Banden- en Motorpech, i GIVIA neemt ze weg!|
De Indische courant
- 18-11-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Indische courant
- Datum
- 18-11-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [ s.n.]
- Plaats van uitgave
- Soerabaia
- PPN
- 044787111
- Verschijningsperiode
- 1921
- Periode gedigitaliseerd
- 1921-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenku DP IC/40-2 - 41-1
- Nummer
- 54
- Jaargang
- 20
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Het optreden der politie.
' De politie is gaan Ingrijpen, echter zonder vooraf, b.v. via.de radio te waars:'.uwen; gevolg, dat talloos Velen onaangenaam verrast.werden niet het verbod verder te rijden. Volkomen verdiend, zal nfen zeggen, doch formeel lag.de fout bij de betreffende luchtbeschermingsinstanties en t; de polltte, die bovendien meermalen op veel te barsche wijze Optrad, en zelfs weigerde een volkomen geldig'legitimatiebewijs te erkennen.
; Ook ten aanzien van de. afscherming der autolampen is de politie veel te'barsen opgetreden, blijk gevend, daarenboven, dat er van een algemeen geldende instructie geen sprake was. Autoiampen met blauw papier afgeschermd werden afgekeurd, omdat ze te veel licht zouden toelaten, terwijl auto's met lampen rhet rood papier, dat over veel verderen afstand zichtbaar is, werden doorgelaten! Ook hier toonde de politie gebrek aan kennis der voorschriften en gemis aan tact.
Onkundig L.B.D.-personeel.
| Een deel van het personeel der I Luchtbeschermlng toonde zich niet voldoende op de hoogte van de vastgestelde voorschriften en zocht dan zijn gezag in een al te • resoluut optreden.
I We.deden deze onaangename ondervinding op, toen een paar. man, van wie een dikke onbeleefde meneer blijkbaar de leiding had, ons erf opkwam en sommeerde de lichten uit ie doen; volkomen ten onrechte, want er was geen naar boven uitstralend licht te bekennen. Dit was een der meest voorkomende misvattingen bij L.8.D.-blokcommandanten, of hoe die functionarissen... heeten. mogen, dat zij niet wisten blijkbaar, dat licht door .yentilatie-openingen, ■• welke dicht onder de-uitstekende dakbedekking zitten, >met geen'mogelijkheid naar buiten kunnen uitstralen.
V Het zal dringend noodig zijn al • dit lagere L.8.ü.-personeel, al * verleent het dan ook vrijwillig zijn medewerking, vooraf dege' lijk te instrueeren. Vrijwillige diensten kunnen nooit een excuus voor onkunde zijn. En dan dient ' men verschillende van deze lieden . tevens eenige beleefdheidsvormen bij te brengen, welke zelfs bij luchtbeschermingsoefeningen ' nog wel vereischte blijven.
• Het is Juist door dit ontactische sn Teel te stroeve optreden, van de politie, maar ook van L. B. D.-surveillanten, dat het publiek dan maar liever den allervelllgsten weg kiest en dadelijk tot algeheele verduistering overgaat. We hebben er bij een vorige gelegenheid reeds opgewezen, dat hiermede het nut van-de oefeningen zelf niet Is gediend. Als er bij dergelijke, personen al geen juist Inzicht bstaat omtrent de voorschriften, dan weet het publiek niet meer waaraan het zich heeft te houden.
Het all clear-signaal.
Met de „all clear"-signalen Is het misgeloopen, omdat men te weinig auto's met fluitsignalen In dienst kon stellen.
Best mogelijk, maar dat wist men vooruit, behoorde dat althans te weten en men had dus zijn maatregelen moeten nemen. Men had, zoo.werd ons van deskundige zijde verzekerd, desnoods kunnen volstaan met voor een der sectoren, waarin de stad verdeeld is, de all-clear-regellng volledig te organiseeren, om daarna de auto's met fluit-slgnaal de andere sectoren der stad In te sturen.
Een andere fout was, dat men blijkbaar te voren niet een bepaalde route had vastgesteld, waarlangs de auto's met fluit-slgnaal hun weg voor het all-clear-slgnaal zouden nemen, zoodat de tocht door de aangewezen stadswijk.' willekeurig geschiedde en 't zelfs voorkwam, dat twee politieauto's achter elkaar reden in de zelfde 'straat! -'.
De Landstorm in overtreding.
