Churehill zeide tijdens lijn ma?lstrale rede "in. het Lagerhuis nog het volgende: 355853&0*&&983885353& Onze plicht, waaraan wij reed< ecnigen tijd voortdurend onze aandacht besteden, is van alle ztjderi versterkingen van allerlei soort, in het bizonder vliegtuigen, naar de nieuwe oorlogszone te _krJjgen^etge«n-met-de-gr<>otst-tn«gelijke—«nelheid—geschiedt—-«r waarblj wordt gebruik gemaakt van alle mogelijke middelen. Ten einde het systeem van het l'ntfled Command naar het Oosten uit te • breiden, zijn de toegangen tot Australië en Nieuw-Zeelarid „Anzac Area" genoemd en onder Amerikaansche commando geplaatst. De verantwoordelijkheid voor de verbindingen tusschen het Anznc Area en de Vereenigde Staten rust op Amerika,, terwijl die voor de verbindingen over den Indischen Oceaan naar Britsch-Indië op Engeland blijft rusten. Dil allesls thans .volledig, geregeld ren werkt uitstekend. De Australische regeering heeft thans verzocht, dat een geacrediteerde vertegenwoordiger van het Australische gemeencbest het recht zou hebben gehoord te worflèn in het oorlogskabinet bij de formuleering en leiding van de politiek. ■ Wij hebben daar uiteraard in toegestemd (hear. hear). MeUw-Zeeland voelt zich verplicht om een soortgelijke vertegenwoordiging te vragen en dezelfde_fac,li-teiten-zullen natuurlijk-worden - verleend"aanTCanada" én Zuid- Afrika, indien deze landen hierom vragen (hear, hear). . De tegenwoordigheid aan de kabinetstaf el van vertegenwoordl- c»r« J»r Hnminlnnc, i»p f een bcvn»frihf ld tnOihen nm bf sluiten tC .nemen, schept — zooals duidelijk is — eenigeernstige: problemen, doch geen, naar ik vertrouw, die niet met goeden wil overwonnen kunnen worden. .■
De Indische courant
- 29-01-1942
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Indische courant
- Datum
- 29-01-1942
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [ s.n.]
- Plaats van uitgave
- Soerabaia
- PPN
- 044787111
- Verschijningsperiode
- 1921
- Periode gedigitaliseerd
- 1921-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenku DP IC/41-5/42-1
- Nummer
- 114
- Jaargang
- 21
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
CHURCHILL OVER DEN PACIFIC. Er worden van alle zijden versterkingen van allerlei soort, in het bizonder vliegtuigen, naar de nieuwe oorlogszone gezonden,- De toegangen tot Australië en Nieuw-Zeeland zijn onder Amerikaansch commando geplaatst. – Een vertegenwoordiger van het Australische gemeenebest in het oorlogskabinet. – Roosevelt tot Churchill: „Wij zullen er ons tot het bittere einde doorheen slaan, wat het ook moge kosten.” „Er is geen sprake van, den oorlog in den Pacific te beschouwen als een operatie van secundair belang.”
In Turkije.
Ankara, 28 Jan. (Re u te r). De door Churchili in.het Lagerhuis uitgesproken rede heeft ie Ankara een goeden indruk gemaakt, tóaat ondanks de jongste klappen in hei Verre Oosten en den tegenslag in Libyëde vriendschap jegens en het vertrouwen in Engeland sterker — zijn dan ooit tevoren.
Bloed, zweet en tranen.
Tof stof verklaarde— nog: „Ik heb nooit pogingen gedaan om voorspellingen te doen t.a.v. de toekomst. Ik handhaaf mijn oorspronkelijke programma van bloed, zweet en tranen, hetgeen alles is, wat ik ooit heb toegezegd, doch waaraan ik vijf maanden later vele tekortkomingen, fouten en teleurstellingen heb toegevoegd: Het is echter in ■ verband met het licht, dat ik achter de wolken zie en de verbreeding van ons pad, dat ik mij verstout een motie van vertrouwen te vragen aan het Huis als citra-wdpen' in het" arsenaal 'der Vereenigde Staten". (Luide en . aanhoudende toejuichingen).
MINISTERVAN KLEFFENS. Naar Washington.
