VOOR AMERIKAANSCHE PERMANENT WAVE ■ ■ ■ gaat U naar : ROSÉ MARIE AIR-CONDITIONED SALON Toendloengan 23, Tel. 2. 5028 OPENBARE VERKOOPING op 14 December 1940 om 10 uur vjii. In het kantoor en ten overstaan van den Notaris-vendumeester Itè KEDIRI, van eigendomsperceelen, staande ten name van Sing Liep Han en gelegen In de: Stadsgemeente KEDIRI: Verp. No. 1031, meetbrief 8/12-1911 No. 167, oppervlakte 1245 M*., elg. akte 5/9-1929 No. 201: Verp. No. 1312, meetbr. 25/2- 1918 No. 52. oppervlakte 420 M 2., elg. akte 5/9-1929 No. 199; Verp. No. 1170, meetbr. 30/9- 1915 No. 195, oppervlakte 1370 M 3.. eig. akte 5/9-1929 No. 200; Verp. No. 1158, meetbr. 21/7- 1915 No. 146, oppervlakte 1853 M»., eig. akte 5/9-1929 No. 202; Verp. No. 1397, meetbr. 24/11- 1919 No. 291. oppervlakte 5060 M 2., elg. akte 5/9-1929 No. 203; Het perceel Verp. No. 1031, is bebouwd met een steenen woonhuis met paviljoen, ruime bijgebouwen, goedang, benevens een tokogebouw en garage. Op de overige perceelen bevinden zich goedangs en droogvloeren. Een en ander gelegen aan de Pasarpaingstraat No. 203. Kota TOELOENGAGOENG : Verp. No. 459, meetbrief 14/9- 1915 No. 179, oppervlakte 2553 M»., elg. akte 29/11-1928 No. 293, bebouwd met steenen bioscoopgebouw en 8 pettaks, aan de Hotelstraat. Namens den Verbandhouder: Mr. H. Zeydner, Kemb. DJepoen 186 - S'baia. 8323
De Indische courant
- 23-11-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Indische courant
- Datum
- 23-11-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [ s.n.]
- Plaats van uitgave
- Soerabaia
- PPN
- 044787111
- Verschijningsperiode
- 1921
- Periode gedigitaliseerd
- 1921-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenku DP IC/40-2 - 41-1
- Nummer
- 59
- Jaargang
- 20
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
i a.s. week () UK I Ia tl N IV met m O'BRIEN
COMMERCIEEL WEEKOVERZICHT. (Van onzen S.-medewerker.) De nieuwe orde in Europa. – Opvoering der productie in de Vereenigde Staten. DE PRODUCTEN.
Wat zullen die spaghetti's een genoegen hebben, dat zij een heuschen Engelschen vlce-luchtmaarschalk hebben kunnen gevangen nemen. Dit feit zal zooveel plaats innemen in de Italiaansche dagbladen en de kopjes zullen zoo dik worden gedrukt, dat er bijna geen ruimte zal overblijven voor het vermelden van de nieuwe zware verliezen in Albanië.
Voor
Koffie.
