(Zitting van heden.) SPOORWEGOVEREENKOMSTEN. De heer G. Van Dedera verdedigde de contracten, bepaaldelijk met het oog op een gewenschU concurrentie onzer spoorwegen met het buitenland. De j&ber Tak betoogde, dat de overeenkomsten te zware lasten leggen op de natie, waartegenover geringe voordeelen staan. Belangrijke offers van de schatkist -worden gevraagd en tusschen den. staat en de maatschappijen wordt een rechtstoestand in het leven geroepen, die den staat geheel afhankelijk maakt van de ondernemingen, zonder dat het middel van naasting kan worden aangewend terwijl naasting, word zij toegepast door de de Regeering, tot rampzalig geachte staatsexploitatie zou leiden. Het gemeenschappelijk gebruik is voor het buitenland niet verzekerd en de treinenregeling is niet opgelost. De toestand van het personeel wordt niet verzekerd en de verzekering zal mooielijk zijn. De onvolledige gebrekkige regeling zal worden verkregen, zonder het -volledig voordeel van concentratie on concurrentie, üok de koopsteden worden benadeeld, zonder winst voor hot landsbelang. Aan het einde zijner rede drukte de heer Tak er op, dat -wij door deze regeling, wat het verkeer en den handel betreft,geheel afhankelijk zoudenworden -van Pruisen en ons zelfstandig volksbestaan bedreigd zon worden. Hij zag in deze regeling voor ons volk een groot en dreigend gevaar. De heer Heemskerk verdedigde de overeenkomsten en wees op sterke tegenstrijdigheden op alle punten bij de bestrijders.
Rotterdamsch nieuwsblad
- 13-06-1890
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Rotterdamsch nieuwsblad
- Datum
- 13-06-1890
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A.W. Sijthoff
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 832564818
- Verschijningsperiode
- 1878-1991
- Periode gedigitaliseerd
- 1878-1945
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Gemeentearchief Rotterdam
- Nummer
- 3755
- Jaargang
- 13
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Tweede Kamer.
Binnenland. 12 Juni.
Z. M. de Koning heeft den heer Ernst George, consul-generaal der Nederlanden te Lissabon, benoemd tot ridder in de orde van den Nederlandschen Leeuw. — De 1ste luitenant der mariniers C. P. Van Borselen, belast met het bevel over het aan boord Zr. Ms. wachtschip te Willemsoord ingescheepte detachement mariniers, wordt met den lsten Juli a. s. ter beschikking gesteld van den commandant van het korps, en vervangen door den lste luitenent A. H. Bakker.
— Benoemd bij het wapen der artillerie: bij het lste regiment vesting-artillerie tot Iste luitenant de 2de luitenant L. W. baron Vanßoetzelaar, van het korps; bij het 4de regiment vesting-artillerie, tot kapitein de lste luitenant B. F. Van Gennep,van het korps.
— Voor de verkiezing van een lid der Provinciale Staten (vacature wegens het overlijden van den heer Begrain Van Jaarsveld) zijn in het hoofdkiesdistrict Gorinchem uitgebracht 2234 stemmen. Gekozen is de heer mr. A. C. Visser (liberaal) met 1119 stemmen. De heer A. Blankers (anti-rev.) verkreeg 1089 stemmen.
— Da liberale Unie zal 28 Juni a. s. te Amsterdam een gewone algemeene vergadering houden, waarin verslag zal worden uitgebracht over den toestand der «Liberale Unie" en de werkzaamheden van het bestuur in het afgeloopen jaar. Voorts worden alleen huishoudelijke aangelegenheden behandeld. — Benoemd tot raadsheer in het gerechtshof te 's Gravenliage, mr. H. Van Manen, thans pre, sident der arrondissements-rechtbank te Zieriksee. — Benoemd tot tweede klerk bij het Departement van Binnenlandsche Zaken, J. C. Ligtvoet en J. K. Den Heijer. — Wederom is het aantal afdeelingen van de Vereeniging van Chr. onderwijzers en onderwijzeressen in Nederland met één vermeerderd, met die van Gouda en omstreken. Het besluit ter oprichting werd genomen door een dertiental onderwijzers, Zaterdag 7 Juni te Oudewater bijeengekomen en daartoe uitgenoodigd door den heer Van Loo te Nieuwerbrug. Tot leden van het bestuur werden gekozen de fceeren: Van der Putte te Gouda, Van Loo te Nieuwenbrug,Slothouber te Waddingsveen,Looijen te Oudewater. De eerste vergadering zal gehouden worden op Zaterdag 5 Juli e. k. te Gouda in de Christelijke school. Het bestuur hoopt dan een concept-reglement ter tafel te brengen. — Drietal bij de Ned. Herv. Kerk. Te Schoonhoven: J. A. Van Boven te Berg-Ambacht; IJ. Bootsma te Zoetermeer en A. J. Van Wijngaarden te Mijdrecht. Drietal bij de Ned. Ger. Kerk (doleerende). Te Kalium: Adriaanse te Zeist; W. Mulder te Harderwijk en R. W. J. Rudolph te Ileinenoord. Beroepen bij de Ned. Herv. Kerk. Te Wirdum, G. Saiomons te Nieuwe-Pekela. —■ Te Berlikum, IJ. Bootsma te Zoetermeer. —• Te Termunten, R. Hazelhof, cand. te Blijham. Aangenomen het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Naar Lienden, door G. Spijkerboer te Krimpen aan den IJsel. — Naar Helder, door Th. Grarpré Molière, Oud-Indisch predikant met verlof hier te lande.