Lorden, 28 Jan. (Aneta A.N.P.). Het Neierïauasche regeeringsvaar- UchUngïüureau. maakt .het vo.ger.jie bekena: •" , >■ •'.'■ ;;>-ïr?iy
De Nederlandsche minister van" Buitenlandsche Zaken, Vau Kleffens, zal zich naar Washington begeven. Minister Van' Kleffens, die, naar verwacht wordt,' ongeveer een maand in de Vereenlgde Staten zal verblijven, zal met de Amerikaansche en geallieerde autoriteiten vraagstukken bespreken betreffende de oorlogvoering in den Pacific. Minister Van Kleffens .hoopt ook gelegenheid te hebben, de Amerikaansche meeningen over de vraags lukken na den oorlog te bestudeeren.
Er zij aan herinnerd, dat de luitónaat-gouverneur-gêneraal van Ned.-Indië, dr. H.J. van Mook, zich reeds te Washington bevindt en dat generaal-majoor DJJxhoorn , en schout-bij-nacht J.W. Termytelen, de chef van den Nederlandschen generalen staf zich. ook uit Londen derwaarts begaven. De Nëdeilandsche gezant by het van Verdüynen, dié tot lid yaa heUkabinet werd ; gemaakt, ■ zal het ministerie van Buitenlandsche Za-1 ken waarnemen tijdens de afwezigj heid van minister; Van' Kleffens.
STRAAT MAKASSAR. En de Britsche pers.
Londen, 27;Jah.l(A. N. P.). De wapenfeiten van de"geallieerde marineen luchtstrijdkrachten in Straat Makassar nemen in de geheele Britsche pers een vooraanstaande plaats in. Vele bladen brengen wederom hulde aan.de Nederlanders door te zeggen, dat „zjj zelfs na acht weken oorlog nog steeds grootè slagkracht bezitten".' .■'-■
De „Manchester Guardian" wijst . in een hoofdartikel over den aanval opi het Japansehe convooi op de Rjacicndp bewijzen eener geallieerde samenwerking en verklaart, . ,? dat.dere actie ~de eerste .tegenslag is, welken de Japansche \ : operaties te land en ter zee ondervonden hebben". Het blad spreek? dan de mee■-*'■ ning uit/ dat dit een \ voorproefje is „van het gevaar, dat de Japanners — verspreid als hun Invasies «Un — sullen loopen. Indien „wij ~~ Slechts^vlug genoeg oorlogsschepen, en vliegtuigen In het Verre Oosten coneentreeren. Het Is een bemoedigend, feit te weten, -dat - indien zy-slechts van voldoende wapens voorzien zijn, de geallieer- meer dan [ opgewassen zU« , j tegen hun nieuwen, zeer bekwamen vijand". —; _ Ook de „Daily Mail" vestigt in een iijafdartikel de, aandacht op ~het voortdurende schitterende werk Tan de! Nederlandsche zeelui en vliegers. hetgeen in het bizonder bemoedigend moet; zijni voor. 'AustrallC,' ,daar het ongetwijfeld; niet; het'eenlsje ui zijn, wat de Japanners te verdragen «uilen
SYMPATHIE VOOR STAM-VERWANTEN.
.Ik ben er. zeker van, dat wij allen sympathiseeren met onze stamverwanten in Australië nu het schild | van de Brltsche en £. Amerikaansche macht ter zee zóo onverwachts en op zulk een tragische wijze tijdelijk voor hen verloren is gegaan, en nu de Australische kusten spoedig binnen het bereik van de vijandelijke bommenwerpers zullen zijn. WU zullen , geen enkelen hinderpaal in den weg leggen aan den terugkeer van de prachtige Australische troepen die zich vrijwillig hebben aange ; -boden voor Imperialen dienst, teneinde hun eigen vaderland of eenig ander deel van het oorlogstooneel in den Pacif ie, waar *U het nuttigst gebruikt kunnen worden, te verdedigen. Wij nemen vele maatregelen in samenwerking met de Vereenigde Staten en met Australië en Nieuw-Zeeland om de veiligheid van Australië en Nieuw- Zeeland te verhoogen en hen langs de kortste en beste route versterkingen aan wapens en ander ma terieel te «enden.* .;'
De toekomst.
