Op het vliegveld van de_ „Wlener- Neustadter Fiugzeugwerke" staan tientallen nieuwe kleine machines opgesteld, hier keurig- in het gj-lid, — dat zijn de kersversche, die nog ingevlogen moeten worden — daar onregelmatig in groepen bijeen — dat zjjn die, welke door de strenge beoordeelaars van het luchtwapen reeds zijn overgenomen, dezer dagen door haar nieuwe meesters worden af gehaald-en door haar element heen naar de vliegvelden achter den „Westwall" of naar de „Duitsche Bocht"* worden gestuurd, waar ze zullen heoben te „f ahren gegen Engeiland", gelijk hef nu wederom populaire Duitsche soldatenlied zegt. Het zijn de in dezen oorlog zoo snel beroemd geworden jachtvliegtuigen van den constructeur prof. Messerschmitt, welke zooeven uit aluminium en andere grondstoffen tot de meest-moderne vernietigingswerktuigen van de weermacht zijn geworden. "■" ■'l;-r' Hoe nietig zien ze er uit, die eenmans-eendekkers! Men zou ze voor ranke sportmachines houden. En toch hebben we zooeven zoo'n uiter. iy k-onschuldig toestelletje op de ; proefschietbaan„_„ meegemaakt.«_Uit j twee mitrailleurs en twee kleine kanonnen spuiten ze hun lood naar de schijf. Dat knettert en knalt, in helsche vereeniging met het brullend : gehuil van den Mercedes-Benz-motor i op hooge toeren zoo werkelijk oorverdoovend, dat men den mond open houdt, om te verhinderen, dat de trommelvliezen in gevaar komen. JSn dan gaat een dezer, nog niet door de officierenvUegers der luchtmacht overgenomen „fabrikneue" venijnige jagers zijn element in.
Na twee minuten is het toestelletje tegen den fletsblauwen hemel al niet meer zichtbaar. Loodrecht haast is het opgestegen, op 2000, 3000 m. gekomen, aan het oog onttrokken, en terwijl men- nog zoekt en speurt, komt het van een zijde, die men, in' het geheel niet had verwacnt, op 30 m hoogte over ons. heen honderdvijftig kilometer is nu zijn snelheid. ; De drie nieuwe fabrieken in Wiener-Neustadt, waarvan ik er zooeven een heb bezocht, leveren de Messerschmittsche jagers al geniimen tijd ~am lauieriden Band" in massaproductie.
In deze nieuwe fabrieken in Wiener-Neustadt —op initiatief van Hermann Gering Juist twee jaar geleden in het leven geroepen — werken „eenige duizenden arbeiders" I (Juiste getallen zyn, naast vele an- I dere details, in oorlogstijd fabrieksgeheim). Een wandeling door deze fabrieksgebouwen is zeer leerrijk. In de eerste plaats valt op, dat jde „gemoedelijke Oostenrijker", van ! wien men steeds aannam, dat hij [zich aan het „Pruisische tempo" nooit wennen zou, er toch aardig" wat van heeft overgenomen. Deze Oostenrijksche arbeiders maken den indruk,'uitstekende werkkrachten te goed geluimd, beleefd, beschaafd.. _En_ ze hebben wel degelijk „tempo". In deze, luchtige, hygiënisch voortreffelijk ingerichte-zalen en "hallen —wordt: koortsachtig gewerkt. De machines, die in drommen uit de fabriekspoorten naar het enorme vliegveld worden getrokken, zien er keurig, en in alle onderdeden verzorgd uit. < Zoo kan men ze ook in andere fabrieken deze „Ostmarkische" productie Is op z'n minst even goed als die van het koelere Noorden. Voor zuik een massale productie is een goede stemming onmisbaar. En die is er blijkbaar. —Jammer- alleen— stormachtige • productie ten slotte vernietiging van mensch en goed als einddoel heeft-en honderdduizenden handen en millioenen tonnen materiaal bindt, die der menschhejd an. ders ten goede zouden komen.
