Londen, 17 Juni (Aneta Reuter). Wolken gevechtsvliegtuigen van de R.A.F, voerden hedenavond opzienbarende offensieve „sweeps" uit boven Straat Dover en de Fransche kust. Met verschillende -ijandelijke escadrilles werd de strijd aangebonden en gedurende eenigen tijd trilde de heldere lucht het Kanaal van het diepe ononderbroken geronk van krachtige vliegtuigmotoren.
De Indische courant
- 18-06-1941
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Indische courant
- Datum
- 18-06-1941
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [ s.n.]
- Plaats van uitgave
- Soerabaia
- PPN
- 044787111
- Verschijningsperiode
- 1921
- Periode gedigitaliseerd
- 1921-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenku DP IC/41-3
- Nummer
- 229
- Jaargang
- 20
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Opzienbare offensieve „sweeps”.
Wat de dag brengt. Stap voor stap.
Toen in het Huis van Afgevaardigden te Washington bekend werd dat president Roosevelt besloten had de Duitsche consulaten te sluiten, merkte de republikein Tinkham op, dat Amerika stap voor stap den oorlog nadert. En deze opmerking, als trouwens zoovele andere door de leden geuit, geeft volkomen Juist de situatie weer.
De Amerikaansche maatregel betreffende het bevriezen van Duitsche en Italiaansche deviezen werd reeds door Duitsche represailles gevolgd en zoo zullen er wel meer volgen. Nu er zooals uit dergelijke gevallen blijkt, een zekere vijandige houding tusschen de Vereenigde Staten en de asmogendheden ontstaan is, zal elke daad gevolgd worden door een vergelding en zoo zal het tenslotte onvermijdelijk worden dat ook Amerika daadwerkelijk in den strijd betrokken wordt!
De sluiting van de Duitsche consulaten In Amerika had al veel eerder kunnen gebeuren. Kapitein Wiedemann te San Francisco zeide, dat dit besluit der Amerikaansche regeering hem een schok gaf. Het is een lachwekkende opmerking als men bedenkt, dat de Duitschers over de geheele wereld hun valsch spel gespeeld hebben onder bescherming van het internationaal gebruik, dat de diplomatieke en consulaire vertegenwoordigers in het buitenland onschendbaar zijn.
Het werd hoog tijd, zooals ook een der leden van het Huis van Afgevaardigden zeide, dat deze maatregel genomen werd, want de bewijzen voor de slinksche practijken der Duitsche consuls en. toerlstenbureaux stapelden zich op. Indertijd heeft een comité voor Amerikaansche belangen onder voorzitterschap van Martin Dies hier belangrijk materiaal over veizameld. ' :X
Het is daarbij gebleekn, dat de gezantschappen en consulaiT| re bureaux veel te veel personeel had-* den, zoodat het duidelijk was, dat deze menschen gebruikt werden voor Gestapo-activiteiten, die geheel buiten het kader van het werk der diplomatieke en consulaire diensten vallen.
Ook werden informatiekantoren en toeristenbureaux ingericht, waardoor men allerlei spionnagediensten onder een valschen naam kon verrichten. In de eerste plaate werden de honderdduizenden Duitschers in Amerika geregistreerd. Wanneer men ontdekte, dat er een of andere Duitscher was, die niets voor het nazi-regiem voelde, werden wel middelen van maatschappelijk ostracisme gevonden om den man aan het verstand te brengen, dat net in zijn eigen voordeel was, indien hij zich wel aansloo«-.
Da in vele opzichten buitengewone liberale wetgeving in Amerika verhinderde, dat men tegen dergelijke chantagepogingen iets kon doen. Immers zoolang er nog geen vijandelijkheden tusschen Amerika en de asmogendheden uitgebroken waren, konden de Regeering te Washington, de politie en Justitie niets beginnen tegen de practijken der nazi-gangsters, die onder bescherming der internationale wetten stonden.
President Roosevelt heeft thans echter vrijwel een absolute macht gekregen als opperbevelhebber van leger, vloot en luchtmacht, sedert het Congres hem speciale bevoegdheden verleende en hij den nationalen noodtoestand kon afkondigen.
Inderdaad heeft de president stap voor stap zijn maatregelen genomen.