Nadat het fonds meerdere dagen achtereen gesloten was voor nieuwe biedingen en de tweedehands marlet geheel op zichzelf geageerd had err gestegen was, werd heden bekend gemaakt, dat biedingen voor export werden Ingewacht op basis van ƒ 20 voor W. I. B. 1. Een totaal van ruim duizend ton aan biedingen werd binnengebracht. Na de lunch werd eerst nog bekend gemaakt, dat bij eventueel accept door het fonds in de contracten de bepaling moest worden opgenomen, dat niet plaatselijk mocht worden herverkocht. IJlt beletsel werd aanleiding voor sommigen om hun biedingen terug te trekken. Toen eindelijk de beslissing viel, bleek, dat In sommige gevallen 50% van de biedingen en In andere gevallen 33% werd geaccepteerd. Hieruit blijkt ten duidelijkste, dat het fonds den kooplust van den handel zooveel mogelijk wil remmen. Er is voldoende koffie, zelfs in aanmerking nemende, dat de oogst tegenvalt. Doch men weet nog te weinig omtrent de vruchtzetting voor den volgenden oogst en hetgeen men ervan weet. Is niet aanmoedigend. Het fonds wil r.iet vastloopen. Producenten, zoowel lnheemsche als Westersche, zijn zich zeer goed b«!wu:t, dat de steunregeling hen.verplicht tot de Indertijd vastgestelde prijzen al 'un product bij het fonds binnen te brengen. Doch sinds de markt een zoo beduidend vaster aanzien heeft gekregen, maken de menschen geen haast met het afleveren van hun product. Het fonds moet er voor zorgen, steeds over voldoende koffie tot aandiening op reeds geboekte comtracten te kunnen beschikken. Biedingen voor de lokale consumptie worden niet In overweging genomen. De tweedehandsmarkt voor W.IB. 1 voor binnenlandsch verbruik was .rgeds opgelopen-tot ,^42o>per..quin,taal voor levering November/December ~en.. tot ƒ 20,50 voor Januari/Maart. Sindsdien is eenige reactie ingetreden en werd Januari/Maart weer afgedaan tot ƒ 20 en f 20>/4- De handelaren, die. dj binnenlandsche distributie verzorgen,, betalen zeer hooge prijzen'voor de Inheemsche koffie's van Ball en Sumatra. Zoo wordt voor Sumatra O. B. 30% triage een prijs franco goedang K. P. M. te Perak geboden van ƒ *n voor Ball 5% ƒ 18Vi, hetgeen natuurlijk tegenover ƒ2o,— voor WJ.B. 1 buiten verhouding hoog is. Het fonds zal vermoedelijk noj wel eenigen tijd gesloten blijven voor biedingen op koffie voor het binnenlandsche verbruik. De koopers hebben ruim voldoende gecontracteerd en moeten maar eerst zorgen, dat zij hun lnkoopen distribueeren, aleer zij zich voorzien van nieuwe voorraden. Heden werden exportbiedingen. tot ƒ 21 gesolliciteerd.
Rubber.
Vrijdag 22 November kwam de vergadering van het Internationaal Rubber Comité te Londen bijeen. Te oordeelen naar'een daling van de New-Yorksche termijnmarkt gedurende vele dagen, verdisconteert de buitenlandsche rubberhandel een verdere uitbreiding van het ultvoerquotum, teneinde het vormen van oorlogsreserves door de VB. in de hand te werken. Hier hebeen koopers op de verlaging van "de buitenlandsche noteerinfen wel geantwoord met lagere inkcoplimltes. doch dit heeft verkoopers er geenszins toe gebracht, meer product aan de markt te brengen. Het aanbod bleef uiterst klein; er waren dagen, dat er in het geheel geen verkoopers waren te vinden. Alleen voor levering in het nieuwe Jaar wil men wel wat afgeven en voor dien termijn stelt de prijs zich wel iets lager.
Suiker.
De afdoeningen bij de Nivas waren beperkt tot de gebruikelijke Gescheiden contractjes voor exportsuiker naar bestemmingen in Azië. De verkoopen aan de locale consumptie waren van minder omvang dan gedurende vorige weken. Er kwam geen wijziging In de limites van de Nivas. En de scheepvaartmaatschappijen, welke zijn aangesloten bij de Java-Indië Vrachten Conferentie en bij de vrachtenovereenkomst voor Java— Perzische Golf, berichten, dat i de vrachtnoteeringen voor de maand December gehandhaafd bleven op het peil van November. Het terugtrekken van Japansche troepen uit verschillende provincies van China wordt een aanleiding voor Hongkong, meer suiker van Jtva te koopen dui In voorafgaande maanden Waar Japan door een slechten Formosaoogst verhinderd wordt, de geheele Chineesche markt zelf te bewerken, zal deze uitbreiding van de Java-handel w«l oogluikend worden toegestaan, ook In de Chineeiche gebieden, vaar Japan nog controle uitoefent. Van een Teel vergroote ■ belangstelling van de zijde Tan. Shanghai kan echter nog niet worden gerept. In een marktrapport, uit New-Yorlc ontvangen, lezen we dat de kantoorlokalen van No. 10/11 Mlncing Lar.e Londen door bomaanvallen zeer zwaar zijn beschadigd en dat de Britsen Sugar Corpora tion daardoor genoodzaakt werd, een andere plaats te zoeken, waar haar werkztamheden konden , worden. Toortgezet. zij heeft zich thans gevestigd In een stadje In het Koorden Tan Engeland.
