De afdeeling Rotterdam en Omstreken van den Nederlandschen Bond van oud-onderofficieren vierde gisteren feest ter herdenking van den 75sten gedenkdag van den Slag bij Waterloo. Tot bijwoning van dit feest waren genoodigd de besturen derzuster-aldeelingen te Gorinchem, Breda, Delft, Arnhem, Amsterdam, Leiden, Nijmegen, 's-Hage, Utrecht, Haarlem, Groningen, 's-Bosch en Maastricht, alsmede een deputatie van den Belgischen Bond van Oud-onderofficieren, afdeeling Antwerpen. Nadat laatstgenoemde deputatie, bestaande uit drie leden, en die der Zuiderafdeelingen, door de heeren G. J. F. De Vos en J. Groeneweg aan het station waren ontvangen, had om half twee in het salon van »de Doele" de reünie plaats. Alle genoodigden, die aan de invitatie tot bijwoning van dit feest gevolg hadden gegeven, werden door den president der afdeeling Rotterdam, den heer W. Prince, welkom geheeten. Door verschillende sprekers werd hier het woord gevoerd, waaronder ook door den algemeen n voorzitter, den heer Meere, door wien in 't bijzonder de zeventegenwoordig zijnde ridders van hetMetalenKruis werden toegesproken. Geruimen tijd bleef men hierna nog gezellig bijeen, nieuwe vriendschapsbetrekkingen werden 'aangeknoopt, terwijl verschillende gebeurtenissen uit vervlogen dagen opnieuw in herinnering werden gebracht. Het salon was voor deze gelegenheid toepasselijk en zeer fraai versierd met vlaggen-tropeeën, wapenschilden, enz., waar tusschen de namen der helden van Waterloo prijkten. In den loop van den middag werd, na aankomst der Belgische deputatie, een telegram aan Z. M. den Koning verzonden van den volgenden inhoud: ))De vereenigde Oud-Onderofficieren van het Nederlandsch en Belgische leger, feestvierende te Rotterdam, in de societeit «Harmonie", ter herdenking van den 75-jarigen gedenkdag van den slag bij Waterloo, bieden Z. M. den Koning hunnen beste wenschen aan voor het Nederlandsche Vorstenhuis."
In den loop van den dag werd daarop het volgende telegram ontvangen: ïZ. M. de Koning draagt mij, op hoogst deszelfs dank te betuigen voor de wenschen, het Koninklijke Huis aangeboden. De Adjudant van dienst, w. get. v. SPENGLER.
Een telegram van gelijken inhoud met de beste wenschen voor het Belgisch Vorstenhuis werd ook aan Z. M. den Koning van België gezonden. Door de afdeeling Antwerpen werden de heeren "W. Prince, E. Werry en C. J. T. De V. s bestuursleden der afdeeling Rotterdam, bei OJmd tot eerelid van de afdeeling Antwerpen, terwijl wederkeerig van dat bestuur de heeren De Jonge, Cockx en F. De Vos tot eereleden werden benoemd van de afdeeling Rotterdam. Om vijf uur had een gemeenschappelijk diner in het Grand-Hotel du Passage plaats, waarna des avonds 8 uur een concert op de plaats van de Doele volgde, dat door het korps Hoornblazers van het regiment Schutterij alhier, onder directie van den heer F. Blumentritt welwillend was aangeboden. Goed weder begunstigde dit concert, dat zeer talrijk was bezocht. Na afloop hiervan had een wandeling van de afdeelingen, met banier, door den tuin plaats, voorafgegaan door het korps Hoornblazers, waarna allen zich in het salon vereenigden. Hier hield de voorzitter der afdeeling Rotterdam, de heer W. Prince, een korte feestrede, waarin hij een korte schets van den slag bij "Waterloo gaf, welke onze onafhankelijkheid bevestigde. Mocht het nog eenmaal noodig zijn heldendaden te toonen, dan, geloofde spreker, zouden allen bereid bevonden worden het voorbeeld van Waterloo te volgen. Met fanfares en luide toejuichingen werden deze woorden begroet, waarna een der leden van de afdeeling 'sHage zijn dank bracht voor de joviale, hartelijke ontvangst. De opvoering van een tweetal tooneelstukjes volgde, waarvan het laatste »Een Oud-Krijger" (dramatische schets), voor dit feest vervaardigd door Willem Van Vliet, veel bijval vond. Meteen apotheose, waarbij de buste van Koning Willem II met een krans werd omhangen, werd de opvoering dier tooneelstukjes geëindigd. Een opgewekt bal, dat tot laat in den nacht duurde, besloot dit welgeslaogd feest, waarop het bestuur en de leden der feestcommissie met voldoening terug kunnen zien.
