Londen, 2 October (Reuter). De minister voor de vliegtuigproductie,. Lord Beaverbrook, onthulde heden, dat de Royal Air Force thans in de Vereenigde . Staten gebouwde Brewster-jachtvllegtulgen in gebruik heeft, terwijl ook . nieuwe Douglas DB-17-boramenwerpers en Curtiss-Jachtvllegtuigen In Engeland zijn gearriveerd en reeds in actie zijn. i — Lord Beaverbrook verklaarde, dat de kwaliteiten dezer vliegtuigen ten zeerste door de vliegers der R.AF. worden geprezen. HU voegde hieraan toe, dat zij vergeleken kunnen worden met de beste Britsche vliegtuigen.
De Indische courant
- 03-10-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Indische courant
- Datum
- 03-10-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [ s.n.]
- Plaats van uitgave
- Soerabaia
- PPN
- 044787111
- Verschijningsperiode
- 1921
- Periode gedigitaliseerd
- 1921-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenku DP IC/40-1
- Nummer
- 16
- Jaargang
- 20
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
BREWSTER-, ACHTVLIEGTUIGEN. R.A.F. heeft ze in gebruik
BRITSCH-INDIË. DE DEFENCE OF INDIA ACT. Japansche monnik gearresteerd.
-Patna, 2 October (Reuter). De Japansch-Boeddhistische monnik Maruyama werd wegens overtreding van de bepalingen van de Defence of India Act gearresteerd. L. ■ Maruyama vertoefde reeds ongeveer vijf jaar In Britsch-Indië. Hij was de leider van verscheidene Boeddhistische good-will-missies, die de laatste jaren naar jaar lij ksche bijeenkomsten van het Britsen-Indische nationale congres werden gezonden.
Een overzicht van de situatie in Noord-Afrika. Het tooneel der volgende groote krachtmeting. VOORTEEKENEN VAN EEN SPOEDIGE ACTIE. TROEPENCONCENTRATIES.
Londen, 2 October (Reuter). Van gezaghebbende zijde te Londen werd heden een overzicht gegeven van de situatie-in Noord-Afrika, dat — nu, de plannen voor een inval in Engeland uitgesteld schijnen te zijn — mogelijk.het tooneel zal worden van de volgende groote krachtmeting. Voor het oogenbllk ontplooien de tegenstanders hun linies en voeren patrouillediensten uit, doch er zrjn duidelijke voorteekenen van een spoedige actie. In Lyblë bouwen de Italianen geleidelijk stellingen op rondom Sidi El Barrani en in Zuidelijke richting langs de kust in de kustvlakte. Zij hebben ook een aanvang gemaakt met den aanleg van. kampen en van vooruitgeschoven posten. . - __'_. ■ i r"".- C.U Lillïllili^fl»»■ Meer naar het Zuiden hebben eenlge bewegingen plaatsgehad in de richting van Jirabus, vanwaar wegen naar de Sewa-oase loopen. Van daaruit zouden kleine . afdeellngen kunnen oprukken in de richting van Matruh, doch het terrein is daar zeer slecht en de aanvoer van voorraden zou met groote moeilijkheden gepaard gaan. Aan--de grens van den Soedan — een ander belangrijk punt — hebben ook troepenconcentraties plaatsgehad, de voornaamste te Kassaila, welke plaats gelegen is aan de spoorlijn, die naar Port Soedan in het Noorden en naar Khartoem in het Zuiden leidt. Tot dusverre hebben geen bewegingen in Westelijke richting plaatsgehad, met uitzondering van patrouilles. De Italianen bevinden zich nog steeds in de nabijheid van Buna en patrouilles opereeren zoowel In dit gebied als meer naar het Westen in de nabijheid van het Rudolfmeer. Momenteel Waagt men zich met groote belangstelling af of er eenige waarheid schuilt in de berichten over Duitsche troepenbewegingen door Italië. Hierover is men in gezaghebbende kringen te Londen zeer vaag'. ■. ... _„, , Geen bevestiging — zoo verklaart men in bedoelde kringen — is beschikbaar van deze berichten, doch men is van meening, dat er geen enkele geldige reden bestaat om aan te nemen, dat de berichten niet juist zijn, daar er weinig twijfel bestaat, dat de Dultschers, de dapperheid van hun fascistische strijdmakkers wantrouwend, hun als oudsten deelgenooten van de as bevelen geven en de leiding over de operaties op zich nemen.