Minister Knox heeft in zijn rede tot Canada zich op een wijze uitgedrukt, welke geen twijfel overlaat over de gevoelens in Amerika. Hij zeide zeer terecht, dat wanneer Amerika Engeland niet op allerlei wijzen te hulp zou komen, geen Amerikaan na den oorlog de Britten in het gelaat zou durven zien van schaamt*. Dit is een woord, dat elk volk, dat aan de zijde van Engeland staat, doch nog niet daadwerkelijk aan den strijd deelneemt, ter harte moet nemen.
De Amerikaansche minister van oorlog stlmson bereidde het volk voor op een langdurigen oorlog. Daarom worden er ook maatregelen op langen termijn genomen, maar wil men den duur van den oorlog verkorten dan dient alles te worden gedaan om de overwinning zoo spoedig mogelijk te behalen. En dat kan alleen gebeuren wanneer alle groote democratische staten zich aaneen sluiten om voorgoed een eind te maken aan het nazi-regiem.
Daarom is de houding der huidige Fransche Regeering zoo betreurenswaardig, dat zij zich niet ontziet om zelfs de Britten en Vrije Franschen te bestrijden, terwijl niets gedaan werd om de Duitsche penetratie te verhinderen.
Pétaln doet een beroep op de Fransche vrijgelaten krijgsgevangenen en vraast hun vertrouwen. Maar hoe kan men vertrouwen stellen in menschen, die het land overgeven aan den aartsvijand?
VAN DE FRONTEN. Opmarsch naar Damascus.
Cairo, 16 Juni (Aneta Reuter). De nieuwe stellingen 'werden door de geallieerden ten buiden van Damascus veroverd, waar de strijd voortduurt, aldus luiden de jongste berichten uit Syrië.
De geallieerden banen zich thans in de heuvels, die de vlakte van Damascus overzien, langzaam een weg naar de stad.
Tc Merj Ayoum, dat in geallieerde handen is, is men den toestand goed meester.
Fransche torpedobootjager gezonken.
Vichy, 17 Juni (Aneta Reuter). 0.F.1. meldt uit Beiroeth, dat een Fransche torpedobootjager tijdens de operaties voor de kust van 'Syrië tot zinken werd gebracht.
Tot Capuzzo teruggedreven.
Cairo, 17 Juni (Aneta Reuter). De Britten dreven de Duitschers en Italianen tot Capuzzo terug.
Vernomen wordt, dat er nog Italianen en Duitschers te Solloem zijn, ofschoon zij duidelijk in gevaar verkceren te worden afgesneden door de operaties, die op de hoogvlakte plaatshebben.
Een overzicht.
Cairo, 17 Juni (Reuter). De troepen van de as en van Vichy in de Westelijke woestijn en in Syrië voeren krachtige tegenaanvallen uit. De Britsche en geallieerde opmarsch en de verbitterde gevechten duren nog steeds voort.
In Noord-Afrika drongen de Britten door tot aan het Fort Capuzzo, even binnen de grens van Llbyë.
Het Britsche hoofdkwartier gaf een communiqué uit. waarin wordt verklaard, dat in Libyë door middel van een overrompelende beweging onze troepen tot het Fort Capuzzo wisten door te dringen.
De vijandelijke versterkingen werden In allerijl vanuit het Tobroek-gehied voorwaarts gedirigeerd en de vele krachtige tegenaanvallen werden tot dusverre met zware verliezen voor den vijand afgeslagen.
De operaties gaan nog steeds voort.
In Ethiopië wisten op 15 dezer onze Afrikarnsche troepen na een hevig gevecht een vijandelijke achterhoede-positie ten Westen van Lakemi te bezetten. waarbij 200 krijgsgevangenen werden gemaakt.
Voorts werden vier kanonnen en 20 machinegeweren buitgemaakt. Bovendien liet de vijand 150 dooden op het slagveld achter.
In het Assab-gebied hebben zich weer 6 Italiaansche officieren en 180 manschappen overgegeven. In Irak Is-alles rustig. y In Syrië worden, ondanks de gestadige vorderingen van de geallieerde troepen in den kustsector en de bezetting van verschillende nieuwe stellingen in het Kisweh-gebied, krachtige tegenaanvallen door de Vichy-troepen ingezet te Merdj Ayoun en Queneitra. De geallieerde versterkinnen begeven zich thans naar beide genoemde plaatsen, waar hevige gevechten nog gaande zijn.