Gisteren, Zondag, hield de af deeling j>Rotterdam" van den Nederlandschen schutterij-kader bond haar jaarlijksche algemeene vergadering op de schietbaan te Crooswijk, alhier. De afdeeling, bestaande uit onderofficieren en korporaals van het regiment dd. schutterij, alhier, welke zich bij de oprichting van den bond in 1886 in een flink aantal leden mocht verheugen, verzwakte allengs tot een klein getal, doch nu het bestuur in handen is gekomen van de heeren serg. J. C. De Jongh, pres., adj.-ondeioffic. T. C. Vuurman, secr., serg.-maj. A. Bosselaar, penmngm. en serg-maj. P. L. M. Dubbeld, commiss., aUen flinke krachten van ons regiment, hopen deken de afdeeling weder in bloei te doen toenemen. Een keuze weid gemaakt van 5 korpsschutters voor het salvo-tirailleur- en individueel vuur voor den aanstaanden schietwedstrijd van den bond op 27, 28 en 29 Juli te Nijmegen te houden, waarna nog eenige zaken van huishoudelijken aard weiden behandeld.
Het 8e suppletoire kohier derplaatselijke directe belasting dezer gemeente, dienst 1889, zooals dit door den gemeenteraad is vastgesteld en door de Gedep. Staten van de provincie Zuid-Holland is goedgekeurd, is ter secretarie der gemeente (ingang slop aan de, Hoogstraat) nedergelegd, waar het gedurende 5 .maanden, op de werkdagen van des Vogrmiddags 'tien tot des namiddags drie uur, voor' een-i&fer ter inzage zal blijven liggen.
In de verwachting, dat het voorbeeld navolging zal vinden, heeft een aantal assuradeuren ter wille van het personeel besloten te beginnen met 1 Juli de kantoren te 5 uur te sluiten.
In Februari j.l. is door eenige geneeskundigen hier ter stede een circulaire verspreid, waarin het plan werd aangekondigd tot oprichting van een Sanatorium,een inrichting,waar de zieken zich kunnen laten verplegen en behandelen door den arts hunner keuze. Dit plan is op dit oogenblik reeds zoover tot verwezenlijking gekomen, dat zich hier een vereeniging geconstitueerd heeft onder den naam »Rotterdamsch Sanatorium", op welker statuten de Koninklijke bewilliging reeds is verleend.
Gedurende het eerste vereenigingsjaar is het bestuur opgedragen aan de heeren dr. J. A. D. C. Van Moll, voorzitter ; dr. F. K. Rombach, vice-voorzitter; arts M. Polak, secretaris ; dr. C. P. C. Bosch, penningmeester; dr. H. Klinkert, dr. S. Halbertsma en dr. H. Van Anrooy. Voorloopig zal tot den bouw eener inrichting niet worden overgegaan, maar zal het Sanatorium worden geopend in een daartoe in huur genomen huis aan den Westersingel N 0.'13,.'13, dat, hoewel eenvoudig, toch geheel ingericht zal worden naar de eischen der tegenwoordige ziekenverpleging.
Zaterdagmiddag werd door de politie op heeterdaad een persoon betrapt, toen hij in de Lamsteeg een paar schoenen van een uitstalling ontvreemdde. Hij werd overgebracht naar het politie-bureau aan de Kaasmarkt, van waar hij na opgemaakt proces-verbaal is getransporteerd naar de gevangenis, alhier.
Den 4d e n Juli a. s. hoopt de agentmajoor Van Beijnen den dag te herdenken, dat hij vóór 40 jaar bij de politie werd aangesteld.
