevoetsluis, 6 manden spiering, kleine tongen en riviervisch, een partij manden kleine schol, tongen, tarbot van Nieuwediep, 11 kisten Engelsche schol en 7 kisten Engelsche ijlbot. De aanvoer bestond uit 38 verschillende partijen, groot en klein. De prijzen waren 1 tarbot f 5 en de 2 ben f 5.40 tot f 2.90, tongen 4 ben met tarbot 1 7.50, 4 ben tongen f 8.50 tot f 3.50, kleine tongen 4 ben f 4 tct f 2.70, en de 2 ben f 3.80 tot f 3.60, schokker schol 4 ben f 3.50 tot f 2.60 en de 6 ben f 2.20 en de 5 ben f 1.50, rog 4 ben f 4 tot f 2, de 5 ben f 3.50 en de 6 ben zeer klein 70 cents, scharren 4 ben f 3.50 tot f 3,20, bot 4 ben groote f 3.90 tot f 3, kleine bot 4 ben f 2.60 tot f 2.10, spiering 4 ben f 1.60 tot f 1.50 en de 3 ben 50 cents, 3 ben spiering, 1 ben kleine tongen f 1.90, 4 ben bot, spiering en rivierviseh f 2.20 tot f 1.80, Engelsche schol 3 ben 12 stuks f 7 tot f 6.10 en de 4 ben 16 stuks f 6 tot f 4.90, ijlbot 2 stuks f 7.50 tot f 1.50.
Door den marktmeester werd afgekeurd "1 mand kleine schol uit Maassluis.
Ten 1 ure werden nog afgeslagen 3 manden gestripte schol, welke verkocht werden de 4 ben f 3.50 tot f 2.50 en de 5 ben f 3.80.
— Zeg eens, Willem! zei een daglooner tot zijn kameraad, je bent al half dronken, en gisteren zei je, dat je alleen bij uitzondering jenever dronk, hoe zit dat?
— Dat zal ik je zeggen, zei de ander, zie je, ik maak iederen dag een uitzondering.
— Gierige oude heer, bij een kunsthandelaar. — Mijn kinderen staan er op, dat ik mijn portret laat maken, maar ik vind dat nog al duur. Heeft u niet iets onder uwphotographieën,dat op mij lijkt?