NACHTTREIN NAAR MUNCHEN HEDEN EN VOLGENDE ' AVONDEN In XAPITOL HET SOEEABAIASCH L HANDELSBLAD schrijn over deze Mm: NIGHT-TRAIN. „Nacht-trein naar Munchen Is een der In den laatsten tijd zeer in trek zijnde films, waarin de Gestapo een rol speelt. Het eenige bezwaar van al deze films (en ongetwijfeld ook vele verhalen eh romans) is, dat deze perfect georganiseerde bende karakterlooze sluipmoordenaars | langzamerhand in een legen'darische sfeer komt te staan, waarbij toch altijd een tikje bewondering bij het eenvoudige publiek zal blijven bestaan. Dit neemt niet weg, dat alle films in dit genre, die wij tot dusver reeds van Hollywood hebben gezien, buitengemeen boeiend zijn en een van de beste in dit soort is wel „Night-train", welk product van Carol Reed (regie) is_vervaardigd in de _. Britsene Gaumont-studio's te Londen. Er ligt een voortdurende spanning in dit sensationeele filmverhaal met een sterken climax en aan het einde — dat plotseling komt — slaakt onwillekeurig de heele zaal een zucht van verlichting. Een knap staaltje.' zoowel, w*t_betrejt scenario als regie. Toch is het waarschijnlijk de uitbeelding en wel in het bijzonder wat betreft tic mannelijke hoofdrol, die het meest heeft bijgedragen tot het succes van deze film. Rex Harrison, Engelsch acteur, heeft men reeds kunnen zien in de film van Shaw, „Major Barbarrj". HU is absoluut een verrassing-voor hen, die hem voor het eerst zien. Harrison brengt lets nieuws, een eigen stijl, frisch, gaaf en volkomen beheerscht. Hij ziet kans in deze film den held uit te beelden, die de heele Gestapo plus de Duitsche regeerim? - om den tuin leidt, tegen alle Nazi-gevaren is opgewassen en tenslotte voor een acrobatisch hoogtepunt zorgt op .-een—kabelbaan—boven—•*»- Zwitserschen afgrond en dit alles toch zoo, dat men geen rl* naging krijgt nm te zeggen: „Hemel, wat een flinke vent is dat!" Als hij het doet. is alles zoo gewoon, zoo nuchter en teven* zoo ,*MmpJiitJ§cjb^djtLjaeAJ?ich,, gelijktijdig kostelijk amuseert en kippevel krijgt van spanning. ZUn vrouwelijke partner is de zeer bekoorlijke Margaret Lockwood. Het verhaal gaat over een Tjechlschen uitvinder, waar de Duitsche oorlogsleiding op loert, doch die veilig naar Engeland wordt . gebracht. waar hij echter weer wordt weggehaald door de Gestapo om tenslotte, mét zijn dochter, weer door een agent van den Britschen geheimen dienst (Rex Harrison) weer aan de Nazi's ontstolen te worden. In het voorprogramma gaat behalve het loneste journaal een „in memoriam" met een reportage van de begrafenis van genefaaT Berenschot. Voor alle leeftijden. MIST HET IN GEEN GEVAL!
De Indische courant
- 27-11-1941
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Indische courant
- Datum
- 27-11-1941
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [ s.n.]
- Plaats van uitgave
- Soerabaia
- PPN
- 044787111
- Verschijningsperiode
- 1921
- Periode gedigitaliseerd
- 1921-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenku DP IC/41-5/42-1
- Nummer
- 63
- Jaargang
- 21
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Wat de stad te wachten staat.
Washington, 26 Nov.o(An. Rtr.). De ' onthulling- - inzake —— Belgrado werd gedaan door Early, die den verslaggevers , meedeelde, dat . het het voornemen der nazi's is, Belgrado te doen omsingelen ■■ door troepen en bloot te stellen aan artillerie* en luchtbombardement. Degenen, die de regeering inlichtingen verschaften, waren ervan overtuigd, dat .de nazi's vastbesloten zijn zulk een aanval op de s>tad uit te voeren, zooals tevoren reeds werd uitgevoerd op de stad Sabac, 80 km. ten Westen van Belgrado. Het bericht werd gister- avond ontvangen. : . : Volgens een hoogen functionaris was het „bombardement . oj# -Belgrado tijdens den inval in Joegoslavië kinderspel oU wat de stad thans te \wachten staat.'.* V /
LIBANON. EEN ONAFHANKELIJKE SOUVEREINE STAAT. Een proclamatie van Catroux.
