Belgrado, 21 November (Reut e r). Volpens berichten uit Monastir drong de eerste Grieksche patrouille hedenochtend na langdurige en hevige gevechten Koritza binnen. Verwacht wordt, dat de Grieksche hoofdmacht Koritza in den loop van den middag zal bezetten. Athene, 21 November (A ne t a-R e u t e r). Koritza is door de Italianen verlaten en wacht op de Grieksche bezetting, zoodra de algemeene positie het toelaat. De Grieksche voorposten bevinden zich reeds in de Oostelijk gelegen voorsteden, doch markeeren den pas tot de hoofdmachten langs de Oostelijke uitloopers van het Moravagebergte zijn afgedaald. Na den weg tusschen Koriza en Krseka te nebben afgesneden, zuiveren de Grieken thans het gebied ten Noord-Westen van de •tad. De Italiaansche artillerie dekt daar den terugtocht van de troepen langs den weg naar Pogradec. Koritza ligt nog binnen het Italiaansche vuur.
De Indische courant
- 22-11-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Indische courant
- Datum
- 22-11-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [ s.n.]
- Plaats van uitgave
- Soerabaia
- PPN
- 044787111
- Verschijningsperiode
- 1921
- Periode gedigitaliseerd
- 1921-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenku DP IC/40-2 - 41-1
- Nummer
- 58
- Jaargang
- 20
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
DE ITALIANEN UIT KORITZA VERDREVEN. De eerste Grieksche patrouille trok Koritza binnen. – De Italianen worden ook te Argyrokastro omsingeld. – Wellicht kunnen de Italiaansche verbindingen verbroken worden. -Overal trekken' gedesorganiseerde Italiaansche colonnes in regen en mist terug. Ook in Afrika blijven de Italianen hevige verliezen lijden.
ARGYROKASTRO. Eveneens omsingeld.
Athene, 21 November. (Reuter), De laatste berichten van het front toonen aan, dat de Italianen niet alleen te Koritza doch ook te Argyrokastro met omsingeling bedreigd worden. De schitterende door de Grieken uitgevoerde omtrekkende beweging ten Oosten ▼an Argyrokastro zal mogelijk leiden tot het afsnijden der verbindingen van deze belangrijke Italiaansche basis met Albanië, waardoor alle Itallaansche stellingen langs de kust in den. Eplrus-sector in gevaar worden gebracht. Onder bedreiging van deze nieuwe omsingeling trekken de Italianen thans in Noordelijke richting terug. Grieksche waarnemersposten, die op Koritza uitzien, zagen een lange Itallaansche colonne de stad verlaten langs den in Noordelijke richting naar Pogradetz leidenden weg, hetgeen mogelijk op een algeheele Itallaansche evacuatie uit Koritza. duidt. Overal vergrooten de Grieken hun voordeden. Zij rukken op tegen de gedesorganiseerde Italiaansche colonnes langs de In regen en mist gehulde Albaneesche bergkammen. De Grieken zien momenteel niets, wat kan verhinderen, dat de Itallaansche terugtocht verandert in een overhaaste vlucht. Het slechte weer alsmede het huidige patrouilleeren door Engelsche en Grieksche vliegtuigen ,en de Intensieve bombardementen op Itallaansche vliegvelden schijnen de Italianen te hebben beroofd van allen steun van de luchtmacht, welke tot dusver een snellen Griekschen opmarsch verijdelde. Het in de Westelijke woestijn en Egypte buitgemaakte Itallaansche oorlogsmaterieel, wordt thans in Albanië tegen de Italianen gebruikt. De Britsche oorlogsbuit In Egypte, Inclusief munitie en wapens van allerlei soort werd ijlings naar Griekenland verscheept.
De marine-bases.