Niet te loochenen is, dat ook hier in deze jonge Oostenrfjksche oorlogsindustrie de menschen blijkbaar worden voortgestuwd door een sterken wil, het onmogelijke na te streven om voor net-eigen vaderland het hoogste aan weerbaarheid te bereiken.
Datzelfde blijkbaar rotsvaste, vertrouwen vond ik hier ook bij de officieren en minderen van het luchtwapen. Men heeft ons in drie dagen tijds. ondanks bet meer dan ongunstige, ijzig-stormachtige weer, dat' een deel van het programma onuitvoerbaar maakte, een blik laten slaan in vrijwel alles, wat met het meestmoderne wapen, de luchtmacht, verband houdt. -• :~V"^
Wiener-Neustadt is namelijk niet alleen een centrum voor de militaire luchtvaart-industrie, maar ook voor de opleiding. Duizenden van dê~bes & Duitsche militaire vliegers, seiners, mecanjciens, waarnemers, luchtafweerkanonniers, weerkundigen enz. komen uit de leerscholen van den „Fliegerhorst Wiener-Neustadt", een goede 40 km. ten zuiden van de hoof dr stad. VHegei-officieren, die In den wereldoorlog hun sporen hebben verdiend, hebben hier de leiding. Het Is in hooge mate belangwekkend, hun, systeem van onderwijs te_ volgen. Het jonge menschenmateriaal, dat onder hun handen komt, wordt gekneed en gezift als wellicht in geen ander-beroep ter wereld. De militaire vliegerij' van thans stelt eischen, die van den soldaat, die er ten slotte aan voldoet een soort „Übermensch." maken.
Ik denk hier aan den snellen Messerschmitt, dien ik zooeven-zijn capriolen in het luchtruim heb zien maken. Daarin zit één enkele man; Straks vliegt hij op leven en dood. Om zulke oogenblikken van bijna bovenmenschelijke spanning te kunnen beleven, moet hij jaren van oefening achter zich hebben. De militaire vliegschool brengt hem ten slotte, als leerling zoo ver, dat alles wat techniek is, tot automatisch handelen is geworde en al zijn aandacht aan de kansen van het gevecht kan worden.gegeven. Maar wat Is daaraan voorafgegaan! Hij heeft op deze schoolbanken gezeten én geleerd, welke types van vliegtuigen de eigen weermacht bezit en die der anderen, wat op het slagveld onder hem geschiedden hoe hij heeft in te grijpen, hoe de oorlogsschepen van den vijand er uit zien, hoe de koopvaardijschepen van derr tegenstander, van den neutralen staat De tactiek op het gevechtsveld moet hij kennen, en ~torj ds techniëE"vaïrzljn eigen wapen. HU moet „blind" kunnen vliegen, meteoroloog zijn en geoefend schutter. En bovendien grondig kenner van alles, wat met de uiterst gecompliceerde machine te maken heeft, die aan hem is toevertrouwd, en "waarin lil) eenzaam zit, ook en vooral in oogenblikken, waarop hem zijn moed en zijn zelfvertrouwen dreigen te verlaten. . - s Daarom kunnen de commandanten dezer luchtvaartscholen geen >,brave jongens" gebruiken, maar alleen waaghalzen, die vermetelheid aan intelligentie paren. En het mag eigenlijk niet verwonderen, dat zulke Jonge kerels wel eens onvoorzkhtigheden begaan, die ons op den vasten grond vaak genoeg gegronde reden geven, in harde woorden uit te vallen. .Het is een zeer hard bedrijf, dat ' vliegen op leven en dood! '
Hier zijn slechts uit honderd indrukken eenige aan te stippen, In nachtelijk duister-zouden we aan den oever van het „Neusiedler-Meer", een binnenzee, die gedeeltelijk Groot-
Duitsch, voor één ander deel Bon-
gaarsch gebied is, nergens grooter diepte dan ongeveer 2 m. beeft en zoo uitgestrekt'is als het meer van Konstanz, de enorme „Bodensee", een oefening in het scherpschieten van ' het luchtafweergeschut meemaken. Men oefent aldus: een militair vliegtuig stijgt in Wiener-Neustadt op en sleept aan een dunnen metalen draad van er-";* monderden meters lengte een met lucht gevulden zak achter zich aan, die eenige tientallen meters lang is. Zoodra het toestel is ontdekt door de stralenbundels van dé tot de battertj van - vier Sj-cmr-af weerkanormen, of van een overeenkomstige batterij van 2 cm. afweermitrailleurs, behoorende zoeklichten, openen d» - geschutrnonden een moorddadig snelvuur op dezen zak en,trachten (welk I een' risico voor ■ het vliegtulgr-maar ook: welk een'zelf vertrouwen, bij de kanonniers!): deze aan. «arden: •te schieten. ■ ' >■•'•'■.' . uw Dit opwindende - avontuur hebben een sneeuwstorm' maakte het onmogelijk—-niet mogen; beleven," maar de baterijen hebben onder vervaarlijk gebrul en geblaf op .geen twintig 'meter. afstand van onze gepijnigde ooren, haar projectielen toch afgeschoten op de kruispunten van hun eigen lichtbundels.