Beiroet, 28 Nov. (Aneta Reuter). Generaal Catroux verklaarde heden tijdens een plechtigheid In het paleis, dat Libanon tot een onafhankelijken souvereinen staat is vermaard. De proclamatie zegt, dat de verdediging van het land voor den duur van den oorlog door de geallieerden wordt verzorgd.
De Libaneesche strijdkrachten zullen ter beschikking van de geallieerde - leiding worden gesteld om tarnen. te werken bij _de verdeding van het land. .
Alfred Maceache, die sedert April 1941 hoofd van de Libaneeocue regeering is, wordt president •an de nieuwe republiek.
VER.-STATEN. AT HET A.B.C.D.-FRONT WIL. Handhaving van den status-quo.
Washington, 25 Nov. (A n e t a). \ At betreft de nieuwe conferentie, welke —4-"den tttssthen-rmnister-Cordeit - Huil en < ï vertegenwoordigers van de A.8.C.D.- 1 .iden plaats had over de onderhandenigen, betrekking hebbende op het Ver- hedenavond In welinge■ rhte kringen verklaard, dat naar het ' -rluidt de handhaving van den status. i;-io werd besproken. Vernomen wordt, • t de Vereeniede^Statea_en_de_daari "de samenwerkende landen een bc- ■ Tkte overeenkomst ter handhaving — «■an-denrstatns-qpo~'err~terugtrekklng tn dè Japanners uit Indo-China verngen, met als tegenprestatie een verhting van de handelsbeperkingen.
DE JAPANSCH-AMERIKAANSCHE BESPREKINGEN. Nomura en Kurusu bij Hall.
Washington, 26 Nov. (Ari. Rtr). 't all, Nomura en Kurusu zullen om '5.45 E.S.T. confereeren. Tevoren confereerde—Huil-met-Rooseveit.—
ACHT MILLIARD DOLLAR VOOR DE DEFENSIE. Suppletoire begrooting goedgekeurd.
Washington, 26 Nov. (An. Rtr.). jDe begrootings-subcommissie van net Huis van Afeevaarriigrtpn kpnr. de de nieuwe hooge suppletoire.detensie-begrooting, ten .bedrage ran ongeveer 8 milliard dollar scied. Ruim 3/4 deel van dit bedrag is bestemd voor het leger, voor geschut, vliegtuigen, bouwwerken als anderszins.
HET CONVOOI-SYSTEEM. Een reorganisatie.
Washington, 26 Nov. (An. Rtr.). Volgens • marinekringen zal het convooisysteem in het noorden van ... den Atlantlschen Oceaan binnenkort worden gereorganiseerd, waardoor " een grootere samenwerking tus- schen* de ?Brltschea enj; Amerikaansche vloot zal worden verkregenT Waarschijnlijk zullen belde vloten gezamenlijk de heele route escorteeren.
JAPAN. DE AMERIKANEN IN JAPAN. Raad om het landte te verlaten.
Tokio,. 26 NO7. (Reuter). Naar uit betrouwbare bron vernomen is, heeft het Amerikaansche consulaat-generaal alhier — nu het Japansche passagiersschip •.... „Tatuta Maru" a.s. Dinsdag naar de Vereenigde Staten A zal- vertrekken alle In - Japan opnieuw den raad gegeven het land zoo spoedig ■ mogelijk te verlaten. •"
THAILAND. HET BINNENLANDSCHE FRONT. In geval van een noodtoestand.
miï. FrTyzmg. Thaische radio legde vanavond 1 den nadruk op de beteekenis van het blnnenlandsche front ■■Bi' btjrtrét volk up aan 'Vcli~cr- up ' voor te bereiden om _alles_op te "offerenTn het. belang van het een noodtoestand" 7;ilks mocht eischen. Ook w*rd gewaarschuwd tegen de activiteit var. bultenlandsche leden van dei —vtyfde-colonne, tegen omkooperlj . _ loslippigheid en , propaganda. Be: dó*ld dm tweedracht te zaaien. ___! —Commentaar-leverënd~~op het bericht uit' Chungking met betrekking, tot Japanschen druk op Thailand, verklaarde de spreker: ..De Japansche strijdkrachten -~ hebben het Thalsche grondgebied nog nooit geschonden".—
NEDERLAND. BOEREN NAAR RUSLAND. Dreigend tekort aan tarwe.
