' De heer mr. A. Van Naam en van Eem-11 e s, die den voorzittersstoel bekleedt, opent, nadat de leden der beide Kamers zich in de zaal, bestemd voor de vergaderingen der Tweede Kamer, vereenigd hadden, tegen half één uur de vergadering, en laat twee Koninklijke besluiten, het eene van 8 Sept. 1890 (n°. 26), houdende zijne benoeming tot Voorzitter der Eerste Kamer gedurende de aanstaande zitting, het andere van 9 September 1890 (S t b 1. n°. 153), betreffende de opening der gewone zitting van de Staten-Generaal, door den griffier der Eerste Kamer voorLzen. De Voorzitter, wienderhalve,overeenkomstig het voorschrift van art. 108 der Grondwet, de leiding der vergadering is opgedragen, benoemt acht leden tot leden der Commissie, om de Commissie, door Zijne Majesteit benoemd tot opening der zitting, bij nare aankomst in het gebouw der Tweede Kamer te ontvangen en in- en uitgeleide te doen. De heeren Ministers, hoofden van ministeriëele departementen, die de Commissie tot opening uitmaken, en zich op statelijke wijze naar het gebouw van de Tweede Kamer hebben begeven, worden, na een kort tijdsverloop daar aangekomen, in de vergaderzaal binnengeleid en nemen plaats voor den Troon. De heer Mackay, minister van Koloniën, houdt de volgende rede:
Mijne Heeren!
De Koning, Wiens dierbaar leven dit jaar, Gode zij dank, gespaard bleef, heeft ons opgedragen deze zitting der Staten-Generaal te openen. 'sKonings betrekkingen met de buitenlandsche Mogendheden zijn steeds van vriendschappelijken aard.
Met ingenomenheid is gevolg gegeven aan de uitnoodiging om deel te nemen aan de anti-slavermj-conferentie te Brussel; getrouw aan de beginselen, door Nederland als koloniale mogendheid voortdurend gehuldigd en in toepassing gebracht, hebben 's Konings gevolmachtigden ernstig medegewerkt tot het beramen van maatregelen, die kunnen strekken tot bestrijding van den slavenhandel. De Regeering betreurt ten zeerste, dat tot dusverre die conferentie niet heeft geleid tot het beoogde menschlievende doel. De min gunstige weersgesteldheid heeft de goede verwachtingen omtrent den oogst eenigermate teleurgesteld, de veestapel verkeert in uitstekenden toestand. De ten einde gebrachte enquête betreffende 'den Landbouw heeft menige bijzonderheid aan het licht gebracht, waarvan met vrucht gebruik kan gemaakt worden bij het overwegen van maatregelen ter bevordering van de belangen van dien voornamen tak van volkswelvaart.
Eenige verbetering is merkbaar in den toestand van handel en nijverheid, terwijl de scheepvaart, vooral die ter zee, zich aanmerkelijk heeft uitgebreid.
Uwe goedkeuring zal gevraagd worden voor de, met eenige stoombootmaatschappijen gesloten, overeenkomsten, ten einde een versnelden maildienst met Nederlandsch Indië te bevorderen.
Ook dit jaar hebben in verschillende deelen des lands werkstakingen plaats gehad; van Regeeringswege is door afdoende maatregelen gewaakt tegen verstoring der openbare orde. Aan de Staatscommissie, ingesteld bij de wet van 19 Januari 1890 (Staatsblad n°. 1) is, behalve voortzetting van den arbeid der parlementaire Enquête-commissie opgedragen bij haar onderzoek na te gaan in hoeverre in de onderscheiden takken van nijverheid behoefte bestaat aan officieele organen, tot vertegenwoordiging van de belangen der arbeiders en tot oplossing van tusschen hen en de werkgevers gerezen geschillen. De in den zomer v&n dit jaar te Amsterdam gehouden tentoonstelling tot bevordering van veiligheid en gezondheid in fabrieken en werkplaatsen en het daaraan verbonden congres door particulier initiatief tot stand gekomen, geven der Regeering eenen zeer gewaardeerden steun in hare pogingen om verbetering in den toestand te brengen. Bij de reeds aanhangige wetsontwerpen, welker behandeling een groot deel van Uwen beschikbaren tijd zal vorderen, zullen nog enkele andere gevoegd worden, waarvan de indiening, reeds vroeger toegezegd, tot nog toe vertraging heeft ondervonden.
Voorts zullen weldra aan Uwe goedkeuring ■worden onderworpen eenige financieele maatregelen, in verband staande met verschillende in het afgeloopen zittingjaar tot stand gekomen wetten. De toestand van 's Rijles geldmiddelen laat toe de gemeenten te hulp te komen zonder de Rijksinkomsten te versterken. Nevens de reeds aanhangige ontwerpen, het belastingwezen betreffende, zullen wetsvoorstellen tot herziening van de personeele belasting en van den zoutaccijns Uwe aandacht vorderen.