En daarbij hebben wy gelegenheid gehad, de toepassing te zien van een der.meest-ingewlkkelde, maar ook' meest" geniale instrumenten, die eerst Amerikaansche, dan Duitsche' (Zelss) - ingenieurs ooit hebben uitgevonden: de bevel-centrale voor afweergeschut. Acht, tien soldaten zitten hier als het donker Is geworden met zaklantaarns tegen het voorhoofd hebenden, gebogen over hun Instrumenten: leder heeft een andere\ taak.' Nummer één volgt het vijandelijk vliegtuig in zijn geweldigen prismakijker, nummer twee ' controleert dé windsterkte,' nummer drie "de windrichting, nummer vier . de snelheid van den vlieger, nummer vrjf de afwijkingen, nummer zes weer een ander onmisbaar gegeven. En het .wóndertoestel zendt de combinatie van al deze' waarnemingen per kabel naar elk der kanonnen,, zet; die waarnemingen om in witte lichtjes, : die de kanonniers slechts rusteloos met roode schijfjes te volgen en. te" bedekken hebben. Een als slechts roode lichtjes te zien zijn, is het kanon gericht en knalt het in den nachtelrjken hemel, d.en armen vlieger tege-- m0et......
Dit „bevel-toestel" is.: van een perfectie, „een betere zaak waardig". De Jonge soldaten die het bedienen, moeten „onverbruikte krachten" zijn. „Intellectueelen" zijn niet bruikbaar, wel stoere pongens uit den boerenstand of ;ült de:arbeidersklasse, die al hun aandacht op dit ééne doel kunnen ' concentréeren, < niets anders weten van de; wijze, waarop 'hun handgrepen in *' correcties worden omgezet,' en in de hitte van het gevecht • aan niets; anders' denken dan aan hun zeer persoonlijken; kleinen, maar toch; zoo belangrijken (Nadruk, verboden.)
Productie aan den loopenden band inde vliegtuigfabrieken te Wiener-Neustadt.
"Waar de Messerschmitt-jagers hun luchtdoop krijgen. (Van omen Berlijnsch en correspondent.) HET „PRUISISCHE TEMPO”. Weenen, 20 Maart.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
"De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
's-Graventiage, 12 April (A. N. P-). De geruchten, die reeds gisteravond de ronde doen, meldende dat de Duitsche gezant naar Berlijn zou zijn vertrokkenen de Belgische gezant naar Brussel Is teruggekeerd, zUn absoluut onjuist Beide diplomaten bevinden zich nog te Den Haag.
"NEDERLAND. DE DUITSCHE EN BELGISCHE GEZANT. Niet teruggeroepen.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
Den Haag, 12 April , (AnetaJ. In de Tweede Kamer werd het ontwerp inzake de winst-belasting, en het ontwerp betreffende de Militaire Wülems Orde aangenomen.