Londen, 25 Nov. (A. N. P.-A n e t a). De „Nederlandsche" radio van 22 dezer riep een Interview om met eenlge van de 100 Nederlandsche boeren, die in een hotel te Oldenzaal vertoefden, op weg naar West-Rusland: De boeren deden zich voor als enthousiast» aanhangers van de nieuwe orde, die den veroverden Russlschen bodem zullen,, gebouwen tot heil van het Nederlandsche volk. Het bleek dat de boegen-worden—uitgezonden ■ door—het Culano — „comité voor de uitzending van landbouwers naar Oost-Europa" — doch de initiatiefnemer is geweest de Duitsche boerenleider graaf Grothe, die een beroep had gedaan op de_MNederlandsche'4 régeering. ■ —Henhterview onthulde verder, dat Nederland een tekort heeft aan tarwe, dat zou leiden tot een gebrek aan brood in 1942, tenzij daar maatregelen tegen zouden worden getroffen. Het zenden van de Nederlandsche boeren Is een van die maatregelen. Door hun arbeid In Rusland zouden zij verhinderen, dat de Nederlandsche graanvoorraad uitgeput raakt. —De voorzitter van het Culano deelde'aan de verslaggevers mede. dat de 100 Nederlandsche boeren, die op het punt van vertrek stonden bedrijfsleiders en assistent-bedrijfsleiders zullen worden op boerderijen In Rusland, die elk een oppervlakte van gemiddeld 100 ha. zullen hebben. Er zullen voldoende ... Russische arbeidskrachten zijn.
PRINS BERNHARD AAN NOENMAAL. Bij Nederlandschen gezant.
Londen. 26 Nov. (Aneta A.N.P.). Prins Bernhard zat aan het tfioenmaal, dat werd aangeboden door den heer Michiels vanJVerduynen Claridges. • Andere gasten waren- o.a. de Edens. de Moorebrabazons, prof. Oerbrandy, de Australische hoogecontmissaris Bruce, Jhr. _Te,lxei-L ra— de—Mattos-ën-Jbi-Van-Karnebeek.
UNIVERSITEITSNIEUWS. Hoogleraarsbenoemingen.
— A.N.P.). De „Telegraaf" van 4 dezer burgemeester..yan_. Amsterdam-benoemde dr. Verrrjn Stuart van de Utrechtsche universiteit tot hoogleeraar in de economie, en dr. Langeveld van het Lyceum te Baarn tot hoogleeraar in de paer dagogie aan de. Amsterdamscb.e Universiteit. - ' :
De N.R.C, van 5 dezer . meldt, dat dr. Kranz, directeur van de N.V. Kranz en Co. te Leiden benoemd werd tot curator te Lelden.
INDO-CHINA. DE BOMAANSLAG. Verontschuldigingen aangeboden.
Saigon. 2fi Nftv. rUn Pr V Fransche autoriteiten zeiden, dat zij hun best doen om de daders van den bomaanslag op het Amerikaansche consulaat te arresteeren. Tiij .verklaarrifln, flat t'j n^a" ta» lichtingen bezitten ten aanzien van de bewering van het Japansche Domel-nleuwsagentschap, volgens welke agenten van Chungking waarschijnlijk de schuldigen zijn. Intusschen bood de gouverneur-generaal, vice-admlraal Jean Decoux, aan de Amerlkaansche regeering door middel van den consul, zijn -verontschuldigingen. voor het gebeurde aan.
Financiën en Handel. BEURSOVERZICHT. New-York.