Op spoedige behandeling -van het in de vorige zitting ingediende ontwerp tot regeling van den krijgsdienst wordt prijs gesteld. Weldra zal U een wetsontwerp, de ter uitvoering dier regeling noodige invoerings- en overgangsbepalingen bevattende, worden aangeboden.
Bovendien zullen U wetsontwerpen bereiken op de verveningen en tot regeling der bevoegdheid om als officier of als machinist dienst te doen aan boord van koopvaardijschepen. De verrichtingen van de zee-en landmacht in Nederlandsch-Indië kunnen weder niet anders dan met grooten lof vermeld worden. Beider roem werd verhoogd door de jongste wapenfeiten in Edi. Van de zeemacht wordt opnieuw veel inspanning gevorderd voor de afsluiting van een groot deel der kust van Atjeh, die wegens de bestendiging van het verzet tegen het Nederlandsch gezag noodig is geoordeeld.
Mag de economische toestand in onze Indische bezittingen over het algemeen niet onbevredi§end genoemd worden, teleurstellend voor het estuur en de inlandsche bevolking, zoowel als voor particuliere ondernemers is de door ongunstige weêrsgesteldheid veroorzaakte — buitengewoon geringe koffieproductie op Java in dit jaar. Een zeer voorzichtig financieel beleid is meer dan ooit geboden. Niettemin zal met kracht de hand kunnen gelegd worden aan de uitvoering van irrigatiewerken, terwijl Uwe beslissing zal worden ingeroepen om den verderen aanleg vjln spoorwegen op Java te bevorderen door het verleenen van rentegarantie aan concessionarissen. De beschikbare overschotten van vroegere dienstjaren maken het mogelijk het geraamd tekort op de in te dienen begrooting te dekken, zonder tot eene geldleening ten behoeve van Nederlandsch- Indië over te gaan. Gods onmisbare zegen ruste op Uwen arbeid tot bevordering van 'sLands belangen. In naam des Konings verklaren wij de zitting der Staten-Generaal geopend. Den minister wordt na het uitspreken dezer rede, door de Commissie uitgeleide gedaan, en nadat zij in de zaal is teruggekeerd, sluit de Voorzitter de Vereenigde Vergadering. . Aan het doen van vele en giootsche beloften geeft de breedsprakige, doch sobere Troonrede zich niet over. Met deze twee woorden achten wij haar voldoende gequalificeerdoud nieuws!
"Vereenigde Vergadering der beide Kamers op Dinsdag den 16den September 1890, v. tot opening van de gewone zitting der Staten- Generaal.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/17 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010192:mpeg21:p002
"Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/17 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010192:mpeg21:p002
Z. M. de Koning heeft benoemd tot ridder iii de cwrde van den Nederlandschen Leeuw P.Rahusen, directeur van het voormalig Rijks-Entrepotdok te Amsterdam.
— De Minister van Financiën verleent Donderdag a.s. geen audiëntie.
— Het saldo van 's Rijks schatkist bedroeg op 13 dezer f 25.390.749,58.
;— De verkiezingen van 1891. Bij het bestuur van de Katholieke luesvereeniging »Recht en Orde" te Amsterdam is het voorstel ingekomen om den »Zuid- en Noord-Hollandschen Bond" te verzoeken, zich in verbinding te stellen met de andere Katholieke Bonden en de niet aan Bonden aangesloten kiesvereenigingen, ten einde in gezamenlijk overleg een comité te benoemen, belast met de vaststelling van een program van actie, van de bij de aanstaande verkiezingen te volgen gedragslijn en van een eventueele definitieve overeenkomst met niet-Katholieke bondgenooten.
— Met ingang van 1 October a. s. is benoemd tot directeur van het post- en telegraafkantoor te Brielle de heer K. I. Hobbel, thans telegrafist der Iste klasse bij de Rijkstelegraaf.
— Met ingang van 1 October a. s. is: 10. de hoofdcommies bij het departement van Marine H. P. Looijen, op zijn daartoe gedaan verzoek, eervol uit 's Rijks dienst ontslagen, behoudens toekenning van zoodanig pensioen als waarop hij zal bevonden worden volgens de wettelijke bepalingen aanspraak te hebben; 20. bij gemeld departement: a. bevorderd tot hoofdcommies, de commies O. F. Gravelotte; tot commies, de adjunct-comiezen D. I. R. K. Roobol, S. L. Vermeer en A. W. De Groot; en b. benoemd tot adjunctcommies de Iste klerk J. L. G. Gregory.
Eervol zijn ontslagen uit hun betrekking van directeur van het voormalige Rijks-Entrepotdok te Amsterdam P. Rahusen en J. W. H. Crommelin, te Amsterdam; uit hun betrekking van commissaris voor het Rijk bij het voormalig Rijks-Entrepotdok te Amsterdam, M.H.lnsinger, P. N. Muller, mr. M. C. Van Hall, A. W. Van Eeghen, mr. N. J. Den Tex en mr. H. L. M. Luden.