Lord Halifax verklaarde, dat de aanleg van vele der marlnebases, die aan de Vereenigde Staten werden verpacht, een aanvang zal nemen nog voordat de formeele documenten geteekend zijn. Al deze dingen zijn aanwijzingen van een algeheel vertrouwen en begrijpen, dat tusschen Engeland en de Vereenigde Staten en tusschen beide volken bestaat. Tot slot besprak Lord Halifax het falen van Duitschlands pogingen om Engelands geest te breken door middel van In het wilde weg uitvoeren van bombardementen „tenzij de vijand erin zou slagen de Britsche marine en de Royal Air Force te vernietigen zullen zijn pogingen vergeefs zijn en ik geloof, dat Hitler dit weet, want slechts hierdoor zou men zijn koortsachtige pogingen kunnen verklaren om het een of andere diplomatieke succes te behalen om zijn volk. door de gestrengheid van den winter heen te brengen. Ik geloof niet, dat hij zich bij zijn pogingen uitsluitend zal bepalen tot diplomatiek terrein. Ik geloof, dat wij een opeenvolging van gebeurtenissen zullen medemaken, waarMJ geen beloften, of verbintenissen, die hij heeft aangegaan, hem een oogenblik zullen doen aarzelen zijn roofzuchtige hand uit te «trekken, wanneer hij meent dat dit In zijn voordeel Is. Doch tot welke daden van reweld zijn tijdelijke materieele superioriteit hem ook mogen aanmoedigen, de dag der vergelding sal zeker komen. WIJ zullen ' winnen en kalmere wateren weten te kerelken, waar wij in staat • sollen xijn een betere wereld op te bonwen, vrij van deze monsterachtige en |op de vereering van . afcoden' t>2rustende nachtmerrie der nazi-ideologie''.
DE STRIJD IN HET MIDDEN-OOSTEN. Geslaagde Britsche acties.
Cairo, 21 November (Reuter). Een communiqué, uitgegeven door het Algemeene Hoofdkwartier te Cairo, maakt melding van geslaagde Britsche actle's tegen de Italianen zoowel In den Soedan als In de Westelijke woestijn. In het district Gallabat werden door een Britsche patrouille ernstige verliezen toegebracht aan een numeriek sterkere Itallaansche patrouille. In de Westelijke woestijn werden op 19 dezer tijdens een actie door een vooruitgeschoven Britsen verkenningsdetachement .vijf Italiaansche tanks vernield, terwijl zes andere ernstig werden beschadigd. Voorts werden Breda-kanónnen, uitrustingstukken en vrachtauto's buitgemaakt en tien Italianen •en Libyërs gevargen genomen. Voorts zijn er definitieve bewijzen, dat de vijand* 108 dooden verloor. Het communiqué zegt: „Uit dit bewijsmateriaal zal men den totalen omvang der vijandelijke verliezen aan dooden en gewonden kunnen afleiden".
Tegen een viervoudige overmacht
Cairo, 21 November (R eu te r). Een communiqué van.het- hoofdkwartier van de Royal Air Force in het Midden-Oosten verklaart, dat Britsche , Jachtvliegtuigen gisteren In een gevecht tegen een viervoudige ovennacht boven het Oostelijke gedeelte van Lybië tien Itallaansche vliegtuigen omlaag schoten. De strijd ging tusschen 15 Britsche jachtvliegtuigen en 60 Itallaansche vliegtuigen. De Britsche toestellen leden geen verliezen en bekwamen geen schade. , In den nacht van Dinsdag op iWoensdag werden Tarente en, andere Itallaansche havens wederom door Britsche verkennlngsvllegtulgen bezocht. Ook werden uitgebreide vluchten boven Albanië uitgevoerd. Te Tirana werden de hangars op het vliegveld in brand gebombardeerd en werd veel schade veroorzaakt, terwijl te Durazzo voltreffers werden-geboekt op de kaden der, haven. ♦ In denzelfden en den voorgaanden nacht werden door de R.A.P. ook zonder onderbreking aanvallen uitgevoerd op; de haven van Assab in Erythrea,. waarbij ernstige schade werd aangericht.
„DUITSCHE CHANTAGE”. „RADIO-ORANJE” OVER DE INTERNEERINGEN. N.S.B.-ers als de pest geschuwd.
