Shanghai, In Maart. Langzaam komt er verbetering in de verhouding tusschen Engeland en Japan,' maar tot een verdrag tusschen deze belde landen is het nog niet gekomen, en zulk een verdrag is noodig, wil Engeland zijn ' handen geheel ,vry - krijgen tegen Rusland. Engeland doet aan Japan telkens kleine concessies, maar Japan is veelelschend en dus niet spoedig tevreden met kleine tegemoetkomingen. Thans is ook de moeilijke kwestie van het Chlneesche zilver, dat zich in de banken te Tientsln bevindt, zoo goed als opgelost. Japan eischte dezen zilverschat voor zich en ook in dit vraagstuk is Engeland plotseling tegemoetkomender geworden. Een aanzienlijk Japansch blad had dezer dagen een artikel, waarin een betere verstandhouding tot Engeland werd bepleit en ook dit is een toon, dien men in Japan sedert \lang_ niet .vernomen had —___ maar hardnekkige geruchten duren de geheime onderhandelingen tusschen Engeland, en Japan nog steeds voort. Thans wordt er gefluisterd, dat Duitschland bezig is naar het Verre Oosten onderzeebooten te zenden, die als basis de Russische haven Wladiwostock zouden kunnen gebruiken. Die verzending der Duitsche onderzeebooten zou geschieden per trein langs den Trans-Siberischen spoorweg. Die verzending van onderzeebooten per trein ts technisch zeer goed mogelijk. Een kwart-eeuw geleden hebben de Duitschers op deze wijze hun onderzeebooten gezonden naar Zèebrugge, toentertijd hun gevaarlijkste onderzeeboot-basis In de Noordzee, die Engeland heel wat last heeft bezorgd. De afstand van Duitschland naar Wladiwostock is vele tientallen malen grooter dan de afstand van Duitschland naar Zèebrugge, doch Indien het vervoer van onderzeebooten per trein over enkele honderden kilometers kan geschieden, kan dit vervoer per trein ook over vele duizenden kilometers plaats hebben. .
De Indische courant
- 03-04-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Indische courant
- Datum
- 03-04-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [ s.n.]
- Plaats van uitgave
- Soerabaia
- PPN
- 044787111
- Verschijningsperiode
- 1921
- Periode gedigitaliseerd
- 1921-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenku DP IC/40-1
- Nummer
- 168
- Jaargang
- 19
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
DE BETEEKENIS VAN WLADIWOSTOCK. Waarom Engeland alles doei om verbetering te krijgen in zijn verhouding tot Japan. POLITIEKE PUZZLES IN HET VERRE OOSTEN.
Te kleine duikbooten.
Er is echter een ander bezwaar: Duitschland beschikt slechts over betrekkelijk kleine duikbooten, die een iijét èeer/grootè werkingssfeer hébben.'Voor den oorlog in Europa zijn déze voldoende en hebben zelfs eenlgé voordèelen boven grootere duikbooteh. In Azië, dat onmetelijke werelddeel, heeft men evenwel: met andere afstanden te doen. Van Wladiwostock tot het gebied, waar deze duikbooten een groot gevaar zouden vormen voor de Engelsche en Fransche scheepvaart, is een afstand van ongeveer, duizend zeemijlen, bijna tweeduizend kilometer. » Over het onderzee-materieel, dat de- Russen te Wladiwostock ter beschlkklng'hebben, is met zekerheid niets bekend, volgens geruchten züuden er zich ook groote onderzeebooten bevinden van tweeduizend ton en meer, ondèrzêebooten met een grooter werkingssfeer. Deze onderzeebooten zijn afkomstig van Russische scheepswerven en zijn in onderdeelen per trein naar Wladiwostock vervoerd, waar zij werden in elkander gezet. Men vertelt echter, dat zy van zeer slechte kwaliteit zijn, als alles wat de Russische industrie levert.' Ook de beschikbare bemanningen zouden slechts aan zeer : matige eischen voldoen, ten minste dit is het oordeel in Japansche kringen, waar men het weten kan, daar Japan natuurlijk niet verzuimd heeft door. middel van spionnen waar te nemen, welke oorlogsmaatregelen Rusland de laatste ja—ren-te-WladiwostockrheeflrgetroiTenT