Wederom gefaald.
Het ministerie van Luchtvaart meldt, dat ook eenige bommen zijn uitgeworpen boven afgelegen punten In Zuid-West-Engeland en Zuld- Wales en in het graafschap Essex; slechts geringe schade werd aangericht, terwijl tot dusverre "ook maar enkele slachtoffers zijn gemeld. Wanneer de Duitsche luchtmacht gehoopt zou hebben de met de verdediging van de lucht boven Engeland belaste Jachtvliegtuigen af te matten met de heden ondernomen aanvallen — een van de voornaamste doeleinden, van de bezoeken, die de Duitsche toestellen tusschen hun massa-aanvallen 'in aan"Engeland brengen — , schijnt het, dat zij wederom gefaald heeft. Eeriige van de aanvallende Duitsche vliegtuigen, die maakten dat heden in het district Groot-Londen zes maal . het luchtalarm-signaal moest worden gegeven, werden boven het East-End-district door Britsche jachtvliegtuigen aangevallen. Wakers op de daken van gebouwen In de City aanschouwden het hoogtepunt van den strijd. De Britsche Jachtvliegtuigen omringden de vijandelijke toestellen, dreven ze door verschillende manoeuvres als schapen * bij elkander en vielen de Duitschers vervolgens van voren en van achteren aan. De vijandelijke machines vluchtten daarop in de richting van de kust van Kent. Drie van een aanval op het binnenland van Engeland terugkeerende Messerschmitt-Jachtvliegtuigen scheidden zich van hun: formatie af en voerden dulkvluchtaanvallen op'treilers ter hoogte van de Zuid-Oostkust van Engeland, die zij met hun machinegeweren beschoten, uit. Vervolgens trachtten de Messerschmltts een ballon-versperring aan te vallen, doch zij werden door het vuren van de luchtdoel-artillerie verdreven. De treilers begonnen in een zigzagkoers te Varen, toen ztj werden aangevallen. '''■:■'' ';:s.;""-';■";-.•,'
Wat eens 'de lichtstad was.
Londen, 2 October (R eut e r). Een correspondent van de „Associated Press" te Parijs geeft een bschrijving van de treurige toestanden in wat eens de lichtstad was. Hij verklaart, dat de rantsoeneering streng in acht wordt genomen, zelfs in de restaurants en dat de voedselvoorziening zeer slecht is. De fabrieken werken, doch het is de vraag, hoe lang de arbeiders het zullen kunnen volhouden bij de slechte voeding, die zij krijgen. Er is te Parijs geen benzine verkrijgbaar en een ieder moet 'gebruik maken van de fiets, de tram of de metro. Parijs is_seheel van hét onbezette Frankrijk en van de buitenwereld afgesneden. Wat den oorlog betreft, ontvangt men te Parijs slechts berichten via Vichy, welke de situatie weergeven, gezien door een Duitschen bfll, daar de Duitsche propaganda scherp toezicht houdt op de Fransche pers.
ANTI-JOODSCHE WETTEN INGEVOERD. Registratie van Joden en vreemdelingen.
Londen, 2 Uit Vlchy wordt vernomen, dat volgens een gisteren door de Duitsche autoriteiten In het bezette gedeelte van Frankrijk uitgegeven verklaring aldaar de antlrJoodsche wetten van (Neurenberg zullen worden ingevoerd. De Duitsche autoriteiten beweren, dat dit geschiedt ingevolge de verzoeken van duizenden Franschen. De Joden in het bezette gebied mogen niet naar hunne haardsteden terugkeeren. Alle Joden moeten binnen 3 weken geregistreerd zijn.. Volgens een ander bericht 'uit Vlchy zullen alle vreemdelingen tusschen J 8 en 55 Jaar in het onbezette deel van Frankrijk worden geregistreerd en tewerk.gesteld, zonder hiervoor betaling te ontvangen. ,
MUSSERT OP ’T STOEPJE HITLER ONTEVREDEN OVER DE NEDERLANDERS. Een pertinente ontkenning.