De schermvereeniging sßotterdam" gaf gisteren, Zondag, een stedelijk concours, waarvan de uitslag is als volgt: De eerste pi ijs, bronzen medaille, geschonken den 18 Juni door den heer A. Van Stolk Czn., eere-lid der vereeniging, is behaald op degen door den heer N. Timmer van de schermvereeniging «Oranje"; de 2e prijs door den heer Van Rooij, van «Rotterdam." De heeren Arend en Bonte, oud-meesters onzer stad, schonken twee prijzen aan de vereeniging, waarvan een prijs op den degen behaald werd door den heer Slingerland, van de schermvereeniging » Kenau Hasselaar," en de tweede prijs door den heer Wols, van i)Kenau Hasselaar. Den 1 en prijs sabel verkreeg de heer Montée, den tweeden prijs de heer Van Gelderen, beiden van »Rotterdam." Aan de vereeniging is door den heer A. Van Stolk Czn. een prijs en diuloma geschonken, welke met de grootste erkentelijkheid zijn aanvaard.
Gistermorgen waren een 3-tal jongelingen op de Kralingsche Plas aan 't varen. Na eenigen tijd kwam het hen in 't hoofd eens te gaan zwemmen. De 21-jarige jongeling Willem Baars, van Kralingen, kon spoedig niet meer en zonk weg in de diepte. Een uur later werd hij levenloos opgehaald. De ongelukkige was de kostwinner zijner moeder.
Zaterdagavond geraakte eenpaard, bespannen voor een sleeperswagen, doordat het dier begon te stijgeren, met de voorpooten door een ruit van een tapperij in de Stadhuissteeg.De ruit kwam in honderde stukjes op den grond terecht, tot grooten schrik van de bewoners. De bestuurder van het paard zal de schade te vergoeden hebben. Het programma der orgelbespeling op Vrijdag 4 Juli 1890, des namiddag ten 2'/s ure, in de Groote Kerk alhier, door den heer M. H. Van 't Kruijs, luidt als volgt: I. Fantasie und Fuge (Dmol) J. Schneider; 11. Sonate No. 4 (Besdur) F. Mendelssohn-Bartholdy, a. Allegro con brio, b. Andante 'religioso, c. Allegretto, d. Allegro maëstoso e vivace ; 111. Goldmark's Ouverture «Sakuntala" voor orgel gearr. door W. Volckmar; IV. Groote Fantasie over de Oostenrijksche Hymne van J. Haydn J. G. E. Stehle.
De telegraaflijn van Saigon naar Bangkok is gestoord.
In het voormalig Delftshaven is gisteravond een 26-jarige man van een schommel gevallen, tengevolge waarvan hij in geheel bewusteloozen toestand per brancard naar zijn woning moest vervoerd worden. Niettegenstaande dadelijk geneeskundige hulp werd vei leend door den heer Vuylsteke, verkeert hij heden nog in den zelfden toestand en verkeert hij volgens den geneeskundige niet buiten gevaar. Meermalen was hij lijdende aan zenuwtoevallen ; wellicht is een dergelijke plotseling opgekomen ongesteldheid de oorzaak van zijn val geweest.
Weder is door vischjes te vangen Zaterdagmiddag bijna een zevenjarige jongen verdronken in het water aan de Luthersche Vest. Bij het grijpen naar een vischje schoot hij voorover. Een '16-jarige jongen, dit ziende, sprong hem gekleed na, en had de voldoening, den jeugdigen vischvanger zonder letsel op het droge, en vervolgens naar de ouderlijke woning te brengen.
Zaterdagavond omstreeks 11 ys uur had de werkman Van L., door de duisternis misleid, het ongeluk te water te raken aan de Slaakkade. Ofschoon hij niet zwemmen kon, kon hij toch, geholpen door eenige voorbijgangers, spoedig den wal en zijn woning in de nabijheid bereiken.
Zaterdagavond omstreeks 8 uur ge, aakten aan den Goudschen Singel twee jongens te water. Een voorbijganger, dit ziende, sprong gekleed te water, en smaakte het genoegen, beiden behouden aan wal te brengen.
Heden legde de heer R. J. IJazemeijer, le onderwijzer aan de le' nsschenschool A, aan' den Houttuin, zijne betrekking neder, na bijna twee en dertig jaren de gemeente plichtmatig en met nauwgezetheid te hebben gediend. Door het hoofd der school met de onderwijzers, en door de leerlingen der beide hoogste klassen werden hem bij het afscheid eenige geschenken ter herinnering aangeboden.