En ook de Engelschen schijnen hieromtrent wel het een en ander te weten. Vermoedelijk zijn alle rèclameberlchtén over de- Russische vloot even groote bluf als dergelijke berichten over het Russische leger, dat thans in Finland zijn reputatie verspeelde. Intusschen zou een onderzeebootcampagne uit Wladiwostock Enge_ land: en Frankrijk dwingen tot grooter krachtsontwikkeling in het Verre Oosten voornamelijk ter zee en in de lucht. Wfladiwostock is van zee uit zoo goed ,als onneembaar, niet echter van de landzljde. Voor een aanval van de landzljde zou men echter moeten beschikken over een aanzienlijke troepefimacht, waaraan het zoowel Engeland als Frankrijk in het Verre Oosten ontbreekt. Vandaar, dat er de. laatste maanden door beide genoemde landen pogingen tot toenadering tot Japan zijn gedaan, waarvan het resultaat nog niet bekend_is. _- -■ ~__._ . _„ -" Dè politieke -"""verhoudingen '■' zyn dientengevolge, ook in verband met den oorlog in Finland, in het Verre Oosten buitengewoon ingewikkeld en met de uiterste spanning-volgt men er de vobrloopige vredesonderhandejüngentusschen Ruslanden Finland, waarvan men",blj het verschijnen van dezen brief wel meer zal weten. Gaarne zou Japan eens goed afrekenen met Rusland. Er hebben zich de laatste dagen weder Incidenten voorgedaan aan de grens van Mongolië en het is zelfs weder tot min of ,meer groote gevechten gekomen tus.echen Russen en Japanners of tusschen vrienden en bondgenooten van die beide. Zulke grens-incidenten zijn in de meeste gevallen geen.toevalligheden, maar zyn door een der beide partijen „georganiseerd",, vormen dus een deel van een voorop.gezet plan. Een oorlog van Japan tegen Rusland zou echter voor Japan ook ernstige bezwaren mede brengen, want Rusland is goede vrienden met Duitschland, met welk land ook Japan nog steeds op bijzonder goeden voet staat. Valt Japan Rusland aan, den helpt het Engeland en Frankrijk en benadeelt het de belangen van Duitschland.
Voor China is het geval even moeilijk. Het nationale China, de regepring van TsJang-Kal-shek, is bevriend met Engeland en Frankrijk, maar tevens ook met.Rusland. Komt het tot een oorlog tusschen haar vrienden onderling, dan maakt dit den toestand voor de nationale Chlneesche regeering veel moeinj ker. Aan de andere zijde vreest die nationale regeering, dat Engeland en Frankrijk aan Japan voor China onvoordeelige concessies zullen doen om Japans steun tegen.Rusland —te verkrijgen. Maar ook is de vraag: indien Rusland In een grooten oorlog wordt gewikkeld (Finland is voor dit land slechts een kleine oorlog), zal het dan nog in staat en bereid zijn het nationale China te helpen met oorlogsmateriaal en deskundigen?
Chaos.
Welk een chaos thans de internationale verhoudingen vormen, beseft men eerst goed, indien men ook de toestanden in Azië in oogenschouw neemt. Het Moscovitlsch-nationaalsocialistisch geworden Rusland ondersteunt het nationale China, den tegenstander van Japan, vriend van Duitschland, dat zelf weder bevriend is met Rusland. Japan, nog steeds Duitschlands vriend, beraamt plannen om Duitschlands anderen vriend, Rusland, het leven in Azië zoo lastig mogelijk te maken. Engeland en Frankrijk, die met Duitschland in oorlog zijn, doen, alles, wat in hun macht is om op zoo goed mogelij ken voet te komen met Duitschlands vriend Japan en met behulp van dit land Duitschlands anderen vriend, Rusland, in Azië uit te schakelen. China's belangen dreigen daarbij leelijk in het gedrang te komen en /Inlands belangen komen bij dit alles slechts in de tweede plaats in aanmerking.