Aneta seint uit Batavia: Onder den titel „Duitsche chantage" besprak Radio-Oranje het vraagstuk i.z. de Duitsche geïnterneerden in Indië, en er werd op gewezen, dat Duitschland zich bereid verklaarde de Nederlandsche geïnterneerden vrij te laten, indien de Duitschers in Ned. Indië werden vrijgelaten, hun de gelegenheid werd gegeven naar Duitschland terug te keeren, al hun. bezittingen zouden worden teruggegeven en hun ook zou worden toegestaan een vrij beroep In Ned. Indië uit te oefenen. Het doel is duidelijk: een sde colonne te vormen. Volgens een officieele mededeeling, welke dezer dagen van een neutraal diplomaat werd ontvangen, heeft de deportatie Van "Nederlanders echter niets uitstaande met de interneering var Duitsche rs In Indië. Deze officieele mededeeling luidt: „De arrestaties tot 7 October waren geen represailles tegen lnterneeringen van Duitschers in Indië, doch , gemotiveerd'door de antl-Duitsche stem»' ming onder de gearresteerden". Den laatsten tijd werden reeds eenigen vrijgelaten, doch tot.dusverre worden nog 200 vastgehouden. Voorts leverde „Radio-Oranje" commentaar op de toespraak van dr. J. Smit,: die 19 November J.l.' vla de Nederlandsche radio werd gehouden, getiteld: „De eenzame N.5.8.-er". Hierin beklaagde) Smit zich,: dat de NJ3.8.-ers door iedereen, . familieleden,.; op kantoor, enz: „als pest worden geschuwd".
ANDEREN OVER ONS. De Japansch-Indische olie-onderltandelingen. De hardnekkige passieve tegenstand in Nederland. OORDEEL VAN „THE STATESMAN.”
A n e t a leest in „The Statesman" — een in het Noordelijke gedeelte van Britsch-Indië ver- ; schijnend blad — van den eersten , November 1940 het volgende: Het Nederlandsche volk blijft: op vastberaden wijze de geallieerde oorlogsinspanning steunen.
Ongegronde critiek.
Sommigen, die niet op de hoogte zijn van den waren stand van zaken, hebben In den laatsten tijd hieromtrent twijfel geuit, zulks ten gevolge van de berichten over onderhandelingen voor den verkoop van een groot gedeelte van de Nederlandsen-Indische olie aan Japan. Deze onderhandelingen zijn momenteel opgeschort — thans evenwel reeds voltooid. — Red. —, doch personen, die critlek hebben uitgeoefend op de autoriteiten te Batavia, omdat deze hun toestemming voor het voeren van bedoelde besprekingen hebben gegeven, vergaten wellicht, hoe ernstig het economische stelsel van Nederlandsch-Indië werd verstoord door het verloren gaan van het contact met het lm Europa gelegen gedeelte van het Nederlandsche Koninkrijk. De Nederlanders zyn, evenmin als de Engelschen, met Japan In oorlog. En kooplieden In Britsch- Indlë en wellicht ook in andere deelen van het Brltsche wereldrijk, wier omstandigheden veel minder moeilijk zijn dan die van de handelaren In Batavia, aarzelen nog steeds niet ruw IJzer aan Japansche • koopers te leveren. Volgens alhier,'een' kortgeleden uit Londen ontvangen bericht, zullen zich bij de Nederlandsche vliegers, die thans reeds bij de Royal, Air Force dienst doen, spoedig piloten uit Batavia voegen. Verder; zullen,de, Nederlandsche troepen, welke zich ', thans. op Britschen'bodem bevinden,' , . binnen niet; al te t langen' tijd r; versterking ontvangen In den, vorm van een Nederlandsen legioen uit Nederlandsch-Oost-Indië.
De Nederlandsche vloot.
Eenheden van de Nederlandsche vloot werken samen met de andere geallieerde oorlogsbodems en strijden gezamenlijk voor de zaak van de democratie. De groote Nederlandsche" koopvaardijvloot trotseert dagelijks het gevaar van mijnen, bommen en torpedo's, opdat de goederen vrijelijk over den oceaan naar Engeland er. andere bestemmingen kunnen worden vervoerd. Dit zijn waardevolle diensten. In Nederland zelf Is de passieve tegenstand van de bevolking tegen de invallers hardnekkig. Volgens betrouwbaar schijnende berichten veroorzaakt deze tegenstand de Dultsche bezettingsautoriteiten voortdurend ongemak en doet hy bij hen gevoelens van twijfel ontstaan. Overal, waar de Nederlandsche vlag wappert, is de bevolking volkomen getrouw aan het Koninklijk Huis en aan da Nederlandsche regeering te Londen. Er bestaat zeer zeker geen reden om te meenen, dat de Nederlanders, waar zij zich ook bevinden, minder vastbesloten *ijn In hun 'verzet tegen het nationaal-soclalisme en het fascisme, dan;' de Polen of' Tsjechen, de Noren, Denen, Bel- Ken, Grieken of-s de heldhaftige *roep van vrije Franschen.