— Door het gerechtshof te Amsterdam is, ter vervulling van een vacature van raadsheer in dat college, opgemaakt de volgende alfabetische lijst van aanbeveling: mr. W. F. Van Deinse, vicepresident der arrondissements rechtbank te Zwolle; mr. W. A. L. Domis, vice-president der arrondissements rechtbank te Amsterdam; en mr. H. E. baron De Koek, substituut-olflcier van Justitie bij de laatstgemelde rechtbank.
— Met ingang van 15 September is aan den telegrafist der 2de klasse bij de Rijkstelegraaf J. Raemaekers, op zijn verzoek, wegens vertrek naar den Transvaal, eervol ontslag verleend uit 's Rijks dienst. ~ ' •"
— Tot leden van den nSchoolraad" zijn nog benoemd de heeren J. J. Westerbeek Van Eerten predikant te Mijdrecht; mr. L. W. O. Keuchenius' te 's-Gravenhage, en mr. G. Lucasse, te Middelburg' Al deze heeren hebben de benoeming aangenomen'
— Examen Gymnastiek Middelbaar Onderwijs, 15 Sept. te 's Hage. Geëxamineerd 3 mannelijke candidaten. Niet opgekomen 1; teruggetrokken 1. Toegelaten de heeien F. Eekhof, van Haarlem, en F. L. Stumpf, van Hilversum.
— De leden der commissie, benoemd door de «Maatschappij tot Nut van 't Algemeen" en «Volksonderwijs", met het oog op ondersteuning van ouders, voor wie het geldelijk bezwarend is hunne kinderen naar de openbare school te zenden,heett thans een rondschrijven gericht aan de departementen en correspondenten der beide instellingen, waarin zij antwoord verzoekt op een reeks van vragen, betreffende den invloed der nieuwe Grondwet op het onderwijs en den toestand der scholen in hunne gemeente. De commissie bestaat uit de heeren W. H. K. Mouthaan (voorz.), H. Goeman Borgesius (ondervoorz.),A. Moens,A. Bloembergen Ez., W.De Meijier, D. André de la Porte, J. Bruinwold Riedel (secr.) — Beroepen bij deNed. Herv. Kerk. TeTolen J. F. De Later te Wissekerke. —Te Gaast c.a. G. H. Wagenaar, cand. — Te Heukelom (toez.) M. W. Snoep, cand. — Te Hierden Gobius du Sart te Benthuizen. Beroepen bij de Chr. Ger. Kerk. Te Genderen J. Van Haringen cand. te Dedemsvaart. Beroepen bij de Evang. Luth. Kerk. Te Helder J. Bakker te De Rijp. Beroepen bij de Doopsgez. Kerk. Te Sneek Vincent Loosjes te Beemster. Aangenomen het beroep bij de Chr. Ger. Kerk. Naar 's Gravendeel door J, Sybrandi, cand. te Kampen. Bedankt voor het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Voor Everdingen door P. Huet te Goes. — Voor Opheusden door C. Bouthoorn te Dirksland. — Voor Aalten (toez.) door J. W. Van Lennep teLoenen (Veluwe). — Voor Terhorne door H. Koudenberg te Nieuw-Amsterdam.
— Gas-ontploffing! . Zondagmorgen omstreeks half twaalf werd de Overtoom, te Amsterdam, in opschudding gebracht door een donderenden knal, die mijlen ver in den omtrek werd gehoord. In perceel 80, aldaar, bewoond door de familie Broekhuizen, waren eenige heeren bezig proeven te nemen tot vervaardiging van koolzuur-gas. Plotseling, door welke oorzaak was niet dadelijk uit te maken, ontplofte het toestel en werden de ruiten,enz. van het achtergedeelte van het huis weggerukt. Een der beide heeren, die met de proeven bezig waren, werd verschrikkelijk verwond per brancard naar het Gasthuis gebracht. Daar het den schijn had,alsof een veel erger onheil geschied was, snelden verschillende doctoren te hulp o.a. dr.Salomons,dr.ldzengaen dr.v.d.Stempel. Als een bewijs voor de hevige ontploffing kan men opmerken, dat van het tegenover gelegen perceel, Ilelmersslaat 2,ingelijks al de ruiten zijn verbrijzeld. De schrik in de buurt was zeer groot, een meisje dat juist voorbijging, Koertje v. Dekken, mist de spraak. — Schoolbaden! Er is een voordracht van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam verschenen, waarin een oordeel van het Dagelijksch Bestuur wordt gegeven omtrent de oprichting van schoolbaden. Daaruit blijkt, dat de meerderheid van B. en W. tegen en dc minderheid voor het nemen van een proef is met de schoolbaden. Dientengevolge stellen Burgemeester en Wethouders voor, de proef niet te nemen. .i ""—"aiW»? ver/s'. — Gistermiddag is een 13-jarige Scheveningsche jongen, die het dorp zich te ver in zee had gewaagd, verdronken. Wel poogde men hem te redden en ging een man, Den Duik geheeten, te water, maar de levensvonken waren reeds uitgedoofd. — De journalistenkring hield Zondag jl. te Nijmegen een zomervergadering, waarop als leden van het Bestuur werden herkozen de heeren H. De Veer en Dr. A. Polak. De financiëele toestand van den kring iVgunstig. Het ledental nam in het afgeloopen vereenigingsjaar weder toe. Na afloop der vergadering werd een oogenblik vertoefd op het Valkhof en daarna werd een rijtoer gemaakt om de stad en vervolgens over Hees, Neerbosch, St. Anna, Westermeerdijk, hstel Berg-enDal, waar een kleine halte werd gehouden ; daarna door Beek terug naar de societeit Burgerlust. Nadat het diner in »Place Royale" geëindigd was, begaven zich eenige leden naar de societeit »de Vereeniging", waar het stafmuziekkorps van het 5e reg. , infanterie, directeur de heer G. K. G. Van Aken, een concert gaf. De directeur, de heer van Oudheusden, had de beleefdheid gehad de leden van den Journalistenkring daartoe uit te noodigen.