Bedankt voor het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Voor Reenen, door A. Tap te Baambrugge. — Voor Zwammerdam, door C. J. Van Arkel, te Noordwijkerhout. — Voor Kamerik, door A. H, De Klerck te Ridderkerk.
Een particulier telegram van het Vaderland uit Paramaribo meldt, dat Frankrijk 3 Mei het betwist Lawagebied in bezit heeft genomen.
— Wij moeten afscheid gaan nemen van een groot aantal onzer vrienden, die gedurende zoovele i'aren onzen administratieven arbeid hebben vericht, die, wegens de accuratesse en welwillendheid, •waarmede zij over het algemeen hun werk verrichtten, het ons zoo aangenaam maakten, met hen te handelen. Het zijn de heeren postdirecteuren en brievengaarders, die hoewel niet otficiëel, toch feitelijk zijn afgetreden als onze agenten door geheel Nederland. De Staat is tusschen beide getreden, zoodat de postkantoren nu niet meer de enkele procenten zelve mogen behouden, die het beheer der dagbladen afwierp. Wel zijn de ambtenaren financieel schadeloos gesteld, doch de vriendschapsband is gebroken ; de handel in dagbladen aan de postkantoren is geknakt, door de enkele bepaling, dat het abonnementsgeld vooruit moet worden betaald, dat op bijzonder verlangen de ambtenaren rich met de bezorging van bladen moeten belasten. V/ie zal zich gaarne een brevet van onsoliditeit zien uitgereikt, doordat het geld vooruit moet ■worden betaald ? Wie gaat iedere drie maanden het postkantoor uitnoodigen zijn blad te blijven zenden? Hoe spoedig zullen de heeren postambtenaren niet inzien, dat zij met het verzoek : »Och, mijnheer, j schrijf u dén postwissel maar zelf' veel moeite en administratieve werkzaamheden uitsparen en zoo zal allengs de connectie, die jaren lang voor beiden zulke voordeelen afwierp, gegrond op soliditeit en accurate bediening, weldra geheel afsterven. Waar andere landen het bewijs leveren, dat een innig verband tusschen de post en de dagbladen in het algemeen belang is, daar is Nederland weder op den weg der reactie, wellicht zonder het te willen, dan toch door onhandigheid der hoogere administratie. Een enkel woord van dank voor de bewezen diensten aan heeren postdirecteuren en brievengaarders moest ons toch uit de pen. Tot weerziens, •wellicht reiken wij elkaar later nog eens de hand. — Het laatste hapje van een varken! In de Kapelstraat, bij het Koningslust, te Utrecht, ontsnapte dezer dagen een groot varken, dat van een wagen in een slachterij moest gebracht worden en liep de schuur binnen van den heer F., aldaar. In die schuur bevond zich een kat met eenige jongen en nauwelijks werd het zwijn dit gewaar, of het stormde er op los en verslond een der jonge katjes. De oude kat was woedend. Zij 1 sprong den onverlaat op den rug en beet hem zoo onbarmhartig in den nek en stak hare nagels zoo diep in zijn lichaam, dat de wreedaard van woede en pijn brulde. Middelerwijl waren de achtervolgers van het varken toegesneld. Met moeite verwijderden zij de trouwe kat-moeder, en brachten vervolgens den moordenaar naar het schavot. — Inkt, die tegen vocht bestand is! Om inkt te maken, die niet vlekt, wanneer het daarmede geschrevene aan den regen wordt blootgesteld, kan het volgende recept dienen: Men lost 125 gram schellak in een liter alcohol van 95% op, men filtreert door krijt, en vermengt dan met best lampzwart.
— Door de commissie der Amsterdamsche timmerlieden, is het volgend schrijven aan heeren patroons verzonden: »De commissie der Amsterdamsche timmerlieden met 11 vergaderd op 16 Mei, gebouw d'GeelvinGk, heeft aan de timmerlieden, aanwezig op de vergadering van 18 Mei. gehouden Frascati, het i voorstel van den heer Koster gedaan, om met 1 Mei 1891 het loon te brengen op 23 cent, den werktijd op 11 uur daags. Na rijpe bespreking is men daar tot het besluit gekomen, niet af te wijken van den eenmaal vastgeetelden eisch, 10 uur werken en 25 cent per jiur, als zijnde f dit het egnige ois de werkeloosheid te beteugelen. Zij sprak echter den wensch uit om het voorstel-Koster te steunen, als het in plaats van 1 Mei 1891, ingevoerd kan worden 1 Augustus 1890. Hoewel overtuigd, dat het hoofddoel hier niet mede bespoedigd wordt, meent zij daarom het voorstel te moeten steunen, omdat het verkorting van werktijd aangeeft, dus meerdere plaatsing van timmerlieden Mogen de patroons kunnen besluiten met 1 Aug. a.s. dit te willen invoeren, zij gaven daarmede het bewijs, alreeds iets te willen doen voor de werkeloozen."