DE NEDERLANDSCHE KERK. De duurste plaats in Londen.
Londen, 21 iïov. (A.N.P.). City-kringen bespreken de vraag wat zal gebeuren met den grond, waarop de Nederlandsche kerk tn Austin Fraiars heeft gestaan, daar verklaard wordt, dat jaren geleden een aanbod voor een mülloen pond sterling op den grond werd gedaan. Dt> onderhandelingen werden echter afgebroken, omdat de bepalingen van de trustacte, waarbij de grond voor de kerk beschikbaar werd gesteld, den verkoop bemoeilijkten, of omdat gevoelsoverwegtngen het kerkbestuur beletten het aanbod te aanvaarden. Verwacht wordt, dat de grond, die,ligt in het centrum van de duurste vierkante miil van het stadskwartier, na den oorlog nog aanzienlijk in waarde gestegen zal zijn. Zonder twijfel hebben firma's in de City een begeerig oog op den grond geworpen en volgens de .Jinancial Times" werden reeds luchtkasteelen gebouwd in den vorm van een pyramidaal gebouw, dienend als een Nederlandsch huis voor de Effectenbeurs, met kantoorverdiepingen er op, welker huur binnen enkele jaren de bouwkosten dubbel en dwars zou dekken. Van dien kant geredeneerd ware het beter de Nederlandsche kerk te herbouwen in een des Zondags beter toegankelijke omgeving.
Het Nederlandsche kerkbestuur oordeeltk echter, dat de tijd voor besprekingen om zulke grootsche plannen in te leiden nog niet gekomen is, daar de gansche toekomst van de kerk nog in de lucht hangt. Momenteel wordt nog het standpunt ingenomen de kerk te laten herbouwen op de plaats waar zij verwoest werd. ,
GROOT-BRITTANNIË. EEN KERSTGESCHENK. Extra-rantsoen thee en suiker.
Londen, 21 November (Reuter); De!. „Foodscontroller" isy voornemens de huismoeders - een kerstgeschenk te geven in den vorm van t een extra-rantsoen thee en suiker voor het kerst-seizoen. Het huidige suikerrantsoen, dat 8 oz per hoofd per week, bedraagt, zal, voor den tijd van eenige, weken, worden verhoogd. De totale hoeveelheid thee en suiker, die gedurende deze periode zal worden toegestaan, Is nog niet vastgesteld.
BRITSCH-INDIË. DE BURGERLIJKE ONGEHOORZAAMHEID. Nog meer congresleiders gearresteerd.
Bombay, 21 Nov.' (A n e t a- R e ute r). lieden werden nog meer; Congresleiders gearresteerd wegens. overtreding '.van de defence of India rules. Onder de te Nagpur. gearresteerden bevinden zich Pandit Ravishankar Shukla, ex-premier Tan de: centrale | provincies, B. G. Ker, ex-premier van Bombay, en Morar jl Desai, . exminister van Financiën te Bombay. Uit Madras wordt gemeld, dat mrs. Rukmani' Lakshmpathi, vice-voorzitster van de wetgevende vergadering te Madras, tot 1 jaar gevangenisstraf»werd' veroordeeld in verband met de burgerlijke ongehoorzaamheid.
SPANJE. STUDENTEN-DEMONSTRATIES. „Weg vreemdeling uit vreemde landen.”
Madrid. 21 November (Reuter). Spaansche studenten hielden heden demonstraties in de straten van Madrid als blijk van voldoening over de door de Uruguaysche legatie uitgegeven tegenspraak 'op de berichten, dat Uruguay onderhandelingen zou voeren over den afstand van bases aan de Vereenlgde Staten. De studenten demonstreerden voor de Amerikaansche ambassade en de Uriguaysche legatie on. der uitroepen als „Uruguay, Franco". ZIJ voerden ook een spandoek mede met het opschrift„Weg vreemdeling uit' vreemde landen?jVMßMßhHN
EGYPTE. DE GEMENGDE RECHTBANKEN. Italianen ontslagen.