Citronella-olie.
Batavia, 22 Nov. (Hand. Verg. via Aneta) contract A (per kg. incl. drum) vraag aanbod Ready 1.05 LOT Nov. _ - ■') Nov./Dec. 1.00 1.02* *) ') gisteren ged. 1.00 tot 1.02*. *) gisteren ged. 1.00.
Koffie.
BaUvia, 22 Nov. (Hand. Verg. vla Koffiefonds: gesloten.
De fondsenmarkten.
-' Er zijn vandaag geen Amerikaansche noteeringen binnen; de V. S. vierden gisteren ThanksgiTing Day en aten gebraden kalkoen. De markt van Wallstreet gedurende de dagen van de week, waarin wel zaken werden gedaan, was niet opgewekt. Ook al waren de meeste Amerikaansche. dagbladen van oorde~l, dat de As-plechtigheid te.Weenen van geenerlel beteekenis was ten opzichte van de machtsverhoudingen in Europa oordeclen de ef-fectenmenschen er eenigszins anders over. Doch ook deze kleine depressie zal voorbijgaand blijken. Belanghebbenden hier te lande zullen met zeer veel genoegen de regeeringsverklaring hebben vernomen, dat de effectenbeurzen van Batavia en Soerabala in den loop van de komende maand zullen worden geopend. In effectenkringen had men alle hoop voor een herat*; van de beurs van Soerabala reeds opgegeven. De heropening van de beurs in de Krokodillenstad Is voor den Oosthoek een felecitatie waard.
MEN VRAAGT ZICH AF... Wat het hoogtepunt is voor Overheidsleeningen?
De „Ind. Courant" waarschuwde korten tijd geleden, dat Washington reeds zeer spoedig:zou moeten besluiten tot het verhoogen.van het plafond voor de federale leeningen. Kort daarop berichtte een telegram uit. de hoofdstad Tan de.V. S., dat het plafond verhoogd was Tan 45 tot 60 milliard dollar. Voor; plafond moet dus gelezen'.worden.'hoogtelimite en het nieuwe maximum Tan 60 milliard dollar is geen halve, maatregel. In Amerlkaen ook elders .vraagt men zich af.'of dit nu maar ongestraft kan, dat telkens weer aandikken van de nationale schuld, die in 1831 nog pas 20 milliard dollar bedroeg,: in 1934 30 milliard en thans reeds tot boven het vorige ■ plafond van 45 milliard. dollar is gestegen. In 1934 waarschuwde president Roosevelt er zelf voor, dat de regeering zich moest hoeden voor ongedekte begrootingen, die naar den ondergang van de staatsfinanciën zouden kunnen leiden. Sindsdien maakt \Roosevelt zich geen zorgen over „unbalanced budgets" en een van de aantrekkelijke punten in.Wendell Wiüie's verkiezingsprogram was het streven naar evenwicht in de begrootingen en het remmen van de onbegrensde staatsleeningen. Roosevelt heeft het Witte Huls echter niet verlaten en hij zal ongetwijfeld voortgaan met zijn naar de New Deal-beglnselen geschoolde politiek van leenen. Het kan blijkbaar. Telkens wanneer de Federale regeening haar hand opent voor nieuw geld, wordt