Ik aarzel altijd om een meening uit te spreken over de toekomst, doch Ik zal zoo ver gaan te zeggen, dat het mogelijk is, dat de Japanners — j.whose game it-is-make heil while the sun shines" (gelach) — zich meer zullen bezig houden met het behalen van rijken bult in "dë"MiHppTneh en""dë'n"Maielschen- Archipel en met het bezetten van eilanden als bases voor defensieve doeleinden met het oog.op den aanval, die hen in een niet al te ver verschiet te wachten staat, dan met het ondernemen van een serieuzen massalen aanval in Australië. Dit laatste zou een zeer ambitieuze overzeesche operatie zijn voor -'Japan;"- ondernomen in de zeker beperkte-periode -de Brltsche en Amerikaanschê vloten haar onbetwistbare heerschappij in den SUllen Oceaan herkrijgen. In | elk geval zullen wij alles doen wat! . menschelljkerwljs mogelijk is en de i Vereenigde Staten overreden om zulks bok te doen, om Australië tel Jielpen en intusschen vertrouw Ik. dat verwijten en beschuldigingen van allerl«i aard vermeden zullen worden (cheers).
Het komende offensief.
Talrijke'escadrilles Amerikaarische jachtvliegtuigen en bommenwerpers zullen ook deelnemen aan de verdediging: van Engeland en ' in . stféds'-g'ro.ptere. mate aan het komende'offensief tegen Dui tschiand.. ; ,{ "
Daarna vormden wij dezen ,bond van 20 vereenlgde landen, waarvan de: voornaamste leden momenteel zijn Groot-Brittannië, het Britsche rijk, de Vereenigde Staten, de Sovj China, tezamen met de, dappere Nederlanders. Dit verbond heeft ten doel de vernietiging van- het HitlerLsme In al zyn vormen-- en uitingen In alle deelen-van"de wereld. Wij zullen gezamenlij k jVoorwaarts marcheeren totdat . elk spoor'van dit kwaad uit het leven der wereld~ Is verwilderd. '"
. Vuurhs hebben wij ons gezel aan" den oorlo? tegen Japan en aan de maatregelen, die genomen moeten worden ter verdediging; van Australië, Nieuw-Zeeland. Nederlandseh-Indië. Malalcka en Briteen- Indië tegen 'Japansche aanvallep ol een Japanschen inval.
De gemeenschappelijke „pool”
Ten slotte hebben wij een reusachtige gemeenschappelijke ,.pool" gevormd van wapens1 en ammunitie, grondstoffen en sche. pen. De voornaamste maatregel van alle is de vermenigvuldiging van de gemeenschappelijk : tonnage: op zee. De Amerikaansche scheepsbouwprogramma's zijn reeds in sterke mate uitgebreid. Indien deze;programma's voltooid worden — en ik ben er zeker, van, dat'dit het. geval tal zijn — zullen Iwjj in 1S43 twee, drie zelfs vier Tmaal zoo jrroote legers over de oceanen kunnen vervoeren ala _Ik verwacht —. en _ ik,_ heb _ hiervan geen geheim gemaakt — dat zoowel ' Amerika en ons In 1942 nog ernstige tegenslagen te wachten staan, doch ik geloof, _ dat_wUlbinnen. afzienbaren tijd de heerschappij ter zee in den Stillen Oceaan zullen herkrijgen en ook een doeltreffende superioriteit in de lucht zullen vestigen. *> d»n latfr, in 1843 «uilen wllJn— staat zijn van de * belangrijke gebieden in Australië, Neder- Undsch-lndiè en Britse h-lndïe uit onze taak in goeden stijl aan te-vangen. De nederlaag van Japan behoeft nog niet de nederlaag van Hitier met zich te brengen, terwijl de nederlaag van Hitier het mogelijk r.ou 'maken,: ■ dat de geheeie kracht van de vereenigde volken geconcentreerd ... zou-kunnen worden op de nederlaag van Japan.
Waar geen sprake van is.
Doch eris geen sprake van den oorlog in den Pactfic te beschou? wen als een operatie van. secundair belang. De eenige beperking, die aan een krachtige oorlogvoering in den Pacific opgelegd zou voorden zou hef gevolg zijn van de - scheepsrulmté, die 'óp een bepaald tijdstip beschikbaar is. Het is van zeer groot belang, dat de enorme bijdrage, welke China levert voor. dezen strijd voor .de vrijheid der-.wereld en voor de democratie niet over het hoofd wordt gezien, (cheers). Wanneer ik eenige les in de. Vereenlgde Staten ".zou hebben geleerd, die met een woord zou kunnen worden uitgedrukt, dan zou dit China zijn., China is nooit uit' de gedachten der Amerikanen. WIJ moeten er aan denken, dat China gedurende vier en een.half Jaar. geheel alleen onder -de - roemrijke —' leiding van generaal Chiang; Kai-Shek, hoewel het slecht- of halfgewapend .was, het.hoofd;heeft;„ gebo-_ den aan de aanvallen van Japan. Wij ;zullen den strijd 'schouder aan schouder met China, voortzetten en alles doen wat in •■ onze macht is om Cm na de wapens en de voorraden te geven, die het noodlg - heeft -om - den indringer -te verslaan en een prachtige rol te spelen in de. algemeene voorwaartsche beweging, van dé vereenlgde volken".
