Voor hen, die hun Betrekkingen, Vrienden en Bekenden per Advertentie in het Rotterdamsch Nieuwsblad een NIEUWJAARSGROET wenschen te brengen, bestaat daartoe de gelegenheid. Dergelijke Advertentiën, ter grootte van I—61—6 regels, worden a5O Cents berekend.
Rotterdamsch nieuwsblad
- 31-12-1890
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Rotterdamsch nieuwsblad
- Datum
- 31-12-1890
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A.W. Sijthoff
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 832564818
- Verschijningsperiode
- 1878-1991
- Periode gedigitaliseerd
- 1878-1945
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Gemeentearchief Rotterdam
- Nummer
- 3924
- Jaargang
- 13
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Nieuwjaars-Advertentiën.
Stads-Editie.
Ookde veehandel heeft door de langdurige vorst en het gesloten water niet de gewone levendigheid van anders. De aanvoer van vee op de Veemarkt van heden was geen tiende deel van wat met open water gewoonlijk aan de markt is. De melk der pas gemolken koeien bevroos na even aan de lucht blootgesteld te zijn geweest, wat niet te verwonderen is bij een vorst van 12"' C. (circa 22° F.).
Met ingenomenheid deelenwijmede, dat de heer A. Koene in het verschaften van een warm middagmaal aan behoeftige schoolkinderen steun heeft gevonden bij eenige stadger.ooten, die zich met hem tot een commissie gevormd hebben, ten einde den werkkring belangrijk uittebreiden. Kunnen nu reeds 300 kinderen per dag van warm voedsel voorzien worden, men hoopt het aantal spoedig tot 750 te kunnen opvoeren. Hiervoir heeft de commissie echter de hulp noodig van weldadige stadgenooten en wij vertrouwen, dat deze haar ruimschoots geschonken zal woiden, wanneer men weet. dat in de commissie zitting hebben, behalve de heer A. Koene, de heeren W. Baartz, Eendrachtsweg, 59, en J Hudig, Leiivenhaven 40, die de giften gaarne in ontvangst nemen.
Aangemoedigd door het groote succès, dat de Tooneelvereeniging sMelpomene" met haar weldadigheids-uitvoering in den Grooten Schouwburg mocht verwerven, heeft het Bestuur op zijn laatste vergadering besloten ditmaal een voorstelling te geven ten bate der algemeene armen te dezer stede. Van verschillende zijden is reeds medewerking toegezegd en men staat nog in onderhandeling met verschillende personen op muzikaal en letterkundig gebied. Het bestuur vertrouwt, dat, daar nu de voorstelling ten voordeele van arme stadgenooten plaats heeft, de opkomst nog grooter zal zijn dan bij de weldadigheids-voorstelling in 't vorige jaar. Het officieele programma wordt eerstdaags bekend gemaakt.
Aflossing van obligatiën ten laste der gemeente. Burgemeester en Wethouders van Rotterdam geven kennis, dat de verschenen coupons en de door uitloting aflosbare obligatiën der 3 pCt. premiënleening der gemeente Rotterdam, te beginnen met den 2 Januari 1891 tot nadere kennisgeving m Nederland worden betaald bij de Bijbank der Nederlandeche Bank te Rotterdam, bij de lloofdbank te Amsterdam en hare Agentschappen. De ter betaling aangeboden stukken moeten voorzien zijn van eene nommerlijst, waarop de nommers naar volgorde zijn ingevuld. De betaling zal geschieden, bij de Bijbank te Rotterdam 2 dagen, bij de Hoofdbank te Amsterdam 3 dagen en bij de Agentschappen 4 dagen na de inlevering. De lijsten zijn gratis verkrijgbaar bij de firma Wed, P. Van Waesberge& Zoon aan den Houttuin no. 73, te Rotterdam, en bij Gebrs. Binger, aan de Warmoessli aat no. "176, te Amsterdam.