deze oogenblikkelijfc gevuld. Naarmate de schuld toeneemt, wordt de rente lager. Nog kort geleden slaagde Washington er in. een leening af te sluiten van 737 millloen dollai voor een looptijd van vijftien Jaar tot een rente van slechts 2 %. De denkers van de New Deal pclltiek zeggen thans: „zie Je nu wel, het publiek begint gevoel, te krijgen voor onze denkbeelden. Het begint een Juister inzicht te krijgen in de wijze waarop met staatsfinanciën moet omgesprongen". . ~ >~„r. In tijden van slechts geringe vraag uaaxr. geltkhvoor. - particulieren -of - voet* kleinere overheidslichamen, vaj*. .stederï' of provincies, is het eenvoudig een noodzakelijkheid, dat de regeering zelf zich ontfermt over het geld, dat zich ophoog* in den vorm van particuliere bankcre-* dieten of van spaargelden in verzekeringsmaatschappijen of in spaarinsteU;' lingen. De schuld van de overheid moet volgens de denkbeelden van de New Deal worden beschouwd als een instru-' ment van nationale politiek. Dit ment moet in het belang van het.welzijn van de burgerij gehanteerd worden door thans te leenen. •»>»
Moeilijk te beantwoorden.
Hoe ver men met deze'schuldultbrel-4 ding kan gaan, kan niet worden vastgesteld. Geloofd wordt dat niemand; hierop,het antwoord kan geven. Doch de New Dealers verzetten zich mep kracht;tegen.de redeneering, dat door' dit ongelimiteerd leenen onze eigert moeilijkheden worden geschoven op de schoudersl van onze kinderen en klein-. kinderen. Zij wijzen erop, dat de " Federale schuld van de V. S. eind Juni' 1920 24,297 miUloen dollar bedroeg waarover een rente moest worden ver-' •goed van 1,020 millloen dollar jaarT' lijks, neerkomende op een gemiddelde per hoofd van 9,58 dollar. Eind Jurii van'het loopende jaar bedroeg de directe schuld 42,376 millioen dollar, waarover een rente ' moest worden betaald van ■ jaarlijks 1,041 millioen dollar, neerkomende op een gemiddelde van 7.97 dollar per hoofd. Die last van 7.97 dollar per hoofd is van weinig beteekenis vergeleken bij den gemiddelden Jaarlijkschen belastingdruk per hoofd van 106 dollar. Stel nu eens, dat de schuld wordt verhoogd tot 75 milliard dollars dan moet-hiervoor per hoofd aan rente worden uitgetrokken 13.40. indien de geheele schuld wordt aangegaan op een rentestandaard van 2'/2%. En als we nog een tikje verder gaan, naar 100 milliard, een peulenschilletje, dan wordt de druk daarvan gemiddeld per hoofd en per jaar nog maar 17.85. Onze kinderen en kindskinderen zullen zich. zelfs door dit laatste bedrag, niet zoo heel erg bezwaard voelen. Zoo lang als fantastische bedragen moeten worden uitgegeven voor bewapening, zal verder moeten worden geleend.
Na den oorlog.