De Russische omsingelingsgreep wordt steeds vaster. Hevige strijd om het sleutelpunt Welikiye-Lugi. Vijandelijke troepen hebben zich in Libyë van Msus meester gemaakt. HET JONGSTE SOVJET-COMMUNIQUÉ.
Moskou/ 28 Jan. (Reuter). ~" Het jongste Sovjet-communiquê meldt: Hun opmarsch langs het geheele front voorzettend, wordt de greep, waarin de Russen den Rzhev .Veliklye-Lugi spoorweg in het gebied tusschen Smolensk en het Ilmenmeer geklemd houden, steeds nauwer, Velikiye-Lugi zelf, dat den sleutel vormt van de centrale verbindingswegen aan het knooppunt van! de spoorwegen tusschen Riga en Moskou en tusschen Leningrad en' Warschau, is minder dan 120 km. van de Poolsche _ grens : gelegen. '•— ,-_— Hitler werpt reserves In den strijd, doch het Roode leger Is verder opgerukt en bezette ~ver-<» De speciale correspondent van Reuter aan het Mojaisk-front meldt, dat niettegestaande de hevige acüe van de Dultsche achterhoede het waarschijnlijker dan ooit tevoren lijkt, dat de Duitschers niet in staat zullen zijn werkelijk stand te kunnen houden, alvorens zij op Smolensk zijn teruggevallen. •; De; Dultschers wenden zelfs hun _ opvallende.' __ maar kostbare „psychische" aanvallen aan in een poging om het verloren terrein te heroveren. - De Infanterie-der nazi's rukt op, terwijl haar gelast is niet te vuren, höe velen van de kameraden ook vallen. De uitwerking van • zulk. een opmarsch ten koste van. alles Op den vijand wordt verondersteld onweerstaanbaar te zijn, doch reusachtige verliezen onder de Dultsche strijdkrachten .zijn er tot' nu toe het eénïge resultaat van geweest. *-~'. ..Speciale Dultsche-. vejnjellngs;. troepen j verbranden? ën veel mogelijk gebouwen op, terwijl de Dultsche legers terugtrekken. Vaak sluiten zij burgers In hun hulzen op, alvorens'deze in brand te steken: . De- Roode Ster bericht heden, dat de troepen aan het Kallmnfront ten Noorden van Moskoj snel opmarcheeren^- de Dultsche strijdkrachten In twee geïsoleerde groepen, waarna zij hem vernietigen. De gevechten duren - dag- en - nacht - voort,——- terwijl guerilla-troepentfvan de Sovjet steeds actiever en stoutmoediger worden, naarmate het Roode lezer de Dultsche linies verder terug-
dringt. - - - ■ — De Dultschers, zUn dóór ._.: deze combinatie van gevechten , aan het front en achter~hun linies gevoelig afgestraft. Bizonderheden omtren t geslaagde aanvallen :der.. Russische," troe-i pen op het Leoinarad-frontK:* wer-." 1 den Woensdag» via RadioLenln-1 grad gegeven. Na hardnekkige ge> vechten in verschillende sectoren : van het Lening rad-front.; vernietigden onze eenheden den 27sten Januari, meer dan drieduizend officieren en. manschappen van de vijandelijke strijdkrachten, aldus de omroeper. v Versterkingen van het „luftwafre" zijn toegesneld in een poging om den opmarsen van seneraal Yeremenko naar de grens van Letland te stuiten, maar hierin zijn ze niet geslaagd. -' '■--.'. Vele , Düitsche officieren ;en manschappen, wier eenheden u'.t elkaar geslagen zijn, komen thans uit de wouden te voorschijn; om zich over te geven. Gewconlijk hebben zU hevigvan de Icoude geleden. Door den correspondent van de Roode Ster wordt gemeld, dat verwoede gevechten aan het Zuldzijn. zijn. Een groot aantal gewona* Düitsche soldaten van het. Oostelijk . front stroomt sedert den zomer van 1941 lederen da« Klrkenes In het Noordelijk deel van Noorwegen binnen, aldus verklaart het Noorsche • telegraafagentschap. : : u De Dultsche autoriteiten hebben een kerk en drie scholen In een district _ als inget richt; - Iniusschen verliezen de Russen geen tijd om het land, dat zij heroverd hébben, weer in cultuur te brengen, Radio-Leningrad maakte„ beden bekend,-dat landbouwwerktulgen op boerderijen worden verzameld om ze naar de van Dnitschers bevrijde streken te zenden. • .■.'■■.■'... ■ ■.■ .:■".■
Uit verscheidene dorpen verdreven.