"TEGEN OORLOGSWINST. Ontwerp aangenomen.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
Parijs, 12 April (Aneta Havas.). Het Oorlogskabinet kwam hedenavond bijeen, onder leiding van Premier Reynaud. Gamelin, Vuillemin en Darlan waren hierby tegenwoordig.——
"FRANKRIJK. Het oorlogskabinet bijeen.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
Rome, 12 April (H a v a s). Verantwoordelijke Italiaansche krijgen spreken op categorische wijze de door Amerikaansche bronnen verspreid? berichten tegen, volgens welke Italiaansche reservisten werden opgeroepen.
"ITALIË. Geen reservisten opgeroepen.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
Ohungking, 12 April (Aneta R.).
Volgens veldberichten convergeeren de Chineesche troepen thans in vrjf colonnes uit het Zuiden, Zuid- Oosten, Westen, Noord-Westen en Noorden op Nanchang.
Het Zuidelijke leger bereikte de plaats Hsiantang, terwijl ten Oosten en ten Westen van Nanchang de Chineesche elementen in een strijd met den vijand zijn gewikkeld.
Een andere afdeeling trekt op naar Ohangkutu, teneinde de Japansche verbindingen naar het Noorden af te snijden.
Het bericht voegt hier aan toe, dat de Chineezen langs den spoorweg tusseben Nanchang en Kiukiang snel vorderen.
"CHINA. DE STRIJD IN MIDDENCHINA. Chineezen marcheeren naar Nanchang.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
iShanghai, 12 April :. (Aneta- Dómei). Tïï&èüs~3
"GEMEENTERAADSVERKIEZING TE SHANGHAI. Geen wijziging.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
Bombay, 12 April.'. (Aneta Rtr.). De - textiel-tarbeidersvereeniglng - ratificeerde het besluit van de stakingscommissie .om de textielstaking te beëindigen.
"KORTE BERICHTEN.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
VAN DE KEIZERLIJKE JAPANSCHE MARINE I heeft de Koninklijke Nederlandsche Marine kort geleden een antieke Japansche wapenrusting ten geschenke gekregen.
"VAN DE KEIZERLIJKE JAPANSCHE MARINE I heeft de Koninklijke Nederlandsche Marine kort geleden een antieke Japansche wapenrusting ten geschenke gekregen.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
Slechts één volksgroep ,van ruim een mflioen zielen, de Joden, is van het lidmaatschap van het. Nationale Front, waarvan het normale burgerlijke bestaan afhankelijk is gemaakt en dat een vereischte is voor benoembaarheid tot elk openbaar ambt in den. meest.., uitgestrekten . zin des woorüs. uitgesloten, en.zoodoende beroofd _van het grootste deel harer burgerrechten.' '._'.■'-"
Wat ruim twee jaren geleden Góga niet gelukt is, toen hij opennjk zqn actie tegen de Joden trachtte door te zetten, hebben thans de Roemeensche regeerders, met volledige terzijde stelling der in 1919 bij de vredesverdragen aangagane verplichtingen, vrijwel geruischloos via het Nationale Front bereikt -
Dat Engeland en Frankrijk, die in 1937 nog krachtig tegen Goga's actie intervenieerden, zich thans geheel afzijdig gehouden hebben van ieder protest tegen de politiek ten opzichte, van de Joodsche minderheid van het van de Joodsche minderheid van het middels door den gegarandeerde Roemenië, is niet het eeniden invloed op dit land. Dat anderzijds ook in Frankrijk in zekere kringen zich een ming ten opzichte van RoemenH* begint baan te breken en het besef schrjnt op te komen, dat dit totalitaire en anti-semietische land, dat zich inwendig volkomen naar Duitsch en" Italiaansch voorbeeld organiseert, mogelijk toch niet de ideale bondgenoot is in den strijd voor de vrijheid, blijkt uit eenige artikelen,-die zoo juist in de seml-officieuse „Politique étrangère" en in de bekende „Revue des Deux Mondes" verschenen. vt-';\:'"> - . ■ ' '- -.