De verdedigings-uitgaven zullen ophouden, zoodra ernstig over wereldvrede kan worden gesproken. Dat zal ook het oogenblik worden, waarop de regeering zal hebben te kiezen tusschen een zware depressie in het particuliere bedrijfsleven of het toedienen van zulke omvangrijke welvaartsinspuitingen, dat daarbij vergeleken de „pumpprimlng" van de Jaren 1937 en "38 slechts leek op een injectie voor zuigelingen. En gedurende al ' dien tijd van leenen voor bewapening of leenen voor het financieren van gigantische publieke werken, zal de Nationale schuld stijgen. Van een achteruitgang m die schuld kan slechts sprake zijn. zoodra de steden, de staten en de particulieren een ruimer beroep gaan doen op de geldmarkt. En de kinderen en kindskinderen komen slechts in de verdrukking indien de rentestandaard stijgt. De aanhangers van de New Deal zijn er zich van bewust, dat het tegenwoordige systeem van ongelimiteerd leenen ook wel eens spaak kan loopen. Een debacle voert dan naar inflatie of naar een «taatsbankroet, dat dan kan voeren naar staatskapitalisme. De moeilijkheid van schuldaflossing, waarover velen zich benauwd maken. Is echter niet groot. Want van die aflossing komt vrijwel nimmer iets. De staten gaan eenvoudig nieuwe schulden aan tot het delgen van de vervallen leeningen. Het is begrijpelijk, dat overheidsleeningen rentende 2V4% niet veel veel aantrekkelijkheid bieden aan beleggers. De leeningen zullen in hoofdzaak terecht moeten komen bij de levensverzekeringmaatschappijen, bij de spaarbanken en de pensioenfondsen. De tijd zal misschien komen, dat de uitgeschreven leeningen niet meer zoo vlot worden opgenomen. Doch dit is ook al geen onoverkomelijk bezwaar, want dan moet Washington zijn toevlucht nemen tot geheel of gedeeltelijk geforceerde leeningen. Dan zal echter ook een methode moeten worden gevonden om deze geforceerde leeningen niet ver te doen dalen beneden den uitgiftekoers. Wi] herinneren daarbij aan de Nederlandsche 1940 leening, welke kort na uitgifte daalde tot 80%. De naamlooze vennootschappen en de welvarende particuliere concerns hadden op die leening ingeschreven, daar bekend was, dat bij niet slagen de stok achter de deur zou worden gezet. Na de toewijzing zorgden echter al die groote inschrijvers er voor, dat zij van die stukken afkwamen, zoo spoedig mogelijk. De nieuw-economische denkbeelden van de New Deal zijn aantrekkelijk. Het spreekt vanzelf, dat de regeeringen steeds"' grootere bedragen ie harer beschikking anogten, hebbent .willen -jsij de zoo.hoog noodige plannen tot verbete!ring van 'de * sociale zekerheidstelling kunnen uitvoeren.- Maar die nieuwe theorie Is heel aardig, zoo lang nieuwe leeningen worden opgenomen. Er'komt ,cen dag, dat zelfs gedwongen leeningen niet zullen slagen!
LAATSTE BERICHTEN. (GEDEELTELIJK GECORRIGEERD.) DE GROOTE DÉBACLE. De Italianen.
!> Sofia, 22 Nov. (United Prcss). Van Radio-Athene wordt vernomen, dat naast de. verovering van Koritza de „grootc ' overwinning" •van den Argyrocastrosector wordt gemeld. De Italiaansche hoofdmacht wordt door de Grieken opgejaagd en trekt zich snel naar Valona terug.
DE WEST-MIDLANDS. Hevige luchtbombardementen.
Londen, 22 Nov. (Aneta Reuter). Terwijl het In het gebied van Londen rustig was, vielen Dultsche vliegtuigen de steden in West-Mldlands op hevige wijze aan. • Een stad werd gedurende verscheidene uren van alle richtingen aangevallen; aanzienlijke schade werd aangericht, o.m. aan ' een kerk en 2 kloosters. Ook een andere stad werd hevig aangevallen.
BOMBARDEMENT VAN DOVER. Geen slachtoffers of schade.
.. Londen, 22 Nov;. (Aneta Reuter). Duitsch geschut aan de Fransche kust ving. om 02.30 G.M.T.. . een bombardement aan''op Dover, dat half uur duurde: later vielen *er vele granaten. Er werden geen slachtoffers of schade gemeld. - Gedurende een pauze in het bombardement werden zware ontploffingen van de Fransche kust gehoord. Gemeend werd, dat het R.A.F.-geschut bombardeerde.
AMERIKA’S VLIEGTUIG-PRODUCTIE. Meer dan 500 per maand naar Engeland.
