BERICHT. Zij die zich thans op het Nieuwsblad abomieeren ontvangen de nog in deze maand verschijnende nummers gratis.
Rotterdamsch nieuwsblad
- 29-09-1890
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Rotterdamsch nieuwsblad
- Datum
- 29-09-1890
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A.W. Sijthoff
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 832564818
- Verschijningsperiode
- 1878-1991
- Periode gedigitaliseerd
- 1878-1945
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Gemeentearchief Rotterdam
- Nummer
- 3847
- Jaargang
- 13
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
De Rotterdamsche gemengde zang-
De Rotterdamsche gemengde zangvereeniging jMusagetes" heelt gisteravond in de Nutszaal een uitvoering gegeven, waarmede deze veieeniging — die, als wij ons wel herinneren,zich eerst voor de tweede maal sedeit haa; oprichting in 't openbaar deed hooren — beter had gedaan nog maar een paar maandjes te wachten: üe winter is nog zoo lang en — alle begin is moeielijk. De concurrentie, die niemand en niets spaart, is ook tot de zanggezelschappen doorgedrongen, zij voeren onderling eenscherpen strijd om het bestaan en elkeen, die weet dat eendracht macht maakt en tweedracht een ganscli ander ge\olg heeft, zal 't met ons eens zijn, dat de qualueit van hetgeen er ten gehoore wordt gebracht, lang niet immer in gelijke reden staat en dan ook niet kan staan tot de quantiteit der zangverenigingen en dus ook der uitvoeringen. Wagner, Van Beethoven en Mozart zijn componisten, wier werken 't niet den eerste den beste gegeven is goed tot hun recht te brengen, of ten minste zóó, dat 't voor de toelioorders dragelijk is en nu is «Excelsior" een heel mooi ding, maar dat »al hooger" geeft op zich zelt reeds iet» geleidelijks te kennen en wie nu daarmede geen rekening houdt, loopt veel kans, als hij vier of vijf sporten van de ladder, die naar het toppunt leidt, tegelijk wil nemen, op heel onaangename wijze kennis te maken met den grond en uie geelt niet mee. Men is dan wel gauw beneden, maar zoo was 't niet bedoeld. Nu, succes heelt uMusagetes", wier wijdsche, veelbelovende naam ook verplichtingen oplegt — noblesse oblige — met haar uitvoering wel gehad: vadersgen moeders, ooms en tantes, neefjes en nichtjes van zangers; en zangeressen klapten na elk nummer dapper in de handen. Men begreep blijkbaar dat 't goed bedoeld was, maar wij zouden in alle bescheidenheid sMusagetes" toen willen aanraden't eenvolgende maal eens te probeeron met stukjes van lichter allooi, er zijn er heel mooie van Nedei landsche componisten : Wagner en Mozart loopen niet weg, later kan men 't met hen altijd nog eens probeeren. De heer H. H. Kolkmeijer, onze vroegere stadgenoot, die zich reeds menigmaal en met den besten uitslag op concerten hier ter stede heelt doen hooren, oogstte ook ditmaal weder welverdienden bijval met zijn vioolspel, begeliid door den heerA. Rijken.
De broodbakkersgezellen zijn door het bestuur der Vereeniging »De Toekomst" opnieuw opgeroepen tot bijwoning der vergadering, die morg..n, Zondag, in ' et Verkooplokaal zal gehouden worden. In deze vergadering zal het antwoord van de patioons worden ingewacht en de uitslag daarvan worden medegedeeld, waarna de besluiten door de vergadering genomen zullen werden.
De eischen, die door de bakkersgezellen zijn gesteld, zijn de volgende :
Voor trog- en bankwerkers: voor de 78 uur f 12.50 zonder brood en brood kost: voor de 78 uur f 11,50 met inbegrip van koflie en broodkost; voor overuren 20 cent. — Zondagsuren (12 uur) 25 cent.