Eerstgenoemd tijdschrift trekt onverbloemd het bestaansrecht van sommige Zuid-Europeesche staten, zóoals deze na den wereldoorlog vol-j gens zekere nationale normen gegrondvest zijn, In twijfel, terwijl in de „Revue des Deux Mondes" ' "een uitvoerig en enthousiast loflied gezongen wordt op de Habsburgers en de oude Donaumonarchie. het ■ „Arcadie" der nationaliteiten en het volledig herstel van dit „prachtige bouwwerk" bepleit wordt Dat de Roemeensche regeering zich vrrj onverschillig betoont voor de reacties, 'die haar politiek te Londen en Parijs verwerken, terwin rtt anriw"ZQos haaf betrekkingen tot Berlij n en Rome angstvallig cultiveert mn»e behalve aan haar afkeer van de' democratische beginselen ook gemóti-, veerd worden door de twijfelachtige waarde van de j Engelsch-Fransche garantie. . Zeer zeker -zullen de Geallieerden er goed aan doen geen groote verwachtingen op- Roemenië=te=:beu«enir dat niet meer zooals vroeger tegen zijn, wil, maar nu meer en meer welbewust zijn weg in het Duitsche vaarwater schijnt te zoeken. Dat het aldus een zekere beschutting zal vinden tegen Hongaarsche én Russische aspiraties, > schijnt geen ijdele hoop meerte zrjn. ".^B^fe^
"Alleen de Joden uitgesloten.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
Slotkoersen. ' New-Yorfr. T 2 April (A ne t a). rortge heden SheUünlon. • - 12% IV ü~. S. Steel 62% 82% Anaconda 31% 30% Corp. of Ddawar* „gl% 80% Int. Wckel 32% 32*4 Union Paclflc 87'/» 98*4 General Hectrie __. 39 3»% Standard 7% .' 7% Genèral Motors . biia 54% Montgomery Ward 52%, 52 Kennecott 37r« 37% Standard
"EFFECTENBEURS TE NEW-YORK.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
Stockholm, 11 April (Reuter). Dynamiet wordt gebruikt om bomvrije schuilplaatsen in de rotsen te maken en voortdurend wordt het geluid van ontploffingen gehoord. Stockholm was gisteravond niet verduisterd, doch voorbereidingen van allerlei soort worden getroffen om aan alle eventualiteiten het hoofd te kunnen bieden. Gisteren stroomden den geheelen dag de reservisten naar de kazernes. "' Het geen concrete stappen zijn gedaan ten aanzien van Zweden. Men meent hier echter, dat dit geenszins de mogelijkheid uitsluit, dat Duitschland concessies wenscht te verkrijgen, in het bizonder wat betreft het mogelijke gebruik der Zweedsche spoorwegen. In welingelichte kringen in de Zweedsche hoofdstad wordt' verklaard, dat de „kwestie van Duitsche eisenen aan Zweden zich • nog niet heeft voorgedaan, doch dat Zweden in' elk geval vastbesloten is zijn onafhankelijkheid en de onaantastbaarheid van zrjn gebied te verdedigen".
"ZWEDEN. VERSCHILLENDE VOOR ZORGEN. Schuilplaatsen in de rotsen.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
Een medewerker schrijft aan het .Vaderland":
Hoewel sinds den moord op Calinescu en het hierna onder de IJzeren Garde aangerichte bloedbad nog nauwelijks! zes. maanden verstreken zijn, komt het bericht uit Boekarest, dat de regeering een verzoening met de Garde tot stand heeft gebracht en niets haar opneming in het Nationale Front meer in den weg staat, eenigszlns als een verrassing.