— Een prettige boodschap! Door de rechtbank te Breda is zekere Brooste Rosendaal, wiens minderjarige zoon den zoon van Schul aldaar, al spelende, met kalk in de oogen had geworpen, waardoor deze het rechter oog verloor, veroordeeld om, daar hij de aansprakelijke persoon is voor de handelingen zijner kinderen, aan Schul te betalen al de kosten, schade en interesten, op de behandeling van diens kind gevallen, alsmede de kosten van het proces ten bedrage van een kleine driehonderd gulden. De heer Broos zal zijn zoontje in de laatste dagen niet al te vriendelijk aangekeken hebben, vreezen wij.
— Bij de verpachtingen van hooigewas, die thans op Tessel aan de orde zijn, worden belangrijk hooger prijzen besteed dan verleden jaar. Vooral het algemeene weeshuis, aldaar, profiteert van die prijsverhooging. Dit weeshuis toch, dat vele landerijen in eigendom heeft, verkocht voor ruim f 600 meer dan verleden jaar.
— Men meldt ons uit|Utrecht: Bij de echtelieden L. in de Wolfstraat alhier, vervoegde zich Dinsdagmiddag een vrij goed gekleed persoon, zich noemende H. Den Koning, opzichter bij de werken aan het Nieuwe Merwede- Kanaal onder deze gemeente, te kennen gevende, dat hij dien dag van Gorinchem naar hier was overgeplaatst en nu een hem passend kosthuis zocht. Dat hij zich het eerst tot hen wendde, was een gevolg hiervan, dat hij eenigen tijd geleden toevallig een voormaligen kostganger had ontmoet, die zich omtrent hen zeer gunstig had uitgelaten en hen ten zeerste had aanbevolen.
Zooals zich laat denken, miste deze mededeeling hare uitwerking niet en werd Den K. na nog te hebben verklaard op geen paar gulden kostgeld te zullen kijken, als kostganger aangenomen en hem overeenkomstig zijn verlangen zoo spoedig doenlijk een flink maal voorgezet. Nadeninwendigen mensch te hebben versterkt, werd nog een en ander nader geregeld en o. m. bepaald, dat L. den volgenden dag voor de kofiers van Den K., die nog aan het station stonden, zoude zorgen, waartoe deze van hem een schriftelijke machtiging ontving. Vreemd stond L. echter te kijken, toen hij aan het station komende, vernam, dat daar geen koffers voor mijnheer Den Koning waren, maar nog vreemder keek hij op, toen zijn vrouw hem mededeelde, dat Den K. dien morgen was uitgegaan om een paar boodschappen te doen, om die te kunnen betalen fö van haar had geleend en sedert niet meer was teruggekeerd. Een door L. ingesteld nader onderzoek liet weldra geen twijfel over of zij hadden met een slimmen bedrieger te doen gehad, die ongetwijfeld dergelijke praktijken reeds meer heeft uitgeoefend of zal uitoefenen. — In het afgeloopen boekjaar werd voor de Weesinrichting te Neerbosch aan giften enz. ontvangen de aanzienlijke som van f 132,735,941/ - De weezen-drukkerij en binderij bracht in de kas der Weesinrichting een voordeelig saldo van f10,931,05Vs- Voor het bouwen van nieuwe huizen werd uitgegeven f 31,969,361/» en voor meubileering , f 2400,23'/,. — Gisteren vertrok van Scheveningen naar zee de nieuwgebouwde haringschuit, genaamd «Dochter Elisabeth", van den reeder M. De Niet, schipper D. Pronk. Dit vaartuig is 45 voet lang, dat is 5 voet grooter dan andere dergelijke schuiten. Het stuwde onder dek 512 tonnen, tegen 380 a 400 in andere schuiten, een hoeveelheid, die de grootste logger niet bergen kan. Het schip zal te Vlaardingen binnenloopen. ». . — Te Reenen is Dinsdagmiddag ongeveer een bunder heide verbrand. Daar men vermoedt, dat het aangestoken is, heeft de politie een streng onderzoek ingesteld. — Altijd dezelfde fout! Met algemeene stemmen heeft de Raad van Veendam besloten, met 1891 eene progressieve inkomstenbelasting in te voeren. De belastingschuldigen worden verdeeld in 65 klassen, van f4OO tot f 50,000. Van elk inkomen wordt f 350 afgetrokken als onbelast. Alweer dezelfde groote fout dus : de vrijgezel en de man met vrouw en zes kinderen, beiden hetzelfde bedrag vrij en voor de rest volkomen op dezelfde wijze aangeslagen. Wanneer zal de fiscus eens begrijpen, dat 't niet aankomt op het inkomen,maar op de menschen, die daarvan moeten leven; — dus: dat men voor ieder lid van het gezin eene zekere som moet aftrekken, als noodig voor eerste levensonderhoud? Haagsche Ct. — Aan de Kölnische Zeitung wordt »van de Nederlandsche grens" geschreven: »In vroeger jaren zijn nooit zooveel Nederlandsche arbeiders over de grenzen gekomen voor werk aan tegelbakkerijen, steenfabrieken, enz., of aan de havenwerken van Duisburg-Ruhrort als in dit voorjaar. Men telt hen bij duizenden. Del ollandsche werklieden zien niet op tegen het moeielijkste of het vuilste werk; zij zijn doorgaans ijverig en wat het loon betreft bescheiden in hun eischen. Daarom geeft men vaak aan hen de voorkeur zelfs boven Duitsche arbeiders. Hunne levensbehoeften zijn ook niet groot; hun voornaamste maal bestaat uit spek en brood,met een glas jenever er bij. De gemiddelde verdienste van een Hollandschen arbeider is aan den Rijn ongeveer 4 Mark, tegen 2 Mark in Nederland." — De oudste ingezetene van Gorinchem, de 97- jarige J. A. Van der Poel, nam deze week nog deel aan de verkiezing van een lid voor de Provinciale Staten. Ook de heer Just. Stellendam aldaar, die den eerbiedwaardigen ouderdom van ruim 88 jaren bereikt heeft, maakte van zijn kiezersrecht mede gebruik. — In de nabijheid van het kerkhof van Maastricht is |Zondag op klaarlichten dag een vrouw aangehouden en van haar geld beroofd. — Tegen October a.s. wordt te Utrecht op het Munsterkerkhof een begin gemaakt met de slooping van het Leesmuseum en het aangekochte perceel van jhr. Ram, daarnaast gelegen, voor de stichting van het nieuwe Universiteitsgebouw, aldaar. — Er worden in Den Haag weer pogingen gedaan om een nieuwe broodfabriek op te richten. Thans zijn circulaires verspreid voor een maatschappij «Haagsche broodfabriek Hollandia" en het kapitaal is voorloopig geraamd op f 150.000. — Toepassing der arbeidswet! Bij de laatste terechtzitting van het kantongerecht te Ridderkerk werd in behandeling gebracht de quaestie, of de vlasboeren ook in de termen vallen der arbeidswet. In den afgeloopen winter was eenige malen door de politie het feit geconstateerd, dat werklieden beneden den leeftijd van 16 jaren werkzaam waren in zwingelketen, zonder dat de werkgevers voorzien waren van arbeidskaarten en lijsten van bedoelde werklieden. De vereeaiging »de Nederlandsche Maatschappij tot bevordering van de vlasindustrie" had de zaak op zich genomen en werd vertegenwoordigd door Het Openbaar Ministerie eischte van den heer A. De Zeeuw Cz., aldaar een boete van 11 maal f 3, van den heer P. Kranenburg, aldaar een boete van 7 maal f 4 en van den heer Gr. Lengkeek, te Hoogvliet, een boete van 5 maal f 3. — Waterloo! Men schrijft ons uit Apeldoorn: Op Woensdag den 18en Juni, den gedenkdag van ons roemrijk verleden, zal alhier in Marialust, daartoe welwillend afgestaan, een gróót zangersfeest gehouden worden, waarop 1080 zangers van den Bond van Christelijke zangvereenigingen in Nederland uit alle oorden des lands zich zullen doen hooren. Het park Marialust leent zich bijzonder voor zulke feesten. Bij dit zangersfeest zal de heer Graaf Van Hogendorp de openingsrede houden, daarna zal Ds. J. H. Wiersma van Amsterdam het woord voeren, terwijl de slotrede zal worden gesproken door Ds. Hattink van Apeldoorn. Voor die gelegenheid zullen er extra-treinen van Helder, en Groningen naar hier loopen, terwijl de bezoekers op vertoon van het programma (tevens toegangsbewijs) op alle lijnen de heen- en terugreis kunnen maken, tegen den vrachtprijs voor enkele reis. Op den feestdag zelt worden geen introductiebewijzen afgegeven. Niet langer dan deze week zijn de toegangsbewijzen verkrijgbaar, en slechts tot een beperkt getal. Het bestuur van den bond bestaat uit de heeren: Mr. H. graaf Van Hogendorp, voorzitter, J. H. Hanssen, secretaris ; het bestuur van de afdeeling Apeldoorn uit de heeren: J. W. A. Bruins, voorzitter, en H. Rijsdorp, secretaris. — De heer Dutoit, uit den Transvaal, is te Amsterdam aangekomen met Jiet voornemen, in de volgende week lezingen over de goudindustrie te houden. — Te 's Hertogenbosch stierven in Mei jl. 21 personen aan ziekten der luchtwegen, dat is nagenoeg een derde van het getal overledenen. Zou dit niet als het gevolg van de voorafgegane influenza mogen worden aangemerkt? vraagt de »Pr. N.br. Ct." — Vergiftigd! Een jonggehuwd paar op Tessel, dat nog niet in het bezit van het ber.oodigd kookgereedschap was, kreeg van een buurvrouw een kookpan ter leen. In die pan was kort te voren tabak gekookt geweest, welk