— De paardentramdienst tusschen Hoorn en Alkmaar, die reeds met twee ritten daags werd ingekort, zal waarschijnlijk met I°. Octoher den dienst staken. Onderhandelingen voor een stoomtram zijn reeds eenigen tiid met betrokken gemeenten aangeknoopt.
— Bij afzonderlijke dagorders, zoo in Indië als in Nederland, zal eervol worden vermeld de sedert tot adjudant-onderofficier bevorderde sergeant-majoor der infanterie van het Nederlandsch-Indische leger J. L. Lodewijks, en zulks ter zake van zijn gedrag bij de krijgsverrichtingen in Atjeh op den lstenMei 1889.
— Sedert Zaterdag is de postbode R.,van Wichem verdwenen met een som van f 100, die hij van den pastoor van Niftrik had ontvangen voor het postkantoor te Wichem. Vóór zijn vertrek betaalde hij eenige schulden en kocht een revolver, waarna hij een jongen belastte met een briefje voor zijn kostbaas, wien hij zijn heengaan meldde, en tevens berichtte, dat hij nooit meer terug zou komen. Gisternamiddag werd R. met doorschoten hoofd gevonden aan den Teersdijk, onder Wichem. Hij vertoonde nog teekenen van leven, en is onmiddellijk onder geneeskundige behandeling gesteld. — Een schrijver in het Handelsbl. maakt hittere klachten over het leven eens lodgers, oftwel ncommesaals" in Amsterdam. Nergens kon hij het naar zijn zin krijgen, en in een minimum van tijd had hij zijn tiende kosthuis reeds betrokken. Toen scheen echter aan het verhuizen een einde te komen; de lodger voelde zich in zijn nieuwe woning op zijn gemak en begon, voor de gezelligheid, er een hond op na te houden, die, als alle jonge honden, nog niet aan alle eischen der educatie beantwoordde. Dat ondervond tenminste ook de lodger. Hij was eenige dagen uit de stad geweest, met achterlating van den hond, entoen hij terugkeerde, overhandigde hem de hospita de volgende »Rekening van mevr. de wed. Schamel voor mijnheer V. R. Huisman, Deebet. 18 Juli 1890. 4. " '■* Schaade door den Hont; Schaade aan gerdeinen f < 3 , Kerpet: twee bloeme uitgebete. . - 6 dieto Kannapee, wasdoek gescheurt. . . : 1 dittoo 1 stoel gebroke, en paardehaar : gegeete 11 ,50 cents" Neus van porselijn hontjegebroke, ■ - en een been 1 15 stuivers 1 Bijbel opgegete f 1.50 cents 1 voetstuk vernielt f 1 gulden Hechtplijster voor Johanna, haar been, en ook kous gescheurt. . f 65 cents "' Somma f 16.34 cents — Een 23-jarige man, wonende te Utrecht, die in een café in de Nes te Amsterdam eenige glazen, stoelen, enz. heeft stuk geslagen, waarvoor hij f 100 schadevergoeding heeft betaald, en een 31-jarigen man met zijn wandelstok aan het hoofd had verwond, waarom deze naar het Binnen-Gasthuis is gebracht, werd gearesteerd. Een vriend, ook uit Utrecht, die door een onbekende aan het hoofd was verwond, is in het Gasthuis verbonden. — De vier eendenkooien van Tessel vingen gisteren weer de werkzaamheden aan. In de kooien en haar nabijheid houdt zich veel waterwild op, evenals verleden jaar. Toen echter werden, door het zware schieten van het fort »de Harssens", alle vogels verdreven. Eerst laat keerden kleine troepjes terug. Aan de kooikers werd op hun verzoek van rijkswege vergoeding gegeven, ten bedrage van f 200 aan ieder. Voor het te vangen wild zijn reeds nu bij voorkoop hooge prijzen besteed. Het vervoer geschiedt grootendeels naar het buitenland. "—" — Een aanranding! Zondagmorgen heeft te Hilversum een vermetele aanranding plaats gehad. Twee dames, moeder en dochter, die aldaar op een villa gelogeerd zijn, wandelden omstreeks half twaalf in het Susannapark, toen eensklaps een kerel de jongste der dames aangreep. Op haar hulpgeroep, vooral toen zij om haar broers riep, liet hij los en zette het op een loopen. Een uurtje later dwaalde dezelfde man rond in de buurt der villa, waarop de jonge dame, hem bespeurende, de hulp van een 4-tal wandelaars inriep, die dadelijk bereid werden gevonden jacht op den dader te maken. Ofschoon men hem tot een eind op den Bussummerweg nazette, gelukte het hun niet hem in te halen; hij ontsnapte in de richting van Bussum. Naar opgave der dame, scheen het een werkman op zijn Zondags te zijn, in 't blauw gekleed, met fantasiehoed, rood haar en roode bakkebaarden. De zaak is in handen der politie gesteld. ■— Zondagavond