'. Nadat Calinescu's opvolger, Argetoianu, de vervolging der Garde nog meedoogenloos had voortgezet, bleek weldra, dat de sinds November wederom aan bet bevind gekomen minister-president Taturescu, die, hoewel van liberalen huize, ook tijdens zijn vorige ambtsperiode zijn sympathieën voor de rechts-extremistische partijen nimmer verheelde en dank zij wien Codreanu indertijd de kans kreeg de IJzeren Garde tot een groote politieke organisatie te ontwikkelen, ook nu weer steun zocht bij de na-
tionalisten van diverse pluimage en een accoord met de Garde nastreefde
De onlang» door Tjatawwti trtt stand gebrachte reorganisatie van het Nationale Fruutr waarhy aan eerr groot aantal aanhangers van Valda : en Goga-Cuza leidende posten werden afgestaan, terwijl Valda zelf tot president van, het Front benoemd werd en de onde Cuza, die te Boekarest den eeretitel van „patriarch van het antisemieösmer heeft- verworven, in den kroonraad werd opgenomen, maakte het duidelijk, dat Tatarescu thans definitief met de Bratianu's en de liberale' beginselen gebroken had' en bezig was onder, de vlag van het_Nationale Front een autoritair bewind der uiterst-rechtsche en anti-semietische elementen te installeeren. De nog ontbrekende sluitsteen is nu door de verzoening met de Garde aan dit bouwsel toegevoerd. '
—:Of - inderdaad' de' Garde, , dertljd meer dan een millloen stemmen op zich wist te' vereenigen, door haar toetreding; tot het Nationale Pront de positie der regeering Tatarescu zal versterken, blijft inmiddels nog een open vraag.' >——7— -(
Tatarescu.
"WENDING IN ROEMENIE. Tatarescu breekt met de liberale beginselen; de IJzeren Garde in het Nationale front opgenomen. NAUWER BETREKKINGEN MET DUITSCHLAND WEN ITALIË.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
Amsterdam, 12 April (A n e t a). Amsterdam/Batavia * •• .:*■ .. Middenkoers 100% bieden __ i 100% _— Amsterdam/Londen' '.',-' 6-66 Amsterdam/New-York V' IJW/m Amsterdam/Parijs 3.78 Amsterdam/Berlijn . .73.80 Prolongatie '.;. '-;",• . -■'/■>*'■ 2%
"Financiën en Handel Cross-rates.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010
Openingskoersen. 'Amsterdam, . 11 April 12 Aprü.> 3* mdlS - 84% MK Vorstenl. C. M. 93 ;• » .. N. H.M.eert. 86 — ,87: DeU Bat. Rubber Mtf. I4J 143' M. I. HltnrtrirtTllc : 10216 UB Philips 121 117 ••'- .tmilever 8» 87%* Xoninküjke Olie 232% 221 J. C. J. L. . 115%; U3K '■ . Scheepvaart Unie 11354 ■ 11374 (H. V. A. 389 373 'N. I. Spoorw. Mtf. 48 48 'Amsterdam Rubber 183 . 181%''.'•-' peil Mij. 194 189*4' 'Alfc Exploratie . 67 56% JTn. Paclflc eert gew. • aandeden 74% T 6 Shell Unlon 974 97C iV. 8. Steel 47% 46S"r Oeneral Motors 40% 40%' :. Xennecofct Copper ■ ~.28% 28 Anaconda Copper 23% 23%* .'■.'■ ■ \ Slotkoersen. Amsterdam.' ü April 12 April, r 3% Red. Leen. 1936 98 «o 3 (3741% ld. 1938 83 83 3% Ind. Leen. 1937 omg. 83 ' 3% ld. "37=A '-.. 8254" «%- 674% Ybunrunet VJ ffmtfc.»Kg/bt A'dam Eank 9» 89% •Incasso Bank ■- 81 g/b. 80 Wederf. Bank, eert. 130 . - lis Koloniale Bank 155 155 -Rott/Bank Verg. 91g/b. 90%* <*avasehe Bank 2157 J 216 :N. I. Stampt» Mtf.. 71 g/b. 71r/b. N. H. M.. eert. 88 85 Handelsbank- 103gV». IMjc/b.i ?