ZATERDAG 19 JULI 1941. »
De Indische courant
- 19-07-1941
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Indische courant
- Datum
- 19-07-1941
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [ s.n.]
- Plaats van uitgave
- Soerabaia
- PPN
- 044787111
- Verschijningsperiode
- 1921
- Periode gedigitaliseerd
- 1921-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenku DP IC/41-3
- Nummer
- 256
- Jaargang
- 20
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
■ -— T WLM êL'~*WFWWIA a^^nm^mK^mm'^m^m3!^mKÊmÊ^im^mmmm*mm*^ film MAAIIU rftWÜWH* VAN DEN LAATSTEN TUD, WELKE *Wm*T? .J? ,* • Jö*3^1 U EEN ECHT GEZELLIGEN BIOSIIET THEATER MET %»* "% ■ R"KaMföSPA f* VVV ':<\?UtUTTATÏTT T AND ) COOPAVOND BEZORGT EN U ALLE AIR-CONDITIONING «gg- i MUllfil < ZORGEN VAN DEN DAG ZAL DOEN I' 1— ïsk2qm "GQï-'' -i_ • ""rnli -j -&&*< vergeten!!! . war n e r bros. : i VilnnnP VT) — VERTOONT EEN KOSTE- JM£Ë&kk* W\ i- SIH IHiIUi.IIII djJIUIIUC is/X vooraf: Een aardig voorprogramma LIJK AMUSANT FILM- ,• ' : V^3a^Ntil,a^S^«.:if*: wn ppn ..porkY" tcckcnfilm en het WERK: ■V/Ml ;.V.fi^^^^^?Tnn..r tMP NIEUWSTE WERELDJOURNAAL. 11 ■ Toegankelijk voor alle leeftijden.
Advertentie
mmmimh^————— _ ; , £ /O JHfHI HEEM F HAVANA ALS ACHTERGROND EN LUPE VELEZ I '' ■ *& é iMJfI WERELDJOURNAAL. Toegankelijk voor alle leeftijden.
Advertentie
CITY UATCI CAD tIfAUCII , ANN SOTHERN jïts nw Icl run iwuifitn rn undadarneu VOL AFWISSELING EN EEN KOSTELIJKE COMEDIE MET HET GEHEELE SCHOONE GESLACHT IN DE VOORDEELIGE ROLLEN: EN DE ARME'MANNEN GOEDEN HUMOR: STERK IN HET NADEEL! Vooraf: Een vrooiijk voorprogramma. Toegankelijk voor 17 jaar en ouder.
Advertentie
A. S. WEEK brengt PARAMOUNT een vroolijk film-evenement: SUSAIMVA FOSTEIt het meisje met de gouden stem bijgestaan door: ALLAN JONES en MARGARET LINDSAY in het schitterende filmwcrk: MAGIC IN MUSICW
Advertentie
VOOR 'T EERST ALS MATINéE Zondagmorgen 10 uur. en Zondagnamiddag 4.30 uur : ANNA MAY WONG - AKIM TAMIROFF SIDNEY TOLER in de boeiende film: „KING OF cniNA TOWN" en een aardig voorprogramma. Entree ƒ 0.25 en ƒ 0.40. Toegankelijk v. 17 Jr. en ouder.
Advertentie
A. S. WEEK presenteert WARNER BROS. een zeer amusant verhaal uit het kleurvolle journalisten„OFF THE*RECORD" met JOAN BLONDELL PAT O'BRIEN
Advertentie
MATIXéE's: Zondagmorgen 10 I uur en Zondagnamiddag 4.30 u.: j BETTE DAVIS - ERROL FLYNN I OLIVIA DE HAVILLAND I in het sublieme tilmwerk: 1 „THE PRIVATE LIVES OF | ELIZABETH AND ESSEX" 1 en een aardig voorprogramma. I Entree ƒ 0.25 en ƒ 0.40. I Toegankelijk voor alle leeftijden | ' "
Advertentie
Zondagmorgen 10 uur en Zondagnamiddag. 4.30 uur : DOUGLAS FAEtBANKSjr. - VIRGINIA FIELD BASIL RATHBONE in de spannende film: „THE SUN NEVER SETS" en een aardig voorprogramma. Entree ƒ 0.25 en ƒ 0.40. Toegankelijk voor 17 jaar^cr^ouder^^
RADIO-RUBRIEK. PHILIPS' NIEUWE RADIOTOESTELLEN. Wat samenwerking vermag
Het was te voorzien, dat er na der taval in Holland stagnatie zou kemer in de voorziening van radio-toestei:en Immers, tot nu toe werd de Indische markt voorzien van Philips-apparaten, die in de Eindhoven-fabrieken werden gefabriceerd, waar men na jarenlange ervaring en proefnemingen geheel op de hoogte was van de behoeften in deze gewesten
Weliswaar konden onmiddellijk de verschillende andere Philips productie-centra ingeschakeld worden, doch het was niet zoo eenvoudig om zich daar meteen in te stellen op de zeer speciale eisenen, waaraan de toestellen voor Indië moeten voldoen, nl. de stralingsvrijheid en de voorwaarde, dat alle apparaten tropenproef moeten zijn. Dit is danook de oorzaak geweest, dat dezen keer langer gewerkt moest worden op de nieuwe serie, dan in de normale jaren het geval was.