is ten gevolge van het broeien van hooi de stalling van den landbouwer P.Van der Voort bij het station Warmond afgebrand. Niet minder dan 80,000 kilo hooi wérd een prooi der vlammen. Het woonhuis bleef behouden. Alles was verzekerd. De levende have is gered. |" — Tegen houtworm! '' 5 Men vuile de gaatjes, welke de houtworm boorde, met petroleum of terpentijnspiritus. Voor een dezer middelen wijkt de houtworm. Voor het ingieten in de gaatjes bedient men zich het best van een oliehouder, zooals men dien bij het smeren van naaimachines gebruikt. — Een treurig ongeval had Zaterdag te Stadskanaal plaats. Gekscherend legde een boerenknecht een geweer op een der kinderen van den boer aan. Het geweer ging af en de volle lading kwam terecht in het hoofd en een arm van het kind.
De arme kleine is onder vreeselijke pijnen enkele oogenblikken daarna bezweken. —• Op zekeren nacht, toen men wist dat de dokter te Oostermeer, die steeds met kracht het geloof aan spoken bestreed, het pad over 't kerkhof in zijn gemeente moest voorbijgaaan, verborgen een drietal dorpsgenooten zich bij de kerk om den dokter op de proef te stellen en toen de ongeloovige eindelijk omstreeks middernacht over den doodenakker ging, kwam een witte gedaante uit een schuilhoek te voorschijn en riep met holle grafstem: »gij hebt mij vermoord" !! »Dan hest stou divel noh net gen&ch hawn," zei de nooit vervaarde man — zwaaide daarop zijn knoestigen stok en een paar slagen van »heb ik jou daar" kwamen neder op het spook van vleesch en bloed, waarop het zich in allerijl uit de voeten maakte. Nam ieder zich voor, bij voorkomende gelegenheden op dergelijke wijze te handelen, zeer zeker was er kans, dat met het einde der 19e eeuw het geloof aan spoken voorgoed tot het verleden zou gaan behooren. — In de omstreken van Breda, onder Prinsenhage, worden vanwege de firma Van Baarda & Co., te Zutfen, opsporingen gedaan tot onderzoek naar het zich in de polders en weiland bevindende ijzererts. De uitkomsten moeten bevredigend zijn.
— Te Middelharnis kwam van de groote visscherij binnen een sloep, schipper Jakob Taal, met een vangst van 84 ton zoutevisch. — Heden werden aan 't Kralingsche Veer ter markt aangevoerd 72 zalmen, die tegen f 1.25 a f 1.50 per 5 ons werden verkocht. — Aan de Vischmarkt te Rotterdam werden heden aangevoerd: uit Maassluis 16 manden spiering, bot, kleine tongen, kleine schol, tarbot, tong en 1 kleine ijlbot; uit Nieuwediep 8 manden gedroogde visch. De prijzen waren: voor spiering 2 ben f 2.70 tot f 2.20, de 4 ben spiering f 4.20 tot f 3.80, 4 , ben spiering en 1 ben bot f 4.60, 2 ben bot en 2 ben spiering f4.90, 3 ben bot cn 1 ben spiering f5.70, kleine tongen 3 ben f6.80 tot f 5.60, kleine schol 4 ben f4.70 tot f3.40, 5 ben f3.80, 6 ben, zeer klein, f 1.40 tot 90 cent, tarbot 2 ben f 4.50 tot t 3, de 2 ben tarbot 2 ben tongen f 9.30, ijlbot f 2.30, droge scharren 3 ben groote f3,60 tot f2.80,4 ben f3.80 tot f3.60, kleine scharren 3 ben f2.30 tot f 1.90,4 ben (zeer klein) f3 tot f 2.80, gedroogde kleine schol 3 ben f 1.80,4 b.f2,80. Nog werden aangevoerd uit Hellevoetsluis een mooie partij bot en manden garnalen. Bot gold: 4 ben groote levende f 8.40 tot f 6.30,3 ben f 4.60 tot f4.30, kleine bot 4 ben f5.70 tot f 4.30, doode bot 5 ben f6; garnalen 4 ben fl.20, de 3 ben 70 cent. Er waren in 't geheel 18 partijen versche en gedroogde visch aangevoerd. In de Markt werd van Scheveningen een groote partij gerookte bokking aangevoerd, welke verkocht werd per mand van 100 stuks voor f2,50 tot fl,50. Deze gingen vlug van de hand. — A.: — Leen mij nu eens een dubbeltje, dan kan ik er honderd gulden voor krijgen. B.: — Hoezoo 7 A.: — Wel, dan ga ik een glas bier drinken in »Rondeel", daar zit een kennis van me, die mij zeker tien stuivers zal leenen om naar Schiedam te gaan, waar mijn neef woont, van wien ik reisgeld kan krijgen voor Amsterdam, waar mijn oom woont, die mij zeker honderd gulden zal leenen. — Onder dames: Jeanne: Wat een lief; nieuw hoedjeheb je daar op, Lise. Elise : Draagt het je goedkeuring weg ï Ik was al bang, datje het niet mooi zoudt vinden. Jeanne: Niet mooi? Wel, kindlief, ik heb er zelf twee zoo gehad, toen ze nog in de mode waren.