New-York, 26 Nov. (Aneta). Als teren waren koopers schuw- Fractlone°ie verliezen waren wederom In overwich' terwijl er aanwijzingsn waren van «en verder dalenden tendens. Voor spoorwegaandeelen was' de stemming niet gunstig, aangezien de besprekingen -in. sake het loongeschil wederom zijn afgespronge.i, waard'w de Rapporten ov?r gunsttse'bpbrengstcöfers van verscheidene hoofdlijnen geenerïei; waarde vr,*;; bén. Staalwaarden lagen . onbehaagHj*. in verband met de opmerkingen in jJron ■■■ Age", - Autawaarden.werden^.niet opgevroolijkt"door-dè machtiging" '~ï>iri 204.455 personen wagens. In December te pröduceeren. hetgeen aanleiding zen geven tot eenlge onderbreking van de werkzaamheden voor het maSnflëïïvïëT aangejiien ;h*t; toegestane. aant»!l--nrtn4tr Is dan de preductie van 14 dagen in DectnTbT lSJOTabaTcgaandeclen waren nog steeds •ffcdrukt; vele lagen rondom de laagste krersen van het Jaar. Chemicaliën-, koperr, warenhuis- en vliegtulgaaudeeteu waren „Soft". ~~. ~:T~r~ De markt sloot easy. De omzet beliep 850 000 stuks. _ ' _,
Financieele resultaten.
Londen. 26 Nov- (An»"«v b« winst \m Bantam (Java> .RubbeT-beJ">a3t \«sdo pond -sterling «(vorig Jaar 34.0»? JlAli—ErjrórdLtien. procent— divid»."5 ultg£keerd_tevenals-het-vorig-Jaar K—
SOERABAIA-KOERSENT.
__*__...■:. Soerabaia,27 Nov, Oed Vr. aanb 3Yi% N.I. 1835 — IOUi — 3% N.I. 1837 — MVi 88 3% N.I. 1937 A • 1— P7*i — 4% Bandoeng 1838 — 102 '— 4% Batavia 1837 A — 103 — 3Vi% Batavia 18378 . — 101' i — 32% Batavia 1937 C — 10XV4 — 4% BUitenzorg 1937 . — 102' — 4% Oost-Ja va 1937 — 103 — 47* Semarang — 102 — 4% goerabaia 1938 — 103 — 3',i% Soerabaia 1937 .— 101 ü — 4',2% Des Indes '— ■ 103 — Jav. Bank--'. •— 263 ••:"—"■ Kol. Bank'. — 166 178 Escompto M>4l W 100__ HTVTAT — 383 — Internatlo . ■;'.'— 185 180 Lindetev.es — — 188 J. C. J. L. — 111 — Deli Spoor 83', 2 83 84 Zuid Bantam — 80 — Oebeo — — 381 Anlem — 205 _— _ ——ƒl2O-—— Solo El. Mij. — 10712 — Balom — 68 — Rembangy" — go ;.—*« Sem. S. P. Veer: ~^—"lstf'" — ~ Stroohoed -.. — 123 125 Basilam — 83 85 u* Medjo , — 180 - Soemadra —108 — Idem a ƒ 500 — 108 — Tjidamar ü —' 860 — - Tjilentab - -.150 —_ Ufabrieken — 225 — Pref. Usfabr. —' 225 ~— R. C. M. A. — 180 — K. P. M. _203 202 204
T.T.-noteeringen.
Londen, 26 Nov. Unit'il; Lonoen/Java 7.68 - t.vi (oiu Londen/New-York 4.02% 4.03% — Closihg selllnt ratct ,--—-— Lonaen-Shantfhal 0 sh JV. a Londen-Bombay 1«n t?fm a Londen-Bongkong Isn t'/m a bonden-Singapore 2 sn 4'/. d
PRODUCTEN-NOTEERINGEN. (Reuter’s Comm. Service via Aneta.) Rubber.
Singapore, 26 Nov. opening siot Sheets spot 38% 38% Sheets Dec. • 38% 38% Sheets J«n./Mmt 38% 38% Sheets April/Juni 38 38 Sheets f.o.b. 38% 33% Slankets Nov./Dec. 35"4 — Bark NoT./Dec.- 28% -- — Opecine: «til dot
Peper.
——~ - Londen, 26 Nov. Witte Muatok-pepei ï ged/vraag Zwarte S aanbod New-York. 26 Nov Zwarte Lampong-peper: December !s,&T~"" 5.60 ' ——Maart 5.80 Batavia, 26 Nov.
Citronella-olie.