Tenslotte tiet haast ongelooflijke geval.' dat op een der dagen van de' hichtbeschermlngsoefeningen de Landstorm me.t volle muziek een tocht door.de stad maakte. Toen kwam het lucht-alarm van'de sirenes! Wat moest er nu gebeuren? De agent van politie die den' Landstorm zag aankomen, .wist het niet, ging telefoneeren en het advies is toen blijkbaar geweest: laat de troep maar doorloopen. Men mag dit geval anecdotlsch aardig vinden; het is goed beschouwd onbegrijpelijk,-dat het Landstorm-commando zoo weinig begrip en medewerking., toonde. Ook . legerafdeelingen hebben zich aan de voorschriften te houden. Daarvan toonde men In gommige kampementen beter begrip, waar de militairen, die tijdens den toestand van luchtalarm binnen kwamen, dus zich niet gehouden hadden aan het voorschrift om te blijven ter Iplaatse, waar zij zich bevonden, hierover op stevige wijze werden onderhouden.
Een klein arsenaal.
In deze zaak (het onderzoek in de zaak-Baagil is nog niet - afgesloten) wordt bekl. ten laste gelegd, dat hij op 15 October jl. in het bezit (zonder vergunning) werd aangetroffen van: S „Mauser"-répeteergeweren, een geweerkolf, een geweerloop, een, geweermagazijn, een geweergrendel en 1982 geweerpatronen. Dit feit is voorzien en strafbaar gesteld in de vuurwapenregeling 1936, aangevuld bij verordening No. 9 van het militair gezag.
Als eenige getuige zal worden gehoord de commissaris van politie J. W. Be nschop, sous-chef crimineelen dienst der algemeene politie te Soerabala.
Mausers en blikken patronen.
In de rechtszaal zijn de in beslag genomen Mausers en blikken met patronen als stukken van overtuiging aanwezig. Voor de zaak wordt vrij groote publieke belangstelling betoond, vooral van Armenische zijde. .
Het OM. wordt waargenomen door mr. Van Alphen de Veer. Als gekozen verdediger van bekl. treedt op mr. Burgh a r d t. AU griffier fungeert mr. Som o u k 111.
Incourante koopwaar.
Bekl. bekent het hem ten laste gelegde. Pol.-recht.: Hoe kwam u aan die wapens?-
B e tl.: 'Die heb Ik van Baagil gekocht.
•Pol.- r e c h t.: Waar hebt u hem leeren kennen?
Bekl.: Eenige jaren geleden op de schietbaan van „De Kroonprins der Nederlanden".
Pol.-recht.: Heeft u Baagil gevraagd,' hoe hij aan die geweren kwam?
Bekl.: Ja. HIJ beweerde, dat htj ze ontvangen had van een Europeaan, die ze op een schip had binnen gesmokkeld. Bekl. vertelt dan, dat Baagil hem voorstelde de geweren voor hem te verkoopen. Bekl. kon echter geen koopers voor fle smokkelwaar vinden. Toen kwam men overeen samen iemand te zoeken en hem wijs te maken; dat hij de geweren direct weer voor den dubbelen prijs zou kunnen verkoopen. als hij ze van hem kocht. Bekl. heeft zelf 5 Jaar lang een „Winchester"-geweer zonder vergunning bezeten. Enkele weken na den inval in Nederland leverde bekl. het gevt*er bij de
Kooper gezocht.
Bekl. zocht dus een kooper voor de geweren van Baagll. In October 1940 kwam bekl. door een vriend, V asp e r genaamd, In contact met den heer Broes e van Orotnau, verkooper van heeren-mode-artikelen hier ter stede, die ten slotte tot aankoop van de Mauser-geweren.besloot.
Bekl. bood hem de geweren aan voor ƒ 200 en de patronen voor / 0,20 per stuk en vertelde er bij. dat hij waarschijnlijk al een kooper gevonden had, die er meer voor zou willen betalen. De heer Broese en bekl. kwamen overeen, dat zij ieder 2 geweren van Baagll zouden koopen. Later trachtte bekl. terug te. krabbelen en zei tegen Broese, dat er toch geen koopers waren. Broese drong er nu echter op aan en Het bekl. ƒ 400 zien. Bekl.' verklaarde echter, dat hU nog geen geweren van Baagil had gekregen. Broese ging weg en den volgenden morgen kreeg bekl. 1 Mauser en wat patronen van Baagll. Hij zocht weer contact met Broese van Oroenau, die op 14 October met Vasper bg bekl. kwam en zei, dat hij nu 3 geweren wilde koopen. Bekl. moest dan ook 3 geweren koopen. Broese van Groenau zou den volgenden avond (15 October) met ƒ 800 komen om zijn Mausers te halen.
