In zijn rang en anciënniteit is overgeplaatst tij het wapen der Koninklijke maréchaussée. en ■wel bij de Iste divisie, de eerste-luitenant T. X. L. Schoenmaeckers,van het 3e regiment veld-artillerie. — Bij het personeel van den geneeskundigen dienst der landmacht is benoemd tot militair apotheker der Iste klasse, de militaire apotheker der 2de klasse J. L. Yan Wermeskerken, van dat personeel.
— De adelborst der Iste klasse G. F. Noordhoek Hegt, wordt met den 6den Augustus a. s. geplaatst aan boord Zr. Ms. monitor «Bloedhond". — Op den len Juli waren bij de 9 regimenten infanterie 183 sergeanten-titulair en 309 korporaals aanwezig, geschikt om tot sergeant of fourier bevorderd te worden, doch die wegens gebrek aan vacaturen niet konden worden aangesteld. Niet minder dus dan 492 militairen, wachtende op promotie tot sergeant! Gelukkig dat door de aanneming van de wet tot regeling van het militair onderwijs eerlang een groot aantal plaatsen openkomt, daar voortaan de onderofficieren van den hoofdcursus boven de organieke sterkte worden gevoerd. Al zal dit op den duur maar weinig helpen, toch kan exden len Octobera. s. een 80-tal vacaturen zijn.
— Tindal komt niet in de Kamer!
De kiesvereeniging ïArnhem" heeft den heer Rooseboom met 51 stemmen, tegen 20 blanco briefjes, candidaat gesteld voor de Tweede Kamer. Zijn candidatuur werd vooral bestreden wegens zijn houding bij de behandeling der onderwijswet. De heer Tindal heeft per brief voor de candidatuur bedankt.
— ExamensFransche taal L. 0.22 Juli te 's Hage. Opgeroepen 25 candidaten, geëxaminneerd 13 mannelijke en 9 vrouwelijke candidaten. Geslaagd zijn de dames: W. O. Teepe en M. Thieme, van Amsterdam; H. J. Van der Vliet, van deßijp;A.W. C. Zuiderna, van Zwolle; en C. M. M. Tijdeman, ■van Arnhem; en de heeren: S. K.Akkersdijk, van Rotterdam; Th. G. L. Andrea, van Amsterdam; R. C. Dauvillier, van Utrecht; A. G. Vermeulen, vanVianen a/d Lek,enP.C.Th.Dauvillier vanütrecht.
— Hoofdonderwijzers-examen 21 en 22 Juli te 'sHage. Opgeroepen en opgekomen 15 mannelijke candidaten. Afgewezen 8; teruggetrokken!. Toegelaten : P. Hibma, van Leiden; J. Rosenbach, van Rotterdam ; A. Van der Kooij, van Kethel; W. Dijkshoorn, van Voorburg; J. Kikkert, van Zoeterwoude, en J. Brouwer van Abbenes.
— Voor den bouw eener hulpkerk voor de Ned. Hervormden te Valkenburg (Limburg) is tot heden ruim f 2200 bijeengebracht;erïsflo.oooongeveer noodig. Door de familie Lebret, te Dordrecht, en te Gulpen, werd flOOO voor dit doel afgestaan. De bouw zal plaats hebben onder toezicht van den kerkeraad der Ned. Herv. Gemeente te Gulpen. — Beroepen bij de Ned. Herv. Kerk. Te Rotterdam H. H. Barger te Vlaardingen —Te Berlikum J. L. Tichelaar te Staphorst. Beroepen bij de Chr. Ger. Kerk. Te Makkum M. Meijering, cand. te Kampen. Aangenomen het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Naar Bussum door H. A. L. De Bel te Wateringen. Bedankt voor het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Voor Heivoort door Van Walsem te Dinter.
Bedankt voor het beroep bij de Ned. Ger. Kerk. (doleerende). Voor Vreeswijk door D. Bakker te Apeldoorn.