aftreksel wordt gebezigd om er de schapen mee te wasschen tot verdrijving van ongedierte. Ofschoon de pan behoorlijk was gereinigd, schijnt er toch nicotine tusschen het afgeschilferd émail te zijn geraakt. Pas had het paartje het middagmaal gebruikt, dat in die pan was klaar gemaakt, of aanstonds kregen man en vrouw hevige braking. Terstond werd een geneeskundige ontboden, die de slachtoffers van hun onvoorzichtigheid zoo flink wist te helpen, dat beiden reeds buiten gevaar verkeeren. — In gemeenten waar alleen des Zondags gelegenheid bestaat kosteloos het huwelijk te voltrekken, is weldra een andere regeling te verwachten, waarbij ook op een anderen dag daartoe gelegenheid wordt gegeven. Althans de Minister van Binnenlandsclie Zaken heeft de Commissarissen des Konings in de verschillende provinciën uitgenoodigd bij de gemeentebesturen, voor zooveel noodig, een daartoe strekkend besluit uit te lokken. — Curiositeit! Een aanplakbiljet van de voorstellingop 19 Februari jl. gegeven in den nu afgebranden Stadsschouwburg te Amsterdam, heeft bij openbare veiling f 2.75 opgebracht. — 11. K. H. de Groothertogin van Saksen Weimar heeft aan het diaconessenhuis te Breda eene gift geschonken van flOO. — De exprestrain met ongeveer duizend bedevaartgangers, van Amsterdam naar Sittard, is eergisteren aan een groot gevaar ontsnapt. Door het springen van de Westinghouse-rem, werd een wagen geheel defect, waardoor een zware schok veroorzaakt werd en men genoodzaakt was den wagen uit te zetten. Met eenig oponthoud kwamen de pelgrims met den schrik vrij. — In de groote lampenfabriek van de firma De Beer, te Ginneken bij Breda, is Zondagnacht -vs» nware brand uitgebroken. Eerst na 7 uur was men den brand meester. Van de machinerieën is zeer veel vernield, terwijl eene groote hoeveel-' heid lampen mede een prooi der vlammen werd. De oorzaak is onbekend. — In de ijzerfabriek der firma Merkelbach van Enkhuizen & Co. te Breda, had een werkman het ongeluk met zijne hand tusschen een machine te geraken, waardoor dat lichaamsdeel verbrijzeld werd. — Sprinkhanen! De mailboot «Prinses Amalia", van Batavia naar Amsterdam bestemd, en den 8n Juni te Genua aangekomen, is in de Roode Zee overvallen geworden door een regen van roode sprinkhanen, welke bij honderdduizenden aan boord rondvlogen en, zoover het oog reikte, de oppervlakte der zee bedekten. Deze plaag, die ter hoogte van Mekka een aanvang nam en eerst in de Golf van Suez eindigde, heeft niet minder dan 33 uur geduurd. De insecten, die een vlucht hadden van 12 tot 17 cM., schenen onschadelijk; aan boord althans heeft men er geen nadeelige gevolgen van ondervonden. — Te Breda zal binnenkort worden aanbesteed de onderbouw en de beheüng voor een nieuw paleis van justitie en huis van arrest, op de gronden nabij de cellulaire gevangenis. — Bij de regeering bestaat het voornemen te Breda een kazerne of inrichting te bouwen tot opleiding voor het korps maréchaussees. — Onder de gemeente Veur, bij Leidschendam, had eergisteravond omstreeks vijf uren, een droevig ongeluk plaats. Een viertal kinderen, hun volle aandacht schenkende aan een rijdenden en bruidssuikers strooienden bruidsstoet, werd eensklaps verrast door de naderende stoomtram, waarvan het personeel begrijpelijkerwijze ook naar den stoet keek. Drie der kinderen konden zich nog in allerijl van de trambaan verwijderen, maar cén hunner werd door do machine gegrepen en op den grond geworpen. Het arme kind overleed bijna terstond. — Heden werden aan 't Kralingsche Veer ter makt aangevoerd 87 zalmen, groote zalm gold f 1.45 a f 1.55, kleine f 0.95 i fl.lo per 5 ons; 3 steuren aangevoerd. — Aan de Vischmarkt te Rotterdam kwamen heden aan : 3 schokkers met kleine schol, scharren, tarbot, tongen ; voorts 20 manden tongen, ta: bot en kleine schol, 1 kist Engelsche schol, 3 ijlbotten, 2 kisten groote en kleine kreeften, 3 manden gedroogde scharren en 2 manden versche finten. De aanvoer bestond uit 19 verschillende partijen. De prijzen waren als volgt: schokker-schol 4 ben (uitleggers) f 7.20 tot f 4.80, stortschol, zeer klein en doodelijk, 4 ben f 4.10 tot f 2.80, scharren de 4 ben f 3.30 tot f 2.80 cn de 6 ben f 4.30, tarbot f 3.60 tot f 2.90, per stuk en de 2 ben kleine tarbot f 4.80 tot f 3.90 en de ben zeer