En -de Vereenigde Staten van Noord-Amerika? Daar gaat men door met het & verkondigen ..van schoonè beginselen en 'met het leveren van grondstoffen voor de Japansche oorlogsindustrie, zonder welke grondstoffen het Japan uiterst moeilijk zou worden den strijd in China nog lang voort te zetten. En intusschen volharden de Chineezen manmoedig in hun tegenstand en verklaren; wij kvnnen desnoods ook zonder hulp van het buitenland, daar wij in Zuid- West China een eigen oorlogsindustrie hebben gevestigd en ontwikkeld. En de strijd in China duurt onverminderd voort. Nu eens hier, dan eens daar in het millloenen vierkante kilometer groote land worden grootere of kleinere veldslagen geleverd, soms ten yoordeeJe der Chineezen, een anderen keer ten voordeele der invallers, maar nog steeds wrxhten de Japanners op een beslissende zegepraal, die het einde van dezen uitputtenden oorlog moet brengen. J. K. Br ederode.
BINNENLAND. De aardbeving te Sarmi.
Het observatorium te Batavia registreerde de aardbeving te sarmi op 18 uur 55 Javatijd als een matig sterke beving.
HET SLAGKRUISERPLAN. Stemmen van Inheemsche zijde.
De „Javabode" heeft tal van vooraanstaande personen gevraagd naar hun meening over den voorgenomen slagkruiserbouw. Zij heeft hierbij ook aan Inheemsche zijde gepolst.% WIJ laten deze stemmen hier volgen: De heer M. Soetardjo, voorzitter der P. P. B. B. (vereeniging van Inlandsche bestuursambtenaren) en lid van het College van Gedelegeerden,, gaf te kennen, dat het slagkruisersplan over het algemeen — In het bizonder voor wat betreft den aanbouw-iran het bij behoorende materieel, — zijn verwachtingen heeft overtroffen, en hij Juicht het wetsvoorstel dan ook toe. Overigens blijft de heer Soetardjo van meening, dat geen enkel' vlootprogram het vraagstuk van veiligheid van Nederlandsch-In- . dië zal kannen oplossen, zoolang de regeering niet meer samenwerking met de Inheemsche . bevolking zoekt. Zijns inziens zijn. juist-thans de omstandigheden, meer' dan ooit geschikt om de door hem gedachte samenwerking . tot stand te brengen. De Inheemsche bevolking is hier op het . oogenblik volkomen toe bereid en . een soort verklaring, dat . Indië ' - te allen tijde met Holland wil samenwerken zou volgens * den heer Soetardjo tegenover het buitenland van groote beteeken is , voor Ihdië's positie zijn. Het slagkruiserplan kent de heef Soetardjo intusschen meer diplomatieke, dan materieele beteekenis toe. De indruk, welken het besluit der regeering in het buitenland maakt. Is z. i. vooral van psychologische beteekenis: men ziet nu, dat Holland vastbesloten Is het rijk in de tropen te verdedigen in geval van agressie. ' Wat de. financieele zijde van het vraagstuk betreft, is de opinie van den heer Soetardjo, dat Indië niet in staat' is de exploitatie-kosten te dragen: het ligt zijns inziens op den weg van het moederland om het geheele slagkruisersplan te bekostigen.
De heer M.H. Th-mrin, voorzitter van het politieke departement der „Parindra" en leider der Nationale fractie in den Volksraad, verklaarde dat de beslissing inzake een bouw van een slagvloot reeds geruimen tijd terug was te verwachten, nu Nederland niet op den collectieven steun van den Volkenbond kan rekenen. Op 13 Juli 1936 heb ik in den Volks-- raad reeds gezegd, dat het dezen kant uit moest gaan, dat Nederland aangewezen Is op zelfverdediging. .
Over de gevolgen van het plan voor ïndië's positie in den Pacific merkte hij op, dat uit de kortelings in Japan gedane uitlating — waarin verwondering werd uitgesproken over het feit dat Nederland zich verder ging bewapenen — reeds blijkt, dat met onze vloot-plannen en overigens onze geheele bewapenlngspolltiek In het buitenland wel degelijk rekening wordt gehquden; Militair gesproken, acht de heer Thamrin dezen vlootbouw ongetwijfeld gunstig, doch in politiek opzicht vraagt hij zich af, of een hiermee geen half werk doet.