Londen, • Z October (A. N. P.). Het officieele Italiaansche nieuws-agentschap Stefani meldt uit Amsterdam, dat Mussert de vorige week door Ilitler is ontvangen. De „Telegraaf," voegt hieraan toe, dat men vermoedt dat Mussert bij Hitler voor de onafhankelijkheid van Nederland na den oorlog- pleitte. Volgens den Berlijnschen corrcs. pondent van de „Associated Fress" werd. Mussert bij Hitler ontboden, omdat de. Duitschers ontevreden zijn over den toestand in Nederland, waar de bevolking onophoudelijk blijk geeft van een vijandige gezindheid. _ De correspondent te New-York van de „Daily Telegraph" meldt: „Nederland welks steden zijn gebombar- < deerd waaraan zijn broodwinning is ontnomen en dat stelselmatig van zijn voedselvoorraden wordt beroofd, hoopt en bidt dat eenmaal de dag van de wraak zal aanbreken". De „Manchester Guardian" publiceerde een hoofdartikel, waarin 't blad wijst op den door de Duitsche pers ' gegeven uitleg van de bewering, dat Nederland moet deelnemen aan de „nieuwe orde in Europa", door .den ruil van landbouw.producten . tegen Duitsche fabrikaten, „dat wil zeggen", vult de ~Manchester Guardian" dezen uitleg aan, „Nederland moet het lot Tan Polen en Tsjecho. Slowakije deelen; het moet genoegen nemen met de plaats in de Europee. sche economie, die Duitschland het best dient". Na de door de Duitschers genomen dwangmaatregelen, om Nëderlandsche werkkrachten in Duitschland te kunnen gebruiken, in herinnering te hebben gebracht, besluit het blad met de opmerking: „Nederland, dat aldus behandeld wordt, had geen geschil met Duitschland. Zijn eenige misdaad was, dat het zich verdedigde, toen het werd aangevallen. Doch Duitschland heeft een andere grief, die tot uiting komt in de klacht van een Duitschen ambte. naar, namelijk dat de Ne. derlanders pertinent ontkennen van Duit. sche afkomst te zij n en voortgaan met te gelooven, dat hei vroegere bewind in Nederland weer zal kunnen worden ingesteld. Wie niet trotsch en dankbaar is, wanneer hij door de Duitschers als verwant j wordt begroet, moet daarvoor maar het verdiende loon krijgen."
Een nieuwe „dictator.”
Londen, 2 Octï (U nll ed P r e s s). Met de benoeming van Admiraal Sir Edward Evans tot schuilplaatsendictator" voor Groot-Londen wordt het sociale programma voor de Engélsche hoodstad, dat iets scheen te stagneeren, nieuw leven ingeblazen. Men verwacht dat ,JEvans of the Broke" veel van- de scherpte zal weten weg te nemen, welke de critieken op de schuilplaatsen-politiek der regeering kenmerkt.
Tezamen met. Sir. Warren Fisher, coördinator voor het herstel der verbindingen, het vernielings- en opruimtngswerk en Harry, Wfflin, „dictator der dakloozen", zal Sir Edward Evans tot taak hebben de levens van 9 millioen zielen aan te passen aan de omstandigheden, die hun door de nachtbommenwerpers worden opgedrongen. .
Het dringendste probleem, waarvoor Sir Edward zich gesteld zal zien, betreft den onmiddellijken aanleg van diepe schuilplaatsen met voldoende slaapgelegenheid, verwarming, sanitaire installaties en ventilatie om de Londenaars door den komenden winter te brengen.
Algemeen wordt verwacht, dat er binnen \ enkele weken ondergrondsche slaapgelegenheid zal zijn voor 3 millloen personen.
Geruststellend nieuws.