Binnenkort zal vanwege dediaconie der Ned. Herv. Gem., alhier, onder leiding van den architect, den heer H. Oosthoek, tot de aanbesteding worden overgegaan van den bouw van ■18 woningen, bestemd voor de opneming en algeheel vrije verzorging (voeding enz.) van evenveel gezinnen, bestaande alleen uit man en vrouw, beiden behoeftig en bejaard. Dit gebouw, dat een geschenk is van een menschenvriend, zal verrijzen naast het lidmatenhuis der Ned. Herv. Gemeente op de Botersloot, alhier.
Een man, die het hedenmorgenhalf leven gemakkelijker vond, het ijs in de Rotte, nabij de Karnemelksliaven, over te steken, dan den weg te volgen, liep, wegens de duisternis, in een pas bevroren bijt. Op zijn hulpgeroep kwamen eenige burgers toeloopen, die hem met moeite redden. Bibberend van koude werd hij naar zijn huis in den Hofdijk gebracht.
Door de directie der Rotterdamsche Tramweg Maatschappij is gelast, dat met de heerschende koude de machinisten der stoomtram op Delftshaven en Schiedam elkander om de drie uren zullen aflossen. Tevens zullen maatregelen worden genomen de locomotieven van boven zoodanig dicht te maken, dat de machinisten niet aan alle weersgesteldheid zijn blootgesteld, zonder dat daardoor de veiligheid wordt verminderd.
Bij de heden ten raadhuize gehouden aanbesteding van het bouwen eener school met woning aan den Bosch hoek, waren 7 biljetten, ingekomen, als : P. G. Winters, Kralingen, f 48,827 ; A. G. Zondermeijer, Rotterdam, t 48,900; A. P. P. Boeff', idem, f 49,100; D. J. Buchel, idem, f 50,150 ; A. Kos Koolhaalder, idem, f 50,400; P, Vermeijde, jdem, f 50,610; J. Zanini, idem, f 51,091. Het bestuur van de afdeelingTypografie van den »Ned. R. K. Volksbond", afd. Rotterdam, heeft een circulaire verzonden, waarin het de oprichting van deze vakvereeniging mededeelt en eenige artikelen uit het reglement onder de aandacht brengt. Hieiuit blijkt, dat het doel van deze vereeniging is, »een broederlijken geest en hulpvaardigheid onder vakgenooten te bevorderen. »De klove, welke het socialisme tusschen patroon en gezel gegraven heeft, te dempen door ijver, bekwaamheid en een geest van toewijding aan te kweeken. iHet groote doel van den Ned. R. K. Volksbond, een dam op te werpen tegen de overstroomingen van het socialisme, met alle krachten te bevorderen." Ten einde hierin met succes werkzaam te zijn, wordt de steun verzocht door toe te treden als donateur der Vereeniging, tegen een donatie van 1 2.50 per jaar, en door het schenken van enkele werken voor de vak-bibliotheek.
Door een heer is aan het Oostvestjdein, nabij den Oost-Zeedijk, een gouden medaillon gevonden, waarin een dames-portret. Aan het politiebureau aan de Meermansstraat is van het feit kennis gegeven, zoodat aldaar door de eigenares inlichtingen zijn te bekomen.