Groot tankgevecht.
Cairo, 17 Juni (Reuter). „Reuters" voornaamste verslaggever te Cairo, Martin Herlihy, schrijft: „Een van de grootste gevechten met tanks, welke men ooit heeft gezien, had Zondag j.l. plaats op de helling nabij den Halfaya-pas aan de Egyptisch-Libysche grens, volgens berichten, welke hedenavond Caïro bereikten. Wolken zand - opwerpend, chargeerden tanks en andere pantser- en gevechtswagens in verbazingwekkende bewegingen. De Britsche tanks maakten een breede beweging ten Zuiden van den Halfaya-pas, chargeerden en gingen uiteen in den driehoek, welke wordt gevormd door den Halfaya-pas, Solloem en fort Capuzzo.
De berichten over deze operatie, ofschoon zij van betrekkelijke beteekenis was, hebben groot enthousiasme en opgewondenheid In Egypte gewerkt, omdat zij aantoonden, ten eerste, dat generaal Wavell, wiens naam een magischen klank heeft voor de Egyptenaren, sterk genoeg Is om operaties op twee fronten tegelijk te ondernemen, en ten tweede, dat de voorraden en uitrustingen, welke gestadig maandenlang uit Engeland, Amerika, Britsch-Indië en Australië zijn toegestroomd, het punt naderen, waarop zij werkelijk voldoende zijn."
Duitsch industriegebied gebombardeerd:
Londen, 17 Juni (Reuter). De belangrijke Industrieën In Duitschlands grootste productiegebied, de Ruhr, zijn voor den 6den achtereenvolgenden nacht door groote formaties bommenwerpers van de R.A.F, in den afgeloopen nacht aangevallen.
De nieuwsdienst van het ministerie van Luchtvaart verklaarde, dat, ofschoon duister, de nacht helder was en zelfs voor de maan was opgekomen hadden vele vliegtuigen Keulen, Dusseldorf en Duisburg bereikt en gebombardeerd. Deze steden, waardoorheen de Rijn stroomt. ,waren de voornaamste doelen van de operaties In den afgeloopen nacht. Spoedig ontstonden er branden aan beide zijden van de rivier. 'Groote industrieele gebouwen waren zichtbaar. Zij stonden in lichterlaaie. Naarmate de aanval zich ontwikkelde, werd de defensie op den grond krachtiger. Luchtafweergranaten ontploften rondom de Brltsche vliegtuigen en talrijke zoeklichten trachtten te concurreeren met den gloed der vlammen en fakkels, welke door de bommenwerpers werden uitgeworpen. Ondanks de defensie bereikten de vliegers hun doelen.
Twee schepen „total loss”:
Londen. 17 Juni (Aneta Reuter). Aan het bericht inzake de activiteit van de R.A.F, wordt het volgende toegevoegd:
Waargenomen werd, dat twee schepen werden getroffen en als „total loss" moesten worden beschouwd, aldus een door het ministerie van Luchtvaart uitgegeven communiqué.
Maandagnacht werden ook Duisburg en de havens van Boulogne door een bommenwerper-commando aangevallen. Tijdens de aanvallen bij dag en bij nacht werden 7 Britsche vliegtuigen vernietigd.
Vliegtuigen van de marineluchtmacht werkten samen met het kustcommando bij den aanval van haven en dokken te Duinkerken, zonder zelf eenig verlies te lijden.
EEN BREUK TUSSCHEN AMERIKA EN DUITSCHLAND lEDEREN DAG MOGELIJK GEACHT. De Vereenigde Staten zijn gereed.- Duitschland zocht het incident. – De vernietiging van de „Robin Moor” koelbloedig berekend. – Voorloopig mag geen Duitscher Amerika verlaten. – Deze maatregel zal binnenkort waarschijnlijk tot de onderdanen van een „ander bepaald land” worden uitgebreid. – De Duitsche regeering heeft de noodige stappen genomen met betrekking tot de eigendommen van Amerikaansche burgers in het Duitsche rijk. De geallieerden veroverden nieuwe stellingen ten Zuiden van Damascus.