Naast militaire bewapening dient jnamelij': ook moreele bc- - wapening plaats te hebben, eene - versterking van het „homefront". Er zullen afweermiddelen -dienen Ie worden gevonden tegen, die geestelijke stroomingen, welke de militaire bewapening zonden. Tkunnen-verawakkenr-Er aal bij de- Inheemsche beweging eene politieke bevrediging moeten komen en de .bevolking zal ten aanzien van . zulke belangrijke aangelegenheden als de verdediging van het grondgebied meer zeggenschap moeten krijgen dan nu het geval is. Bovendien zal de toekomst, het perspectief dezer landen, duidelijk moeten worden .vastgesteld, aldus onze zegsman.
Ten aanzien van de kosten stelt de heer Thamrln zich op het sandpunt, dat ds verdediging; van het Nedersluitend sluitend ten laste van . Nederland moet komen,
Nog geen spoedige exploitatie van Borneo’s ertsen. NOG ONOPLOSBAAR PROBLEEM. ERTSVOORKOMENS GESCHAT OP 170 MILLIOEN TON.
De Amsterdamsche correspondent van de „Javabode" schrijft met de Jongste luchtpost: . . „De vooruitzichten op een spoedig in exploitatie- of zelfs exploratiebrengen van de ertsvoorkomens op Borneo zijn uiterst laag aan te slaan, aldus Ir» ItJ-vanLohuizen, die-voor een syndicaat onder leiding van Wm. H. Muller & 00. U.V. een reis naar Indië maakte, ' •,"; „Ik acht het Juist", aldus vervolgdrukkelijk drukkelijk wordt vastgesteld: Immers, er zijn over de exploitatie van de ertsvoorkoméns op Borneo zooveel tegenstrijdige berichten verschenen dat een betreurenswaardige begripsverwarring hiervan het resultaat is geweest". ■■•■ :— ,:.-, ." „Zoudt u In dit verband eens de voorgeschiedenis willen uiteenzetten?" V ;: „Ongetwijfeldl Ik moet dan teruggrijpen op de projecten, welke geruimen tijd geleden door Ir. J. G. van djef Waerden waren ' opgemaakt in verband met de plannen die bestonden voor-den hoogovenbouw in Nederlandsch-Indië. ■ Hiertoe souden dus o. a. verwerkt worden de ertsen, welke op Borneo voorkomen. Dat is over het algemeen ijzerts met vrij hoog chroom- en nikkelgehalte. Nu bleek het, dat het chroomgehalte zoo' hoog was dat de ertsen voor verwerking In hoogovens niet In aanmerking kwamen, en ook, dat het niet mogelijk zou zijn om de Indische steenkolen te verwerken tot de voor een hoogovenbedrflf noodzakelijke cokes. Hierdoor waren dé plannen van Ir. Van der Waerden van de baan. Maar een Jaar of zeven geleden verr anderde het aspect; het Technisch Bureau van Koloniën attendeerde, ons. er"öp"Tlk was toen aan de afdeeling Mijnbouw), dat Krupp een nieuw procédé had uitgevonden, het zg. „Renn-Verfahren", Dat Is, in het kort gezegd, een verwerkingsmethode, waarbij in een draaienden oven „arme"- ertsen worden verwerkt tot een tusschen-product dat voor meer dan 90% Ijzer bevat. ■■■■* Onmiddellijk rees dus de vraag, of het nu mogelijk zou zijn om de ertsen van Borneo en de Indische steenkool.Wl voor de dóór ons beoogde-doeleinden te gebruiken. Er werden proeven genomen en die proeven leidden I tot de conclusie, dat er wel technische mogelijkheden waren, de prijs-factor nog een overwegend bezwaar was. Eenlgen tijd later ging Ik", vervolgde Ir. Van Lohuizen, „met pensioen haar Nederland. Inmiddels had de techniek niet stilgestaan en er waren weer nieuwe procédé's uitgedacht, waardoor ik op het idee kwam particulier kapitaal te bewegen om de exploratie van de Borneo-ertsen te gaan bestudeeren. Er Is toen een combinatie gevormd, bestaande uit Wm. H. Muller & Co. N. V., de Nederlandsche Handel- Maatschapplj en Volker's Aanneming-Maatschappij, waarvoor Ik naar ,Indië trok. Deze combinatie kwam in actie, toen de nieuwe proeven met Borneo-ertsen en steenkool van Boekit Assam bewezen hadden dat, zoo de uitslag van de proeven niet volledig