Op 15 October des namiddags om 3 uur verscheen Baagil ten huize van bekl. met nog 5 Mausers en bijna 2000 patronen. Om kwart over 3, toen de wapens en munitie net In de slaapkamer van bekl. waren gebracht, werd op de deur geklopt en viel de politie binnen. De smokkelwaar werd in. beslag genomen en Baagil en bekl. gearresteerd.
Geld noodig.
Pol. -recht.: Hoe kwam uer toe deze clandestiene wapenhandel te drij- JMBBHBg
Bek).; Ik ben nooit eerder met de rechtbank in.aanraking geweest, maar ik had geld noodig. omdat Ik ƒ 400 schulden had.
O f f.: Hoe wist'u, dat Broese van Oroenau vertrouwd was? U zou hem die wapens immers in handen geven?
Be k 1.: He voelde, dat hij vertrouwd was.
Off.: U wist niets van hem af. Het was u alleen maar om de winst te doen. Wat er verder met die geweren zou gebeuren, wie die geweren ten slotte in handen zou krijgen, kon u niets schelen! Hierop,wordt. als.getuige gehoord de heer Benschop. Get. verklaart, dat hij op 15 October Jl. met eehlg personeel den Inval bij bekl. heeft uitgevoerd. De In beslag genomen geweren bleken na onder 2oek volkomen bruikbaar.
Requisitoir.
Hiermee wordt het onderzoek In de zaak afgesloten, en krijgt de officier, mr. Van Alphen de Veer. het woord voor htt houden van zijn requisitoir. Spr. meent over de bewijsvoering niet te hoeven uitwijden. De schuld van bekl. staat volkomen vast. Ten aanzien van de strafmaat merkt spr. op, dat de straf op dit misdrijf sedert het afkondigen van den staat van beleg hier te lande met 7 is vermenigvuldigd en voorts, dat bekl. zich op geenerlel wijze heeft verzekerd van de geaardheid van- den kooper der geweren en hem onder de huidige omstandig-, heden een . heel arsenaal In handen heeft willen geven. Op grond hiervan eischt de'officier tegen beklaagde een gevangenisstraf van 5 maanden onder aftrek van preventief.
Clandestien wapenhandelaar berecht. Een klein arsenaal Mausers. VERRAAD IN HET SPEL? STRENGE STRAF.
In aansluiting op ons kort bericht van Zaterdag laten wy hier een meer gedetailleerd verslag volgen van de zaak tegen den wapensmokkelaar W. M., die voor den politierechter terecht stond, verdacht van clandestiene wapenhandel. Het betreft hier den lnve'. door de politie medio October ten huize van M. aan de Cannalaan. M. en een zekere Baagil werden te midden van een verzameling geweien en patronen aangetroffen. Ook in de woning van den Arabier werden toen clandestiene wapenen en munitie in beslag genomen, terwijl beide mannen in hechtenis werd gesteld.
Pleidooi.
/Bekl.'a verdediger, mr. Bur ghard't, houdt dan een uitvoerig pleidooi, waarin hij in de eerste plaats wijst op het;feit, dat bekl. niet de hoofdschuldige iï in deze affaire en,voorts, dat' hij onder zeer kwade Invloeden heeft gehandeld. In verband hiermede haalt spr. verschillende"feiten Aan 'uit het resumé van , het' politioneel onderzoek in deze zaak. 838
Ten eerste brengt spr. naar voren, dat Baagil zijn clandestiene wapenen heeft gekregen vat den znnn van een wapenhandelaar hier ter stede.
De zoon is thans inspecteur van politie. lUJ ontkende bij verhoor hardnekkig hier lets van af te weten. Volgens Baagil ontmoette hij ongeveer 3 maanden geleden den zoon van den wapenhandelaar (toen reeds politle-lnspeeteur): in de zaak van zijn vader. De zoon vroeg Baagil toen, wanneer deze voornemens was, de halve opbrengst van den wapenverkoop aan henl te storten. Toen Baagil zelde, dat hl] de wapens nog steeds niet had verkocht, dreigde zijn leverancier hem met. politiemaatregelen, wanneer hy niet. zcrgds, het geld binnen enkele dagen in zijn bezit te hebben.