--y>;£:»_ asotyn. 371% . Jata cuttnur 221 > 220 " X. I. S.U. 211 305 Ver. Vorsten! CU. 95g/h, 92**.» Michlels AmoJd 143 14ï'4 Soerowinangoen ' 139% 139% Bodjong Datar ong. 112 , Rubber 18374 g/h. UOÜ? Bandar Rubber .146 j 141%' Bastlam aribw ong OeU Bat. Rubber 150 140.. Sumatca Rubber 157% 156 ... Vfco '133% 131 Wiasumatra 163 , 1827? Arendsburg ong. ■', eng, . Senembah 13?" *us ._,:.Dea.MÖ.- _--—-:ij»--- ,W%- DeU Bat Tabak 12S%' I2savb. C. M. Oostkust 110% 100% OandasoH 87 ong. Malabar Elft 223 ong. Pangheotan onj. eng. PPasir Nangka ong. ong. - TelagaPatengan 113 ong. Xcomkltjke OHe» ■ 226 g/T. 221 JTarakan ong. 366 Silliton, 2e. rubr. 370 eng. ~ Alg. Exploratie , - 56 56 Bengkalis ong. eng. ' : Redjang Lebong 55 ong. '1 ; Zuid-Bantam ong. ong. A. K. ü. 41% 39% r/t FoUce 261 257f/a. 1 ; Lerer Broth, pref 92% 90 g/L PfaiHp» 120% f/L 114% , Unilevcr 90 g/l. 8774.' i Bonramü 156 15674' Tntematio 163 168 ; Jaramit 63 ■ 601. } Lindeteres 167 163 ï*M Nat. Bezit Gas MjL 213 211% Rat. Bezit Anlem 216 215 . A C. J. L. 117 g/L 114 -:T£. P. 14. . 197% 190%* Sera. Stoomboot Pr. 201 g/b." 200 g/b. Schv. Unie 11374 g/b. 113g/u.;~ Malang Tram ong. - ong. ; "-"•-' I>, Sem. Cheribon 12% o. 12% <«a' Sem. Joana .674 67* Serajoedal Tram ong ong. .-3515 N. L S. 48%" on?. DeUspoor 80% 80 Clt- Serrlca . 4V» 3»/, Pref. Cltfcs 45% 44%, ■: Shell tmkw «VMg/L a% Pret. Shell 73»/,, eng. I Conünental OU 1774 17%7 TkJe Water Oü g%g/L »»/„i/L l O. a Steel "V . 47% - «"/» ' • Bethlehem Steel 60% 60% Repoblfc Steel 17% g/L 16% g/L Am er. Smelting 39"* A« 39% • Anaconda Copper 23% g/L . 23% g/l. Kennecott Copper 28'/,, 28% g/L Int- Nickel 24»/„ 23% Genera! Motors 40"/»- 40",'-?/b. Chrjsler eorp. , _ 65% 64% g/o. » Hudaon Motor 474 «*/» , TJn. Paclflc Raflvar 1* 76 General Electrfc . 29*/„ 29'/» ' — Montg. Wacd 40% g/b. 3BH g/V Standard Brands SV„ .574 g/b. j -; - Corporate Trust ong. eng. Prolongatie 2% 2% Dupont de Nemours 146 b. 146 Radio Corp. of Am. 4% g/L „ 4"/» - Un. State» Rubber 37%'. 2774 "" Atchlson Topeka 18*/» - 17% ' Canadlan Paeific 4V„g/b. 4 g/b. Psyl»anlaiaU-»a7 U%g/L 17»/Mg/b. ■ Southern Paeific 16»/» W/m Stand. OU of New Jersey s 33% 3* ' ' •Soeony Vacuüm 9"/» 9%" •*: United Alrcraft 36% 36%5/fc * North Am. AviaUon 18u/,*/b. 1774g/b. Curtisa Wright 874 9% Douglas,Atrcraft - 64% 6474' Greyhound Corp. 1274 1274 r' Alg. Ned. Aand. Depot 397'.i 335 Alg. Ned. Beleg. Depot 410 40774" / Btaon 534 530 Robeco 90 ong, 4%.Ned. Leen. 1940 H ex-beL lacfliteit KV» SWigfl. 4% Ned. Leen. 1940 H ■ -V.: . met beL faciliteit 9674 C '95% . ' Do beurs was kalm, er trad een algemeene reactie in. In verband met de onzekerheid in de internationale politiek. .-Amerikanen lagen wor het meerendeel iets luier, er was een geringe affaire in Staal en Anaconda. Ned. otol. en Indië waren gedrukt. Frankrijk was prijsfaoudend, vrijwel onhandelbaar. Brazilianen lagen verdeeld.
"AMSTERDAMSCHE KOERSEN.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/04/13 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 21-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176747:mpeg21:p010