klein f 6 tot f 5.20, groote tongen 2 ben f 7 en de 4 ben, 22 stuks, f 10.90, kleine tongen 3 ben en 1 ben kleine schol f 7.90 tot f6.7ö. Engelsche schol, groote, 3 ben, 12 stuks, f 8.30 tot f 6.20 en de 4 ben kleine, 16 stuks, f 6.40 tot f 6.10, ijlbot f 9.50 tot 17 per stuk, : groote kreeften 1 ben, 5 stuks, f 6.50 tot f 3.10, kleine kreeften f 3.50 tot f 1.80, gedroogde scharren en 3 ben groote, 9 bos, f 4.70 tot f 3.90, kleine scharren 4 ben f 8.30 en de 6 ben f 3.40, verscfac finten van 9 cent tot 7 cent per stuk. , . — »Heb je gehoord aan welk groot gevaar mevrouw Snoek ontsnapt is?" M «Neen. Welk dan?" • ' »Zij besloot gistermorgen, na een twist met haar man, een einde aan de zaak te maken en zich te verdrinken. Maar toen zij de deur uitging, begon het teregenen, en zij is teruggekeerd, omdat zij bang was nat te worden." , — Een eenvoudig, oud vrouwtje, treedt binnen en legt een zeer klein pakje op de toonbank. »Och, mijnheer," zegt ze; «verleden week heb ik hier drie goudvisschen gekocht; nou is er een ' van dood gegaan. Zou u mij daar niet wat anders voor kunnen geven; ik wil er wel wat op verliezen ook."
Buitenland.
Uit het verre westen, uit Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, is hedenmorgen in de residentie een bericht ontvangen, dat in 't bijzonder voor ons van belang is. Frankrijk zou namelijk 3 Mei het betwiste Lawa-gebied in bezit hebben genomen, het strookje grond van Guyana, ingesloten door de rivieren Tapanahoni en Lawa, dat reeds sinds lang het onderwerp uitmaakt van diplomatieke onderhandelingen, die tot nog toe tot niets definitiefs hadden geleid. De nare kalmte op het gebied der algemeene politiek, waarin niets en niemand wat afwisseling of opfrissching weet te brengen, heeft haar goede zijde voor hen, wier streven ot'ageeren anders vermoedelijk geheel op den achtergrond zou worden gedreven door meer interessante, gewichtiger gebeurtenissen. Zoo'n rustige rust is bv. gunstig aan een Bonlanger, aan een hertog van Orleans, aan een Bismarck zelfs, wiens veelvuldige, vrij eentonige en niet zoo gansch en al onschuldige interviews worden voortgezet met een ijver, als gold het 't behoud van den Europeeschen vrede en als ware men te Berlijn er hoogelijk mêe ingenomen. Dit laatste is evenwel lang niet het geval, al ziet het Hamburgsche orgaan in al die interviews ook niets kwaads en al herhaalt dat blad dan ook heel plechtig dat men der regeering des Duitschen rijks geen grooter dienst zou kunnen bewijzen dan prins Bismarck doet, als hij zijn meening doet kennen aangaande het oude en het nieuwe regime, hij, de man van ondervinding, en dat wel in 't belang van den vrede en de verzoening tusschen landen en volken. Het blad ziet niet één reden waarom vorst BismarcK de rol van overledene zou spelen na het Duitsche keizerrijk te hebben gegrondvest. Het nieuwe interview, een medewerker van de Daily Telegraph toegestaan, onderscheidt zich van de vorige eenigszins door zijn breedsprakigheid. Bismarck heeft zijn meening blootgelegd over alles ennog wat,over de relatiëntusschenFrankrijk en Duitschland, die hij voortreffelijk noemde, dank zij ook der vredesgezindheid van'de Duitsche natie en den jongen keizer;over die tusschenßi island en Duitschland,die ook al gunstig werden geheeten; over de triple-alliantie, zijn troetelkind, en over de verhouding tusschen Duitschland en Engeland inzake Afrika, waaruit geen conflict zal voortvloeien. Dat is een optimisme «a outrance" zou men bijna geneigd zijn te zeggen. Over keizer Friedrich liet vorst Bismarck zich gunstig uit, over zijn hoedanigheden als vorst en als mensch, maar keizerin Frederik is volgens den exkanselier eerst later haar leven gaan beteren, ten minste hij zegt, dat sinds haar vreeselijk verlies, haar houding tegenover Duitschland onaantastbaar is. Geen aanmerkingen dus te maken, ook niet op den tegenwoordigen vorst. Het Centrum heeft zijn positie tegenover de nieuwe militaire kredieten nog niet vastgesteld. Dinsdagavond is nog een langdurige zitting gehouden, waarin wel veel en levendig is gesproken , maar zonder resultaat. Vier sprekers traden op, allen tegen het regeeringsvoorstel en Windthorst deed uitkomen, dat de regeering den Rijksdag zou ontbinden, indien haar militair voorstel 'niet mocht' worden