Baagil, aldus de verdediger, moest toen een kooper voor zijn geweren vinden en drong bij bekl. op het zoeken van een kooper aan. Bekl. vroeg toen zUn vriend Vasper om een betrouwbaar iemand te zoeken om In samenwerking met hem, bekl., een clandestienen handel In wapenen te beginnen. Na eenige dagen bracht Vasper Broese van Groenau met bekl. in contact. Bekl. stelde Broese toen voor samen Mausergeweren bij Baagil.te koopen en deze met een zoet winstje weer te verkoopen.
Spr. wijst er dan op, dat bekl. later Broese van Groenau nog van zich af heeft trachten te schudden, doch toe'n waren de rollen omgekeerd en drong Broese sterk bij hem op den voorgestelden clandestienen wapenhandel aan.. -
Broese schold bekl. uit voor opschep-!, per, die zich niet tan zijn woord hield. Hierop'wijdt spr. aandacht aan dert" persoon van Broese van Groenau. Slechts drie personea>>waren op de hoogte, aldus spr„.vafi het'moment, waaróp de, wapenen; van, het' huis van; Baagil naar het huls van bekl. overgebracht zouden worden, nl. Baagil, Broese van Groenau en bekL zelf/Toch volgde een kwartier na aankomst der.'wapenen.in de Ca'nnalaan de. geslaagde - polltie-inval. Volgens sprekers overtuiging heeft Broese van - Groenau hier: de rol ' van succesvol verrader gespeeld.
Na lang onderhandelen" bracht Baagil op Dinsdag 15 October des namiddags om 3 uur 5 Mausergeweren en eenlge duizenden patronen naar de woning van bekl. over, terwijl hij dien avond om half 9 nog vier andere wapens en zijn restant aan munitie zou brengen. Bekl. zou de wapens én een door Broese van Groenau geleende auto naar het restaurant Hellendoom rrjdan, waar Vasper en Broese zijn komst zouden afwachten. De politie was lntusschen met een en ander op de hoogte gesteld en greep in voordat de partij aan Broese van Groenau was afgeleverd.
Tenslotte vertelt de verdediger een en ander over de jeugd van bekl., die een zeer strenge opvoeding van een vreemde heeft genoten. Zijn opvoeder werd tenslotte wegens mishandeling veroordeeld. Bekl. kwam weer bij zijn moeder thuis, doch was geheel van haar vervreemd en ging zijn eigen weg. Hij is .zeer avontuurlijk aangelegd, doch heeft in wezen niet zoo'n slecht karakter,' aldus spr., die tenslotte den politierechter een voorwaardelijke veroordeeling,, nu bekl. reeds één maand. in preventieve hechtenis heeft doorgebracht, in ernstige overweging geeft.
Na repliek en dupliek wijst de politierechter onmiddellijk mondeling vonnis. HU acht het door bekl, gepleegde feit een zeer ernstig misdrijf onder de huidige omstandigheden. Weliswaar heeft hij ?ich misschien door de andere in het complot betrokken personen laten verleiden, d >ch dan moet hij hier thans dé consequenties van dragen. Conform den eisch van het O. M. veroordeelt' de politierechter bekl. tot 5 maanden gevangenis met aftrek van preventief.
Bekl. neemt het vonnis in beraad.
STADSNIEUWS. SOERABAIA, 18 NOVEMBER 1940. DE BOSCHBRANDEN IN OOST-JAVA. Wat de Regeering ervan zegt.
In de memorie van antwoord nopens de begrooting van E. Z. lezen wij over bovenstaand onderwerp: Aan de bestrijding van het euvel der boschbranden wordt in Oost-Java reeds alle aandacht besteed. De brandgevaarlijke terreinen op de bergen in dat gewest zjjn zoo goed mogelijk door paden ontsloten, opdat de> georganiseerde brandweer bij het uitbreken van een brand snel ter plaatse kan zijn. Voorts worden de brandgevaarlijke terreinen door het aanleggen van gordelculturen gestadig in kleinere vakken verdeeld, waardoor de branden beter gelocaliseerd kunnen worden. Dit is een omvangrijk en moeizaam werk, dat vele Jaren vordert. Ondanks alle.voorzorgsmaatregelen Is het onvermijdelijk, dat In zeer droge Jaren meer boschbranden uitbreken dan In vochtige. Êeschouwt men echter een reeks van jaren, dan is een belangrijke I vooruitgang in de bestrijding van dit I euvel onmiskenbaar.