Dank zij echter een volledige samenwerking tusschen de verschillende Philipsf abrieken, zijn de moeilijkheden toch overwonnen, zoodat dezer dagen een serie Philips toestellen op de markt gebracht kón-worden, welke wederom aan de hoogste eisenen voldoet. Weliswaar Is de serie dit jaar niet zoo uitgebreid als voorheen, niettemin kan een ieder een toestel koopen, waaraan hij behoefte
Voorlcopig zijn er drie typen verschenen, welke elk op zichzelf het beste bieden, wat men in de bestaande prijsklasse kan iverlangen.
Wij laten hier een korte beschrijving van elk der nieuwe toestellen volgen en kunnen het publiek aanraden bij den radiohandel eens kennis te gaan maker met deze prachtige serie.
Philips 518AN.
Deze mooie, nieuwe 9-lamps FhUip'. fiuper is speciaal ontworpen voor hen, die het laatste op het gebied van radioontwikkeling en constructie willen hebben, alles wat moderne stijl en vergevorderde radiotcchniek kan bieden. Dit toestel slaat al hetgeen tot nu toe gepresteerd is op het gebied van grcoter golfbereik, beter geluid, betere stabiliteit op de korte golf, alsmede gemakkelijker en betere afstemming. Met 5 golfbsreiken van 13,6 m. tot 560 m.t voorzien van bandspreiding is het zoeken naar stations nog weer eenvoudiger geworden
Philips lichtstreepwijzer, tezamen met een kathodestraal-inddcator, maken het afstemmen gemakkelijk en accuraat.
Het toestel is uitgerust met „Orkestrale toon" geluidscorrectie, een verbetering, welke die zuivere muzikale weergave biedt, waarvan imen geniet als men voor een werkelijk orkest zit. Deze nieuwigheid, gecombineerd met een specialen, krachtigen „acustone", magnetischen iuidsprekej-, geven een radioweergave van de hoogste orde.
Vanzelfsprekend Is de Philips 518 AN. tropen-proef; het toestel heeft aansluitingen voor een extra luidspreker en voor gramofoon-weergave.
Philips 431AS.
De twee meest kenmerkende eigenschappen van dit prachtige 6- lamps radio-toestel zijn de opvallend mooie geluidsweergave en de groote mogelijkheden voor korte golf ontvangst.
De laatste vindingen, noodig om ee: volmaakte wereldontvangst te verkrijger werden in dit toestel verwerkt. De? eigenschappen stellen den luisteraar i staat ten volle te profiteeren van de Rf weldige mogelijkheden, welke de heden daagsohs wereldomroep biedt. Stations van alle hoeken der wereld komen helder en zonder achtergrondgeruisch door.
De robuste, neutrale philiten kast zal voor elk intérieur een sieraad zijn.
Philips 411A.
Dit is een nieuw 4-lamps Philips toestel, dat een zeer goede ontvangst verzekert, niettegenstaande zijn eenvoud, compacte constructie en lagen prijs. Het apparaat is in het bizonder geschikt voor de weergave van Oostersche programma's. Door het geringe stroomverbruik' blijven de onderhoudskosten laag.
De Philips 411 A. wordt in twee moderne kastuitvoeringen gebracht, een i;hte en een donkere, zoodat bij elk intérieur het passende toestel kan worden geplaatst.
BELANGRIJKE GEBEURTENISSEN IN DEN AETHER. (Van onzen medewerker.) Wat er in de lucht was. Nirom-uitzendingen.