Londen, ,2 October (Reuter). Een medewerker van Reuter schrijft: ~Het nieuws van het hoofdkwartier van generaal Wavell in het Midden. Oosten blijft geruststellend lulden. Aan het Egyptische front zijn de op het gebied van de gemotoriseerde cavalerie en uitstekende Infanterie voor de frontlinie reeds sterke, onder zijn bevel' staande troepen, thans versterkt met contingenten ? Australische soldaten. Voorts meldt men dat zijn in Kenya staande Zuid-Afrikaansche troepen- thans ten Zuiden van de grens met Ethiopië over een afstand van ongeveer 800 km. langs verbindingslijnen hebben stelling genomen.' In Oeganda en den Soedan zijn de voornaamste wegen naar uit militair oogpunt belangrijke doelen thans goed verdedigd. Het Itallaansche leger in Libyë, onder maarschalk Qrazianl, is een twee weken geleden te Sidi Barrani te* gengehouden. In de afgeloopen weken zijn de troepen onder maarschalk Grazianl door Brltsche vliegtuigen te Bengasf en Tobroek —■ twee voor ds Italianen van - vitaal belang zijnde marlne-bases -— aangevallen. * :?*"! Bardla en de weg naar Buqbuq zijn door de Brltsche vloot beschoten en belangrijke vliegvelden, waaronder dat te Marawa, ontvingen niet verwachte aandacht van de Blenhelmbommenwerpefsj-wler actie-radius en weerstandsvermogen een onaangename verrassing voor de Italianen beteekenden. , ' De Zuid-Afrikaan sche vliegtuigen blijven hun aanvallen op .de verre van onuitputtelijk zijnde opslagplaatsen van benzine en ammunitie in Ethiopië en Itallaansch-Somaliland voortzetten. Laatstgenoemde operaties staan in nauw verband met hetgeen in Egypte gebeurt. Ethiopië, waar zich een groot aantal Itallaansche troepen bevindt. Is afgesneden. De verdediging van Egypte is veel sterker geworden. . De Britsche vloot In de Middellandsche Zee en de Royal Air Force opereeren boven het geheelè Midden. Oosten; in de afgeloopen weken heeft de Britsche luchtmacht in dit gebied versterkingen. ontvangen.
Aden voor de 32ste maal gebombardeerd.
Aden, 2 October (Reuter). Giste, ren hebben Italiaansche vliegtuigen hun 32sten luchtaanval op Aden trachten uit te voeren. Schade is niet aangericht. Slechts een vijandelijk vliegtuig slaagde er in tot boven de stad door te dringen, doch het werd daarop door het vaur van de In de haven van Aden liggende oorlogsschepen gedwongen op zoo'n groote hoogte te gaan vliegen, dat de bommen, die het toestel uitwierp, geen schade aanrichtten. Een Brltsch jachtvliegtuig beschoot het Italiaansche toestel met zijn machinegeweren; het laatste, wat van den Italiaan werd gezien, was dat hij, met rook uit de machine komend, omlaag dook. Bij slechts 16 gelegenheden zijn Italiaansche vliegtuigen erin geslaagd Aden zelf te bereiken, waarbij niet meer dan 17 personen werden gedood; De voornaamste doelen op het land hebben In het geheel niet geleden.
GROOT-BRITTANNIË. HET OORLOGSKABINET.
Wijzigingen te verwachten. Londen, 2 Oct. (Aneta Reuter). De' parlementaire correspondent van.de „Press Association" schrijft dat er reden is om aan te nemen, dat zeer binnenkort wijzigingen In het oorlogskabinet en andere departementen van de regeering zullen worden bekendgemaakt. De correspondent verwacht, 'dat het aftreden van Chamberlain om gezondheidsredenen zeer binnenkort zal worden bekendgemaakt. Hierdoor zou een vacature ontstaan in het oorlogskabinet en het zou volgens den correspondent geen verbazing behoeven te wekken, indien Ernest Bevin den post van minister van Arbeid ruilt voor een portefeuille met minder verantwoordelijkheid, doch meer gelegenheid om zijn krachten te ontplooien. Er is eenige reden om aan te nemen dat Lord Ilalifax in de regeering zal blijven, en daar Lord Beaverbrook reeds lid is van het oorlogskabmet. zal hij waarschijnlijk ook zijn huldigen post blijven bekleeden. Sommige goede beoordeelaars verwachten, dat Duff Cooper het ministerie van Voorlichting zal verlaten om minister van Oorlog te worden, In welk geval voor Eden ongetwijfeld een andere portefeuille wordt bestemd, mogelijk het ministerie van Bevoorrading.