"Binnenland. 23 Juli.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/24 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 09-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010127:mpeg21:p002
Onder heerlijken zonneschijn kwamen Hare Majesteit de Koningin en H. IC. H. de Prinses gistermiddag aan de inrichtingen van de Maatschappij «Nederland" aan de Handelskade, waar zij door den directeur, den heer J. Boissevain, werden gecomplimenteerd en vervolgens, door de en haie geschaarde Indische bedienden, geleid naar de sßoth", het prachtige pas vervaardigde stoomschip der «Nederlandsch Indische Pakecvaart". Onder
de aanwezigen werden o. a. opgemerkt de advocaat-generaal mr. Optenoort, in ambtsgewaad, ter ■vervanging van den procureur-generaal, den heer mr. Kist, die buitenslands is, de minister Ruijs Van Beerenbroek, de Fransche, Russische, Zweedsche en Engelsche consuls, vele leden van de Provinciale Staten, de wethouders, vele gemeenteraadsleden en leden van de Kamer van Koophandel met haar voorzitter en secretaris enz. enz.
Aan boord van de »Both" ontving het Prinsesje uit handen van mejuffrouw Mia Boissevain een fraai bouquet en de Koningin een van mejuffrouw Van Tienhoven. De hooge Bezoeksters werden aan boord rondgeleid door den administrateur van de Paket vaart- Maatschappij, den heer W. Van Hasselt, in gezelschap van mevrouwen Boissevain en Van Hasselt. Met veel belangstelling bezichtigden de Koningin en Prinses Willielmina den stoomer Both, wiens
commandant, de heer Reudler, door de directie aan haar werd voorgesteld, evenals de heer Van Raalte, directeur van de Mij. »De Schelde", waar het fraaie stoomschip gebouwd is. Het IJ leverde op dat oogenbiik een schoon schouwspel. I De groote zeebooten der «Nederland" waren rijk met vlaggen versierd, evenals de vijf in den stroom - -voor anker liggende torpedo's, waarop de matrozen bij het verschijnen van Hare Majesteit en van Hare Koninklijke Hoogheid paradeerden. De voor anker of in het droogdok liggende stoomschepen waren even rijk met vlaggen van allerlei soort en kleur versierd en over de woelige golfjes van het IJ gleden, als een eerewacht te water, verscheidene gieken van alle roeivereenigingen, waarin de roeiers met oranjelinten aan de schouders getooid waren. lets verder, meer voor de stad, paradeerde de vloot van de zeilvereeniging »Het IJ," waarvan vele vaartuigen bloemversieringen droegen en welks bestuurslid, de heer Dudok de Wit, zich aan boord der »Ceres" bevond, waarop de hooge Bezoeksters zich, na de »Both:' bezichtigd te hebben, begaven, waar zij opnieuw bloemruikers ontvingen. Nu donderden de kanonnen en terwijl de blauwe kruitdamp over het water gleed, dat thans door een heldere zon werd verguld, ging de tocht over het IJ om den Oost en vervolgens weer terug.
De Koningin genoot aan boord van de »Ceres", waar de Prinses al spoedig in druk gesprek was met een paar jonge meisjes, een heerlijk schouwspel. Het water geleek vloeibaar zilver en om de »Ceres" gleden de gieken heen en weer en waar de boot voorbijging, daar werd van de andere vaartuigen gesalueerd. Een boot met de kapel van het 7e reg. inf. ging den waterstoet vooraf. En vroolijk klonk de muziek over het water, nu en dan overdonderd door het kanongebulder, welks echo in de verte wegrolde en wegstierf. Geruimen tijd bleef de »Ceres" in de nabijheid van het Koninginnedok, waarin de » Prins Alexander" op de helling stond. "Vooral de Prinses had veel opmerkzaamheid voor dit gevaarte, welks werking haar door den burgemeester werd uitgelegd. De vloot van het IJ, waarop de schepelingen geestdriftig juichten, en waarvan de schepen met de vlaggen salueerden, werd door de Koningin met ingenomenheid begroet. Twee Engelsche stoomjachten, de »Ariadne" van den heer E. O. M. Ingram en de »Zoë" van den heer Th. Olivier salueerden met de roode en blauwe vlaggen en een Markensche vischbotter met eenige Markensche vrouwen in haar eigenaardige kleedij werden door het Prinsesje met den zakdoek toegewuifd.
De «Rotterdam" van de Nederl. Amerikaansche Stoombootmaatschappij had een muziekgezelschap aan boord, en terwijl de »Ceres" er voorbij voer, paradeerden de matrozen in het want en hief de muziek de volksliederen aan. De »Ceres" draaide bij en de vorstelijke Bezoeksters begaven zich nu, langs de statietrap, aan boord van de «Rotterdam", waar de koninklijke standaard met den wimpel der Koningin werd geheschen, en der Koningin door mej. Wierdsma een ruiker werd aangeboden.