In deze dagen, dat men herhaaldelijk over inbraken hoort spreken, is het voar een handelaar heel wat waard in zijn kantoor een brandkast te hebben, welke aan de vernielende werktuigen van heeren inbrekers weerstand kan bieden. Wij vestigen daarom de aandacht op de brandkasten en kluisramen met deuren van de firma B. Lips & Zoon, aan de Gedempte Botersloot, alhier, van welke dezer dagen een brandkast bij een inbraak de bewijzen heeft gegeven zeer solide gemaakt te zijn. Voor het rondbrengen der circulaire, bevattende de bekende dichtregelen van Tollens : »Wij gaan met schaal en bussen rond, enz.", benevens de mededeeling van de schaalcollecte, welke gisteren gehouden is ten voordeele der noodlijdenden van alle gezindten, zijn een 25-tal werkelooze ambachtslieden, aangewezen door het bestuur der Afdeeling Rotterdam van het Algemeen Nederlandsch Werklieden-Verbond, gebezigd. De collecte, waarmede zich bereidwillig belast hebben heeren collectanten voor Waterloo en 1830, die der R. C. armen en der Ned. Israëlietische Gemeente, heeft opgebracht f 6.738.37 X. Voorts is ontvangen aan bons: 25 bons a '/j kilo vleesch; 25 bons a 1/4 kilo vet; 1 bon alO kilo dito ; 1 bon voor '100 brooden ; 1 bon voor 100 kropbrooden ; 6 bons voor 1 brood ; 1 bon voor 1 kilo tarwebrood; 1 bon voor 1 kilo roggebrood: 10 bons voor 1 kop erwten; 24 bons voor 1 Kop dito ; 10 bons voor 1 kilo rijst; 1 bon voor 1 kilo dito; 37 bons voor 1 kilo dito; 15 bons voor 1 kop boonen ; 20 bons voor 1 kop dito ; '1 bon voor 1 kop dito; 16 bons voor 2 heet. steenkolen ; 6 bons voor '/i heet. dito; 16 bons a 10 cents voor grutterswaren ; 1 soepkaart, waaraan 33 porties ; 1 bon, goed vooreen zware winterjas voor een kort, dik persoon ; 1 bon voor gedragen kleêren; 1 bon voor 6 paar warme pantoffels ; 1 bon voor 3 stuks onderkleeren voor een meisje van ca. 7 jaren.
Heeren Collectanten waren verdeeld in 35 secties. Men ving aan omstreeks 10 uur en door genoemde practische indeeling was het resultaat reeds te half vijf bekend, Mochten er nog menschenvrienden zijn, die door afwezigheid of anderszins geene blijken hebben kunnen geven van te sympathiseeren met het edel streven om zoo menig arm huisgezin eenige tegemoetkoming te verstrekken, dan bestaat daartoe nog de gelegenheid. De bekende commissie ontvangt nog gaarne, hetzij in geld hetzij op andere manier, elke bijdrage; kleederen ook kunnen o! zooveel bijdragen tot het dragelijker maken van den zoo strengen winter 1 De werkzaamheden van de heeren Collectanten zijn nog in geenen deele afgeloopen, daar nog grondig onderzoek gedaan moet worden naar de behoeftigsten der behoeftigen. Welnu dan, weldadige stadgenooten,maakt hun het werk licht en stelt hen in de gelegenheid allen uit uwen naam wel te doen. De voornaamste voorwaarden, welke bij de overneming der avenues sConcordia" en » Prins Alexander" door de gemeente Kralingen zijn gesteld, zijn de volgende: De maatschappij moet in het midden der avenues aanleggen een verhoogd wandelpad, ter breedte van 8.5 Meter. Aan beide zijden van het wandelpad moet aangelegd worden een rijweg van 6.5 Meter breedte, bestraat met klinkers; in die straat moeten gelegd worden cementrioolen van 50 X 75cMeter, met berries en de benoodigde spuitrioolen. De trottoirs moeten 2.5 Meter breed zijn. De maatschappij verbindt zich geen huizen te doen bouwen minder dan van jaarlijksche huurwaarde van f4OO voor een geheel huis en 1 200 voor een gedeelte. De gemeente geeft eene subsidie van f 12000. De oplevering moet geschieden vóór 1 November 1891.
Het bestuur der IJsclub» Kralingen en Omstreken" heeft aan den Burgemeester van Rotterdam f 825 en aan dien van Kralingen f 375 ter hand gesteld, om daaruit een extra uitdeeling te doen.