IERLAND. DE „VESTVARD” GETORPEDEERD. De 21 overlevenden in lerland aangekomen.
Londen, 2 October , (Reuter). Koud, vermoeid en hongerig na vier dagen en vier nachten in een open boot te hebben doorgebracht arriveerden heden 21 leden van de bemanning van het Noorsche s.s. „Vestvard" in een haven aan de Westkust van lerland. De „Vestvard" werd Vrijdag J.l. ter hoogte van de Hebriden getorpede.erd en was binnen tien minuten gezonken. De gezagvoerder vertelde, dat twee torpedo's op zijn schip waren afgevuurd. De eerste torpedo trof het schip en toen de bemanning In de booten had plaatsgenomen werd een dezer door de tweede torpedo getroffen. De 21 overlevenden — de totale bemanning bestond uit 29 konpen — zetten in de sloepen koers naar de lersche kust, doch er gingen vier dagen en vier nachten voorbij voordat zij deze bereikten. De hoofdwerktuigkundige verklaarde, dat hij in December j.l. reeds eenmaal was getorpedeerd, doch dat hij niet voornemens was het varen op te geven.
FRANKRIJK. DE SLAG BIJ DAKAR. De torpedobootjager „Audacieux” beschadigd.
Vichy, 2. Oct. (Un. Press). Officieel werd bekend gemaakt, dat tijdens den jongsten slag bij Dakar de torpedobootjager „Audacieux" zwaar beschadigd werd en aan de kust werd gezet. Het aantal slachtoffers werd niet bekend gemaakt.
Vijandelij'ke escadrilles opgevangen.
Londen,' 2 October (Reuter). Hedenavond werd officieel verklaard dat Britsche Jachtvliegtuigen, die hun heidhaftigen strijd voor de ver. dediging van Londen tegen overdag uitgevoerde vijandelijke iuchtaanvallen blijven voortzetten, „verscheidene escadrilles", vijandelijke vliegtuigen, die heden, den gehelen dag door, reeksen aanvallen op de Britsche hoofdstad hebben uitgevoerd, opvingen. De formaties van de aanvallende toestellen werden verbroken. In een heden door het ministerie van Luchtvaart uitgegeven communiqué wordt verklaard dat slechts enkele van de aanvallende formaties vijandelijke vliegtuigen — wier aantal niet-officieel in totaal op meer dan 200 wordt ge'schat — er In geslaagd zijn, tot het district Londen door te dringen Hieraan wordt toegevoegd, dat uit de ontvangen rapporten blijkt dat, waar bommen werden uitgeworpen, slechts geringe schade werd aangericht en ook maar'.enkev Ie slachtoffers te betreuren vielen. Onder de slachtoffers bevinden" zich echter eenigedooden. ; Men onthult, dat eenlge van de aanvallende Duitsché vliegtuigen zoowel tijdens de heen-, als tijdens 'de terugvlucht bommen op aan de kust van Kent geleden steden hébben uitgeworpen. Deze fase van de heden door den vijand uitgevoerde luchtaanvallen begon te ongeveer 03.00 G.M.T. • Eerder op den dag waren door afzonderlijk vliegende vijandelijke toestellen verscheidene aanvallen van korten duur uitgevoerd. De Dultschë machines verschenen niet alleen boven de Zuid-, doch ook boven de Oostkust van Engeland.
SENEGAL De Koloniale Raad opgeheven.
Parijs, 2 October, (U.P.). Maarschalk Pétaln hief den Kolonialen Raad van Senegal op. Het geheele bestuur van" Senegal is thans toevertrouwd aan den gouverneur-generaal en de militaire autoriteiten.