| WV.-.V»».— Moskou, 28 Jan. (Aneta Reuter). Radio-Moskou .meldt, dat de .aan.het "westelijk • f ro'nt) ópereerende; ttrdepej£' den vijand uit verscheidene dorpen verdreven gedurende de laatste 2 dagen. 2980 Officieren en '■'■"■• manschappen werden gedood èn 49 _ gevangen genomen 'en een reusachtige buit werd veroverd.
DE STRIJD IN LIBYË. Caïro, 28 Jan. (Reuter). Officieel wordt. gemeld, dat de vijandelijke troepen zich van Msus meester hebben gemaakt. De situatie in het algemeen ongewijzigd.
communiqué i~ van -het - - Britse he hoofdkwartier in het Midden-Oosten meldt: HHMHBVHH „De situatie is; in/ het .
Churchill's verblijf bij Roosevelt.
Gedurende de drie weken Mat-ik' ..'Ja-Btssktehi, Röosevelt's woning êti ii famiflékring - heb -vertoefd, zijn niet I alleen kameraadschappelijke, doch . ook vriendschappelijke 'betrekkin-1 ge,n tusschen ons ontstaan. Wij kun-- nen alles tegen elkander_ zeggen j hoe püniyk het bok' hiöge' zijn (gelach, cheers). Toen Ik vertrok: drukte hij mij de hand en zekie tot mije-V,Wij-zullén-er-flns-tot-het-blti tere einde doorheen slaan, wat het ook moge kosten" (luide cheers). Te Washington hebben wij een aantal . belangrijke: besluiten _ genomen. Een daarvan heeft betrekking op Me.toekomstige operaties, zoodat ik er niets meer van kan zeggen. De andere zijn- reeds , openbaar „.gesmaakt. -De-yo°rhoejie_yaneen Ame-I léger . Is" réeas~üi "Ireti Vereenlgde Koninkrijk aangekomen (luide cheers). Een zeer aan- j zienlijke Amerikaansche strijd:] macht zal volgen zoodra de gelegenheid hiervoor gunstig is. Deze strijdkrachten zullen stellingsn In de Britsche eilanden. Innemen, en I aan de troepen op de Brltsche eilanden een grootere bewegingsvrijheid geven dan zij anders zouden hebben gehad.
DE INDRUK VAN CHURCHILL'S REDE. In Engeland.
Londen, 28Jan. (Re ut e r). De indruk van ChurchilVs reder voering over de „oorlogsstratégie" op pers en publiek kun worden afgemeten naar het feit, dat de rede in zijn geheel wordt 'weergegeven door'practisch alle bladen, ondanks het feit, dat tengevolge van de oorlogsvoorschriften vele bladen slechts uit vier bladzijden bestaan. De hoofdredacteuren, politieke en parlementaire medewerkers zijn van oordeel, dat Churchül zonder twijfel een-i overweldigende motie van vertrouwen zal krijgen, na afloop van het debat, en dat hij het vertrouwen van het land nog onverminderd geniet. De „Times" geeft het algemeene oordeel weer met de woorden: „Churehill's 'rechtvaardiging van de hoofdtrekken van de geallieerde strategie was onweerlegbaar", hieraan toevoegend: „Zijn trouw aan zijn amotgenooten is in zekeren zin een critiek op hun vermogen het gewicht van de hëldméoUtlë dragen": Vele commentators zijn van meening, dat ChurchUr binnen kort wijzigingënJnj_yn^kabiT^L^lXnMJ?!M'.
Het communiqué van de R.A.F.