Voor ovenisten: voor de 78 uur f 13.50, zonder brood en broudkost; voor de 78 uur f 11.50 met inbegrip van kolfie en broodnost; voor overuren 22 cent. — Zondagsuren 30 cent. Kostknechts: voor de 78 uur f 6, overuren 10 cent, Zondaguren 12Vj cent. Halïwas: voor de 78 uur f 7, overuren 10 cent, Zondaguren 15 cent. <
Noodhulpen 20 cent per uur. Gistermiddag tenl ure werd door den architect Ed. G. A. Fol aanbesteed bij uitnodiging: Het afbreken en weder opbouwen van het pand aan de Huogstraat No. 359, van de firma Sanders en Co., en het daarmede vereenigen van het lakenmaf>a>ijn No. 3131, van den heer E. J. W. Geelen, daaraan grenzende, met verbouwing en verdere werken in pand No. 361 voor de firma L. A. en F. L. Kattenburg en Co., confectiemagazijnhouders te Amsterdam en Haarlem. Inschrijvers waren de heeren: J. J. Van Hattem en Zoon voor f 20677, H. A. Lieuwens voor f 18572, J. Mirande voor 18115, H. J. Dupont voor f 16720, A. G. Sondermeijer voor f 154.90, B. J. v. Gurp en Zoon voor f 14470, allen te Rotterdam.
Alseigenaardigheidkunnenwijmededeelen, dat het horloge, gisteren als verloren in ons blad geadverteerd, binnen het uur, nadat de bezorging was aangevangen, aan ons bureau werd aangeboden.
De Burgemeester tan Rotterdam brengt bij deze ter kennis van de miliciens-verlofgangers, Lambertus Cornelis Vissetier, der lichting van 1886, Gerardus Johannes van Bers, der lichting van 1887, en Johannes De Haast, der lichting van 1888, dat zij zijn opgeroepen tot opkomst onder de wapenen, en dientengevolge op den 10 October aanstaande bij hun korps het 4 Regiment Infanterie tegenwoordig behaoren te wezen, en wel beide eerstgenoemden te Leiden en laatstgenoemde te Gouda, gekleed in uniform en vooizien van al de voorwerpen van kleeding en uitrusting hun bij vertrek met verlof mede gegeven. Zij worden derhalve uitgenoodigd om zich vóór dien datum, op een der werkdagen tusschen 10 en 3 ure, met hunne verlofpassen te vervoegen aan het bureau voor Militaire Zaken en Schutterij, ten einde die voor vertrek naar hun koips te doen afteekenen en tot het ontvangen van het hun toekomende daggeld,alsmede van vervoerbiljetten,voor zoover zij daarop recht hebben.
De ArnhemscheCourant komt nogmaals terug op ,den brand Hoogstraat, en schrijft: »Waarom heeft dan in de 22 minuten, dat de spuit geen water gaf, bij den biand in de Hoogstraat te Rotterdam, geen van die 185 den last gegeven om te spuiten?
sliet stalmen" (sic) berustte volgens genoemd blad op een misverstand — dat 22 minuten duurde, terwijl het huis brandde." Dit geeft ons aanleiding uitdrukkelijk te verklaren, 10. dat er bij den brand Hoogstraat niet getalmd is, 20. dat het geen 22 minuten gekost heeft aan spuit 4 om water te geven in den brand, na te hebben opgehaald.
Oe politie heett de zaak onderzocht en heeft geen ■verklaring kunnen verkrijgen omtrent den juisten tijd. De tijd, dien het geKost kan hebben aan brandmeesters en pijpleiders om door den brand heen zich een goéde plaats te kiezen en de slang op te halen kan vier minuten geweest zijn, langer zeker niet. Men weet zich echter aan spuit 4 te herinneren, dat in dien tijd een zenuwachtig heer den spuitgasten afvroeg, waarom zij niet werkten, of zij dan niet zagen, dat het brandde; op het zien van een weinig vlam aan de voorzijde geraakte de persoon geheel in vuur, en trachtte zelf de kraan der waterleiding te openen en de spuit vol te laten loopen. De aangename bejegening, die deze ongevraagde losse hulp daarop van spuitgasten mocht ondervinden was wel verdiend, doch deed den vrijwilliger in woede ontsteken. Kan er eenig verband bestaan tusschen deze begroeting en de later niet bevestigde beschuldiging, dat eerst na 22 minuten water in den brand was?
Het kerkbestuur der Israëlietische gemeente, alhier, heeft thans het lokaal van den heer Urbanus in de Alk emadestraat gehuurd, om het voor school in te richten.