De R.A.F. boekte te Sterkrade een voltreffer op een groote oliefabriek. Een spoor van zware ontploffingen. De Duitschers verloren weer minstens negen toestellen. OOK BERLIJN HAD DE AANDACHT.
Londen, 2 October (Reuter). De Nieuwsdienst van het ministerie van Luchtvaart meldt: ~Een groote zwarte rookkolom bleef hangen boven bet doel, toen de bommenwerpers van de R.A.F. van Sterkrade, waar op een groote oliefabriek een voltreffer werd geboekt, wegvlogen. Een spoor van zware ontploffingen en branden — welke tot op 100 kilo* meter afstand zichtbaar was — zich uitstrekkend langs de Roer en Rijnland tot Berlijn, hielp de elkander opvolgende golven bommenwerpers hun doelen te vinden. In Berlijn werd de aandacht voornamelijk besteed aan de Noord.Westelijke voorstad, waar fabrieken voor de vervaardiging van zware machinerieën gevestigd zijn. In dit district hadden vreeseujke ontploffingen plaats en alle bommen vielen in het doelengebied. , •
TWEE FRANSCHEN TE ANTIGUA AANGEHOUDEN. Zij hadden verboden voorwerpen bij zich.
Antigua (Bovenwindsche Eilanden), 2 Oct. (Reuter). De vroegere gouverneur van den Franschen Kolonialen Dienst, Carde, en de ex-admlnlslrateur van denzeifden dienst. Revoil, werden te Antigua aangehouden, toen- zij aldaar met een vliegtuig van*de-Pan American Airways arriveerden naar Miami, komer»de van Martlnlque. "Verklaard wordt, dat zij in het bezit waren van bepaalde voorwerpen, in strijd met de defensiebepa. lingen. ■
RUSLAND. VON RIBBENTROP NAAR MOSKOU. Rusland blijft neutraal.
Moskou, 2 October (Reuter). Ofschoon te Moskou berichten werden ontvangen, dat men veronderstelt dat Von Ribbentrop uit Berlijn in de Sovjet-Russische hoofdstad zal aankomen, kon in officieele kringen te Moskou geen bevestiging van zijn aanwezigheid worden verkregen. _
De moed der Londensche burgerbevolking.
Londen, 2 October (Reuter). Steeds meer bewijzen worden geleverd van den moed die door de Londensche! burgerbevolking tijdens de-nachtelijke luchtaanvallen aan den dag wordt gelegd. Een groep van 200 mannen, vrouwen en kinderen,'die gewoon zijn eiken nacht dekking te zoeken in een kelder onder een bibliotheek in het East End, heeft intelligentieproeven georganiseerd. Ondanks het gebulder van het geschut gaan zij'met deze proeven voort, Ook hebben zrj een 'Ohristmas-club georganiseerd. Een groote groep mannen en vrouwen, wonende in een Noordelijk district van Londen, verliet in den afgeloopen nacht haar schuilplaatsen om de branden te bestrijden, die veroorzaakt werden door uit „broodmandjes" uitgeworpen brandbommen. Zij gebruikten zand, afkomstig van een In aanbouw zijnde schuilplaats en slaagden erin verscheidene branden te blusschen.
De offideele verlieslijst.
Londen, 2 Oct; (Anetèr Reuter). Het ministerie van Luchtvaart verklaarde, dat tot dusver ontvangen berichten aantoonen, dat 9 vijandelijke vliegtuigen werden vernietigd; 1 Britsche jager wordt vermist.::; va.- ,yv
DUITSCHLANDS LEERTEKORT. PARADEPAS MET HOUTEN SCHOEISEL Alle olie uit de bezette landen opgebruikt.