Wij herinneren den liefhebbers van schilderijen en aquarellen, dat de tentoonstelling, door het Aesthetisch Genootschap gehouden in Pro Patria, Woensdagavond zal worden gesloten.
Door de gladheid der straat geraakte gisteravond een met twee paarden bespannen sleeperswagen benevens de voel man, in de Wijnhaven Z.Z., tegenover de Glashaven. Het ijs brak door den schok, tengevolge waarvan de voerman en de paarden onder het ijs kwamen. Met veel moeite werd de man op den kant gebiacht door Daniël Dukers, wonende Eleonorastraat 43, en in wollen dekens gewikkeld, welke door bewoners der Wijnhaven werden verstrekt, werd hij op advies van twee geneesheeren naar het ziekenhuis vervoerd. Hedennacht is de man, die slechts sedert
veertien dagen was gehuwd, overleden. De ongelukkige was in dienst der Hollandsche Spoorweg-Maatschappij, aan welke ook de wagen behoorde : de paarden, die verdronken zijn, behooren aan de Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij. Hedenmorgen zijn paarden en wagen door het toestel van den heer König Jr. uit het ijs gehaald; de paarden werden onder toezicht van de politie naar het abattoir vervoerd. Door de koude bevangen, viel een man hedenmiddag op den Schiedamscbendijk bewusteloos van den bok van een wagen. Dooreen paar mannen werd hij in een herberg gedragen, waar hij tot bewustzijn werd gebracht. Hij had een paar kwetsuren aan het hoofd bekomen. Dat de behandeling der tonnen door de Kralingsche werklieden bij het tonnenstelsel wel wat te wenschen overlaat bleek heden op den Oudendijk, waar nabij de Avenue Concordia de min geurige inhoud van twee tonnen op den openbaren weg terecht kwam.
Gistermiddag had de aanbesteding plaats van het bouwen van het Westelijk Handelsterrein, bestaande in bergkelders en sheds, alsmede toegangsgebouw met bovenhuis, ter gezamenlijk te bebouwen oppervlakte van ongeveer 4553 M' op den open giond aan de Van Vollenhovenstraat. Er waren 20 biljetten ingekomen, als: J. J. H. Stelwagen, Rotterdam, f 206990; M. v. d. Spek, Rotterdam, f 211500; A. G. Zondermeijer, Rotterdam, f 216590; v. Loenen en Millenaar, Rotterdam, f 218930; A. De Neef, Dordrecht, f 219987; J. Visser, Papendrecht, f 223500; C. v. d. Sluijs, IJselmonde, f 224500; D. Buchel, Rotterdam, f 224666 ; P. Vermeijde Azn., Rotterdam, f 225000; P. Verbrugge, Waddingsveen, f 226790; A. Kos Koolhaalder, Rotterdam, f 228900; J. Slenters, Haarlem, f 229900: G. D. v. Doorn, Amsterdam, f 230000; N. Parqn'in, Berkel, f 231600 ; J. H. Vos, Almelo, f 233700;!'. Goeverne,Rotterdam, f 236300; W. Greve, Buiksloot, f 243800; G. Key, Rotterdam, f 245500; C. Echart, Almelo, f 249500; F. J. Jozefs, Utrecht, f 250300.
De Maas, die tot hedenmorgen voor onze stad gedeeltelijk eenen ijsspiegel toonde, werd door eene schroefstoomboot der Staatsspoorwegen, welke aan het Maasstation hare ligplaats had, opengebroken. De boot ging gemakkelijk door het nog jeugdig ijs, daar zij naar beneden ging met sterk vallend tij. Het drijfijs hierdoor losgekomen dreef af en gaf aan het opengekomen water een eigenaardig schouwspel te zien, wat alleen met toenemende vorst het geval is. Er was op het opengekomen gedeelte namelijk eene zeer sterke verdamping waar te nemen, veroorzaakt door de wisseling van temperatuur van het water beneden de ijskorst en de dampkringslucht daar boven, wat zeer veel overeenkomst had met eenen sterken dauw. De waterboot van den heer Krag kon niet aan de steigers van liet Maasstation komen om aan een aldaar liggend stoomschip water te geven. De Maas zit vast tot Slikkerveer; voor het grootst gedeelte op elkander geschoven schotsen. Zooals thans de toestand van het ijs is, valt er wel aan geen kermis op de Maas vlak voor Rotterdam te denken.