Zooals men weet, was het onderwijs gebrek aan localiteit gestaakt.
Gisteravond omstreeks 7 »/a uur geraakte een meisje in het water aan den Coolsinpel, tegenover de Botersloot. Op haar hulpgeroep kwam een voorbijganger, v. d. Broek genaamd, toeloopen, die het geluk had, haar spoedig op het droge te brengen.
Alhier is over het atgeloopen boekjaar voor de weesinlichting te Neerbosch de som van f 9496.92 ingezam la en naar genoemde stichting opgezonden geworden.
In de alhier gehouden buitengewone algemeene vergadering van aandeelhouders in de Borneo-Tabakmaatschappij nSingut" is met algemeene stemmen het voorstel aangenomen van directie en commissarissen tot het uitgeven van de tweede serie aandeelen van f 500,000.
In de Korte Pannekoekstraat maakte de politie gistermiddag een einde aan een twist tusschen een man en vrouw. Niet alleen dat de man en de vrouw elkander te lijf wilden, maar ook eenige stoelen moesten het ontgelden, die uit het raam op straat géworpen werden. De man werd naar het politie-bureau aan de Kaasmarkt medegenomen om te kalmeeren.
Hier ter stede is door het Leger des Heils een circulaire verspreid sAan de bewoners", beginnende met het opschrift: »Waarde Vriend", en eindigde met de handteekening van generaal »William Booth". De geheele bedoeling van dezen epistel is, van de volgende week een szelfverloocheningsweek" te maken, d. w. z. een week, waarin de lieden, die zich door het Leger laten lokken, eenige uitgaven op voedsel, kleeren, enz. bezuinigen, om die aan de kas van het Leger te schenken, zooals reeds in Duitschland is geschied. De opbrengst zal aangewend worden tot de uitbreiding van het Léger in België.
Mevr. de W ed. H a a n t j es, ge b. Speij e r, heeft f2OO geschonken aan het Israël, weeshuis, alhier.
Een meisje, dat hedenmorgen in een winkel op de Hoogstraat een zakje met bruidsuikers voor hare zusjes had gekocht, stond niet weinig verbaasd, toen zij, thuis gekomen, het zakje ledig stortende, daarin een gouden ring vond. Onmiddellijk werd het gevondene naar den winkel teruggebracht, waar men niets van het vermissen van een gouden ring afwist.
Gisternamiddag werd op den Hoogen Zeedijk een beschonken man staande gehouden, door een onbekende persoon, die hem na hem een eindweegs te hebben begeleid, aan den kant van een sloot te slapen legde. Bij zijn ontwaken kwam de man tot de treurige ontdekking, dat zijn zilveren horloge was verdwenen, ook uit zijn portemonnaie miste hij eenig geld.
In den avond van den 25en dezer is uit de Maas aangespoeld het lijk van een zwaar gebouwd, ongeveer 30-jarig man, geheel naakt, en de kleedingstukken op' den rug gebonden, waardoor het vermoeden ontstaat, dat de man de rivier over is willen zwemmen.
Het signalement is als volgt: lengte 1.80 M., aangezicht rond, haar, wenkbrauwen en aankomenden knevel zwart, oogen donker, voorhoofd hoog, neus en mond klein, kin rond. De kleedingstukken bestaan uit: een zwart laken jas, donkere broek met draagbanden, zwartlaken vest, flanellen overhemd, blauw wollen kousen, witte booi d, platte das, waarop een speld, voorstellende een anker, en slappen vilten hoed met breedenrand. In een der broekzakken bevond zich een zwartlederen portemonnaie met koperkleurige sluiting, waarin eenige centen en Duitsehe muntstukjes. Inlichtingen omtrent dit lijk verzoekt de commissaris van politie irr de 3e afjLaeïing te Rotterdam, aan zijn bureau in de Meermansstraat no. 54.
De Burgemeester van Kralingen stelt den gemeenteraad voor het politie-personeel met 3 agenten derde klasse uit te breiden, op een salaris a f 525. Het politiecorps zal alsdan bestaan uit '1 inspecteur a f '1400, 1 onder-inspecteur a f'lloo, 1 veldwachter a f 625, 1 agent van politie le klasse a f 625, 6 agenten 2e klasse a f 602, 6 agenten 3e klasse, waarvan 3 een jaarwedde van 1575 en 3 eene van i 525 genieten.