Caïro, 21 November (Reuter), 't Egyptische kabinet keurde het ontslag van 6 Itallaansche rechters en .130 Itallaansche klerken bij de gemengde.; rechtbanken, goed.' Het ontslag werd 'verleend overeenkomstig een militair bevel, waarbij samenwerking, met vijandelijke onderdanen verboden is.
De Duitsche propaganda- en spionnage-actie in de Vereenigde Staten. Zal het sensationeele witboek een ongunstigen invloed hebben op de diplomatieke betrekkingen? Er bestond een plan voor de „reorganisatie van de Duitsche industrie in de V.Staten na den oorlog“. ECONOMISCHE PENETRATIE.
Washington, 27 Nov. (Re ut e r). De conclusies van de Dies-commissie zijn, dat dè activiteit van de Duitsche regeering in de V. S. „niet uitsluitend was gewijd aan propaganda of militaire spionnage. De Duitsche regeering hield zich ook gedurende een reeks van jaren bezig met een verziende politiek van penetratie der economische structuren in de Vercenigde Staten, Midden- en Zuid-Amerika". De commssie veroorzaakte eenige sensatie door haar publicatie van een witboek aangaande de propaganda en spionnage door Duitsche en andere buitenlandsche agenten in de V. S. De eerste indruk in Washington is, dat het witboek een ongunstigen invloed zal hebben op de diplomatieke betrekkingen met Duitschland.
Compromitteerende brieven.
Washington, 21 Nov. (Reuter). Het door de commissie onder voorzitterschap van Martin Dies gepubliceerde witboek bevat een aantal brieven, geschreven door Amerikaansche burgers, die alle besloten worden met „Heil Hitler". Het kantoor van he! inlichtingenbureau voor de Duitsche spoorwegen wordt ook in het' witboek genoemd evenals de Duitsche bibliotheek. Het eerste zou 200.000 dollar per jaar hebben besteed voor propaganda-doeleinden, de bibliotheek 341.000 dollar. In het witboek wordt correspondentie. aangehaald . tusschen dr. Mannfred Zapp en een Japanner, zekeren Juju Furakawa, waaruit men meent te kunnen afleiden, dat Berlijn hoopte de., Vereenlgde ' ten, neutraal ,te houden. door. de * dl-! plomatleke ■ betrekkingen , tusschen Japan en de Vereenlgde Staten; zoo slecht mogelijk te houden. De regeering te Washington • en het geheele Amerikaansche volk heeft nooit het net van spionnage en sabotage vergeten, dat jaren voordat Amerika aan den vorigen oorlog deelnam . door Von Papen. Boy-Ed, Von Rintelen en hunne agenten in de Vereenlgde Staten werd gesponnen. . Sommige waarnemers te Washington meenen, dat deze onaangename herinneringen ongetwijfeld weder zullen worden opgewekt door. de heden onthulde plannen voorde „reorganisatie' van de Duitsche, industrie in de Vereenlgde Staten na den oorlog" en door de beschuldiging, dat haar diplomatieke immuniteit de Duitsche ambassade te Washington in staat stelde nazl-propaganda "te In: een andere passage van het witboek wordt verklaard, dat er documentaire bewijzen bestaan, dat Transocean het voornaamste propagandawapen van - den nazistaat Is geweest In Mexico, Guatemala, Cuba, Ecuador, Argentinië en- Brazilië. „Het bewijsmateriaal toont' aan; dat het materiaal.' dat uit Dultschland naar de Zuld-Amerikaansche landen' werd gezonden, heftig anti-Amerikaansch was".
Transocean in het spel.