Van hier ging de stoet weder naar het Station, van waar het Hooge Gezelschap kwart over vier naar het Loo terugkeerde. Overal langs de straten werden de Koningin en het Prinsesje luide toegejuicht en bij het vertrek betuigde Hare Majesteit den burgemeester in hartelijke woorden hare ingenomenheid met de ontvangst, welke Amsterdam Haar en der Prinses had bereid.
Het was een schoone dag voor de hoofdstad.
— Naar wij vernemen moet bij H. M. de Koningin het voornemen bestaan om in het begin dor maand Augustus, met Prinses Wilhelmina, een oificiëel bezoek te brengen aan Arnhem.
— Betreffende de Amsterdamsche vergiftigingszaak wordt aan het Handelsblad nog het volgende medegedeeld: Mej. Aafke Kuijpers, geboren 3 Maart 1847 te Franeker, leerares in den zang (o.a. aan de Tooneelschool) is Zondag, toen zij te Oosterbeek, waar zij tijdelijk verblijf houdt, uit de kerk kwam, in hechtenis genomen, verdacht van moord door vergiftiging van mej. Wilhelmina Jacoba Smissaert, geb. 12 Juli 1856 te Oosterbeek. De overledene woonde sedert 12 November 1885 ten huize van mej. Kuijpers, in de Tesselschadestraat 1 (bovenhuis), te Amsterdam, waar zij 16 Juni 1890 overleed. Het lijk werd, na de verklaring van overlijden, afgegeven door dr. Foreman, op de begraafplaats «Zorgvliet" ter aarde besteld, maar op last der justitie opgegraven en onderzocht, nadat bloedverwanten van mej. Smissaert zekere vermoedens hadden geopenbaard. Toen bleek van chronische zinkvergiftiging. De verdachte is nagenoeg universeele erfgename van het niet onaanzienlijk vermogen.
De Officier •van Justitie, mr. Looyen, die met den rechter-commissaris mr. Sleeswijk deze zaak langdurig heeft onderzocht, was zelf te Oosterbeek bij de aanhouding tegenwoordig. De verdachte is naar Amsterdam vervoerd en in de celgevangenis aan de Weteringschans opgenomen. Het feit der aanhouding, allicht uit vrees voor ontvluchting, bewijst, dat de vermoedens tegen mej. Kuijpers van hoogst ernstigen aard zijn.
— Men vraagt ons: »Weet u ook een middel tegen een ongemak, waarmede vooral kasteleins te kampen hebben, nl. tegen het vast blijven zitten van glazen of kristallen stoppen in karaffen, nu en dan zelfs zoodanig, dat de stoppen in 't geheel niet meer van de karaffen kunnen verwijderd worden?" Zeker weten wij een middeltje, en zelfs meer dan een. Zij komen alle eenvoudig neer op het verwijden van den hals der karaf door warmte, zonder dat echter de stop zelf warm worden mag. Men verwarme dus den hals van de karaf bijvoorbeeld in warm water of boven een spiritusvlam, waardoor de hals uitzet en daardoor gelegenheid biedt er den stop uit te trekkem Men neemt ook wel een touwde, dat met één slag om den hals der karaf wordt gelegd. Aan elk eind van het touwtje wordt dan beurtelings met kracht getrokken. Door de beweging van het touw om den hals der karaf wordt mede warmte opgewekt en het resultaat is als bij het vorige middel. Een tweede persoon trekt ip dit geval den stop van de karaf.
— In Friesland verdient tegenwoordig menigeen een daghuur in den nacht, namelijk met het zoeten, van dauwwormen, om als aas voor de visschen te dienen. Door het natte weder is de vangst goed, doch daar ook in dezen aanbod en vraag hun invloed op de prijzen uitoefenen, besteden devisschers thans 15 cents voor de 100 stuks, tegen 20 cents in 1889. Geen zeldzaamheid is het, als in drie uren 500 wormen gevangen worden. Vooral in vruchtbare tuinen ziet men des nachts den wormzoeker zich, met een lantaarntje in de hand, langs den grond bewegen. — Te Deventer een kind van ongeveer 2 jaar een zakje met bit' . poeder in handen, waarvan het iets gebruikte. Gelukkig werd spoedig geneeskundige hulp ingeroepen en is men er in geslaagd het knaapje in het leven te behouden. Het is thans weder hersteld.