Heden vertrok van hier naar New- York het stoomschip »Veendam", der Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij, met 170 kajuitspassagiers, benevens 602 tusschendekspassagiers. Onder de kajuitspassagiers bevinden zich 18 kolonisten van de Fresno Land Company.
De Burgemeester van Rotterdam brengt ter kennis, dat de Gemeenteraad zal vergaderen op Donderdag den 2 October 1890, ten l'/j ure precies, en dat alsdan de navolgende onderwerpen ter tafel zullen worden gebracht: Mededeeling van ingekomen stukken. Benoemen van: een assistent-geneesheer in het Ziekenhuis aan den Ooolsingel;
onderwijzend personeel. Beraadslagen over: het adres van A.G Meijer c. s. betreffende de plaatsing van de kramen op de Dinsdagsche markt op de Gedempte Butersloot en het daarop uitgebracht praeadvies ;
de voorstellen tot verkoop van grond aan den Ouden Binnenweg aan Regenten van het Kinderhuis der Nederduitsch Hervormde Gemeente; tot verkoop van grond aan den Ou.ten Binnenweg aan de Vereeniging Industrieschool voor meisjes; tot goedkeuring eener wijziging in het stratenplan ten westen van de Nieuwe Plantage van M. Zaaijer c. s.; de adressen om de Kermis alhier af te schaffen en het daarop uitgebrachte praeadvies; het voorstel tot het maken van eene installatie tot het voortbrengen van electrisch licht in het gewezen schoolgebouw aan de Leeuwenlaan, enz. (Verz. No. 16.)
Hedenochtend ging een paard aan den Lagen Zeedijk, te Kralingen, doordien het dier schrikte, op hol. Het paard sloeg zich van den wagen los, terwijl de beide personen, die op den wagen waren gezeten, daarvan afvielen. Zij kwamen met den schrik vrij.
Naar wij vernemen, is de schade aan de goederen van de firma Peek & Cloppenburg, veroorzaakt door den brand in haar magazijn, te Rotterdam, zooals bekend is verzekerd voor f 245,000, afgemaakt voor 30 pCt. of f 73.500." Hbl.
Feuilleton. Op Wankelenden Bodem. DOOR EWALD AUG. KöNIG. 95)
(V ervolg)
Daarmede moest ook Hackert zich tevreden stellen,hoezeer het hem ook griefde en verdroot; hij zag zelf in, dat zonder tastbare bewijzen geen van allen krachtdadig kon optreden. Het was nog niet zeer laat, toen beiden op Buchenau aankwamen, maar de oude Daron had zich bereids in ziin slaapkamer teruggetrokken. , »Vroeg te bed en vroeg uit!" was zijn leus, waarbij hij zich uitstekend bevond. Werner en Alma zaten in de huiskamer lazfn'. ziJ konden hun verrassing niet ontveinzen, toen de neef, die hen zoolang verwaarloosd had, nu zoo plotseling
S*nS hem te gemoet en reikte nem beide handen, en Alma knikte hem een vriendelijken glimlach toe. i z een zeldzame gast geworden, zeicte de baron, wij hebben het nimmer Kunnen begrijpen, waarom gij zoo boos °P ons waart. fcW,sIoeg voor den veel beteekenenden ouk, dien Gronau haar toewierp, de oogen neer, zij las in dezen het antwoord op deze vraag.