Met leedwezen zal door alle tooneelvrienden ongetwijfeld vernomen worden, dat mevrouw de wed. H. J. Bruin—Sablairolles Zaterdagnacht vrij plotseling te Oostvoorne, waar zij de zomermaanden doorbracht, is overleden. In 1833 geboren, trad zij al spoedig in het voetspoor harer oudeie zusters Suze, Wilhelmina en Sophie in kinderrollen op. Als 17-jarig meisje kreeg zij haar eerste engagement bij Hoedt en Bingley, aan den Koninklijken schouwburg te 's-Gravenhage. Kort daarop ging zij echter naar Amsterdam, aan het »Salon des Variétés", destijds onder directie van Boas en Judels. Daar leerde zij den heer Willem Van Korlaar kennen, die als sjeune premier" groote verdiensten bezat, en trad met hem in 't huwelijk. Met haren man nam zij in 1854 eene verbintenis aan bij de heeren Bredée en Valois te 's-Gravenhage. Daar doorleefde de overledene de glansperiode van haar kunstenaarsloopbaan.
Begaafd met een schoone stem, veel vernuft en gevoel, schitterde zij vooral als »jeune première" en in tra\ estie-rollen. Ouden van dagen herinneren zich harer nog in: » Huzaar van Felsheim," sEer, roem en vrouwen," sDe kaartlegster," enz. Bij beurten was zij nu in Den Haag aan den Koninklijken Schouwburg of te Amsterdam aan het Salon des Variétés verbonden. Na het overlijden van haren man sloot zij later een tweede huwelijk met den indertijd bekenden tooneelspeler Bruin. Seder 1881 was zij bij voortduring aan den kleinen schouwburg alhier verbonden en wist door hare welgeslaagde komische typen menigmalen den hartelijken lachlust te wekken. In Willem Van Zuylen's »'t Was maar een smid" deelde zij met den auteur in een welverdiend algemeen succes. Het laatst trad zij hier op in hare benefiet-voorstelling «Moeder Moskou" en had gehoopt in den a. s. winter hare 40-jarige tooneelloopbaan te zullen gedenken.
Mevrouw Bruin—Sablairolles was een zeer nauwgezette tooneelspeelster met werkelijke verdiensten. Haar leven was een welbesteed leven. Bij de vrienden van het tooneel, bij de velen die de waardige vrouw kenden in het dagelijksch leven, zal zij ongetwijfeld nog lang in herinnering voortleven. De teraardebestelling heeft morgen, Dinsdag 1 Juli, des namiddags te een uur op de Algemeene Begraafplaats te Crooswijk plaats.
Zooals bekend is, is het gemeentebestuur van Kralingen thans in onderhandeling met het bestuur van den Polder »Prins Alexander" in zake de quaestie der waterverversching. Voorloopig vraagt het bestuur van den Polder «Prins Alexander" f 5 per uur voor eene aftapping van 1000 kub. M. water uit Kralingen op de ringvaart van den Polder en wil dit dagelijks gedurende 5 uren doen, dus per dag 5000 kub. M. water afnemen gedurende de zomermaanden. Het polderpeil van Kralingen is volgens het rapport — Scholten 1,52 M. vR. P.,dus plus 0,34 gelijk 1,86 M. + A. P. De ringvaart van den Polder «Prins Alexander" mag opgezet worden tot 1.75 M. + A. P. en wordt veeltijds afgemalen tot 1,90 M. en 2 M. + A. P.; 't gemaal zelf kan tot ruim 2,10 M. + A.P. afmalen. Met het oog op deze peilen dan zoude met het bestuur van den Polder «Prins Alexander" eene overeenkomst zijn te treffen. De van Kralingen af te nemen 5000 kub. M. water per dag, zet de ringvaart van den Polder, die 170,000 vierk. M. oppervlakte heeft, slechs 3 cM. op.
"De afdeeling Rotterdam en Omstre-". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 18-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010158:mpeg21:p001
"Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 18-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010158:mpeg21:p001
Place des Pays-Bas. Specialiteiten-voorstelling, B'A uur.
"Vermakelijkheden, Vergaderingen, enz. Maandag 30 Juni.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 18-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010158:mpeg21:p001
40 uur. 2e Verif. faill. Frie;lrich Heinrich Ludwig Oehlschlager, koffiehuislioader, te Rotterdam. Rechtercomm. mr. Ph. A. J. Bcuvin, curator mr. S. J. A. Bichon Van IJsselmonde.