Washington, 17 Juni (A n.-R t r.). De berichten, die hier binnenkomen, wijzen erop, dat een breuk tusschen de Vereenigde Staten en Duitschland thans vrijwel lederen dag mogelijk Is en dat de Vereenigde Staten er voor gereed zijn. Men zegt, dat Duitschland zelf een incident zocht, ertoe dwong, de kaarten op tafel te leggen. Verklaard wordt, dat de vernietiging van de „Robin Moor" koelbloedig was berekend en uitgedacht, met de gedachte van „Amerika's neutraliteit opschepperij te noemen". Washington, 17 Juni (A n e t a - R t r.). De Amerikaansche regcering bepaalde, dat voorloopig geen Duitsch onderdaan het land mag verlaten. Deze order werd uitgevaardigd om „de uitvoering van Roosevelts besluit tot de bevriezing van de activa der as-mogendheden in de Vereenigde Staten te verzekeren".
Aan douane- en emigratie-functionariss-n werd opdracht gegeven alle mogelijkheden voor vertrek, w.o. schepen, treinen, bussen, vliegtuigen en internationale grenswegen in het oog te houden. Functionarissen van het departement van Justitie zijn niet geneigd te zeggen, of de regeeringsorder «lechts betrekking heeft op onderdanen van een „ander bepaald land".
Londen, 17 Juni (A n e t a - R t r .). Uit Berlijn wordt vernomen, dat de Amerikaansche eigendommen in Duitschland zullen worden onderworpen aan onmiddellijke represaillemaatregelen van de Duitsche regcering. Berlijn kondigde aan:
„Bij order van den president en de regeering der Vcrecnigde Staten werd op 14 dezer de bevriezing van alle Duitsche fondsen in de Vereenigde Staten afgekondigd. Bij order van de Duitsche regeering zullen derhalve onmiddellijk de noodige stappen worden genomen met betrekking tot de eigendommen van Amerikaansche burgers in het Duitsche rijk."
Washington, 17 Juni (Reuter). Fundamcntcele beschuldigingen tegen Duitschland voor het tot zinken brengen van de „Robin Moor" zijn ingebracht na aankomst van de vermiste overlevenden te Kaapstad, verklaarde de Amerikaansche onderminister van Kuitenlandsche Zaken, Sumner Welles. De Amerikaansche regeerin" zal spoedig in staat zijn een besluit te nemen ovcr»«te»i?apncn, welke zullen worden genomen. Intusschen,.zoo zeide.'de.minister voorts, is aan den Amerikaarischen consfüï'te Kaapstad opdracht gegeven een kort overzicht van de verklaringen van de overlevenden te seinen. ........ ...„ ~,., ~,-.,..,.■.
Ofschoon Welles geen aanwijzing gaf ten aanzien van Je te nemen stappen, meent men, dat minstens een zeer krachtig protest zal worden ingediend.
PÉTAIN OVER FRANKRIJK. „NOCH VERKWANSELD, NOCH VERRADEN.” „Komt in vertrouwen tot mij.”
Londen, 17 Juni (Reuter). Uit Vichy wordt gemeld, dat maarschalk Pétain tijdens een rede, welke hij voor de radio uitsprak, verklaarde: „Volk van Frankrijk, gij zijt noch verkwanseld, noch verraden. Zij, die u dit vertellen, liegen. Zij wenschen u in de armen van het communisme te werpen".
Bij de overgave.
Zijn rede werd voorafgegaan door het afdraaien van een gramofoonplaat, weergevende de toespraak, welke hij hield bij de overgave van Frankrijk een jaar geleden.
~Luistert," zeide hij, „toen sprak ik met een stem, gebroken van emotie, heden is mijn stem krachtiger, daar Frankrijk herrijst, doch zeer vele Franschen willen dit niet gelooven. Gelooven zij werkelijk, dat hun lot thans tragischer is dan een jaar geleden?"
Pétain ging voort met een beeld te geven van de gruwelen en de ontberingen, die de vluchtelingen onder het vuur hebben te doorstaan.
„Thans zijn de meesten uwer naar uw huizen teruggekeerd, natuurlijk zijn de gevangenen nog niet teruggekeerd, de vrouwen strij.'en en lijden, de voorziening is slecht, uw kinderen hebben niet altijd te eten, — doch Frankrijk leeft.