DE RAMP VAN DE DORNIER X 4. DE LAATSTE GANG VAN DE TWEE OVERIGE SLACHTOFFERS. Ontroerende woorden.
jx.t groot» plechtigheid w*rd*n zaterdagmiddag de stoffelijke overschotten van de twee overige slachtoffer» Tan de ramp van de Dornler X 4, den offlcler! vlieger 1 klasse A. W. C. den Ouden en den sergeant-vlieger A.' Duboü In het gemeenschappelijk graf naast de met hen gevallen kameraden gelegd. De teraardebestelllng geschiedde met militaire honneurs, waarvan de leiding in handen \ was van den kapitein der martner» Wllhelmy DamsteY: Tegen vijf u. kwam de stoet te Kembang Koenlng • aan," 'waar UI van officieren 'van land- en zeemacht zich bevonden 'Onder hen'bevonden ilch de commandant van het marine-Instituut 8 t ö Tl, de commandant van, het 3de, regiment artillerie,'kolonel Vinder Steen, de plaatselijke'militaire commandant, overste B o r e e 1, •de commandant van' de Marine Luchtvaart Dienst, kolonel B o z.u w a, de commandant van het vliegkamp Morokrembangan, overste Hendriks e, de vlootpredikanten ds. Oeg e m a .en Van Hoo g• ♦ v • ♦ m.* ■ «j* *»a .+y,y ': H*ll w O." '
Bij de groeve. aangekomen; werden de kisten opgebaard, bedekt met de Nederlandsche vlag en de rangteekenen. Hier werd het eerste eeresalvo gegeven, waarop de kisten vervolgens.door officieren en onderofficieren naar de groeve werden gedragen.
Na het tweede salvo werden de kisten onder zacht tromgetroffel, en gepresenteerd geweer, In de groeve neergelaten; Dan werden de kransen aangedragen en rond het graf gelegd, waarna het derde en! laatste salvo werd afgevuurd.
Toespraak kolonel Koenraad.
Als eerste spreker nam kolonel Koenraad het woord.
„Gisteren' hebben wij hier vier. leden van de bemanning van de vliegboot X 4. op zulk een rampzalige' wijze verongelukt, te ruste gelegd. Thans ziJnwU weer tezamen gekomen om de twee andere leden'de laatste eer te bewijzen. Ook zU vielen in dienst van het vaderland, bij het uitoefenen van hun plicht. Zij waren .bekwame vliegers, die met enthousiasme hun beste" krachten ben gegeven aan den M. L. D.
~Hun verdiensten > waren in eenen op te sommen, doch * menschen als Den Ouden en Dubols kan de M.L.D. in dezen tijd zoo" noode missen.
„Verslagen staan wij hier aan hun graf, hun met bloemen omgeven graf. Straks, als wij weer naar huis gaan, gaat het leven weer gewoon 'door, doch ik verzeker jullie, dat wij jullie zullen blijven ■ gedenken. '-•
„Rust'zacht met uw andere kameraden in dit gemeenschappelijk graf.
Toespraak kolonel Bozuwa.
Diep i onder den indruk nam vervolgens kolonel Bozuwa het woord, die een laatsten' groet bracht' aan hen, die hu" het ongeluk.waren omgekomen, namens allen, die" bij den MX..D. dienen, hier, in Engeland en overal elders in de wereld.
„Den Ouden, in Jouw handen was alles zeker. Jouw lijfspreuk was: „Al is het ook nog zos! grijs/ ik kom er wel uit." ;,Ditmaal, Den Ouden", ging kolonel Bozuwa geroerd verder,. „ben Je er niet uit gekomen. Wij missen in Jou een bekwaam vriend.
;,Het toeval wil, dat Je.beste vrienden uit Engeland aan dit graf tegenwoordig konden'zijn om je een laatste hulde te brengen uit:dat deel van de wereld. Je zult in onze herinnering blijven als een zeer goed vlieger," wien geen opdracht teveel was en die steeds met opgewektheid zijn plicht vervulde." '.En van den sergeant-vlieger Dubois reide kolonel Bozuwa:
." „Uw' vlieguren ' waren honderden In getal. Gij hebt steeds getoond, uw plicht te -verstaan. .Tezamen met uw makkers zljt gij ten onder gegaan in dienst van het vaderland..Wij zullen u steeds in eere houden als iemand, die voor het vaderland is gestorven. Uw vrouw in Nederland kan helaas niet aanwezig zijn om getuige te zijn van de enorme deelneming, die u en uw makkers betoond „Rust'.beiden in vrede".