Het aangekondigde vaudeville-programma dcor Robert Pikler en zijn orkest kon geen doorgang vinden, aangezien een der orkestleden ziek was. . Dat was jammer. Het kleine programna zag er aantrekkelijk uit. Wij hopen, 'at Robert Pikler en de zijnen het alsio? ten gehoore zullen brengen. ' Dit ensemble trad reeds meer dan 350 malen voor de NircmmiGrophoon op. Neg steeds mag het zich in de belang-'--'i-. Volgens de gehouden enquête was de belangstelling voor deze cursussen niet bizonder groot. We meenen echter, dat het voor de dames op de buitenbezittingen toch bizonder prettig meet zijn, op zoo eenvoudige wijze aan recepten te komen. Fluitvoordracht Henri Mok. Dinsdagavond gaf de bekende Soerabaiasche fluitist een concert. Jaap de Vries accompagneerde. Het programma bestond uit Sonate van Beethoven, Nocturne van. Doppler en Valse caprice van Howe. De vertolking van deze werken was uitstekend, evenals het samenspel. Concert Jos Woldendorp, sopraan en Loo Vincent, piano. Woensdag wederom een concert vanuit Soerabaia door bekende stadgenooten.. -. ;. ■ '- \ Jos WoMendorp bracht een Interessant programma, dat niet alleen uitstekend werd gebracht, maar dat in alle opzichten goed verzorgd was. Loo Vincent is een uitstekend begeleider, hetgeen bij dit concert bizonder opviel. De omroeper vertaalde den tekst van de Fransche liederen van Fauré in het Hollandsen. Hij deed dit zeer duidelijk en toch bescheiden. De luisteraars zullen het ongetwijfeld tcegejuichd hebben den tekst van de Liederen te kennen. Over het algemeen hoort men alleen de melodie en niet de woorden. Men zal zeker met meer interesse Juisteren naar de zang wanneer men weet wat er gezongen wordt.
Kortegolf stations.
De ontvangst van de kortegolf stations gaat er gelukkig niet op achteruit. De SOTht*tTi»"*"n i-Tn-vn af. <*• otltvsrarrt wordt rustiger. Ook van fading Is niet veel meer te bespeuren. De ontvangst van de Australische stations blijft, niettegenstaande deze bovengenoemde verbeteringen, onvoldjende. Nog steeds blijft het Siberische station op de 31.37 m. Perth stooren. Het blaast als 't ware Perth heelemaal weg, dat alleen als Siberië even stil is, te voorschijn komt. In de morgenuren zijn de Australische stations veel beter. Perth op de 25.36 m. komt dan zelfs heel goed door. Op deze golflengte wórdt zoowel het nieuws van de B. B. C. als het eigen nieuws omgeroepen. Mclbourne en Sydney. zijn er wel, maar komen- ook zeer zwak door. Van Afrikaansche zijde valt ook al weinig nieuws te vermelden. Alleen Kaapstad is nog weleens op te vangen. Van Durban op de 30.7 m. geen spoor. In den vooravond, dat wil zeggen, tusschen 22 uur en 23 uur, was Kaapstad op de 31 m. heel zwak. Na middernacht waren de resultaten op de 49 m. band iets beter. ■ Shanghai op de 25 m. deed het ook weer beter. Vooral in de avonduren kregen we behoorlijke signalen. Des morgens waren de resultaten belangrijk minder. De Manilla-stations verrastten ons ook in de morgenuren. De 31 m. band is momenteel favoriet. Chungking kregen we op de vele door haar gebruikte golflengten goed door. Hot zijn verschillende transmissies, bestemd voor de verschillende werelddeelen. Vrijwel al deze uitzendingen zijn in Indië op te vangen. Het nieuws op de 30.36 m. was beter te beluisteren dan een tijd geleden. Tokio brengt het Hollandsche nieuws op de 19 m. band. Ook Tokio zendt op verschillende golflengten uit. Ook vrijwel al deze zenders zijn hier op te vangen. B. B. C. Het is haast niet doenlijk de vele zenders op te noemen van de B. B. C. Telkens worden weer andere zenders in bedrijf gesteld, speciaal bestemd voor «"»-i werelddeel. Als men na-
gaat, dat alleen reeds voor den Hollandsehén omroep meerdere zendeTS in bedrijf zijn en neg wel op verschillende tijdstippen, dan kan men begrijpen welk een enorme organisatie dit moet zijn om alle lanc'en te bereiken.