"Binnenland. 16 September.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/17 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010192:mpeg21:p002
Wel worden de onthullingen, de openbaringen en bekentenissen in zake het boulangisme nog ijverig voortgezet — de Paris kwam gisteravond weer met nieuwe ophelderingen, die zij, naar zij zegt, met de onderteekeningen der schuldigen zou kunnen staven — maar algemeene belangstelling vermag de gansche agitatie nog maar immer niet in te boezemen, de belangstelling bepaalt zich in hoofdzaak tot de er bij betrokkenen en hun vrienden. Zelfs in 's generaals woorden wordt geen groot belang meer gesteld, men stoort er zich weinig aan of de balling van Jersey't nuttig en noodig oordeelt zijn stem ook weer eens te doen hooren. Een medewerker van de XIX Siècle heeft de onderscheiding genoten door den ex-generaal te worden ontvangen, die, alles, wat te zijnen nadeele is medegedeeld, weerlegde en den braven jongen speelt, hij weet niet eens waar het geld van daan kwam en heel theatraal spreekt de man de overtuiging uit, dat het volk zal richten. Bladen, die altijd wat nieuws weten te vertellen, trachten nu 't nieuwtje aan den man te brengen, dat tal van andere bij het boulangisme betrokkenen, hun straf tegemoet gaan, dat het Hooggerechtshof van voren af aan, maar nu op veel grooter schaal, zal beginnen enz. De R a d ica 1 weet zelfs te vertellen van plannen om den hertog van Chartres te verbannen wegens zijn optreding als tusschenpersoon tusschen Boulanger en den graaf van Parijs. Dat zijn alle praatjes, die weinig vertrouwen verdienen : zulk een veroordeeling in massa is een hulpmiddel, dat veel nut kan uitrichten, maar de tegenwoordige Fransche regeering kan zich de weelde veroorloven de mannen te sparen, die tegen haar hebben geageerd, al is 't niet immer met even gepaste middelen. Mermeix heeft gisteren weer eens de degen ter hand kunnen nemen, nu tegen Dumonteil, afgevaardigde, ingevolg een artikel in de Figaro, maar de verwoede duellist is er slecht afgekomen: hij werd aan de linkerzijde gewond. In Tessino blijft alles kalm, zoodat Künzli alle hem goed dunkende maatregelen, zonder eenige stoornis ten uitvoer brengt; hij heeft de volksstemming over de grondwetsherziening vastgesteld op 5 October en de bevolking schijnt zich bij den staat van zaken neer te leggen. Kunzli heeft zichzelven als raadgevers toegevoegd twee radicalen
en drie conservatieven. Oogenschijnlijk lijkt een ministeriëele crisis niet de meest geschikte voorbereiding tot een algemeene verkiezing en ioch is het waarlijk met het doel de groote raadpleging der natie voortebereiden, dat Crispi zijn collega Seismit-Doda loslaat of liever zich met geweld van dezen losmaakt. Seismit—Doda was geen pérsona grata en spoedig werd nu besloten, dat hij het offerlam zou zijn ter redding van al de overige regeeringsmannen. Een reden om den man los te laten was spoedig gevonden: hij werd beschuldigd van lakscliheid tegenover het irredentisme en de natie zal nu allicht meenen, dat de gulden tijd aanstaande lis, dat er nu een man zal opstaan, die het deficit van één miliard als bij tooverslag, hokus pokus doet verdwijnen. zou tot dekking of liever bestrijding van het schrikwekkend deficit een verandering van politiek moeten plaats vinden, een persoonsverandering geeft in deze niets. In de dokken van Southampton scheen gisteren in den loop van den dag waarlijk weer mis te zullen loopen, doordien een aantal werklieden opnieuw met eischen kwamen en daarin gesteund werden door de unie der stokers en matrozen. Gisteravond scheen alles weer in orde te zijn en heden zou alles weer aan 'twerk tijgen. In de Portugeesche Kamer is 't er gisteren fideel toegegaan. Zoodra de premier Hintze Ribeiro de voorlezing aanving van het wetsvoorstel betrekkelijk de Engelsch—Portugeesche conventie,begon de progressistische minderheid heftig te fluiten en liet hem niet aan 't woord. Een tumult was het gevolg en majoor Serpa Pinto riep den progressisten toe : «Zwijgt"! waarop een progressistisch priester, Brandas genaamd, Serpa Pinto aangreep. De orde werd verder niet gestoord, Ribeiro deponeerde de conventie op het bureau en zij werd aan de commissie van buitenlandsche zaken gezonden ter behandeling. Serpa Pinto-en Assumperio, oud-minister, spraken tegen de conventie en vonden bij de minderheid veel bijval. De Afrika-reizigers werden zeer gehuldigd.