Woorden van troost.
Hierop hield de reserve-vlootpredikant: ds. Van Hoogstraten, eei. indrukwekkende grafrede. Ds. Van Hoogstraten haalde - een brief aan van een jongen K.A.P.-piloot aan zijn moeder uit te reiken, nadat hrj eenigen tijd als vermist zou zijn opgegeven. Uit.dezen brief citeerde _ hij de zinnen, waarin de piloot het een eer vond, zich te hebben mogen voorbereiden voor het vervullen van zijn p.icht tegenover het vaderland en God den Heere, in dezen tijd van een ontzettende worsteling van het goede tegen, het. kwade. 'Hierna las ds. Van Hoogstraten voor uit Psalm 103: ;,Zoover het Oosten, la van het Westen", waarop hij onder het uitspreken van de woorden: „Stof rijt GrJ en tot etof zult GrJ wederkeerenl" met de armen uitgestrekt over de groeve, de:zielen der afgestorvenen aanbeval in de hoede van God.
Requiem-mis.
Op Dinsdag 19 November ajs. zal in de Onze Lieve Vrouwe-kerk aan Kepandjen te 7 uur een plechtig gezongen requiem-mij worden opgedragen voor de slachtoffers van de-vliegramp.
Adresveranderingen.
Ter voorkoming van teleur' stelling dienen) adresveranderingen voor abonnementen op •een zoodanig tijdstip'te voorden opgegeven, dat de bizanderheden daags tevoren in het bezit zijn van de administratie.
DE VEEARTSENIJKUNDIGE DIENST. De personeelsbezetting in Oost-Java.
Oe regeering zegt in de memorie van antwoord nopens de begrooting van Economische i Zaken over den B.'V. D.: De . meening • van sommige leden, ■ als zoude de encadreering van dezen dienst voor een behoorlijke taakuitoefening onvoldoende zijn, kan niet worden gedeeld. In de practijk blijkt bedoelde encadreering, welke in de laatste drie jaren met nog 3 academisch gevormde en 10 Indische veeartsen werd aangevuld, op zeer bevredigende wijze aan de behoefte te voldoen.
Dat in de provincie Oost-Java enkele "Vacatures van Europeesche veeartsen niet kunnen worden vervuld, is onjuist. Bedoeld is waarschijnlijk, dat in de plaats van een gepenslonneerd veearts op het hoofdkantoor van den provincialen veeartsenijkundigen dienst, welke enkele maanden geleden door overlijden vacant kwam, nog niet kon worden voorzien, hetgeen echter uiteraard, niet wijst op een onvoldoende formatie. Aan Indische veeartsen bestaat geen tekort, terwijl,' in verband met de aflevering van abituriënten van de N.-I. Veeartsenschool, ook voor de toekomst niet voor een tekort behoeft te worden gevreesd. De personeelsvoorziening inzake het middelbaar en lager personeel levert voor het heden en de toekomst geen moeilijkheden; wat betreft de aanvulling van academisch gevormde krachten,' Is het onder de huidige omstandigheden zeer bezwaarlijk een personeelspolitiek voor de toekomst vast te stellen. Stimuleering van het bezoek aan de Veeartsenschool te Buitenzorg door toekenning van beurzen is onnoodlg, gezien het zeer groote aantal gegadigden, dat zich jaarlijks voor die school aanmeldt.
ERNSTIG ONGELUK TE WAROE. Europeaan gedood.
Zaterdagmiddag heeft te.Waroe een ernstige 'aanrijding plaats gehad 'tnsschen' een motorfiets, bestuurd door den heer. L.\ wonende aan de Reinierszboulevard alhier, en een vrachtauto, tengevolge waarvan de heer L. aan de bekomen verwondingen Is overleden. Hoe het ongeluk' zich heeft toegedragen, wordt nog door.de veldpolitie te* Sidhoardjo onderzocht. Gemeend wordt echter, dat de schuld bij den heer L. lag, die komende van Soerabaia aan den linkerkant van den weg reed, doch plotseling bij het zien van de vrachtauto zonder eenige noodzaak . naar rechts uitweek, waardoor hij met zijn hoofd tegen' den laadbak van de vrachtauto aankwam. Het slachtoffer is enkele minuten na het ongeluk aan de bekomen verwondingen overleden.