Feuilleton. DE GEVLOEKTE. 18) DOOR PONSON DU TERRAIL. (Vervolg.)
— Waar woont die Baccarat? vroeg hij — Straat Moncey, in een klein hotel uit de straat Blanche komende rechts. — Zeer wel, dat meisje moet me helpen. En hij voegde er bij: — Bemint ge die Cerise erg? — Hm! zei Colar, ja en neen. Zij bevalt, mij wel. , — Goed,maar als men haar noodig had.... Colar zag Andréa verwonderd aan. — De zaak is, zei de kapitein bedaard, dat men er een mooi lokaas voor den bureau-chef van kon maken — Kijk, zei Colar naïef, dat is een denkbeeld — In de eerste plaats, vervolgdeAndréa, moeten we ons van den verloofde ontslaan; want zoo iemand is altijd lastig. — Goed, zei Colar, ik zal heden nog een aanvang maken van avond... te Belleville. De slotenmaker zal mij wel een handje helpen. — Dus, vroeg de kapitein, zou het u niet te veel hinderen ?... — Och! antwoordde Colar wijsgeerig, nien is niet jaloersch op een goeden ouden heer als de bureau&hef... en dan, als het noodig is... Andréa schelde zijn eenigen bediende, die tegelijkertijd den dienst van groom waarnam en het Engelsche paard verzorgde, dat de kapitein zich de wec-lde Veroorloofd had, aan te schaffen.
— Span Toby voor de tilbury! beval hij. De groom vertrok, om het bevel voor zijn meester uit te voeren. — Nu moeten wij, 200 eindigde de kapitein, zich tot Colar wendende, binnen drie maanden een klein hotel in het kwartier van de Champs Elysées gehuurd hebben, met een stal voor twee rijtuigen en vijf paarden. — Het zal gebeuren, zei Colar, die zich gereed maakte te vertrekken, terwijl Andréa zich aankleedde. Een kwartier later was de baronet sir Williams met zijn tilbury in de straat Moncey, en liet aan Baccarat, die nog te bed lag, zijn kaartje brengen. Het hotel, dat de jonge baron d'o... voor Baccarat had laten bouwen, was, zooals men weet, in de straat Moncey gelegen. Dat hotel was om de waarheid te zeggen niet veel meer dan een paviljoen, en geheel door een tuin met fraai geboomte omgeven, doch alles wat de tegenwoordige weelde voor fijns en uitgezochts heeft, was er om zoo te zeggen bijeengebracht. Een laan van hoog geboomte voerde naar de stoep, die slechts eenige treden hoog was, en door een glazen deur in eene marmeren vestibule voerde, waar de meest verschillende soorten van bloemen gerangschiks, Des morgens had Baccarat nog geen oog toegedaan; ze had den nacht doorgebracht met het maken van duizenden verleidingsplannen, plannen, alle even onbesuisd als grootsch, om zich de liefde van Fernand te verzekeren. De huisbel, welke een bezoeker aankondigde, had zich doen hooren, en Baccarat schelde hare kamenier. — Ik