Voor den Hollandschen omroep wordt gebezigd ds golflengten: 16.86 m., 25 23 m., 30.96 m„ 41.49 m. en 49.59 m.
Wat er te beluisteren valt: Zaterdag 19 Juli.
18.00 Fransche cempesities. 20.30 Juist iets voor u — cabaretprogramma. 21.00 Concert Marinekapel te Soerabaia 22.10 Dansmuziek door Roteert Pikler en zijn orkest. •
Zondag 20 Juli.
7.20 Serieus concert. 12.00 Zangvoordracht door Elisabeth Bemtfort. 20.30 Opera „Aida" van Verdi
ONDERWIJS. HANDELS-VAKSCHOOL „SOERABAIA”. Uitslag praktijkexamens.
Bij de April-examens voor boekhoden A van den Bond van voor Handelsonderwljs, werd een s".r gingspercentage van 39% verkregen Van de 430 volledig geëxamineerdslpagden er nl. 144.
Ds handelsscholen der Handels- Vakschool ..SoerabPl a"-e. s boekten gemiddeld 63'/2%, met de volgende geslaagden:'A. Soemabrata, H. Figdor, Go Tik Gie, Hoesni, Khoe Hctn Liat, Max Lim, Llm Kim Shla, Oey Tjay Hoa, Tan Goen Nio, Tjle Hway Liac, Soemono, Oemar Abdat, Soemarjono, Toekic'lo, Pamoedji, Barnawi. S. Munster, 11. Meyer, Goei Ken Sien, Kwee Tiang Ing, Tan Gwan Khlng, Jasmadi. Soewignjo, Geel Yong Liat, Hasan Basri, Lim Eng Hok en Oei Han Hoet.
Voor Ned. Handelsco r.-A. slaagden: H. Figdor, Pamoedji, Soernaijono, F. Kesaulja, Soedarwo, H. vjii Bronckhorst, Tan Goen Nlo. A. Livingston, Tan Kian Poen, So Djlet Hie, Kam. Djaffar, C. Hulsbus. Voor Eng. Handelscoi slaagde: So Djlet Hie (tevens eenlge geslaagde v. Soerabala). In; dit verband kan nog worden opgemerkt, dat bij de laatste examens voor Stenografie en Machlneschrijven van de Federatie „Groote", van de lidaaraan deelnemende leerlingen van de filialen van bovengenoemde orgaiusaüe er 1 0 9 slaagden, d.l. ongeveer 837 c Neemt men in aanmerking, dat d?ze leerlingen naast deze twee vakken nog het onderwijs hebben moeten volgen in d? overige 13 leervakken, dan biljkt hieruit alweer, hoe serieus het geven van onderricht door de scholen van deze organisatie, gevestigd te Soerabala. Malang, Djokja, Bandoeng en Batavia, wordt opgevat, waarvan de leerlingen profijt wisten te trekken.
f"l"f..-...-!..'.. „. . . _i _ ._ ** n C
Overgeplaatst van de gouvernements HBS ** DJokJakarta naar de gouvts. HBS. te Mrdan de ieernar 2de kl. dr. N. p. Rapha'l. Overgeplaatst van de KW. 111 Schoo! te Batavia naar het gvts. Lvceum te Soerabala •ir- leeraar dr. H. L. Koppel m a n n. Overgeplaatst van de gouvt*. HB3. te Bantoon? naar hrt nvt-. Lyceum te Soerabala de lcrraar 2c*e kl. 11. Prins. . . Overgeplaatst van f» Mosvla Baiidoeng naar de gouvts. H BS. te Bandoens; d? leeraar 2de kl. mr G. G Vo d eg e I.
Een ooggetuige, officier bij de Britsche imperiale troepen ~in het Midden-Oosten, maakte deze knappe teekcning . van een tank gevecht bij Tobroek.
Een ooggetuige, officier bij de Britsche imperiale troepen ~in het Midden-Oosten, maakte deze knappe teekcning . van een tank gevecht bij Tobroek.
Maandag 21 Juli.
11.00 Serieus concert. 18.15 Het Arendsnest. 19.20 Tschaikowsky-programma. 20.15 Alg. Buitenlandsch overzicht. 21.00 Concert door het versterkte Pikler-orkest.