— Te Noordbroek is dezen zomer de proef genomen, om de kruisbessestruiken voor de rupsen te beveiligen door ze te bestrooien met tabaksgruis. Die proef is goed geslaagd. Hoewel andere struiken veel leden, dragen de op genoemde wijze beveiligde goede vruchten.
— Te Heinkenszand zijn in één nacht niet minder dan 30 kiekens en eenige jonge eenden door de ratten verslonden.
— Bliksemafleiders!
In dezen tijd, nu van alle kanten wederom berichten komen omtrent onweer, is 't zeker niet overbodig om de aandacht erop te vestigen, dat bliksemafleiders noodzakelijk om de twee of drie jaar moeten worden nagezien. Een bliksemafleider, die niet behoorlijk onderzocht wordt, levert groot gevaar op in plaats van voorbehoedmiddel te zijn, en men mag zich dus niet door de kosten laten weerhouden, zich zeßerheid te verschaffen omtrent de deugdelijkheid van den afleider.
— Ter bestrijding van de varkensziekte heeft het bestuur van de Bste afd. der Friesche Maatschappij van Landbouw een prijzenswaardigen maatregel genomen. Zij st.elt namelijk hare leden kosteloos in de gelegenheid tot het laten inenten van biggen tegen die ziekte. De biggen mogen niet jonger dan 8 en niet ouder dan 16 weken zijn. Uit de kas der af deeling is eene som van I'lso beschikbaar gesteld, teneinde de waarde der biggen, die ten gevolge der enting sterven, voor de helft te vergoeden.
— Zaterdagnamiddag was te Tolen een mooi, doch tevens schrikwekkend luchtverschijnsel te zien. In ongeveer één uur tijds bevonden zich drie »hikkestaai ten" aan de lucht, welke als een schommel slingerden; één ervan zoog het water uit de rivier zoo hoog op, dat het over den Bergschen Dijk spoot. Alle drie verdwenen in zuidoostelijke richting.
— Een briefkaart, die4V: jaar noodig heeft om van Brussel naar Maastricht te worden verzonden, is wel een zeldzaamheid.Toch heeft dit plaats gehad. Een boekhandelaar te Maastricht ontving de vorige week een briefkaart uit Brussel,die den 2en Januari 1886 aldaar op de post was bezorgd.
— Men schrijft ons uit Maassluis
Sinds ouze jongste opgave zijn hier van de haringvisscherij geretourneerd, de navolgende loggerschepen: «Utrecht", R. Rijke met 19 last, »Margaretha Christina", W. Kapteijn met 15i/2 last haring en 14 ton zoutevisch; sThorbecke", L. Vroombout met 20 last; «Burgemeester De Jongh" J. H. Brander met 19 last; »Gijsbertha", O. Tuitel met 19 last. Juist zooals wij reeds vermeld hadden, was de »Thorbecke" met zijn vleet in de vleet van een anderen Maassluischen logger verward geraakt, waarom laatstbedoeld schip de netten van de »Thorbecke" had gekapt, en bijna de geheele vloot verloren ging. Na ongeveer een dag zoeken is deze echter door een "Vlaardingschen logger teruggevonden, en kon het schip dus de visscherij voortzetten. Uit den aard der zaak echter leverde dit ongeval eene niet onaanzienlijke schade voor de «Thorbecke" op.
— Voor 2 dubbeltjes electriciteit asjeblieft! Bij een apotheker te Breda kwam Zondag een buitenman. Hij had inde Looiers-Courant gelezen, welke hij trouwens in zijn zak had, dat men tegenwoordig met electriciteit looit, 'en verzocht daarom den apotheker hem voor 20 cents electriciteit te geven.
Dat de apotheker moeite had om niet in een schaterlach uit te barsten, laat zich denken!
— Te Medemblik is verleden week Donderdag een jongentje ten gevolge van den schrik van een onweerslag plotseling ineengezakt en overleden.
— N.B. W.K. weerspreekt in de Me i er. Ct. de beweringen omtrent den deerniswaardigen toestand van een drietal wielrijdeis, die hadden deelgenomen aan den dezer dagen gehouden wegwedstrijd van Tilburg tot een halfuur voorbij de Heibloem.