ben niet te huis, zei ze, ik wil niemand ontvangen. De kamenier vertrok, doch kwam een weinig later met een kaartje in de hand terug. — Mevrouw, zei ze, 'tis een deftig jongeling, die een groom en een prachtig paard heeft; hij dringt er op aan mevrouw te zien. Baccarat nam het kaartje met een ongeduldige beweging aan en las:,Sir Williams, baronet." — Ik ken dien Engelschman niet, zei ze gemelijk. En zij keerde zich op haar bed om, met het gelaat naar den muur, en hervatte haar zoo ontijdig gestoorde liefdedroomen. Maar de kamenier verscheen voor den tweeden keer. — Mevrouw, zei ze, milord zegt, dat hij mevrouw over een gewichtige zaak moet spreken... — Ik heb geen zaken; ga heen. — Hij heeft mij opgedragen, mevrouw een naam in het oor te fluisteren. — Ik wil er niet van weten. En de toon van Baccarat was bevelend en toornig; doch de kamenier, die zonder twijfel door Andréa ruim betaald was, gaf het niet op en vervolgde:—Hetverbindt mevrouw tot niets, den naam te hooren, dien milord mij opgedragen heeft u te zeggen. — Fanny, sprak Baccarat op hoogen en koelen toon,—ik jaag u weg;van dit oogenblik af zijt gij niet meer in mijn dienst. — Milord heeft mij gezegd, hernam de kamenier met onverbeterlijke koelbloedigheid, dat hij mevrouw kwam spreken over mijnheer Fernand Rocher Bij dien naam sprong Baccarat op eens uit haar bed. — Fernand! Fernand! riep zij, hij komt mij over Fernand spreken! in dat geval ben ik te huis.... ga spoedig, en zeg hem, dat hij wacht. En de stem vanßao» carat werd door een vreemde en plotse» linge ontroering gesmoord.
Vermakelijkheden, Vergaderingen, enz. Dinsdag 30 December.
Schouwburg, Aert Van Nesstraat. »De Kiesvereeniging van Stellendijk", 8 uur. Nieuwe Rotterdamsche Schouwburg, Coolsingel. ïDe schelmen van Londen", 7Vj uur. Place des Pays-Bas. Specialiteiten-voorstelling, 81/4 uur.
Waterstand en Weerbericht.
Rotterda >1 31 Dec. ie getij 6.44 2e getij 7.08
'smiödags 12 uur. 29 Dec. 30 Dec. Barometer bij 0° Celsius 768.7 mM. 770.2 mM Thermom. in de scha.i -10 ' \l4°F.— 12.5° C.9">F, Minirn. temp.'snachts - 13.6">; '.8 F.— 15°C.5~F Maxim. temp. vor. dig — 5T.23"F.—8.5°C.17°F. Windrichting en kracht 0.N.0. 1 0.N.0. 3 Bewolking der lucht Helder Helder
Buslichtingen aan het Postkantoor. Woensdag 31 December.
Parijs . . 5.10'5m., 8.50'5m.,'1.50'5n.m., 6.so'sav. Berlijn . 5.40 'sm., 9.30 'sm., 10.— 'sm., 2.27 'sav. 4.3o'sav., 6.55 'sav., 9.2o'sav.
Londen . 5.10'5m., 8.50'5m., I.lo'sav.,6.so.'sav. N.-Amerika, Mexico 7.— 'sav. Canada, N.-Brunswijk, N.-Schotland, Prins Eduard 7.— 'sav. Curafao 7.— 'sav. Brazilië, Argentina, Uruguay, Paraguay 8.55 'sm.