"Faillissementen in het Arrondissement Rotterdam. Verificatiën. Woensdag 2 Juli.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 18-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010158:mpeg21:p001
(Vervolg)
— Heb ik dit werkelijk gezegd, of hebt u mij wellicht verkeerd begrepen ? Indien ik het gezegd heb, dan moet ik waarschijnlijk voornemens zijn geweest, u een geduchte kool te stoven. Paul keek denjongenheerverbaasdaan. — Dat wordt steeds interessanter! riep hij. Mij echter komt dit alles zoo vreemd voor, dat ik er geen touw meer aan weet vast te binden. Ja, gij hebt het gezegd,mijn waarde,ik kan het met een eed bevestigen. — Dan heb ik mij een scherts veroorloofd, waarvoor ik u vergeving vraag, antwoordde Adalbert met een lichte buiging. Mijn vader woont niet hier, wel echter een broeder mijns vaders, baron Von Adlerberg. De beide broeders bekommerden zich niet veel om elkander, zij waren, ik weet zelf niet om welke reden, met elkander gebrouilleerd, daarom wilde ik te voren poolshoogte nemen, alvorens ik mijn oom bezocht. Ik had dit niet noodig gehad, de oude heer ontving mij ihet groote hartelijkheid, en gij zult begrijpen, dat ik nu zijn uitnoodiging niet van de hand mag wijzen. — Dus zoo staan de zaken ? vroeg Paul klaarblijkelijk verrast. Hm,een volmaakte tegenspraak blijft geheimzinnig, zoowel voor verstandigen, als voor dwazen! — Ik weet niet, hoe gij hier van tegenspraak kunt gewagen. — GWj antwoorddet op mijn vraag, waar uwe bagage was: Omnia mea mecum porto! Zonder de minste bagage bezoekt men zijn bloedverwanten niet! — Zoo? Heb ik mij ook deze scherts veroorloofd ? antwoordde Adalbert glimlachend. Dan zullen mij uw vragen waarschijnlijk lastig zijn geweest, deze veronder stelling rechtvaardigt alle argumenten. Mijne bagage had ik in het station achtergelaten, zij zal waarschijnlijk nu reeds ten huize van mijn oom zijn. Gij zult, na deze uitweiding, u vermoedelijk geen valsche voorstelling meer van mij maken, mijnheer Vetter! Hadt gij mij den vorigen nacht niet gewekt, dan zou ik bepaald niet het genoegen gehad hebben, u te leeren kennen. — En mij een kool te stoven, zooals gij u belieft uit te drukken. — Ook dit niet, maar ik hoop, dat ge mij dit niet zult euvel duiden. — De hemel beware mij, daar ben ik tegen opgewassen, lachte Paul. — En wij zullen vrienden blijven? — Voorzeker! Twee zielen, die elkander verstaan, is een aanwinst voor de maatschappij ! — En nu over het huurcontract! zeide Adalbert, nadat hij zijn nieuwen vriend de hand had gedrukt. — Wacht een oogenblik, daaromtrent heeft slechts mijn schoonmoeder te beslissen, antwoordde Paul, terwijl hij aan het belkoord trok. Een enkel oogenblik kan alles een andere wending geven, en in koopmanszaken, zooals ge weet, scheidt zich de vriendschap. Juffrouw Goldschmidt trad weinige oogenblikken later binnen, zij was aanvankelijk wel eenigszins verbaasd over het verzoek van den jongen heer, doch toen hij haar de beweegredenen mededeelde, die hem daartoe noopten, had zij er niets meer tegen in te brengen, voornamelijk, daar reeds eenige andere heeren zich voor het huren der kamer hadden aangemeld. Zoo was ook dit vereffend, Adalbert voldeed zijn gelag en reikte nogmaals zijn vriend de hand. — Ik zal in elk geval eenige weken hier blijven, zeide hij, en ik hoop gedurende dien tijd u nog dikwerf te zien. — Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, antwoordde Paul, min of meer gevleid, zoo vaak gij komt, zult ge welkom zijn. Met mijn grillen moet ge geen rekening houden, mijnheer de baron, ik heb namelijk verschrikkelijk veel gelezen, overigens ben ik een goede sul, die evenmin kleine kinderen als spijkers eet. Adalbert knikte lachend en verwijderde zich, zijn vader kon met dit eerste optreden tevreden zijn.