Batavia, 26 Nov. (Hand. Verg. vla Anetai Contract Al per Kg incl drum1 ■■—-■ fruaifaatie'—'-nvrn1" Ready 2.62* 2.65 —') Nov. 2.82* 2.65 —') Nov./Dec. 2.62* 2.65 —■) Jan./Mrt. 2.52" 2.55 —') ') heden gedaan 2.621. gisteren egdaan 2.60. *) heden'gedaan 2.62* tot 2.65. gisteren gedaan 2.62*. ') idem. . ' ~. ■■: ' idem. -~'>-J»eden-gedaaß 2-.52 V gisteren gedaan 2.50 tot 2.55.
Koffie.
New-York, 26 Nov -—810. December 7 82 Nauw. prljshoudend.
Suiker.
(Nltow contr. «> : : ~~~~ New-York 28 Nov .December 2.53 ' Prijshoudend.- :
Katoen.
New-York. -26 Nov - MiddenkwaJiteit Dec.-verscheping IS'O2 nom. per lb. Prijshoudend. : -^—:— . *■» ■ f
Tarwe.
. Nattering ir i hirurn Chicago, 26 Nov. Tarwe no'eerde voor D?c-verscheping per bushei 112''»,doi: PI4UW. • ,
Zilver.
* l'e loonden 28 Nov, - Zilver .-roteerde;.- spat 23V2. termijn 23Vi. LUI en „featureless". 1* New Vork. New-York. 26 Nov. Offlcieele prijs 34^ dollarcent per oz. *.- ■■ . ■ Noteurlnt U Bamßt»—^7 .„Uorabay, 26 Nosz.Onofflcleele notmrngen.' In' röepijèh-annas: spot '63 0.6. er_st«::j»rrgk-eniTVg-l&-Deft— rekenihg 12 Jan. 62.15; de markt was prijshoudend.
De suikermarkt.
New-York, gaf een prijshouden,de markt te zienr en-noteerde 2.53. prijzen zijn onveranderd.
Nivas-verkoopen.
De Nlvas verkocht ifnfl t.-m Superieur voor export. Aan consumptiesuikers ;werden 985 torn Stipnieur err 1
Een „adem-pauze.”
Washington, 26 Nov. (Un. Pr.). Van gezaghebbende zijde wordt vernomen, dat de Vereenigde Staten geporteerd zijn voor-een - plan voor een „adem-pauze" van drie maanden in het Verre Oosten om een meer uitgebreide bespreking van de Amerikaansche en Japanscjie vraagstukken mogelijk te maken. Gemeld wordt, dat zulk een plan aan Kurusu en Nomura zal wórden voorgelegd.———
Het verluidt, dat het voorstel zou voorzien In de beperkte verzachtinc van de Amerikaansche economische blokkade, op voorwaarde, i dat -Japan 7 belooft,—geen ~ nieuwe agressieve stappen uit te —voeren naar het zuiden of het noorden, terwijl Japan ook zijn troepen op zoodanige wijze zou moeten opstel» len, dat de Birmaweg onbedreigd blijft.
LAATSTE BERICHTEN. (GEDEELTELIJK GECORRIGEERD) DE STRIJD IN RUSLAND. De vorming van nieuwe legers.
Kuibyshev, 26 Nov. (An. Rtr.). De correspondent van Reuter, Maurcc Lovell. meldt, dat nieuwe legers, volledig uitgerust en geoefend, thans ver achter het huidige front door de roode legerleiding worden gevormd. De „Pravfla Wijst erop, dat deze legers niet slechts versterkingen zijn, die. met de grootsfe haast gezonden. Zij worden thans opge bouwd om een macht te vormen, waarmede de Duttschers straks zullen worden bedreigd. ■
DE DUITSCHE OVERHEERSCHING VAN KROATIË. Toenemende Italiaansche verbolgenheid.