Familiebericht
Burgerlijke Stand. BEVALLEN: J. C. Milius, geb. Braat, D. — J. De Man,geb. De Vogel, D. — A, M. v. Eek, geb. Alphen.D.— P. Kusters, geb. v. 'tGein, Z; — M. J. Nqhiiijs, geb. Boom, Z. — J. M. J. Weijers, geb. Spildooren, D. — M. v. den Wijngaard, geb.v.Gijzen, D. — J. E. v. Fénema, geb. Wouters, Z. — W. Korenaar, geb. v. Hattem, D. — M.A.v.Noorden, geb. Coencn, Z. — M. J. v. den IJssel, geb. Sjakes, Z. — A. Boutman, geb. v, Rooijen, Z. — M. Roder, geb. Komen, Z. — G, Kreuk, geb, Dè Vormer, Z. — C. J. Verboom, geb. v. Straalen,Z. — M. Hamer, geb. Bergwerf, Z. — T. M. v. Ipenburg, geb. Hoegee, D. — G. Den Nieuwenboer, geb. Zegers, D. — H. W. G. Buderman, geb. Claassen, Z. — A. M. E. v. Nieuwland, geb. Steenlahe, Z. OVERLEDEN: J, Otte, wedn. B. Baart, 78 j. — F. Verdick, jm. 11 m. — L. S. v. Beest, jd. 6 m. — E. J. v. den Boogert, wed. C. Ouboter. 86 j. — S. Vreesen, wed. F. W. Brinkmann, 84 j. — G. L. Kop, wedn. M. Blom, 45 j. — M.C.C.Schenk, jd. 17 m. — J. G. Zondervan, jm. 13 m. — B. L. Trosee, jm. 3 m. — C. E. Von de.- Werlf, jm.6j. — A. J. M. H. v. Keekem, jd. 9 m. — J. M. C. Klop, jd. 15 m. — J. B. v. Leeuwen, jm. 73j. — A. Broeren, wed. M. J. v. Opstal, 92 j. — A. E. v. Berge, wed, J. H. Quee, 78 j. — P. J. Wiggers,jm. 30j. —C, W. Zöllner, vr. v. L. C. Kisteman, 64 j. — P.R. Sanders, m. v. A. A. A. v. d. Putten, 73 j. — M. Dubbeld, jm. 8 m. — M.Nieuwehuizen, jd. 11 m. — C. v.Hoewijk,jm. 6 m. — G.Verhagen, m. v. J, Waalwijk, 79 j. —F. H. Winkeler, wed M. v. Bree, 68j. —H. Mulder, vr.v. J. A. Overgaauw, 66 j. — J. J. Gret, jm* 2 d. Klein drukwerk wordt geleverd ter, drukkerij van het A'ie u wsblad, naar den yeest des tijds, net en goedkoop.
Ingezonden Stukken. Vereeniging- tot verbetering van Armenzorg te Rotterdam.
Mijuueer ue neoacieur! Bij de heerschende koude en nood doet ook de vereeniging «Armenzorg" weer van zich spreken — vraagt niet alleen gelden van partitwlieren, doch schijnt het zelfs als een r e c h t te beschouwen, dat commissien de door haar bijeengebrachte gelden aan de vereeniging ter verdeeling ter hand stellen. Ik wensch daarom te herinneren wat eenige jaren geschiedde, toen die vereeniging gelden ontving voor noodlijdenden, doch na een bai ren winter per circulaire bekend maakte, dat ongeveer de helft dier gelden niet was uitgedeeld. De inschrijvers ontvingen per circulaire de mededeeling, dat de gelden bij de heeren R. Mees en Zoonen te hunner dispositie waren en wanneer deze niet binnen een bepaalden tijd waren teruggehaald, zij zouden worden beschouwd als een cadeau aan de kas van »Armenzorg", hetgeen een aanzienlijke bate voor de kas opleverde, doch zeker zal stijving der financiën van de vereeniging niet oorspronkelijk het doel der gevers geweest zijn. Het komt mij voor, dat een vereeniging of commissie, die gelden voor noodlijdenden in ontvangst neemt, daarbij de verplichting aanvaardt, die gelden te verdeden onder behoeftigen, en daarin geen middel mag vinden tot stijving der kas, vooral als de vereeniging een philantropiscll doel in haar vaandel schrijft. X.
Rechtszaken. ARRONDISSEMENTS-RECHTBANK Kamer van Strafzaken. Zitting van Dinsdag 30 December.