Washington, 22 Nov. (Un. Press). Gezaghebbende kringen taxeercn, dat van alle typen militaire vliegtuigen er nu 1000 per maand worden gebouwd, doch aanzienlijk meer. dan de helft gaat. naar Engeland. Onthuld wordt, dat de Amerikaansche productie Tan middel* soort- en zware bombera het stadium van de „massa-productie" bereikte. Legerfunctionarissen wenschten geen cijfers te geven op grond van het militair geheim.
EEN VOEDSELSCHIP. Naar Martinique.
New York, 22 Nov. (Aneta Rtr.). Sumner Welles kondigde aan, dat een Amerlkaansch voedsel. en voorraadschlp morgen naar Martlnique vertrekt; hij zelde, dat dit een gevolg was van een recent accoord met. de functionarissen van
DE VERMISTE MUTI. Behouden teruggekeerd.
Rome, 22 Nov. (United Press.). Bevestigd werd, dat Mutl, na verschillende dagen met zijn vliegtuig te zijn vermist, behouden is teruggekeerd.
SIMELOENGOEN SCHENKT EEN BOM. „Voor zeker doel in Duitschland.”
Londen, 22 Nov. A. N. P.). De minister van Bevoorrading; ontving een cheque van 46 pond sterling: van de ingezetenen van Simeloengoen (Sumatra's Oostkust) voor den aankoop van een bom „uit hun naam met 100% zekerheid op een zeker Duitsch doel te werpen." Aan deze ingezetenen van Simeloengoen werd toegezegd, dat zij er niet aan behoeven te twijfelen, dat de bom zal worden uitgeworpen op de door hen gewenschte wijze.
DE JAPANSCH-INDISCHE ONDERHANDELINGEN. Ito naar Batavia.
Tokio, 22 Nov. (A n e t a • D om e i). Mitsui Bussan Kaisha besloot den directeur Yosaburo Ito, naar Batavia te zenden ter voortzetting van de onderhandelingen met de Indische regeering tijdens de afwezigheid van
DE CONFERENTIE TE DEHLI. Indische gedelegeerden teruggekeerd.
-'•'A nvé:t a * meldt urt Batavia, dat de Nederlandsen-Indische waarnemers by de „Eastern Oroup Conferance" te New Delhi, de heeren Sltzen, Vreeburg en Schoch, gistermiddag per vliegtuig weer te Batavia zijn teruggekeerd, De waarnemers zullen eerst rapport uitbrengen bij den landvoogd, zoodat nog geen bizonderheden over de conferentie kunnen worden gemeld. De algemeene indruk is echter, dat de conferentie voor Nederlandsch-Indië bizonder belangrijk is geweest, waarbij t.a.v. de gevraagde inlichtingen de grootste medewerking werd ondervonden, zoodat waardevolle gegevens konden worden verzameld, waarvan bij eventueele toekomstige industrieele plannen een nuttig gebruik zal worden gemaakt. Voor Nederlandsch-Indië was de conferentie van bizonder belang uit een oogpunt van grootere Nederlandsen-Indische zelfstandigheid op industrieel gebied, waardoor men minder van het buitenland afhankelijk is. . .
EFFECTENBEURS TE NEW-YORK. Slotkoersen.
New-York, 23 Nov. (Aneta). vorige heden Cities Services s?i 5!» Pref. Cities 81' i 80 Shell Union 9?i 9»/2 Socony Vacuüm 9J'g 9'« Standard Oil 35Vi 34* i Tydewater 9% '• 9*g Bethl. Steel 83' i 8534 Rep. Steel 22 22' i U. S. Steel C 8 68» i Anaconda ! 26?» 2654 Kennecott 35 351/» Int. Nickel 26 26Mi Southern Pacific BVi 83, i United Aircraft 80» i 80' i Chrysler Corp. 78 78*4 General Motors 49Mt 497» Hudson 4»é 4V2 Curtiss Wright SV« 9*i Dougl. Aircraft 79 80» i United Aircraft 453g 45 Dupont de Nemours 159 156 e. d. General Klectric 3334 33» i Standard Brands 6Vi 6Vi Corporate Trust 2.55 254 Dow-Jones averages: IndustriaLs 132.22 131.74 Railways 29.18 29.37 Utilitics 20.42 20.41 Onregelmatig.