aangenomen. De regeering is tot geen concessien bereid en hoopt dat een deel der centrumleden met conservatieven en nationaal-liberalen haar voorstel er door zullen halen. Servie heeft, zooals men weet, er van den kanselier van Oostenrijk-Hnngarije lang nietmalsch van langs gehad in de Oostenrijke Delegatie en in de Hongaarsche Delegatie, waar velen aandrongen op krachtig optreden tegenover Servië, afbreking der diplomatieke betrekkingen en erkenning van prins Ferdinand van Coburg als vorst van Bulgarije heeft de kanselier gezegd, dat deze laatste quaestie niet zoo dringend is; dat Oostenrijk-Hongarije de zelfregeering in den Balkan blijft voorstaan, ook voor Servië, maar dat hij niet kan meegaan met hen, die energieke maatregelen willen. Den toestand in Bulgarije noemde hij nogmaals bevredigend, maar overhaaste inmenging achtte hij gevaarlijk. Hij zeide ten slotte dat Oostenrijk- Hongarije 't geheel eens is met Groot Brittannie, wat het Oosten betreft evenals over bijna alle internationale quaesties. Alle beschuldigden in het proces-Panitza hebben nu appel aangeteekend en de militaire procureur, ontevreden over het vonnis overPanitza enKalobkofl' geveld, heeft protest aangeteekend bij het hooge militaire hof van cassatie. De volgende week komt de zaak opnieuw in behandeling. De kroonprins van Italië, die over Innsbruck naar de «eeuwige stad" zou terugkeeren en daardoor een vertegenwoordiger van den Oostenrijkschen keizer zou worden begroet, zal zijn reis door den St Gothard-tunnel nemen, wijl de etikette eiken prins van Savoye verbiedt den Oostenrijkschen bodem aan te doen, zoolang keizer Frans Josef geen contravisite op het Quirinaal heeft gebracht en deze zou wel willen als — het Vaticaan er niet was.
FRANKRIJK.
De rechter van instructie Atthalin heeft gisteren tal ran personen gehoord, die op een of ;uidere wijze in relatie stonden met de gearresteerd.- nihilisten, zooals conciergies, leveranciers, er'/ ioo hoorde hij o. a. den concierge van Reic-ieV De verklaringen, die deze personen over a • k. earresteerden aflegden, waren alle zeer . r.\ > >• waren het er over eens, dat de Russen « zeer geregeld leven leidden en dat zij altijd trouw hun rekeningen betaalden. — In den toestand der werkstaking onder da werklieden der gasfabriek te Lyon is weinig verandering gekomen. Tot nog toe werd de rust niet verstoord. De Maatschappij heeft ter vervanging der werkstakers een aantal vreemde werklieden in dienst genomen. — Tot het behoud van een gedeelte der gebouwen van de tentoonstelling van 1889 is — zo<-. Is wij reeds mededeelden — definitief besloten. Aan den heer Alpluid is omgedragen een plan te ontwerpen om de gebouwen tot een fraai en tevens E'lide geheel te maken. Hiervoor is een krediet van 2 millioenfrs. toegestaan. — Een duizendtal mijnwerkers van Grandcroix, het eenige gedeelte van het waar men nog aan den arbeid was gebleven, hebben thans het werk gestaakt. In het geheele dal der Loire is thans door 6000 mijnwerkers het werk gestaakt, terwijl er 8000 aan den arbeid zijn gebleven. — Dezer dagen liepen er geruchten, dat het internationale telegrafisten-congres besloten zou hebben de telegramkosten te verhoogen, en bovendien het aantal talen, waarin een telegram gesteld mag rijn, met de helft te verminderen en het aantal letters, waaruit een woord mag bestaan.van 10 op 8 te reduceeren. Thans blijkt echter, dat dit atttw bezijden de waarheid is. * Integendeel hebben dc leden van het congres zich tegen alle vermeerdering of vermindering, van telegiamkosten verklaard, en het aantal taleo, waarin een telegram gesteld mag sijn — dc Fran; sche, Engelsche, Spaansohe, Duitsrhe, Italiaanstho, Nederlandsche,Portugeesche cnLatiinsche—behouden, terwijl het maximum aantal l«tters, waarait een woord mag bestaan, op 10 is gehouden. — De minister van handel, Roche, heeft gistermorgen den uitvinder van \e telefoon, Charles Bourseul, die twintig jaar vóór de Amerikanen de theorie van de telefoon formuleerde, bij zich ontvangen. Bourseul was ambtenaar bij de administratie van de posterijen en telegrafie en werd in 1880 als departementsdirecteur op pensioen gesteld. De minister heeft hem thans opgedragen te trachten aan de telefoon die verbeteringen aan te brengen, welke hij wenschelijk acht.
Telegrammen.