De rechtbank veroordeelde in hare zitting van heden. A. G. 7,., huisvrouw van A. O. 't H., oud 55 jaren, zonder beroep, wonende te Delftshaven, gemeente Rotterdam, bekl. van doodslag, tot ach; jaar gevangenisstraf. J. V., oud 31 jaar, sjouwer, zonder vaste woon» plaats, wegens diefstal van een stoei, tot drie maanden gevangenisstraf. J. W. v. D., oud 15 jaar, en M. S„ oud 14 jaar, wonende te Rotterdam, wegens diefstal, ieder tot zes weken gevangenisstraf. J. G. v. 0., oud 17 jaar, ehocoladewerker, wonende te Rotterdam, wegens vernieling, tot 15 dagen gevangenisstraf. W. 8., oud ü'2 jaar, sjouwer, wonende te Rotterdam, wegens mishandeling, tot 14 dagen ge« vangenisstraf. J. P. K., oud 14 jaar, zonder, beroep, wonende te Rotterdam, wegens verduistering, tot opvoeding in een verbeterhuis tot zijn 18e jaar. J. D. C., ferandersknecht, wonende te Delftshaven, gemeente Rotterdam, wegens bedreiging, tot zej maanden gevangenisstraf. L. 11. v. G., oud 31 jaar, sjouwer te Rotterdam, wegens mishandeling, tot acht dagen gevangenisstraf. H. J. M., zeeman, wegens mishandeling, tot zes maanden gevangenisstraf. Vervolgens stond terecht: C. 11.. oud 30 jaar, bedrijfsboer en koopman, laatstelijk wonende te Dellshaven, thans in hechtenis beklaagd van in de maand September 1890 opzettelijk diverse geldbedragen tot een som van ongeveer t '2000 door hem in zijn hoedanigheid als pro» curatiehouder (be.irijtsboer) der firma J.H.tlenkes, te Delftshaven, gemeente Rotterdam, te hebben ontvangen.zich ten eigen bate hebben toegeëigend. Acht getuigen werden in deze zaak gehoord Leden der firma Henkes als getuigen gehoord, verklaarden, dat beklaagde hun volle vertrouwen genoot, alles wat de boerderij betrof vee kocht en verkocht, en hun ten slotte voor ongeveer f 6885,90 benadeeld had. De beklaagde, die te Antwerpen gearresteerd was, gaf voor een bedrag van f 4380 verloren te hebben. De officier van justitie, mr. Modderman, achtt» de ten laste gelegde feiten volkomen bewezen en eischte mitslien twee jaar gevangenisstraf. Mr. Mascheck, toegevoegd verdediger, bestreed de zienswijze van het Openbaar Ministerie, achtte de feiten niet bewezen en concludeerde tot vrij» spraak. Uitspraak in deze zaak 8 Januari.
VII. De baronet.
Baccarat was in één sprong uit haat slaapsalet in hare kleedkamer. Gewoonlijk gaf zij zich met groote onverschilligheid aan de handen van hare kamenier over, als ware zij eene hertogin geweest, doch op dat oogenblik was Baccarat weder het kind uit de volksklasse geworden, dat zichzelf kan bedienen. Zij stak hare bloote voeten in een paar Turksche pantoffels, en, hare slanke gestalte in een lang parelgrijs ochtendkleed met roode opslagen hullende, knoopte zij een dasje om haar hals; hare prachtig krullende haren rolde ze in groote doffen van achteren samen. Toë'n strekte zij de hand naar het schelkoord uit en Fanny kwam weder binnen. — Laat den Engelschman binnen, zei ze. En hoe bewogen zij ook mocht zijn, in weerwil van de ontroering,door den naam van Fernand bij haar opgewekt, hoo groot ook haar angst was, toch werd Baccarat zich weder genoeg meester, om zich bèhagelijk op een sofa neder te vleien, haar kleed ia smaakvolle plooien langs haar lichaam latende afvallen, terwijl zij haar rood 3 pantoffel op de punt van haar blooten voet liet dansen. (Wordt vervolgd.)