bevredigend was, er toch alle aanleiding bestond om' lets te gaan ondernemen. Wij zijn toen begonnen op een klein eilandje. Dat „beginnen" moet u zich zóó voorstellen: in den mijnbouw heeft men zich drie vragen te stellen — de bodenv het_product._dat_lk. "zoek, Is het product op de door m'J gewenschte wijze te verwerken en zoo ja, kan ik dan voor het eindproduct een afzetgebied vinden? Wy begonnen nu op Poeloe Danawan putten te slaan, want bij den mijnbouw geldt zeer sterk „the proof of the pudding Is in the eating". Men kan nu eenmaal niet door den grond heenkijken, zoodat men wel proeven moet nemen. Nu waren wé ten opzichte van Poeloe Danawan optimistisch gestemd: de afdeeüng Mijnbouw schatte het daar aanwezige erts op 3% mlllioen ton. Maar helaas... het hernieuwde onderzoek op Poeloe Danawan viel teleurstellend ultl Er bleek veel minder erts aanwezig te ztjn dan werd verwacht!" „Beteekent dit het einde van de werkzaamheden?" „Het beteekent voorlooplg eén pauze althans. Wat nu Poeloe Danawan een teleurstelling Is geworden, zouden we op Borneo zelf moeten beginnen, hetgeen kapitalen elscht. Ge moet niet vergeten, dat het voor ons op een klein eilandje heel wat gemakkelijker werken is dan in het binnenland, waar men beginnen moet met een spoorweg aan te leggen, etc. Technisch staan wij voor de moeilijkheid van de exploratie zelf en voor het feit, dat de wetenschap nog niet zoo gevorderd is dat chroomhoudend ' erts zoo maar, zonder meer, te verwerken is tot ijzer. Financieel rijst de moeilijkheid, dat de intensieve exploitatie millioenen zou elschen, en commercieel rijst de moeilijkheid van het afzetgebied. Europa heeft erts genoeg, ztfo niet te veel; Britsch-Indië is selfsupporting, ~~-Anstraiiö~heeftr— blijft alleen Japan. Ge ziet, er zijn problemen van een dergelljken omvang dat wij die momenteel niet ; kunnen oplossen en dat wij slechts na zéér rijp beraad — _een_bexaad dat zeker niet zlenbaren tijd tot resultaat zal lelden! — zullen overgaan tot daden. Maar eens," zoo besloot ir. Van Lohuizen, „eens zal de tijd komen, dat de schoone slaapster van Borneo tot leven gewekt zal worden l Borneo bevat, naar ruwe schatting, 170.mülloen ton erts! Stap voor stap gaat de weten- , schap verder: eens zal het mogelijk zijn de ertsen van Borneo te \ exploiteeren r
HET D.V.G.-REGLEMENT. Naar een algeheele herziening.
Zooals de „Javabode" Indertijd reeds meldde, is men op het hoofdkantoor van den D. V. O. alhlertbezig met een algemeene herziening van het reglement op den Dienst der Volksgezondheid dat dateert van 1882 en thans als geheel verouderd kan worden beschouwd. | Deze herziening is thans urgent geworden vanwege de decentralisatie en de Bestuurshervormlng In de Buitenbezittingen, waardoor op verschillende punten zulke ingewikkelde verhoudingen zijn ontstaan dat men er eigenlijk geen weg mee weet. In het nieuwe D. V. Q.-reglement zal o. m. de taak der residenten nauwkeurig worden omschreven, terwijl verder precies zal worden uitgemaakt welk deel van de gezondheidszorg voor rekening van het land komt en welk deel voor rekening van de locale ressorten. 'Voorts zal hierin een oude kwestie worden geregeld: de uitoefening der genees- en tandheelkunde door onbevoegden. Hierbij is gedacht aan een licentie-systeem. Wat de hoofdzaken betreft, is men met de "herziening gereed en verwacht kan worden, dat het ontwerp van het nieuwe reglement binnenkort aan verschillende advies-instanties der regeering zal worden toegezonden. Het lijkt intusschen niet waarschijnlijk, dat het in de aanstaande hoofdzitting van den Volksraad kan worden behandeld, hoewel het wel in de bedoeling ligt om deze zaak nog dit jaar in haar geheel af te doen.