"Buitenland.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/17 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010192:mpeg21:p002
In de laatste vergadering der Parijsche vrijmetselaarsloge is met 224 van de 232 stemmen een motie aangenomen, waarin den raad van toezicht verzocht wordt een onderzoek in te stellen, wie der ■broeders aan de boulangistische beweging hebben deelgenomen, en die alsdan te royeeren. —liet lucifersmonopolie,dat door de regeering met hand en tand is verdedigd, heeft gedurende de eerste acht maanden des jaars slechts 5.671.000 francs opgebracht, terwijl de inkomsten van dat monopolie over dien tijd op 15.200.000 francs waren geraamd! —• De invoer in Frankrijk bedroeg in de maand Augustus 338 millioen trancs tegen 333 millioen in Augustus van het vorige jaar; de uitvoer daarentegen 293 millioen tegen 302 millioen in dezelfde maand van 1889. — Over het rookvrije buskruit, dat voor het eerst bij de manoeuvres in het noorden is gebruikt, schrijft men, dat bij het schieten met|het geweer geen rook werd waargenomen, zelfs niet wanneer geheele compagnieën en bataljons een snelvuur of salvovuur onderhielden. Bij kanonschoten ziet men slechts weinig rook, en ook dan zelfs niet altijd; het hangt daarbij voornamelijk van den achtergrond af. De vuurflikkering daarentegen is uit de verte goed zichtbaar, zoodat de vijand toch de stelling der batterijen weet. Ook verraden de roode kepi en de roode broek de linie-infanterie, zoodat, i mocht het |rookvrije buskruit algemeen worden i ingevoerd, deze beide equipementstukken wel voop het laatst de manoeuvres zullen hebben meegemaakt.
"FRANKRIJK.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/17 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010192:mpeg21:p002
Het Duitsche mijnwerkerscongres werd gisteren te Halle door Möller, uit Gelzenkirchen, geopend. Westfalen, Rheinland, het Saarbekken, het Rijksland, de Paltz, het Wurmbekken, Saksen en Beneden Silezië zijn door 39 afgevaardigden vertegenwoordigd. Bunte en Siegel kwam heden eerst aan. Vertegenwoordigers der pers worden slechts onder die voorwaarde toegelaten, dat zij zich verplichten, een gedrukt exemplaar van hun bericht aan het congresbureau voor te leggen. Wanneer onjuistheden in deze berichten voorkomen worden de journalisten in quaestie van de verdere zittingen uitgesloten.
"DUITSCHLAND.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/17 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010192:mpeg21:p002
De koninklijke commissaris van Rome heeft met de nationale bank onderhandeld over de vlottende schulden, die het afgezette gemeentebestuur heeft achtergelaten; einde Juli bedroegen die schulden 478 millioen, en ultimo Augustus waren zij tot 465'/i millioen gedaald. Ook de in omloop zijnde aanw.jzingen op de schatkist zijn in dat tijdperk van 277 tot 272 millioen verminderd.
"ITALIË.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/17 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010192:mpeg21:p002
De lersche afgevaardigde O'Brien heeft maatregelen genomen om het Hoogerhuis te dwingen, dat dit haar oordeel uitspreke over de beslissing van het Hof van appel in het proces door O'Brien tegen Salisbury ingesteld. Zooals men zich zal herinneren werd O'Brien's eisch in alle instanties onontvankelijk verklaard, en hij zelf in de kosten veroordeeld.
"GROOT-BRITTANNIE.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/17 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010192:mpeg21:p002
Een groote agitatie heerscht te Zanzibar onder de Arabieren — aldus meldt de Times —wijl te Bagamoyo door het Duitsche bestuur weder een slavenmarkt is geojpend. Alleen de uitvoer van slaven over zee blijft verboden. De Arabieren in Bagamoyo zijn buiten zichzelf van vreugde en koopen reeds slaven op. Te Zanzibar gelooft men, dat de Duitsche regeering de bepaling wel weder spoedig zal herroepen .
"AFRIKA.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/17 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010192:mpeg21:p002
Parijs, 16 September. Kardinaal Lavigerie is hier aangekomen. Hij zal den voorzittersstoel bekleeden op het antislavernij-congres, dat de zittingen 22 dezer opent. Joffrin, afgevaardigde voor Montmartre, die verleden jaar als tegen-candidaat van generaal Boulanger te Clignancourt gekozen, is in het gesticht Dubois gisteravond overleden.