New York, 26 Nov. (Un. Press) _Een_..correspondent_vaiL United Press, Leonkay, meldt, dat welingelicht —Joegoslavische kringen verklaren, dat inlichtingen uit het buitenland onthulden,, dat de toenemende Italiaansche verbolgenheid over de Duitsche overheersing van Kroatië, erin resulteerde, dat de Italiaansche troepen de Chetnlks van—wapenen—voorzien. • Verklaard wordt, dat de Duitweners i de -Krnat.KrtTp— (ongeregelde benden) hebben bewapend, die ook geregelde Kroatische troepen omvatten, waarover de Duitschers heerschen, niettegenstaande de overeenkomst tusschen Italië en Düitschland, dat Kroatië een onafhaneklijk koninkrijk binnen de Italiaansche invloedssfeer zal blijven. Verklaard wordt," dat dit de fedenis, dat de hertog van Spoleto niet op den troon is geplaatst. —— —'■—■-■ - Er is_ geen. bevestiging _ïan _.dej berichten, dat-ifle Duitschers voornemens zijn Belgrado met den grond gelijk te maken, doch alom wordt gemeend, dat de guerllla-silualle niet'langer bèheerscht Is.
TWEE DUISCHE VLIEGERS ONTSNAPT. Zij werden echter weer gevat.
—w .......... ......... ..... „-.„.. —Londen, —28 7 Nov.- (Reuter)." He- Vf»r~ Tremen, dat er een onderzoek zal worden Ingesteld naar het voorval, waarbij 2 Duitsche vliegers, die nlt.een Britsch gevangenkamp onV snapt wiren. zich in wls; "ten- te-"stellen va fr~e en vlieg tuig,' daarmede naar Duitschland te vliegen. Zij werden weer gevat. Vernomen werd, dat het „opgevorderde"-vliegtuig een-klein-lestoestel was. Later publiceerde het ministerie van Voorlichting de navolgende bekendmaking: „Heden werd in Londen bevestigd, dat 2 Duitsche krijgsgevangenen kortgeleden uit hun kamp ontvlucht en weer gevat zijn."
DE JAPANSCH-AMERIKAANSCHE BESPREKINGEN. De pogingen om algemeene overeenkomst met Japan te verkrijgen zijn mislukt. Is een tijdelijk uitstel van den oorlog mogelijk? JAPANSCHE CONCESSIES EN EISCHEN.
— Washlngtonr726 :Nov.—(AnTTRtr.). Algemeen-wordt-gemeendr~dat—de' pogingen om een algemeene overeenkomst met Japaj te verkrijgen, zijn mislukt, zoodat de i. besprekingen thans geconcentreerd zijn ' op de poging om een tijdelijke overeenkomst te arrangeeren, waardoor het gevaar voor een., oorlog tusschen Amerika en Japan tenminste eenige maanden wordt uitgesteld. _ ■ -'■ ' Volgens betrouwbare kringen bood Japan bepaalde - concessies aan, o.a. de terugtrekking van Japanse hc troepen uit Indo-China, Hainan en de kleine eilanden tusschen Hongkong en Singapore, die Japan de laatste jaren heeft bezet. Het Is niet bekend, wat Japan in ruil hiervoor verwacht, doch het is • vanzelfsprekend, dat het concessies verwacht inzake vraagstukken, die van vitaal belang zijn voor Tokio. Waarnemers te Washington meenen, dat dit geen concessies zijn, welke China niet ongunstig zouden beïnvloeden. Gemeend wordt, dat Japan op zijn minst verzachting van de economische restricties en groote hoeveelheden olie verlangt.— —~ • Gemeend wordt, dat China van meening is, dat het de last van de Japansche agressie_meer dan 44 jaar heeft gedragen en dat het, wanneer Tokio teekencn van spanning begint te vertoonen, het niet de tijd is om den druk op Japan te verlichten, _ doch -hem _ onverminderd te blijven uitoefenen.
Een „document” Overhandigd.
Washington, 26 Nov. (An. Rtr.). Huil overhandigde Nomura en Kurusu een , document"," waarin vermoedelijk de houding der Vereenigde staten ten aanzien van een vreedzame regeling der problemen in den Paclfic werd uiteengezet. • Functionarissen van het State Department weigerden mede te deelen of het document een aanbod Is van Amerika voor - een overeenkomst, die de controversen zou regelen, doch zij verklaarden, dat het document gebaseerd was op bepaalde beginselen, die reeds meer door Huil werden herhaald.
„Wij zijn sterft voor den vrede.”