"Feuilleton. Op Wankelenden Bodem. DOOR EWALD AUG. KöNIG. 18)". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 18-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010158:mpeg21:p001
De laatste wensoh van een overledene. Graaf Kurt Von Hohenhausen stond in gedachten verdiept aan het venster van zijn arbeidskabinet, en staarde peinzend naar buiten op het landschap, dat, door langzaam opstijgende nevelen begrensd, in een kleurrijke herfsttint gestoken was. Zoo vaak een zacht windje door de boomen streek, vielen dorre bladeren op den bodem, het eenmaal zoo saprijke welige groen der zoden was vaal geel geworden, en op de eenmaal zoo kleurrijke bedden vond de blik nog slechts hier en daar een enkele bloem. Wind- en weerwijzers kondigden regen aan, maar het scheen, als wilde de zon vooraf nog eens zich een weg door het uitspansel banen, om, wellicht voor een langen tijd, den laatsten afscheidsblik op dit, ook thans in het herfstgewaad nog bekoorlijke landschap te werpen. Ten minste kon men met eenigen goeden wil de roodachtige lichtschijf achter den nevelachtigen sluier voor de zon houden, maar wie in dezen strijd de overwinning zou behalen, dat was nog niet met zekerheid vast te stellen, want de wolken pakten zich daar boven steeds dichter bijeen, en van het westen kwamen de regenwolken naderbij. De graaf had in de laatste dagen wegens de verdwijning van den matroos menige onaangenaamheid doorstaan. Het eerst was de politie gekomen, om zich nauwkeurig op de hoogte testellen, wat tusschen den slotvoogd en den verdwenene was voorgevallen en besproken. Daarna had de oom van den matroos in gezelschap van juffrouw Vogel hem bezocht, om bijna dezelfde vragen tot hem te richten, Wat ging hem eigenlijk de geheele zaak aan ? Hij had de politie haast lomp bejegend, omdat hare vragen hem lastig vielen ; mochten zij den vermiste zoeken waar zijn wilden, dat zij hem in het slot niet vonden, moest hun toch duidelijk zijn geworden. Het binnentreden van Daniël wekte hem uit zijn gepeins; de kamerdienaar werd gevolgd door een grooten, krachtig gebouwden heer, dien Kurt Von Hohenhausen levendig tegemoet ging. — Welk een aangename verrassing! zeide de graaf, terwijl hij de hand van den vreemdeling schudde. Maar waarom hebt gij mijnheer den baron niet in het kleine salon gebracht, Daniël? — Laat ons hier blijven, viel de baron Von Buchenau hem in de rede, ik heb hier zoo menig uur bij mijnheer uwen vader doorgebracht. — Juist zooals gij wilt! Kan ik u met iets van dienst zijn ? — Wanneer gij cognac of een glas portwijn hebt, dan ben ik er niet afkeerig van, de vriendelijke uitnoodiging aan te nemen; die natte, vochtige weersgesteldheid is niets aangenaam.
— Een flesch portwijn! beval de graai den kamerdienaar. Zijtgijalleen gekomen? De baron knikte bevestigend en draaide aan de punten van zijn grijzen kneveL — Alma en Werner zullen wellicht heden namiddag de eer hebben, antwoordde hij, ik heb den weg te voet afgelegd. — In spijt van het onaangename weder? — Komaan, daar mag een jager niet naar vragen, jagers en soldaten moeten door dik en dun marcheeren, al regent het ook keisteenen! Daniël had den wijn gebracht, Kurt Von Hohenhausen vulde de glazen ea stiet met zijn gast aan. — En hoe bevalt het u in uwe geboorteplaats ? vroeg de baron. U, den Amerikaan, zal veel vreemd voorkomen, wellicht verlangt ge reeds nu weder terug naar de prairieën en eeuwenoude bosschen ? — Toch niet, antwoordde de graal lachende. Ik ben van harte verheugd, in de haven van kalmte te zijn aangeland, het onbestendige, woelige leven aan gene zijde van den Oceaan heeft toch vele schaduwzijden. —Maar die heerlijke jacht indepraieriën? — Verliest ook hare bekoorlijkheid in den loop des tijds, mijnheer de baron. In den aanvang schepte ik behagen in dit avontuurlijk en zwervend leven, het deed mij schielijker vergeten, wat achter mij lag, maar het verlangen naar de geboorteplaats kon het niet onderdrukken. — Gij hadt er gehoor aan moeten geven. — Kon ik dat ? Mocht ik hier op een vriendelijke ontvangst hopen, zoo lang mijn stiefmoeder leefde ? Spande niet hier alles tegen mij samen? Zelfa die oude Daniël, die nu voor mij kruipt, was destijds een spion, een handlanger der gravin. (Wordt vervolgd).
