DOKTER GOOSEN: 'HOU ER MAAR MEE OP' Ambtenaren weinig „in" voor anti-griepinjecties
(Van een onzer verslaggevers)
De directeur van de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst, dokter D. Goosen, is niet erg enthousiast over de resultaten van de anti-griepinjecties, die een aantal Groninger ambtenaren de laatste jaren is toegediend. In het zojuist verschenen jaarverslag over 1968 adviseert hij er maar weer mee op te houden.
De moeilijkheid is, dat het gros van de ambtenaren — rond 60 procent —
niets voor dit spuitje voelt. De belangstelling neemt bovendien af, want in 1967 lag het percentage weigerachtigen nog rond de 50.
„Hoewel de influenza zich in beperkt epidemische vorm heeft gemanifesteerd is naar ons oordeel geen positief gunstig resultaat door de vaccinatie geboekt", aldus het jaarverslag, dat de geringe belangstelling van de ambtenaren voor de — vrijwillige — injecties als voornaamste oorzaak noemt voor het teleurstellend resultaat.
De percentages lopen per dienst of bedrijf nogal uiteen. Het gemeentelijk huisvestingsbureau komt met 80 pet gevaccineerden als hoogste uit de bus, de Raad voor Maatschappelijk welzijn met 0 pet als laagste. De GGD zelf zit met 59 pet royaal boven het gemiddelde. Gezien de cijfers komt dokter Goosen tot de conclusie, dat „de dure, arbeidsintensieve, vele manuren kostende influenza-vaccinatie op deze wijze beter achterwege kan blijven." Het aantal ziektemeldingen per hoofd is gedurende het verslagjaar opnieuw gestegen. Het gemeentelijk vervoersbedrijf staat weer bovenaan met 1.82 (v.j. 1.50) ziektemeldingen per werknemer. Het laagterecord bleef in handen van de afdeling onderwijs met 0,61 (0,44) ziektemeldingen per hoofd.
Het ziekteverzuim was bij de 55-jarigen en ouderen ruim anderhalf maal zo groot als het gemiddelde. De ambtenaren hadden vooral te kampen met aandoeningen van het zenuwstelsel en de bewegingsorganen, alsmede met hart- en vaatziekten. Met elkaar namen deze kwalen bijna 50 pet. van de oorzaken die aan het ziekteverzuim ten grondslag lagen voor hun rekening.