De zoon van de hertogin D'Uzès, nu onderofficier bij een cavallerie-regiment, wilde naar Jersey v>-I-trokken, om generaal Boulanger ter antwoori-.iiig te roepen voor de beleedigingen, zijn moeder aangedaan. De hertogin heeft hem echter teruggehouden.
Bern, 16 September. Castiani, een der liberale leiders in Tessino, is naar Italië gevlucht. Gianella en Casella, leden der omgeworpen regeering, verklaarden voor den rechter van instructie, dat zij gezien hebben, dat Castiani op Rossi schoot; twee gendarmen gaven een zelfde verklaring. Het wordt betwijfeld, of de uitlevering gevraagd zal kunnen worden, daar een moord uit politieke overwegingen heeft plaats gehad en Zwitserland zelf politieke misdadigers niet uitlevert.
Waarschijnlijk zal men trachten de gewelddaden van de liberale partij, de zittingneming ia het regeeringsgebouw en de inbeslagneming der telegraaflijnen, als politie-overtredingen te vervolgen; beveelt echter de Bondsraad de politieke misdaden strafrechterlijk te vonnissen, dan komen de daders voor een gerecht van gezworenen uit Tessino en Italiaanschsprekende Grauwbunderlanders, die voor het meerendeel tot hun politieke tegenpartij behooren. De hoofdofficier van justitie vertrok heden op order van den Bondsraad naar Bellinzona.
Berlijn, 16 September. Majoor Von Wissmann, Duitsch rijkscommissaris, maakt zich gereed 15 October naar Afrika te vertrekken.
Rome, 16 September. Baselli,nu minister van onderwijs, heeft zich bereid verklaard de portefeula van financiën over te nemen.
Washington, 16 September. De commissie voor de middelen heeft een voorstel aangenomen, inhoudende, dat de koopwaren,die nu in entrepöt zijn,niet vóór 1 Februari onder de termen van het nieuwe tarief zullen vallen.
Lissabon, 16 September. Bij de in de Kamer door Hintze Ribeiro overgelegde overeenkomst is een verklaring gevoegd, inhoudende, dat de handelsbepalingen der overeenkomst niet zullen gelden voor de oude provincie Angola. De overeenkomst regelt alleen den transitohandel. Portugal blijft vrij, in en uitvoerrechten te heffen. De overeenkomst is in handen gesteld van de commissie voor buitenlandsche zaken.
De stad is volkomen rustig. Het gerucht van een ministercrisis wordt tegengesproken. In regeeringskringen hoopt men, dat de overeenkomst door de commissie zal -worden goedgekeurd.
Parijs,l6 September .In een lang artikel critiseert het Journal des Débats scherp de wijzigingen, die door de conferentie te Brussel in het handelstelsel van den Congostaat zijn gebracht "Weenen, 16 September. Ex-koning Milan heeft als voorwaarde voor de intrekking van zijn aanklacht betreffende vervalsching der officiëele synodale stukken, in zake de echtscheiding, de aftreding van den metropoli taan gesteld. De Boheemsche Landdag zal eerst midden October samenkomen.
"Telegrammen.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/17 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010192:mpeg21:p002
— De Groothertog en de Hertogin vanSaksen verlieten hedenmorgen Scheveningen, na er ruim vier weken vertoefd te hebben. De Vorstelijke personen vertrokken naar Amsterdam, waar rij twee dagen denken te blijven.
— De Groothertog van Saksen Weimar heeft aan den koetsier-majoor des Konings, C. J. W. Jansen, de medaille van verdiensten van Saksen Weimar doen uitreiken.
"Laatste Berichten.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/17 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010192:mpeg21:p002
Hevige wervelwind in West-Virginië. Ter-; wijl een wervelwind over Roane en Jackson < woedde, werd het huis van den farmer Kenbachi1 geheel vernield, waarbij negen personen werden < gewond, waarvan vier doodelijk. Nog twintig' andere huizen stortten in en honderden stuks vee werden gedood. Hooibergen, schuren, enz. woeien om. Twee personen werden nog zwaar gewond. Een eerbiedwaardige leeftijd. Te Bergerac is onder een toeloop van een aanzienlijke menigte het stoffelijk overschot van een arme vrouw ter aarde besteld, die reeds eenige jaren geleden haaf eeuwfeest vierde. De weduwe Couderc, die elkeen als »grootmoe- ( der" kende, werd den 24den Maart 1780 in de gemeente Sainte Sabine (Dordogne) geboren. Bij< haar overlijden was zij dus honderd-tien en esttj halfjaar. Trots haar hoogen leeltijd miste zij het( gebruik van geen van haar zintuigen. Zij henn-, nerde zich nog haar geheele verloden, maar voorolj : de jaren der revolutie. «Grootmoeder" schonk aaa l kinderen het. leven.
"Gemengd Nieuws.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/17 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010192:mpeg21:p002