De suikermarkt.
New-York was flauwer gestemd en daalde V/2 punt op Decemberlevering. De locale markt voor export In de tweede hand blijft onveranderd nominaal op f 8.50 Nov./December (Singapore basis). De consumptie-prijzen zijn ongewijzigd.
De productmarkt.
Soerabaia 23 fVo vemb e r. Copr a h: Nom. voor Java-coprah zonder zakken lev. ready ƒ 5.70 per 100 kgr franco wagon • Soerabaia. Coprahkoeken: Nom. ƒ 0.95 per 100 kg. fob. en voor locaal ƒ 0.60 per 100 kg. O a p 1 e k: De markt blijft steady met vraag voor lev. Nov./Dec. tot ƒ 3.10 per 100 kg. franco wagon Soerabaia. doch geen aanbod. *.-:: Oaplekmeel: Nom. ƒ 250 per 100 kg. fob. Koffie: Voor export en locale consumptie nom. ƒ 20 per 100 kg. franco Soerabaia. Kapok: Voor export geen belangstelling. Kapokpitten: Gedaan voor lev. Nov./Dec. tot ƒ 2 per 100 kg. franco wagon Soerabaia. Katjangosee: Voor gesorteerde kwal. lev. Nov. vraag ƒ 9 per 100 kg. franco wagon Soerabaia. Katjangolie: Vraag voor de bekende merken lev. Nov. tot ƒ 17.81 per 100 kg. franco schaal goedang Semarang. Klapperolie: De prijs is nom. aan te nemen op ƒ 1.90 per blik van IBV2 kg. franco wagon Soerabaia voor lev. November. Gele maïs: De markt blijft vast. Voor lev. Jan./ Maart werd aangeboden tot ƒ 3.78 en koopers f 3.72>2 per 100 kg. franco wagon Soerabaia. K e de 1 e h: Voor p.m.i. Pasoeroean/ Probollnggo kwal. lev. ready nom. /5.58V£ per 100 kg. franco veem, voor Ngandjoek kwal. aanbod f 5.58'/2 met vraag ƒ 5.42V2 per 100 kg. franco wagon Ngandjoek. voor Djember kwal. lev. Dec. nom. ƒ 5.25 pef 100 kg. franco wagon afd. Djember en voor Amboeloeh/Woeloehan lev. ready gedaan tot ƒ 5.42 Vi per 100 kg. franco wagon Amboeloeh. Kato e 1: Nom. voor lev. Nov./Dec. ƒ 1.78 per 100 kg. e.k. Soerabaia. Goela toemboeh: Onveranderd Rij st: Kretek lev. December vraag ƒ 7.77 per 100 kg. franco wagon Soerabaia, geen aanbod en voor OJ.S. I lev. Jan./ Maart vraag ƒ 7.96 per 100 kg. franco wagon afd. Djember. Djarakpitten: Voor Lamongan kwal. !ev. Nov. nom. ƒ 9.10 per 100 kg. e.k. Probolinïgo Rubber: Vraag voor standaard sheets tot ƒ 0.34 en voor standaard crêpe f 0.33 per 1; kg. $£B
Nivas-verkoopen.
De Nivas verkocht 370 ton Superieur voor export en 303 ton Superieur voor consumptie.
Suiker.
(Nieuw contract No. 4). New-York, 22 Nov, December 73 Prijshoudend.
Tarwe.
Noteering te Chicago. Chicago, 22 Nov. Tarwe noteerde voor Dec.-versoheping per bushei 87'4 dollar. Zeer prijshoudend.