— Een beetje voorzichtig met doperwtjes! Volgend zonderling voorval deed zich bij een Amsterdammer voor. De man voelde sedert een paar dagen een zwaarte in het hoofd, waarvan hij zich geen verklaring wist te geven. Hij had neiging tot hoofdpijn, kortom, een gevoel dat men 'tbest bestemt met het woord »landerigheid". Zondagochtend jl. stond hij op, nog niets prettig gestemd. Toen hij een paar uur later den zakdoek den dienst liet verrichten, waarvoor wij, stervelingen, dien bij ons dragen, kwamen uit den neus drie of vier doperwten te voorschijn. Eenige oogenblikken later was de patiënt genezen en voelde hij zich weder normaal'. Het zonderlinge . het geval was, dat de man een paar dagen te vüren, op Donderdag, doperwten had gegeten, zich onder het eten volstrekt niet verslikt had en zich dus niet kon verklaren hoe een viertal doperwten den weg naar de bovenverdieping van zijn neus vonden.
Liefhebbers van doperwten zijn dus gewaarschuwd tegen de speelschheid van deze groente! — De Staat is geen «weduwvrouw", luidt het volksgezegde en menigeen ziet er dan ook volstrekt geen bezwaar in om van het land te halen wat hij halen kan. Dit is weder gebleken uit het verslag der Rekenkamer, betreffende de declaratiën van leden van examen-commissiën. Daarin leest men onder anderen, dat vier te Amsterdam wonende leden van eene commissie, die in den Haag vergaderde, aan een bommeltrein de voorkeur gaven boven een sneltrein, die later vertrok en vroeger aankwam, omdat zij dan een half etmaal verblijfkosten meer konden declareeren. Dit maakte een verschil van f 12 per lid. Andere leden van examen-commissiën waren des Zondags overgebleven of des avonds niet naar hun huis teruggekeerd, of waren vroeger gekomen en later vertrokken dan noodig was. De Minister heeft hunne declaratiën gerectificeerd en gereduceerd en den heeren vijf-en-twintig a dertig percent gekort. Gelukkig dat de «weduwvrouw" haar verdedigers heeft.
— Boxtel was Zaterdag in rep en roer. Zekere B.,die in denlaatsten tijd aan verstandsverbijstering leed, kreeg een aanval van razernij. De man was zoo woedend, dat de grootste onheilen te duchten waren: het schuim stond hem op den mond, terwijl hij afschuwelijk brulde. Zijne dienstbode schoot er bijna het leven bij in ; de ongelukkige wilde haar in den put werpen ; hij had haar eerst met petroleum begoten. Gelukkig kon de verschrikte meid zich nog losrukken. Daarna heeft de man zijn geheelen inboedel vernield ; de schade moet meer dan flOOO beloopen. Met heel veel moeite slaagden maréchaussees en burgers er in,zich meester te maken van den woesten man, die met touwen stevig werd vastgebonden en daarna per rijtuig naar Voorburg vervoerd.
-— Het plukken van het vlas heeft thans in het Westland een aanvang genomen, echter veertien dagen later, dan in het vorige jaar het geval was. De verwachting is goed, wat de qualiteit betreft, maar geringer wat de opbrengst van het zaad aangaat.
— Slachtoffer van eigen onvoorzichtigheid! Hedenmorgen had tusschen Delft en Schiedam een treurig ongeval plaats. De melkverkooper J. v. d. S., uit Delft, die den spoorweg overstak, juist op het oogenblik, dat de trein in snelle vaart volgde, werd door de locomotief gegrepen en vreeselijk verminkt. De ongelukkige gaf onmiddellijk den geest. Zijn lijk is naar Schiedam vervoerd.
— Spoorwegovereenkomsten! Naar alle waarschijnlijkheid — zoo wordt ons geschreven — zal voorloopig geen verwisseling van standplaatsen plaats hebben tusschen het personeel der verschillende spoorwegmaatschappijen.