. Washington,, 21 Nov. (Reuter). Met ■ betrekking tot de activiteit van, het ' Duitsche nieuwsagentschap Transocean, dat een propaganda-agentschap wordt genoemd onder leiding van dr. Mannferd Zapp, zegt het door de Dies-commissie uitgegeven witboek: „Deze organisatie kon zich met weinig gevaar voor .verdenking met splonnage-activiteit bezighouden. Zapp gaf blijk van groote belangstelling voor de wijze, waarop de V.S. hun diplomatieke betrekkingen met Japan regelden en van tijd tot tijd gaf hij niet,alleen adviezen aan den vertegenwoordiger der Japansche regeering, doch gaf ook aanwijzingen aan zijn eigen land inzake bepaalde stappen, die zouden kunnen worden genomen teneinde zijn land te helpen de diplomatieke betrekkingen te regelen". Het rapport haalt dan de volgende verklaring van Zapp aan in een brief aan Japan: „Ik meen, dat wanneer gij den Amerikanen duidelijk een krachtige, defensieve houding toont-tijdens uwe onderhandelingen, dit indruk op hen zal maken". Het witboek voegt hieraan toe, dat Zapp op'schriftelijke instructie van den Duitschen zaakgelastigde den Transoceaan--nieuwsdienst aanbood aan Adrien Arcand, den „Führer" der Canadeescfce nationale'eenheidspartij;" die thans*-" in Canada'ls geïnterneerd.' "' " r " De Dies-commissie nam.in de archieven van de Chemical Marketing Coy of New-York een plan in'beslag, getiteld: „Organisatie van de Duitsche industrie in de V.S. na den oorlog". Dit plan voorzag er in, dat een groote bankinstelling de Duitsche industrieele en commencieele activiteit in de V-S. zou steunen en financieren. De commissie meende dat het plan een duidelijke schakel aantoonde met het Duitsche industrieele leven, daar het er in voorzag.dat de activiteit in de VjS. zou worden geleid door een te Berlijn te vestigen bureau. De : door Zapp aangehouden archieven toonden aan, dat de - Duitschers in de V.S. een : eigen nazi-partijgroep hebben, die geregeld onder leiding van den Duitschen vice-consul te New- York, dr. Friedhelm Drüger, bij-
DE HEKSENKETEL OP DEN BALKAN. ROEMENIË EN DE „AS.” Kan Duitschland Italië wel helpen?
Londen, 21 November. (Reuter). De diplomatieke correspondent van Reuter schrijft: Roemenië zal het gisteren door Hongarije gegeven voorbeeld volgen, wanneer tenminste de jongste suggesties van door onder Duitsch toezicht staande bronnen verwezenlijkt worden. Men zou het tactloos, zelfs onverstandig . kunnen achten Roemenië te-dwingen tezamen met Hongarije deel te nemen aan een pact ter waarborging van een . „nieuwe orde" welke in hoofdzaak' ten koste van Roemenië In Zuidoost-Europa is tot stand gebracht. De toetreding van Roemenië zal waarschijnlijk op minder demonstratieve wijze plaats hebben als die van Hongarije. Er zrjn, geen aanwijzingen inzake een onmiddellijke actie tegen Joego-Slavlë of Bulgarije, terwijl er evenmin aanwijzingen zijn, dat Duitschland zich gereedmaakt, om zijn zwaarbeproefden bondgenoot te hulp te snellen. De campagne van Italië tegen Griekenland heeft zulk. een crltlek punt bereikt, dat waarschijnlijk slechts een onmiddellijk en.krachtig ingrijpen doeltreffend zou zijn en het is geenszins zeker, dat de Duitschers over voldoende hulpmiddelen beschikken.' ' Het zou zeer, onverstandig van Duitschland zijn om aan te nemen, dat het geen rekening behoeft te houden met Joe. go-Slavië en Bulgarije; bovendien kan worden aangenomen,' dat een beweging van troepen doorßulgarlje tegen Griekenland door Turkije zou worden.beschouwd als een bedreiging van zijn vitale belangen, zoodat ook dit land in den oorlog zou worden betrokken. Wat de Sovj et-Unie aangaat is het zeker, dat er niets is, dat erop wijst dat de beweringen van de Düitsche propaganda omtrent Ruslands rol met betrekking ' tot Turküe op • feiten berusten. Integendeel, president Inönü heeft nog slechts kort geladen het vriendschappelijke karakter van de betrekkingen tusschen Turlöje en de Sovjet-Unie opnieuw bevestigd.
DE STEMMING IN FRANKRIJK. Verborgen animositeit.
Madrid, 21 Nov. (R e ut e r). Het dagblad „Arriba" publiceerde heden een uit. voerige correspondentie , »