~ Waarom ik boos was? antwoordde ue kapitein. Dat is bepaald niet het juiste gij weet immers, dat ik den graaf r?n Hohenhausen hier niet wenschte te is de hoofdreden, die mij nipt ware ook hedenavond met gekomen, wanneer niet —
Hij hield op, de achterdocht tegen den graaf scheen hem op dit oogenblik zoo omvangrijk, dat hij het niet waagde, ze te uiten. Vol verwachting zag Werner hem aan. — Een bijzondere gebeurtenis voert u dus hierheen ? vroeg hij. — Ja, en ik wenschte het liefst met u alleen daarover te spreken, maar ik kan ook Alma niet uitsluiten,zij moet het eveneens vernemen en met raad en daad ons bijstaan. Men zegt, dat gravin Unika ziek is, is dat werkelijk zoo ? — Ik was hedennamiddag nog bij haar, antwoorddeAlma,mijverontrustdezeziekte, die zich zoo plotseling vertoond heeft. — En welke diagnose heeft de geneesheer vastgesteld? — Hij meent, dat het een rheumatische hoofdpijn is, gepaard met koü op de maag, zeide Werner. — En daarmeê stelt ge u gerust ? — Wij? vroeg Alma verbaasd. Wij kunnen immers de diagnose van den dokter niet aan kritiek onderwerpen. Werner schudde het hoofd. — Ik weet niet wat gij wilt, zeide hij.Uwe woorden versta ik niet en niettemin verontrusten zij mij. Spreek dus geheel openhartig, wat voert u hierheen ? — Gij hebt gelijk, in ieder geval is't het beste, dat ik ruiterlijk mijn meening te kennen geef. Maar laat het u niet te zeer doen ontstellen, wanneer datgeen, wat ik te zeggen heb, u ijzingwekkend toeschijnt, luistert bedaard naar hetgeen ik u wil mededeelen, en denkt dan rijpelijk over de zaak na.lk geloof,dat er pogingen zijn aangewend,om gravinUnika — te vergiftigen. Hij had de laatste woorden met gesmoorde stem uitgesproken, zij maakten op beiden een vreeselijken indruk.Werner sprong van zijn plaats op en doorliep met groote stappen de kamer, Alma staarde met wijd geopende oogen haar neef aan, als ware een geest voor haar uit den grond verrezen. — Vergiftigd? zeide de baron met bevende stem. Dat is immers ten eenemale onmogelijk! — Dat dacht ik ook, toen op deze mogelijkheid mijn aandacht werd gevestigd, antwoordde Gronau, maar ik kan ook niet ontkennen, dat er redenen bestaan, welke dit vermoeden rechtvaardigen. Ik kan nu niet anders, ik moet u in de geheimen inwijden, die u schrik zullen aanjagen, en ik reken daarbij het allereerst op uw stilzwijgen. Tegen graaf Hohenhausen zijn zware vermoedens gerezen. Men gelooft, dat hij niet de wezenlijke graaf, maar een fortuinzoeker is, die zijn rol met groote behendigheid vervult. Laat mij uitspreken en val mij niet in de rede. De eerste ontmaskering dreigde hem van wege den matroos, die zonder twijfel met het verleden van dien avonturier bekend was. Hij moest onschadelijk worden gemaakt, en het kwam den graaf ver van ongelegen, dat het vermoeden op den koddebeier viel. Ware dit vermoeden niet door schijn bewijzen zoo krachtdadig gesteund, dan zou de knoop, dien Hackert later in de struiken vond, een vreeselijke getuige tegen den graaf zijn geweest. De koddebeier werd veroordeeld, maar de graaf moest tot de onaangename ontdekking komen, dat twee personen, in spijt van het gevelde vonnis, van de schuld des graven als overtuigd waren: Hackert en Daniël. Ook zij moesten onschadelijk worden gemaakt. Daniël werd onder een nietig voorwendsel met smaad en schande zonder pensioen ontslagen, en den jager Hackert trof hetzelfde lot. Vraag slechts uw vader, Werner, hij zal u zeggen, dat graaf Hohenhausen dit ontslag wenschelijk had geacht, en een zoo hoog geplaatstpersoon bewijstmenimmersgaarne een dienst. Hackert heeft, naar aanleiding daarvan, den graaf zijn argwaan in het aangezicht geslingerd, en dat daarbij dreigende woorden vielen, kon immers niet uitblijven. En wat geschiedde toen ? In het woud viel op