"VII.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 18-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010158:mpeg21:p001
De temperatuur aan de Kralingsche Zwem-en Badinrichting was gistermorgen 7 uur: in de lucht 54°, in het water 64°; hedenmorgen 7 uur: in de lucht 56°, in het water 63°.
's middags 12 uur. 29 Juni 30 Juni Barometer bij 0° Celsius 757.1 mM. 750.9 mM. Thermom. in de schad. 13.5°C.56°F. 14.4°C.58°F. Minim. temp. 's nachts 10.5°C.51°F. 8.5°C.47°F. Maxim. temp. vor. dag 16.5°C.62°F. 14.6OC.SB°F. Windrichting en kracht W.N.W. 4 Z.Z.O. 4 Bewolking der lucht Zwaar bew. Regen
"Waterstand en Weerbericht. Rotterdam 1 Juli 1e getij 2.27 2e getij 2.51". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 18-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010158:mpeg21:p001
Parijs . . 5.10'5m., 8.50'5m., 1.50'5n.m., 6.so'sav. Berlijn .5.40'5m., 9.30'5m., 10.— 'sm., 2.27'sav. 4.3o'sav., 6.55 'sav., 9.2o'sav. Londen . 5.10'5m., 8.50'5m., I.lo'sav., 6.so'sav. Nederlandsch Oost-Indië 6.so'sav. China, Japan, Hongkong 6.so'sav. N.-Amerika, Mexico . . 6.so'sav.
"Buslichtingen aan het Postkantoor. Dinsdag 1 Juli.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 18-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010158:mpeg21:p001
12 uur. 2e Verif'. faill. Gerard Stal, koopman in grutten en meel, en molenaar,te Maasland. Rechtercomm. mr. M. J. E. Viruly Verbrugge, curator mr. L. Reeser, advocaat en notaris te Maassluis.
"Donderdag 3 Juli.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 18-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010158:mpeg21:p001
Burgerlijke Stand, BEVALLEN: H. Uitenbroek, geb. Buren, Z. — A. Vo gd, geb. Noordam, D. — J. Bokhorst, geb. B ?<>'■ Z. — P. P. Molenaar, geb. Kaaderings CU i ■> a, Z. — M. E. v. Oefl'el, geb. Bakker, Z. en 1 — Ch. Pernis, geb. Fooi, Z. — A. Heeris, geb. Man, Z. — A. M. Alewijnse, geb. Nederhand, Du — A. Blok, geb. Beek, Z. — M. J. Stronk, geb. Zegers, D. — H. Coomans, geb. Knuist, Z. —• J. A. Verschoor, geb. Stadler, D. — S. Den Boer, geb. Punt, D. — J. J. Emens, geb.Tïoogerbrugge, Z. — R, Slagter, geb. Hildesheim, D. — M. F. v. Smaalen, geb. "Visser, D. — E. M. v.denHurk, geb. Deflers, D. — M. H. Bordewijk.geb.DeHeer,Z. Klein drukwerk wordt geleverd terdrukkerij van het Nieuwsblad, naar den geest des tijds, net en goedkoop. OVERLEDEN: J. P. v. Oosterhout, jm. 3 j. — H. De Ruijter, jm. 7 m. — W. Logjes. jm. 2 j. — 11. DeHeide, jm. -10 m. — J. P. Schimmer, jd. 13 d. — C. S. Buxtorff, jd. 15 j. — M. J. Schippers, jd. 4 ra.— A. J. Krijnen, jd. 12 d. —H. Schotel, vr. A. Diepenhorst, 53 j. — A. M. Juchter, vr. v. J. H. Logemann, 41 j. — L. M. Stierman, jm. 2 j. — J. Voet, jm. 52 j. — A. Stok, vr. v. J. Nieuwenhuizen, 64 j. — F. M. v. Esch, jm. 3 m. — A. Visser, wed. P. Dubbelens, 87 j. — J. W. Lötscher, jd. 3 ra. — C. A. Hoefnagel, jm. 3 m. Rouwbrieven en Rouwkaarten worden gedrukt ter drukkerij van hei Nieuwsblad. Op verlangen mede geadresseerd, bezorgd en gepost. Burgerlijke stand van Kralingen. Van 21 tot 27 Juni. ONDERTROUWD: H. Wink, jm. 23 j. en J.Oudshoorn, jd. 23 j. W. J. v. d. Kasteelen, jm. 24 j. en M. P. A. VVillemse jd. 25 j. GEHUWD : J. M. v. d. Voort. wr. v. C. Harkes 32 j. en M. T. Tieman, jd. 23 j. BEVALLEN : A. C. v. Roopen, geb. Andressen, Z. — W. Visser, geb. Koolwijk, D. — J. Berger, geb. v. d. Aa, D. —I. J. v. Santen, geb. Pelsma; Z.