DE NIEUWE JAPANSCHE CONSUL-GENERAAL. Aankomst te Soerabaia.
In aansluiting op het bericht in ons blad van Zaterdag over het vertrek van den nieuwen Japanschen consul-generaal uit Japan, vernemen wij nog nader, dat Z. E. ,Y.lshizawa den 26sten dezer te Soerabaia verwacht wordt.
Excursie voor Marine-schepelingen? NAAR DEN ZUID-SMEROE.
Ditmaal «telde een door de vereenlging „Onze Hoop" georganiseerde excursie een.groep schepelingen van de Marine Kazerne Oedjoeng In de gelegenheid, kennis te maken met den Zuid- Smeroe en z'n gastvrije'planters.
Oüi 7 UUT" ]>«»Scrluv ' - ui» gcxciacu«p van.7s personen, waarbij ook de reservevlootpredlkant ds. Llndeyer en luitenant-t er-zee• v. Beusekom, met enkele onderofficieren aanwezig waren, Wonokromo. Zooals gewoonlijk was bij: het vertrek aan,de deelnemers een programma uitgereikt voor den dag, waarop al de,te passeeren plaatsen, met bizonderheden over cultuur, industrie, hoogte en afstanden onderling, voorkwamen. Vla Malang, Toeren.-, arriveerde het gezelschap te Dampit waar de heer P. T. van Ameijde de excursisten opwachtte. Voorafgegaan door,den heer Van Ameijde, vertrok.het;gezelschap naar de onderneming Petoeng Omboh, waar het door mevrouw Van Ameijde op allervriendelijkste wijze werd ontvangen: geassisteerd door de dames De Groot en Boers werden de deelnemers rijkelijk voorzien ■. van koffie, krentenbollen en cake.iDe accordeon-band,-die de excursisten vergezelde, liet hier vrooHJ ke muziek hooren.
Tn ■ »y; w plo?**" werden 'de heeren fond geleld over de onderneming;; behalve de administrateur en employé's, bleek ook mevrouw Van Ameijde uitstekenden uitleg te kunnen geven van de koffie- en rubbercultuur en de fabricatie7B9VaannSi
In optocht, voorafgegaan door de accordeon-band, werd na het nemen.van een foto naar de touring-cars geinarcheerd.VSB6"*k
Het volgende programma-pvnt was de thee-, koffie-, rubber- en kina-onderneming Moelio-Ardjo.: Voo'rafgegaan door mevrouw Van Ameijde in,haar kleine : '„Morris", volgde nog even: een pittige klimpartij. Onze marine-mannen werden door den heer en mevrouw P.A. Schouten, administrateur van l.g. onderneming, zoo goed en hartelijk ontvangen, dat zij er bijna verlegen onder werden.
Met milde hand werden hier door mevrouw Schouten, de dames Ament, Lemalre en Charles, clgaretten en bier rondgedeeld.- •• * - In drie ploegen werd onder leiding van dï heeren P.A. Schouten, Ankersmlt en Jongebreur de fabriek bezichtigd, waardoor men eenlgermate bekend raakte met de dessous van de thee-bereiding. het tijd. geworden voor de „snert" waarvoor de heer Schouten eenlg» ms'.en ?ün nachtrust had moeten ondêrbreken7 de eetpartij "werd dan ook een geweldig succes. De „zeuntjes" assisteerden bij de bediening die ontzettende afmetingen aann tm. Na de koffie werd een muzikale rondgang gemaakt waarop een zeer hartelijk afscheid volgde.". • Droomende over dit vorstelijk onthaal gleden de Jantjes In hun' touring cars langs den Zuid-Smeroeweg, met z'n machtige uitzichten op de Zuidkust van Java.
" Precies 5 uur arriveerde de karavaan voor de sociëteit van Loemadjang waar het gezelschap door den assistent-resident dr. P. H. Angenent, - werd ontvangen en toegesproken, welke toespraak werd besloten met een driewerf, hoera op" HM. de Koningin en: Hr. Ma. Kon. Marine. ■ Vele vooraanstaande personen uit de Loemadjangsche samenleving waren hier ter begroeting aanwezig; opgemerkt werden o*, de regent van Loemadjang, mevrouw Angenent," de heer en mevrouw JaasenMtt<—MBMÉ—Mß
BU den zeer geapprecieerden koelen dronk werd onder vróolijke toonen van de Accordeon-band " een buitengewoon uurtje in de Soos doorgebracht. Om zes uur sprak ds. Llndeyer eenige woorden van harteHJken. dank en afscheid. Door den heer Jansen werd met enkele vriendelijke woorden hulde' gebracht aan de Accordeon-band.