den jager een schot, de kogel ging rakelings langs zijn arm, het kon dus aan geen twijïel onderhevig zijn, dat het op hem gemunt was. Hij vervolgde den slechten schutter en herkende den graaf, maar het gelukte hem niet, hem in te halen. Sedert tracht Hohenhausen alles te gelde te maken. Hij heeft reeds tien duizend pond sterling naar Londen gestuurd, en nu moet de kunstverzameling onder den hamer worden gebracht. Wie weet nu, of gravin Unika ook niet ontdekkingen gedaan heeft en zich uitdrukkingen liet ontvallen, die de rekening van dien avonturier dreigden te doorkruisen ? En wanneer dit het geval is, is het dan niet voor den fortuinzoeker eveneens een dringende vereischte, ook haar uit den weg te ruimen? De kapitein zweeg, angst en ontsteltenis spiegelden zich op het bleek gelaat van Werneraf. — Dat is een vreeselijke aanklacht! zeide hij. — En toch vind ik er veel in, wat in volmaakte overeenstemming is met mijn eigen vermoedens, liet Alma er op volgen, die thans weder haar volle bewustzijn herkregen had. Verbaasd zag Werner haar aan. — Uw eigen vermoedens? antwoordde hij. Daarvan hebt ge mij nooit een woord gezegd. — Omdat ik wist, dat het vergeefsche moeite ware geweest. Gij zoudt mij geen geloof hebben geschonken, en met papa Ijiocht ik het niet wagen, daarover te spreken. Op mij heeft graaf Von Hohenhausen reeds bij de eerste ontmoeting een ver van gunstigen indruk gemaakt, en wanneer Unika hem niet zoo warm verdedigd had, dan zou mijn wantrouwen nog vaster wortel geschoten hebben. Voorts herinner ik mij, dat Unika in de laatste dagen een onrustbarende verandering heeft ondergaan. Zij vermeed iedere ontmoeting met haar broeder, zooveel zij slechts kon, en kwam het gesprek op hem, dan maakte zij kort en goed er een einde aan; zij had iets tegen hem — wat, kon ik niet vernemen. — En hoe uit zich hare ziekte ? vroeg Gronau. — Door hevige hoofdpijn en brakingen. De kapitein aanschouwde Wernermet een beteekenisvollen blik, de baron beefde van aandoening. — En is dat alles volkomen waar, wat ge mij gezegd hebt? vroeg Werner, naar adem hijgende. Heeft de graaf werkelijk op Hackert geschoten; Hackert haat hem gloeiend en de haat — Hackert is buiten, viel Gronau hem in de rede. Wil ik hem roepen ? — Neen, nu niet; hij zou mij immera toch slechts hetzelfde zeggen, wat gij gezegd hebt. Ik kan het niet begrijpen! Wanneer inderdaad gegronde vermoedens tegen hem zijn gerezen, waarom vervolgt men ze dan niet? — Daaromtrent kunt gij u gerust stellen, het onderzoek is in vollen gang, maar er kan nog eenige tijd verloopen, alvorens wij volledige zekerheid ontvangen. Wij verwachten een getuige uit Amerika, zonder bewijzen kan immers niets tegen zulk een man ondernomen worden. — Ontzettend, indien uw beweringen waar waren! riep Werner radeloos. Wellicht komt nu reeds de hulp te laat! Alma was opgestaan, zij stond voor haar broeder, en legde haar hand op zijn schouder. (Wordt vervolgd.)
Faillissementen in het Arrondissement Rotterdam. Uitgesproken faillissementen. Zaterdag 27 September.
Johannes Daniël Stam, koopman en winkelier in meubelen, te Gouda. Rechtercomro. mr. E. Feith, curatör mr. J. H. Uiterwijk. J. Ph. Seton, koopman en loodgieter, te Rotterdam. Rechtercomm. mr. A. H. Tienhoven, curator mr. M. W. C. Melchers.
Waterstand en Weerbericht.
Rotterdam 28 Sept. Ie getij 3.18 2e getij 3.42
Buslichtingen aan het Postkantoor. Zondag 28 September.
Parijs . . 5.10'5m., 8.50'5m., 1.50'5n.m., 6.so'sav. Berlijn . 5.40 'sm., 9.30 'sm., 10.— 'sm., 2.27 'sav. 4.3o'sav., 6.55 'sav., 9.20 'sav. Londen . 5.10'5m., 8.50 'sm., I.lo'sav., 6.so.'sav.
Vermakelijkheden, Vergaderingen, enz. Zaterdag 27 September.
Hoogduitsche Opera. sTannliauser", 7]4 uur. Place des Pays-tias. Specialiteiten-voorstelling, Bi/4 uur.