—J. W. v. d. Net, geb. Bastinck, D. — M. >. Oord, geb. Pons, D. — E. H. Krijgsman, geb. llolzenkampter, Z. —A. A. Bos, geb. Sap,D. —J.W. v. Dijk, geb. v. d. Lugt, Z. — C. Bekink, geb. v. d. Voort, Z. — D. Verhoef, geb. van Nieuwenhuizen, lvl.D. — B. Looije, geb. Otterspeer, Z. —A. v. Veen, geb. Knoppen, Z. OVERLEDEN: H. Kok, jm. 16d. —A. Stuurstraatjm. 23 j. —N. Dekker, m. v. W. v. Putten, 49 j. — E. König, jd. 22 m. — W. C. Verbeek, jm. 19 d. — S. Jansen, vr. v. A. M. v. d. Abeelen, 77 j. —S. Engelsman, wr. v. A. de Vries, 54 j.
"Familiebericht". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 18-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010158:mpeg21:p001
Warmte. In het Noorden der Vereenigde Staten lieerscht sinds eenige dagen buitengewoon ' warm weder. De thermometer wijst doorgaans "98"graden, te Chicago eens zelfs 102 graden. Vijf personen stierven aan zonnesteek. — Uit St. Louis wordt geseind, dat daar gisteren 9 inenschen van de warmte zijn doodgebleven.
Kras. Te Maagdenburg is een dokter, aan wiens verregaande onwetendheid de dood van een zieke werd geweten, tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Deze erkende o. a. voor de rechtbank, dat hij niets wist van de functies van het hart. f§|Een gewichtige uitvinding ! Door een zekeren mijnheer Mostert uit Straszburg is op een midi el patent genomen, dat het snorken verhoedt!
Zichzelf gevonnisd. Een jong politiebeambte te Birma, in Indië, was onlangs met vrienden uitgeweest en de heeren hadden toen braaf de hoogte gekregen. Ten slotte kregen de opgewonden heeren, waaronder zich ook officieren en ambtenaren bevonden, het in het hoofd, om al de lantaarns der stad uit te draaien.
Den volgenden morgen werd onze politiebeambte met haarpijn wakker en met het bewustzijn, in zijn plichten te zijn te kort geschoten. Dadelijk liet hij de vrienden, waarmede hij den vorigen avond geboemeld had, in de rechtszaal komen. Toen zij allen bijeen waren, zeide hij ze, met ernstig gelaat, duchtig de waarheid, wegens hun onbehoorlijk gedrag en veroordeelde ieder hunner tot het betalen eener boete van twintig gulden. Zichzelven, als belhamel, legde hij zelfs een boete van honderd gulden op.
Een oudje. De schuttersvereniging te Ititzing, in Duitschland, heeft een vaandel, dat dagteekent van het jaar -1462. Het werd der schuttersvereeniging den 19en Juli van dat jaar geschonken door den markgraaf Albrecht Achilles Von Brandenburg, na den slag van Giengen.
"Gemengd Nieuws.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 18-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010158:mpeg21:p001