Parijs, 12 Juni. Minister Constans heeft met de commissie uit de Kamer, benoemd om de vrijheid van stemming te verzekeren, een langdurig onderhoud gehad. De minister heeft in principe aangenomen, dat de stembiljetten zouden worden geleverd door den staat, van papier, dat moeielijk te vervalschen is, en dat ook de druk op de staatsdrukkerij zou worden bewerkt. Berlijn, 12 Juni. De kroonprins van Italië was gisteravond ter tafel bij prins Frederik Leopold in het Stadtschloss te Potsdam; de keizer zat mede aan. 's Avorjds was er in het Nieuwe Paleis kamermuziek, waarbij ook de keizer een tijdlang tegenwoordig was. Hedenmorgen vroeg begaf de vorst zich met zijn gast per stoomboot over het meer naar het Grünewald, om het opmarcheeren der troepen bij te wonen naar Spandau, Het geheele Berlijnsche garnizoen was gealarmeerd om een gevechtsoefening te houden tegen de bezetting van Spandau. De keizer was met den kroonprins getuige van de werkzaamheden der pioniers, die bevel ontvangen hadden over de haven een brug te slaan, begaanbaar voor infanterie, cavalerie en artillerie. Zeer voldaan over de oefening keerde da keizer naar Potsdam terug. St. Petersbnrg, 12 Juni. Verontrust door de bescheiden, gevonden bij de nihilisten te Parijs, heeit de politie de wacht aan alle grensplaatsen verdubbeld en houdt strenger dan ooit toezicht, daar men vreest, dat eenigen der samenzweerders reeds in Rusland zijn doorgedrongen. De vorste.ijke personen worden met angstvalligheid door gewone en geheime politiedienaren bewaakt. Wecnen, 12 Juni, Volgens bericht uit Belgrado is het conflict met den metropolitaaa opgelost, doordat de regeering dezen in alles toegegeven heeft. De minister-president heeft zijn ambtgenooten medegedeeld, dat hij het noodig geoordeeld had, in verband met de redevoering van graat Von Kalnoky aan Oostenrijk per telegraaf de geruststellende verklaring te zenden, dat de woorden van verschillende bladen, tegen Oostennjk-Hongarije, door de Servische regeering ten zeerste werden afgekeurd. Uit Constantinopel wordt geseind, dat Chakir Pacha als gouverneur naar Creta zal teruggaan. Engeland vraagt de terugroeping van Khalil Bey,die Chakir Pacha verkeerde inlichtingen gaf over den aard der bevolking. Voor de nationale vergadering op Creta zijn nieuwe verkiezingen uitgeschreven, daar alle Christenen en een groot deel der Mahomedanen weigerden zitting te nemen. Londen, 12 Juni, Lord Salisbury heeft bij een onderhoud met den PortUgeeschen gezant definitief geweigerd de grensverschillen in het Nyassaland aan een scheidsrechter te onderwérpen. Weenen, 12 Juni. Bij de -voortzetting der discussie over de begrooting der marine, verklaarde admiraal Sterneck, dat het uitzenden van een eskader buiten de Middellandsche zee, minder een behoefte was voor de Oostenrijksche marine, dan wel een daad van hoffelijkheid jegens den Duitschen keizer, die de vloot uitgenoodigd had voor Kiel te ankeren,om, evenals de Engelsche hoofdofficieren, de Oostenrijkers te Berlijn te kunnen ontvangen. Hij deelde verder nqg mede, dat het buskruit zonder rook op de vloot voor de snelvurende kanonnen was ingevoerd, doch niet bruikbaar was voor het geschut van zwaar kaliber. Lissabon, 12 Juni. Silva Porta, de baanbreker in westelijk Afrika heeft, na de nederlaag der Portugeezen in Bihe, zich van kant gemaakt. Hij liet zich in een huis met vaatjes buskruit in de lucht vliegen. Er zijn allerlei geruchten in omloop over de oorzaken van de nederlaag der expeditie. Budapest, 12 Juni. In de commissie voor buitenlandsche zaken, zeide Kalnoky, naar aanleiding van een vraag, dat het gëheel en al onjuist 'was, dat een groote oorlog onvermijdelijk was, zooals de Osservatore had beweerd. De minister voegde er bij, dat in sommige vraagstukken van het Oosten, die voor andere mogendheden geen belang hebben, groote voorzichtigheid noodig is. De minister achtte zich zeer gelukkig met de verhouding tusschen Oostenrijk en Italië. Het wederzijdsch vertrouwen der beide landen, da gelijkheid van hun streven kunnen niet anders dan aan hunne gemeenschappelijke, volkomen vredelievende politiek ten goede komen. De commissie nam eene motie aan, die goedkeuring van de buitenlandsche politiek der re-
geering en vertrouwen in den minister uitdrukt. Berlijn, 12 Juni. Dc Nordd. Allg. Ztg. meldt, dat naar het internationaal geneeskundig congres te Berlijn, belia' ve een deputatie van Fransche officieren van gezondheid, ook een deputatia van professoren door den minister van onderwijs zal worden gezon bestaande uit de eminente hoogleeraren Lcon L-fort, Loucliard en Charles Richet.