Zondag 28 September.
Bakkersgezellen-Vereeniging ®De Toekomst". Vergadering. Verkooplokaal, 12>/2 uur. Schouwburg, Aert van Nesstraat. iToupinel Zaliger", 8 uur. Nieuwe Rotterdamsche Schouwburg, Coolsingel. sMargaretha Gauthier", 8 uur. Place des Pays-Bas. Specialiteiten-voorstelling, 8 uur.
Familiebericht
Burgerlijke Stand. ONDERTROUWD: J. Cohen Tervoert, jm. 26 en C. J. Koch, jd. 24 j. K. Bossers, jm. 20 en P. B. Olff, jd. 23 j. P. Dahman, jm. 22 en C. J. Heijliger,jd. 32 j. J. T. v. Gulick, jm. 49 O. C. Hage, jd. 38 j. 1. De Haan, jm. 29 en H. Seip, jd. 25 j. W. Hermann, jm. 20 en W.'P. Valkenbergh,jd. 21 j. 3. Jansen, jm. 22 en W. H. G. De Grand, jd. 19 j. A. G. Kofhjberg, jm. 23 en C. Giesing, jd. 32 j. H. H. Kruiji, jm. 30 en J. C. Amersdorlfer, jd. 26 j. J. F. Laineli, jm. 49 en W. E. J. Valkenier, wed. G.A. Henze, 44j. A. v. der Linden, jm. 23 en D. Oostendorp, jd. 21 j. J. F. Mulder, jm. 30 en C. W. C. De Lange, jd. 24j. H. Nooi dergraaf, jm. 25 en W. De Waart, jd. 27j. G. A. Olff', jm. 29 en J. Sepmeijer, jd. 26 j. J. Quint, jm.29 en M. T. Ruijgrok, wed. P. Legerstee, 50 j. R. Siegers, jm. 25 en J. A. Annotee, jd, 23 j. J. F.Grootaers, jm. 30 en M. J. M. Sc eefers, jd. 21 j. M. v. Vliet, jm. 26 en P. Straus, jd.43 j. K. Wennekes, wedr. 43 en E. Édelenbosch, wed. C. Veltenaar, 40 j. A. v. der Werlf, jm. 23 en M. J. Stoetzer, jd. 39 j. B. C. Zom, jm. 30 en W. H. F. v. Loo, jd. 28 j. G. Zuijdam, jm. 23 en M. J. Leenders, jd. 21 j. J. P. Eibers, jm.2B en J. E. M. Kok,jd.23j. F. VV. Stork, jm. 37 en E. J. Prakken, wed. J. v. der Heide, 41 j. T. Wielinga, jm. 28 en M. J. Blom, jd. 26 j. D. J. P. Storm Lotz, jm. 59 en E. W. J. Horens v. den Berg,jd.soj. P. C. v. der Veer, jm. 24 en E. den Broeder, jd. 21 j. H. J. Mahieu, jm.25 en C. M. Verheulen, jd. 21. BEVAL LEN: D. Klip, geb. De Wilt, D. — E. Clausing, geb. Barnaid, Z. — J. Prohn, geb. Sluijter, Z. — A. M. Roggeveen, geb. Roggeveen, Z. — A. L. G Nome, geb. Ignatius, D. — E. Trijtel, geb. Hofman, Z. — P. M. Wenmakers, geb. v./der Lem, Z. — A. J. v./den Hurk, geb. v./de Loo, D. —M. E. Hendriks, geb. v./der Linde, D. — D. C. Beijer, geb. de Mos, Z. — W. J. Uittenbroek, geb. Storm, D. — A. M. M. J. Schoenmakers,~*geb. Braams, Z. — B. E. v. Nette, geb. v. der Hoff, Z. — R. J. M. Houtzager, geb. Roosmalen, Z. — H. v. Mierlobensteijn, geb. Snijders, Z. — J. D. Nichting, geb. v. der PuUën, Z. — J. A. v. Staaij, geb. v. Doorn, D. — J. J. Boelee, geb. van Klaveren, Z. OVERLEDEN: J. B. Seeuwen,jm. 55 j. — H. v. d. Kraan, m. v. H. M. v. Wallené, 53 j. — C. A. Neubauer, jm.42 j. — G. A. van Raaijen, jd. 3 m. — P. Breetveld, jm. 12 d. —E. Tukkie,jm.lBm.— D. Stoop,jm. 28j.— M. W. Stam, jd. 24 j. —J. W. Morgenthal, jd.7Bj.— G. v. Dorp, jm. 13 d. —J. P. Waterreus, jm.3m.-C.Rodermans, wed. P. Stovers 64 j. — H. A. M. Doeleman, jd. G. Bohl, m. v. J. Thans, 81 j. — J. Mackaaij, wed. T. Buijs 67 j.