Pétain.
Zware beproeving.
De beproeving Is zwaar, vele goede Franschen aanvaarden haar op edele wijze, zij helpen mij dagelijks mijn zware taak te vervullen. Doch ik heb meer noodig. Ik heb uw vertrouwen, het vertrouwen uws harten noodig. Ik heb uw wijsheid en uw geduld nocdig. Gii zult dit slechts verwerven door de discipline, well'e ik u op! es
Bedenkt, dat gij mannen zijt, mannen van een oud en roemrijk volk, vat weierom den moed op, laat uw vrees vallen, komt in vertrouwen tot mij en vereenigd zullen wij uit de duisternis, waarin wij als gevolg van het verschrikkelijke avontuur geworpen zijn, te voorsc' "•? treden."
Deze foto geeft ecnig idee van de ravage, welke door de R.A.F. tijdens een recenten aanval op Ostende werd aangericht. De Britsche vloot zal met de aanwijzingen, welke deze foto verschaft, vandaag of morgen wel haar voordeel weten te doen. . »» t (Nadruk verboden.)
Deze foto geeft ecnig idee van de ravage, welke door de R.A.F. tijdens een recenten aanval op Ostende werd aangericht. De Britsche vloot zal met de aanwijzingen, welke deze foto verschaft, vandaag of morgen wel haar voordeel weten te doen. . »» t (Nadruk verboden.)
REDE VAN SMUTS. „De grootste zaak der wereld”
Pretoria, 17 Juni (Reuter.) Veldmaarschalk Smuts verklaarde heden tijdens een rede: „Wij zijn niet aan het einde van den oorlog. Het lijkt er bijna op, alsof het pas begint:
Het is verschrikkelijk om het te zeggen, doch vermoedelijk liggen de zwaarste beproevingen nog voor ons.
Zuid-Afrika strijdt voor de grootste zaak ter wereld: de vrijheid.
God heeft de menschen geschapen, niet om slaven te zijn, doch om als vrije mannen en vrouwen te leven."
Smuts verklaarde voorts: „Ook aan deze generatie moet de vraag worden gesteld: zijn wij het waardig vrije mannen en vrouwen te zijn?"
Deze toespraak hield generaal Smuts ter gelegenheid van den eersten jaardag van de instelling van de vrijwillige legerdiensten voor Zuid-Afrikaansche vrouwen, welke — aldus de veldmaarschalk — meer dan gerechtvaardigd is.
In de geheele geschiedenis hebben de vrouwen van Zuid- Afrika een rol gespeeld aan de zijde van haar mannen.
Veldmaarschalk Smuts.
JANUSZ KUSOCINSKI. POOLSCHE RENNER, DIE DEN MARTELDOOD STIERF. Het beulswerk van de Gestapo.
Londen, 17 Juni (R e u t e r). Janusz Kusocinski, de bekende Poolschc Iange-afstand-renner. die tijdens de Olympische spelen te Los Angeles in 1933 het kampioenschap 10.C00 meter behaalde, is — volgens berichten, die in Poolsche kringen werden ontvan- Ren — door de Gestapo dood gemarteld.
Kusocinski werd evenals honderden andere vooraanstaande burgers door de Duitschers ervan beschuldigd, betrokken te zijn geweest bij revolutionnaire activiteiten.
Hoewel er gebrek was aan bewijs, besloot de Gestapo hem een bekentenis af te dwingen en deed hem gedurende verscheidene maanden verschillende martelingen ondergaan, alvorens hem te vermoorden. Zij brak hem eerst de beenen en tijdens het tweede verhoor brak zij hem den rechterarm, terwijl zij zijn rechteroog verminkte. Later werd Kusocinski In een donkeren kerker geworpen, practisch zonder voedsel of water en werd op geregelde tijden aan nieuwe martelingen onderworpen.
Ic/nand, die Kusocinski in deze periode zag, verklaarde, dat hij er uit zag als ce?i gebroken ouden man, met een langen grijzen baard, bijna volkomen blind en sprakeloos.
Kusocinski is later overleden en zijn naam werd toegevoega aan de lange lijst van Poolsche patriotten, die den marteldood zijn gestorven.
Kusoriiiski.