— Heden werden aan 't Kralingsche Veer ter markt aangevoerd 413 zalmen ; groote zalm gold fl.10 a f 1,30, kleine f0.70 a tl, St. Jakobzalm f0.70 a f0,75 per 5 ons. — Aan de Vischmarkt te Rotterdam werden heden aangevoerd 4 manden spiering, 3 manden bot, een partij manden en kistjes tongen, kleine schol, scharren en rog; 7 kisten Engelsche schol, 2 kisten ïjlbot en 4 manden gedroogde scharren. De prijzen waren als volgt: tongen 4 ben groote f 9.90 tot f 6.40 en de 5 ben tongen kleine f 5.40, de 4 ben f 3.60 tot f 3.40 : spiering 4 ben f 2.80 tot f 2.50, bot 5 ben i 4.90 tot f 4.30 en de 3 ben f 2.00, kleine schol 4 ben f3.90 tot f2.80; 5 ben scharren met kleine schol en 2 ben rog f3.80, Engelsche schol 3 ben 12 stuks f 8.20 tot f 6 en de 4 ben f 5.90 tot f 3.90, droge scharren 2 ben 6 bos f 4.40 tot f 3.50, droge kleine schol de 4 ben f 2.80 tot f 2.40 en de 5 ben t 3.90. De aanvoer bestond uit 11 kleine partijen. -— Hij weet er alles van! Ilij: Kellner, een broodje met ham. Zij: Maar, manlief, denk er toch aan, dat we bij de familie M. op het souper zijn genoodigd. Hij: Dat is waar, ik had het bijna vergeten. Kellner, breng me twee broodjes! — Knecht: Goeden morgen, baas 1 Baas: Zoo, ben je daar eindelijk? waar heb je vel leden week gezeten ? Knecht: De koorts gehad, baas! Baas: Zoo de koorts gehad ... 't is wat moois, en dat 's zomers, midden in de drukte... en dan nog wel een heele week. Als het nou winter was, dan kon je voor mijn part een heele maand de koorts krijgen[
"Koninklijk bezoek te Amsterdam.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/24 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 09-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010127:mpeg21:p002
Van Edi is het bericht 'gekomen, dat tegen de hoofd versterking der Atjehers aan de Pedawa Pontong nog niet is geopereerd, dat de vijand zeer sterk is en met beaumontgeweren gewapend en dat hij wordt aangevoerd door Toekoe Ueraar en NjaMakam. Het telegram, ons uit Deli gezonden, voegt do »J. B." er bij, komt overeen met het te Batavia ontvangen bericht, dat alleen de versterkingen aan den linkeroever der Edi-rivier zijn genomen en dat Toekoe Oemar, die met de andere panglima's te Kemala vertoefde, naar de Oostkust is vertrokken.
Men verwacht, dat heden te Edi weer zal worden gevochten; met het oog daarop kreeg de »Prins Hendrik", die naar Singapore moest, last om te Edi eene landingsdivisie aan wal te zetten.
— Uit Edi wordt ook bericht, dat onze vijanden met de grootste doodsverachting vechten en noch voor salvo's noch voor bajonet-aanvallen wijken. — Uit Atjeh schrijft men, dat ,de assistentresident Goossens en de waarnemend assistentresident Van Assen, spoedig van daar zullen vertrekken, na er zeven en zes jaar te hebben gediend. — Men noemt onder meer den onlangs in 't commanderoent van Atjeh geplaatsten kapitein Van Heurn als den man, die zal worden belast met het bevel over het op te richten korps maréchaussée's.
De commandant krijgt slechts een geheel administratieve betrekking en rukt nooit met de geheele afdeeling uit.
De nachtelijke tochten toch zullen in den regel ondernomen worden door kleine bewegelijke detachementjes, onder commando van een sergeant.
— Uit Deli. De moordenaar van den assistent Dermout is door den Landraad van Assahan ter dood veroordeeld. De terechtstelling zal plaats vinden op de plek, waar de moord indertijd gepleegd is.
— De expeditie naar Flores gaat lang niet zoo vlot als men had gedacht. De korte afstand tusschen de kust en de plaats, waar bij de vorige gelegenheid de overval plaats had, welke toen zoo snel werd afgelegd, blijkt nu al de voorzichtigheidsmaatregelen noodzakelijk te maken van een grooten krijgstocht, terwijl de Rokkaneezen door hun aantal, de vlugheid en gemakkelijkheid, waarmee zij op het bergachtige terrein heen en weer trekken, en hun krijgstaktiek schijnen te vergoeden, wat zij in bewapening te kort komen: hun lansen hebben nog geen der onzen gewond en de enkele schoten, die men van hun kant heeft hooren vallen, zullen wel afkomstig zijn uit de vroeger buitgemaakte geweren, maar de wijze, waarop zij door eene omtrekkende beweging onze voorhoede dwongen tot den terugtocht ten einde de op de eerste étappe gebleven manschappen bij te springen, heeft gemaakt, dat een aanval op de hoofdkampong moest worden uitgesteld.