Washington, 28 Nov. (An. Rtr.). Opweg naar de bijeenkomst deelde Nomura den verslaggevers mede: „Wij djn stérk voor den vrede". Toen hem gevraagd werd, of Japan een beperkte overeenkomst voor de handhaving van den status quo in het Verre Oosten voorstelde, gaven Nomura, noch Kurusu eenig antwoord.- Op de vraag, of zij nieuwe instructies uit Japan hadden ontvangen, zeide Kurusu :._ „Wij._ ontvangen allen van tijdjtotJijd_teJegrammëriT" ~ Een verslaggever vroeg of ■ het waar was, dat Kurusu reeds zijn keffers liet pakken om naar Tokio te vertrekken. Kurusu antwoordde glimlachend: .IK-weel-zelfs" niet; hoeveel koffers ik te pakken heb." Hij voegde er op ernstiger toon aan toe: „Gij weet, dat wU drie apen hebben in Japan" en gaf toen , met een handgebaar de spreuk te kennen: „Wij zien geen.' kwaad, wij hooren geen kwaad én spreken geen kwaad."
Zij beweerden Nederlandsche vliegers te zijn.
Londen, Uti Nov. (Reuter). Het verluidt, dat de twee Duitsche vliegers, die een poging deden om uit krijgsgévangenscnap ie ontsnappen, geïnterneerd "waren geweest in een district in het Noordwesten van Engeland. De mannenwaren met een vliegtuig opgestegen, idffchi,i van gebrek aan brandstof een noodlanding maken in de nabijheid van een basis van de R.A.F.. niet ver van de kust en ongeveer 160 kilometer verwijderd van het punt, waar zij opgestegen waren. Zij beweerden Nederlandsche vliegers te zijn, die opdracht hadden om.de vijandelijke s.cheep"vaartrte-börnbardeéren doch achterdochuwerd-opgewekt toen-onder hun vliegerspakken van hout vervaardigde uniformknoopen werden ontdekt, die met zilverpapier waren omwikkeld. Na ondervraagd te zijn werden zij onder bewaking teruggezonden naar het krijgsgevangenenkamp.
DE DIENSTNAME BIJ DE MARINE. Verminderde animo.
Washington. 26 November (Reuter). Kolonel Frank Knox sprak tijdens een persconferentie de ve'ronderstè'lipg uit. dat Amer'kaansche. ouders weigeren hun zoons toestemming te verleenen om dienst, te nemen bij de marine. . Hij verwees naar de vermindering van "hét .aantal personen, dat dienst -neemt-bij rdt:m«rin«.:dat-te rJiooldzaak uit minderjarigen bestaat: Hij verklaarde, dat de vemnnaerlng was aangevangen ten tijde van het Incident—mei—den torpedobootjager UCearny— op 17 October jl, en nog was toeüenomen" als gevolg van" het tot 7.inlfgr| hrAnffim-van rlan tnrpArin-, bootjager „Reuben James" op 31 Oct. j.1., doch — zoo verklaarde hU — thans bestaat er een tendens, die wijst op een terugkeer naar het oude peil. -■■-.■.-...■ Op 10 November Jl. had de werving p»r maand, hetwelk echter nog steeds beneden de behoeften van de marine ligt. De minister verklaarde, dat de marine mogelijk genoodzaakt zal zijn djenstrülchtigen—te— leus wat zij tot dusverre niet heeft ge-
De productenmarkt.
Soerabaia, 25 Nov, : Cop r a h : Zonder afdoeningen. Nominaal voor mixed kwaliteit levering Dec./Febr. ƒ 5.90 per 100 kg. C.i.f Soerabaia. ■ ~ - ; C o'p rahscni 1 f e r s : Nomlper per 100 kg. inclusief zaken. ~— O a p 1 e k : De markt is geheel verlaten. Nominaal'is de prijs aan te nemen op f 2.30 per 100 kg. franco wagon Soerabaia. — ;-— Oa p ] ekme e 1: Geen notee» ringen, .... ■ Kapok .pitten: De markt was uiterst stil en vrijwel geheel zonder zaken. De prijs voor levering Jan./ Maart nominaal. aan te—nemen op / 2.85 per .100 kg. franco wagon Soerabaia. ■ » =K"iTTI augom; Zonder 6clangstelling. Ka tja .r "■ o 1 1 e : De markt \ is flauwer zonder eenige interesse van koopers. De prijs voor de goede kwaliteit nominaal—aan* te—nemen~op~- ƒ 21.05 per 100 kg. franco schaal goe-_ dang Soerabaia. ,