Londen, 2 October (Reuter). Het tekort aan leder in Duitschland is zoo groot, dat de leden van de S.A. thans hun paradepas moeten uitvoeren in houten schoeisel. Dit is een van de voorbeelden van de grondstoffenschaarschte in Duitschland, welke door den minister voor de Economische Oorlogvoering, Hugh Dalton, in een redevoering. te Londen werden aangehaald. Voorts is er een tekort aan olie, „hoewel nog niet zoo groot als ik wel zou willen", ijzer-alliages, rubber, lood, koper en textiel-grondstoffen. Het tekort aan deze . grondstoffen wordt steeds grooter. De minister toonde een stuk geïsoleerd draad, afkomstig uit een omlaag geschoten Duitsch vliegtuig. Het was geïsoleerd met glazen kraaltjes, hetgeen volgens hem lang niet zoo afdoende is als rubber-isolatie. Er zijn aanwijzingen, dat de Duitsch ers reeds practisch alle olie hebben* opgebruikt, die zij uit de bezette landen hebben geroofd, zoodat zij thans even ver zijn als voor den inval, behalve dan dat zij de overweldigde landen in zekere mate van olie moeten voorzien, teneinde te voorkomen, dat hun economische leven geheel tot stilstand zou komen. Duitschland moet dezen landen olie leveren uit zijn eigen fabrieken, waar synthetische olie wordt vervaardigd, of olie invoeren, uit Rusland en Roemenië, vanwaar zij minder krijgen dan zij hadden gehoopt. Het tekort aan olie tep gevolge van de ineenstorting van het transportstelsel in Duitschland zou elk oogenblik een catastrofale ineenstorting kunnen veroorzaken van het geheele gecompliceerde organisme, dat de Duitschers hebben opgebouwd. Dalton was ervan overtuigd, dat - — zooals een nauwkeurige studie der feiten had aangetoond — dezen winter in Europa als een geheel geen hongersnood zal woeden. „Er is genoeg voedsel om den winter door te komen, wanneer het op de juiste wijze wordt verdeeld". Slechts plaatselijk zal hongersnood voorkomen, wanneer de Duitschers het voedsel stelen of weigeren voedsel uit naburige gebieden door middel van het normale distributie-apparaat in het bedreigde gebied toe te laten. Wat de suggestie aangaat, dat" Engeland de blokkade zoo matigen teneinde te voorkómen, dat in de* bezette landen hongersnood uitbreekt, verklaarde Dalton dat, de brutaliteit, de kwade trouw en andere kwade eigenschappen van de nazi-heerschers in aanmerking nemend, er geen systeem kan worden ontworpen om te voorkomen, dat zulk voedsel in nazi-magen verhuisde. s ■
Met betrekking tot de berichten
Met betrekking tot de berichten betreffende de bedrijvigheid van Von Ribbentrop en de mogelijke reactie van de Sovjet-Unle op het nieuwe drie-mogendheden-verdrag, kan In herinnering worden gebracht dat de organen van de regeerlagspartij, namelijk de ~Pravda"' en de „Izvestia", beide kortgeleden den nadruk hebben gelegd op de neutraliteit van Sovj et-Rusland In den huldigen oorlog.
KIEFF. Wordt een speciaal militair gebied.
Moskou, 2 October (Reuter). In opdracht van den Russischen volkscommissaris voor de defensie, zal Kleff een speciaal militair gebied worden.
ZWITSERLAND. BETALINGSREGELINGEN. Voor de bezette landen.
Bern, 2 October (A.N.P.). De Zvit. serscfae Bondsraad keurde-de besluiten goed, waarbij regelingen worden ge* troffen voor betalingen door Zwitserland aan de door Duitschland be- ■ zette landen: Nederland, België en Noorwegen.
BELGISCH CONGO. NIEUW OMROEPSTATION. Te Leopoldville geopend.
Leopoldville, 2 Oct. (Reuter). De gouverneur-generaal van den Belgischen Congo, RlJckmans, opende dezer dagen te Leopoldville een nieuw omroepstatlon, dat o.a, voor de heruitzending zal zorgdragen van de Belgische en' Fransche nieuwsberichten van de 8.8.C, ten behoeve van de Belgische en vrije Fransche gebieden in Afrika. De gouverneur-generaal bevestigde opnieuw het vaste besluit van de te Londen gevestigde Belgische rogeering onder leiding van den minister van Koloniën- De Vïeeschauwer om den strijd aan de zijde van Engeland voort te zetten. Hij g onthulde, dat zich momenteel een Britsche missie in den Belgischen Congo bevindt.