Door den Gouverneur-Generaal van Ned.-Indië zijn de volgende beschikkingen genomen: CIVIEL DEPARTEMENT. Benoemd: bij het kadaster in Ned.-Indië, tot landmeter ie kl. O. W. H. Adèr ; tot landm. 2e kl. G. A. Deeleman ; tot landmeter 3e kl. D. Hollander; bij het binn. best. op Java en Madoera: tot controleur 'le kl. Th. A. Smulders; tot contr. 2e kl. L. O. Muller; tot asp.- contr. Th. Brouwer ; tot opz. 2e kl. bij de exploitatie der Staatsspoorw. op Java 11. Langelaan ; tot hulponderwijzeres mej. A. J. S. Goteling Vinnis; tot onderwijzer 3e kl. L. Moens en W. Brouwer.
Eervol ontslagen: op verzoek, mej. J. 11. Boshouwer.
Eervol ontheven: op verzoek, van hara tijd. werkzaamstelling als hulponderwijzeres zonder bezoldiging, C. J. F. Versteegh.
Gesteld: voor den tijd van 6 maanden of zooveel korter als zal blijken voldoende te zijn ter beschikking van den voorzitzer van den landraad te Sidoardjo (Soerabaja) ten einde te worden belast met griffierswerkzaamheden, B. J. J. A. Descliaux; van de landraden te Bondowosso en Djember, om te worden belast met grilfierswerkzaamh., E. Kuhr.
Belast: tijdelijk, met de waarn. der betr. van opziener 3e kl., A. J. F. Fagnottii. Geplaatst: als hulponderwijzeres aan de o. 1. meisjesschool te Semarang, P. B. Inklaar ; aan de 0. le 1. school te Probolinggo, A. J. S. Goteling Vinnis ; als hulponderwijzer aan de o. le I. school te Gombong (Bagelen), J. G. Dammerboer; aan de o. 1. school te Malang (Pasoeroean), Moens ; aan de o. 1. school te Menado, W. Brouwer. MILITAIR DEPARTEMENT. Benoemd: tot magazijnmeester 3e kl. (2e luit.) bij het wapen der artillerie, W. A. C. Van den Eekhout; tot militair command. van Banka A. Van Leeuwen. Bevorderd: bij het wapen der inf., tot kapt. P. J. Van Driest, W. H. Godin en B. F. De Graad'; tot le luit. G. K. F. Collard, V. L. J. Roijen, R. R. O, IC. Gesschko, W. 11. Lussanet De la Sablonnière en A. K. A. Gijsberti Hodenpijl. Eervol ontslagen: als militair command. van Bangka, de majoor F. P. Sievers. Trouw-, Geboorte- en Doodberichten. GEHUWD: J. Beisser en G. W. Van Raadshoven. — O. Reedijk en B. C. Prager. — J. J. Danner en M. E. Riems. — J. C. Van Ruijven en R. E. Remijn. —• G. R. Kuhn en C. G. Staal. — K. A. Schneider en A. C. O. Bedier De Prairie, wed. A. Bezoet De Bie. — W. A. S. Van Hogezand en C. Winter. BEVALLEN: L. W.J.Rijndei's—-Celolies, D.— C. Reeman—Wagenaar, D. —- J. W. Nepven—Nederveen Pieterse, Z. — E. A. M. Koomans—Ziedses Desplantes, Z. — M. F. Hubers Van Assenraad—v. d. Berghen, Z. — J. Joseph—Tollens, Z. —W. Versteegh—Van de Rivière, D. — Mevr. Goldenberg, Z. — E. L. Hoogewerff—De Heer, Z. — W.P.M. Nijland—Theuvenet, D. — M. A. v. Garling—Viscentie, Z. — Wefers—Bettink, Z. — Ch. Zcrbag— Martens, D. — Osterman—Dinger, D. — Rudolph— Severing, Z. OVERLEDEN: J. E. Muller (kind v. G. W.—) Pangkadjene. — D. Spillecke, geb. Romswinkel, lecha. — J. E. Wefers Bettink, < geb. Kruthoffer, Fekalongan. — B. Erentreich, Blitar. — Mère' Marie Joséphine, geb. J. M. M. Kuijpers, 29 j., Batavia. — C. J. Schuurman, 43 j., Batavia. — P. L. Brocx-, Batavia. — J. Crawfurd, Tandjong Karang. —F. Yzerman, geb. Junius, Batavia. — A. A. Groenema, 10 m., Samarang. — F. V. Campen, Malang.
"Koloniën. Batavia, 21 Juni.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/24 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 09-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010127:mpeg21:p002