Kunstnieuws. GROOTE SCHOUWBURG.
Met «Toupinel Zaliger", het nieuwste blijspel van Alex. Bisson, hebben de Vereenigde Rotterdamsche Tooneelisten de winter-campagne geopend. Alex. Bisson is voor onze schouwburg-bezoekers geen vreemdeling meer, in »De verrassingen van de echtscheiding" en in verschillende andere stukken, welke door hem met medewerking van andere Fransche blijspelschrijvers zijn gemaakt, heeft hij getoond de macht te bezitten van den meest ernstigste een lach af te dwingen, zoodat hierin zeker de reden is te vinden, dat geen schouwburgdirectie gaarne zou willen verzuimen diens pennevruchten voor 't voetlicht te brengen, vooral niet wanneer van dat stuk een roep is uitgegaan als van »Toupinel Zaliger". Uit »De verrassingen van de echtscheiding" weet men, dat Bisson een meester is in 't schetsen van de meest verwikkelde toestanden en in sToupinel Zaliger" heeft hij in dit opricht wellicht het toppunt bereikt. Wij zullen dan ook niet trachten een uiteenzetting van den inhoud te geven, daar men, om het eenigszins volledig te doen, minstens een paar kolommen zou behoeven, terwijl men nog het gevaar loopt niet datgene bereikt te hebben, dat men zich er van heeft voorgesteld.
Een uitvoerige beschouwing te geven over de meerdere ot mindere waarde van een dergelijk stuk is ook een ondankbaar werk, daar bij stukken als»ToupinelZaliger"de hoofdzaak is dat de toeschouwer zich amuseert bij de vertooning, en dat doet hij hierbij in hooge mate. Veel meer is dus van de voorstelling van gisteravond niette zeggen, dan dat men van de eene lachbui in de andere verviel en dat dikwijls hierdoor gedeelten van de dialoog voor 't oor verloren gingen. Wanneer men dus het min of meer gewaagde van het onderwerp — en hieraan zijn we langzamerhand al gewoon geraakt — over 't hoofd ziet, dan kan een bezoek aan sToupinel Za-iger" niemand iets anders dan goed doen. Wat toch is gezonder voor den mensch dan nu en dan eens ongedwongen de lever te laten schudden.
Het succes van deze blij- of beter kluchtspelen, kan nog verhoogd worden door de vertolkers der voornaamste rollen. Een hoofdvereischte is, dat deze stukken in een vlug tempo worden atgespeeld en dat de ai-tisten hun rol niet te dramatisch op vatten. Wat het eerste betreft, dit zal ongetwijteld bij de volgende voorstellingen nog beter worden, terwijl aan het tweede gebrek alleen de heer Tartaud als Duperron een weinig mank gaat. Wanneer hij wat minder zwaar zijn rol opvat en nog wat bewegelijker is, zal deze partij er nog bij winnen. Behalve de heer Tartaud werken nog in »Toupinel Zaliger"met succes mede de dames Vink en Jonkers, die met hare fraaie toiletten in het laatste bedrijf schitteren, Coelingh—Voi derman en Marie Faassen, alsmede de heeren De "Vries, Le Gras, Van Kerckhoven, Keerwolf, Van der Lugt en Myin. Laatstgenoemde was voor ons een onbekende. Bij zijn optreden wat stijf in zijn bewegingen, geraakte de heer Myin later meer op dreet. Een voornaam punt is, dat hij zich op de juiste uitspraak van 't liollandsch toelegt; hieraan is nog heel wat te verbeteren.
De schouwburg was redelijk bezet, en de aa» teurs werden na elk bedrijf toegejuicht.