In verband met de beperkte verduistering kwam het gezelschap 2 uur.te laat in het Christelijk Marine Tehuis te Soerabala'aan, doch het keurige diner, dat hier stond te wachten, liet zich te beter smaken.
Ongeveer 11 uur kwam het einde van dezen mooien dag met eenige hartelijke woorden van dank namens ds Marine door den luitenant-ter-zee Van Beusekom aan de vereenlglng „Onze Hoop" en den leider en organisator van deze excursie.
HET KOFFIEFONDS. De ingeschakelde makelaars. Wat de Regeering zegt.
De regeering doet In de memorie van antwoord nopens de begrooting van Economische Zaken zeer uitvoerige mededeelingen met betrekking tot het Koffiefonds. Wat betreft den arbeid'hierterstede lezen wij:
Te Soerabaia heeft het Koffiefondsjjet intermediair ingeschakeld van 6.makelaars, die door de makelaarsvereenlgmg aldaar als zoodanig aan het Koffiefonds zijn. bekendgesteld. Deze makelaars b<
zitten allen de verelschte waarborgen van deskundigheid en ervaring. Tegen het gebruik maken,van de diensten van andere makelaars bestaat geen bezwaar, echter alleen, indien deze aan dezelfde verelschten voldoen.TPtpHta;
Het verschijnsel doet zich echter voor, dat thans makelaars bij het Koffiefonds aanmelden, die nimmer koffie-zaken van eenlge.beteekenls deden, doch niettemin een deel van de transacties van het fonds verlangen, nu zij als gevolg van geregelder toestanden in den kofüehandel, welke sedert het Koffiefonds haar werkzaamheden op; dit terrein f aanving zijn tot stand gekomen, meenen betere kansen tot het afsluiten van transacties te zien.' Met de voorwaarde, dat alleen werkelijk deskundige en ervaren firma's als makelaars kunnen worden gebruikt, kan in het belang van de verhandeling van dit product niet worden getransigeerd. Teneinde de verkooporganisatie van het Koffiefonds zoo eenvoudig mogelijk te houden, worden de ondernemingskoffies te Soerabaia en de bevolkingskof fles te Batavia verhandeld. Daar geen belangen van eenlge beteekenis door deze werkwijze worden geschaad, kan de regeering geen aanleiding vinden opdracht te geven om wijziging In de door het Koffiefonds gevolgde gedragslijn te doen brengen. i * .
DE GEMEENTELIJKE ARBEIDSBEURS. Opmerkingen Hoofd Sociale Zaken.
Het verslag der verrichtingen van het gemeentelijk bureau voor arbeidsbemiddeling eindigt met een opmerking van het hoofd Sociale Zaken onzer gemeente welke om haar belangrijkheid een plaats moge vinden.
-Ten opzichte van het 2e kwartaal 1840 valt in het 3e kwartaal weinig verandering op de arbeidsmarkt t« constateeren. Het aantal plaatsingen was wederom alleszins bevredigend, waarbij zij aangeteekend, dat een kleine verschuiving ten voordeele der Europeesche groep heeft plaats gevonden. De salarissen en loonen vertoonen een eenigszlns stijgende lijn.. Op salarissen vallend» tusschen f 200,— Si f 300— en ƒ 300— te f 500— konden 12 personen geplaatst worden. Met.de werkloosheid is het geenszins abnormaal gesteld. Als bijzondere factor,' welke de arbeidsmarkt gunstig beïnvloedt, dient vermeld het wegvallen van den Import van arbeidskrachten uit Europa. Voor hier te lande opgeleide Jongelui met een einddiploma H. B. e. 5 bestaan goede plaatsingsmogelijkheden vooral in het „particuliere". Het tekort aan goed geschoold technisch personeel met eenlge Jaren praktijk wordt nog steeds gevoeld. Aan verschillende aanvragen kon dan ook in verband hiermede niet worden voldaan. Het is een verheugend feit, dat ook de. regeeringsinstellingen steeds meer het belang van openbare arbeidsbemiddeling gaan Inzien.