' Cairo, 28 Jan. (Reuter). Het 1 communiqué van de K.A.F.'In het | Midden-Oosten - meldt: „Jachtvliegtuigen zetten hun krachtige aanval-1 len op de gemotoriseerde eenheden van den vijand op de wegen van ' Msus naar Antelat en . van Msus -naar Sheleidima den 27sten den geheelen dag voort. Deze operaties hadden veel succes én vele vijan, delljke motortraasportvoertuigen werden vernield, in brand gestoken of ernstig beschadigd. Onze; vliegtuigen deden verder aanvallen op tentkampen en andere doelen op het gevechtsterrein,. met goederesultaten. Elders onderwierpen , ke"colonnes 'op den weg; ten Westen van Sirte aan machinegeweervuur, waardoor een aantal voertuigen werd vernield. .« In den nacht• van - 26 op 27 dezer deden bommenwerpers opnieuw een aanval op een vijandelijke motortransport' in de omgeving van Hedabya - en \ El - Anghella;-Legerauto's. brandstofvervoermiddelen en het radiostation nabij Homes in Tripolltannië werden 's nachts met veel _ succes 1 onze „vliegtuigen gebombardeerd -.'. en gemitrailleerd. Te Catanla vielen onze. bommen dwars over, de hangars heen , en treffers werden geboekt op * de . Mailbuuen 7. ■_-, ~ Te.Cc-rnlso we ra en - gebouwen, 'hangars'en startbanen geraakt en een krachtigei ontploffing werd : waargenomen.. Een van \ onze vlieg-1 v'tulgen .wordt' verm)st\JKßßH|B Hierbij moge worden aangetee%:kend;.; dat i Sheleidima '-; ongeveer * 32 n.M. ten r van Solluk is
HET VERLIESVAN HET BRITSCHE SLAGSCHIP „BARHAM”. Een der laatste veteranen van den slag bij Jutland.
Hei verlies van het slagschip „Barham" . in de Middellandsche Zee beteekent het einie van ezn langdurige maritieme -carrière, die feitelijk x>p 2 October.l9ls aanving, na aankomst van het juist in dienst gestelde slagschip in de oorlogshaven Scapa Flow (Orkneys): De bodem maakte deel uit van een serie van vijf, bchoorènde • tot het bouwprogramma 1912-'l3, de „Queen Eltsabeth"- Class genaamd. Deze vijf hadden gemiddeld 27.500 tons (voor de verbouwing), 25 mijl snelheii en waren bewapend met ê kanons van 15 inch, 4 lanceerbuizen en licht geschut. — De , Barham" werd het vlaggeschip van vice-admiral H. Etan- Thomas, en vormdemet de s'agschepen „Vallance" en „Malaya" het sde eskader. ■ Op 30 Mei 1916 voer de „Barham" aan het hoofd vandit eskader uit; tegelijk met vrij'.oel de geheele slagvloot. en leverde een dag later-den zeeslag bij Jutland. Eerst W het tweede gedeelte van dien slag kwam het sde eskader in actie, nadat Dultsche torpedojager-eskadrllles een mislukten aanval ■ hadden uitgevoerd en in den - vooravond 4 torpedo's. dicht': langs'. de „Barham" passeerden. Daarna werd een krachtig vu:r: geopend op de Duitsche schepen van; de .Jtbnlg"-klasse, die frugvlélen in den avond.. .Zonder een enkele schram keerde'-de „Barham"-terug naar Daarna rcas'dit schip zoowel in de Adriatische als de MtddeliaV(l<,rhe 7p» in nrfir, tat heL-elnde-han-den-lsten—wereldoorlog einde 1918 kwam.' Tien jaar later, werd een aanvang gemaakt met de verbouwing van het schip, teneinde het te doen aanpassen aan de oorlogvoering ter zee; een aantal luchtafweerbatterijen ' werd gemonteerd, de dekbepantsering 'versterkt in verband met luchtaanvallen, de vuurleiding gecentraliseerd, i zoodat het volwaardig vaartuig den nieuwen oorlog kon ingaan. In Middellandsche Zee-acties werd meerdere malen de naam „Barham" genoemd, tot onlangs onverwacht het einde kwam....
VAN DE OVERIGE FRONTEN. Brest en Boulogne gebombardeerd.
Londen, 28 Jan. (Reuter). Het communiqué van het ministerie van Luchtvaart meldt, dat in den afgeloopen" nacht" de "havenwerken van Brest en Boulogne door Britsche bommenwerpers werden aangevallen. Al onze vliegtuigen ziyn teruggekeerd»