HET DRAMA VAN BAH DJAMBI. Voorbedachten rade toegegeven.
Na het revolverdrama op Bah -Djimbi, waar de Europeesche geëmployeerdé D. de vorige week tijdens een: twist z»n boy doodschoot, verklaarde de dader voor den Officier van Justitie'te Medan, dat de boy tijdens den twist een trap tegen het scheenbeen opliep. De boy zou toen een beweging naar zijn zak hebben gemaakt alsof hij een mes wilde grijpen en daarna trok de employé zjjn revolver en schoot zes kogels op den bedlende af. Bij het voortgezette onderzoek heeft de dader deze verklaring herroepen. qlrim 1o,"»n wij
LOCALE BELASTINGEN. Regeling van de bevoegdheden.
Bij den Volksraad Is Ingediend ©en ontwerp-ordonnantie tot regeling van de bevoegdheid tot het verleenen van teruggave of vrijstelling van locale belastingen en nadere regeling van deze bevoegdheid met betrekking tot enkele landsbelastlngen. Aan de memorie van toelichting ontleenen wij het volgende: x Krachtens artikel 66 lid 3 der Provincie-ordonnantie en de overeenkomstige bepalingen der overige organieke ordonnanties geschiedt teruggave of vrijstelling van, provinciale en andere locale belastingen niet in de gevallen en op de wijze in de betrekkelijke belastingverordening voorzien. Het gevolg daarvan is, dat, voor zoover door den localen wetgever geen voorziening is getroffen, niet tegemoet kan worden gekomen aan uit een oogpunt van billijkheid of algemeen gegronde bezwaren tegen de toepassing van locale belastingverordeningen, welke, indien het een landsbelasting betrof, zouden kunnen leiden tot vrijstelling of teruggave van belasting met toepassing van de ordonnantie van 27 Mei 1928 (Staatsblad No. 187). De praktijk heeft aangetoond, dat aan een dergelijke regeling ook voor locale heffingen behoefte bestaat. Weliswaar bevatten verschillende locale belastingverordeningen reeds een voorziening in dezen geest, doch het komt gewenscht voor deze materie voor alle locale belastingen op denzelfden voet te regelen.
1 -De 'betrekkelijke ' ontwerp-ordonnantle strekt mitsdien in de eerste plaats tot uitbreiding van de toepasselijkheid der ordonnantie in Staatsblad 1928 no. 187 tot de locale heffingen, met dien verstande, dat de beslissing, Indien het een bedrag van minder dan ƒ 250 betreft, gelegd wordt in handen van den gouverneur binnen wiens ambtsgebied de betrokken zelfstandige gemeenschap gelegen is. Daarnaast heeft zij ten doel een beroep op bedoelde ordonnantie overbodig f,p mnftrn in dif crvnlïrnY waarin de belasting verschuldigd ls geworden ten gevolge van dwaling of verschoonbaar verzuim in de nakoming van de vwrschTffterr~aer trokken belastingverordening, hetgeen zich veelal zal voordoen In die gevallen waarin de locale belastingwetgever op de naleving van zijn voorschriften een sanctie heeft gesteld in den vorm van een verhooging der belasting. De beslissing kan in deze gevallen — evenals zulks ten aanzien van de meeste landsbelastlngen het geval ls — gevoeglijk worden overgelaten aan een lagere autoriteit, i.c. aan het dagelij ksch bestuur der betrokken gemeenschap. In verband daarmede dienen de in den - aanhef dezes bedoelde bepalingen der organieke ordonnanties te worden gewijzigd. Ten slotte wordt In de ontwerpordonnantle het stelsel, dat van verhoogingen, verschuldigd geworden ten gevolge van dwaling of verschoonbaar verzuim, steeds teruggave kan worden verleend' door een lagere autoriteit dan den Gouverneur-Generaal, hetwelk voor de loterijbelasting niet Is gevolgd en voor de motorvoertuigenbelasting niet ten volle Is doorgevoerd, ook voor deze heffingen volledig aanvaard.
DE NEDERLANDSCH-FINSCHE VEREENIGING heeft onlangs te ’s-Gravenhage aan de leden van de Nederlandsche Boode Kruis-ambulance, die naar Finland is vertrokken, een koffietafel aangeboden, als hulde aan hen, die in het zwaar getroffen land bard en moeilijk werk moeten verrichten.
DE NEDERLANDSCH-FINSCHE VEREENIGING heeft onlangs te ’s-Gravenhage aan de leden van de Nederlandsche Boode Kruis-ambulance, die naar Finland is vertrokken, een koffietafel aangeboden, als hulde aan hen, die in het zwaar getroffen land bard en moeilijk werk moeten verrichten.
PERSDELICT TE BATAVIA. Een „katjangverkooper” beleedigd.
De landraad te Batavia onder presidium van mr. De Haas, maakte 1 April, jl. een aanvang 1 met het onderzoek van de strafzaak tegen mevrouw T. H.. H., hoofdredactrice van het te Batavia verschijnend Chineesch ' maandblad ..Istri", die ongeveer een jaar geleden wegens smaadschrift werd aangeklaagd. Zij werd er van beschuldigd in haar nieuwjaarsnummer een arti7 kei te hebben geschreven, waarvan de inhoud beleedigend was voor den heer Wijnhamer, bekend onder den naam Pak Wongso, van beroep katjang-verkooper. Zij heeft onder meer geschreven, dat zekere leider van een sociale instelling, die zoo nu en dan katjang-goreng verkoopt, gelden te eigen bate gebruikt. Mevrouw T. H. H., als .beklaagde gehoord, ontkende in haar artikel I een bepaald persoon en in geen.geval den heer WUnhamer te hebben bedoeld. Haar bedoeling was het algemeen belang te dienen door op mogelijke verduisteringen van gelden van sociale vereeniglngen- te wijzen. Op de vraag van den voorzitter waarom zij de woorden katjang-verkooper en leider gebezigd had, antwoordde zij, dat zij dié woorden alleen als voorbeelden had gebruikt. Voorts * bedoelde zij met het woord „kantongin" in haar artikel gewoonweg ,;ontvangen". Het verdere verhoor ging over de werkzaamheden van den heer Wij nhamer en haar verhouding tot hem. _Pe heer Wjfnhampr als 4>nrfrtr ge tuige gehoord, bevestigde zijn aanklacht en toonde met zijn belastingbiljet, aan, dat hij katjang-verkooper van beroep Ls en leider van een stichting voor sociale doeleinden. Nadat nog twee andere getuigen nl. de heeren Saeroen en Ling King TJiang gehoord werden, hield beklaagde haar pleidooi. Hierbij wees zij er op, dat de klacht van den heer Wijnhamer gestimuleerd werd door de „Keng Po", die het artikel heeft overgenomen, waarbij er bovendien op gewezen werd, dat met dien zekeren leider niemand anders bedoeld kon worden dan d« heer Wijnhamer >n vr^rte—door— vreesgevoelens van het publiek, dat bet artikel aanleiding zou kunnen geven tot een onderzoek naar het beheer van de gelden van de andere sociale instellingen. Het is dus als het ware uit het verband gerukt. De landraad zal in dezen Maandag a. s. uitspraak doen.'
V.V.O.-VERGADERING. Prijsstijging en controle aan de orde.
Zaterdagavond 6 April aal de raad van gedelegeerden van het V.V.O. te Bandoeng, samenkomen ter bespreking van enkele belangrijke aangelegenheden, lezen wij in het „A.1.D.". Zoo zal o.m. behandeld worden de kwestie van de stijging der kQsten voor levensonderhoud en In verband hiermede tevens d 3 wijze, waarop controle op de prijsstijging uitgeoefend zal kunnen worden, dit alles naar aanleiding van het schrijven. dat de Oommissie voor Georganiseerd geering heeft doen toekomen. Voorts zal op deze vergadering ter sprake worden gebracht de eisen vertegenwoordiging in den Volskraad van de belangen van het V.V.0.. het~welk-neergelegd zal—worden in een verzoek aan de regeering om bij de eerstkomende Volksraadsverkiezing een vertegenwoordiger te benoemen.
Necrologie.
Blijkens een' A n e t a-telegram uit Makasser is daar na een operatie overleden -Pater C. G. M. Eyk em a n s Cl. CM., missie-overste van de Paters van de Congregatie van het Onbevlekte Hart van' Maria (Scheut-Sparrendaal);